po_godzinach 14.11.05, 20:58 Jak powinna wygladać? Taka o lokalnym (miejskim) zasięgu? Żeby była dla ludzi - tak trochę edukacyjna, trochę opiniotwórcza, trochę informacyjna. Wspomózcie sugstiami, jeśli możecie). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doom Re: Lokalna prasa. IP: *.aster.pl 14.11.05, 21:14 Z rozkladowka, jak Playboy. Najlepiej z jakas lokalna gwiazda. Moza jakas radna z lokalnego samorzadu sie nada? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:17 Tym razem (wyjątkowo) powaznie się pytam). Nie ukrywam, ze chcę Was niecnie wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Lokalna prasa. IP: *.aster.pl 14.11.05, 21:23 Wiem. Ale nie moglem sie powtrzymac.. BTW - a czego mozna oczekiwac od lokalnej prasy? Lokalnych informacji (od gospodarki przez kulture po sport)? A skoro ma byc opiniotworcza - to chyba bez felietonistow "z nazwiskiem" bedzie trudno. Przynajmniej w pierwszym stadium rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:29 Same gołe informacje to będzie nudne. A jakby tak różne tabu naruszyć?) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:37 coś na kształt ... Ale hasło OK - medialne). Tym bardzej, że to miesięcznik społeczno-kulturalny będzie - to i materiału sie uzbiera. Kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:42 po_godzinach napisała: > coś na kształt ... > Ale hasło OK - medialne). > Tym bardzej, że to miesięcznik społeczno-kulturalny będzie - to i materiału sie > > uzbiera. Kupuję. Miesięcznik? To zmienia postać rzeczy... Kulturalny? Wybieraj: albo kulturalny, albo komisja śledcza... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:44 komija sledcza na temat - dlaczego ten a ten zabytek nie jest dotąd wyremontowany, choc obiecano". Pomysł jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:50 po_godzinach napisała: > komija sledcza na temat - dlaczego ten a ten zabytek nie jest dotąd > wyremontowany, choc obiecano". Pomysł jest OK. Puszczę wodze wyobraźni... Komisja (K): Dlaczego nie wyremontowano zabytku? Władza (W): Bo pieniędzy za mało. K: Czy próbowaliści znaleźć jakiegoś sponsora? W: A po co? K: Żeby zdobyć pieniądze! W: Nie ma takiej potrzeby. My mamy pieniądze na remont, ale potencjalni wykonawcy za mało nam chcieli odpalić! To rzeczywiście mogłoby być dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:54 onienienie) mam wszystko nagrane) i mam mądrych sojuszników za długo w tym siedzę - trzeba sprawy dopilnować i do tego (między innymi) potrzebna gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Lokalna prasa. IP: *.aster.pl 14.11.05, 21:56 A istniejacych mediow nie da sie do tego wykorzystac? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:59 nie da wszystkie są w takiej sytuacji, jak opisał brain poniżej gazeta ma byc i basta) szukam tylko najlepszego roziązania - zeby to nie było martwe, drętwe narzędzie - w końcu ja tez chce propagowac pewną wizję) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:03 po_godzinach napisała: > mam wszystko nagrane) No tak, od nagrania można zacząć całkiem niezłą komisję śledczą :-) A tak poważnie - jak ma to być miesięcznik kulturalno-społeczny, to nie tylko sprawy "na czasie", ale i poniewczasie: historia, tradycje, jakieś stare fotografie... Sporo grzebania, ale efekt może być ciekawy. I - o czym z pewnością nie muszę Ci przypominać - pani z miejskiej biblioteki jako bohater publikacji jest znacznie lepsza niż miejscowy "kulczyk". Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:14 poniewaz tego materiału mam mnóstwo, z tym nie ma problemu problem jest, zeby wokół pewnej wizji budowac lobby - i dlatego gazeta musi byc bardzo atrakcyjna - taka swojska, gemutlich) dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:23 To może spróbować na jakimś forum regionalnym? Albo - nie obraź się - wyjść na ulicę? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:27 masz na myśli ... hmmm ... demonstrację?) albo inną blokadę? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:46 Raczej badanie opinii tej, no... "zaszarganej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Lokalna prasa. IP: *.aster.pl 14.11.05, 21:36 A moze to ma byc tab(u)loid? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:38 No cos Ty. Porządna gazeta ma być, nie jakieśniewiadomoco. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:37 Powinna być o ludziach znanych lokalnie, o lakalnych problemach i lokalnych wydarzeniach .. Coś co jest bzdetem dla Warszawki dla lokajnej spolecznoeci jest wydazreniem .. Tyle w skrocie. Daj sporo fot i koneicznie maila na ktory ludki bedą mogły wyleać zale i radości .. Tyle z doświacenia, jak mogę jeszcze jakos pomóc to służę :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:42 No właśnie). Korci mnie pomysł typu - "pani McDonald zaprasza przyjaciół rodziny na mszę ku pamięci jej męza ... itd". Albo: "Janek Kowalski wczoraj połamał kwiatki pod Urzędem Miasta. Chcemy, aby to naprawił, bo jak nie, to ... itd) Dzięki). Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:47 przede wszystkim - odcięta od urzędu - czy to starostwa, czy gminnego, czy miejskiego, czy powiatowego. Zero kontaktów na stopie personalnej, zero bezpłatnych 'ogłoszeń parafialnych' pana burmistrza. Inaczej stanie się to samo, co stało sie z wszystkim lokalnymi gazetami w okolicy Katowic - polityczne agitki, pozbawione jakiejkolwiek treści i nie kupowane juz przez nikogo. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 21:55 wiem wydawca - stowarzyszenie, absolutna niezaleznośc od urzędów Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:14 to ja mogem byc Twoim lokalnym korespondentem z prowincji:P Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:16 korespondencja wierszem? padniesz po 1szym numerze:P mogem opisowywac Katowitz espeszialy for Warszawka:) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:19 Jeszcze paru takich korespondentów i p_g będzie miała pasę multilokalną! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:21 jak Michnik? źle by nie było ... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:20 braineater napisał: > korespondencja wierszem? > padniesz po 1szym numerze:P e tam jak chcesz, jesteś bardzo wyrazisty) > mogem opisowywac Katowitz espeszialy for Warszawka:) o wszystkim mozna pisac - o jedzeniu, piciu, jeżdżeniu tramwajem, o tym, jak cię cholera bierze - ponadlokalnie) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:19 niezły pomysł , calkiem serio... Tyle tylko, zeby na Kowaalskiego mieć dowody .. inaczej znajdziesz sie w niemilęj roli w sadzie .. Pomysl dobry, jako taki .. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:25 tknęło mnie, jak byłam ostatnio na szkockiej prowincji - i tam własnie takie rzeczy piszą w gazecie - kto zakłóca nocną ciszę - po nazwisku i palcem grożą, kto po pijanemu jechał - po nazwisku) nasze przepisy, to - rzecz jasna - regulują, ale da się zrobić ale tam tez szeryf wzywa takiego gościa i go upomina, jak za któryms razem to się powtarza, szeryf wychodzi z nerwów i mu mówi "no, mój drogi - miarka się przebrała - do ciupy!" Mnie się to strasznie podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 14.11.05, 22:43 po_godzinach napisała: > No właśnie). > Korci mnie pomysł typu - "pani McDonald zaprasza przyjaciół rodziny na mszę ku > pamięci jej męza ... itd". Albo: "Janek Kowalski wczoraj połamał kwiatki pod > Urzędem Miasta. Chcemy, aby to naprawił, bo jak nie, to ... itd) > Przy miesięczniku możesz mieć niejakie problemy z takimi "newsami". Może wyjść "Janek Kowalski dwa tygodnie temu połamał kwiatki pod Urzędem Miasta. Chcieliśmy napisać, żeby to naprawił, ale przed zamknięciem tego numeru już to zrobił". Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 00:46 heh)) sprawozdania miesieczne moga byc, się nie przedawnia tak łatwo) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 12:33 Przykład "Tygodnik Ostrowski" (Ostrów Mazowiecka) Akurat był czas gorący, jakiś budżet, jakiś kryzys gabinetowy, a w "Tygodniku Ostrowskim" na czołówce co? A to, że pod Ostrowią na przystanku PKS-u jedna baba drugiej babie wydarła trochę kłaków ze łba. I żeby nie było, to informuję, że mi się to szalenie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 15:19 Podoba Ci się, że "jedna baba drugiej babie wydarła trochę kłaków ze łba"? Ja bym wolał, jakby jeden skin zrobił to samo drugiemu. I news większy! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 15:20 Skini nie mają kłaków ;) Nie czyn mi się podoba, lecz dobór materiału na czołówkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 16:32 Skini nie mają kłaków?! I o to chodzi! To dopiero wiadomość! A na poważnie to materiał też by mi się podobał. Mam nadzieję, że odpowiadał na podstawowe pytania: kto, gdzie, kiedy, jak i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lokalna prasa. 15.11.05, 16:33 Ba! Ze szczegónym uwzględnieniem "dlaczego" :) Odpowiedz Link Zgłoś