Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała

25.05.05, 12:31
Dlaczego tak celebruje się w Gazecie fakt, że Papież powiedział zdanie po
polsku? Może lepiej byłoby, gdyby zapoznano czytelników z treścią homilii
wygłoszonej do wszystkich zebranych?
Obserwuj wątek
    • Gość: zyta Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 5.5R* / *.ford.com 25.05.05, 12:38
      Dlatego, gdyz Polacy uwazaja sie za Narod Wybrany, wszsycy inni sie nie licza
      • Gość: Macinek [...] IP: 195.136.36.* 25.05.05, 12:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: fritz Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.adsl.solnet.ch 25.05.05, 13:09
        Gość portalu: zyta napisał(a):

> Dlatego, gdyz Polacy uwazaja sie za Narod Wybrany, wszsycy inni sie nie licza

Tja, widze, ze nienawidzisz Polakow jak zarazy. Narodem Wybranym sa Zydzi. A
        Polacy sa rzeczywiscie chyba najbardziej katolickim narodzie w Europie. Papiez
        Benedykt zostal rowniez zaakceptowany przez Polakow duzo bardziej niz przez
        Niemcow.
        Nic dziwnego zreszta, ze papiez stara sie dodac odwagi Polakom po 25 latach
        pontyfikatu JPII.

Dziekuje nowemu Papiezowi za Jego pamiec o Polakach.

A zolzy i zyty beda w ... czyscu smazone. Amen.
        • mangold Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 14:19
          Gość portalu: fritz napisał(a):

> A zolzy i zyty beda w ... czyscu smazone. Amen.

????? B16 nie pochwalił by tego tekstu....
    • Gość: AntyZyta [...] IP: 212.160.123.* 25.05.05, 12:41
    • Gość: el comendante Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 195.149.124.* 25.05.05, 13:08
      zaraz się rozpłaczę ze wzruszenia... wiadomość dnia papa przemowił po polsku...
      wyborcza się ośmiesza.
    • shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 13:28
      Wydaje mi się, że Ratzinger co tydzień będzie czytał ze dwa zdania po polsku.
      Ciekawy jestem tylko, dlaczego on to robi.
      1. Był blisko Jana Pawła II;
      2. Chce powstrzymać zmiany w Polsce, chce obronić uprzywilejowaną pozycję
      Kościoła w Polsce.
      3. Chce aby Polacy zmienili Unię Europejską i poddali ją we władanie jedynie
      słusznej ideologii.

Jak to dobrze, że papa ma już swoje lata, gdyż stwarza to nadzieję na szybkie
      opróżnienie jego urzędu.

ps. czy to prawda, że Benedykt XVI ma problemy z sercem?
      • Gość: Indianski Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.adsl.hansenet.de 25.05.05, 13:34
        zaden papiez nie poblogoslawi malzenstw homoseksualnych . Nie musisz byc
        obrazony na kazdego kto mysli inaczej
        • shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 13:54
          Przecież mi nie chodzi o błogosławieństwo Kościoła dla małżeństw homoseksualnych
          i nie mam złudzeń co do postawy KK. Chodzi o wpływy Kościoła na życie w Polsce,
          w szczególności na prawodawstwo oraz Telewizję "Publiczną", która w
          rzeczywistości przeorientowała się już na prawo. Czasem wydaje mi się, że w tym
          kraju panuje ideologiczna dyktatura.
          Kolejny przykład polityki Watykanu, to wtracanie się w wewnętrzne sprawy innych
          państw np. Watykan wzywa urzędników do niewykonywania ustawy o małżeństwach homo
          - wzywa do niewykonywania prawa świeckiego. W tej sprawie ma miejsce konflikt
          dyplomatyczny pomiędzy Hiszpanią a Watykanem.
          • Gość: duszek Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:00
            > i nie mam złudzeń co do postawy KK. Chodzi o wpływy Kościoła na życie w Polsce,
            > w szczególności na prawodawstwo oraz Telewizję "Publiczną", która w
            > rzeczywistości przeorientowała się już na prawo. Czasem wydaje mi się, że w tym
            > kraju panuje ideologiczna dyktatura.
            Proponuję ci wycieczke, do któregoś z krajów ortodoksyjnie islamskich, gdzie za
            pokazanie się na ulicy z krzyżykiem na szyi, cię ukamieniują. :-)
            > Kolejny przykład polityki Watykanu, to wtracanie się w wewnętrzne sprawy innych
            > państw np. Watykan wzywa urzędników do niewykonywania ustawy o małżeństwach homo
            > - wzywa do niewykonywania prawa świeckiego.
            W zasadzie zawsze można odmówić wykonania czynności sprzecznej ze swoimi
            przekonaniami :) W polskim kodeksie pracy też to jest :))
            PS - co do małżeństw homo, to Panu Bogu się to nie podoba - patrz historia o
            Sodomie i Gomorze :P
            • shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 14:10
              1. Oczywiście, że w porównaniu z islamskim fundamentalizmem, katolicy to aniołki
              ;-) Ale mi chodzi o atmosferę i presję społeczną. Nie trzeba być ukamienowanym
              fizycznie aby czuć presję ze strony otoczenia.
              2. Co do klauzuli sumienia. Jeśli ktoś nie chce wykonywać swoich obowiązków,
              niech się zwolni. Prawo uchwalone winno być egzekwowane niezależnie od tego czy
              jakiemuś urzędnikowi nie podoba się ono. Poza tym jak do tej pory jedynie
              Słowacja przyjeła wyraźne zapisy o "klauzuli sumienia".
              3. Państwo neutralne światopoglądowo nie może kierować się jakąś świętą księgą
              (w tym wypadku Biblią). W Polsce żyją również ateiści, którzy nie muszą
              podporządkowywać się jakiejkolwiek doktrynie religijnej.
              • marysia57 Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 19:33
                shygay napisał:

> 1. Oczywiście, że w porównaniu z islamskim fundamentalizmem, katolicy to
                aniołki
                --------------------------------------------------------------------------------
                Widac ze Katolicyzm i Islam sa ci sola w oku. A co myslisz o Judaizmie?
                • shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 26.05.05, 05:25
                  Sprzeciwiam się tworzeniu religii państwowej. Jakiejkolwiek, bo państwo powinno
                  być neutralne światopoglądowo. Do samych religii nic nie mam, nawet więcej,
                  uważam, że odgrywają one pozytywną rolę dla swoich wyznawców, tworząc dla nich
                  wspólnotę. Tyle, że wspólnota religijna to jedno, a pluralistyczne społeczeństwo
                  to coś innego.
      • Gość: duszek Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:42
        > Wydaje mi się, że Ratzinger co tydzień będzie czytał ze dwa zdania po polsku.
        > Ciekawy jestem tylko, dlaczego on to robi.
        > 1. Był blisko Jana Pawła II;
        > 2. Chce powstrzymać zmiany w Polsce, chce obronić uprzywilejowaną pozycję
        > Kościoła w Polsce.
        > 3. Chce aby Polacy zmienili Unię Europejską i poddali ją we władanie jedynie
        > słusznej ideologii.
        A dlaczego to jest "jedynie słuszna ideologia"? Akurat jest to człowiek, który
        chyba w tym momencie ma największą wiedze o sprawach Kościoła i o tym, co jest
        zgodne/sprzeczne z nauczaniem wiary.
        Małżeństw tej samej płci, eutanazji czy aborcji na pewno nie pobłogosławi, bo to
        po prostu narusza przykazania.
        > Jak to dobrze, że papa ma już swoje lata, gdyż stwarza to nadzieję na szybkie
        > opróżnienie jego urzędu.
        Żebyś się nie zdziwił :)
        > ps. czy to prawda, że Benedykt XVI ma problemy z sercem?
        A to coś nowego. Kto ci naopowiadał takich głupot?
    • Gość: wruszka Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.cso.uiuc.edu 25.05.05, 14:16
      Być może fakt iż przemówił
      1) w języku bliskim naszemu sercu
      2) w języku poprzednika
      3) na temat tradycyjnej polskiej uroczystości
      4) kontynuując myśl JP2 dotyczącej roku Eucharystii
      5) ...
      jest bardziej złożony niż mógłbyś/mogłabyś przypuszczać.
    • mangold A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! 25.05.05, 14:18
      Co ja dzisiaj kumplom przy piwie puszczę ???
      • Gość: duszek Re: A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:24
        Ale masz problem, sam sie nagraj :)))
        ;)
        • mangold Re: A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! 25.05.05, 14:37
          Nie mam cierpliwości, żeby na gadkę po polsku czekać...
    • brylant1 Benedykt pierdnął 25.05.05, 15:18
      Czy to nie wymaga chociaż krótkiej wzmianki w wybiórczej??? Jesteście
      zakompleksieni polaczkowie - "powiedział po polsku..." to już jakaś zbiorowa
      schizofrenia!!!!! A jak by ni w ząb po polsku to co???? wiara w gruzach ????

Chcę Normalnej Polski
      • Gość: koala Re: Benedykt pierdnął IP: *.server.ntli.net 25.05.05, 16:23
        Wstyd mi za ludzi, ktorzy mysla w ten sposob.
        Jezeli chcesz, zeby ktos szanowal Twoje (domyslam sie, ze ateistyczne)
        przekonania, to szanuj tez przekonania innych. Tak samo jak o Benedykcie mogles
        dzis tez w Wyborczej przeczytac o paradzie gejow. Wszystko jest dla ludzi. I
        nie ma, na szczescie, jedynie slusznej ateistycznej ideologii.
        Nie bardzo rozumiem jaki mialby miec zwiazek opisywany fakt z kompleksami
        Polakow a tym bardziej z ich wiara. Dla Twojej wiadomosci: wiare w Boga buduje
        sie na czymc zupelnie innym.
        Ps.jak Ty raczysz pierdnac, to zapewniam Cie, ze nikt o tym nigdzie nie napisze.
        • shygay Re: Benedykt pierdnął 25.05.05, 17:34
          I nie ma na szczęście jedynie słusznej katolickiej ideologii (teoretycznie, bo w
          praktyce polskiej takowa istnieje).
    • Gość: Ewa jest to forma balwochwalstwa IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 25.05.05, 19:08
      Czasami mam watpliwosci co do "religijnosci" Polakow.
    • Gość: Heraldek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:52
    • zewszad_i_znikad Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 26.05.05, 12:46
      Najwyraźniej papież już się przyzwyczaja, że co jakiś czas MUSI coś powiedzieć
      po Polsku... Polacy nia darują. :P
      • Gość: mann Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 14:11
        Ludzie, litości, po co wy czytacie takie wiadomości. Przecież one nie są dla
        was, tylko was denerwują. Jestem poza Kościołem, nikt mnie z tego powodu nie
        sekuje, wiadomości kościelnych nie czytam, bo mnie nie interesują, chyba że o
        Josephie Ratzingerze, który zana 10 języków, a jak widać ćwiczy 11-ty, co mi
        cholernie imponuje. Z sercem problemy zdaje się, ma, jak wiekszość ludzi w tym
        wieku, co nie powód, żeby mu życzyć bez powodu rychłej śmierci.
        Mann
        • Gość: GROM!!! Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 81.210.75.* 28.05.05, 17:18
          www.drogadoprawdy.republika.pl
          Dla poszukiwaczy prawdy którzy bezpośrednio pragną rozmowy z Bogiem.
          GROM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka