baltazarus 07.11.05, 15:22 Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo czy ktoś twierdzi, że jest on teraz Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po_godzinach Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 15:31 jest obywatelem polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
szajba666 Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 16:22 skoro dostał Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:31 Ale on sam zaprzeczy, że jest Polakiem, pewnie głowę da za to, że jest Żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:33 Pewnie ty wiesz lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:35 Jest to jego obowiązkiem. Przybył tu bronić i odbudowywać żydowskość. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: sam ci to powiedział? osobiście? 07.11.05, 20:39 Wiem jaka jest pozycja rabina zwłaszcza w kraju tak "wypłukanym" z tradycyjnej żydowskości jak Polska. Poza tym czytałem wywiady z Schudrichem jak do Polski parę lat temu przybył i niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: przeszkadza ci rabin w Polsce? 07.11.05, 20:42 Wręcz przeciwnie, choć jedną sprawą już Polakom zaszkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:40 jeśli mu się uda, pogratuluję mu osobiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Ech, Francja wielokulturowa - czarna rzeczywistość 07.11.05, 20:44 ... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach nie bój się, baltazarus 07.11.05, 20:55 wystraczy pomyślec - za chwile braknie Polaków do pracy, ba - juz brakuje do budowy autostrad i prac w duzych gospodarstwach rolnych może zamiast się bac - pomyślec, jak to rozwiązać? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: ech, Polska wielokulturowa ... marzenie) 07.11.05, 20:46 to jedno. a poza trym osobiście pogratuluję mu za jednoosobowe odbudowywanie żydowskości. może to zrobić na dwa sposoby: 1)rozmożyć się przez pączkowanie zalewając polskę potokim żydów, 2)hipnozą wmówić wielkiej grupie polaków, że są żydami; bądź co najmniej to, że uwielbiają kulturę żydowską i chcą koniecznie ją poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach to ja proponuje opcję: 07.11.05, 20:48 "hipnozą wmówić wielkiej grupie polaków, że są żydami; bądź co najmniej to, że uwielbiają kulturę żydowską i chcą koniecznie ją poznać." Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: to ja proponuje opcję: 07.11.05, 20:51 no ale czy on umiałby tego dokonać? wiadomo, żydzi są przebiegli i szczwani, ale czy aż tak? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: to ja proponuje opcję: 07.11.05, 20:57 wystarczy, jak zaczną grać, śpiewać i gotować) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: to ja proponuje opcję: 07.11.05, 21:02 > wystarczy, jak zaczną grać, śpiewać i gotować) o tak:] gotować - w szczególności:) Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: ech, Polska wielokulturowa ... marzenie) 07.11.05, 20:49 To jest straszne! On to potrafi naprawdę zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: ech, Polska wielokulturowa ... marzenie) 07.11.05, 20:52 ba, żydzi wszystko potrafią. a przynajmniej udają, ale trzeba dmuchać na zimne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: ech, Polska wielokulturowa ... marzenie) 07.11.05, 20:54 To potworne co mowisz i jeszcze to pączkowanie. Dobrze , że są jeszcze tak światli ludzie jak Baltazarus Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach za[rzeczy, ze ma polskie obywatelstwo? 07.11.05, 20:34 a to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
szajba666 Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 22:03 baltazarus napisał: > Ale on sam zaprzeczy, że jest Polakiem, pewnie głowę da za to, że jest Żydem. bo jest ŻYDEM i na pewno temu nie zaprzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach dziwne, ale ) 07.11.05, 22:06 mozna byc jednoczesnie Polakiem i Żydem, choc niektórym nie mieści sie to w głowie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: dziwne, ale ) 07.11.05, 22:41 Szwedem i Grekiem, Niemcem i Nigeryjczykiem też? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 dziwne, ale racz wyjaśnić 10.11.05, 09:58 po_godzinach napisała: > mozna byc jednoczesnie Polakiem i Żydem, choc niektórym nie mieści sie to w > głowie ))) Jak można być jednocześnie Żydem i gojem ,i co na to Talmud? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:34 "jest obywatelem polskim" narodowości żydowskiej, a ja tu wiele razy toczyłem batalie z ludźmi twierdzącymi, że Olisadebe to Polak, Marks to Niemiec, a byle papierek wydany przez urzędnika zmienia w sekundę narodowość człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:35 jest polskim obywatelem (Polakiem) pochodzenia zydowskiego tak, jak i ja Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:37 "jest polskim obywatelem (Polakiem) pochodzenia zydowskiego" Jest Żydem, nie ma pochodzenia żydowskiego jest w 100% Żydem z papierkiem wydanym w RP. "tak, jak i ja" Ty może tak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:39 Ale może chociaż rozumie co się do niego po polsku mówi Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:40 rozumie doskonale lepiej niz niejeden "prawdziwy polak" Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:42 To pewnie nie ma nic wspólnego z "prawdziwością". Powód jest prozaiczny, nie jest debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:43 i bardzo miłym i mądrym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:36 A ty kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:41 Urodziłem i wychowałem się w rodzinie polskiej, a papierek od urzędnika RP, który posiadam to inna sprawa - obywatelstwo polskie nie czyni mnie Polakiem tylko to co napisałem na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: i co, czujesz się lepszy od rabina?n/t 07.11.05, 20:43 W jakim sensie? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: i co, czujesz się lepszy od rabina?n/t 07.11.05, 20:48 czy czujesz się lepszy od rabina, że ty będąc obywatelem polskim jesteś również z krwi i kości polakiem, a on żydem? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:44 jesli ktos mówi, ze czuje sie Polakiem, to nim jest - koniec kropka Odpowiedz Link Zgłoś
17_mgnien_wiosny Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 07.11.05, 20:45 A Polakiem się czuje albo nie, niezależnie od papierów, wyznań , narodowości czy płci Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach baltazarus, do raportu! 07.11.05, 20:50 wytłumacz się: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=31599013&a=31615352 Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Melduję się! 07.11.05, 20:54 Oczywiście chodzi o zablokowanie ekshumacji w Jedwabnem, gdy okazało się, że ofiar, wbrew legendzie było o wiele mniej i podobno znaleziono przestrzelone kości i niemieckie łuski. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach miło) 07.11.05, 20:56 to nie jest przeciw Polsce judaizm zabrania ekshumacji - i tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:01 "judaizm zabrania ekshumacji - i tylko tyle" Nawet w Izraelu nikt się tym nie przejmuje i ekshumacje są przeprowadzane. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 21:04 przykro mi, ale na temat judaizmu lepiej sie nie wypowiadaj - co komu wolno, a co nie bo sie osmieszysz, a nie chcemy tego Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:08 "przykro mi, ale na temat judaizmu lepiej sie nie wypowiadaj - co komu wolno, a co nie" Przykro mi, ale gadasz bzdury i nie rozumiesz co piszę. Co to ma do judaizmu? Piszę, że nawet w Izraelu nikt się takimi zakazami nie przejmuje, żołnierze obstawiają teren i ortodoksi nie mają do niego dostępu, a ekshumacja jest przeprowadzana. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 21:10 nie rozumiesz, co dla judaizmu znaczy Zagłada - i tyle zamilcz lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:15 "nie rozumiesz, co dla judaizmu znaczy Zagłada - i tyle" A co znaczy poznanie prawdy? Dlaczego przerywa się ekshumację? Wiele narodów miało swoje zagłady, niektóre większe od Żydów, ale chyba żaden nie budował wokół tego zdarzenia takiego mitu otoczonego murem milczenia, a często kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:17 > niektóre większe od Żydów Oswiec mnie, moj mentorze. Nie chce bladzic w ciemnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:29 A chociażby 7 mln Ukraińców zagłodzonych przez Stalina w rok, czy 80-90% Ormian wyrżniętych przez Turków (pierwszy holokaust XX wieku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:34 Jest pewna róznica w smierci bedacej wynikiem "walki klas" (Ukraina) a probie zaglady rasy (ludobojstwo Ormian mimo wszystko nie mialo tej skali) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:43 "Jest pewna róznica w smierci bedacej wynikiem "walki klas" (Ukraina)" Z pewnością była to różnica. Ukraińcy umierali z głodu (śmierć o wiele gorsza od kuli czy gazu) i nie mieli nawet szansy na ukrycie się, uratowanie, bo zablokowano im dostęp do pożywienia. "ludobojstwo Ormian mimo wszystko nie mialo tej skali" Cudownie! Powiedz to Ormianom - ginie większość narodu w okrutny sposób - Turcy lubili się znęcać, nie to co zabijający w białych rękawiczkach Niemcy - a dla Ciebie to mała skala... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 21:45 nie uważasz, że jest trochę niegodne licytowac sie o wartośc smierci? na dodatek - cudzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:52 > "Smierc o wiele gorsza od kuli czy gazu" Masz jakies doswiadczenia? Ja nie zamierzam dyskutowac o komforcie umierajacych, a jedynie o przyczynach ludobojstwa. Zamiar rozkulaczenia Ukrainy tego nie uzasadnia - roznica jednak polega na tym, ci ludzie nie gineli dlatego, ze urodzili sie Ukraincami. > Cudownie! Powiedz to Ormianom - ginie większość narodu w okrutny sposób - > Turcy lubili się znęcać, nie to co zabijający w białych rękawiczkach Niemcy - > a dla Ciebie to mała skala... Nie "mala" a "mniejsza" - mniej wiecej szesciokrotnie. Spore szczescie mieli Żydzi trafiajac na humanitarnych Niemcow. Tych, ktorzy z wlasciwa sobie skrupulatnoscia i precyzja zorganizowali sprawnie funkcjonujace fabryki mydla. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 22:06 "Zamiar rozkulaczenia Ukrainy tego nie uzasadnia - roznica jednak polega na tym, ci ludzie nie gineli dlatego, ze urodzili sie Ukraincami." Po pierwsze tego nie wiesz, po drugie jaka to różnica? Czy powód jest najważniejszy? Gdyby się okazało, że Żydzi ginęli nie dlatego, że byli Żydami, ale z całkiem innego powodu to miałoby dla tej tragedii jakieś znaczenie? "Nie "mala" a "mniejsza" - mniej wiecej szesciokrotnie." Akurat co roku historycy zmniejszają liczbę zamordowanych Żydów. TVN podał w zeszłym roku liczbę 5 mln, a ja znalazłem w jakimś podręczniku szkolnym czy akademickim 4 mln. wierzysz w ta bajkę o mydle? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 22:09 baltazarus napisał: > "Zamiar rozkulaczenia Ukrainy tego nie uzasadnia - roznica jednak polega na > tym, ci ludzie nie gineli dlatego, ze urodzili sie Ukraincami." > Po pierwsze tego nie wiesz, po drugie jaka to różnica? Czy powód jest > najważniejszy? Gdyby się okazało, że Żydzi ginęli nie dlatego, że byli Żydami, > ale z całkiem innego powodu to miałoby dla tej tragedii jakieś znaczenie? Ale tak się głupio składa, ze ginęli tylko dlatego, iz byli Żydami. Innego powodu nie było, Więc twoje cobybyłogdybybyło nie ma sensu. > > "Nie "mala" a "mniejsza" - mniej wiecej szesciokrotnie." > Akurat co roku historycy zmniejszają liczbę zamordowanych Żydów. TVN podał w > zeszłym roku liczbę 5 mln, a ja znalazłem w jakimś podręczniku szkolnym czy > akademickim 4 mln. > > wierzysz w ta bajkę o mydle? A to bajka? no, no, no ... taaaaa > Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 22:20 "A to bajka? no, no, no ... taaaaa" Widzę, że wierzysz w jakieś Sowieckie pierdoły wymyślone na proces w Norymberdze. Jeszcze niedawno kręcono filmy, na których więźniowie wynosili z komór dopiero co zagazowane ciała (natychmiast by zmarli). Trochę wiedzy nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: wystarczy tego, rozmowa z tobą urąga przyzwoi 07.11.05, 22:32 Cierpisz raczej na brak wiedzy i argumentów niż nadmiar przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: wystarczy tego, rozmowa z tobą urąga przyzwoi 07.11.05, 22:33 naczytał się jakichś broszur negujących istnienei holocaustu i myśli, że jest oświeconym pośród ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: wystarczy tego, rozmowa z tobą urąga przyzwoi 07.11.05, 22:40 "naczytał się jakichś broszur negujących istnienei holocaustu i myśli, że jest oświeconym pośród ciemnoty." Nigdzie nie zanegowałem istnienia holokaustu, wręcz przeciwnie, idioto. ty z pewnością jesteś przedstawicielem jakiegoś marginesu intelektualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: wystarczy tego, rozmowa z tobą urąga przyzwoi 07.11.05, 22:48 > Nigdzie nie zanegowałem istnienia holokaustu, wręcz przeciwnie, idioto. ty z > pewnością jesteś przedstawicielem jakiegoś marginesu intelektualnego. z pewnością. może nie negujesz, ale z twoich wypowiedzi można wywnioskować, że żydom nie było wcale tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 22:14 1. Mialoby znaczenie - raczej tego nie zrozumiesz jak widze. 2. Nie watpie, ze w ksiazkach z twojej polki znalezc mozna niepodwazalne dowody obalajace klamstwo oswiecimskie. A ofiary liczy sie w dziesiatkach tysiecy. 3. To nie kwestia wiary, brunatny kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 22:28 "1. Mialoby znaczenie - raczej tego nie zrozumiesz jak widze." Miałoby, ale nie takie jakbyś chciał "2. Nie watpie, ze w ksiazkach z twojej polki znalezc mozna niepodwazalne dowody obalajace klamstwo oswiecimskie. A ofiary liczy sie w dziesiatkach tysiecy." Nie mam takich książek, a także takich twierdzących , że w Auschwitz zginęlo 4 mln Żydów. Mnie interesuje prawda, a nie zastępowanie historii religią. "3. To nie kwestia wiary, brunatny kolego." Nie obrażaj mnie. Z pewnościa sam jesteś bliższy socjalizmu w wydaniu Adolfa niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 22:30 Z pewnościa sam jesteś bliższy socjalizmu w wydaniu Adolfa niż ja. Alergia na kretynow nie czynie ze mnie socjalisty. Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 22:34 "Alergia na kretynow nie czynie ze mnie socjalisty." Masz raczej nadmiar czerwonych krwinek, co i tak zbliża Cię do brunatnej ospy. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 21:19 według judaizmu - nad Zagłada może byc tylko milczenie miejsca kazni to miejsca opuszczone przez Boga tyle (chcesz wtrącac się w cudzą religię?) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:26 Nie bądź dzieckiem. Ta ekshumacja trwała póki sytuacja dla Żydów i promotorów książki Grossa nie stała się niewygodna. Dopiero później wyciągnięto ten sentymentalny argument i powtarzam, sami Żydzi ignorują to i przeprowadzają ekshumację, które miały też miejsce w innych miejscach ich kaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:29 Negujesz piekne tradycje polskiego antysemityzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:38 "Negujesz piekne tradycje polskiego antysemityzmu?" Piękne w tym sensie, że jak na warunki europejskie obchodziliśmy się z nimi wyjątkowo tolerancyjnie i bezkrwawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:42 Zwlaszcza w Jedwabnem, Kielcach.. I to niezaleznie od udzialu Wehrmachtu czy UB. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:47 "I to niezaleznie od udzialu Wehrmachtu czy UB." To akurat jest zasadniczy argument, bo w każdym kraju gdy władza pozwoli część marginesu społecznego pójdzie zabić każdą wskazaną grupę i nie widzę powodu by dany naród miał się wstydzić za swoich przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: miło) 07.11.05, 21:50 a czy Niemcy powinni wstydzic się za nazistów? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: miło) 07.11.05, 21:56 Oczywiście sami ich gremialnie poparli, a nawet światli Niemcy tworzyli narodowo-socjalistyczny porządek. Co innego margines społeczny i przestępcy. Czy ja mam się wstydzić za bandziorów z Pruszkowa czy złodzieja samochodów ze stolicy? Tacy są wszędzie i chętnie zabiliby Cygana, Litwina czy Żyda gdyby im państwo na to pozwoliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: miło) IP: *.aster.pl 07.11.05, 22:01 Spore uproszczenie. Wies chwytajaca za widly i palaca Zydow w stodole od razu staje sie marginesem? Lawiej sie wtedy od nich odciac? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: zajmij sie swoją religią 07.11.05, 21:45 i kultywującą prawdę - termin nieznany chyba w pewnych kręgach Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: zajmij sie swoją religią 07.11.05, 21:46 w "pewnych" - na pewno w szczególności sa to kręgi nacjonalistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: zajmij sie swoją religią 07.11.05, 21:48 "w szczególności sa to kręgi nacjonalistyczne" Jakie i co zakłamujące? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 po_godzinach, racz wyjaśnić 09.11.05, 21:21 po_godzinach napisała: > według judaizmu - nad Zagłada może byc tylko milczenie > > miejsca kazni to miejsca opuszczone przez Boga > > tyle > > (chcesz wtrącac się w cudzą religię?) 1/ Kiedy zaczęła się żydowska Zagłada, bo według mojej wiedzy -w '42r., a więc PO zbrodni w Jedwabnem (polska Zagłada zaczęła się w '39r. -'Akcja AB') 2/ Co to znaczy 'wg judaizmu'? (wg Tory, wg Talmudu, Wg współczesnych rabinów) 3/ Czy Jedwabne to miasto eksterytorialne, gdzie nie obowiązuje prawo polskie, ale prawo talmudyczne (ew. rabiniczne)? 4/ Czy IPN miał przeprowadzić śledztwo ws. zbrodni, tzn. wyjaśnić wszystkie aspekty dotyczące zbrodni (np. ilość ofiar, przebieg zbrodni,rodzaj śmierci)? 5/ Czy nie wyjasniając ilości ofiar i sposobu ich smierci (przerwanie ekshumacji)- Kieres, Kulesza & Co sprzeniewierzyli sie swoim obowiązkom? 6/ Czy instytucja państwowa powinna kierować się prawem świeckim, czy religijnym (talmudycznym, katolickim itd.)? Czy kierowanie sie prawem religijnym oznaczałoby państwo wyznaniowe? 7/Skoro wypowiadasz sie z takim znawstwem ,to racz wyjaśnić, dlaczego rabin początkowo zaakceptował ekshumacje i był przy niej obecny, a zaczął protestować dopiero na 3.dzień (akurat ,gdy zaczęto wyjmować z mogiły niemieckie naboje). Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach proponuję Ci załozyć oddzielny watek pt "Jedwabne" 10.11.05, 11:36 ten bowiem dotyczy całkiem czego innego. Poza tym - nie ma między nami zrozumienia co do istoty sprawy, jaką jest Zagłada, więc wymiana opinii nie ma większego sensu. Powiem tylko dwie rzeczy: 1. Zagłada zaczęła się w 33 roku. 2. Proponowałam Ci już, abyś w kwestiach judaizmu zwracał się do najbliższej Ci gminy zydowskiej, tak wyjaśnią Ci najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Droga po_godzinach ! 10.11.05, 20:21 > 1. Zagłada zaczęła się w 33 roku. Czym się przejawiała Zagłada Żydów w '33 roku? > 2. Proponowałam Ci już, abyś w kwestiach judaizmu zwracał się do najbliższej Ci > gminy zydowskiej, tak wyjaśnią Ci najlepiej. Droga po_godzinach, pytam Ciebie, bo to Ty wypowiadasz się na tym wątku nt. Zagłady, Jedwabnego, ekshumacji i interpretacji judaizmu. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Droga po_godzinach ! 10.11.05, 20:27 > Czym się przejawiała Zagłada Żydów w '33 roku? Pytanie zaliczam do tych głupich. > Droga po_godzinach, pytam Ciebie, bo to Ty wypowiadasz się na tym wątku nt. > Zagłady, Jedwabnego, ekshumacji i interpretacji judaizmu. Po prostu. A ja cię kieruję dalej. Do źródeł. Proste. > Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Droga po_godzinach ! 12.11.05, 15:23 > > > Czym się przejawiała Zagłada Żydów w '33 roku? > > Pytanie zaliczam do tych głupich. > Czy głupie pytanie to takie, na które nie umiesz odpowiedzieć? )) > > A ja cię kieruję dalej. Do źródeł. No cóż, myślałem, że wiesz o czym mówisz na forum (tzn. umiesz to uzasadnić))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Droga po_godzinach ! 13.11.05, 04:21 mg2005 napisał: > > > > > > Czym się przejawiała Zagłada Żydów w '33 roku? > > > > Pytanie zaliczam do tych głupich. > > > Czy głupie pytanie to takie, na które nie umiesz odpowiedzieć? )) Dobrze, powiem więc taK: Holocaust rozpoczął się: Dziewiątego listopada 1938 roku w wielu miastach Rzeszy Niemieckiej miały miejsce antysemickie wystąpienia. Były one inspirowane przez funkcjonariuszy SS i SD. Podczas wydarzeń 36 osób zostało zabitych, aresztowano około 20 000 osób pochodzenia żydowskiego, zniszczono 267 synagog oraz 170 domów mieszkalnych. Wydarzenia z 9 listopada 1938 przeszły do historii pod nazwą „Nocy Kryształowej”. Pochodzi ona od widoku rozbitych szyb, których kawałeczki pokryły niemieckie ulice. Był to początek prześladowania ludności żydowskiej w Niemczech, a następnie całej Europie. www.pah.org.pl/48029.html Jesli zas pytasz o antysemityzm, jak długo trwa - przyznam, że nie rozumiem Twego pytania. > > > > > > A ja cię kieruję dalej. Do źródeł. > > No cóż, myślałem, że wiesz o czym mówisz na forum (tzn. umiesz to uzasadnić))) Tora nie mówi: bierz niewolników, czy: możesz brać niewolników. Mówi (21,2): "Jeżeli kupisz żydowskiego niewolnika..." "Kupisz" - bo Żyd mógł zostać niewolnikiem Żyda jedynie mocą własnej decyzji, gdy sprzedawał się za długi (Kpł 25,39) lub wyrokiem sądu, który w ten sposób karał tych, którzy wyrządzili szkodę, by swą niewolą pracowali na spłatę odszkodowania. Raszi powiada, że ten fragment Tory odnosi się właśnie do tego drugiego przypadku. Po sześciu latach właściciel miał obowiązek niewolnika uwolnić (21,2) i wyposażyć go na nowe życie na wolności (Pwp 15,14). Niewola wolności nie znosi, lecz ją jedynie zawiesza. Żydzi są sługami Pana; nie wolno im być niewolnikami. Siedemnastowieczny talmudysta Chaim ben Attar z Livorno dowodzi też, że z przytoczonego ustępu wynika, iż mając do wyboru kupno niewolnika Żyda lub nie- Żyda, Żyd winien kupić tego pierwszego, nawet jeśli wiąże się to z wyższymi kosztami. Jest to nie tylko nakaz solidarności, lecz także praktyczna realizacja zasady, że zawsze należy korzystać ze sposobności spełnienia micwy. Wraz z niewolnikiem odzyskają wolność jego żona i dzieci - chyba że właściciel nadał mu żonę-niewolnicę, która wówczas pozostałaby jego własnością (22,4). Ale Raszi stanowi, że właściciel nie ma prawa narzucić uprzednio nieżonatemu żydowskiemu niewolnikowi nieżydowskiej żony, tak więc sytuacja taka mogłaby zaistnieć jedynie wówczas, gdyby właściciel narzucił uprzednio żydowskiemu niewolnikowi nieżydowską konkubinę. Nieżydowskich niewolników nie obejmuje przepis nakazujący zwrócenie im wolności. Dlaczego? Dlatego że prawo żydowskie nie-Żydów nie dotyczy. Ani nie muszą spełniać jego nakazów, ani nie mogą korzystać z jego dobrodziejstw. Chyba że zechcą stać się Żydami - wówczas przepisy tyczące się Żydów i ich obejmą. W przeciwnym razie pozostaną pod władzą własnych, nieżydowskich praw. I te prawa uznaje także Tora. Nie oczekuje, by Żydzi traktowali nie-Żydów inaczej, niż ci traktują Żydów i samych siebie. Przypomina to przepisy o obywatelstwie. Obywatel jednego państwa nie może na ogół korzystać na terenie innego państwa z tych samych co obywatele tego państwa dobrodziejstw. Ale nawet nie-Żydów dotyczą prawa Dekalogu. Lecz w Dekalogu nie ma zakazu niewolnictwa. Nie ma może dlatego, iż jego Autor spodziewał się, że ludzkość sama w końcu pozbędzie się zła niewolnictwa, i przepisy o niewolnikach Żydach i nie-Żydach nie będą miały już zastosowania. www.midrasz.pl/2002/lut/lut02_5.html Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Aha 13.11.05, 04:23 jesli chcesz rozmawiac o Jedwabne, załóz oddzielny wątek - dla porządku rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Aha 13.11.05, 18:48 To nie ja rozpocząłem na tym wątku temat Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Droga po_godzinach ! 13.11.05, 18:46 Rozumiem,że przesunęłaś początek Zagłady z '33 na '38r. (to już blisko '42r.))) Jednak nie rozumiem twojej definicji Zagłady: 36 osób zabitych - w średniowiecznych pogromach żydowskich w Europie Zach. ginęło więcej osób, więc dlaczego początku Zagłady nie umieścić w Średniowieczu? Żydzi z armii izraelskiej burzą domy palestyńskie, razem z mieszkańcami - czy to Holokaust palestyński? We wrześniu'39 Niemcy zabili znacznie więcej Polaków-cywilów - więc polski Holokaust zaczął się w '39r.? Tak, ale z innego powodu - wtedy zaczęła sie realizacja 'Akcji AB' - Holokaustu polskiej inteligencji, do którego przyłączyli sie także komuniści sowieccy. Dziękuje za obszerne komentarze do Tory, ale chyba pomyliłaś wątki. O rasistowskich zasadach żydów wobec gojów była mowa na innym wątku. Tu chodziło o religijny zakaz ekshumacji ofiar Zagłady, o to czy świecka instytucja państwowa (IPN) powinna kierować się świeckim prawem państwowym czy prawem talmudycznym, a także czy ofiary z Jedwabnego to ofiary Zagłady, czyli Holokaustu, który rozpoczął się ok. rok PO zbrodni w Jedwabnem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Droga po_godzinach ! 13.11.05, 19:03 Definicja Zagłady jest oczywista: "Holocaust, (całopalenie - termin angielski, pochodzący z kościelnej łaciny holocaustum, z gr. holo-kautóo - spalam ofiarę w całości), spolszczenie: holokaust – określenie stosowane do prześladowań i zagłady milionów Żydów przez władze III Rzeszy oraz jej sojuszników w okresie II wojny światowej. Jest synonimem pojęcia Szoah, Szoa (hebr. שואה - całkowita zagłada, zniszczenie), uważanego przez niektórych za stosowniejsze, gdyż nieodwołujące się do pozytywnego znaczenia całopalenia. W Polsce używa się ponadto terminu Zagłada." pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust Rok 33 mozna uznać jak uwerurę do niej, rok 38 jak akt pierwszy. Literalnie można zgodzic się, że: "Polityka zagłady rozpętana w 1942 roku, trwała ok. 30 miesięcy (poprzedzała ją akcja T4, obejmująca zagładę osób psychicznie chorych, w czasie której opracowano "technologię" masowych mordów). Liczba ofiar holocaustu jest szacowana na 5-6 milionów, choć dokładna liczba nie jest znana z powodu braku kompletnych ewidencji oraz systematycznego niszczenia archiwów i zacierania śladów przez władze niemieckie w obliczu klęski wojennej. Jedna trzecia tej liczby, czyli ok. 2 miliony, stanowiły dzieci." (tamże) Tyle, że nie bardzo rozumiem, czemu to datowanie ma służyć. Przyjęto, ze określenie "Holocaust" (Zagłada, Szoah) rezerwuje się dla narodu zydowskiego. Sprawa polskich ofiar wojny to odrębny temat - i nijak ma się do tego watku. Moje wyjaśnienia odniosły się do zadanego przez Ciebie pytania o rozumienie judaizmu w tekście o niewolnikach. Powinno to Cię zadowolić. Tematy ekshumacji toczą się wciąż w łonie samych Zydów i nie ma tu jednoznacznych odpowiedzi. Nie sądzę jednak, abysmy chcieli mówic innym religiom, jakie zasady mają przyjmować, a jakich nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Holokaust 13.11.05, 23:17 No cóż, 'definiować każdy może - lepiej lub gorzej' )) Moim zdaniem, definicja którą przytoczyłaś jest arbitralna i niezbyt logiczna, ale już nie rozwijam tego tematu. Nie rozumiem też ,dlaczego 'Zagłada' i 'Holokaust' mają być zarezerwowane dla Żydów - dlatego,że są 'narodem wybranym'? Dodam tylko,że zamiast zagłady, do '41r. Niemcy rozważali wysiedlenie Żydów albo wykupienie ich przez bogatych Żydów amerykańskich. W tej sprawie miały miejsce rozmowy niemiecko-żydowskie w trakcie wojny, ale transakcja nie doszła do skutku. Ogólnie ,Żydzi amerykańscy wykazali się niewielką empatią dla swoich 'braci' europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Holokaust 14.11.05, 00:08 mg2005 napisał: > No cóż, 'definiować każdy może - lepiej lub gorzej' )) > Moim zdaniem, definicja którą przytoczyłaś jest arbitralna i niezbyt logiczna, > ale już nie rozwijam tego tematu. I słusznie. Dyskutowałbys bowiem ze słownikiem. > Nie rozumiem też ,dlaczego 'Zagłada' i 'Holokaust' mają być zarezerwowane dla > Żydów - dlatego,że są 'narodem wybranym'? Nie musisz wszystkiego rozumiec - czy rozumiesz, dlaczego "krzesło"nazywa sie "krzesło"? > > Dodam tylko,że zamiast zagłady, do '41r. Niemcy rozważali wysiedlenie Żydów > albo wykupienie ich przez bogatych Żydów amerykańskich. W tej sprawie miały > miejsce rozmowy niemiecko-żydowskie w trakcie wojny, ale transakcja nie > doszła do skutku. Poproszę o źródło tych informacji. Obiektywne i potwierdzone, nie znam bowiem tej teorii. > Ogólnie ,Żydzi amerykańscy wykazali się niewielką empatią dla swoich 'braci' Wie. Ale to sprawa samych Żydów. Tak, jak sprawę Polaków są wzajemne polskie animozje. > europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaprilka Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo 10.11.05, 11:25 Dlaczego to tak wielu boli, że Żyd może mieszkać w Polsce. W chwili obecnej mieszka tutaj garstka ludzi, którzy są wyznania mojżeszowego. Przez osiemset lat mogliśmy wszyscy mieszkać obok siebie, oczywiście zdarzały się po drodze trudne chwile. Polska jednak była krajem ojczystym nie tylko dla Polaków. Teraz coraz częściej pojawia się w Polsce rasizm, antysemityzm itd. Niezrozumiałym dla mnie paradoksem jest, że stajemy się jednocześnie podobno bardzo tolerancyjni. Bronimy wolności osobistej, wolności słowa. Oburza nas gdy ktoś każe nam zachowywać się odpowiednio lub przestrzegać pewnych norm społecznych czy moralnych. Jakimi jesteśmy dziś ludzmi: w stosunku do niektórych pełna tolerancja, a w stosunku do innych zupełna nietolerancja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: Rabin Schudrich dostał polskie obywatelstwo IP: *.sympatico.ca 14.11.05, 02:29 Rabin Schudrich to zapewne zacny czlowiek i porzadny obywatel. Niestety nie wszyscy jego "parafianie" to tak samo porzadni obywatele:-) Ostatnio glosno zrobilo sie wokol obywatela Abrahama Goldberga vel Aleksandra Kadyksa. Zamoznyten ten obywatel polski i australijski cos tam w Warszawie zakupil pieniedzmi, ktorych pochodzenie jest zdaniem wielu Australijczykow bardzo kontrowersyjne. bulletin.ninemsn.com.au/bulletin/site/articleIDs/F9239AEA9450877DCA2570AC0021F582 Odpowiedz Link Zgłoś