Dodaj do ulubionych

NASZE NIKI......

08.01.06, 23:48
Został poruszony ten temat,ale widzę że muszę zacząć pierwsza,bo na każdym
zebraniu jest tak,że ktoś musi zacząć pierwszy..... :D
Moim zdaniem nie ma nic złego w tym,jeśli ktoś ma kilka ników.Ale bywa i
tak,że posługuje się dwoma/np,/,na tym samym forum i podaje się za dwie
osoby.To się nazywa,że robi sobie jaja - tylko nie wiadomo czy z forumowiczów
czy z siebie...I co ma na celu takie zachowanie - nie wiem,ale to się zdarza
i to wcale nie rzadko.Czasami taki delikwent "zapomni" się i pach...wpadka
gotowa!Wówczas stara się "odkręcić" sprawę lub obrócić w żart...Dobrze jak
nie narozrabiał,gorzej jak się wsypie.Pod nikami,ile by ich nie było,zawsze
jesteśmy my,z całą swoją osobowością i charakterem i inteligencją /lub nie/,
jak nas życie ukształtowało.Schronisko nie jest jedynym forum na którym
pisujemy,każdy ma prawo bazgrać gdzie chce,co chce i ile chce.Nie dawno
spotkałam się na innym zaprzyjażnionym forum właśnie z taką
podwójną "osobowością".Wyniknął z tego niezły ambaras....Ale pytam - w jakim
celu?Ano,wkradają się w "łaski" takie trole i jedni drugich obsmarowują na
GG,a potem na forum się żrą.Całe szczęście że bozia dała mi
rozumek/malutki,jak u Kubusia Puchatka,ale zawsze.../,i nie bawię się w żadne
GG ani ploty.Jest jeszcze inna strona medalu,ale nie wiem jaka....na
razie.Zapytam Prosiaczka.
Obserwuj wątek
    • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 00:12
      Mialam juz isc spac, ale mnie zaintrygowalo, to co napisalas. Otoz oczywiscie,
      ze nie chodzilo mi o nicki na roznych forach, gdzie rozmawia sie/lub nie, z
      innymi ludzmi. Sama pisuje na forum Polityki pod innym nickiem, ale nie udaje
      kogos innego, nie zmieniam stylu, ktos kto mnie znal rozpoznaje mnie bez
      problemu(no, z jednym wyjatkiem, ale sama sie zdekonspirowalam w rozmowie z ta
      osoba, bo nie lubie zadnych podchodow), a zmiana nicka nastapila z przyczyn
      obiektywnych, ze sie tak wyraze. Chodzilo mi o rozne nicki na tym samym forum,
      lub w rozmowie ze znajomymi. Zreszta nie mam zamiaru bawic sie w jakies oceny
      takich zagran - po prostu mnie to smieszy i tyle.
      A teraz juz naprawde ide spac, Bryzko - DOBRANOC :)))
      • owcarek_podhalanski Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 11:53
        A jo se myśle, ze badziej jest wazne, CO pisemy, niz kielo ników uzywomy. Jeśli
        ftoś pise mądrze, to niek se nawet 50 ników uzywo. Ale casem niestety ten i ów
        wypisuje głupoty, obrazo inksyk forumowiców i ciesy sie, ze pozostonie
        nierozpoznany, ukrtyty za anonimowym nikiem, abo ... za wielom anonimowymi
        nikami. No to tego kwolić nie mogem i wte zgadzom sie z Bryzeckom. Bo tak se
        myślem, ze momy syćka prawo do anonimowości na internetowyk forak, ale ta
        anonimowość nie zwalnio nos z odpowiedzialności za to, co pisemy. Hau!
        • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 12:47
          No dobrze Owcarku, ale jesli ktos uzywa "50 nickow" to musi miec w tym jakis
          cel. Bo mnie by sie juz nawet nie chcialo zakladac tylu kont. Skoro komus sie
          chce, to jest chyba jakas tego przyczyna. Rozumiem, ze chcac nie chcac musisz
          sie logowac osobno na przyklad na Polityce, na Onecie, na Gazecie i wtedy stary
          nick moze nie przejsc, nawet mimo checi. Tak mialam po tych wszystkich zmianach
          na Polityce. Ale w ramach jednego portalu zawsze pisze pod tym samym nickiem.
          Czy to jest Forum Owcarkowe, czy Ogrody, czy krakowskie wyd. Gazety, czy
          szczecinskie.
          Moze to swiadczy o moim wielkim lenistwie i malej wyobrazni - niech i tak
          bedzie :)))
          • owcarek_podhalanski Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 13:00
            Był taki hamerykański pisorz, Frederick Faust, co pisoł pod pseudonimami Max
            Brand, Evan Evans, George Owen Baxter ... i to chyba była jesce jakieś. A jak
            on to syćko ogarnioł - to juz jego problem. Hau!
            • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 15:35
              Ale zauwaz, ze pisarze na ogol posluguja sie pseudonimami z jakichs bardzo
              okreslonych powodow. Np pan Maciej Slomczynski, czy Stefan Kisielewski, czy
              nawet Czeslaw Milosz, zeby tylko tych trzech wymienic :)))
              • owcarek_podhalanski Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 15:43
                No a w wypadku pona Fausta/Branda/Baxtera/Evana jo nijak tego powodu nie mogem
                znaleźć. Chyba ze jest on ukryty tak głęboko, ze nie moge sie doń dokopac tymi
                swoimi owcarkowymi łapami. Hau!
                • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 15:57
                  Byl pisarzem, scenarzysta i dziennikarzem. Moze kazdy z tych gatunkow
                  literackich uprawial pod innym nazwiskiem. Jak nasz Slomczynski :)))
                  • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 16:23
                    Albo Kisiel - jeszcze lepszy przyklad :)))
                    • annah11 Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 22:14
                      A ja bym chciala miec dwa nicki i mam tylko jeden. Buuuu
                      • owcarek_podhalanski Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 11:01
                        Pon Faust mógł, to na pewno i Ty mozes, Anecko. Hau!
                  • owcarek_podhalanski Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 11:01
                    mysha_b napisała:

> Byl pisarzem, scenarzysta i dziennikarzem. Moze kazdy z tych gatunkow
                    > literackich uprawial pod innym nazwiskiem.

No właśnie pod kazym z tyk pseudonimów robił to samo: pisoł westernowe
                    powieści. Po prostu fciol mieć wiele ników i telo. Hau!
    • bryza102 Re: NASZE NIKI...... 09.01.06, 23:46
      Tak,Owcarku,zgadza się że można mieć i 100 nawet ników/Ania też możesz sobie
      zrobić,ileż to roboty?/,a tak właśnie napisałam że jest ok jeśli się komuś tym
      nie wyrządza krzywdy.Ale są ludzie którzy specjalnie sieją zament,wchodząc na
      tym samym forum pod dwoma - powiedzmy nikami i starają się skłucić
      wszystkich,lub ich celem jest wywołanie burzy i obserwacja reakcji.W internet
      weszłam dopiero gdzieś w połowie zeszłego roku,ale dopiero teraż właściwie
      widzę co się dzieje,gdy trochę "pobuszowałam" w necie.Nigdy do głowy by mi nie
      przyszło czerpać satysfakcję robiąc sobie "jaja" na którymś z forów.Poruszył
      mnie właśnie taki przypadek i dla tego przytoczyłam go.Przyznam że doznałam
      niesmaku gdy się dowiedziałam że dwa niki to ta sama osoba,przedstawiająca się
      jako ktoś inny.Weszłam nawet w korespondencję z tą osobą,i okazało się że
      pisałam z kimś kto wymyślił sobie nową osobowość,z kimś kto w rzeczywistości
      nie istnieje!Nie powiem abym się tym zmartwiła,tylko zastanawiałam się,co miał
      na myśli autor....?Chociaż słyszałam o takim przypadku,że właśnie pewna osoba
      podawała się za będącą w bardzo trudnej sytuacji życiowej,prosiła o
      pomoc,ludzie zaczęli jej pomagać wysyłając jakieś tam ciuchy i inne
      rzeczy/przedtem "wkradła" się w zaufanie/,i okazało się właśnie że ktoś inny
      rozpoznał tą osobę po formie pisania/jak zauważyła Myshka/ i została
      zdekonspirowana,gdyż okazało się że całkiem nieżle żyje z internetu!I co Wy na
      to?
      • annah11 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 00:58
        Oczywiscie, ze swinstwa ludzie robia, podszywajac sie pd kogos innego.
        Na roznych forach tez widac "ten sam charakter" a nicki inne.
        Ja ciagle mam ten sam jeden jedyny nick, jak w naglowku listu, czasami
        sygnaturke zmieniam (ale dla zabawy, lub uaktuialnienia czegos)
        • bryza102 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 01:26
          Witaj Ania!
          Ale tak to bywa z poniektórymi,w realu też.Tzw.naciągacze!
          Ja nie powiem żebym miała jeden nik,bo i adresów pocztowych mam kilka,a to dla
          tego że jak mi jedna nie działa,to mam inną.Ale w związku z nikami - jestem tą
          samą osobą.Na początku jak weszłam w internet,bardzo mi się podobała możliwość
          wyboru niku,tylko że potem te niki mi się nie podobały...:))) ...i sama nie
          wiedziałam który lepiwj pasuje do mojej osobowości.Na przykład żałuję że do
          Schroniska nie zrobiłam sobie niku np."świstak",lub coś związanego z górami.Ale
          jako wiatr znad morza - mogę być kuzynką halnego...
          • radwi22 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 02:21
            :)))) Mój drugi nick na gazecie, który założyłem sobie ekstra dla forum tego,
            jest "wiiilk" na przykład. Nie miałem żadnego konkretnego celu...sądze, że
            jeśli ktoś ma więcej niż jeden nick, to może to nie przeszkadzać, jeśli
            zaś...używa do tego, aby prowadzić brudne gierki, to, sądze, że sam najwięcej
            na tym traci...
            • annah11 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 10:38
              Ja tak spontanicznie napisalam na poczatku Anna H. i z tego moj nick powstal. Bo
              tak sie naprawde nazywam. 11 stad, ze system mi podpowiedzial ze nr 11 "jest
              wolny", a ja lubie jedenascie od zawsze. Czaami mogla bym miec cos innego, ale
              narazie pozostaje przy tym...
              • owcarek_podhalanski Korzenie mojego nika 10.01.06, 11:21
                No a jo to po prostu kiesik postanowiłek być oryginalny i zacąłek pisać
                stylizowanom góralscyznom. Swoje posty podpisywołek jako "stary baca". Ze
                zdziwieniem jednak odkryłek, ze ludzie zacęli mnie brać za prowdziwego górola!
                Wte włozyłek na siebie wirtualnom skóre owcarka. Pomyślołek, ze skoro lo syćkik
                bedzie janse, ze nie jestem prowdziwym psem, to jasne tyz bedzie, ze nie jestem
                (a przynajmniej nie musem być) prowdziwym górolem. Ale nie wysło! Cała kupa
                ceprów uznała, ze jestem górol. A górole? Róznie - jedni wzięli mnie za górola,
                inksi nie. Ale jo juz za barzo sie do swojej owcarkowości przywiązołek, coby
                jom porzucać. Hau!
                • mysha_b Re: Korzenie mojego nika 10.01.06, 14:19
                  Ja tez myslalam, ze jestes Owcarku goralem. Ale sie zdziwilam kiedy sie
                  okazalo, ze nie :)))))
              • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 14:16
                Ja zaczelam pisac na forum jakies chyba trzy lata temu. Najpierw przeprwadzilam
                wizje lokalna, ale tylko na gazetach, ktore uwazam za "swoje" jesli chodzi o
                ich linie i opcje polityczna. No i na Polityce znalazlam "towarzystwo", ktore
                mi sie bardzo spodobalo. Poczucie humoru, inteligencja, kultura wypowiedzi - no
                jednym slowem "klasa". Dluzszy czas nie smialam sie odezwac, ale po jakims
                czasie zaryzykowalam, bo byl tam taki jeden Owcarek_podhalanski, i doszlam do
                wniosku, ze moge liczyc na jego dobre slowo i wycigniecie do mnie lapy. I nie
                pomylilam sie. Ale, jak to naiwniak, doszlam do wniosku, ze wystapie z otwarta
                przylbica, nie mam nic do ukrycia, i wyobrazcie sobie, ze zalogowalam sie pod
                swoim wlasnym nazwiskiem(oj glupia ty). Rok to trwalo. Ale okazalo sie, ze jak
                sie chce komus dogryzc, albo i brak argumentow, to i nazwisko dobre, zeby
                takiej osobie dokuczyc. No i tego juz nie zdzierzylam, po roku zmienilam nick
                na myshe_b, wszyskich oczywiscie o tej zmianie owiadomilam, i tak jest do tej
                pory. W tym czasie w Polityce zaszly zmiany, trzeba bylo zalogowac sie od
                poczatku, a poczatki byly straszne, bo nie bardzo sobie radzili z tym
                wszystkim. Mysha juz nie chciala przejsc, wiec zmienilam. I ciesze sie, bo co
                prawda tam pisze, ale juz nie mam ochoty na dyskusje, wiec jakby pod
                przykryciem latwiej mi sie od wszystkich innych komentarzy odciac.
                Jakis czas pisalam pod Tygodnikiem Powszechnym, tez jako mysha_b, ale wszystko
                co dobre kiedys sie konczy...
                Tak wiec podobnie jak Radwi22 posluguje sie dwoma nickami i to mi wystarcza. Na
                zadne GG nigdy nie wchodze, na ..., jakze im tam?, aaa Czaty tez nie, wiec mi
                starcza :)))
            • owcarek_podhalanski Niek zostonie Radwicek 10.01.06, 11:10
              > A swoją drogą, chętnie przeprowadziłbym mini-plebiscyt, który nick byłby
              lepszym do Schroniska? Radwi, czy wiiilk?

Jo jestem za tym, cobyś pozostoł przy Radwicku. Juz sie przyzwycaiłek. Hau!
            • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 13:49
              A ja, jak moze zauwazyles, minimalnie pozwolilam sobie zmienic Twoj nick. Niby
              nic, to samo brzmenie, ale tak jakos bardziej oryginalnie. No moze to takie
              troche snobisyczne posuniecie, ale przeciez nikomu nie smiem nic narzucac, mnie
              sie tak podoba i tak pisze. Nooooo, jesliby Ci sie taka ingerencja w Twoj nick
              nie podobala, to daj znac. Wycofam sie z tego rakiem :)))))))
              • radwi22 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 15:44
                Przez jakiś czas czytywałem polityke namiętnie, ale nie w wydaniu internetowym
                i T.P.też, ale mniej namiętnie. Gdy minęły wakacje, ale 2004, tak się stało, że
                troche się "urwałem" i od tamtej pory wiszę jeszcze ciągle. Tymczasem...czytam
                Was :)

To tyle wyznań...ja też, przywyknąłem Owcarecku do mego nicka tego, a i lekką
                modyfikacje, Mysecko, przyjmuję z pokorą :) :)
                • mysha_b Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 16:00
                  Z pokora? Ja uwazam, ze tak jest slicznie :))))))))
      • owcarek_podhalanski Święto prowda 10.01.06, 11:09
        No to zgadzomy sie, Bryzecko. Jeśli ftoś nikomu nie skodzi, niek mo telo ników,
        kielo fce. Jeśli zaś skodzi, to lepiej, coby nawet pod jednym nikiem nie
        pojawioł sie na forumak. Hau!
    • bryza102 Re: NASZE NIKI...... 10.01.06, 20:40
      Owcarku! Jesteś góralem i basta!A raczej psiakiem góralskim.I jak piszę tu na
      naszym forum,przed oczami mam ...owcarka podhalańskiego!
      No i z "góralszczyzną radzisz sobie całkiem,całkiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka