armagedon 25.09.05, 23:54 Pytanie o odszkodowanie czy jest wogole mozliwosc przyznania ? jesli osoba ktora zlamala noge a jest ubezpieczona w zusie ale nie pracuje to czy nalezy sie jej jakies odszkodowanie czy nie ma takiej mozliwosci ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
armagedon Re: Odszkodowanie od ZUSu 26.09.05, 12:33 Zna sie ktos na tym co powyzej napisalem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: Odszkodowanie od ZUSu IP: *.pronet.lublin.pl 27.09.05, 18:54 ja się znam, tylko ni w ząb pojąć nie mogę Twojej sytucji. A może Ci się myli ubezpieczenie zdrowotne z ubezpieczeniem społecznym. Innych składek ubezpieczeniowych ZUS nie ściąga. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: Odszkodowanie od ZUSu 27.09.05, 19:35 ZUS ściaga składkę wypadkową w wysokości 0,97 - 3,86% zarobków. Od pracowników i osób prowadzących dział.gosp. Odpowiedz Link Zgłoś
kejro Re: Odszkodowanie od ZUSu 27.09.05, 20:06 ale jesteś oszczędny w informacjach! To ja również podam oszczędną odpowiedź - jeśli podlegasz ubezpieczeniu wypadkowemu i złamałeś nogę w pracy to dostaniesz jednorazowe odszkodowanie jeśli w wyniku złamania doznałeś stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: Odszkodowanie od ZUSu 28.09.05, 08:20 Dzięki za rozszerzenie! Wiedziałem, że się płaci, ale nie wiedziałem na co. Wiem tylko, że ciężko z ZUS- u wyciągnąć. Przykład: Kiedyś było pojęcie wypadek w drodze do/z pracy. Złamałeś nogę wychodząc z mieszkania w bloku (na schodach) do pracu i dostałeś odszkodowanie. Ale wychodząc domku własnego złamałeś nogę na podwórku/w ogródku - czyli na ogrodzonym terenie własnej posesji - nie dostawałeś odszkodowania. A w obu przypadkach złamałeś nogę pod drzwiami swego mieszkania! Takie było m.in. orzecznictwo SN. Odpowiedz Link Zgłoś
wiemicho1 Re: Odszkodowanie od ZUSu 27.09.05, 11:48 Możesz to nazywać odszkodowaniem ale w ZUS otrymasz jedynie: zasiłek chorobowy, świadczenie rentowe, świadczenie rodzinne, zasiłek pogrzebowy, emeryturę i jeszcze kilka innych zależnie od okoliczności. "Odszkodowaniem za złamaną nogę jest zasiłek chorobowy, czyli rekompensata z tytułu utraconych dochodów (nie mam pojęcia z jakiego tytułu podlegasz ubezpieczeniu jeżeli nie pracujesz, brak danych). Odszkodowanie w normalnym rozumieniu tego słowa otrzymasz, jeżeli ubezpieczysz się od następstw nieszczęśliwych wypadków ale to już nie w ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś