Gość: scatman Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.pronet.lublin.pl 01.01.06, 15:10 chyba kutasem, nie prymasem Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k 01.01.06, 15:24 Słucham tego radia dla celów poznawczych. Tak dużo o nim mowią, że muszę wiedzieć o co w tej całej dyskusji chodzi. Jedno wiem i mogę to udowodnikć: Rydzyk to wielki manipolator. Kłamca żerujący na naiwności starych ludzi. O poziomie intelektualnym niektórych biskupów nie będę pisał, bo według powiedzonka niemieckiego każdy biskup ma w swej łepetynie ptoka, tylko mu się wydaje, że jest to der Heiligen Geist, czy Duch Swięty. Emocje wyborowe opadły i wiem z własnych obserwacji, że wielu ludziom jest po prostu głupio. Nie tego spodziewali się. Ale zrobili to, co zrobili. Za parę miesięcy obudzą się z nocnikiem w dłoni, żeby nie powiedzieć w ręce. Urban ująłby to dosandniej, ale nie mam jego talentu. Zresztą mieszkamy na antypodach. Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k 01.01.06, 16:17 antonioni1 m.in. napisał: Słucham tego radia dla celów poznawczych....Zresztą mieszkamy na antypodach. --- Czy na twoich antypodach, w domyśle, Australii, Nowej Zelandii, Ameryce Południowej brak odpowiednich tobie wierzeń religijnych, że musisz poznawczo nasłuchiwać toruńskiego radia (Thornsendung)- www.radiomaryja.pl/. Polecam ci kilka stron m. in. z zachodniej półkuli: www.pogonowski.com/main_pl.php?page=home_pl www.dysydent.home.pl/index.htm www.naszdziennik.pl/ www.ateizm.host.sk/texty/spisek01.htm zaprasza.net/ www.kielce.pl/forum/viewtopic.php?t=3560 www.jerzyrobertnowak.com/ nzphoto.tripod.com/astro/index.htm www.ciemnogrod.net/ www.kremlin.ru/mainpage.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skiwciu o benedykcie IP: 212.233.54.* 01.01.06, 15:45 "Mamy już w nawyku przyjmowanie Papieża. I tak jak przyjmowaliśmy wielokrotnie Jana Pawła II, tak samo przyjmiemy Benedykta XVI. Po prostu jest to następca św. Piotra i następca Jana Pawła II. Stąd też będzie Mu towarzyszyła taka sama serdeczność i ta sama wrażliwość na Jego naukę. Będziemy chcieli pokazać Mu to, co jest najlepsze, pochwalić się naszą religijnością, naszym przywiązaniem do Niego, a także coś od nowego Papieża otrzymać. Ojciec Święty jest wielkim autorytetem dla świata i spotkanie z Benedyktem XVI - przyjacielem Polaków będzie miało wielkie znaczenie, zwłaszcza w kontekście naszego sąsiedztwa z Niemcami" rozumiem, ze glemp mowil jego, mu itd. z duzej litery i stad ten pelen szacunku zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: o benedykcie 01.01.06, 15:48 Szacunek należy się głowie kościoła nie tylko ze strony prymasa, ale i dziennikarza, który zapisuje jego wypowiedź. Rozumiem, że ty zrobiłbyś inaczej, ale byłaby to niegrzeczność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.internet.v.pl 01.01.06, 15:53 Ja bym sobie życzył tylko jednego. Żeby się wszyscy ode mnie odpie..li. Wesołoego Nowego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.06, 16:00 Gość portalu: Lehoo napisał(a): > Ja bym sobie życzył tylko jednego. Żeby się wszyscy ode mnie odpie..li. > Wesołoego Nowego Roku. ********** Kto, kogo i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k 01.01.06, 16:16 Tyle sięz nim wożą i nic. Dopóki nie zamkną tego radyja, problem będzie zawsze. To jest jak z Lepperem. Jak go szlag trafi to i Samekbroni nie będzie. A Rydzyk jedzie na faszyźmie i populiźmie i tylko dzięki temu ma sukcesy, bo niestety spora część ludzi no z 1/10 to swołocz do kwadratu. Tu ją sprytnie zgaspodarowuje Lepper , a tu Rydzyk, ot i cała tajemnica. Co tu Episkopat ma analizować? Wystąpić o ekskomunikę i po zawodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.06, 16:27 zhk napisał: > Tyle sięz nim wożą i nic. Dopóki nie zamkną tego radyja, problem będzie zawsze.> > To jest jak z Lepperem. Jak go szlag trafi to i Samekbroni nie będzie. A Rydzyk> > jedzie na faszyźmie i populiźmie i tylko dzięki temu ma sukcesy, bo niestety > spora część ludzi no z 1/10 to swołocz do kwadratu. Tu ją sprytnie > zgaspodarowuje Lepper , a tu Rydzyk, ot i cała tajemnica. Co tu Episkopat ma > analizować? Wystąpić o ekskomunikę i po zawodach. ************ O ekskomunikę i po zawodach? Nie jest tak latwo jak ty sobie wyobrazasz. media2.pl/drukuj/media/4844,nowa,ustawa,o,rtv,a,radio,maryja.html www.mediarun.pl/news/id/3500 www.medialink.pl/?radio/&kat=18&id=29098 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:31 I co? I kosciół w Polsce ogłosi się kosciołem narodowym niezaleznym od Rzymu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.06, 16:41 Gość portalu: Wanda napisał(a): > I co? I kosciół w Polsce ogłosi się kosciołem narodowym niezaleznym od Rzymu? ********* Do takiej skrajnosci nigdy nie powinno dosc i o taka skrajnosc tu nie chodzi. Chodzi o (cytat z artykulu) "autonomii w sferze politycznej" i "jedności z Episkopatem Polski" Sadze ze w tych paru slowach wszystko jest powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucyper Re: Glemp: Episkopat odpowiada za życie duchowe k IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.01.06, 16:17 Glemp zycie duchowe duchowym ale kiedy oddasz pieniadze z Polcan Banku dla Poloni Kanadyjskiej.Ty stary oszuscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Episkopat nie odpowiada ani za swoje czyny,... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.01.06, 03:07 ani za swoje słowa. Trudno jest to określić inaczej, jak nieodpowiedzialne bajanie przeznaczone dla wierzących we wszystko parafian. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 p.Glemp kieruje życiem religijnym - na pobocze... 01.01.06, 17:39 Prymas i Episkopat przez 15 lat nie stworzyli silnych, ogólnopolskich mediów katolickich - jedynie rachityczne media lokalne o znikomej sile oddziaływania. To skrajna nieudolność, głupota - lub sabotaż. Dziadku, skoro sam spieprzyłeś sprawę - to przynajmniej siedź cicho i przestań mącić! Zazdrościsz o.Rydzykowi? Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Zostawmy sekte Rydzyka swojemu losowi 01.01.06, 18:12 Skoro RM to nie sa katolicy ,ani chrzescijanie to niech oni odczepia sie od nas a my od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chochoł Re: Zostawmy sekte Rydzyka swojemu losowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 20:13 Chciałbyś, ale nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: Zostawmy sekte Rydzyka swojemu losowi 01.01.06, 20:49 Wszyscy tego bysmy chcieli.Niech ida do diab?a! Tam jest ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Zostawmy sekte Rydzyka swojemu losowi IP: *.pools.arcor-ip.net 02.01.06, 00:57 Warto przeczytac takze i linki: www.radiomaryja.pl.eu.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Życie duchowe 02.01.06, 11:29 Zupełnie pomijajac wypowiedź Glempa (a czy ktoś w ogóle ją podał w calosci; czy te 117 wypowiedzi jest zbudowane na jednym zdaniu???;)) to zastanawiam sie jakie jest własciwie zycie duchowe tutaj wypowiadających się? Wydaje mi sie,że wiekszosc tu piszacych to ateisci ,weięc jakie zycie duchowe przpraszam??? Bo moze sie okazac,że zycie duchowe tych ,ktorzy takowe maja to w Polsce w ogromnej wiekszosci katolicy, a za ich zycie duchowe jako członków KK faktycznie w duzej mierze odpowieda hierarchia tegoz Kościoła. Wiec jak to jest z Waszym zyciem duchowym??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Życie duchowe IP: *.pools.arcor-ip.net 02.01.06, 12:11 mala.mi74 napisała: > Zupełnie pomijajac wypowiedź Glempa (a czy ktoś w ogóle ją podał w calosci; czy > > te 117 wypowiedzi jest zbudowane na jednym zdaniu???;)) to zastanawiam sie > jakie jest własciwie zycie duchowe tutaj wypowiadających się? > Wydaje mi sie,że wiekszosc tu piszacych to ateisci ,weięc jakie zycie duchowe > przpraszam??? > Bo moze sie okazac,że zycie duchowe tych ,ktorzy takowe maja to w Polsce w > ogromnej wiekszosci katolicy, a za ich zycie duchowe jako członków KK > faktycznie w duzej mierze odpowieda hierarchia tegoz Kościoła. > Wiec jak to jest z Waszym zyciem duchowym??? ********** Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykujacymi katolikami, wiec nie masz co sie obawiac jednostronnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Życie duchowe 02.01.06, 12:20 Gość portalu: Thea napisał(a): > > e > > jakie jest własciwie zycie duchowe tutaj wypowiadających się? > > Wydaje mi sie,że wiekszosc tu piszacych to ateisci ,weięc jakie zycie duc > howe > > przpraszam??? > > Bo moze sie okazac,że zycie duchowe tych ,ktorzy takowe maja to w Polsce > w > > ogromnej wiekszosci katolicy, a za ich zycie duchowe jako członków KK > > faktycznie w duzej mierze odpowieda hierarchia tegoz Kościoła. > > Wiec jak to jest z Waszym zyciem duchowym??? > ********** > Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykujacymi katolikami, wiec > nie masz co sie obawiac jednostronnosci. Nie rozumiem co wsppólnego ma temat RM do mojej wypowiedzi. Ja pytałam o zycie duchowe piszacych na tym forum, zwłaszcza w tym watku osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Życie duchowe IP: *.pools.arcor-ip.net 02.01.06, 14:32 mala.mi74 napisała: > Nie rozumiem co wsppólnego ma temat RM do mojej wypowiedzi. > Ja pytałam o zycie duchowe piszacych na tym forum, zwłaszcza w tym watku osó ************* Dotyczylo tej wypowiedzi: > Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykujacymi katolikami, wiec nie masz co sie obawiac jednostronnosci. ******************* Sadze ze zdanie:> Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykujacymi katolikami, wiec nie masz co sie obawiac jednostronnosci.< zawiera wszystko o co pytalas, nie spodziewaj sie dokladnej wypowiedzi, to jest forum a nie spowiedz. Nie oczekuj glebszej odppowiedzi, slowa "praktykujacymi katolikami" ma juz w sobie wystarczajaca wymowe o ktora wlasnie pytalas, posadzajac ze tylko ateisci wypowiadaja sie w tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Życie duchowe 02.01.06, 16:42 Gość portalu: Thea napisał(a): > mala.mi74 napisała: > > > Nie rozumiem co wsppólnego ma temat RM do mojej wypowiedzi. > > Ja pytałam o zycie duchowe piszacych na tym forum, zwłaszcza w tym watku > osó > ************* > Dotyczylo tej wypowiedzi: > > Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykujacymi katolikami > , > wiec nie masz co sie obawiac jednostronnosci. > ******************* > Sadze ze zdanie:> Zapweniam cie ci najbardziej krytyczni do RM sa praktykuj > acymi > katolikami, wiec nie masz co sie obawiac jednostronnosci.< zawiera wszystko > o co > pytalas, nie spodziewaj sie dokladnej wypowiedzi, to jest forum a nie spowiedz. > Nie oczekuj glebszej odppowiedzi, slowa "praktykujacymi katolikami" ma juz w > sobie wystarczajaca wymowe o ktora wlasnie pytalas, posadzajac ze tylko ateisci > wypowiadaja sie w tym forum. Nie rozumiemy sie. na forum i w tym watku większosc piszących to ateiści, poznajmey się juz po nickach. Stwierdzam tylko fakt i zastanawiam sie jak o zyciu ducowym moga wypowiadac sie ludzie ,którzy takowego nie prowadza i w takowe nie wierzą. Poza tym warto przytoczyc (jak juz krytykowac) cała wypowidx Glampa bo przy jednym zdaniu łatwo o nainterpretacje i manipulacje, na ktore tutaj piszący, moim zdaniem słabi psychicznie ludzi sa bardzo podatni. I nie pytam o dokłande dane w sprawie zycia duchowego ale o jakiekolwiek - nikogo do odpowiedzi nie zmuszam ani nie wymagam. Ale na razie nie doczekalismy się zadnej odpowiedzi co takze jest wymowne... Co ma moja wypowiedź do RM nadal nie wiem.... > Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Życie duchowe 02.01.06, 21:46 Włączyłaś się późno w dyskusję i nie wiesz, "o co poszło". Otóż fani Radia Maryja obrazili się na prymasa Glempa, że krytykuje owo radio i jej dyrektora motywujac to odpowiedzialnością za życie duchowe Polaków. Natomiast grono ateistów, o których piszesz, nie wiedząc o co chodzi, pomstuje zarówno na prymasa, jak i na ojca Rydzyka. Jakie jest ich zycie duchowe? Kon jaki jest każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Życie duchowe IP: *.pools.arcor-ip.net 02.01.06, 22:14 mala.mi74 napisała: > Nie rozumiemy sie. na forum i w tym watku większosc piszących to ateiści, > poznajmey się juz po nickach. Stwierdzam tylko fakt i zastanawiam sie jak o > zyciu ducowym moga wypowiadac sie ludzie ,którzy takowego nie prowadza i w > takowe nie wierzą. *********** Odpowiedz: Skad wiesz ze to ateisci, powiedzieli ci to, przyznali sie do tego? Nie wazyla bym sie oceniac kogos po paru zdaniach, moze tylko do glebszej dyskusji prowokuja? ********** Poza tym warto przytoczyc (jak juz krytykowac) cała wypowidx > Glampa bo przy jednym zdaniu łatwo o nainterpretacje i manipulacje, na ktore > tutaj piszący, moim zdaniem słabi psychicznie ludzi sa bardzo podatni. *********** Odpowiedz: Wiekszosc spoleczenstwa w Polsce poddaje sie temu przykladowi: Cytat z wypowiedzi Stanislawa Lema: Dzienikarz: "Widzę, że podtrzymuje pan to, co mówił w rozmowach ze Stanisławem Beresiem, że światem rządzą idioci albo wariaci?" Odpowiedz Stanislawa Lema: "– A nie jest tak? Jednego dnia słyszę, jak Lepper mówi: Balcerowicz musi odejść, drugiego: Balcerowicz musi zostać, a jeszcze potem wódz Samoobrony twierdzi: Balcerowicz powinien pracować w kamieniołomach..." Link do calego wywiadu: www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=133 Tez warto przeczytac w jaki sposob tworzy sie opinie spoleczna: tygodnik.onet.pl/1596,1302657,1,felieton.html************** > I nie pytam o dokłande dane w sprawie zycia duchowego ale o jakiekolwiek - > nikogo do odpowiedzi nie zmuszam ani nie wymagam. > Ale na razie nie doczekalismy się zadnej odpowiedzi co takze jest wymowne... > Co ma moja wypowiedź do RM nadal nie wiem.... ************* Odpowiedz: Przeczytaj artykul i cala dyskusje wtedy dowiesz sie o co i o kogo w artykule i tej dyskusji chodzi. Zadawanie sobie umyslowego trudu nie boli wrecz przeciwnie chroni przed Alzheimer. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Życie duchowe 02.01.06, 22:44 Gość portalu: Thea napisał(a): >> > takowe nie wierzą. > *********** > Odpowiedz: > Skad wiesz ze to ateisci, powiedzieli ci to, przyznali sie do tego? > Nie wazyla bym sie oceniac kogos po paru zdaniach, moze tylko do glebszej > dyskusji prowokuja? Tak ,przyznali się do tego i ciagle to manifestują. W sumie nie ma czym się chwalic bo w zamian wiary nic nie proponuja. Nie tylko ateisci ale jeszcze malkontenci. Jestes tu nowa? > ********** > > Poza tym warto przytoczyc (jak juz krytykowac) cała wypowidx > > Glampa bo przy jednym zdaniu łatwo o nainterpretacje i manipulacje, na kt > ore > > tutaj piszący, moim zdaniem słabi psychicznie ludzi sa bardzo podatni. > *********** > Odpowiedz: > Wiekszosc spoleczenstwa w Polsce poddaje sie temu przykladowi: > Cytat z wypowiedzi Stanislawa Lema: > Dzienikarz: > "Widzę, że podtrzymuje pan to, co mówił w rozmowach ze Stanisławem Beresiem, że > światem rządzą idioci albo wariaci?" > Odpowiedz Stanislawa Lema: > "– A nie jest tak? Jednego dnia słyszę, jak Lepper mówi: Balcerowicz musi > odejść, drugiego: Balcerowicz musi zostać, a jeszcze potem wódz Samoobrony > twierdzi: Balcerowicz powinien pracować w kamieniołomach..." > Link do calego wywiadu: > www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=133 > Tez warto przeczytac w jaki sposob tworzy sie opinie spoleczna: > tygodnik.onet.pl/1596,1302657,1,felieton.html************** > > I nie pytam o dokłande dane w sprawie zycia duchowego ale o jakiekolwiek > - > > nikogo do odpowiedzi nie zmuszam ani nie wymagam. > > Ale na razie nie doczekalismy się zadnej odpowiedzi co takze jest wymowne > ... > > Co ma moja wypowiedź do RM nadal nie wiem.... > ************* > Odpowiedz: > Przeczytaj artykul i cala dyskusje wtedy dowiesz sie o co i o kogo w artykule i > tej dyskusji chodzi. Mnie chodziło tylko o zycie duchowe tutaj piszacych. No bo musza miec spore doświdczenie w zyciu duchowym skoro próbuja cos na ten temat pisac? > > > Zadawanie sobie umyslowego trudu nie boli wrecz przeciwnie chroni przed Alzheim > er. I to piszącym tu ateistom się przyda. Oni rzeczywiscie nie mysla, a jak mysla to na tematy na które nie maja pojecia. To faktycznie może grozic chorobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Życie duchowe IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.06, 00:32 mala.mi74 napisała: > Tak ,przyznali się do tego i ciagle to manifestują. W sumie nie ma czym się > chwalic bo w zamian wiary nic nie proponuja. Nie tylko ateisci ale jeszcze > malkontenci. Jestes tu nowa? ******** Odpowiedz: Nie jestem nowa, wypowiadam sie rzadko na tym watku, wiecej tu czytam. Dlaczego? Te tematy mnie przestraszaja bardziej dokladnie zmuszaja mnie do refleksji nad stanem duchowym polskiego spoleczenstwa. Poruszane tematy czasami przestraszaja brakiem tolerancji jak i szacunku do innych. Ateizm jest na tym forum na karzdym kroku manifestowany, narzucanie innym wlasnej woli, mysli, wrecz jawne, aroganckie, cyniczne obrazanie uczuc innych. Sadze uczucia duchowe jak i spirytualne sa indywidualna wlasnoscia kazdego czlowieka i nie powinny byc tak publicznie demontrowane albo obrazane jak tu sie tego dokonuje. Fakt nie jestem z Polski przez to moja wrazliwosc jest inna jak tubylcow, czy rodakow z za oceanu. OK tyle, jesli chodzi o forum Spoleczenstwo, co dotyczy tego watku musza przyznac szczerze skrajnych wypowiedzi nie bralam i nie biore pod uwage, wazniejsze mi bylo przedstawic oblicze tego slynnego radia nie tylko w Polsce ale w wszystkich kierunkach. Wiec, co dziwic sie spoleczenstwu, skoro takie wartosci przez te radio do spoleczenstwa sa koleportowane. Nic dziwnego ze jest jak jest i na lepsze nie ma jak datychczas nadziei, a szkoda. *********** mala.mi74 napisała: Mnie chodziło tylko o zycie duchowe tutaj piszacych. No bo musza miec spore doświdczenie w zyciu duchowym skoro próbuja cos na ten temat pisac? ******** Odpowiedz: podalam wiele linkow a miedzy innymi ten link ktory jest warty dokladnej analizy: www.radiomaryja.pl.eu.org/ Przeczytaj albo posluchaj rozdzial z linku: (Dokumenty / Nagrania audycji albo Przyklady z audycji Radia Maryja z nagraniami) porownaj z tematami, wypowiedziami, stylem, zwrotami wypowiadajacych sie, wtedy dowiesz sie duzo o zyciu duchowym niektorych formulowiczow. A szkoda moglo byc inaczej? Z tego tez wzgledu nie podejmuje sie ogolnej oceny, wole lepiej na ten temat pomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Jak może odpowiadać za kogoś,... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:55 skoro za siebie nie ponosi żadnej odpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś