kobietakwiat 08.07.05, 10:47 czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzestną?? dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes 08.07.05, 10:57 Chyba nie. Ja jestem ojcem chrzestnym bez bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes 08.07.05, 11:23 Oj, mam wątpliwości. Jestem matką chrzestną dziecka koleżanki, której siostra nie mogła być matką hrzestną bo nie byłą bierzmowana. Zapytaj w kościele w któym odbędzie się chrzest. Możesz zadzwonić i tak zupełnie anonimowo zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 PS 08.07.05, 11:29 Chochlik zabrał mi "c" i wyszłą hrzestna ... sorrry Odpowiedz Link Zgłoś
annb KOdeks prawa kanonicznego 08.07.05, 11:29 Rozdział IV CHRZESTNI Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietakwiat Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes 08.07.05, 11:47 hi no wlasnie slyszalam wlasnie obie wersje- ze mozna i nie mozna. a jesli bierzmowanie potrzebne (a ja nie jestem bierzowana) a chrzest za miesiac to co robic??? Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes 08.07.05, 12:24 Dlaczego nie zapytasz w kościele w któym odbędzie się chrzest? Przecież to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobietakwiat Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes IP: *.chello.pl 08.07.05, 12:29 jasne i proste ze spytam, ale moze ktos byl wpodobnej sytuacji i wie co sie robi - chce skorzystac z czyjegos dosiawdczenia po prostu.i tyle.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:49 W przypadkach nagłych typu szybki chrzest, bo życie dziecka jest zagrożone lub może być zagrożone, np przed operacją, ksiądz udzielający chrztu może pominąć tego typu kwestie, natomiast przy zwykłym chrzcie, zaplanowanym, bez jakiś dodatkowych "atrakcji" opisanych powyżej, księża z reguły wymagają aby rodzice chrzestni byli praktykującymi katolikami, aby ich wiara nie była wyłącznie na papierze. A praktykujący katolik to m.in. taki, który przyjął sakramenty Chrztu, Eucharystii oraz Bierzmowania. To także osoba, która uczestniczy w Mszach Św. Mimo to nie zawsze chrzestni są pytani o sakramenty, z reguły muszą mieć zaświadczenie ze swojej parafii, że są godni być rodzicami chrzestnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 00:05 To zależy od księdza. Znajomi chrzcili dziecko i jedno z rodziców chrzestnych nie miało bierzmowania. Ksiądz pozostawił tę sprawę ich własnemu sumieniu, przy okazji poinformował że w zasadzie to bierzmowanie powinno być. Ale nie robił problemu. Inny ksiądz nawet słuchać nie chciał żeby "taki niewierzący" mieli być chrzestnymi - itp. Jedno jeszcze powiem: zawsze można znaleźć taką parafię - z takim księdzem, który nie będzie rzucał kłód pod nogi, nawet pieniędzy nie weźmie, wychodząc z założenia, że to jest jego obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon gajowniczek Re: czy potrzebne bierzmowanie by byc mamą chrzes IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 09.07.05, 07:49 Tak to niestety zobliguje Odpowiedz Link Zgłoś