Dodaj do ulubionych

Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką?

20.01.06, 16:49
Witam. Co jakiś czas odwiedzam punkt krwiodawstwa i krwiolecznictwa (lubię
czekolady ;) ). Od kilku lat dostaję do wypełnienia ankietę, gdzie prócz
koślawych krzyżyków trzeba złożyc podpis. Sęk w tym, ze przed wypełnieniem
ankiety jest kłucie - badanie krwi (stanowisko na prawa ręke)i później lewą
ręką trzeba przytrzymać tamponik w miejscu kłucia. Na wypełnienie ankiety
zostaje prawa ręka. Przeraża mnie to, że trzymając ankiete na kolanach z
ledwością podtrafię się podpisać. Z początku lekarz, nie wierzył, że gryzmoły
które stanowiły podpis nie namazałem specjalnie. Czy tez macie takie problemy?
Obserwuj wątek
    • ggigus a nie mozesz poprosic kogos o 24.01.06, 17:12
      potrzymanie ci tego wacika przez chwile?
    • lublinianka2 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 25.01.06, 18:31
      umiemy pisać prawą ręką
      leworęczna

----
      sama się nauczyłam, nikt mnie nie zmuszał;)
      • ggigus ja umiem pisać prawą ręką tylko na tablicy 25.01.06, 22:47
        to robiło swego czasu wrażenie w szkole, jak zmieniałam ręce, jak mi się zmęczyły
        • kalia_kanalia Re: ja umiem pisać prawą ręką tylko na tablicy 01.12.06, 19:58
          ooo, ja też tak miałam, tylko że - chyba z nerwów - nie od razu się
          orientowałam, że bazgram prawą;) i było to znacznie bardziej czytelne niż na
          papierze
      • bastille Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 03.02.06, 01:48
        lublinianka2 napisała:

> umiemy pisać prawą ręką

Pisz za siebie :o)

Ja prawie nic nie potrafię zrobić prawą ręką.
        Długopis trzymam, jak po porażeniu, pędzel, jakby to był karaluch.

Jedynie mychę obsługuję prawą, na drutach robię jak praworęczni i jem, gdy w
        użyciu nóż-widelec, ale już nie dam rady pokroić np. twardej pizyy, wtedy
        konieczna zamiana rąk ;o)
        • ggigus druty 07.02.06, 17:13
          jest ksiazka roboty na drutach dla leworeczynch, sama posiadam i kiedys
          namietnie dziergalam, bo nie dalam rady prawa reke zrobic prawego, ali lewego
          (sic!) oczka
          jak chcesz, podam ci tytul
          • bastille Re: druty 10.02.06, 14:12
            ggigus napisała:

> jest ksiazka roboty na drutach dla leworeczynch, sama posiadam i kiedys
            > namietnie dziergalam, bo nie dalam rady prawa reke zrobic prawego, ali lewego
            > (sic!) oczka
            > jak chcesz, podam ci tytul

No pewnie ;)
            Co prawda umiem robić prawą ręką na drutach, ale wolno, więc może tempa nabiorą
            moje wytwory, jeśli nauczę się jak człowiek? :))))

A co do Twojego pytania w innym wątku - niestety, ale nie podam Ci wątków, bo
            znajomi na priva reagowali ;) Rzadko pisuję na forach, a że nie tak, by ktoś się
            czepiał, więc i podpis pominięto głuchym milczeniem ;)) Ale rzuca się podobno w
            oczy ;)
    • essel10 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 07.02.06, 15:54
      prawa ręka to u mnie zbędny produkt ewolucji, jakoś jeszcze nie odkryłem co ona
      potrafi, za to lewa ohoho!
      a mojego podpisu paworęcznego nie rozszyfrowaliby chyba nawet najlepsi
      kryptolodzy
      • panna.jak.z.obrazka Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 09.02.06, 20:24
        moja prawa potrafi wycinać, podcinać włosy ale za diabła nic nie podpisuje!!!
        • kazik14 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 12.02.06, 22:22
          Ja nie umiem urzywać myszki komputerowej lewą ręką tzn prawą umiem lepiej ale
          nawe podpisać się nie umiem prawą ręką. Natomiast mój tata umie :)
    • poziomka_1 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 19.02.06, 12:59
      Ja nic nie piszę prawą ręką, bo nie umiem. Nigdy nic z tego nie wychodziło, a
      na szczęście nauczyciele nie robili problemów.
    • kasia258258 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 05.03.06, 20:49
      ciezko wychodzi ale jak czlowiek chce to wszystkiego dokona:D:D
    • anthonka Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 25.05.06, 15:38
      Doskonale rozumiem Twój ból. Ja albo wypełniam ankietę zanim mnie kłujną
      (ankietę dostaję na dzień dobry w rejestracji, jeszcze zanim przejdę na badanie
      krwi), albo proszę o przymocowanie tamponiku kawałkiem plastra. Wprawdzie
      w "moim" punkcie krwiodawstwa są stanowiska na obie ręce, ale ja zawsze
      przezornie podstawiam prawą, bo lewa mi do życia niezbędna.
    • inessta Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 17.07.06, 22:52
      ha,ha,ha.A ja pracuję w laboratorium i punkt pobrań jest dostosowany do mojej
      leworęczności!!!Bo ja tu rządzę. I mam niezły ubaw jak ktoś praworęczny musi
      kłuć pacjentów i nie może przestawić sobie fotela.Leworęczni górą!!!
    • basia555 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 19.08.06, 11:18
      nie potrafię nic napisać prawą ręką; inne czynności potrafię zrobić prawą ręką,
      ale mimo to używam ręki lewej - bo mi tak łatwiej, wygodniej - sama nie wiem
    • qbabrzezio Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 19.08.06, 16:59
      Tak się zastanawiam i z moich skromnych obserwacji mogę stwierdzić że jako
      leworęczny podpiszę się sto razy lepiej niż praworęczny lewą ręka,myślę że to
      wynika z faktu że my leworęczni jesteśmy zmuszani częsciej do używania prawej
      ęki i przez to jest ona bardziej zyćwiczona niż lewa u praworęcznych,pozdrawiam
      wszyskich(także praworęcznych :-)
      • paris_16 Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 19.08.06, 20:00
        ja tez to zauwazylam. pod koniec roku szkolnego (gdy juz sie nic nie uczylismy :D) ja pisalam prawa reka a moje kumpele lewa (ja jestem lewo a one odwrotnie) i moje bazgroly byly prawie identyczne jak te napisane lewą. za to ich testow prawie w ogole nie dalo sie odczytac. litery jakies powyginane na wszystkie strony, po prostu kulfony a nie litery ;))
    • pandora_ Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 19.10.06, 23:54
      A ja za chiny nie umiem lewą pisac po tablicy, tak sie nauczyłam prawą. Więc
      moi uczniowie zawsze z niedowierzaniem patrzą, jak smaruję po tablicy prawą, a
      potem lewą w notatkach :)
      Z ciekawostek, to dodam, że umiem pisać do góry nogami i czytać też - lata
      zajęć one-to-one zrobiły swoje - pisząc do góry nogami tak samo ładnie piszę
      prawą jak i lewą ręką :)
      W ogóle leworęczni są zdolniejsi pod wzgledem przestawienia się na oburęczność.
      Moją zmorą jest samochodowa dźwignia zmiany biegów. Za przeproszeniem, ni
      ch...a :( Nie umiem.
    • rzultyrzulw Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 22.10.06, 22:18
      nie umiem
    • mamafilipcia Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 26.10.06, 11:49
      Umiem pisać prawą ręką.
      Musiałam się nauczyć.
      Jak chodziłam do szkoły podstawowej, a było to jakiś czas temu - tak ze 20 lat
      temu - niestety... nie tolerowano leworęczność, przynamniej w mojej szkole.
      Przydało mi się to na studiach....

• mitrof Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 11.11.06, 22:37
        ja czasami probuje pisac prawa. dosc dobrze mi to wychodzi. ostatnio nawet na
        wykladzie notowalem prawa. Jednak prawa reka latwiej mi pisac od prawej do
        lewej strony zeszytu, i to w lustrzanym odbiciu. (-: (to raczej normalne,
        jak zaproponowalem praworecznemu koledze napisanie czegos lewą- co druga
        litera podswiadonie byla napisana odwrotnie...
    • kalia_kanalia Re: Czy potraficie się podpisać/pisać prawą ręką? 01.12.06, 19:55
      coś tam potrafię. jak się postaram, to nawet czytelnie, ale potrzebuje trochę
      czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka