Dodaj do ulubionych

Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!!

09.04.05, 13:17
Nie wszyscy Polacy są katolikami! Ten oczywisty fakt umkną dziennikarzom i reporterom. Nie mówiąc już o politykach, dla których, w tym kraju, mniejszości się nie liczą. Patrząc na mszę narodową za pieniądze z podatków, słuchając o apelach zorganizowanych w publicznych szkołach podczas zajęć zastanawiam się gdzie jest deklarowany rozdział państwa od kościoła? Podobno w naszym kraju nie ma religii państwowej?
Dla mnie jako dla człowieka niezwiązanego z kościołem katolickim śmierć papieża oznaczała śmierć wielkiego męża stanu, mówcy, poety, filozofa i polityka, jednak nie było to dla mnie odejście osoby świętej, najważniejszej.
Jestem w stanie rozumieć ból osób wierzących. To, że nie jestem katolikiem (odszedłem od kościoła) i nie przeżywam głęboko śmierci papieża, nie oznacza automatycznie, że nie mam standardów moralnych. Tak samo jak dla was liczą się dla mnie uczciwość, praca, honor, przyjaźń, staram się żyć tak, aby nikogo krzywdzić i tego samego oczekuje od innych.
Jestem rozczarowany postawą niektórych osób wierzących – ich nietolerancją wobec światopoglądu innego niż ich własny. Jako przykład podaje historię studenta, który zorganizował akcję zapalania krzyży ze świateł w oknach w kilku krakowskich akademikach. Widziałem wywiad z tym młodym człowiekiem, w którym żalił się, że spotkał się niekiedy z odmową uczestnictwa w tym happeningu niektórych studentów np. tych określających się jako niewierzący lub tych, którzy uznali taką formę okazywania żalu po stracie papieża za pretensjonalną). Jaki był komentarz bogobojnego organizatora? Ci, którzy nie chcieli brać udziału w jego masówce okazali się dla niego żałosni i mali. Czy wszyscy, którzy mają inne poglądy, wierzą w coś innego a przez to np. nie będąc związanymi z papieżem i kościołem nie przeżywają tego zdarzenia i mają do tego odwagę cywilną, aby wyrazić swoje zdanie, uczciwie odmówić uczestnictwa w żałobie narodowej (oczywiście w taki sposób, który nie razi osób pogrążonych w smutku) są dla was katolików złem wcielonym, ludźmi małego ducha i formatu? Spodziewam się, że wasza odpowiedź jest twierdząca, to smutne. Gdzie tu miejsce na pluralizm, dywersyfikację kulturową, tolerancję?
Ostatni tydzień uświadomił mi, że żyje w kraju mocno katolickim gdzie, kto nie z nami ten przeciwko nam. Nie ma tu miejsca na inność.
Jak mówią w telewizji i radiu od tygodnia WSZYSCY Polacy opłakują papieża, słuchając naszych masmediów można dojść do wniosku, że nie ma możliwości, aby ktoś tego nie robił, nie ma możliwości aby myślał i czuł inaczej.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 13:19
      Ja powiem więcej..mało kto jest w tym kraju prawdziwym katolikiem.
    • beate1 Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 13:28
      Czy wszyscy, którzy mają inne poglądy
      > , wierzą w coś innego a przez to np. nie będąc związanymi z papieżem i
      kościołe
      > m nie przeżywają tego zdarzenia i mają do tego odwagę cywilną, aby wyrazić
      swoj
      > e zdanie, uczciwie odmówić uczestnictwa w żałobie narodowej (oczywiście w
      taki
      > sposób, który nie razi osób pogrążonych w smutku) są dla was katolików złem
      wci
      > elonym, ludźmi małego ducha i formatu?

Nie, dla mnie nie jest ważne, czy ktoś uzasadnia swoje postępowanie jakąś
      religią i jeśli ewentualnie tak, to jaką. Liczy się to, co się robi, brak
      hipokryzji i szacunek dla innych, dokładnie tak jak napisałeś

> Jestem w stanie rozumieć ból osób wierzących. To, że nie jestem katolikiem
      (ods
      > zedłem od kościoła) i nie przeżywam głęboko śmierci papieża, nie oznacza
      automa
      > tycznie, że nie mam standardów moralnych. Tak samo jak dla was liczą się dla
      mn
      > ie uczciwość, praca, honor, przyjaźń, staram się żyć tak, aby nikogo
      krzywdzić
      > i tego samego oczekuje od innych.

• Gość: basia Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: 213.25.104.* 11.04.05, 08:08
        Mozna byc katolikiem i nie być chrześcijaninem - częsty przypadek...
        • beate1 Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 09:04
          czy mogłabyś rozwinąć myśl?
    • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 13:43
      "Ostatni tydzień uświadomił mi, że żyje w kraju mocno katolickim gdzie, kto nie
      z nami ten przeciwko nam. Nie ma tu miejsca na
      inność."

To sie teoretycznie wiedziało i przedtem, teraz jednak dane nam było również
      tego doświadczyć. Tolerancji dla inności w Polsce nie ma od stuleci, taka jest
      nasza (smutna) tradycja. Mnie ta sytuacja uzmysłowaiła, jak dalego jesteśmy za
      cywilizowanym światem i ile pracy nas czeka. Myślałam również, że chyba tak (z
      grubsza) czują się w Polsce na codzień wszyskie osoby, które nie mieszczą się w
      obowiązującym standardzie. To jest cenne doświadczenie.
      • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:05
        > Tolerancji dla inności w Polsce nie ma od stuleci, taka jest
        > nasza (smutna) tradycja.

z tymi stuleciami to lekka przesada. za sarmackich czasow bylismy jedynym
        europejskim krajem wolnym od konfliktow religijnych :))
        • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:11
          Miałam na myśli dwa stulecia) - spójrz, ile to pokoleń ...
          Bezpiecznie będzie napisać, że od bardzo dawna.
          • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:15
            te dwa stulecia akurat dosc latwo wytlumaczyc, choc moze zalatywac
            narodowo-katolicka mitomania. zabory wymusily znalezienie instytucji-symbolu
            wokol ktorego "polskosc" moglaby sie skupic i ktora umozliwilaby jej
            przetrwanie. dlaczego padlo akurat na katolicyzm, tego nie wiem. w koncu sarmaci
            dosc lubili wyznania protestanckie. a poniewaz historykiem nie jestem, wiec wole
            kategorycznych twierdzen w tej kwestii nie stawiac.
            • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:23
              Zgoda. Ale to jest przyczyną tego, że dziś jesteśmy w miejscu, w jakim jesteśmy.
              Nietolerancja i strach przed "obcym". Zresztą temat jest na oddzielną rozmowę.

PS. Prosiłabym wytłumaczyć, co rozumiesz pod pojęciem "narodowo-katolicka
              mitomania").
              • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 00:49
                n-k-m - najkrocej mozna to strescicw pojeciu mesjanizmu narodu polskiego.
                "ksiegi pielgrzymstwa" Mickiewicza sa doskonalym przykladem o co mi chodzi.
                narod z misja dziejowa dana przez Boga. dzis wystepuje to w wariacji nawracania
                laickiej Europy, niegdys dla tej Europy mielismy byc przedmurzem
                chrzescijanstwa. owa mitomania, a moze lepiej mitologia, tradycyjnie
                wyksztalcila swoich herosow: powstanca, sarmate. Polaka pelna geba, co tu duzo
                tlumaczyc. gen Sowinski, E. Platter, zeslancy sybirowi, potem idac za ciosem
                pojawily sie kolejne mutacje tychze. XXsto wieczni Dmowski i Pilsudzki, a
                wlasciwie ich wizerunki z obiegowych opinii, to tez wytwory tej mitologii tyle
                ze upstrzonej o kolejny konflikt zbrojny. Paderewski, rzad Grabskiego i
                powiedzenie ze "gdyby nie ta [II] wojna to bysmy byli w czolowce swiatowej" tak
                samo. a potem juz PL ludowa i kolejni bohaterowie. oczywiscie - wsyzstko to w
                duzym, zeby nie powiedziec ogromnym, uproszczeniu.
                • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 00:59
                  skąd wziąłes tę "misję"> Z literatury? z mitu?
                  Zejdź na ziemię, liczy sie wysiłek i praca, nie mity.
                  Mam wrazenie, ze cos Ci sie sni. Sowinski, Platter? To byla inna rzeczywistosc -
                  w czasie sie cofnales? dzis jest czas na inteligencje i rozum, nie jakies XIX-
                  wieczne mity - to bylo 150 lat temu. Teraz mamy normalnie: liczy sie trud,
                  umiejetnosc, pracowitosc. Teraz na szcescie mamy wolny kraj i zadna mitologia
                  nie jst na pierwszym planie - na pierwszym planie jest praca. Co mnie cieszy.

"mesjanizm narodu polskiego" jest zalosna teoria. Szczegolnie widac to wtedy,
                  dgy glosisz ja bezrobotnym.
                  Wspolczuje nawiedzonym.
                  • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 09:44
                    po_godzinach, nie zaprzeczysz, że coś takiego jak echa mesjanizmu nadal
                    istnieje. właśnie to jest śmieszne, że nawet dla bezrobotnych praca wcale nie
                    jest często najważniejsza! dlaczego tak często biedni ludzie interesuję się
                    tym, kóry polityk jest 'prawdziwym polakiem' czy 'prawdziwym katolikiem',
                    bardziej niż programem wyborczym? dlaczego podczas wstępowania do unii
                    europejskiej tak często pobrzmiewały zewsząd głosy takie jak 'mamy w europie
                    ważną miję, szerzenie duchowości' czy 'polska powinna dla zlaicyzowanej europy
                    stanowić duchowy wzór'? czy te głosy słychać było w radio ma ryja? nie - w tvn,
                    w tvp.
                    na co dzień owszem, ludzie skoncentrowani są na bardziej przyziemnych sprawach
                    (tyleż na pracy, co na psioczeniu na wszystko i wszystkich). ale gdy tylko mowa
                    jest o czymś ważnym, polacy wyskakują ze swoim etosem duchowym.
                    • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 12:59
                      blinski napisał:

> po_godzinach, nie zaprzeczysz, że coś takiego jak echa mesjanizmu nadal
                      > istnieje. właśnie to jest śmieszne, że nawet dla bezrobotnych praca wcale nie
                      > jest często najważniejsza! dlaczego tak często biedni ludzie interesuję się
                      > tym, kóry polityk jest 'prawdziwym polakiem' czy 'prawdziwym katolikiem',
                      > bardziej niż programem wyborczym? dlaczego podczas wstępowania do unii
                      > europejskiej tak często pobrzmiewały zewsząd głosy takie jak 'mamy w europie
                      > ważną miję, szerzenie duchowości' czy 'polska powinna dla zlaicyzowanej
                      europy
                      > stanowić duchowy wzór'? czy te głosy słychać było w radio ma ryja? nie - w
                      tvn,
                      >
                      > w tvp.
                      > na co dzień owszem, ludzie skoncentrowani są na bardziej przyziemnych
                      sprawach
                      > (tyleż na pracy, co na psioczeniu na wszystko i wszystkich). ale gdy tylko
                      mowa
                      >
                      > jest o czymś ważnym, polacy wyskakują ze swoim etosem duchowym.

"nawet dla bezrobotnych praca wcale nie
                      > jest często najważniejsza! dlaczego tak często biedni ludzie interesuję się
                      > tym, kóry polityk jest 'prawdziwym polakiem' czy 'prawdziwym katolikiem',
                      > bardziej niż programem wyborczym?"
                      Pewnie, że nie zaprzeczę. Interesować się, który poltykk jest "prawdziwym
                      Polakiem" łatwo, bo na to jest schemat, programem wyborczym już trudniej,
                      wymaga bowiem wysiłku umysłowego.

"'mamy w europie
                      > ważną miję, szerzenie duchowości' czy 'polska powinna dla zlaicyzowanej
                      europy"
                      Myslę, że jest w tym trochę prawdy. Tyle, że ja nie nazwałabym tego "misją",
                      a "wkładem" w rzeczywiście zlaicyzowaną i konsumpcyjna, wygodną Europę. Tego
                      jednak nie da zrobic sie hasłami ani pomachiwaniem szabelką - tylko np poprzez
                      kulturę, sztukę, też religię. Jeżeli uważamy, że naszą duchowościa możemy
                      ubogacic Europę, zróbmy to, a nie gadajmy, że cos "powinniśmy".

A z tym "mesjanizmem" natomiast trzeba mocno uwazac, blisko mu bowiem do
                      nacjonalizmu.

>
                      >
                      >
                      • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 13:21
                        Myslę, że jest w tym trochę prawdy. Tyle, że ja nie nazwałabym tego "misją",
                        > a "wkładem" w rzeczywiście zlaicyzowaną i konsumpcyjna, wygodną Europę. Tego
                        > jednak nie da zrobic sie hasłami ani pomachiwaniem szabelką - tylko np
                        poprzez
                        > kulturę, sztukę, też religię. Jeżeli uważamy, że naszą duchowościa możemy
                        > ubogacic Europę, zróbmy to, a nie gadajmy, że cos "powinniśmy".

no, ale na tym polega ten nasz mesjanizm - na gadaniu:)
                        poza tym nasza 'duchowość' może służyć w europie co najwyżej za skansen, coś w
                        rodzaju 'pojedźmy do polski - zobaczmy to, co u nas było 80 lat temu':)
                        prawda jest taka, że my jako naród jesteśmy mentalnie zacofani, tkwimy w tym z
                        czego kraje europy dawno wyszły - oczywisćie, jak ktoś się uprze może być z
                        tego dumnym, tak samo jak z najwięszego bazaru w europie (stadion x-lecia) czy
                        jedynej stolicy z nieuregulowanymi brzegami rzecznymi (przez co zagrożenie
                        powodzią jest większe, a na codzień w krzaczorach walają się kupy śmieci oraz
                        mieszkają bezdomni).

> A z tym "mesjanizmem" natomiast trzeba mocno uwazac, blisko mu bowiem do
                        > nacjonalizmu.

bardzo blisko. w końcu największymi polskimi 'mesjanistami' są najwięksi
                        nacjonaliści (spod znaku rm najczęściej)
                        • Gość: po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:35
                          no, ale na tym polega ten nasz mesjanizm - na gadaniu:)
                          poza tym nasza 'duchowość' może służyć w europie co najwyżej za skansen, coś w
                          rodzaju 'pojedźmy do polski - zobaczmy to, co u nas było 80 lat temu':)
                          prawda jest taka, że my jako naród jesteśmy mentalnie zacofani, tkwimy w tym z
                          czego kraje europy dawno wyszły - oczywisćie, jak ktoś się uprze może być z
                          tego dumnym, tak samo jak z najwięszego bazaru w europie (stadion x-lecia) czy
                          jedynej stolicy z nieuregulowanymi brzegami rzecznymi (przez co zagrożenie
                          powodzią jest większe, a na codzień w krzaczorach walają się kupy śmieci oraz
                          mieszkają bezdomni).

> A z tym "mesjanizmem" natomiast trzeba mocno uwazac, blisko mu bowiem do
                          > nacjonalizmu.

bardzo blisko. w końcu największymi polskimi 'mesjanistami' są najwięksi
                          nacjonaliści (spod znaku rm najczęściej)

No właśnie. Być może bierze sie to stąd, że jesteśmy jednak krajem z pogranicza
                          wschodu i zachodu i cały ten mistycyzm, niechęć do pracy, bałagan i brud to
                          nasze wschodnie dziedzictwo. Zawsze dziwiło mnie zaliczanie przez niektórych
                          Polski do krajów środkowoeuropejskich. Cenna umiejetnoscia byloby umiec czerpac
                          to, co najlepsze i z zachodu i ze wschodu - tyle, ze trzeba robic to świadomie
                          i nazywac rzeczy po imieniu.
                          Osobiscie jestem za szanowaniem tradycji - pod warunkiem, ze jest ona
                          autentyczna (nie na pokaz), nadaje ona bowiem rangę miejscom i ludziom, okresla
                          ich tozsamość.

W tym wszystkim najgorszy jest brak umiaru i proporcji.

"bardzo blisko. w końcu największymi polskimi 'mesjanistami' są najwięksi
                          nacjonaliści (spod znaku rm najczęściej)"

Nie tylko są, ale i byli.

• blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 13:45
                            No właśnie. Być może bierze sie to stąd, że jesteśmy jednak krajem z pogranicza
                            >
                            > wschodu i zachodu i cały ten mistycyzm, niechęć do pracy, bałagan i brud to
                            > nasze wschodnie dziedzictwo. Zawsze dziwiło mnie zaliczanie przez niektórych
                            > Polski do krajów środkowoeuropejskich.

ja na ten przykład tak robię - no bo w jaki sposób polska miałaby być europą
                            wschodnią, podczas gdy łotwa czy estonia - środkową?

Cenna umiejetnoscia byloby umiec czerpac
                            >
                            > to, co najlepsze i z zachodu i ze wschodu - tyle, ze trzeba robic to
                            świadomie
                            > i nazywac rzeczy po imieniu.
                            > Osobiscie jestem za szanowaniem tradycji - pod warunkiem, ze jest ona
                            > autentyczna (nie na pokaz), nadaje ona bowiem rangę miejscom i ludziom,
                            okresla
                            >
                            > ich tozsamość.

ja też jestem za szanowaniem tradycji, ale bardziej świeckiej niż związanej z
                            religią - w końcu tradycja związana z religią zmusza 'innowierców' albo do nie
                            szanowania tradycji, albo do przystosowania się na siłę.
                            • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 21:48
                              blinski napisał:

> No właśnie. Być może bierze sie to stąd, że jesteśmy jednak krajem z
                              pogranicz
                              > a
                              > >
                              > > wschodu i zachodu i cały ten mistycyzm, niechęć do pracy, bałagan i brud
                              > to
                              > > nasze wschodnie dziedzictwo. Zawsze dziwiło mnie zaliczanie przez niektór
                              > ych
                              > > Polski do krajów środkowoeuropejskich.
                              >
                              > ja na ten przykład tak robię - no bo w jaki sposób polska miałaby być europą
                              > wschodnią, podczas gdy łotwa czy estonia - środkową?
                              >
                              >
                              > Cenna umiejetnoscia byloby umiec czerpac
                              > >
                              > > to, co najlepsze i z zachodu i ze wschodu - tyle, ze trzeba robic to
                              > świadomie
                              > > i nazywac rzeczy po imieniu.
                              > > Osobiscie jestem za szanowaniem tradycji - pod warunkiem, ze jest ona
                              > > autentyczna (nie na pokaz), nadaje ona bowiem rangę miejscom i ludziom,
                              > okresla
                              > >
                              > > ich tozsamość.
                              >
                              >
                              > ja też jestem za szanowaniem tradycji, ale bardziej świeckiej niż związanej z
                              > religią - w końcu tradycja związana z religią zmusza 'innowierców' albo do
                              nie
                              > szanowania tradycji, albo do przystosowania się na siłę.

Nie no) Litwa i Estonia też wschodnią) Choc estonię zaliczyłabym raczej do
                              Europy północnej razem z Finlandią.
                              Jest jednak duza różnica między państwami takim jak Czechy, Słowacja, Austria
                              (może szerszej - Galicja) a Polską.

Jesli idzie o tradycje, nie da sie tego łatwo oddzielić, zbyt wiele bowiem
                              zwyczajów bierze się z całego mnóstwa świąt obchodzonych w Kościele.

>
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 08:26
                                > Nie no) Litwa i Estonia też wschodnią) Choc estonię zaliczyłabym raczej do
                                > Europy północnej razem z Finlandią.
                                > Jest jednak duza różnica między państwami takim jak Czechy, Słowacja, Austria
                                > (może szerszej - Galicja) a Polską.

hm.. akurat jeśli chodzi o słowację, to nawet słowacy mówią że owiedzając
                                polskę mają wrażenie że więcej ich łączy z nią, niż z czechami..
                                ale czechy to w ogóle wyjątek pośród krajó słowiańskich. jeśli chciałabyś
                                wyznaczać standart według nich, to reszta słowian w ogóle jest ciemną masą:)
                                • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 08:45
                                  hm.. akurat jeśli chodzi o słowację, to nawet słowacy mówią że owiedzając
                                  polskę mają wrażenie że więcej ich łączy z nią, niż z czechami..
                                  ale czechy to w ogóle wyjątek pośród krajó słowiańskich. jeśli chciałabyś
                                  wyznaczać standart według nich, to reszta słowian w ogóle jest ciemną masą:)

Tak, wiem, że poruszam sie trochę według innej miary) - dla mnie Europą
                                  Środkową są raczej kraje naddunajskie, mniej więcej dawny obszar pozostający
                                  pod władza Kaisera). Wydaje mie się, że łączy jest podobne doświadczenie i w
                                  sferze gospodarki, i kultury i polityki. Dlatego nasz Kraków jest tak inny od
                                  pozostałych polskich miast (niektórzy nawet mówią, że jest to jedyne miasto
                                  europejskie w Polsce).
                                  Słowacy maja taki stosunek do Czechów z powodów, myślę, historycznych, czasów
                                  komuny. A my ze Słowakami po prostu dobrze sie rozumiemy, lubimy razem napić
                                  się piwa i pośpiewać)). Możemy uczyć sie od nich, jak dbac o miasteczka, jak
                                  nie kłócic sie bez sensu i jak dbać o spokojne, dobre zycie.

Tem podział przebiega chyba nie względem granic państwowych, a dawnych
                                  podziałów zaborowych. I tak w Polsce mamy obszary, które ja zaliczyłabym i do
                                  wschodu (zabór rosyjski), i zachodu (pruski) i środka (austriacki).
                                  • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 08:48
                                    A Czechom i tak najbliżej do Austrii)).
                                    • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 09:06
                                      > Tem podział przebiega chyba nie względem granic państwowych, a dawnych
                                      > podziałów zaborowych. I tak w Polsce mamy obszary, które ja zaliczyłabym i do
                                      > wschodu (zabór rosyjski), i zachodu (pruski) i środka (austriacki).

no i jest jeszcze obszar warszawa, czyli wymiętoszenie wszystkiego w jednym:)
                                      (skutek mógłby być lepszy..:)
                                      co do tego jedynego miasta europejskiego to chyba przesada, wrocław krakowi pod
                                      tym względem nie ustępuje (może co najwyżej jeśli chodzi o siłę kultury, że tak
                                      to nazwę).

> A Czechom i tak najbliżej do Austrii)).

no, chyba tak jest.
                                      • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 09:31
                                        no i jest jeszcze obszar warszawa, czyli wymiętoszenie wszystkiego w jednym:)
                                        (skutek mógłby być lepszy..:)
                                        co do tego jedynego miasta europejskiego to chyba przesada, wrocław krakowi pod
                                        tym względem nie ustępuje (może co najwyżej jeśli chodzi o siłę kultury, że tak
                                        to nazwę).

Warszawę wyjęłabym spod tego podziału, jako stolicę. Specyfika stolic polega na
                                        takim "wymiętoszeniu"). We Francji jest Paryż i Francja, gdzie indziej Londyn i
                                        Anglia, Nowy Jork i Stany. Stolice nie są reprezentatywne (no, może wyjawszy
                                        takie rarytasy, jak Holandia) ))

Ja tez myślę, że mamy więcej europejsich miast - Gdańsk, Wrosław, Poznań
                                        chociażby - acz nie jest ich wiele.
                                        Miasto europejskie to takie, gdzie jest silne centrum kosztem peryferiów,
                                        zabudowa jest zwarta, do tego mnogość przenikającej sie tkanki miejskiej, czego
                                        o Warszawie powiedzieć nie można - Warszawa jest w środku "pusta", nie ma w
                                        niej treści, nie ma tez na dobra sprawe centrum. W tym sensie nie jest ona
                                        miastem europejskim). (to jest myslenie urbanistyczne) ))

• blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 09:43
                                          Warszawę wyjęłabym spod tego podziału, jako stolicę. Specyfika stolic polega na
                                          >
                                          > takim "wymiętoszeniu"). We Francji jest Paryż i Francja, gdzie indziej Londyn
                                          i
                                          >
                                          > Anglia, Nowy Jork i Stany. Stolice nie są reprezentatywne (no, może wyjawszy
                                          > takie rarytasy, jak Holandia) ))

oczywiście, to i ja wiem (btw - z tym nowym jorkiem to chyba przeoczenie, ale
                                          rzeczywiście on dużo mocniej przypomina z charakteru stolicę niż waszyngton).

> Miasto europejskie to takie, gdzie jest silne centrum kosztem peryferiów,
                                          > zabudowa jest zwarta, do tego mnogość przenikającej sie tkanki miejskiej,
                                          czego
                                          >
                                          > o Warszawie powiedzieć nie można - Warszawa jest w środku "pusta", nie ma w
                                          > niej treści, nie ma tez na dobra sprawe centrum. W tym sensie nie jest ona
                                          > miastem europejskim). (to jest myslenie urbanistyczne) ))

no nie, takie postawienie sprawy to duża przesada.. warszawa jak najbardziej ma
                                          centrum, które z pewnością nie jest puste (choć czasem bym sobie tego życzył:)
                                          jest po prostu strasznie marnie rozplanowane (co mam nadzieję wkrótce się
                                          zmieni, tylko błagam - nie wg. planu kaczora!:). tak jak w każdym centrum masz
                                          w nim skupienie usług, sklepów, centrów finansowych etc.
                                          sam kwartał ulic wokół pałacu kultury tworzy wrażenie miejsca jakkolwiek nie-
                                          centralnego - jest to jakby wyspa, dziewicza, niezagospodarowana (przynajmniej
                                          należycie).
                                          dookoła masz tradycyjne centrum - o uroku jednak na tyle wielkomiejskim, że gdy
                                          bywam w innych dużych miastach polski, brakuje mi tego uczucia..
                                          • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:23
                                            no nie, takie postawienie sprawy to duża przesada.. warszawa jak najbardziej ma
                                            centrum, które z pewnością nie jest puste (choć czasem bym sobie tego życzył:)
                                            jest po prostu strasznie marnie rozplanowane (co mam nadzieję wkrótce się
                                            zmieni, tylko błagam - nie wg. planu kaczora!:). tak jak w każdym centrum masz
                                            w nim skupienie usług, sklepów, centrów finansowych etc.
                                            sam kwartał ulic wokół pałacu kultury tworzy wrażenie miejsca jakkolwiek nie-
                                            centralnego - jest to jakby wyspa, dziewicza, niezagospodarowana (przynajmniej
                                            należycie).
                                            dookoła masz tradycyjne centrum - o uroku jednak na tyle wielkomiejskim, że gdy
                                            bywam w innych dużych miastach polski, brakuje mi tego uczucia..

Mówisz - przesada, a piszesz to samo, co ja)) - "centrum, które z pewnością nie
                                            jest puste (choć czasem bym sobie tego życzył:)
                                            jest po prostu strasznie marnie rozplanowane".
                                            Właśnie o tym piszę). Takoż mam nadzieję, że Warszawa w końcu będzie miała
                                            szczęście do urbanistów-fachowców, a jej planowanie i zabudowa uwolni sie od
                                            polityki. Takim rodzącym dobre nadzieje jest najpiekniejszy budynek w stolicy -
                                            zbudowany przez jednego z najlepszych architektów na świecie, Fostera). Więcej
                                            takich decyzji, a wyjdziemy na swoje).

• blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:42
                                              akurat metropolitanu nie uważam wcale za najpiękniejszy budynek stolicy..
                                              ale nie napisałem dokładnie tego co ty:) ty napisałaś, że centrum nie ma w
                                              ogóle - o takiej sytuacji można mówić, gdy nie ma miejsca wokół którego miasto
                                              się rozrasta, gdy punkty usługowo-sklepowe są rozstrzelone po całym mieście,
                                              gdy nie ma miejsca gdzie wszelkie trasy komunikacyjne przecinają się, itp; a w
                                              warszawie oczywiście taki obszar jest. choć przyznać trzeba, że z braku
                                              dostatecznej liczby atrakcji istnieje groźba wyludniania się jego stopniowo na
                                              rzecz centrów handlowych - co jednak wydaje mi się do odratowania..
                                              • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:50
                                                blinski napisał:

> akurat metropolitanu nie uważam wcale za najpiękniejszy budynek stolicy..
                                                > ale nie napisałem dokładnie tego co ty:) ty napisałaś, że centrum nie ma w
                                                > ogóle - o takiej sytuacji można mówić, gdy nie ma miejsca wokół którego
                                                miasto
                                                > się rozrasta, gdy punkty usługowo-sklepowe są rozstrzelone po całym mieście,
                                                > gdy nie ma miejsca gdzie wszelkie trasy komunikacyjne przecinają się, itp; a
                                                w
                                                > warszawie oczywiście taki obszar jest. choć przyznać trzeba, że z braku
                                                > dostatecznej liczby atrakcji istnieje groźba wyludniania się jego stopniowo
                                                na
                                                > rzecz centrów handlowych - co jednak wydaje mi się do odratowania..
                                                >

No tak), ja po prostu lubie taka architekturę - troche chciałam cię z tym
                                                centrum sprowokować)) Wybacz. Wiem, że Waeszawa ma piękne miejsca. Ma jednak
                                                tez i w centrum miejsca czekające na swoja kolej)
                                                Pozdrawiam Cię serdecznie).
                                                >
                                                >
                                                >
                                                • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:58
                                                  ja też lubię taką archtekturę - ale metropolitan jest za mało hm... zakręcony,
                                                  zbyt spokojny, za mało w nim pazura:) tylko architekturą z pazurem warszawa
                                                  mogłaby coś ugrać - bo przecież nie makietami przedwojennych gmachów, jak sądzi
                                                  kaczor (któy wszystko musi robić pod emerytów). dlatego wolę budynek buw, tylko
                                                  coś projektantowi zieleni nie wyszło - coś źle wybadał glebę i tym podobne,
                                                  przez co dzikie wino na ścianach nie chce sie przyjąć i zostaje gołą siatka..
                                                  co w sumie wygląda kosmiczno-industrialnie, mi się więc moze podobać:)
                                                  • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 11:22
                                                    )))))
                                                    ja wole prostote i dlatego wybieram Fostera, w buw oraz w sadach jak dla mnie
                                                    za duzo ideologii).

A politycy (wiem to z doswiadczenia) uwazaja, ze znaja sie na wszystkim - i na
                                                    architekturze i na ochronie zabytkow. Brak zaufania do fachowcow to dla mnie
                                                    dowod na wlasna glupote.

Na archiekturze bardzo duzo mozna ugrac - pewnie, ze nie jest architektura
                                                    bufowanie atrap (bo zycie to nie teatr) ))
                                                  • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 11:31
                                                    ja też lubię prostotę, ale nie zawsze:) np. 'tańczący dom' fostera (chyba) w
                                                    pradze - to jest dopiero to:) a nie jakiś tam tłok wankla:) (mówię o
                                                    metropolitanie)
                                                    no włąśnie, z jednej strony politycy - ale z drugiej zwykli ludzie, którzy też
                                                    boją się zainwestować w odważniejsze formy..
                                                  • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 11:39
                                                    blinski napisał:

> ja też lubię prostotę, ale nie zawsze:) np. 'tańczący dom' fostera (chyba) w
                                                    > pradze - to jest dopiero to:) a nie jakiś tam tłok wankla:) (mówię o
                                                    > metropolitanie)
                                                    > no włąśnie, z jednej strony politycy - ale z drugiej zwykli ludzie, którzy
                                                    też
                                                    > boją się zainwestować w odważniejsze formy..

Jej)) - no dobra, tanczacy dom ... ale jak on wygladalby w tym miejscu w
                                                    warszawie?)
                                                    tak czy owak - dobrze jest, jesli mozna spierac sie o architekture).
                                                    Ludzie boja sie, bo nie maja na ten temat zadnej wiedzy. Przed wojna Polacy
                                                    byli odwazniejsi i kraj kwitl przepiekna architektura modernistyczna. Tez
                                                    spotkalam sie z sytuacja, kiedy urzednik chcial budowac atrape - i nie dalo mu
                                                    soe wytlumaczyc, ze mamy wiek XXI i nalezy budowac tak, jak buduje sie w wieku
                                                    XXI nie XIX. Nie dotarlo. To jest ta zasciankowosc (tez). Zamiast stylu -
                                                    (obrzydla) stylizacja.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 11:47
                                                    > Jej)) - no dobra, tanczacy dom ... ale jak on wygladalby w tym miejscu w
                                                    > warszawie?)

beznadziejnie:) ale ja go lubię razem z całym tym nadwełtawskim położeniem..
                                                    e, poza tym już widze, jakby kaczor się zgodził na coś podobnego, nawet na
                                                    obrzeżach..

> Ludzie boja sie, bo nie maja na ten temat zadnej wiedzy. Przed wojna Polacy
                                                    > byli odwazniejsi i kraj kwitl przepiekna architektura modernistyczna. Tez
                                                    > spotkalam sie z sytuacja, kiedy urzednik chcial budowac atrape - i nie dalo
                                                    mu
                                                    > soe wytlumaczyc, ze mamy wiek XXI i nalezy budowac tak, jak buduje sie w
                                                    wieku
                                                    > XXI nie XIX. Nie dotarlo. To jest ta zasciankowosc (tez). Zamiast stylu -
                                                    > (obrzydla) stylizacja.

dokładnie tak. to trochę tak jakby jakiś nuworysz chciał uchodzić za 'gościa z
                                                    klasą' nosząc dziś monokl i paląc mahoniową fajeczkę, zajeżdzając pod
                                                    restaurację 'belvedere' pullmanem na pirenejkach:)
                                                    trzeba by chyba jakiegoś naprawdę wielkiego autorytetu, by ludzi nauczyć że
                                                    czas biegnie do przodu.
                                                  • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 11:55
                                                    Moze wybierzcie sobie w koncu jakiegos madrego prezydenta))

mam nadzieje, ze jak ludzie tak naprawde zaczna podrozowac (nie tylko na
                                                    tajlandie, ale i po europie), w koncu naucza sie uczyc od madrzejszych od
                                                    siebie. ale moze po raz kolejny wykazuje sie naiwnoscia.
                                                    )
                          • pewien_student bedzie off top :PP 10.04.05, 14:17
                            prof od srodowiska mowil ze to wlasnie maniakalne regulowanie brzegow prowadzi
                            do grozniejszych w skutkach powodzi niz naturalne rozlewiska, wiec akurat tutaj
                            to bym sie nie czepial :P. z reszta - lewobrzezna Wawa regulowana jest, wiec
                            tylko pol stolicy nie ma betonu na brzegach :P

koniec offtopica :P
                            • blinski Re: bedzie off top :PP 10.04.05, 14:28
                              no ale ona chyba nie miała na myśli miast:))? gdyby miała, to bałbym się
                              poważnie o nią;)
                              pamiętaj do tego, że lewy brzeg jest uregulowany chyba jedynie od mostu
                              gdańskiego do trasy łazienkowskiej.
                  • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 10:43
                    mam wrazenie ze nie czytasz mnie ze zrozumieniem. ja tych teorii nie glosze, ja
                    tylko je przywoluje. to raz

dwa ze owe mity i mitologia nadal istnieja, a epoka rozumu odeszla bardzo dawno
                    temu. i to nie tylko u nas, ale wszedzie na swiecie. ale to jest temat na
                    zupelnie inna dyskusje. moze ja zaloze.

---
                    To ze kogos nie popieram, tudziez nie naleze do jakiejs grupy, nie oznacza ze
                    ich racji nie bede bronil, jesli sie z nimi zgadzam.
                    • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 12:52
                      "> mam wrazenie ze nie czytasz mnie ze zrozumieniem. ja tych teorii nie glosze,
                      ja
                      > tylko je przywoluje. to raz"

Nie no, ja rozumiem, że tylko przywołujesz, wyraziłam sie troche emocjonalnie -
                      przepraszam). Ale ten temat budzi moje silne emocje, takie kształtowanie bowiem
                      świadomości narodowej uważam za manipulację, która nie pozwala nam (jako
                      Polakom) rozliczyc sie z własnych grzechów, rodzi butę i nieuzasadnione
                      poczuciewyższości. Tak bardzo pokrótce.
                      Przepraszam za emocje w poprzedniej wypowiedzi).
                      • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 14:25
                        ok, wybaczone ;)

a pokaz mi ksztaltowanie swiadomosci ktore manipulacja nie jest. zawsze
                        ksztaltuje sie swiadomosc na podstawie manipulacji - inaczej zadne to by bylo
                        ksztaltowanie.
                        a Polacy to takie fajny narod co polowa rozlicza sie do przesady, druga polowa
                        zadnych bledow nie widzi. kazda z postaw jest nie do pozazdroszczenia.
                        • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 21:49
                          pewien_student napisał:

> ok, wybaczone ;)
                          >
                          > a pokaz mi ksztaltowanie swiadomosci ktore manipulacja nie jest. zawsze
                          > ksztaltuje sie swiadomosc na podstawie manipulacji - inaczej zadne to by bylo
                          > ksztaltowanie.
                          > a Polacy to takie fajny narod co polowa rozlicza sie do przesady, druga polowa
                          > zadnych bledow nie widzi. kazda z postaw jest nie do pozazdroszczenia.

ja jestem zwolenniczką obiektywnego przedstawiania faktów - i niech każdy
                          wybierze sobie opcję, jaka mu najbardziej pasuje, Wtedy nie ma manipulacji (ale
                          to teoria) ))
                          >
            • Gość: adam Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: 83.238.200.* 11.04.05, 13:58
              dokładnie tak samo jak w irlandii, katolicyzm stał się takim symbolem, takim z
              angielskiego "token"

teraz zaniknie, dokładnie tak samo jak w irlandii
        • Gość: pak Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.kom / 212.184.18.* 09.04.05, 19:28
          > > Tolerancji dla inności w Polsce nie ma od stuleci, taka jest
          > > nasza (smutna) tradycja.
          >
          > z tymi stuleciami to lekka przesada. za sarmackich czasow bylismy jedynym
          > europejskim krajem wolnym od konfliktow religijnych :))

Ehhh, gdzie te czasy...
          Zydzi szukali u nas schronienia. W glowie sie nie miesci.
          • pewien_student Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 10:45
            Zydzi, Arianie, i innej masci heretycy. nawet caly ich heretyckich kalwinow byl
            potop z polnocy :)))
      • Gość: scooby Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 18:32
        tak odnośnie tego zacofania i braku tolerancji Polaków..
        kto jest bardziej tolerancyjny i cywilizowany?
        to, że w ludziach siedzi niechęć do innośći to się zdaża, ale stanowczo
        niesprawiedliwe jest robić z Polaków przodowników w nietolerancji.
        to, że w Polsce słyszy się dużo głosów o dyskryminacji mniejszości to przede
        wszystkim wynik tego że w Polsce te mniejszości mają warunki do życia. tam
        gdzie w "cywilizowany" sposób pozbywają się mniejkszości cięzko spotkać objawy
        nietolerancji( bo kogo tu tolerować skoro już ich nie ma).
        zainteresowanych odsyłam do historii gdzie można się dowiedzieć czemu w czasach
        reformacji wielu protestantów znajdowało schronienie w Polsce..
        a także jak tolerancyjni i cywilizowani Francuzi ładowali Żydów w wagony jadące
        do hitlerowskich obozów zagłady.

i jeszcze z tą cywilizowaną tolerancją..jeśli chodzi o Francózów któzy
        prześładują muzułamanki za noszenie chust w szkołach to ja nie chce
        być "cywilizowany i tolerancyjny"
        • Gość: po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:25
          "tak odnośnie tego zacofania i braku tolerancji Polaków..
          kto jest bardziej tolerancyjny i cywilizowany?
          to, że w ludziach siedzi niechęć do innośći to się zdaża, ale stanowczo
          niesprawiedliwe jest robić z Polaków przodowników w nietolerancji.
          to, że w Polsce słyszy się dużo głosów o dyskryminacji mniejszości to przede
          wszystkim wynik tego że w Polsce te mniejszości mają warunki do życia. tam
          gdzie w "cywilizowany" sposób pozbywają się mniejkszości cięzko spotkać objawy
          nietolerancji( bo kogo tu tolerować skoro już ich nie ma).
          zainteresowanych odsyłam do historii gdzie można się dowiedzieć czemu w czasach
          reformacji wielu protestantów znajdowało schronienie w Polsce..
          a także jak tolerancyjni i cywilizowani Francuzi ładowali Żydów w wagony jadące
          do hitlerowskich obozów zagłady.

i jeszcze z tą cywilizowaną tolerancją..jeśli chodzi o Francózów któzy
          prześładują muzułamanki za noszenie chust w szkołach to ja nie chce
          być "cywilizowany i tolerancyjny"

Wkładasz mi w usta słowa, których nie powiedziałam. Nie mówiłam
          o "przodownikach w nietolerancji". Uważam tylko, ze Polska jest krajem, w
          którym nietolerancja jest na porządku dziennym (co gorsza, często
          nieuświadomiona). To u nas były po wojnie pogromy Żydów, to u nas był 68 rok,
          to u nas mówi się "czarnuch" - dla przykładu. To u nas w sposób ortodoksyjny
          wyrażana jest niechęć do homoseksualistów. Nie wzięła się znikąd zbitka "Polak -
          katolik" i "matka - Polka".

PS Francuzi nie prześladuja muzułmanek, tylko w sposób demokratyczny dbają o
          państwo świeckie.
          PS. PS. Odniesienie do Reformacji jest nie a'propos - to było dawno i niewiele
          z tego pozostało.
        • tomasonline Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 06:47

> (...) i jeszcze z tą cywilizowaną tolerancją..jeśli chodzi o Francózów któzy
          > prześładują muzułamanki za noszenie chust w szkołach to ja nie chce
          > być "cywilizowany i tolerancyjny"

Chciałbym odnieść się do twojej wypowiedzi na temat zakazu noszenia chust w szkołach przez młode muzułmanki.
          Sprawa jest dosyć złożona i rozgrywa się nie tylko na polu religii i przekonań, ale również polityki.
          Myślę, że ma niewiele wspólnego z prześladowaniem, choć według mnie powinno się pozwolić im na noszenie chust. We Francji obecnie bardzo dba się o rozdział religii i państwa, co uważam za słuszne.
          Zapomniałeś dodać, że wraz w prowadzeniem tego zakazu weszły w życie też inne. Zabraniające również chrześcijanom, żydom i innym noszenia dużych widocznych symboli religijnych (np..w przypadku katolików dużych krzyży, a w wypadku hindusów ich tradycyjnych nakryć głowy u mężczyzn).
          Problem ten związany jest z sytuacją, która nabrała nowego znaczenia i siły po 11 września. Francuzi obawiają się radykalizacji grup muzułmańskich i ich ekspansji na nowe tereny życia publicznego. Duża część imigrantów nie asymiluje się, żyją w gettach bez wykształcenia i szans na zmiany. Problem chust dotyczy głównie młodych kobiet, młodzież z rodzin muzułmańskich pod wpływem wielu czynników (mni działań imamów)zwraca się ku korzeniom ku religii w jej ortodoksyjnej formie. Zakaz noszenia chust ma przeciwdziałać hermetyzacji środowiska, nie wiem na ile jest to słuszne rozwiązanie, Możliwe, że obróci się przeciw jego twórcom i spowoduje poczucie prześladowania, co wzmocni grupę i jej wyobcowanie.
    • Gość: ja Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.zax.pl 09.04.05, 17:24
      Tak sie składa, że urodziłam się w rodzinie luterańskiej na Śląsku Cieszyńskim,
      gdzie luteranizm w wielu miejscowościach jest nadal dominujący. W szkole
      podstawowej na 26 uczniów mojej klasy było 18 ewangelików. Dla mnie jako
      dziecka było naturalne, że obok siebie żyją katolicy i ewangelicy. Nigdy nie
      było żadnych problemów na tym tle. W szkole średniej było podobnie.
      Obecnie mieszkam w Krakowie. Należę do ścisłej mniejszości religijnej. Spotykam
      się bardzo często z tym, że ludzie w ogóle nie wiedzą, że istnieje kościół
      luterański i bardzo się dziwią, że nie jestem katoliczką. Dla mnie śmierć
      papieża była odejściem Autorytetu, mądrego, bardzo inteligentnego człowieka,
      ale nie był, nie jest i nie może być dla mnie świętym, bo w naszej religii
      cześć oddajemy wyłącznie Bogu. I tyle! Nie wynosimy nikogo na ołtarze, nie
      uznajemy kultu świętych, ani kultu relikwii. Za to staramy sie przestrzegać 10
      przykazań, co nie jest zawsze łatwą sprawą.
    • Gość: katoliban wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyrok :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:33
      • po_godzinach Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 17:34
        ... mogę dopić herbatę? ...
        • matmichal Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 17:39
          nie bycie katolikiem nie jest już "cool" bo takich mamy tu większość!!!:)
          • po_godzinach Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 17:41
            Hmmm, chcesz powiedzieć, że "większość ma rację w takiej sytuacji"?? (cyt.
            Kazik Staszewski) ))
            • matmichal Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 17:55
              w tym poście chodziło mi o to,że ludziskom wydaje się,że są "fajni" jak nie są
              katolikami1:)
              • po_godzinach Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 17:56
                Aaaaaa ... to ja przepraszam).
                • blinski Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:02
                  to chyba nie do końca tak:)
                  choć w pewnych sytuacjach ciężko nie mieć takie go wrażenia..
                  :)
                  • matmichal Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:11
                    to jest tak,że ludzi lubią obnosić się ze swoją innością-chcą się wyróżnić z
                    tłumu!!! robią różne dziwne rzeczy-nie muszę chyba nikogo pouczać-ale były
                    takie badania-badano takich typków którzy za wszelką cenę chcieli być"inni" i
                    psycholog wpierał im że ich poglądy nie są takie wyjątkowe-oni z czasem(tych
                    badań) zmieniali swoje wypoiedzi tak aby jednak udowodnić że są"inni":)))
                    • blinski Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:16
                      > to jest tak,że ludzi lubią obnosić się ze swoją innością-chcą się wyróżnić z
                      > tłumu!!! robią różne dziwne rzeczy-nie muszę chyba nikogo pouczać-ale były
                      > takie badania-badano takich typków którzy za wszelką cenę chcieli być"inni" i
                      > psycholog wpierał im że ich poglądy nie są takie wyjątkowe-oni z czasem(tych
                      > badań) zmieniali swoje wypoiedzi tak aby jednak udowodnić że są"inni":)))

jak to zmieniali? chyba raczej przy nich trwali - na początku uważali że są
                      inni, i pod koniec też:) pewnie coś pokręciłeś;)
                      ale wiesz, ja akurat wcale w moim ateizmie nie chciałbym być inny. fajnie by
                      wg. mnie było, gdyby nie był wyjątkowy - nie mówię żeby ich było od razu tyle
                      co teraz katolików, ale np. 1/3 - byłaby większa róznorodność, ludzie musieliby
                      liczyć się z poglądami drugiej strony i dobrze by ją znali, bo mieliby na
                      codzień z nią do czynienia.

• matmichal Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:21
                        no tak coś pokręciłem-to chodziło o to,że póżniej wymyslali coś nowego-tak aby
                        być kontrowersyjnym! Ja to wiem,że ateiści to nie są ci którzy chcą szokować-
                        czy cos takiego!:)chodzi mi o to,że część leni i hedonistów w pewien sposób
                        obnosi się z tym,że nie wierzą- ja mam takie odczucia!:)i doświadczenia
                        • blinski Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:32
                          a ja mam doświadczenia takie, że to włąśnei nie lenie i hedoniści się z tym
                          obnoszą, tylko ci którzy kiedyś byli katolikami, ale czymś ich katolicyzm
                          wkurzył i chcą to zamanifestować. czyli tacy, których ateizm opiera sie głównie
                          na negatywnych emocjach.
                          poza tym tacy, którzy chcą szokować też się znajdą - w końcu kiedy ktoś chce
                          szokować to wynajduje jak najwięcej cech, które odróznią go od ogółu, a ateizm
                          w polsce może jako tako za taką uchodzić.
                          no, i zależy przez kogo rozumiesz hedonistów - są przecież katolicy którzy też
                          bardzo lubią sie bawić, pić, i zapominać o wszystkim dookoła:)

• matmichal Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 20:28
                            no to sie zgadzamy!!!:)To jest taka reguła,że ci co odchodzą od religii
                            (określonego wyznania),czy ruchu politycznego póżniej z całą zaciekłością go
                            atakują!(stalin,hitler,Piłsudski)
              • azazela Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:03
                matmichal napisał:

> w tym poście chodziło mi o to,że ludziskom wydaje się,że są "fajni" jak nie

> katolikami1:)

myslalam ze o byciu lub nie katolikem decyduje wiara, odpowiednio jej brak..
                a tu prosze nowe kryterium;
                fajnosc:DDDDD
                • po_godzinach Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:07
                  "myslalam ze o byciu lub nie katolikem decyduje wiara, odpowiednio jej brak..
                  a tu prosze nowe kryterium;
                  fajnosc:DDDDD"

Dodałabym: po "wiara" - "oraz poczucie przynalezności do koscioła katolickiego,
                  uznanie jego reguł za własne", wtedy będzie bardziej precyzyjnie, samo "wiara"
                  bowiem to mało - można byc wierzącym i czuć przynaleznośc do innego kościoła np.
                  • azazela Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:11
                    moj bled:D
                    racj, fajne ze doprecyzowalas:P
                    • po_godzinach Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:24
                      Ech, jestem zwolenniczką wzajemnego wspomagania (się) ))
                      • azazela Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 09.04.05, 18:55
                        wspolne dazenie do doskonalosci:PPP
      • Gość: Thea do katoliban Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 18:47
        Ciekawa jestem ilu z was zostanie dalej katolikami skoro przyjdzie wam kiedys
        placic podatek koscielny?
        Z ta mozliwoscia trzeba w Polsce sie liczyc.
        • Gość: katolibban dlaczego do mnie??? co zawiniłęm!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:32
        • tomasonline Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro 11.04.05, 06:30
          Gość portalu: Thea do katoliban napisał(a):

> Ciekawa jestem ilu z was zostanie dalej katolikami skoro przyjdzie wam kiedys
          > placic podatek koscielny?
          > Z ta mozliwoscia trzeba w Polsce sie liczyc.

Kościół obawia się tego podatku, i stara się za wszelką cenę utrzymać sytuację bieżącą (gdzie zresztą jest dotowany na różne sposoby, księża leczą się za darmo, korzysta z rozlicznych zwolnień, dostaje ziemię za ułamek jej wartości). Wprowadzenie tego podatku uszczupliłoby poważnie dochody kościoła, wiele osób nie zdecydowałoby się na płacenie go. Popatrz na sytuację, jaka panuje w Niemczech gdzie wprowadzono taką formę dotowania kościoła.
          • Gość: Thea Re: wszyscy na stos - podpisujecie na siebie wyro IP: *.arcor-ip.net 11.04.05, 21:38
            mieszkam w Niemczech, place podatek i uwazam ze to jest najsprawiedliwsza forma.
            Ksiadz jest takim samym pracownikiem kosciola jak ja gdzie indziej, otrzymuje
            pobory i musi placic tak samo skladki jak kazdy z nas, nie ma dodatkowych form
            dorobku na lewo i wykorzystywania luk w ustawach panstwowych/komunalnych albo
            zycia na naiwnosci i glupocie spoleczenstwa.
    • azazela Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:39
      jeszcze nigdy nie czulam sie tak obco w swoim kraju jak w tym tygodniu...
      • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 17:50
        mam dokładnie takie same odczucia..
        hasła zjednoczenia i zgody między ludźmi dotyczą niestety chyba tylko
        katolików..
    • Gość: scooby Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 18:06
      Przykro mi, że poczuł się Pan w tych dniach w jakiś sposób pominięty. myślę
      jednak że trudno było w sposób racjonalny wyliczyć ludzi czy grupy osób, które
      nie identyfikują się z różnymi formami przeżywania śmierci Papieża.
      co do wydawania pieniędzy podatników na Msze Święte, to jestem skłonny się
      zgodzić, że jest to problematyczne, ale takie dylematy pozostaną zawsze, bo
      zawsze znajdzie się ktoś z czyim światopoglądem czy interesem nie zgadza się
      cel na który wydawane są pieniądze podatników (tym razem jest to msza innym
      jakaś akcja niezgodna ze światopoglądem katolickim).taki to niedoskonały ustrój
      panuje w tym kraju.

Jeśli chodzi o studenciaka który ubliżał ludziom którzy nie chcieli brać
      udziału w happeningu jego pomysłu to też jestem oburzony jego postawą, ale
      prosiłbym żeby jego win nie składać na barki wszystkich katolików, bo jego
      zachowanie nie było zgodne z prawdziwym katolicyzmem, a w szczególności z nauką
      i postawą Papieża, któremu hołd miała złożyć jego akcja.

To, że " cała Polska płacze po Papieżu" jest jakimś emocjonalnym i ładnie
      brzmiącym uproszczeniem dziennikarzy, które nawet niektórym z tych płaczących
      się nie podoba.. razem z Panem obolewam nad tym, że tak często się tak słyszało
      w ostatnim tygodniu.
    • Gość: Ania Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:19
      przykro mi,że czujesz sie urazony tym, ze wszystkie media (!)
      podaja ,ze "wszyscy Polacy oplakuja smierc Papieza"...gratuluje rangi problemow.

pozdrawiam
      • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 18:34
        problemy ma się małe i duże.
      • azazela Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 19:01
        na prawde nie rozumiesz o czym mowimy?????
        az tak trudno zrozumiec odczucia nie ktolikow?
        to gratuluje tolerancji i szerokosci horyzontow myslowych:DDDDDD
        • Gość: Ania Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:43
          mysle, ze nie ma czegos takiego jak odczucia niekatolikow, czlowiek jest
          indywidualnoscia i wszelkie przejawy generalizowani nie prowadza do
          niczego...ale tak sobie mysle, gdyby sie zdarzylo tak: ze jakis duchowny
          niekatolicki, nawet nie chrzescijanski zmarlby to nie chodzilabym po forach i
          nie pisalabym jaki mi zle, ze przez tydzien nie moge sobie poogladac TV, tylko
          uszanowalbym te smierc niezalezy nie czy by mnie zabolala czy nie.

W kazdym razie przepraszam Wszystkich za to, ze przez tydzien nie mogliscie
          ogladac swoich ulubionych seriali:-)
          • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 19:49
            skoro nie ma czegoś takiego jak uczucia niekatolików, więc nie ma też czegoś
            takiefgo jak uczucia katolików - np. obraza uczuć religijnych, bo to zależy od
            jednostki, nie? jeśli chodzi o mnie, to ja się z tym zgadzam.
            tak naprawdę chodzi o coś znacznie głębszego niż niemożność obejrzenia
            ulubionego serialu, ale co tu tłumaczyć, było wcześniej wszystko.
            • Gość: Thea Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 19:57
              zab za zab, oko za oko niczego nie chcecie sie nauczyc a kompromisy sa wam
              jeszcze obce.
              Dotyczy to obydwu stron!!!
              • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 20:02
                ee, wcale nie ząb za ząb, przecież się zgodziłem z przedmówczynią..
                częściowo przynajmniej.
                • Gość: Thea Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 20:12
                  a wybaczyles jej?
                  • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 20:13
                    a miałem co?
            • Gość: Ania Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:11
              "mysle, ze nie ma czegos takiego jak odczucia niekatolikow, czlowiek jest
              indywidualnoscia i wszelkie przejawy generalizowani nie prowadza do
              niczego"

skoro nie ma czegoś takiego jak uczucia niekatolików, więc nie ma też czegoś
              > takiefgo jak uczucia katolików - np. obraza uczuć religijnych, bo to zależy
              od jednostki, nie?

piszac odczucia niekatolikow, mialam na mysli tylko i wylacznie
              generalizowanie nic wiecej. podobnie jest z odczuciami katolikow,
              generalizowanie niczemu nie sluzy,natomiast obraz uczuc religijnych moze
              dotyczyc jednostki.

> tak naprawdę chodzi o coś znacznie głębszego niż niemożność obejrzenia
              > ulubionego serialu,

tak oczywiscie ze chodzi o cos znacznie glebszego, odejscie czlowieka ktory dla
              wielu ludzi znaczyl wiele przeciwstawia sie niemoznosc obejrzenia TV przez
              tydzien, to naprawde zadziwiajace jak wszystko mozna splycic.

W Rzymie na pogrzebie Papieza bylo wielu przedstawicieli roznych religii, wiele
              panstw oglosilo zalobe a w Polsce sie wszystko splyca do tego ze program w TV
              byl monotonny.

• blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 20:16
                > piszac odczucia niekatolikow, mialam na mysli tylko i wylacznie
                > generalizowanie nic wiecej. podobnie jest z odczuciami katolikow,
                > generalizowanie niczemu nie sluzy,natomiast obraz uczuc religijnych moze
                > dotyczyc jednostki.

dokładnie to miałem na myśli.

• po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.04.05, 20:55
                "tak oczywiscie ze chodzi o cos znacznie glebszego, odejscie czlowieka ktory
                dla
                wielu ludzi znaczyl wiele przeciwstawia sie niemoznosc obejrzenia TV przez
                tydzien, to naprawde zadziwiajace jak wszystko mozna splycic."

Taka mała (moze głupia?) uwaga na marginesie - dotycząca obowiązku płacenia
                abonamentu ... moze jakies ulgi? 1/4 miesiąca to ile to będzie?

PS. Nie posiadam telewizora.
          • Gość: chicarica Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.softlab.gda.pl 10.04.05, 09:07
            A gdyby ktoś przyszedł do Ciebie i kazał Ci gasić/zapalać światło, bo on
            celebruje odejście tego duchownego, to co - zgasiłabyś/zapaliłabyś posłusznie,
            czy powiedziała: "przepraszam, ja jestem niewierząca/ innej wiary i nie zamierzam"?

O to właśnie chodzi. Nikt tu nikomu nic nie zabrania i nie nakazuje, ale:
            1. Gaście/ zapalajcie światło.
            2. W TV tylko papież.
            3. Wręcz się ludzie krzywo patrzą, jak człowiek się zaśmieje np. w pracy czy na
            ulicy.
            4. Z pieniędzy państwowych finansowane są lekcje religii w szkole, praktycznie
            tylko dla jednego wyznania.
            5. Ja jestem niepraktykująca, a w kościele do niedawna nie bywałam wcale, teraz
            bywam jako "wolny słuchacz" z rzadka. W okresie kiedy nie bywałam, zadziwiająco
            (nawet dla mnie) często spotykałam się z ludzkim zdziwieniem, wręcz pretensją że
            nie chodzę do kościoła. Rodzina mojego chłopaka po prostu nie była w stanie
            przyjąć tego do wiadomości, to ludzie którzy nosa nie wytknęli poza swoje
            podwórko i czasami myślę, że oni chyba nawet nie uświadamiają sobie, jaka
            różnorodność wiar i wyznań panuje w naszym kraju, a co dopiero na świecie.
            • Gość: Halina Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:18
              Nie wiem na czym to polega , ale nie mam az tak złych doświadczen -jak
              dotychczas- z tolerancją, a nie chodze do kościoła czego nie ukrywam, moje
              dziecko jako jedyne nie chodziło na religię a wyjasnienie ( bo kilka razy o to
              pytano), że są to lekcje nieobowiązkowe a nam się nie chce - jak dotad
              wystarczało. Dodam, że mieszkam w peryferyjnej dzielnicy Krakowa, która jeszcze
              jakieś 30 lat temu była popodkrakowska wsią. Być może autochtoni oswoili się
              nieco z innościa religijną bo od dawna mieszkaja tu Swiadkowie Jehowy. Ale oni
              też zle tu nie maja.
          • azazela Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 20:29
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> mysle, ze nie ma czegos takiego jak odczucia niekatolikow,
            blinski juz na to odpowiedzial a ja sie z nim w pelni zgadzam, nie bede
            powtarzac jego slow

> ale tak sobie mysle, gdyby sie zdarzylo tak: ze jakis duchowny
            > niekatolicki, nawet nie chrzescijanski zmarlby to
            to pewnie nawet bys tego nie zauwazyla, mala wzmianka w tv latwo moze umknac

> uszanowalbym te smierc niezalezy nie czy by mnie zabolala czy nie.
            o tym juz bylo ale moge jeszcze raz skoro sa problemy ze zrozumieniem:
            to co sadze o sytuacji w pl nie ma nic wspolnego z tym co mysle o papiezu,
            to 2 zupelnie rozne rzeczy..
            >
            > W kazdym razie przepraszam Wszystkich za to, ze przez tydzien nie mogliscie
            > ogladac swoich ulubionych seriali
            nie mam w domu telewizora, tak juz wiem ze jestem inna:)
            a splycanie problemu nie jest najlepszym sposobem na unikanie odpowiedzi, ale
            skoro nic innego nie jestes w stanie wymyslec...
      • hardstuff Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 05:01

> przykro mi,że czujesz sie urazony tym, ze wszystkie media (!)
        > podaja ,ze "wszyscy Polacy oplakuja smierc Papieza"...gratuluje rangi problemow
        > .
        >
        > pozdrawiam

Nawet nie wiem czy jest sens odpisywać na twój post. Ja gratuluje ci braku zrozumienia tego, co napisałem. Przykro mi, że nie jesteś w stanie przyjąć, że inni myślą i czują inaczej w tej czy w innych sprawach. Tutaj twoją broną jest sarkazm. Może spróbuj naprawdę pomyśleć nad tym, że jednak nie wszyscy musimy być tacy sami Pozdrawiam.
      • tomasonline Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 07:00

> przykro mi,że czujesz sie urazony tym, ze wszystkie media (!)
        > podaja ,ze "wszyscy Polacy oplakuja smierc Papieza"...gratuluje rangi problemow
        > .
        >
        > pozdrawiam

Nie wiem czy ma sens pisanie odpowiedzi na twój post. Ja gratuluję ci całkowitego niezrozumienia tego, co napisałem. Może lepiej byłoby gdybyś przystanęła na chwilę i naprawdę zastanowiła się nad tym czy inni mają prawo myśleć i czuć inaczej i na ile jest ono respektowane w tym kraju przez większość (katolicką). Pomyśl nad tym jak ty się jak się czujesz spotykając się z innością (poglądów, religii, homoseksualizmem ect.). Jak na razie widzę niezgodę oraz to, że twoją broną jest sarkazm, to smutne.

Ps. Nie masz takiego wrażenia, że media skrojone są pod bezmyślną masę i stosują wiele niesłusznych uproszczeń oraz manipulacji? Jesli ci to odpowiada to już twój problem.

Pozdrawiam
    • hubkulik Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 10.04.05, 13:52
      >Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!!

Telewizja jest dla statystycznego widza.
      Dla nich reklamy, dla nich seriale i kreowane show.
      To, co przyciaga wiekszosc od razu jest w tv.
      Dla pozostalych pozostaje np. Discovery albo spacer po lesie:)

Pozdrawima
      • pereop Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:35
        chwała Bogu za Discovery :)
    • starucha_izergiel Nie jestem katoliczką 10.04.05, 14:51
      A mimo to, byłam razem z katolikami, ateistami, agnostykami i innymi w jednym
      miejscu i było mi ogromnie żal, że ten Wielki Autorytet moralny, Wielki Polak,
      Wielki, wspaniały i DOBRY Człowiek odszedł.

Mój żal, hołd, żałoba nie miały wymiaru religijnego, choć miały wymiar duchowy,
      gdyż bez względu na moje przekonania religijne szanuję Jana Pawła II bardzo,
      jak i większość ludzi w tym kraju bez względu na wyznawaną religię.

Religia w tym wydarzeniu miała niewielkie znaczenie, to że ludzie przybywali do
      kosciołów, było wynikiem potrzeby bycia z innymi w tej chwili, a własnie
      kościoły były tym punktem najbardziej rozpoznawalnym. Stąd tylu obecnych
      niekoniecznie wiernych.

Nie miałam nic przeciwko mszy za moje pieniądze, denerwowały mnie natomiast
      łańcuszki nakazujące gaszenie światał i inne takie, ale cóż. Są ludzie... i
      ludzie. Tylko od nas zależy do jakiej grupy my się zaliczymy.
    • Gość: ja Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:53
      Choc nie jestem gleboko wierzaca to jednak bardzo przezylam smierc papieza.Na
      drugi dzien rozmawialam z mezem o tym co sie stalo.Mowil ze go to bardzo boli
      bo odeszla osoba swieta.hmm...ja na to odpowiedzialam ze jak dla mnie odszedl
      wielki wspanialy czlowiek ktory jeszcze swietym nie jest ale z pewnoscia
      zostanie uznany za swietego.Jakbyscie widzieli reakcje mojego meza!ze ja go
      obrazam ze nie doceniam tego kim byl papiez!wybuchnal na mnie ze nie uznaje go
      za swietego ze wszyscy uznaja go za swietego!no dobrze niech go uznaja wszyscy
      (?) za swietego ale ja sie z tym nie zgadzam.i nie dlatego ze umniejszam jego
      role ale dlatego ze uwazam ze za zycia nie mozna nikogo uwazac za swietego.co
      innego po smierci.i gdzie tu tolerancja??
      • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 09:57
        prawda jest taka, że śmierć papieża wcale ludzi nie połączyła. na place i ulice
        wyszli pojedynczy ludzie o całkiem róznych poglądach, tyle że w danym momencie
        o jednej potrzebie. tak naprawdę śmierć papieża ludzi dzieli tak jak nigdy
        dotąd, co widzę sam po sobie i otoczeniu.
        • Gość: ja Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 10:11
          tak naprawde to jest typowo polskie ze jak jest jakas zbiorowa tragedia to
          ludzie sie jednocza i zostaja porwani jakims zbiorowym akcjom.sama dostalam
          tylko w jednym dniu kilkanascie lancuszkow na gg i komorke.niestety masz racje
          i sa to tylko pozory.kiedy mina pierwsze emocje Polacy sa tacy sami jak
          wczesniej.a cechy Polakow niestety sa takie jakie sa...
          • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:20
            ja bym CHCIAŁ by było tak jak dawniej! na razie widzę sprzeczki, urażone dumy,
            urażóne uczucia religijne, żonglowanie emocjami, wyścigi 'kto bardziej kochał
            papieża' itp. heh..
        • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:39
          "tak naprawdę śmierć papieża ludzi dzieli tak jak nigdy
          dotąd, co widzę sam po sobie i otoczeniu."

Blinski - masz świętą rację.
          Śmierc papieża ukazała, jak wiele ludzi dzieli, zwiększyła agresję, podzieliła
          ludzi na "naszych" i "obcych".
          • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:45
            niestety, nawet w najbardziej obiektywnej na rynku gw mowa jest nadal
            o 'cudzie' i 'niespotykanym pojednaniu'.. mam nadzieję, że to rpzejściowe, bo
            boję sie że nie będę miał już czego z przyjemnością czytać:/..
            • po_godzinach Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:55
              Tak. Z powodu GW tez jest mi przykro. Podobnie jest z radiem TOKFM. Żadnego
              umiaru.
              • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 10:59
                jeśłi chodzi o tok, to na szczęście paradowska zachowuje klasę, z tego co
                słucham (np. dzisiaj)..
    • Gość: papież_joanna Re: CHLEBA I IGRZYSK ? IGRZYSKA JUŻ DOSTALIŚMY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 10:34
      Witam! Zaliczam się do tej mniejszości "sexualnej", którą nie ogarnięła "żałobna
      fala". Śmierć Wojtyły odbieram osobiście na płaszczyźnie politycznej, czyli tej,
      którą JPII umiłował chyba najbardziej. Spektakl zafundowany nam przez media i
      polityków zinterpretowałbym w sposób nastepujący: "suma zachowań pozytywnych
      społeczności, eksponowanych w życiu codziennym jest odwrotnie proporcjonalna do
      gwałtowności i spontaniczności incydentalnych zrywów". Gwałtowność i zasięg
      oglądanego w zeszłym tygodniu "spektaklu" jest pochodną podświadomego poczucia
      rodaków, iż w swoim życiu codziennym dowodzą czegoś dokładnie innego: braku
      życzliwości, społecznego autyzmu, bezrefleksyjności, kłutliwości, nietolerancji,
      beziteresownej zawiści itp. Żyć na codzień przykładnie jest po stokroć
      trudniejsze niż coroczny zryw z okazji finału Orkiestry Świątecznej Pomocy czy
      teraz z powodu śmierci papieża. Ta podejżana spontaniczność jest niczym innym
      jak listkiem figowym, mającym przysłonić nasza codzinną "małość" i to począwszy
      od dołu po szczyt drabiny społecznej. Będąc lepszymi obywatelami i ludźmi na
      codzień nie bylibyśmy aż tak bardzo egzaltowani, bylibyśmy może bardziej
      "nudni", ale ten akurat rodzaj "nudy przewidywalności" odpowiadałby mi bardziej,
      znacznie bardziej...
    • Gość: adam Tomasie IP: 83.238.200.* 11.04.05, 13:50
      wejdź sobie na sympaię.pl i sobie zobacz ile jest w polsce młodych lezbijek,
      pedałów i innych osób nie pasujących do stereotypupolaka katolika z wąsem

zobacz sobie ile ładnych młodych dziewczyn szuka szybkiego seksu bez zobowiązań

a potem zważ że są to osoby należące do najmłodszej ale i bogatszej i bardziej
      mobilnej części społeczeństwa ponieważ mają komputery z internetem i nie mają
      zachamowań aby ogłaszać się w internecie ze zdjęciem i słowem "seks"
      czy "orgazm" na tej samej stronie

a potem przestań straszyć nas stosem bo w Polsce już za kilka lat będzie tyle
      katolicyzmu ile jest w Hiszpanii; czy naprawdę nie widzisz że tylko osoba
      papieża polaka podtrzymywała tą instytucję na naszej ziemi?

teraz to się skończy (oczywiście po chwilowym i w miarę oczywistym przesileniu
      w drugą stronę)

pozdrawiam, Adam bez boga
      • Gość: adam Re: Tomasie IP: 83.238.200.* 11.04.05, 14:28
        *sympatia.pl
      • Gość: papież_joanna Re: Tomasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:33
        Cóż, mniejszośc "sexualna" wziąłem w cudzysłów ponieważ w zamyśle mym miała to
        być "licencia poetica" oznaczająca inność globalnie. Odebrałeś ten sktót myślowy
        dosłownie co nie ma pokrycia w rzeczywistości. Jednak co do reszty wywodu
        zgadzam się bez zastrzeżeń. Z Bogiem!
    • antidotumm Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 14:05
      Ja jestem niepraktykujaca, moja kolezanka zas niewierzaca: ogladamy non stop
      relacje o papiezu, czesto ze lzami w oczach. Nie wiem dlaczego, ale tak jest.
      • blinski Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 14:25
        bo po pierwsze, dałyście się ponieść ogólnej żałobie podkręcanej przez media.
        po drugie, jestescie bardzo uczuciowe. a w końcu po trzecie, chcąc nie chcąc
        papież toważyszył nam w ten czy inny sposób przez całe życie i strata kogoś
        takiego zawsze wywołuje skrajne odczucia (no, prawie zawsze).
        • tomasonline Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 08.05.05, 12:35
          Mi nie towarzyszył ani przez moment, zlituj się i błagam nie atakuj nas tu niezdrowymi uogólnieniami !
    • mini_mikro Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 11.04.05, 16:39
      "Ostatni tydzień uświadomił mi, że żyje w kraju mocno katolickim gdzie, kto nie
      z nami ten przeciwko nam. Nie ma tu miejsca na
      inność."

to dośc późno się zostałeś uświadomiony.
      Ja się o tym przekonałam wielokrotnie na własnej skórze, i to w młodym wieku, bo
      zaczeło sie w podstawówce. Bycie innym, w tym przypadku niewierzącym, w małym
      polskim miasteczku na poczatku lat 90-tych łatwe nie było.
      ale ma tez pozytywne strony:uodparnia, oczyszcza ze złudzeń i uczy jak bronic
      swych pogladów. Te dzieciaki, pod koniec szkoły młodziez, nie mialy pojęcia w co
      wierzą, dlaczego a to znaczy, że ich rodzice "katolicy" tez tego nie wiedzieli.
      Ja nie chodziłam do koscioła i na religię, wiec w wolnym przekładzie byłam
      satanistką:-))
      Bycie niewierzącym w miescie jest o wiele, wiele łatwiejsze.
      aha! w podstwówce pani od matematyki straszyła mnie, ze moja "kreska" w miejscu
      oceny z religii uniemożliwi mi dostanie się do dobrego liceum, bo "bardzo na to
      patrzą":-)). Nie patrzyli, liceum było w sporym mieście:-)

• facet123 Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.05.05, 10:49
      No cóż. Media, politycy i państwo robią to czego naród (95% nazywających siebie
      katlikami) od nich oczekuje, to znaczy organizują takie imprezy jak msze
      narodowe transmitowane w telewizji i różnie uroczystości związane z obrządkiem
      katolickim.
      To, że społeczeństwo w więszkości nie przestrzega zasad chrześcijaństwa i nie
      zna nauk koscioła to zupełnie inna sprawa. Polacy z ich skłonnoscią do
      egzaltacji i przesady oraz ich "porzywiązaniem do tradycji" lubują się w tego
      typu demonstracjach swojej wiary niezależnie od jej faktycznego stanu. Poprostu
      nie miesci im się w głowach, że można inaczej.

• ell.a Re: Nie wszyscy jesteśmy katolikami !!! 09.05.05, 14:53
      To jasne, że nie wszyscy sa katolikami, nie wszyscy mocno przeżyli śmierć Jana
      Pawła II itd.
      Widać to wyraźnie na forach gdzie wielu "anty" dość brutalnie i wulgarnie
      dawało wyraz pogardy dla osób przeżywających w bólu te wydarzenia.
      Wydaje się, że te osoby nie akceptują i nie szanują tego, że ktoś czuje i myśli
      inaczej a do tego ma jeszcze możliwość wyrazić to publicznie. A żal po śmierci
      Papieża dotyczył jednak milionów Polaków.
      Tym większa agresja wojujących niekatolików im więcej ludzi wyrażało swój żal.
      I rzeczywiście niekatolicy swoją obojętnością zepchnęli się na margines
      wydarzeń. Przypuszczam, że to ich boli i frustruje. Niekatolicy nie mają szans
      zjednoczyć sie na taka skalę.
      I tym większa frustracja, że wydarzenie to miało zasięg ogólnoświatowy i to na
      najwyższym szczeblu.
      Szkoda że niekatolicy nie zrozumieli czym dla katolików była postawa mediów w
      tym czasie i agresywnie buntowali się przeciw obecności tych wydarzen w mediach.
      Twój post jednak świadczy, że nie wszyscy niekatolicy są na takim poziomie.
      Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka