Dodaj do ulubionych

Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afryce?

01.07.05, 22:47
Bo Gazeta Wyborcza jakos o niczym nie wspomina. Czy dzieje sie cos w
telewizji? Bedzie transmisja koncertu? Sprzedawanie bialych bransoletek make
poverty history? Czy jest tez reklama z pstrykaniem palcow co trzy sekundy, bo
podobno co trzy sekundy umiera z biedy dziecko w Afryce? Czy mowi sie o tym
wszystkim przed szczytem w Edynburgu?
Obserwuj wątek
    • xxx131 Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 01.07.05, 23:14

Oczywiscie ze glosno jest o tym, spotow nie widzialem, bransoletek tez (mieszkam w malym miescie). Czytalem artykul GW, na portalu o L8.
      Tylko sie dziwie ze L8 pokaza tylko dwie stacje www.wirtualnemedia.pl/document.php?id=240423 . Mogly by np. kilka stacji, TVP, Polsat oraz TVn i zachecac do zbierania pieniedzy dla Afryki i.t.d...
      • Gość: catriona Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 02.07.05, 11:00
        hmmm no ale debaty na ten temat na forum znalezc nie moge. Chyba ze cos
        przegapilam.
        Brakuje nam w Polsce takiego Geldofa.
        pozdrawiam serdecznie
        • xxx131 Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 02.07.05, 15:55

Mamy takiego Gelforda, np. Owsiaka, chociaz jest atakowany ze strony R. Maryja. Nie wiem czemu tak jest, to zasdrosc katolickiego (?) radia, czy strach ze odbierze im sluchaczy.
          • chitarini Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 02.07.05, 22:28
            Słuchaczy im nie odbierze.To zwykła zazdrość ks.Rydzyka,że jego tak samo nie
            postrzegają jak Owsiaka czyli w roli daroczyńcy bo ks.Rydzyk niestety jest
            biorcą a nie daroczyńcą.
    • chitarini Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 02.07.05, 12:26
      U nas od wczoraj widzę jakieś wiadomości na ten temat w tv i internecie ale bez
      większego echa a transmitować koncert będą prywatne stacje,których ja akurat
      nie mam.
      • chitarini Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 02.07.05, 12:28
        A może ktoś wie czy w internecie można zobaczyć ten koncert?
        • Gość: g Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 14:49
          www.aol.com/
          www.live8live.com/
    • Gość: Ludwik Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 16:13
      Cala ta propaganda z "pomoca" dla Afryki jest skierowana dla mas o IQ = temp.
      powietrza w Afryce.
      Ostatnio inspekcja ONZ nie doszukala zadnych uchybien ze strony dyktatora
      R.Mugabe.Dzieki pomocy rozwinietych krajow ma on na koncie ponad $20 mld
      podczas gdy tylko w ciagu ostatnich 12mcy 300tys jego rodakow stracilo dach nad
      glowa dzieki jego "rewolucji" w rolnictwie i 170% inflacji.
      Do "rozwoju" Afryki przyczynia sie takze KGHM dzieki takim ekspertom jak
      Peter Munk(ABX).
      W ubieglej dekadzie bylo viva Mandela - ogolne oglupienie.
      Teraz RPA zniknelo z mediow.Cel widocznie osiagnieto.
      Jedynie Indie postawily sie mowiac: "tylko nam nie pomagajcie".
      Ladne osiagniecia panie Geldoff.
      Ludzie,zapewne cala wasza wiedza oparta jest na TV i stad taka naiwnosc
      licealisty.
      • chitarini Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 02.07.05, 22:29
        Czy chcesz przez to powiedzieć,że na świecie nie ma biedy i afrykańskie dzieci
        nie głodują?!
        • Gość: Ludwik Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 09:05
          > Czy chcesz przez to powiedzieć,że na świecie nie ma biedy i afrykańskie
          > dzieci nie głodują?!

Oczywiscie,ze w Afryce bieda.
          Nie na tym polega pomoc.Jezeli ropa osiaga $60 a zloto duszone jest przez
          BS,IMF,FED na poziomie $340 to jest to wisielcza petla dla Afryki.
          W 1980r cena zlota/cena ropy :850/40=21 obecnie 340/60=5,7.
          Cena zlota powinna byc odpowiednio na poziomie $1253/oz.
          Afryka posiada duzo zlota i innych mineralow strategicznych, ktore
          byly kiedys motorem gospodaki Afryki.
          Zlodziejska polityka Anglo-Amerykanskich korporacji spowodowala,ze
          na kazdy 1$ pomocy Afryce wyciaga sie z Afryki $3.
          Taka wyglada "pomoc" Afryki.
          Jedz, sprawdz jak wyglada ochrona prywatnych interesow tych korporacji.
          Zapytaj KGHM co robi w Afryce, gdzie ma siedzibe i czy pozwoli ci podjechac
          blizej niz 1km od niej.
          Zapoznaj sie z reportazami G.Palast'a z Guardian'a.
          Na poczatek to:

pilger.carlton.com/print
          • feminasapiens bieda w Afryce 04.07.05, 14:35
            Ludwik, Twoje teksty ze względu na swoją fachowość są dla mnie nie do końca
            zrozumiałe (nie jestem ekonomistą). Proszę wyjaśnij (ale bardziej przystępnym
            językiem i bez wytykania mi bezmózgowia) na czym polega to że w Afryce panuje
            taki głód. Bo mnie się zawsze wydawało, że "winne" jest położenie geograficzne
            (suchy klimat, pustynie, brak wody), a tu się okazuje że jednak nie.

Od razu jak usłyszałam że hasłem Live8 jest przekonanie 8 czy 6 "władców tego
            świata" żeby umorzyli dług i od razu powstanie tam kraina mlekiem i miodem
            płynąca wydało mi się podejrzanym uproszczeniem.

Proszę rozjaśnij mi w głowie.
    • Gość: Radek Gdańsk Live8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 19:12
      Uprzejmie proszę o zabranie z wizji w TVN beznadziejnych polskich "komentatorów"
      koncertów Live8. Po całej konstrukcji emisji i realizacji połączeń wyraźnie
      widać, że rzecz jest przemyślana i zaplanowana jako całość, gdy tymczasem co
      chwila wtrąca się dwóch gości z informacją, jak to im się rzecz podoba i innymi
      głupimi, zbędnymi komentarzami... beznadzieja.
      A koncerty bomba!!!
      • Gość: 1oo Re: Live8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 20:53
        Trochę przesadzasz:)
        Oglądam od początku i jestem mile zaskoczona. Ci "beznadziejni" jak twierdzisz,
        komentatorzy ograniczają swoje komentarze do minimum. Spodziewałam się, że
        transmisja będzie przegadana, ale świetnie się bawię.
        Ty chyba też:))
    • methinks Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 04.07.05, 13:53
      To przasne widowisko pod przykrywka pomocy Afryce jest tylko i wylacznie
      sprawnie zorganizowana kampania odswiezania wyblaklych gwiazdeczek. Ile oni sa
      w stanie kasy zebrac dla tej Afryki? Ile z tej nedznej sumy idzie potem w lapy
      lokalnych kacykow? Afryce potrzebne sa gruntowne przemiany polityczne, a nie
      plumkanie na gitarach.

M
      • Gość: cyniczna Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: 80.50.251.* 04.07.05, 14:07
        Moze jestem cyniczna, ale ten caly Live8 to dla tylko manifestacja
        (przyblaklych) gwiazd, ktore chce sie poczuc lepiej, ze cos robia dla Afryki.
        Intencje maja dobre, ale od kiedy Bob Geldof zroil Live Aid w 1985, sytuacja
        tego kontynetu sie pogorszyla. Wiec dobre checi i medialne akcje nie
        wystarcza. Czy przez Live 8 przezyje choc jedno aftrykanskie dziecko?

Nie wierze w dobre checi liderow G-8, jak dotad tyle sie mowilo o pomocy Afryce
        i guzik z tego. Tony Blair to taki sk.urwysynek, ktory duzo sloganow zapodaje,
        ale uparcie wirzy w to, ze wolny rynek rozwiaze wszystkie problemy, co jest
        totalna bzdura. O Bushu i innych to nawet nie wspomne, bo szkoda sie wkuzrzac.
        Moim zdaniem pogorszenie sytacji Afryki wiaze sie w calkiem znacznym stopniu z
        dzialaniami WTO i Banku Swiatowego.
      • chitarini Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 04.07.05, 18:45
        Madonna,U2,Elton John,Geroge Michael,R.E.M. i.t.d. to nie wyblakłe gwiazdeczki
        tylko żywe legendy popkultury.Ta kasa którą zbiorą to też nie jest nędzna suma
        biorąc pod uwagę ile tysięcy ludzi kupiło bilety.Nasz Owsiak by nie zebrał
        więcej.Bob Geldof zrobił to co może zrobić artysta a polityką to zajmują się
        ludzie do tego celu powołani.
        • methinks Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr 04.07.05, 21:57
          A ostatnim zdaniem moglbym sie chwile pospierac.
          Ale wracajac do tematu. Kto to jest ten Geldof? On w jakims zespole gral?
          Wymieniles kilku artystow, z ktorych wiekszosc zrobilaby wszystko za odpowiednia
          slawe, bo kase maja i beda mieli. A slawa przemija. Co ten Majkel ostatnio
          takiego wydal? Slyszales nowe plyty Madonny? Czlowieku, to jest wszystko
          obliczone na marketing, marketing, marketing.
          No na pewno sa to zajebiscie duze pieniadze, pewnie tak z dolara na glowe
          wypadnie w Afryce. Moze nawet mniej... Do konca swiata moga pompowac kase w ten
          kontynent, a bieda i AIDS jak byla tak bedzie, bo watazkowie z karabinami wpadna
          i rozkradna majatek tych ludzi. Tylko nie probuj mnie przekonac, ze czasy sie
          zmienily i juz tam jest spokojnie. Tam sie trzeba zabrac za polityke. O Bono to
          nic mi nie mow, ambasador biednych i ucisnionych. Ale dobrze, jesli sprawia mu
          to przyjemnosc, niech zbiera kase do konca swiata i rozdaje siepaczom. Moze ma
          nadzieje, ze sie powybijaja.
          • Gość: cyniczna2 Re: Czy w Polsce jest glosno o Live8 & pomocy Afr IP: 80.50.251.* 04.07.05, 22:47
            Madonna, to jest wyblakla gwiazda. Od czasu "Like a Prayer" 15 lat temu nie
            stworzyla juz nic dobrego. Bob Geldof dzialal w zespole Boomtown Rats, a ktorym
            nikt juz nie pamieta. Robbie Williams to dawny grubasek z Take That, ktory solo
            nagral moze ze dwie fajne piosenki. Bono podaje reke Bushowi i nie brzydzi sie,
            wiec czlowiek zaczyna sie zastanawiac. Afryka potrzebuje pomocy i pewnie Live 8
            nie jej nie zaszkodzi, ale tez wiele nie pomoze. Afryka potrzebuje byc w stanie
            sprzedawac swe produkty tak, zeby zwrocily sie koszty produkcji pluz byl z tego
            zarobek. Czyli potrzebuje tzw. "fair trade", co w sumie oznacza handel na
            zasadach preferencyjnych dla biednych krajow, bo nie maja szansy na konkurowanie
            na wolnym rynku.

Swiat ma wystarczajaco duzo pieniedzy by nikt nie glodowal, tylko problem jest w
            dystrybycji dobr i z tym, ze na wolnym handlu korzystaja tylko wielkie
            korporacje. Jesli my teraz kupujemy banany po drozszej cenie, to nie korzysta
            na tym jakies biedne dziecko tylko concerny Dole, DelMonte, czy jakie tam
            jeszcze sa.

Co do porownania Owsiaka do geldofa, to Owsiak dziala na mniejsza skale, ale
            dzieki niemu w Polsce badania przesiewowe sluchu przechodza chyba wszystkie
            noworodki. Bezplatnie. WOSP pomaga konkretnym dzieciom, a Owsiak nie probuje
            sprzedac swojej najnowszej plyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka