Dodaj do ulubionych

Przypomniała mi się komuna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:16
gdy w telewizji i radio nadawano tylko jedną 'sprawdzoną' wiadomość, gdy były
tylko 3 programy - ale praktycznie nie było wyboru...

Zadziwiające jak w Polsce świat zniknął na tydzień... I jak międlili wszyscy
te same bezsensowne nic nie znaczące zdania w kółko.

W innych krajach potrafili jednak uszanować Papieża nie wprowadzając terroru,
potrafili przypominać nie wpadając w bałwochwalstwo i obłęd, potrafili zadawać
trudne pytania (choćby jak ten pontyfikat był i jest odbierany - bo nie zawsze
i nie wszędzie bezkrytycznie).

Dlaczego Polacy są tacy porąbani...???
Obserwuj wątek
    • murowany Re: Przypomniała mi się komuna 08.04.05, 20:20
      > Dlaczego Polacy są tacy porąbani...???

Przylaczam sie do pytania oraz wklejam tekst mojego posta, ktory umiescilem wczesniej na innym forum (bo tez przypomniala sie komuna, co prawda jej ostatni podrygi):

"Ludzie, przeciez to co sie dzieje to jest zalosne!!! Jak rano zobaczylem strone glowna forum gazety.pl to zamarlem - poczulem sie
      jak 20 lat temu gdy odwolywano lekce i wyganiano dzieci ze szkoly prosto na pochod pierwszomajowy!!!
      Oczywiscie gazeta.pl to jest prywatny kapital, moze robic co chce ale jest to najwyrazniej sprzeczne z tym co od 16 latu glosi (a
      w tej sytuacji raczej glosila). Odkad Michnik jest chory i usunal sie na bok to tu dzieja sie dantejskie sceny. Brakowalo jeszcze
      aby firmy telekomunikacje zrzucily sie na akcje sms'ow wysylanych o 7 rano do wszystkich abonentow "Dzis uroczystosc zalobna,
      powstrzym sie o dzwonienia a najlepiej wylacz telefon aby cie nie kusil". Jestem zawiedziony i zdegustowany."
      • Gość: MAXX Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.04.05, 21:40
        Nie jesteście sami w swoich przemyśleniach ..........
      • po_godzinach Re: Przypomniała mi się komuna 08.04.05, 21:44
        "Jestem zawiedziony i zdegustowany."

Ja również.
        • vanillaice Re: Przypomniała mi się komuna 08.04.05, 21:52
          Ja przez ostatni tydzień oglądałam wyłącznie Animal planet...i naraziłam się
          swoim koleżankom z pracy, bo w czwartek na znak żałoby narodowej nie przyszłam
          do pracy ubrana od stóp do głowy w czerń...śmieszne!
          Po pierwsze - nie jestem katoliczką, po drugie nie znoszę czerni i nie mam
          ciuchów w tym kolorze. Pozdrawiam. ;)
          • Gość: facet Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.toya.net.pl 08.04.05, 22:07
            Mam tylko jedno wytłumaczenie - to był szczególny tydzień, wyjątkowy okres w
            naszym życiu. Karol Wojtyła pochodził z Polski, i dzięki niemu możemy poczuć
            dumę narodową (czy pamiętacie jak cieszyliśmy się ostatnio z Nobla dla
            Szymborskiej?).
            JP2 był z nami od dawna (dla mnie to od początku). Żegnając Go , żegmam bliską
            sercu osobę. A ponieważ sama jego Osoba znaczyła wiele dla milionów Rodaków,
            żal jest powszechny. Kto tego nie rozumie, niech nam wybaczy - tę naszą Miłość.
            • po_godzinach Re: Przypomniała mi się komuna 08.04.05, 22:09
              "Kto tego nie rozumie, niech nam wybaczy - tę naszą Miłość."

Błędny wniosek. Nie chodzi o Miłość, tylko o przymus.
              • Gość: ten z 5% my wybaczamy 'wam' ten terror jaki wprowadzacie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:11
            • Gość: Bronek Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.sympatico.ca 08.04.05, 22:12
              Dziwna jest ta wasza milosc .Taka chwilowa i tylko dla wybrancow .Ale
              przynajmniej bezinteresowna ta milosc do papieza ,bo nic dla nikogo on dobrego
              nie zrobil .
              • Gość: Thea do Bronka Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 08.04.05, 23:36
                Gość portalu: Bronek napisał(a):

"...,bo nic dla nikogo on dobrego nie zrobil ."

Bronek, nie dziele twojego zdania. Wybör Karola Wojtyly na Papieza byl
                najlepszym darem dla spoleczenstw zyjacych w dawnej komunistycznej Europie.
                Dlaczego? Papiez zawarl tajny pakt z bylym juz niezyjacym prezydentem Ronaldem
                Reaganem. Pakt walki z komunizmem, ktöry bardzo zaowocowal Polsce a pözniej
                nastapil upadek komunizmu w Europie w nastepstwie tego doszlo likwidacji muröw
                dzielacych narody. Byc moze ze Papiez ochronil Polske przed napascia ZSRR na
                Polske w czasie stanu wojennego, wystosowal list do Kremla w ktörym znajdowaly
                sie slowa w "skoro napadniecie nie bedziecie sie w tym wypadku röznic od
                nacjonalsocjalistöw (Hitlera)". Do dzisiaj niektörzy zyjace dawni politycy (z
                komuny) w Polsce nie potrafia tego listu do dawnego ZSRR wybaczyc Papiezowi -
                nazwisk nie chce tu ujawniac. Papiez byl wielkim przeciwnikiem kapitalizmu jak
                i globalizacji swiata. Slynne jedo powiedzenie (niedoslowne ale w tym sensie):
                przemysl jest dla ludzi nie ludzie dla przemyslu - bardzo aktualne w
                dzisiejszym swiecie. Przez wizyte w meczecie i w Izraelu dazyl nie do
                pojednania wiar ale do wzajemnej tolerancji wyznaniowych jak i wspölzycia
                wielowyznaniowych narodöw. Wiadomo wszyscy modlimy sie do jednego Boga.
                Wyciagnal reke do narodöw obojetnie na ktörym kontynencje bez wzgledu na
                przynaleznosc. Walczyl o poköj mimo ze po napasci Iraku na Kuwejt poparl
                amerykanskie naloty na Irak (tylko w tym jednym przypadku)prosze nie mylic z
                obecna wojna w Iraku - tej pröbowal do ostatniej minuty zapobiec.
                W kazdym badz razie zasluzyl na przydomek KAROL WIELKI.
                • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:32
                  Gdyby nie Gorbi, nie byłoby przemian.
                • Gość: Kluś Re: Przypomniała mi się komuna IP: 193.0.122.* 09.04.05, 12:48
                  Za to, że Rosja nie interweniowała, to możemy być wdzięczni przede wszystkim
                  Jaruzelskiemu. Co do tego, czy zyskaliśmy na upadku komuny, czy nie, to
                  wystarczy rozejrzeć się wokoło. Jednak czerwony, przynajmniej w latach
                  siedemdziesiątych znacznie mniej dusił naszą wolność niż czarny obecnie. Poza
                  tym czerwony aż tak nie ograbiał narodu - Polski nie stać na utrzymywanie
                  leniwej i nieproduktywnej, a bardzo licznej i pazernej czarnej klasy panującej
                  nad państwem i jego rządem. Ciekawe, kto zapłaci za tę hucpę pogrzebową - bo
                  chyba nie kościół? A JPII nauczył mnie jednego - szcunku dla Jaruzela. Tu
                  historia pokazała, kto jest co wart. Wolę godność i honor od szumnych widowisk
                  dla gawiedzi, gdzie poza gołosłownym i dętym ględzeniem nie ma nic.
                  • Gość: Thea do x i Klus Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 16:12
                    mieszkacie w Polsce i nie znacie swojej historii,
                    dlaczego nie möwi sie oficjalnie o tym w Polsce?
                    Ludzie z zachodu musza wam dawac lekcje waszej
                    wspölczesnej historii.
                    Poszukajcie sobie pierwszego kazania JPII w Polsce
                    z tym slynnym zdaniem: "nie lekajcie sie" po tym
                    kazaniu polska opozycja nabrala sily w tym czasie
                    nie bylo jeszcze mowy o Gorbaczowie.
                    Co do listu Papieza do bylego ZSRR zostal dwa
                    lata temu opublikowany. Jaruselski nie mial wyjscia
                    bo Papiez ich wszystkich zaszachowal tym listem
                    i mieli strach przed USA.
                    • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:02
                      Historię znam bardzo dobrze. Po kazaniu, była Solidarność i stan wojenny i NIC
                      się nie zmieniło. SYSTEM pozostał. Walęsa siedział w więzieniu. W 1982 zmarł
                      Breżniew. Gorbaczow zostal gensekiem w 1985 roku i doprowadził do
                      demokratyzacji stosunków. Dzięki temu mogliśmy mieć transformację od 1989 r.
          • speer Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 12:26
            >Ja przez ostatni tydzień oglądałam wyłącznie Animal planet

Byl jeszcze polskojezyczny, ale nadajacy chyba z zagranicy CLUB, oraz VIVA i inne kanaly zachodnie...
        • monhen Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 11:49
          i ja tez.
    • Gość: Azmodan Re: Przypomniała mi się komuna IP: 80.51.233.* 08.04.05, 22:14
      Spoko, spoko.
      Już niedługo zacznie się rozkład kościółka. Trudno wierzyć, że tak zabobony i
      zacofany kraj się ostoi. Większa część Europy poradziła sobie bez trudu. U nas
      trzymał to w kupie JP Wielki.
      To już koniec ciemnogrodu.
      ps. czy jest gdzieś jest lista osób publicznych, które nie rozumieją na czym
      polega rozdział kościoła od państwa, a tak się ostatnio "popisywali" w mediach?
      • Gość: co do listy weź sobie książkę telefoniczną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 23:46
      • Gość: scooby Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 12:39
        ciekaw jestem co Ty rozumiesz przez rozdział Kościoła od państwa, bo ja w tym
        co sie działo nie widzę nic z nim sprzecznego.

a co do rozkładu kościoła to na Twoim miejscu tak bardzo bym się nie cieszył.
        po pierwsze to że ogromnie straci na znaczeniu politycznym nie jest dla niego
        tragedią, bo nie do polityki jest powołany, a po drugie odejście tych którzy
        byli w Kościele wyłącznie ze względu na to że jego przywódcą był Polak, nie
        nazwałbym stratą, a raczej pewnego rodzaju oczyszczeniem.
    • smutniak Re: Polacy pokazali,ze sa bardziej papiescy, 09.04.05, 10:06
      niz sam papiez.No i trzeba jeszcze dodac,ze to ponury narod.
      JP2 bez watpliwosci byl wybitna osobistoscia,wiec zaloba byla
      na miejscu.Ale we wszystkim jednak grubo przesadzono.
      Wszedzie czarno i czarno.Jaka olbrzymia roznica byla miedzy samym
      Watykanem a Polska.Na pogrzebie JP2 kardynalowie byli w kolorze
      czerwonym,podobnie papiez.A tu nawet biura podrozy na czarno.Czlowiek
      chce zamowic wyjazd,patrzy a tu czarne morze,czarna plaza,czarne niebo,
      odechciewa sie takiego urlopu.Takiej czarnej Polski sie odechciewa.
      • Gość: kolargol Re: Polacy pokazali,ze sa bardziej papiescy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 11:04
        Kardynalowie byli na czerwono, bo to w Watykanie wlasnie kolor zaloby
        • smutniak Re: Polacy pokazali,ze sa bardziej papiescy, 09.04.05, 11:29
          Gość portalu: kolargol napisał(a):

> Kardynalowie byli na czerwono, bo to w Watykanie wlasnie kolor zaloby

Nie masz racji kolorem zaloby jest kolor fioletowy.
          Kolor czerwony,to kolor krolewski.
    • major.dudek Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 10:07

"Małyszomania ? No ,może i trochę tak"
    • hubkulik Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 11:03
      To proste.
      Bo to "Nasz" papiez.
      Trudno go puscic wolno, bo kojarzy sie to nam ciagle jeszcze bardziej ze
      strata, a nie z zyskiem. A tymczasem jest to zysk, bo dzieki temu ze odszedl,
      dorosniemy jako narod. Proces dorastania jest jednak ciezki, wiec trudno nam
      sie puscic jego sutanny, wiec zaloba trwa.

Pozdrawiam Hubert
      • po_godzinach Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 12:35
        Drogi Hubercie,
        z wielką przyjemnością zgadzam sie z Tobą (jak zwykle, zresztą).
        Pozdrawiam,
        p_g).
    • Gość: trogir Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 11:54
      Dobrze, że przypomniała ci się komuna. Znaczy to, że poza głupotą nie dotknęła
      cię skleroza...
      • blinski Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 11:55
        trogir, z całysz szacunkiem dla papieża, ale stary ma trochę racji..
        • Gość: busio tolerancyjny katolik pisze IP: *.netvigator.com 09.04.05, 12:02
          "Szanowny Panie Konsulu Generalny RP,
          Wczoraj mialem ogromny zaszczyt uczestniczyc we mszy swietej, aby
          pozegnac wielkiego Polaka jakim byl i na zawsze pozostanie Jan Pawel II.
          Kiedy szedlem za Polska flaga bylem niesamowicie dumny z tego ze
          jestem Polakiem i moge w chwili tak uroczystej dla Polakow i dla
          milionow jezeli nie miliardow ludzi z poza Polski byc w XYZ (nazwa miejsca w
          ktorym rzecz sie dzieje) i z podniesionym czolem mowic ze pochodze z tego
          samego kraju w ktorym urodzil sie i wychowal czlowiek, ktory zdzialal dla dobra
          ludzkosci wiecej niz jakakolwiek inna osoba w histori naszej cywilizacji.

O samej uroczystosci dowiedzialem sie niestety nie za posrednictwem Konsulatu,
          podobnie jak reszta Polakow zgromadzonych pod Katedra. Moje rozczarowanie bylo
          tym wieksze ze zabraklo Pana osoby wsrod reprezentacji Polonii z XYZ, kiedy z
          polska flaga weszlismy do swiatyni aby oddac czesc temu wielkiemu Polakowi.
          Poczulem wtedy, ze Polska i Polacy nie zostali potraktowani z nalezytym
          szacunkiem, a Pan, niestety po raz kolejny, nie stanal na wysokosci zadania,
          ktore z racji piastowanego urzedu nalezy do Pana obowiazkow.
          • blinski Re: tolerancyjny katolik pisze 09.04.05, 12:16
            ?
            • Gość: busio Re: tolerancyjny katolik pisze IP: *.netvigator.com 09.04.05, 12:20
              sorry - list otwarty do konsula od czlonka polonii ktory poszedl do kosciola
              modlic sie za papieza i sprawdzic kto sie tam stawil a kto nie
              • blinski Re: tolerancyjny katolik pisze 09.04.05, 12:25
                zgłaszam skargę, że x nie szanuje należycie papieża i w ogóle jest jakiś mało
                pobożny. coś w tym stylu:)
                • Gość: busio Re: tolerancyjny katolik pisze IP: *.netvigator.com 09.04.05, 12:32
                  autor tego listu nie powiedzial czy to zrobil ale moge sie zalozyc o 3
                  pocalowania zdjecia papieza ze wyslal cos w tym stylu do Min. Spraw
                  Zagranicznych zeby im uzmyslowic jakiego antychrysta na Konsula mianowali

• Gość: scooby Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 12:27
      przykro mi że to wszystko tak Cie boli, ale nie dziwi mnie to specjalnie, bo
      nie jestem tak naiwny jak niektórzy redaktorzy twierdzący, że wszyscy Polacy
      (jeśli nie wszyscy ludzie) kochali Papieża.

Chciałem Cie tylko skłonić do refleksji nad sprawami które chyba nie całkiem
      świadomie poruszyłeś. Większość z tych stacji które nadawały w kółko programy o
      Papieżu to stacje komercyjne, których nikt do tego nie zmuszał, to jakby nie
      patrzeć spora różnica w stosunku do komuny gdzie taka jednomyślność była
      sterowana i poparta rzeczywistym terrorem, a nie jakimś urojonym terrorem,
      którego ofiarą się tu ogłaszasz.
      zastanów się dla jakich wartości te stacje były nawet w stanie zrezygnować z
      życiodajnych dochpdó z reklamy.

i jeszcze odnośnie Twoich słów
      "I jak międlili wszyscy
      > te same bezsensowne nic nie znaczące zdania w kółko."

Czasem trzeba nieco pokory żeby się nie kompromitować - jeśli ktoś posługuje
      się języiem którego nie rozumiesz to nie znaczy, że mówi bez sensu. a wypowiedź
      tego rodzaju jest zwyczajnym przyznaniem się do tego, że nie rozumiesz tego
      języka.

pozdrawiam
      • smutniak Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja 09.04.05, 12:39
        spoleczna.Slyszales o takim zjawisku?
        A nieco pokory przydalo by sie i drugiej stronie,nie myslisz?
        • Gość: scooby Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 13:05
          jasne że słyszałem. nie wiem czy komercyjne czuły sie w obowiązku tak
          postąpić..nie wiem też na ile to zaangażowanie było autentyczne a na ile było
          wyczuciem trendów i chęcią dotrzymania kroku innym. te wątpliwości mnie
          niepokoją, bo napędzanie szumu i różnych akcji nie jest czymś co kocham,
          zwłąszcza kiedy się podejrzewa przyrostn formy nad treścią. w każdym razie
          nasze telewizje dokonały pewnego wyboru. mozna sie tylko zastanawiać dlaczego,
          a wyniki tych przemyśleń mogą być ciekawe.

Co do pokory podpisuje się pod Twoim zdaniem wszystkimi kończynami. pokory
          brakuje wszędzie.

pozdrawiam
          • po_godzinach Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja 09.04.05, 13:13
            "nasze telewizje dokonały pewnego wyboru. mozna sie tylko zastanawiać dlaczego,
            a wyniki tych przemyśleń mogą być ciekawe."

Naturą mediów jest to, że przekazują to, na co jest, ich zdaniem, popyt - czyli
            to, co się sprzeda. Można to robić mniej lub bardziej profesjonalnie. Są
            oczywiście media opiniotwórcze, ale to nie one kształtuja obraz mediów.
            :Presja rynku jest zmorą zwłaszcza mediów publicznych. Muszą one wciąż
            balansować między zachowaniem popularności a jakościa programu" (Adam
            Szostkiewicz, Zapasy z Golemem)
            • Gość: scooby Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 13:51
              słusznie i naukowo.

myślę, że poza takim kalkulowaniem popytu widzać jednak pewien fenomen
              wydarzenia, które wytworzyło popyt przewyzszający (wg stacji telewizyjnych,
              choć niektórzy telewidzowie odczuli zdecydowany przesyt) wielokrotnie popyt na
              programy, które są zazwyczaj najpopularniejsze a media często sztucznie
              stymulują popyt na nie. myślę, że nie warto ciągnąć tej dyskusji, gdyż media
              powoli wracają do "normy", a o wartości życia Jana Pawła II nie zadecyduje
              poświęcony mu czas antenowy, ale to czy jego nauka wywrze jakiś wpływ na życie
              poszczególnych ludzi
              • po_godzinach Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja 09.04.05, 13:56
                Gość portalu: scooby napisał(a):

> słusznie i naukowo.
                >
                > myślę, że poza takim kalkulowaniem popytu widzać jednak pewien fenomen
                > wydarzenia, które wytworzyło popyt przewyzszający (wg stacji telewizyjnych,
                > choć niektórzy telewidzowie odczuli zdecydowany przesyt) wielokrotnie popyt
                na
                > programy, które są zazwyczaj najpopularniejsze a media często sztucznie
                > stymulują popyt na nie. myślę, że nie warto ciągnąć tej dyskusji, gdyż media
                > powoli wracają do "normy", a o wartości życia Jana Pawła II nie zadecyduje
                > poświęcony mu czas antenowy, ale to czy jego nauka wywrze jakiś wpływ na
                życie
                > poszczególnych ludzi

wartość życia JPII nie ma nic wspólnego z telewizja - to po pierwsze. Po
                drugiezaś - skad masz tę informację "widzać jednak pewien fenomen
                na
                > programy, które są zazwyczaj najpopularniejsze"- jakieś badania były robione?

Media oczywiście, że wracają do normy - pogrzeb się odbył, teraz będą inne
                newsy.
                • Gość: scooby Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 14:18
                  > wartość życia JPII nie ma nic wspólnego z telewizja - to po pierwsze. Po
                  > drugiezaś - skad masz tę informację "widzać jednak pewien fenomen

przecież właśnie to napisałem, że nie czas poświecony mu w TV decyduje..

co do fenomenu to nazwałem tak wyraźne zachwianie równowagi w zawartości
                  programów telewizyjnych które wg przytoczonego uczonego przez Panią tekstu dążą
                  do uzyskania pewnej równowagi.
                  co robienia badań to nie wydają mi się one konieczne, bo gdyby nie tak poważne
                  zachwianie równowagą programową i dominacja jednego tematu, jednomyślność która
                  twórcy wątku źle się kojarzy, ten wątek by nie powstał..
                  jak któs chce niech sobie zamówi badania, łacznie z oczekiwanymi wynikami, bo
                  to traz żden problem
                  • po_godzinach Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja 09.04.05, 14:27

> > wartość życia JPII nie ma nic wspólnego z telewizja - to po pierwsze. Po
                    > > drugiezaś - skad masz tę informację "widzać jednak pewien fenomen
                    >
                    > przecież właśnie to napisałem, że nie czas poświecony mu w TV decyduje..
                    >
                    > co do fenomenu to nazwałem tak wyraźne zachwianie równowagi w zawartości
                    > programów telewizyjnych które wg przytoczonego uczonego przez Panią tekstu
                    dążą
                    >
                    > do uzyskania pewnej równowagi.
                    > co robienia badań to nie wydają mi się one konieczne, bo gdyby nie tak
                    poważne
                    > zachwianie równowagą programową i dominacja jednego tematu, jednomyślność
                    która
                    >
                    > twórcy wątku źle się kojarzy, ten wątek by nie powstał..
                    > jak któs chce niech sobie zamówi badania, łacznie z oczekiwanymi wynikami, bo
                    > to traz żden problem

Tak, to prawda, że to fenomen. Ciekawą jest sprawą dlaczego tak się stało,
                    osobiście myślę, że to kwestia stosunkowo małego doświadczenia (15 lat to
                    niewiele) w budowaniu demokracji oraz działania na zasadzie odpowiedzi na
                    pytanie - jak się w tej nietypowej sytuacji zachować? Uznano chyba, że lepiej
                    dmuchać na zimne i wybrano "nadmiar" od "niedomiaru". Dla mnie jest to
                    swiadectwo nieprofesjonalizmu.

Wierzę bardziej w badania rynku, niż w pobożne życzenia - tak na marginesie)).
              • ruda_szczurka Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja 09.04.05, 14:02

> słusznie i naukowo.
                >
                > myślę, że poza takim kalkulowaniem popytu widzać jednak pewien fenomen
                na
                > programy, które są zazwyczaj najpopularniejsze a media często sztucznie
                > stymulują popyt na nie. myślę, że nie warto ciągnąć tej dyskusji, gdyż media
                > powoli wracają do "normy", a o wartości życia Jana Pawła II nie zadecyduje
                > poświęcony mu czas antenowy, ale to czy jego nauka wywrze jakiś wpływ na
                życie
                > poszczególnych ludzi

Z tym popytem to sie nie zgodze. Jestem przekonana, ze gdyby stacje telewiyjne
                nadawaly oprocz relacji papieskich rowniez stala ramowke to ogladalnosc ich
                pozostalaby na zadowalajacym reklamodawcow poziomie ;)
                skad ten wniosek? ludzie sie nudzili.... Net przez te kilka dni byl przeciazony
                do granic mozliwosci, wiele pol-martwych forumow (forow..? for..?
                yyyy..newermajnd ;) ) odzylo, chaty pelne uzytkownikow, serwisy randkowe
                wrzały, wypozyczalnie DVD ogolocone....
                • Gość: scooby Re: scooby, istnieje cos takiego jak presja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 14:26
                  pisałem o "popycie" aby utrzymać się w konwencji naukowego tekstu..
                  jak widać jest jeszcze na świecie coś poza "niewidzialna ręką rynku".

co do poziomu zadawalającego reklamodawców.. w tym okresie widziałem BARDZO
                  niewiele reklam.

być może stacje TV sie przeliczyły, a może (choć to dość wątpliwe) troche
                  zapomniały o kalkulacjach i interesach.

w każdym razie chyba dużo nie straciły, bo kiedy wróce do emitowania
                  wytęsknionych programów uzyskają dość łatwe wybaczenie
      • blinski Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 13:01
        scooby, słyszałem że nawet niektórzy księża przyznają, że mógł nastąpić przesyt
        tą medialną żałobą. a i bardziej oblatani od ciebie komentatorzy (np.
        w 'gazecie telewizyjnej' - dodatku do gw) przyznali, że redaktorzy i 'newsowcy'
        często nie wiedzieli co powiedzieć, mylili się, zacinali, powtarzali to samo.
        nie wyskakuj tak więc przed szereg:)
    • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:41
      A mnie się nie przypomniała komuna, tylko stalinizm. Wszyscy sobie nawzajem
      udowadniali , że są bardziej katoliccy jeden od drugiego. Niestety przodowali w
      tym młodzi ludzie. Zostałam zbesztana przez koleżanki za to, że w tygodniu
      żałoby chcę umyć okna, że kupiłam mięso na piątek, itd. Kolega upomniał mnie że
      się uśmiecham. Natomiast koleżanki zupełnie zapomniały o swoich grzeszkach
      wobec wiary i życiu w niezgodzie z Ewangelią. Babcie kościelne zniszczyły w
      naszej dzielnicy stoły w piwiarni. Już w czwartek.
      • Gość: busio Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.netvigator.com 09.04.05, 12:46
        mi sie stalinizm nie przypomnial bo nie pamietam ale to co piszesz to prawda.
        mi sie dostalo za nie wpisanie sie do ksiegi kondolencyjnej - "bo nie masz
        szacunku...", "bo tak wszyscy robia..." a wiadomo ze co robia "wszyscy" to
        wyrocznia
        • smutniak Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 12:51
          widze,ze jest gorzej niz myslalem.Juz mnie nie dziwi fakt,ze
          cudzoziemcy robia sobie z nas zarty i mowia,ze Polacy to fanatycy religijni.
      • Gość: Thea do x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 18:53
        usmialam sie z tego co opisalas, mieliscie naprawde wesolo.
        • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:08
          To nie jest śmieszne, to jest chore.
      • mary_ann Nie mów!!!!!!!!!:-) 09.04.05, 19:12
        Gość portalu: x napisał(a):

Babcie kościelne zniszczyły w
        > naszej dzielnicy stoły w piwiarni. Już w czwartek.

Gdyby nie to, że siedzę przed kompem, niechybnie usiadłabym z wrażenia. Ale
        krzepkie macie babcie! Strach pomyśleć, do czego młodzież (np. oazowa) u Was
        byłaby zdolna!

• Gość: x Re: Nie mów!!!!!!!!!:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:59
          Babcie kościelne rozsypały na stołach jakąś substancję chemiczną która
          kompletnie zniszczyła blaty.
    • Gość: Ania Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:40
      > gdy w telewizji i radio nadawano tylko jedną 'sprawdzoną' wiadomość, gdy były
      > tylko 3 programy - ale praktycznie nie było wyboru...

wybór zawsze jest można isc na spacer albo porozmawiac ewentualnie obejrzec na
      video czy dvd,

>Zadziwiające jak w Polsce świat zniknął na tydzień... I jak międlili wszyscy
      te same bezsensowne nic nie znaczące zdania w kółko.

Jakie zdania były nie znaczące?

> W innych krajach potrafili jednak uszanować Papieża nie wprowadzając terroru,
      > potrafili przypominać nie wpadając w bałwochwalstwo i obłęd, potrafili zadawać
      > trudne pytania (choćby jak ten pontyfikat był i jest odbierany - bo nie zawsze
      > i nie wszędzie bezkrytycznie).

tez przypomniano m.in o pielgrzymach w krajach protestanckich o planowanej
      podrozy dp Rosji itp.

Jaki terror? Czy ktos Cie zmuszal do czegos??

• Gość: Thea Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 18:50
        skarzycie sie na terror ale mimo tego terroru nie wiecie dlaczego Papiez byl
        tak ceniony i byl tak Wielki.
        • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:15
          Thea, z Twoich postów domniemywam, że mieszkasz za granicą. Tak się składa, że
          Polacy mieszkający za granica mają inną optykę niż my tu w kraju. Dzięki Bogu
          jesteśmy odporni na ten terror.
      • Gość: casper Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neting.com.pl 09.04.05, 18:58
        kurcze jak dobrze ze tu wszedlem bo juz myslalem ze tylko ja tak mysle w tym
        kraju-ja tez uwazam ze ta cala szopka przez ostatni tydzien to duza przesada.
        Oczywiscie nikomu nie zabraniam bycia w zalobie, modlenia sie itp bo jak dla
        mnie to ludzie moga byc w zalobie przez nastepne 10 lat ale gdy nie moglem
        pojsc do kina przez tydzien we wrocku bo kina zamknieto na znak zaloby to
        poczulem sie jakbym zyl w jakims iranie...do tego telewizja nadajaca caly czas
        to samo a dodatkowo wylaczanie np niemieckiej vivy w kablowkach bo ta nie
        przerwala swojego "rozrywkowego" programu to juz jakas paranoja...
        a dodatkowo strasznie wkurza mnie ta dwulicowosc-80% Polakow nie sluchala
        papieza i nie stosowala gloszonych przez niego zasad w zyciu prywatnym ale
        teraz nie beda potrafic bez niego zyc...a ogladajac przez ostatni tydzien
        polska telewzje mam wrazenie ze cala ta milosc polakow do papieza to tylko za
        sprawa kremowek i lupiezu...
        • Gość: Thea Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 19:08
          widzisz u nas w Niemczech tez bylo pelno ale nie wszedzie normalny telewidz
          mial jeszcze wybör. Naturalnie byly radiostacje ktöre bez przerwy donosily o
          wydarzeniu ale byly to w wiekszosci bardzo ciekawe doniesienia ktöre czlowiek
          chetnie ogladal z ciekawosci. W kazdym badz razie sadze ze my sie tu w
          Niemczech wiecej dowiedzielismy o Papiezu jak i zwiazanej z nim historii Polski.
          Ciekawa jestem o czym to donosili wszystkie wasze radiostacje skoro nie wiecie
          nawet co Polska/Europa zawdziecza Papiezowi?
          • Gość: casper Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neting.com.pl 09.04.05, 19:14
            i wlasnie chodzi o to zeby byl wybor-tvn nadawal to samo na wszystkich swoich
            kanalach pytam sie po co? ogladalem niemiecka tv przez ten czas i sporo o
            papiezu bylo na rtl ale np pro7 nadawal normalny program...
            my w Polsce dowiedzielismy sie glownie ze papiez lubil kremowki, ze ktos sie
            kiedys pomylil i zamiast niech zyje papiez powiedzial niech zyje lupiez,
            jeszcze w gore serca i tej ziemii...
            • Gość: Thea Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 19:28
              Sadze ze 15 lat to jest dlugi czas i po takim okresie musi sie wymagac
              profesjonalizm w srodkach masowego przekazu.
              Wystarczy obejzec i poczytac sobie doniesienia w GW mozna zwatpic w tych
              profesjonalnych dzienikarzy. My mamy poröwnanie zachodnie i polskie wam
              niestety tego brakuje. Nie chce przez to powiedziec ze zachodnie sa bez skazy
              ale to co widze w Polsce to przestrasza mnie.
        • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:17
          100 procent prawdy.
          • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:19
            To było do caspra.
      • blinski Re: Przypomniała mi się komuna 09.04.05, 19:12
        taa, mogłeś iśćspać i udawać że cię nie ma..
      • Gość: x Re: Przypomniała mi się komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:24
        Terror? to zależy gdzie pracujesz i kto w tej pracy rządzi.
    • abaddon_696 A mi się raczej kojarzy z Afganistanem. 09.04.05, 23:21
      Tyle że Taliby przynajmniej są szczere w swojej wierze.
      • Gość: pensiero Re: A mi się raczej kojarzy z Afganistanem. IP: *.96.udn.pl 10.04.05, 12:00
        Wiara w to ,że ludzie się zmienią( będa dobrzy, uczciwi, życzliwi) jest naiwna.
        Wychowanie to nie jest jedno wydarzenie...Najgorsze jest to, że niewiele osób
        uważa za złe to, że państwowa twlewizja robi to co robi...Cofamy się moi drodzy!
    • Gość: młody Staremu towarzyszowi przypomniała sie komuna IP: *.aster.pl 09.04.05, 23:36
      Gość portalu: stary napisał(a):

> gdy w telewizji i radio nadawano tylko jedną 'sprawdzoną' wiadomość, gdy były
      > tylko 3 programy - ale praktycznie nie było wyboru...
      >
      > Zadziwiające jak w Polsce świat zniknął na tydzień... I jak międlili wszyscy
      > te same bezsensowne nic nie znaczące zdania w kółko.
      >
      > W innych krajach potrafili jednak uszanować Papieża nie wprowadzając terroru,
      > potrafili przypominać nie wpadając w bałwochwalstwo i obłęd, potrafili zadawać
      > trudne pytania (choćby jak ten pontyfikat był i jest odbierany - bo nie zawsze
      > i nie wszędzie bezkrytycznie).
      >
      > Dlaczego Polacy są tacy porąbani...???

Może to jednak towarzysz stary jest porąbany ? I niech ci sie nie wydaje że
      tylko ty masz mozliwość oglądania kanałów z innych krajów . Widziałem i wiem
      co było. Wiec nie chrzań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka