Gość: agrest IP: *.e / 213.25.195.* 28.11.04, 15:36 Niech nikt nie wyśmiewa mojej ignorancji, tylko niech mi pomoże: dziecko mnie spytało, czy kiedy żyły dinozaury, żyły tez ptaki. A ja nie wiem i nie mam gdzie sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_pope Re: Dinozaury-pytanie 28.11.04, 15:51 Nie wiadomo. Ale podejrzewa się, że nie żyły, bo ptaki wywodzą się od dinozaurów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Dinozaury-pytanie IP: *.spm.pl / *.spm.pl 28.11.04, 16:12 były takie dinozaury latające - pterodaktyle czy inaczej.Poszukaj w książkach - nawet takich dla dzieci z obrazkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: Dinozaury-pytanie IP: *.e / 213.25.195.* 28.11.04, 16:18 Wielkie dzięki. O pterodaktylach wiemy, ale chodziło o normalne (dla nas) ptaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: Dinozaury-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:56 Zdaje mi się, że ptaki zaczęły dopiero ewoluować w czasach dinozaurów. Gdy żyły dinozaury chyba nie było jeszcze ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teeetoo Re: Dinozaury-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:56 Pierwsze ptaki pojawily sie w okresie kredowym czyli w czasach kiedy jeszcze zyly dinozaury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abaddon Chyba tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:58 Np. taki Archeopteryks. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Chyba tak... 29.11.04, 01:22 Ale do tej pory nie wiadomo czy archeopteryks był bardziej ptakiem czy bardziej gadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _n Re: Dinozaury- do czasu meteorytu 65 mln lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:20 zyly od 200 mln lat temu (odzielenie indii od afryki - 50 mln lat temu) Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Dinozaury-pytanie 29.11.04, 07:28 Gość portalu: agrest napisał(a): > Niech nikt nie wyśmiewa mojej ignorancji, tylko niech mi pomoże: dziecko mnie > spytało, czy kiedy żyły dinozaury, żyły tez ptaki. A ja nie wiem i nie mam > gdzie sprawdzić. Pod koniec ery dinozaurów żyły pierwsze ssaki - nie jest to więc głupie pytanie. Ostatnio naukowcy zastanawiaja się, czy niektóre dinozaury miały pióra. O ile ptaki wewulowały z dinozaurów o tyle ssaki pochodzą od innych gadów. Kiedyś na ziemi było tak : żyły bezkręgowce, płazy gady, ptaki, ssaki i dinozaury. Dinozaury wyginęły. Oglądałam film dokumentalny; na koniec autor zastanawiał się, czy współczesne ptaki to nie opierzone dinozaury ?? Gdy się porówna ich szkielety - niewiele się różnią :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Dinozaury-pytanie 29.11.04, 23:12 A żeby było śmieszne ptakom najbliżej do dinozaurów chodzących a nie latających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: Dinozaury-pytanie IP: *.e / 213.25.195.* 30.11.04, 09:30 dzięki wam wszystkim!!! Zadziwia mnie, jak przy dziecku rozwinęła się i rozwija moja wiedza z zakresu geografii, motoryzacji, zoologii i botaniki, a teraz - paleontologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Dinozaury-pytanie IP: 212.33.88.* 30.11.04, 14:09 Tak, żyły. Granica między dinozaurami a ptakami jest płynna, zresztą ptaki wyewoluowały z małych dinozaurów. W tym sensie każdy ptak jest dinozaurem, ale umówiliśmy się nazywać je ptakami (podobnie jak ssaki wyewoluowały z gadów, ale nie nazywamy słonia gadem). Niemniej w kredzie (ostatni okres ery mezozoicznej, ale bardzo długi), oprócz wielu upierzonych dinozaurów i innych niby-ptaków żyły również jak najbardziej typowe ptaki (chociaż wiele z nich miał zęby). Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Dinozaury-pytanie 30.11.04, 16:52 jako ze pan bog stworzyl wszystkie gatunki na raz, to oczywiste jest ze zyly obok siebie. prosze pamietac, ze nie ma zadnego dowodu, ZADNEGO!!, ze jakikolwiek gatunek "wyewoluowal" z innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dinozaury-pytanie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.11.04, 18:07 jot-23 napisał: > jako ze pan bog stworzyl wszystkie gatunki na raz, to oczywiste jest ze zyly > obok siebie. prosze pamietac, ze nie ma zadnego dowodu, ZADNEGO!!, ze > jakikolwiek gatunek "wyewoluowal" z innego. > No jak tak będziemy do sprawy podchodzić, to trudno będzie nam udowodnić, że kiedyś tam żył Mieszko I :)) Dla mnie takim dowodem jest 1. rozwój zarodkowy, 2. to że prawie wszystkie komórki na ziemi zbudowane są prawie identycznie 3. to że każdy gen jest zbudowany z tej samej kombinacji aminokwasów 4. dobrym przykładem jest też Latimuria,która zatrzymała się (???) na drodze ewolucji z ryb na płazy. Z tego co wiem od 1986 jest podawana wręcz jako przykład książkowy ewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Dinozaury-pytanie IP: 212.33.88.* 01.12.04, 10:35 No to proszę o DOWÓD, że Pan Bóg stworzył wszystkie gatunki. Istnieje wiele POSZLAK wskazujących na to, że gatunki ewoluowały w wyniku działania doboru naturalnego (obserwacje działania doboru w świecie dookoła nas, organy szczątkowe, skamieniałości etc.). Na ich podstawie budujemy teorię, która dość zadowalająco opisuje to, co widzimy dookołą nas. Teoria kreacji jest znacznie słabsza, przede wszystkim zakłada istnienie Boga, a to jest kwestia wiary, nie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Umywam ręce!!! IP: *.e / 213.25.195.* 01.12.04, 11:32 O mater! Nie można na tym forum zadać jednego pytania, żeby z tego nie rozwinął się spór religijny?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Tak IP: *.tp1.net / *.kolornet.pl 01.12.04, 00:00 Tak żyły ptaki. Formą przejściową między gadami i ptakami jest Praptak (Arheopteryx) - ma cechy częściowo gadów, a częściowo ptaków. Nie należy go mylić z tzw. gadami latającymi(Pterozaury. Rozkwit dinozaurów przypada na mezozoik, potem zaczynają stopniowo wymierać. W triasie i w kredzie żyły równocześnie z dinozaurami także prymitywne drobne ssaki mięsożerne. Ptaki i ssaki chociaż istniały już w mezozoiku, nie stanowiły wówczas poważnej konkurencji dla gadów. Koniec mezozoiku to koniec ery gadów. Odpowiedz Link Zgłoś