Dodaj do ulubionych

Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29

28.08.05, 11:19
Chciałam Wam zacytować coś ładnego na koniec lata, kiedy to ptaki zbierają się do podróży, na sprzątniętych polach żółci się rżysko, a cichutkie myszki rozglądają się za przytulnym, acz dyskretnym schronieniem koło ludzkiego pieca. Ale niewiele jest wierszy na czas końca lata. Na chwilę więc przymknijmy oczy i sami, w naszych własnych wspomnieniach, napiszmy strofy pełne zakwitającego wrzosu, pierwszych opadających liści i tego nieokreślonego, ale już odczuwalnego zapachu jesieni.
Bo przeciez każdy ma swój własny, niepowtarzalny koniec lata...

Pozdrawiam:-)))
spinkaa
Obserwuj wątek
    • filut Dzisiaj zacząłem żegnać się z latem 28.08.05, 20:44
      Oczywiście w lesie, wraz z ponad 20 osobową grupą turystyczną. Małolaty [po ok.
      30 lat] szły jak przecinaki - jednakowe tempo przy podchodzeniu i przy
      schodzeniu. Nawet nie zauważali, że kilka zgredów musiało włączyć dopalacze, a
      z ich płuc wydobywały się dźwięki jak z zabytkowych parowozów :))
      Pogoda była wspaniała - chłodek i jednocześnie słoneczko.
      Ptaków już nie słychać. Samczyki poświergotały/bajerowały panienki na wiosnę i
      teraz ani myślą świergolić:))
      Trasę pokonałem w dobrej kondycji [może dlatego, że była stosunkowo krótka -
      zaledwie 15 km] i jestem z siebie dumny. Wygląda na to, że mi zdrowie wraca :))
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 28.08.05, 21:34
      Jesień idzie

Raz staruszek spacerując w lesie,
      Ujrzał listek przywiędły i blady,
      I pomyślał – znowu idzie jesień,
      Jesień idzie – nie ma na to rady.

I podreptał do chaty po dróżce,
      I oznajmił stanąwszy przed chatą
      Swojej żonie, tak samo staruszce:
      Jesień idzie – nie ma rady na to.

Zaś staruszka zmartwiła się szczerze,
      Zamachnęła rękami obiema,
      Musisz zacząć chodzić w pulowerze,
      Jesień idzie – rady na to nie ma.

Może zrobić się chłodno już jutro,
      Lub pojutrze, lub może za tydzień
      Trzeba będzie wyjąc z kufra futro
      Nie ma rady – jesień, jesień idzie.

A był sierpień, pogoda prześliczna
      Wszystko w złocie stało i w zieleni
      Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
      O mającej nastąpić jesieni.

Ale cóż, oni żyli najdłużej
      Mieli swoje staruszkowe zasady
      I wiedzieli, ze wcześniej, czy później
      Jesień przyjdzie – nie ma na to rady.

A. Waligórski

Ten wiersz "chodzi" za mną od kilku dni, więc pozwoliłam sobie podzielić się
      nim z Prześwietnymi :))))
      • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.08.05, 08:21
        Witam!
        Zwiedzalem zamek w Lapalicach...
        Ciekawy obiekt...
        Mam troche zdjec...

ale zycie toczy sie dalej...
        W sobote seria koncertow i wystepow,
        w niedziele siatkowka na plazy,
        kapiele,
        grill...

Pieknie jest!
        Pozdrowka!
        :-)
    • filut Ktoś tu pisał, że nie przepada za zupą chmielową:) 29.08.05, 13:23
      serwisy.gazeta.pl/logo/1,66913,2770489.html
      Ja instynktownie wyczułem rzeczywiste potrzeby mego organizmu i staram się je
      zaspokajać. Będę zdrowy żył do min. 100 lat :))
      Czego i Wam życzy
      Fil
      • mmk9 Re: Ktoś tu pisał, że nie przepada za zupą chmiel 29.08.05, 14:36
        Tyle protein, co w soku grejpfrutowym, to sporo hihi. A co do zapobiegania
        marskości wątroby , to nie wiedziałam. Tylko te kalorie i promile niepotrzebne,
        niestety.
    • chaynik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.08.05, 14:50
      Mnie koniec lata uswiadamia zawsze przemijanie. Pokazuje ze czas mija szybko i
      nalezy cieszyc sie zyciem poki mamy na to sile i ochote.
      • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.08.05, 07:53
        Koniec lata to jest poczatek jesieni...
        kazda pora roku ma swoje uroki i atrakcje...

Pozdrowka!
        • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.08.05, 11:07
          No to ja też "odnalazłam" następną część naszego prześwietnego wątku ;-)
          Bo Spinkaa tak po cichu go otworzyła, że jeszcze do wczoraj "produkowałam
          się" w poprzednim... Spinkoo, jak można, tak bez uprzedzenia??? ;-)

Jesień jest przepiękną porą roku i cieszę się, że jest już tuż, tuż.

Maagosiu, dzięki za przypomnienie tej uroczej piosenki!

Chochliku, gdzie jesteś?

Uśmiechy
          betka
          • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 30.08.05, 11:30
            Jestem, jestem. Zadumałam się nad Waszymi wczesnojesiennymi przeżyciami i
            zadumą. Fogg śpiewał: "Jesienne róże" i o ile pamietam "Chryzantemy złociste".
            Przeżył pięknie swoją jesień i już go nie ma. Chyba nikt z Was nie wie jaka
            była piekna jesień 39 roku. Tylko niestety bardzo skomplikowana. A ja miałam 15
            lat. Nie chciałabym wrócić do tamtego, czasu nawet za cenę odmłodzenia.
            Korzystajcie z uroków życia byście mieli co wspominać. Serdecznie
            pozdrawiam.chochlik. Będę miała co opisywać jak wróce z Ciechocinka.
            • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 31.08.05, 19:38
              Betko - zapowiadałam nowy wątek, jak zwykle, tyle że pewnie za bardzo się rozgadałam i dlatego jakos tak niezauważone owo zaproszenie zostało (sprawdziłam, dokłądnie 28.08 o godz.11.14) A poza tym zaraz potem rozgorzala na stary, wątku bardzo emocjonujaca dyskusja....

Piszesz, Chochliku, że nie znamy z autopsji jesieni 1939 roku. Rzeczywiście. Zważ jednak, ze nasze dziciństwo upływało w klimacie wspomnień tych, którzy - jak Ty - przeżyli ten czas. Pamiętam relacje Rodziców, Dziadków. I wszyscy mówili, że tamto lato było jednym z piękniejszych...
              Czy pamiętacie, dzis niemal juz zapomniany, wiersz K.I. Gałczyńskiego "Pieśń o żołnierzach z Westerplatte" i ów powracający motyw: "A lato było piękne tego roku..."
              Tego także uczyli nas wtedy w szkołach. Dziś ten wiersz jest chyba"niesłuszny", nie wiem, ale chyba nie ma go juz w podręcznikach...

Dlatego właśnie przypomnę:

"Kiedy się wypełniły dni
              i przyszło zginąć latem,
              prosto do nieba czwórkami szli
              żołnierze z Westerplatte
              (A lato było piękne tego roku)
              I tak śpiewali:- Ach, to nic,
              że tak bolały rany,
              bo jakże słodko teraz iść
              na te niebiańskie polany
              (A na ziemi tego roku było tyle wrzosu na bukiety)
              W Gdańsku staliśmy tak jak mur,
              gwiżdżąc na szwabską armatę,
              teraz wznosimy się wśród chmur,
              żołnierze z Westerpltte.
              I ci, co dobry mają wzrok
              i słuch, słyszeli pono,
              jak dudnił w chmurach równy krok
              Morskiego Batalionu
              I śpiew słyszano taki:- By
              słoneczny czas wyzyskć,
              będziemy grzać się w ciepłe dni
              na rajskich wrzosowiskach.
              Lecz gdy wiatr zimny będzie dął
              i smutek krążył światem,
              w środek Warszawy spłyniemy w dół,
              żołnierze z Westerplatte."
              • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 01.09.05, 07:33
                Masz rację Spinko. Aktualnie ten piękny wiersz jest "niesłuszny". Podano sobie
                ręce. Ci co jeszcze pamietają "na rozum" postarali się wybaczyć, już następne
                pokolenia nie maiały podstaw do kontynuowania wrogich uczuć wobec tych, którzy
                nie są winni zbrodniom przodków. Ja sama siłą rzeczy musiałam przejść tę
                transformacje emocjonalną. Zapewniam, że to nie było łatwe. Jasna rzecz że nie
                można pozwolić na zacieranie pamięci, ale już bez wrogich i roszczeniowych
                pretensji. Czas zmienia bieg historii. Pozdrowienia refleksyjne. chochlik
                • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 02.09.05, 07:42
                  Melduje ze wybywam na dwa tygodnie.
                  Splywam na Mazury.
                  Bede zeglowal po calosci wielkich jezior.
                  Pozdrawiam!
                  • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 02.09.05, 09:05
                    zbyszek07 napisał:
                    > ... Bede zeglowal po calosci wielkich jezior.

Piękna sprawa. zazdroszczę, gdyż ja już chyba tam nie popływam:(
                    Pływanie po jeziorach bardziej mi odpowiadały niż rejsy morskie.
                    Swego czasu [w ubiegłym wieku:)] pływałem na trasie Węgorzewo-Zamordeje. Start
                    i meta w Giżycku. Woda w jeziorach była tak czysta, że przy flaucie gotowaliśmy
                    obiad w łodzi. Jak to miło wspomnieć;)
                    • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 02.09.05, 10:40
                      Zbyszku, przyjaznych wiatrów życzę!
                      Ja na razie wszelkiego kiwania unikam ;-)

Chochliku a kiedy wybierasz się do perły naszych uzdrowisk? I na jak długo?
                      Podobno Ciechocinek baaardzo ostatnio wypiękniał!

Chwilowo jesień wcale nie przypomina jesieni tylko pełnię lata! U Was też?

uśmiechy
                      betka
                      • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 03.09.05, 09:11
                        I ja zycze stosownych wiatrów, fantastycznych wrażeń
                        i takiejż pogody:-) Zreszta, dla Zbyszka, każda pogoda -
                        jak przypuszczam - jest dobra:-)

Do pytania Betki dorzuce własne: Chochliku kiedy wyjeżdżasz
                        i kiedy wracasz? Na wszelki wypadek już teraz życzę Ci tego samego,
                        co Zbyszkowi. No, moze poza tymu wiatrami...:-)

U nas, na mazowszu, pogoda rewelacyjna.
                        Dawno nie pamietam takiego "ciągu" aury.
                        Jedyne zmartwienie i to nie tylko rolników,
                        to pogłebiająca się susza. Jak na razie jednak
                        deszcz w niektórych rejonach kraju nie jest planowany.

Dobrego dnia:-)
                        • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 03.09.05, 16:17
                          To nastąpi chyba w pierwszej połowie października. Meteo zapowiada, ze pogoda
                          będzie znośna. Cewilowo więcej nie piszę, bo mam trochę handrę. Mam nafzieję,
                          że za kilka dni minie. Pozdrawiam
                          • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 04.09.05, 18:39
                            Weekendowe słoneczko wygnało prześwietnych w plener ;-)
                            Na wątku "puchy" aż miło! Bo znaczy to, że nie rdzewiejemy przed kompem, ale
                            korzystamy z uroków natury!

Chochliku uśmiechnij się! Zły nastrój minie i jutro bedzie lepiej!

zrelaksowana betka
                            • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 06.09.05, 10:11
                              Do wyborów napewno nie minie zły nastrój, a czy poprawi sie po wyborach, to
                              czas pokaże. Przecież od tego zależy żywot człowieka poczciwego na wszystkie
                              szare dni jakie ma przed sobą do przeżycia.
                              • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 06.09.05, 10:54
                                Wiesz, Chochliku, i tak nie mamy na to wpływu:-(
                                Dysponujemy tylko jednym głosem, który oddamy zgodnie
                                ze swoim przekonaniem, a dalej juz si dzieje poza nami.
                                Teraz też. Polityka to brudna sprawa.
                                Najciekawsze, że wszyscy to wiedzą, wszyscy się oburzaja,
                                a i tak za każdym razem daja sie wciągnąc w tę obrzydliwą machinę,
                                po czym wybierają najmniej odpowiednich ludzi, aby przez następne
                                lata na nich narzekać. I tak się kręci za każdym razem. Niestety.

Betko, ja bardzo bym chciała czas spędzany daleko od naszego
                                forum poświęcać na plenerowe radości. Na chceniu się kończy,
                                a rzeczywistość jest okrutna. W plenerze bywam ok. godziny 9 rano,
                                gdy jadę tramwajem do pracy i ok. 19 - 20, gdy z niej wracam.
                                Zza okien tramwaju trochę widać, gorzej gdy wracam metrem... ;-)

POzdrawiam:-)
                                • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 06.09.05, 12:44
                                  Wiem, wiem Spineczkoo, że nie tak łatwo o bezpośrednie wrażenia z "łona
                                  natury" ;-)

Co do polityki to nie mam nic do powiedzenia, bo od dawna staram się od niej
                                  szczelnie izolować. Na wybory oczywiście chodzę, żeby nie było, że inni
                                  decydują za mnie, ale na ogół wybór jest między większym a mniejszym złem.
                                  Jakoś złudzenia co do tej klasy ludzi (politycy) straciłam dawno... Może
                                  również dlatego, że w moich stronach do władz różnego szczebla kandydują moi
                                  dawni studenci (co najśmieszniejsze z wszystkich możliwych opcji) i dokładnie
                                  pamiętam ich argumenty oraz sposoby stosowane i w dyskusjach na zajęciach i w
                                  celu ich zaliczenia ;-)
                                  Głównie z obrzydzenia do prowadzenia polityki w jakimkolwiek formacie nie
                                  zasiadłam na "stołku" w mojej "fabryce". Ale mam świadomość, że co się odwlecze
                                  to nie uciecze...I w następnej kadencji będę musiała przetrenować wersję :"nie
                                  chcem, ale muszem". A może coś się zmieni i nie będzie tak źle ;-)!

Nadzieja to podstawa!

Specjalne uśmiechy dla Chochlika!

betka
                                  • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 06.09.05, 14:55
                                    Całe życie karmiłam się nadzieją, praktycznie spełnianą na bardzo krótkim
                                    dystancie. Obawiam się że nigdy nie doczekam się pozytywnego
                                    zakończenia "maratonu". Za uśmiechy sedecznie dziekuję. Będę szczęśliwa, gdy
                                    moje wnuki dostaną sensowną pracę i jakoś się ustabilizują. Pozdrawiam, chochlik
                                    • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 09.09.05, 00:34
                                      Widzę,że znów musze ratować ciągłość wą, więc jestem i pozdrawiamtka
                                      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 09.09.05, 14:51
                                        Dzisiaj też jestem. Pozdrawiam nieobecnych. chochlik
                                        • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 10.09.05, 16:50
                                          Chochliku jesteś niezastąpiona! Bez Ciebie bylibyśmy w niebycie...
                                          Ja uprawiam imprezy rodzinne co w tym upale jestco nieco męczace...

Uśmiechy mimo wszystko ;-)
                                          betka
                                          • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 10.09.05, 18:50
                                            Dziekuje bbetko za slowa uznania. Nie rozpisuje się bo nawet jezeli coś tam
                                            grzebnę i mam sama sobie odpisywać to n9ie ma sensu. Zaczekam na wieksze
                                            zainteresowanie i aktywność. Poprostu jestem. Zatęsknice do mnie gdy będę w
                                            sanatorium,mgdzie zapewne nie bedę miala dostepu do kompa. Pozdrawiam
                                            serdecznie.
                                            • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 10.09.05, 19:01
                                              Może będzie w sanatorium dostęp do kompa! Na pewno są kafejki internetowe. :)
                                              Jakaś ogólna rozlazłośc nas dopadła...
                                              Napisz, co u Ciebie, może robiłaś coś ciekawego ostatnio?
                                              Z pewnością się zmobilizujemy do pisania!
                                              • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 12.09.05, 10:09
                                                Widzę Moniko, ze przyłączyłaś się do mnie w podtrzymuwaniu ciągłości naszej
                                                rozmowy. Jak juz wspomniałam, czas jest paskudny przed wyborami. Nie wierzę w
                                                kompetencję i bezinteresowność polityków, którzy chca kierować naszym zyciem.
                                                Zobaczymy jak na tych wszystkich grach wyjdziemy. Powiem szczerze, ze jestem
                                                pełna niepokoju oczekując na niewiadome. chochlik
                                                • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 12.09.05, 23:41
                                                  Nikt nie wierzy...
                                                  Uciekam na emigrację wewnętrzną, czasami się udaje. Ciekawa książka, film,
                                                  spotkania z "normalnymi" znajomymi.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 13.09.05, 22:43
      Wspieram Chochlika w utrzymaniu nas na pierwszej stronie. U mnie zwariowany
      czas przedurlopowy. Tak, tak, zbliża się druga część urlopu. Już w sobotę
      wyjeżdźam na 2 tygodnie, bardzo się cieszę. Wpadnę tu jeszcze przed wyjazdem,
      pozdrawiam, M.
      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 14.09.05, 12:12
        Witaj Magosiu. Dobrze że się odezwałaś. Życzę Ci miłego i skutecznego wypoczynku
        Mam nadzieję, żre po moim powrocie z sanatorium towarzystwo chętne do
        prowadzenia rozmów będzie już zebrane w komplecie. Pozdrawiam serdecznie
        obecnych i nieobecnych. chochlik
        • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 14.09.05, 18:28
          Małgosiu - dkąd wybierasz się na urlop? Odezwij się jeszcze prze wjazdem, aby odebrać od nas życzenia dobrej pogody (co najmniej tak dobrej jak teraz) oraz znakomitego humoru. I oczywiście wacaj wypozeta:)

Chochliku - tego samego Tobie zycze,chociaz Ty chyba odro9bine później wyjeżdżasz. A które sanatorium wybrałas?

Ja, niestety, rzadkim gościem jestem ostatnio na forum, bo czas mi się skurczył a pracy przybyło. Ale w każdej wolnej chwili zaglądam, podczytuję i czasami uda mi sie nawet coś dopisać. Tak mi sie porobiło, sami widzicie.

Odzywajcie się Kochani Prześwietni w miare czasu, mozliwości i chęci. A tych ostatnich, jestem przekonana, Wam nie brakuje.
          Pozdrawiam serdecznie:-)
          • Gość: yoolcia Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:59
            witam wszystkich!
            daawno mnie tu nie było,ale przyżekam ,że to się zmieni.
            atmosfera tego forum jest niesamowita,więc zatęskniłam się za wami jak
            rodziną :)
            znowu mamy jesień-czas wyjąć polarową piżanę,przejżeć garderobę.....
            miłego dnia:)
          • Gość: Gosciowa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.ias.bredband.telia.com 16.09.05, 01:40
            Mnie tez interesuje do ktorego sanatorium wyjezdza chochlik, i czy prywatnie?

Ktos napisal, ze Ciechocinek wypieknial. Bylam tam niecaly rok temu. Owszem,
            pobudowano tam kilka luksusowych hoteli z zabiegami, tzw spa, ale zaraz obok
            sa zasmiecone, zachwaszczone "niczyje" tereny, brudne podworka, niszczejace
            domy, a sam dworzec powital mnie graffiti od podlogi do sufitu...

Kawiarenka internetowa owszem byla, ale na poczcie i otwarta w jej godzinach,
            a wlasciwie tylko 5 dni w tygodniu.
            Po poludniu niemal niemozliwoscia bylo znalezc tam miejsce. No a w dzien,
            wiadomo bylam na zabiegach...
            Byla mozliwosc skorzystania z internetu "Pod tezniami", ale tam kosztowalo
            5 zl za godzine, sala w ktorej byl komputer czesto niedostepna, wiec nigdy
            nie skorzystalam.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 15.09.05, 18:21
      Witaj Yoolciu, bywaj, bywaj tu z nami :))))
      Na urlop wyjeżdżam na Litwę. Trochę pozwiedzać, a trochę do sanatorium dla
      zdrowia i urody. Dzisiaj pogoda wprawdzie nie zachęca do urlopów, ale mam
      nadzieję, że tak źle nie będzie. Tak więc razem z Chochlikiem, chociaż zupełnie
      w innych miejscach będziemy "u wód". Niestety chodzi za mną jakaś infekcja,
      pewnie skutek gwałtownego ochłodzenia, myślę, że uda mi się ją przegnać.
      Pozdrawiam, M.
    • filut Ja się nie zgadzam ... 16.09.05, 11:19
      na taką pogodę. Leje od świtu (7.00)!! I jak ja mam prowadzić zdrowy tryb
      życia???
      Jeśli nie przestanie padać w ciągu 0,5h, to odkorkuję ... butelczynę
      czerwonego, wytrawnego!
      Jak widać długi okres ładnej pogody rozpsuł mnie dokumentnie :))

W trójmiejskich lasach wyraźnie zawitała jesień - cisza i sporo żółcieni na
      drzewach. Lubię po paru kilometrach rowerkowania uwalić się na polanie i
      wygrzewać w słońcu:) Zawsze wożę karimatę!
      Podobno w niedzielę ma nie padać i dlatego planuję wędrówkę (po Kaszubii) w
      poszukiwaniu grzybów. Organizator wędrówki grzybów nie gwarantuje ale informuje
      o dużych ilościach żmij zygzakowatych --> Gdybym znowu długo był nieobecny w
      tym wątku, to z góry proszę o usprawiedliwienie - "nieobecny z przyczyn
      losowych" :))
      • Gość: chochlik Re: Ja się nie zgadzam Czyżby na jesień?... IP: *.lublin.mm.pl 16.09.05, 13:23
        Jesień dobra na spacery, oczywiście w towarzystwie. Nie potrafię wychodzić z
        domu bez motywacji. Pieska juz nie mam, a o towarzystwo trzeba zabiegać.
        Ostatnio ratuje mnie Monika wywożąc od czasu do czasu za miasto. Do sanatorium
        jadę w ramach rehabilitacji poszpitalnej, czyli gratis. Miałam cynk, ze
        możliwe, że trafię do sanatorium wojskowego. Nie wiem jakie tam są warunki.
        Bedę siłą rzeczy oderwana od ponurej i burzliwej rzeczywistości. Wiem Filu, że
        zmiana aury nastraja Cię minorowo. Moja wnuczka była kilka dni nad morzem i
        chwali się, ze się opalała. Co znaczy młodość. Być może, że skirzystam z
        kawiarenki internetowej, ale to nic pewnego. Serdecznie pozdrawiam, chochlik
        • filut Re: Ja się nie zgadzam Czyżby na jesień?... 16.09.05, 13:35
          Gość portalu: chochlik napisał(a):
          > ... Bedę siłą rzeczy oderwana od ponurej i burzliwej rzeczywistości ...
          I to jest podstawową zaletą pobytu w sanatorium!
          Gdy byłem piękny i młody oraz ..., to podczas sanatoryjnych pobytów kasowałem
          kontakty z wielkim światem/polityką, a bez reszty oddawałem się obowiązkom
          towarzyskim:)) Jak to miło powspominać:) Dobrze, że zadbałem aby było co
          wspominać:))))
          Pozdrawiam
          samochwalny Fil
          • Gość: chochlik Re: .Prześwietni czterdziestolatkowie.. IP: *.lublin.mm.pl 17.09.05, 14:24
            Czy uwierzysz Filu, ze ja też byłam "piekna i młoda". Zresztą znasz mnie ze
            zdjęć w książce. Ale to było tak dawno. Ważne że prawie wszystko utrwaliła
            pamięć, że mimo że wiele w obecnej rzeczywistości bardzo mi się nie podoba,
            ale cóż każde pokolenie przeżywa euforię, którą nazywa dorosłościa i prawe do
            samodzielnego myślenia ( niekoniecznie z sensem) i do eksperymetowania na życiu
            naszym, swoim i dzieci. Ale co z tego wyniknie ja już chyba nie będę miała
            okazji ocenić. ZSerdecznie pozdrawiam. chochlik
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 17.09.05, 18:36
      Kochani, jutro wyjeżdżam, nie będzie mnie z wami 2 tygodnie. Chochliku
      przyjemnego wypoczynku życzę. Trzymajcie się ciepło, pozdrawiam, M.
      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 19.09.05, 13:30
        Jestem na posterunku. Własciwie wszystko po dawnemu z tym tylko, że
        zdecydowałam się na szaleństwo w postaci decyzji o wymianie okna i drzwi
        balkonowych. Te dotychczasowe, porodukowne masowo jescze ponad czterdzieści lat
        temu z odżywicowanej sosny są zupełnie do chrzanu, a ja mam dosyc marznięcia i
        ubierania się na cebulkę. Najgorszy jest okres chłodu przed uruchomieniem
        centralnego ogrzewania, a i potem jest niewiele lepiej, Wszelkie uszczelniania
        nie zdają egzaminu. Pozdrawiam ciepło (w niedalekiej przyszlości) chochlik
        • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 19.09.05, 19:09
          Wymień okna i nie żałuj! Od razu poczujesz się lepiej psychicznie! Że cieplej
          będzie, to oczywista!
          • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 20.09.05, 07:45
            Jacht sie w chmurach
            mgly unosi,
            tylko mgle
            do tanca prosic.
            Niech zakreci,
            niech owieje,
            juz sie dusza do niej smieje.
            Juz sloneczne widac blyski,
            jak cekiny w mgly sukience.
            Chcialbym zlapac
            i zakrecic,
            cisze mgly wziasc w swoje rece.
            Nie ma wody,
            nie ma brzegu,
            wszystko skryla zwiewna pani...
            tyle swego ma welonu,
            cale to wesele
            dla niej...

Jez.Nidzkie 05,09,2005

• monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 21.09.05, 18:37
              Up, up, podciągam!
              Chochliku, co z oknami?
              Czemu nikt się nie odzywa?
              • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 21.09.05, 22:44
                Na razie tez tylko podciagam. Dopisze sie moze jutro.
                Teraz padam na nos, az mi okularki spadają.

Małgosiu - wypoczywaj ile sił w człowieku, nalezy Cio się:-)
                Chochliku - okno oczywiście wymiń, jeśli możesz. Nowe okna
                w staym mieszkaniu sa takim promykiem nadziei na... ciepło w zimie.
                Filu - Ty wciąz jesteś piekny i młody:-)
                Zbyszku - wiersz jest super. Takim mi powiało klimatem,
                może rytmem, frazą, jak ze strof "Wesela". Ciepło i
                pachnąco sie go czyta:-)

Moniko - jestes wspaniała, ze ciągniesz wątek.
                Ściskam mocno:-)))
                • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 21.09.05, 22:46
                  Boszszesz, ile literówek narobiłam! Wybaczcie...
                • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 22.09.05, 08:35
                  spinkaa napisała:
                  > ... Filu - Ty wciąz jesteś piekny i młody:-)....

Niestety, młody to już nie jestem ....
                  • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 22.09.05, 10:53
                    Ale sie potasowało w sondażach. Co się z tego bigosu urodzi? Kto jeszcze będzie
                    lustrowany? Tymczasem wszyscy chcą być pokazywani i wysłuchani. Paranoja. Jak
                    na tych wszystkich szarpaniach wyjdzie szary człowiek i tym bardziej szary
                    emeryt, a jeszcze gorzej rencista? Komu odbiorą renty? Czy tym bez nogi, ale
                    sprawnym psychicznie, czy sprawnym fizycznie, ale debilom? Czy dzieciom będzie
                    się łatwiej uczyć, czy trudniej? Czy matki polki zdecydują się na potomstwo?,
                    czy wprost przeciwnie? Jak wzrosna ceny pieluch, a jak spadną ceny gazu i
                    elektryczności. Co jest prawdą, a co czczą obietnicą, byle ładniej zredagowaną?
                    Kompletnie zdezorientowana. chochlik
                    • filut Chochliku, nie jesteś odosobniona :) 22.09.05, 12:25
                      > .... Kompletnie zdezorientowana .....

Ja sobie zrobiłem test: www.latarnikwyborczy.pl/compass/index.html
                      I dopiero mi się po ... kręciło w łebku:)
                      Bo:
                      1. Sympatię czuję do Demokratów, a zgodność uzyskałem 10%'ową;
                      2. Mam fatalne zdanie o platfusach (PO) [z racji ich historycznego
                      pochodzenia i osobistego kontaktu z wieloma z nich], a zgodność uzyskałem
                      54%'ową.

I co terozki????
                      Szkoda, że moja pamięć nie pozwala mi na głosowanie na PO, a Demokraci mają
                      zbyt małą siłę przebicia:(( Ale i tak pójdę za głosem serca:)
                      Ktoś mi kiedyś [prawie] udowodnił, że największą siłą przebicia cechuje się
                      baran!! :))

Życzę wszystkim wygranych wyborów [przez ich faworytów] :)))
                      Fil
                      • Gość: chochlik Re:wpadka Giertycha IP: *.lublin.mm.pl 22.09.05, 13:28
                        No i w końcu co? Giertych wyszedł na pierwszego inkwizytora, polującego w
                        zacnej kompanii na czarownice. Oskarżony winny, czy niewinny nie wykręci się od
                        spalenia na stosie. I jak tu potraktować taki poważyny i odpowiedzialny organ
                        państwowy jak sejmową komisję śledczą? poprostu horror.
    • mmk9 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 25.09.05, 13:42
      W tę piękną, słoneczną niedzielę wyborczą /oby pogoda była dobrą wrożbą dla
      przyszłej kondycji kraju nad Wisłą/ wyciągam wątek na światło dzienne. Melduję
      o dopelnieniu obowiązku obywatelskiego. A decyzja, komu krzyżyk, zapadła w
      ostatniej chwili, oby słuszna.
      • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 25.09.05, 19:22
        Przez dwa dni byłam blizej jesieni, ale wróciłam akurat na czas,
        żeby zgodnie z sumieniem obywatelskim oddać swój głos
        demokratycznie mi przynalezny.
        Po raz pierwszy poszliśmy głosować (wybierac?) z naszą
        od niedawna pełnoletnią córką. Jej komentarz przy odchodzeniu
        od urny wyborczej:
        "I to wszystko? Hmm... myślałam, że to większe emocje"
        No cóż, oby tylko później tych emocji nie było w nadmiarze.

Pozdrawiam:-)
        • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 26.09.05, 09:07
          Mam ochotę poddać sie hibernacji. Jeszcze nie jestem pewna czy na jedną, czy na
          dwie kadencje.
          • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 26.09.05, 10:02
            > Mam ochotę poddać sie hibernacji....

Chochliku, pamiętaj że "przeżyliśmy okupację, przeżyjemy kaczokrację" ... :))
            Mimo, że moi ulubieńcy nie weszli do parlamentu :(
            Po łykendzie jestem pozytywnie nastawiony do rzeczywistości (czego wszystkim
            życzę)! Spędziłem go w towarzystwie młodzieży +/- 30 letniej. To byli
            wspaniali przedstawiciele młodego pokolenia: mądrzy (w tym pojęciu - również
            wykształceni), z "ciągiem do przodu - czyli świadomi, że nic im się nie należy
            (z przydziału), a swą pozycję życiową muszą sobie sami wypracować --> i mieli
            się czym pochwalić!
            Dzisiaj słoneczko od samiuśkiego rana - czas na rower:))
            • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 27.09.05, 10:04
              I fizycznie i psychicznie jestem obezwładniona. Chyba muszę znów sięgnąć do
              dawniej stosowanych życiodajnych preparatów ziołowych. Nie mogę wymieńić firmy
              bo zostanę skasowana za reklamę. W obecnym stanie nadaję się tylko do udania
              się na wewnętrzna emigrację.
              • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 27.09.05, 14:06
                > I fizycznie i psychicznie jestem obezwładniona....
                No to wspólczuję, albowiem mnie też czasem to podłapuje:( Wtedy nawet piwo/wino
                nie poprawia samopoczucia :((

> .... do dawniej stosowanych życiodajnych preparatów ziołowych...... Nie mogę
                wymieńić firmy ....
                Może chociaż podasz na priv? W ramach solidarności z osobnikami , których
                czasem dotyka taka sama ogólna niemoc, że aż się nie chce chcieć:(

Pozdrawiam
                Fil
                • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 27.09.05, 18:25
                  Chochliku, odpisz Filutowi! :)
                  Nie przejmuj się tak strasznie, najważniejsze, żeby w domu zdrowie było...
                  • Gość: chochlik Re:Odpowiadam Filowi IP: *.lublin.mm.pl 27.09.05, 19:34
                    Wysłałam na <gazeta.pl. Nie jestem pewna czy wiadomość doszła. pozdrawiam
                    chochlik
                    • filut Re:Odpowiadam Filowi 27.09.05, 21:11
                      Doszło :))
                      Będzie odpowiedź!
        • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:32
          Poszukałam Was, drodzy prześwietni bo ja też 'czterdziestoletniazplusem' :-(
          Niestety źle znoszę upływ czasu. Jeszcze kilka tygodni temu było dobrze. Nawet
          świetnie ale ... dopadło mnie, po raz pierwszy zresztą.Nigdy nie rozumiałam
          koleżanek kiedy mów2iły o tym co ja teraz czuję - dziś wiem jakie jest to
          uczucie.
          Żal mi tego co było, co już nie wróci, żal mi że już się nie zakocham, że już
          nikt się we mnie nie zakocha. i NIE CHODZI O TO ZE JESTEM NIEKOCHANA, ŻE NIE
          KOCHAM - AKURAT JEST ODWROTNIE.(Sorry za capsa, nie chce mi się wracać
          i przepisywać). Zazdroszczę dziewczynom tego co przed nimi i zal mi tego co
          przede mną.Mogę byc tylko coraz starsza i coraz mniej atrakcyjna. Nie mogę
          publicznie kołysac sie w takt muzyki Dżemu choc to MOJA muzyka - dzisiaj
          kołyszą się razem Ryśkiem kilkunastoletnie laseczki a nie takie .....
          Nie mogę nosić zbyt krotkich spódniczek choć mam niezłe nogi, odsłoniętego
          brzucha bo .... Rozumiecie mnie? Nie myślcie że jestem pustą czterdziestoletnią
          babką .. tak mnie tylko dopadło... może jutro juz tu sie wpiszę jako wesola
          i zadowolona ze swego życia babeczka bo taka bylam jeszcze parę dni temu ale
          dziś - totalny dół. Nic mi nie pomaga. I tylko wyć mi się chce.
          Napiszcie cokolwiek, napiszcie ze nie jest tak źle, że do starości jeszcze
          daleko i są inne radości w tym wieku .. napiszcie ...
          • mmk9 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 27.09.05, 20:54
            Cześć, Osa. No to Ci powiem na przykład, że... Młodość nie jest beztroska. Jest
            nasycona bardzo silnymi emocjami, nie umie czekać, wciąż popełnia błędy, do
            ktorych uniknięcia wystarczy doswiadczenie życiowe. Nie chcialabym tego drugi
            raz przeżywać, raczej ciekawi mnie co będzie dalej/ oprocz menopauzy/.
            • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 23:42
              Dzięki za reakcję, mmk :-)
              Ale ja to właśnie kocham!
              Popełniać błędy, dawac się ponosić silnym emocjom, nie umieć czekać i ponosic
              konsekwencje tej niecierpliwości .. a perspektywa totalnego opanowania, balast
              posiadanego doświadczenia życiowego - przeraża!

Ale w tej chwili już jest lepiej ..
              Chyba podniósł mi się poziom hormonu żeńskiego. :-)))
              Spokojnie.
              Sennie.
              Pa.:)
              • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 28.09.05, 11:25
                Witam!
                pojawiam sie i znikam...
                • chochlik5 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 28.09.05, 13:07
                  Witaj Osa. Głowa do góry, nie łam się. W wieku czterdziestu lat kobieta
                  kwitnie. Z tego co piszesz wnoszę, że byłaś dotychczas w centrum
                  zainteresowania i to się zmniejszyło. To nieważne. Teraz czekają Cie kontakty z
                  ludźmi mniej płochymi, madrzejszymi, bardziej odpowiedzialnymi. Pisze Ci to
                  doswiadczona babka, ktora przekroczyła osiemdziesiatkę. Czy myślisz że ta druga
                  czterdziestka nie może być aktywna i ciekawa. Oczywiście, ze może. Nie wiem czy
                  jesteś z małej miejscowości czy miasta uniwersyteckiego. Jeżeli to drugie to
                  poszukaj kontaktu z Uniwersytetem Trzeciego Wieku. Trzymaj się naszego wątka.
                  pozdrawiam.
                  • chochlik5 Re: Filu 28.09.05, 13:16
                    Nic nie dostałam. Pewnie jeszcze nie napisałeś. Zalogowałam sie.
                    • filut Re: Filu 28.09.05, 17:41
                      chochlik5 napisała:
                      > Pewnie jeszcze nie napisałeś....
                      Zgadłaś za 1. razem:)))
                      Przeszkodą była niespodziewana "wnusia wachta". Coś go dopadło (39st. C), a w
                      takich przypadkach najlepiej stosować dziadków do czasu uzyskania pozytywnego
                      skutku:))
                      Adres mam [plata....] jeszcze z dawnych czasów:)
                      Na pewno napiszę!

Pozdrawiam
                      Fil
                  • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:42
                    Mam już myśleć o Uniwersytecie Trzeciego Wieku????????
                    Ja nie chcę oglądać starszych pań i czuć się tak staro jak one wyglądają, to
                    jest właśnie moim problemem! Trzeci Wiek to dla mnie w tej chwili totalna
                    katastrofa,chcę patrzec na młode buzie, jędrne piersi, piękne zęby ...
                    Boję się Trzeciego Wieku.
                    • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.09.05, 07:30
                      Bardzo czesto spotykam na swoich rowerowo, szantowo, kajakowych szlakach
                      ekipe z XXX wieku, swietni sa, maja pomysly i checi...
                      a i dobrego humoru im nie brakuje...
                      Ja co prawda mam inne sciezki,
                      inna ekipa wedruje, ale gdybym mial wiecej + przy czterdziestce to kto wie?

Dzis siatkowka na sali, jutro szanty na przystani Warmii, bedzie gral zespol
                      Mietek Folk, w sobote spotkanie forumowiczow w pubie, w niedziele rajd rowerowy
                      szlakiem kapliczek warminskich...
                      Czyli i tak nie mialbym czasu na uniwersytet...
                      Pozdrowka!
                      • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.09.05, 08:11
                        Gość: osa
                        >Mam już myśleć o Uniwersytecie Trzeciego Wieku????????
                        Ja nie chcę oglądać starszych pań i czuć się tak staro jak one wyglądają, to
                        jest właśnie moim problemem! Trzeci Wiek to dla mnie w tej chwili totalna
                        katastrofa,chcę patrzec na młode buzie, jędrne piersi, piękne zęby ...
                        Boję się Trzeciego Wieku.<

Wiesz, Osa, tak sie jakoś głupio składa, że i Ty będziesz (czego Ci zycze bez złosliwości) w jakims momencie starszą panią, na którą młodsi nie zechcą patrzeć, wybierając "młode buzie, jedrne piersi, piękne zeby..." I w jakims sensie nie masz wyboru - czas nieubłaganie płynie takze dla Ciebie, i także w tym samym kierunku. Masz więc problem, rzeczywiście.
                        Wybór natomiast masz inny: juz dziś możesz wybrać dojrzewanie w młodości myśli, uczuć i odbioru świata. Zapewniam, że jest to możliwe.
                        Nie uciekniesz przed czasem, ale możesz go ujarzmić i zaprzyjaźnic sie z nim. Czego Ci serdecznie zyczę.
                        Pozdrawiam:-)

I pozdrawiam wszystkich Młodych Czterdziesto-Stuletnich:-)))))
                        • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:54
                          > Wiesz, Osa, tak sie jakoś głupio składa, że i Ty będziesz (czego Ci zycze bez
                          z
                          > łosliwości) w jakims momencie starszą panią, na którą młodsi nie zechcą
                          patrzeć
                          > , wybierając "młode buzie, jedrne piersi, piękne zeby..." I w jakims sensie
                          nie
                          > masz wyboru - czas nieubłaganie płynie takze dla Ciebie, i także w tym samym k
                          > ierunku. Masz więc problem, rzeczywiście.

Niepotrzebnie chcesz dotknąć mnie pisząc że "GLUPIO SIĘ SKLADA" bo ja tez będę
                          starszą panią na którą ..itd. itp.. - o tym napisałam i ja to wiem! TO JEST
                          WŁAŚNIE MOJ PROBLEM!!!! Przestraszyłam się upływu czasu, zmarszczek,
                          zniedołężnienia, ..... starości i wszystkiego co jest z nią związane -
                          rozumiesz mnie? Nic nie mam do staruszek, lubię i szanuję starszych ludzi, po
                          prostu dotarło do mnie że to co piękne i najlepsze w życiu za chwilę będzie
                          niedosięgłe dla mnie. Nie umiem udawać że wszystko jest OK, robić dobrą minę,
                          szukac sobie ułudy która zastąpi młodość - to zwyczajny dół psychiczny
                          spowodowany swiadomością przemijania - rozumiesz mnie? Zapewne po krótkiej
                          walce ze sobą dojdę do stanu który pozwoli mi pogodzic się z tą myślą ale teraz
                          potrzebuję pomocy, stąd jestem tu u Was, na Waszym wątku. Sądziłam że Wy
                          umieliście poradzić sobie z tym i możecie pomóc mi
                          mowiąc co robicie z tymi myślami, ze swoim życiem ... jak zachować radość
                          i pogodę ducha taka jak tu prezentujecie. Rozumiesz mnie? :-)
                          • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.09.05, 09:25
                            Mam swoje lata,
                            ale nie mam z tym zadnych problemow.
                            Zyje bardzo intensywnie,
                            nie jestem ani sam, ani samotny.
                            Mam dobrze przezyte dni za soba,
                            wiem ze wiele jeszcze jest dni ktore moge spedzic milo.
                            Mysle ze moja odpowiedzia na przemijajacy czas jest
                            aby ten ktory mam do dyspozycji spedzac jak najlepiej,
                            jak najintensywniej.
                            Czas bedzie przemijal niezaleznie od naszej woli,
                            i lepiej jest nie zwracac uwagi na zmarszczki ktore przynosi,
                            a na mozliwosci ktore ciagle nam daje.

Pozdrowienia!

ps...
                            moze cos z mojej starej skrzyni na ten temat?

Dokad
                            prowadzi mnie
                            furtka zerwana,
                            ktora plot opuscil.
                            Naderwane zawiasy,
                            zmurszale,
                            zmeczone staroscia
                            deski.
                            Wisi zgarbiona,
                            odpoczywa po wielkim
                            wysilku.
                            Kreslila polkola
                            skrzydlem z desek.
                            Ciagle krok w przod,
                            krok w tyl.
                            Nie ma sciezki,
                            nawet slad nie zostal,
                            nie ma sadu
                            do ktorego mogla by
                            prowadzic.
                            Dokola zielenia sie
                            mloda zielenia klony.
                            Furtka trwa,
                            wytrwale odgradza
                            tamto odlegle,
                            od tego
                            co
                            jest.

20,03,82

• Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 29.09.05, 09:16

> Gość: osa
                          > >Mam już myśleć o Uniwersytecie Trzeciego Wieku????????
                          > Ja nie chcę oglądać starszych pań i czuć się tak staro jak one wyglądają, to
                          > jest właśnie moim problemem! Trzeci Wiek to dla mnie w tej chwili totalna
                          > katastrofa,chcę patrzec na młode buzie, jędrne piersi, piękne zęby ...
                          > Boję się Trzeciego Wieku.<
                          >
                          Musisz pogodzić się z prawami natury i zmianami, które niesie przemijanie. Nie
                          możesz zatrzymać czasu na poziomie podlotka. Może jakiś jeszcze czas będą mówić
                          o Tobie: " Z tyłu liceum, z przodu muzeum". Życzę Ci, by troski i ciężary
                          odpowiedzialności nie przygarbiły Ci pleców. Żebyś zachowała przez całe życie
                          życzliwy uśmiech, dla tych wszystkich z którymi będziesz się stykała. Uśmiech
                          przedłuża młodość, malkontenctwo, złość, gniew postarzają.
                          > I tak jak Spinka pozdrawiam wszystkich Młodych Czterdziesto-Stuletnich:-)))))
                          • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.09.05, 10:56
                            Witajcie Kochani Prześwietni!
                            Nie mam czasu niestety ostatnio na pogaduszki z Wami, bo wrzesień to miesiąc
                            konferencyjny i w związku z tym w ciągu ostatnich dwóch tygodni we własnym
                            łóżku spędziłam ze dwie noce, a resztę w większości w pociągach. O PKP mogłabym
                            spokojnie napisać habilitację, a może i na profesurę by starczyło ;-)))
                            Objechałam Polskę parę razy i największe wrażenie zrobiło na mnie nocne
                            zwiedzanie zamku w Łańcucie oraz spotkanie (po prawie 20 latach) z kolegami i
                            koleżankami ze studiów.

Na wywołany przez Osę temat (witaj u nas!) mogę tylko powiedzieć, że mimo
                            rosnącego + przy 40, przyrostu wagi, siwych włosów i zmarszczek nie chciałabym
                            wrócić do siebie sprzed 10 czy 20 lat. Z roku na rok nabieram przekonania, że
                            jestem w bardzo dobrym okresie mojego i życia i aż się boję co będzie jak
                            sięgnę wieku Chochlika;-))) Popadnę w samozachwyt?...
                            Osa, popatrz na obiektywne radości dnia dzisiejszego, na pewno przewyższają
                            strzach przed kolejną zmarszczką! Zaglądaj do nas to może przekonasz siebie, że
                            40 z coraz większym + to nie koniec świata, a nawet nie koniec aktywnego życia,
                            o czym my tu wszyscy (każdy na swój sposób) świadczymy!

Uciekam, bo rok akademicki zbliża się wielkimi krokami.

uśmiechy
                            betka
                            • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 29.09.05, 18:50
                              Oej, Wy tak pryncypialnie na Osę, a ja ją doskonale rozumiem! "Pogódź
                              się", "przyjmij do wiadomości", itd. Łatwo się mówi! Osa, wiem, o co chodzi. Ja
                              też chcę być piękna i młoda i robię co się da w tym kierunku. :)) Bez
                              przechyłów, że mogę dostać etykietkę "z tyłu liceum..." Dzidzią-piernik też nie
                              zamierzam być. Mam przyjąć "z godnością"?
                              Osa, papatrz na Catherine Deneuve (mój ideał piekna)-jak ona wygląda, chociaż
                              oczywiście nie na 20 lat. A jest starsza od nas!
                              Popatrz na Susan Sarandon.
                              Pozdrawiam!
                              • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:20
                                dzięki monikate. :-)
                                To dokladnie to co czuję i co robię.
                                Dziś już mi lepiej.Jeszcze chwila mi zostala może uda mi się przywyknąć do myśli
                                że będzie tak a nie inaczej.
                                • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.09.05, 18:04
                                  I tak trzymaj, Osa!
                                  Za dużo nie myśl, dbaj o siebie cokolwiek to znaczy i będzie super! Ja tam bym
                                  chciała mając lata Catherine Deneuve wyglądać bodaj w połowie, jak ona!
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.09.05, 21:17
      Kochani, już jestem, właśnie przyjechałam. Przez całą drogę towarzyszyły nam
      straszne wiadomości dotyczące wypadku autobusu pod Białymstokiem. Jechaliśmy
      więc spokojnie. Trudno sobie wyobrazić rozpacz rodziców.
      Jestem po 2 tygodniach odpoczynku, a ściślej mówiąc wałkonienia się na wszelkie
      sposoby. Gimnastyka w wodach mineralnych, okłady z borowiny, masaże, a na
      koniec dnia wizyta w kompleksie rekreacyjnym z jacuzzi, basenem, trzema
      rodzajami sauny i róznymi takimi innymi dla zdrowia i urody. Do tego spacery,
      spacery, spacery bo pogoda fantastyczna. Byliśmy w Wilnie, Kownie i Parku
      Grutas gdzie zebrano pomniki z terenu Litwy. Można tam oglądać leniny, staliny,
      dzierżyńskie, świetlice itp, wszystko przy socrealistycznych utworach.
      Niesamowite wrażenie, jak dobrze, że można to już oglądać tylko jako historię.
      Po ogłoszeniu wyników wyborów chwilę się zastanawialiśmy czy nie zostać na tą
      kadencję na Litwie, jedank patriotyzm zwyciężył ;)))
      Osa, nic się nie bój, mnie to też czasem dopada, szczególnie gdy złapię parę
      dodatkowych kilogramów lub jestem tuż przed urlopem. Wtedy właśnie z moim panem
      mężem fundujemy sobie takie pobyty dla zdrowia i urody. Mówię ci, z dziesięć
      lat ubywa tak fizycznie jak i psychicznie. Polecam bardzo. A na kalendarz
      machnij ręką, bo co on tam wie.
      Pozdrawiam serdecznie Małgosia tym razem +30 ;))))))
      • Gość: osa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 08:50
        Jesteście tu dobrzy i życzliwi.:-)
        Cieszę się że Was znalazłam.
        Dzięki magosiau za rady, być może znajdę dla siebie czas i też gdzies wyjadę bo
        w tym roku nawet urlopu nie mialam ponieważ wszystko jest wazniejsze niż ja
        sama dla siebie a potem ... efekt jest taki jak tu zaprezentowałam.
        Myślę że mimo "duszy dla wszystkich" muszę skupić się na sobie i na chwilę stać
        się egoistą! :-)

ps.
        pozdrawiam i ściskam radośniej piszących w tym wątku! :-)

• yoolcia1 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 01.10.05, 09:20
          dzień dobry!
          ja też bym się gdzieś wybrała ..ale niestety rok szkolny się zaczął...i moje
          dziecko poszło do pierwszej klasy..
          za to za tydzień będziemy się integrować wraz z rodzicami na ognisku
          klasowym.na tę okoliczność zamówilismy autokar- wyjeżdżamy do staniewa,koło św.
          Lipki.
          a tak wogle to pozdrawiam wszystkich .pa!
          • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 01.10.05, 12:57
            Osa, nie chciałam Cie dotknąć i przykro mi, że tak to zabrzmiało.
            Jestem ostatnią osobą, która chciałaby sprawiac przykrość komukolwiek, a juz szczególnie w tym wątku. Chodziło mi tylko o to, ze pewne procesy sa nieuniknione i chociaż nie wiadomo jak bardzo byśmy chcieli zatrzymac młodość i zdrowie, to przecież i tak - bardziej lub mniej bolesnie - będziemy przechodzic "na tę druga stronę".
            Rzecz tylko w tym, aby umiec pogodzic się z naturą, zaakaceptować siebie w niej, a wreszcie - polubic. Na deszcz, snieg, na słońce nie mamy wpływu. Ale chronimy sie parasolem, ciepłym ubraniem czy przeciwsłonecznymi okularami. Na przemijanie nie mamy wpływu, jednak również może sie chronić, znaleźć swój "parasol przed czasem".
            Wiem, że to nie jest łatwe i nie dzieje sie z dnia na dzień. Oczywiście trzeba robic wszystko, co dla nas jest najlepsze: dbajmy o siebie, o swoją urodę, kondycje i zdrowie. Jednak bez psychicznego pozytywnego nastawienia do procesu nieuniknionego starzenia się, do końca życia będziemy nieszczęśliwi - w sumie bez sensu, bo i tak los i natura zrobią swoje, a my stracimy dany nam czas na pogłebianie własnej frustracji.
            Ja juz przekroczyłam magiczny próg 50 i z każdy rokiem ów plus mi się powiększa. Ale - jak znakomicie ujęła to Betka - także nie chciałabym wrócic do siebie sprzed lat 10, czy nawet 20. Staram sie cieszyc z każdego dnia, podobnie jak Zbyszek, chociaz mój sposób na zycie jest nieco inny. To jednak jest bez znaczenia, skoro tak samo nas cieszy kazdy swit i każdy wieczór.
            I nie mysl, że nie mam kłopotów - mam ich, jak każdy, od czorta. Ale ciesze się, że ci, których kocham sa w miarę zdrowi, a jeśłi nie są, to robie wszystko, aby byli. Że w ogóle mam kogo kochac, że moge chodzić, patrzeć, mówić, oddychac, myslec i uśmiechac się. A kilka kilogramów więcej, kolejna zmarszczka na twarzy, mniejsza atrakcyjnośc fizyczna czy chocby coraz dotkliwiej odczuwane zmiany pogody - jaikiez to może mieć znaczenie!
            I jeszcze jedno - mnie sie wciąż wydaje, może bez sensu, że jeszcze wszystko przede mną, że to co najciekawsze, na pewno mnie nie ominie. Naprawdę tak czuję.
            Miłośc, nadzieja, optymizm. Tak, chyba o to chodzi.

A w ogóle to nawet Cie nie przywitałam - Osa, fajnie, że z nami jesteś:-)))))
            • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 02.10.05, 20:15
              Tak sie rozgadałam w ostatnim poście, że cisza sie wielka zrobiła.
              Nie chciałam...
              A może to przez tę jesień - pieknie u nas dzisiaj było.
              • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 03.10.05, 07:40
                Po intensywnie spedzonym weekendzie czas na prace...
                W piatek szantowanie na przystani Warmii,
                sobota spotkanie forumowiczow i koncert w amfiteatrze,
                wczoraj rajd rowerowy szlakiem kapliczek i krzyzy
                rozsianych po okolicy.
                Wyszlo ponad piecdziesiat kilometrow.
                Ognisko, kielbaski,
                pyszny smalec z ogorkiem malosolnym...
                Dzis poniedzialek...
                siatkowka na hali,
                kolejny dzien,
                kolejny wieczor,
                kolejny ranek...
                Czas plynie,
                nic na to nie poradzimy.
                Najwazniejsze zeby miec swiadomosc ze kazdy dzien jest dniem ostatnim,
                ale i pierwszym jednoczesnie...
                i zaden juz sie nie powtorzy,
                czyli trzeba go przezyc tak zeby mozna bylo powiedziec:
                to byl dobry dzien!

Pozdrowka!
                • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 03.10.05, 18:14
                  Na kilka dni stracilam kintakt z komputerem i prawde powiedziawszy z dobra
                  kondycje. Miła Oso. Wybacz mi mej lakoniczności, ale widziśz takie problemy
                  jakie Ty przechodzisz ja mam już bardzio dawno za sobą. Teraz ważne jest
                  zdrowie moje i moich najbliższych i ważna jest moja kondycja fizyczna, bo
                  przecież to bardzo nieprzyjemne znaleźć się z powodu braku kondycji na aucie
                  zycia rodziny i zycia społecznego. Na razie trzymam się. Trzymajcie się
                  młodości póki możecie i nie zapominajcie że nieodzowny jest usmiech. pozdrawia
                  Was z usmiechem chochlik
    • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 03.10.05, 18:19
      Zapomniala dodać, że bardzo serdecznie wspólczuję ofiarom wypadków. Wczuwam si
      e w rozpacz rodzin. Specjalnie żal mi Otylii. Co ona biadaczka czuje? To taki
      ból, żal i poczucie odpowiedzialności, a właściwie winy, aż trudno to ogarnąć.
      Biedaczka długo z tego się nie wygrzebie.
      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 05.10.05, 13:09
        Znów wypchneli nas ze strony. Nie dajmy sie.
        Napewno Otylia ponosi odpowiedzialność za wypadek. Poniosła ja brawura
        zawodnika. Zapomniała jednak że w innej dyscyplinie. Ciężar psychiczny
        poczucia winy jaki ja przytłoczył moze być nie do pokonania i nie może byś
        porównywany z żadny wyrokiem sądu niezależnie jego wagi. Nie można dublować
        kary.
        • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 05.10.05, 18:59
          Czysto po ludzki zal mi Otylii. Jak każdego,
          kto znalazłby sie w podobnej sytuacji.
          Mysle równiez, ze sąd zastosuje jakies
          nadzwyczajne złagodzenie kary - równiez
          podobnie, jak w stosunku do innych,
          "zwyczajnych" obywateli, którzy uczyniliby to samo.
          Tym bardziej, ze tutaj nie było - jakkolwiek brutalnie
          to zabrzmi- dodatkowych ofiar.
          Jednak wydaje mi się, ze to juz koniec zawodniczej kariery
          Otylii. Ona się z tego nie podźwignie, lub inaczej:
          nie udźwignie ciężaru winy. BYć może także pewnego odium
          społecznego. Dziś słyszałam w tramwaju rozmowę dwóch kobiet:
          "wybitny sportowiec to nie tylko wyniki w sporcie, ale przeciez
          przyklad, wzór do naśladowania. Ja w swojej klasie juz nie
          będe Otylii dawała za wzór."
          Domysliłam sie, że wypowiadająca te słowa była nauczcielką.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 06.10.05, 18:29
      Powroty do pracy po urlopie są oookropne ;(( W związku z tym, że w czasie
      nieobecności nikt mnie nie zastępuje nie mogę wygrzebać się ze stosu papierów
      mniej i bardziej ważnych, pilnych i zupełnie bez znaczenia. Dobrze, że jutro
      już piątek, a pogoda dopisuje. Planuję odpoczynek na łonie, przyrody
      oczywiście :)))
      Chochliku, a ty kiedy wybierasz się do wód?
      Pozdrawiam, M
      • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 07.10.05, 07:39
        Na weekend zaplanowalem splyw kajakowy,
        jest tez rajd rowerowy, ale sie przeciez nie rozerwe...
        a jesien jest piekna...
        Pozdrowka!
        • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 07.10.05, 08:58
          Małgosiu - współczuję, ale i trzymam kciuki za co najmniej
          tak piękną pogodą podczas weekednu, jaka jest teraz (waściwie
          ten łykend to juz tuz tuz), zeby zasłużenie sobie odpoczęła:-)

Zbyszku, Ty to masz stresujące żcyie - takie dylematy co tydzień,
          takie decyzje, to musi byc okropne...
          Baw się dobrze:-))))

Oso - nie uciekaj od nas,, obiecuje, ze juz nie bedę
          się wymądrzac:-))))

Kochani Prześwietni - życzę Wam udanego, słonecznego i
          pachnącego cudną jesienią weekendu.
          A od poniedziałku niech juz cos popada, bo susza jest okropna:(

Wasza zatroskana ekologicznie
          spinkaa
          • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 07.10.05, 09:39
            Popada od wtorku- srody...
            ale tez naie duzo...

moze jakies wspomnienia z wrzesniowego rejsu?
            bo tylko pisze i pisze, a moze by cos tam pokazac?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=30022642
            • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 07.10.05, 12:41
              Filu, czy moja poczta dotarła do Ciebie? Pozdrawiam wszystkich. chochlik
              • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 07.10.05, 18:56
                > Filu, czy moja poczta dotarła .....
                Dotarła w komplecie:)
                Dziekuję.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 07.10.05, 18:30
      Zbyszku jestem pod wrażeniem. Pod wrażeniem pięknych widoków, bo kocham je i te
      uwiecznione chwile wschodów i zachodów słońca nad jeziorem, jak też pod
      wrażeniniem twoich umiejętności fotograficznych. Jesteś wielki :)))
      Pozdrawiam łykendowo, M.
      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 08.10.05, 10:23
        Z moim wyjazdem cisza. Podali w pismie 4 miesiace, to mogę zahaczyć o grudzień.
        Bie wiem co z tego wyjdzie. Aktualnie czekam na wymiane okien. Dobrze, ze w
        centralnym zaczęli grzać. Gdzie mi do ptaszków, chmurek i szuwarów. Chyba tylko
        w wyobraźni. Jak zimno, (a mam okrutnie zimne mieszkanie) to nic nie cieszy,
        Metryka coraz okrutniej daje znać o sobie. Myślę że po wymianie okien humor mi
        się poprawi. Serdecznie pozdrawiam. chochlik.
        • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 09.10.05, 14:16
          Chochliku, na pewno gdy cieplej, to radośniej.
          A na pewno optymistyczniej. Kiedy masz te wymiane okien?
          Pamiętam, jak strasznie sie bałam tej wymiany u siebie, ale
          okazało sie, że nie taki diabeł straszy i wcale panowie fachowcy
          nie narobili wielkiego bałaganu. A róznica jest kolosalna.

Zbyszku - zdjecia sa rewelacyjne i moge tylko powtórzyć za
          Małgosią: jestes wielki:-)

Czy juz spełniliście swoją powinnośc obywatelską?
          • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 10.10.05, 07:25
            eeeee tam, 182cm,
            ale do naszej amatorskiej siatkowki wystarczy ;p
            Wczoraj splywalismy kajakami...
            Klucze plakow, zolte liscie...
            dab zarzucal nas zoledziami...
            jesien ma tez swoje uroki.
            Pozdrowka!

• Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 10.10.05, 10:17
              Oczywiście Spinko. Popełniłam swój obywatelski obowiązek. Solidaryzuję sie z
              Warszawą wbrew tendencjom mego miasta. Serdecznie pozdrawiam. Dobrze że chociaż
              zaczęli grzać w CO. chochlik
              • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 12.10.05, 07:22
                moze i grzeja...
                nie mam czasu sprawdzic...
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 12.10.05, 17:31
      U mnie grzeją jak sobie włączę ;))) Wieczorarami trochę się podgrzewamy, bo
      noce zimne. Pogoda dalej piękna, chłodniej ale słoneczko świeci i drzewa w
      kolorowych sukienkach. Chyba najbardziej lubię tę porę roku.
      • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 13.10.05, 07:25
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=29529675&a=30023315
        • Gość: mmk9 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:24
          Dech zaparło.
          • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 13.10.05, 08:42
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=27619385&a=30023205
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 13.10.05, 17:37
      Właśnie dlatego tak lubię jesień :)))) Zbyszku nie będę się powtarzać, ale
      podziwiam :))))
      • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 13.10.05, 18:18
        Dostałam konkretne skierowanie na 28 b. do Ciechocinka. Pozdrawiam, chochlik
        • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 14.10.05, 07:30
          Piatek!
          Swietujemy Dzien Nauczyciela.

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!

Szkoda ze nauczyciele nie swietuja razem z uczniami...
          kiedys apele, kwiatki, usmiechy...
          Teraz dzien wolny,
          uczniowie nudza sie po domach...
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 15.10.05, 22:18
      Dziś natura podarowała jeszcze jeden dzień pięknej, słonecznej jesieni. W
      związku z tym było grzybobranie. Dopiero uporałam się z przerobem zebranych
      grzybów. Trochę marynowanych, trochę do suszenia, a reszta do duszenia. Jutro
      bedziemy się nimi objadać :))) Zebraliśmy głównie kołpaki i podgrzybki.
      Teraz zaczęło padać i zrobiło się zimno więc jutrzejsza wyprawa do lasu pod
      znakiem zapytania, ku radości mojego męża, który chce sobie pospać.
      Pozdrawiam, M.
      • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 15.10.05, 22:22
        Kochani, trzymajcie kciuki za Chochlika! Dzisiejszej nocy wylądowała w szpitalu
        z problemami kardiologicznymi. Odwiedziłam ją po południu, dobrze wygląda,
        dzielnie się trzyma, pozdrawia forumowiczów. Ale... martwię się.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 15.10.05, 23:09
      To niedobrze :(((( Mam nadzieję, że nie będzie to nic poważnego.
      Oczywiście, że będziemy wspierać naszego Chochlika wirtualnie ile tylko sił.
      Pozdrów ją ciepło i niech tam za długo nie leży w tym szpitalu.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 16.10.05, 21:32
      Co słychać u Chochlika? Mam nadzieję, że jest lepiej. Myślę i wspieram,
      pozdrawiam serdecznie.
      Dziś grzybowego szaleństwa część druga. Pogoda ku rozpaczy mojego męża
      dopisała, tak więc pojechaliśmy do lasu. Pięknie jest. Kolorowo, bajkowo,
      polska jesień. Grzybów też sporo, ludzi jeszcze więcej ale dla wszystkich
      starczyło. Maślaki i podgrzybki. Dopiero skończyłam.
      Pozdrawiam cieplutko, szczególnie Chochlika, M.
      • zbyszek07 Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 17.10.05, 08:01
        Pozdrowienia.
        Zdrowia zycze.
        • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 17.10.05, 19:43
          Chochlik nadal w szpitalu, stan unormowany niby, ale podleczyć się musi. Być
          może wyjdzie do domu we wtorek lub środę.
          • filut Moniko! 17.10.05, 20:53
            Przekaż Chochlikowi nasze życzenia szybkiego powrotu do pełnego zdrowia.
            Kto nas będzie dyscyplinował podczas jej pobytu w szpitalu?!
            Mam nadzieję, że chwilowa niedyspozycja nie przeszkodzi jej w wyjeździe do
            sanatorium;)
            Pozdrawiam
            Fil
            • chaynik Chochliku 17.10.05, 22:59
              Zycze duzo zdrowka i wracaj do nas.
              • bbetka Re: Chochliku 18.10.05, 09:58
                Chochliku, dużo zdrowia Ci życzę! Mam nadzieję, że już dziś będzie na tyle
                dobrze, że bedziesz mogła wrócić do domu!

Wyobraźcie sobie, że uzyskałam nieoficjalną informację, iż został zatwierdzony
                mój awans naukowy! Oczywiście na oficjalne papiery muszę jeszcze poczekać ;-)
                ale czekam już tyle czasu, że dam radę ;-) Tak naprawdę, to moja praca była
                gotowa 18 miesięcy temu...9 trwały przygotowania do formalnej obrony i drugie
                tyle (!!!) czekanie na zatwierdzenie...Przy czym zatwierdzenie następuje z datą
                obrony...

W sobotę też -jak większość forumowiczów- byłam "na łonie". Piękna pogoda,
                ciepło, słonecznie, kolory jesieni w pełnej krasie. Tylko te grzyby...No czemu
                one się na mnie tak rzuciły??? Było już po 14 i powinny cicho leżeć w koszach
                prawdziwych grzybiarzy! A tu na mnie swoje łby wystawiają...No i nie oparłam
                się ;-) Wieczór spędziłam przystowsowując je do spożycia. Pycha!

uśmiechy
                betka
                • filut Serdecznie gratuluję 18.10.05, 10:56
                  i podziwiam!! Z dawnych postów pamiętam, że b. robotna byłaś:)) No, bez pracy
                  nie ma .... awansu naukowego:)
                  Przyznaj się ile liter przed "bbetką" powinniśmy pisać??

Pozdrawiam
                  Fil
                  • bbetka Re: Serdecznie gratuluję 18.10.05, 12:12
                    Dzięki Filu!

W kwestii literek to jakoś tak wychodzi, że dr hab. ;-)

bbetka
                    • bbetka Re: Serdecznie gratuluję 18.10.05, 12:15
                      Zapomniałam dodać, że dr hab popularnie jest zwany "schabowym" ;-)))
                    • filut Re: Serdecznie gratuluję 18.10.05, 13:21
                      bbetka napisała:
                      > W kwestii literek to jakoś tak wychodzi, że dr hab. ;-)

I o to Cię podejrzewałem:)))

Pozdrawiam
                      Fil
                      • monikate Re: Serdecznie gratuluję 18.10.05, 21:44
                        Życzenia dla chochlika przekażę. Dzisiaj z nią rozmawiałam, stan zdrowia
                        lepszy, ale robią jeszcze jakieś badania. Jutro być może nasz chochlik zostanie
                        wypisany do domu! Z sanatorium raczej zrezygnuje, z powodu uzasadnionych obaw,
                        że objawy chorobowe na wyjeździe powtórzą się.
                        Pozdrawiam wszystkich! Bbetko, gratulacje!
                        • bbetka Re: Serdecznie gratuluję 19.10.05, 08:02
                          Bardzo dziękuję za gratulacje i niecierpliwie czekam na wieści o zdrowiu
                          Chochlika i jej powrót do domu i do nas!

Miłego dnia
                          bbetka
                          • monikate Re: Serdecznie gratuluję 19.10.05, 18:46
                            Chochlik nadal w szpitalu, czuje się dobrze, ale chcą zrobić jej wszystkie
                            możliwe badania. Zatrzymają ją więc jeszcze parę dni. Chochlik prosił, abym
                            przekazała Wam serdeczne pozdrowienia!
                            • zbyszek07 Re: Serdecznie gratuluję 20.10.05, 07:38
                              Dziekuje.
                              Zdrowka zycze!
                              • Gość: chochlik Re: Serdecznie dziekuje IP: *.lublin.mm.pl 21.10.05, 14:25
                                za miłe słowa, zyczenia i pozdrowienia. Już jestem w domu. Z sanatorium nici.
                                Niestety musze zwolnić obroty, Rower wykluczony. Pozdrawiam chochlik
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 22.10.05, 18:52
      Chochliku, cieszę się, że już wróciłaś. Mam nadzieję, że dobrze cię w tym
      szpitalu naprawili ;))) i nie będziesz już miała większych sensacji
      zdrowotnych. Szkoda, że nie możesz pojechać do sanatorium.
      Betko, przyjmij i moje gratulacje :))))))
      Od powrotu z urlopu mój świat zawodowy trochę zwariował i tempo jest dość
      spore. Własnie przez różne wyjazdy słuzbowe, a właściwie przez ostatnią
      delegację na której zmarzłam niemiłosiernie, siedzę tera z szalikiem na szyi
      (ból gardła) piję herbatę z miodem, jem czosnek i mam nadzieję wydobrzeć do
      poniedziałku, bo zwolnienie niestety nie jest teraz dobrym pomysłem.
      Nadal mamy piekną kolorową jesień, dziś rodzinka pojechała porządkować groby,
      korzystając z przychylności aury. Jak ten czas szybko płynie, jeszcze troszkę i
      już będą święta i koniec roku.
      Pozdrawiam, M
      • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 22.10.05, 20:36
        Do mnie groby same przyszły. Przed tygodniem zmarł mój Tata.
        Wczoraj Go pochowaliśmy.
        Nie wiedziałam, że to wszystko jest takie trudne.
        • filut Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 23.10.05, 14:34
          Spinko, bardzo współczuję. Sam* wiem jak boli utrata najbliższych. Nie pomaga
          świadomość, że to naturalna kolej rzeczy:(
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 23.10.05, 11:32
      Spinko, tak mi przykro. Nigdy nie jesteśmy przygotowani na takie chwile.
      Przytulam mocno, dbaj o siebie, Magosiaa.
      • bbetka Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 24.10.05, 22:00
        Spineczko, przytulam Cię wirtualnie, cichutko i cieplutko.

Chochliku, cieszę się, że już jesteś w domu. Dbaj o siebie!

betka
        • monikate Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 25.10.05, 18:31
          Bardzo mi smutno z tego powodu...też przytulam.
          • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 26.10.05, 18:27
            Rozumiem Twój ból Spinko. Bardzo serdecznie Ci współczuję. Przyłączam się do
            przytulania. Fakt, ze to nieuchronność, ale boli.
    • magosiaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 26.10.05, 22:08
      Angina :((( I to nieźle przechodzona. Od dziś na L4. Po antybiotyku idzie ku
      lepszemu.
      • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 26.10.05, 23:35
        Jesteście kochani, dziękuję bardzo za ciepło i serce.
        Życie musi toczyć się - wszyscy tak mówią, wiem.
        Próbuje, choc jest bardzo cięzko.
        I mojej Mamie - po 60 wspólnie przezytych latach...
        • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 26.10.05, 23:41
          Małgosiu - i kto to mówi o przechodzonej anginie?
          Kuruj się, bo sama wiesz, co może angina.
          Trzymam kciuki, zdrowiej:-)

Chochliku - i Tobie zdrowka życzę. Szkoda tego sanatorium, ale
          serducho wazniejsze. W przyszłym roku pojedziesz z nowymi siłami:-)

Betko - zaległe, ale z całego serca gratulacje:-)
          Należało Ci się, jestem pewna!

I.... pewnie byscie chcieli nowy wątek?
          Jutro pomysle, obiecuję.

Tymczasem, dobrej nocy:-)
          • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 28.10.05, 20:03
            Sporo czasu tracę na telewizję. Żyjemy w bardzo dziwnych czasach. Niestety nie
            mamy zadnego wpływu na tornado, które nas nawiedziło. Kto nas uratuje? Kiedy?
            Tylko spokój moze nas uratować. pozdrawiam chochlik
            • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.10.05, 07:49
              > Tylko spokój moze nas uratować. pozdrawiam chochlik

Zgadza się, bo i tak nie mamy wyboru:(

A teraz zapraszam do nowego wątku:-)
              (Chochliku, to tak w ramach ucieczki od telewizora)
              • Gość: chochlik Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 IP: *.lublin.mm.pl 30.10.05, 12:52
                Dzieki za zrozumienie Spinko. Czekam na nowy wątek
                • spinkaa Re: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.29 30.10.05, 20:36
                  Chochliku, wątek już jest i czeka na wypełnienie.
                  Spokojnej nocy:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka