Dodaj do ulubionych

Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce?

25.01.06, 15:49
W przyszłym roku wyprowadzam się z Francji do Polski, po wielu latach.
Chciałam zapytać Was, forumowiczów, jakie stereotypy dominują w Polsce? Co się
zmieniło przez lata? Kim jest Katolik, Muzułmanin..., jakie obrazy przywołuje
Czarny, Chińczyk, Francuz...? Kiedy mówimy Afryka - myślimy ...? Kiedy
Rosja?... Itd. Wiem na pewno, że różnica streotypów Francja-Polska musi być
ogromna (m.in. dlatego, iż Francja jest społeczeństwem wielokulturowym). Czy
Polacy to rasiści? I dlaczego, jeśli tak? Czy fakt bycia Mulatką i posiadanie
dzieci o ciemnym kolorze skóry utrudnia życie w Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: adam81w Polak nie moze byc ateista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:04
      to niemozliwe mysli typowy POlak . bo kazdy Polak to musi byc katolik .
      no i ateista to wrog Polski , czlowiek do cna zly wlasciwie zwierze bez duszy .
      ateista nie moze byc dobry .

ech . jesli zylas w Francji , panstwie tak cudownie laickim i w ktorym dba sie
      o neutralnosc swiatopogladowa a nie jestes katoliczka to tu bedziesz miala
      pieklo . katolicy cie zjedza .
      pozdrawiam
      • kamajkore Re: Polak nie moze byc ateista 25.01.06, 16:06
        o, cześć adaś, Ciebie tu jeszcze brakowało :)
        i do widzenia, bo spadam...
        • Gość: adam81w Re: Polak nie moze byc ateista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:07
          jestem wszedzie kama :)
      • fanta_molade Francja nie taka cudowna... 25.01.06, 16:21
        >>jesli zylas w Francji , panstwie tak cudownie laickim i w ktorym dba sie
        > o neutralnosc swiatopogladowa

Niestety to nie jest wiarygodny obraz Francji. Odsyłam do stron :
        noiretfier.com, braves garcons d'afriques a przede wszystkim polecam oglądnięcie
        takich filmów jak "Je suis noir et francais" (jestem czarny i jestem francuzem)
        i "Le plafond de verre" Yasminy Benguigui (film dokumentalny przedstawiający
        nierówne szanse czarnych i białych Francuzów (!!) we Francji). A prawo z 23.
        lutego 2005 - aby w podręcznikach szkolnych dzieci mogły poczytać o pozytywnych
        skutkach kolonizacji?? Mieszkajac tu, na przedmiesciach Paryza, często jestem
        świadkiem (ofiara zreszta tez - jako Polka, co podkreslam, i jeszcze do tego
        Mulatka, to ze nie jestem katoliczką na szczescie nikomu we Francji nie
        przeszkadza)aktow rasizmu, jezdze codziennie RER-em (pociag podparyski),
        obserwuje ludzi... Wystarczy poogladac telewizje francuzka, albo po prostu
        pogadac z Czarnymi Francuzami (!!) którch ciagle ktos pyta: okej, mówisz że
        jesteś Francuzem, ale SKĄD JESTEŚ? Bo dla wilu Francuzów - Francuz oznacza
        biały. Przy okazji - Wszystkim którzy myślą podobnie polecam spacer po
        Paryżu/Marsylii/Toulouse. Po prostu. Pozdrawiam.
        • Gość: Lidka Taka jest prawda o Francji. IP: *.cybernet.ch 25.01.06, 18:57
          Francja: ojczyzna demokracji i wolnosci obywatelskich.

Na codzien rzeczywiscie nie jest rozowo...

Nie mowiac juz o tematyce post-kolonialnej !

Algierie,czy przykladowo Senegal sie chcialo,
          sie wysysalo i wykorzystywalo
          - a potem zostawilo na pastwe wlasnego losu ?!

A jest to kraj, ktory buduje demokracje od 200 lat.

Polska buduje demokracje zaledwie od 17 lat
          ...i jest w gruncie rzeczy krajem post-kolonialnym.
          • Gość: m Re: Taka jest prawda o Francji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:33
            Francja-kraj w którym księza musza zdjemowac koloratki żeby ich w ogole
            wpuszczono np. do restauracji, a za pokazanie sie z habicie groza niewybredne
            żarty o ile nie kamien. Tolerancja wprost kwitnie...
            • Gość: sklepowa Moze bez niezdrowej przesady... IP: *.cybernet.ch 25.01.06, 20:43
              Ksiadz nie musi nic zdejmowac - a ze lata w sukience...

hmm...niektorzy ludzie sa nietolerancyjni...

Prawo francuskie - w kazdym razie zakazuje dyskryminacji.
              • Gość: sklepowa Dyskryminowany kler - przede wszytkim w Lourdes ! IP: *.cybernet.ch 25.01.06, 21:05
                Dyskryminowany kler - przede wszytkim w Lourdes !

Akurat !

Radze sie mocno stuknac w glowe.
          • Gość: Arleta Re: Taka jest prawda o Francji. IP: *.media4.pl 26.01.06, 19:04
            Francja: ojczyzna demokracji i wolnosci obywatelskich."
            ales nie douczona polska konstytucja byla pierwsza przed francuska druga zaraz
            po stanach zjednoczonych-nie znasz historii swego kraju dziewcze :P
    • kamajkore Re: Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce? 25.01.06, 16:05
      To pewnie zależy u kogo...
      Jak czytam posty Echo (na przykład) to mi się uruchamia od razu stereotyp
      katolika, brrr..... POdkreślam, że to stereotyp właśnie, a składają się na ten
      uroczy portret takie cechy, jak: dogmatyzm, wbite do łba kościelne slogany o
      'zyciu poczętym', 'świętości rodziny', 'uswięconej roli kobiety' itp..., mierna
      inteligencja, a jeżeli nawet wysoka to używana jedynie W RAMACH wierzeń, o
      prawdziwości których wątpić nikt niech się nie waży; no i podręczny słownik
      obelg, w stylu: czerwony komuch, zgniły relatywista, morderca życia poczętego,
      hehehe... :)

Tak, Polacy to jeszcze rasiści - może jest to mniejszość, ale mniejszość
      agresywna, więc myślę, że Mulatka czy jej dziecko wciąż nie mieliby tutaj
      łatwego życia :( Zresztą słowo 'Francuz' tez tu bywa uzywane jako obelga, z
      jakiegoś głupiego politycznego powodu, ale nie pamiętam juz jakiego. O 'Ruskim'
      juz nawet nie wspominając. Kiedy mówimy 'Afryka' - wielu z nas pomysli pewnie:
      'dzicy'.

I mam nadzieję, że w czymkolwiek powyżej się mylę...
      • chevaliere_de_la_barre Re: Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce? 25.01.06, 16:11
        kamajkore napisała:

> Zresztą słowo 'Francuz' tez tu bywa uzywane jako obelga, z
        > jakiegoś głupiego politycznego powodu, ale nie pamiętam juz jakiego.

Z powodu francuskiej choroby :)
    • markus.kembi Re: Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce? 25.01.06, 16:12
      Rasizm jest wszędzie. A w Polsce dotyczy głownie grupy starych pierdzieli którzy
      słuchają radia z ryjem w nazwie (nie wiem czy słyszałaś o takim) i nie lubią
      Żydów. Murzyn niby może być, ale córkę za Murzyna mało kto by wydał bez kręcenia
      nosem. Wśród ludzi młodych stosunek do osób o ciemnej karnacji jest raczej
      pozytywny - sam kiedyś spotkałem mieszkającego w polsce Zambijczyk kóry
      opowiadał jak to codziennie z kimś pije (co oznacza, że się juz dobrze zasymilował).
      • fanta_molade Radio Maryja 25.01.06, 16:25
        Tak, znam to radio. We Francji jeszcze go nie odbieram ;) ale już chyba
        niedługo, co?

• chevaliere_de_la_barre Re: Radio Maryja 25.01.06, 18:35
          fanta_molade napisała:

> Tak, znam to radio. We Francji jeszcze go nie odbieram ;) ale już chyba
          > niedługo, co?

Jak sie radio Luksemburg zgodzi ;)
      • chevaliere_de_la_barre do markusa 25.01.06, 16:34
        I ona pisze z Francji na klawiaturze QUERTY, z polskimi znakami????? ;)))
        Mieszkajac na "przedmiesciu"???? ;)

Nie daj sie nabic w "Gajowke" !;)

• fanta_molade nie wiem w czym problem?? 25.01.06, 16:40
          Jasne, że mam polską klawiaturę, kupioną w Polsce (w Makro zresztą, w Krakowie).
          Polskie znaki są mi potrzebne ;) Oprogramowanie też mam polskie, komputer też
          polski, a mieszkam na przedmiesciach Paryza - nie wiem co w tym dziwnego? Ja
          znam Chińczyków, którzy mają swoje klawiatury, choć mieszkają we Francji. Jestem
          pewna, że potrafisz sobie to wyobrazić tylko tak się wygłupiasz chevaliere :)
          Pozdrowienia z 10-cio stopniowej Francji.
          • chevaliere_de_la_barre Pinokio ;) 25.01.06, 17:59
            fanta_molade napisała:

> Jasne, że mam polską klawiaturę, kupioną w Polsce (w Makro zresztą, w
            Krakowie)
            > .
            > Polskie znaki są mi potrzebne ;) Oprogramowanie też mam polskie, komputer też
            > polski, a mieszkam na przedmiesciach Paryza - nie wiem co w tym dziwnego? Ja
            > znam Chińczyków, którzy mają swoje klawiatury, choć mieszkają we Francji.
            Jeste
            > m
            > pewna, że potrafisz sobie to wyobrazić tylko tak się wygłupiasz chevaliere :)
            > Pozdrowienia z 10-cio stopniowej Francji.

Chevalièèèèèère ;)))

Bo wy nom tu gazdzino jakesi duby smolone plecita az wom sie z nosa kuzy! ;)
            • fanta_molade chevaliere bez akcentu szuka zaczepki. łobuz :) 25.01.06, 18:12
              Chevaliere a dlaczego?? Właśnie patrzę w lustro (na przedmieściach Paryża -
              ciągle tu jestem i ciągle używam polskich znaków)- i nos mi nie urósł, więc skąd
              ten Pinokio, i z nosa też mi się nie kurzy...? Pozdrawiam! (nadal z Francji!).
              • chevaliere_de_la_barre Re: chevaliere bez akcentu szuka zaczepki. łobuz 25.01.06, 18:32
                fanta_molade napisała:

> Chevaliere a dlaczego?? Właśnie patrzę w lustro (na przedmieściach Paryża -
                > ciągle tu jestem i ciągle używam polskich znaków)- i nos mi nie urósł, więc
                ską
                > d
                > ten Pinokio, i z nosa też mi się nie kurzy...? Pozdrawiam! (nadal z
                Francji!).

Cavalière z podparyskiego bruku bez pieprzykow?
                ¨^¨ùùùçççèèèééé ;)))
    • lidia_maria Re: Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce? 25.01.06, 16:33
      czesc
      sama sie zastanawiam nad przyjazdem do polski
      w grecji mieszkam 17 lat od 15 roku zycia , jestem z krakowa
      ale kurcze wlasnie boje sie ze wezme zeczy kupie dom i jak potem nie bedzie mi
      sie podobac to co ja zrobie? sama nie wiem, poczekam jeszcze z 10 lat jak moja
      mam wezmie emeryture i potem zobacze
      • fanta_molade plan 25.01.06, 16:45
        Trzeba przyjechac z gotowym planem. Ja się długo zastanawiłam DLACZEGO chcę
        wrócić do Polski. I dlatego jadę. I jasne, że może się nie spodobać. Ale to, jak
        już ktoś napisał, zależy od tego w jakim środowisku się znajdziemy. A co robisz
        w Grecji? Czy tam się fajnie żyje? Mam koleżankę Kanadyjkę, która wyszła za mąż
        za Greka właśnie we Francji i żyją długo i szczęsliwie w Grecji. Jest bardzo
        zadowolona...
        • Gość: lidia_maria Re: plan IP: *.otenet.gr 26.01.06, 20:42
          hej,w grecji mieszka mi sie wlasciwie lekko
          ale zawsze dogaduja ci ze jestes obaca (zakompleksieni durnie)
          zwlaszcza ze po mnie widac ze nie jestem grekiem,ale co do pracy i stylu zycia
          wlasciwie jestem zadowolona,ale zawsze myslalam zeby kiedys wrocic do krakowa
          w koncu w domu jest najlepiej ,zwlaszcza ze mysle urodzic dziecko
          i nie chcialabym zeby wychowywalo sie tutaj w atenach wsrod obcych
        • Gość: lidia_maria Re: plan IP: *.otenet.gr 26.01.06, 20:46
          mialo byc obca
    • yanuszka długo by pisać 25.01.06, 16:36
      w każdym kraju sa stereotypy, Polska nie jest tu wyj ątkiem.. dlatego wydaje mi
      się, że przy przeoprowadzce powinnaś wziąć istotniejsze rzeczy pod uwagę, a
      stereotypami sie po prostu nie przejmować.

z resztą - chyba wszystko zależy od tego, w jakim środowisku będziesz sie
      obracać i żyć.. jeśli np. w małej wiosce [wklej --> stereotyp wsi polskiej] to
      posiadanie ciemniejszego koloru skóry może byc pewna ciekawostką.. ale przeciez
      patrzący krzywo młodzi chłopcy o dziwnym wyrazie twarzy [wklej --> stereotyp
      dresiarza][wklej -->stereotyp skina/narodowca] są zarówno na wsi jak i w
      mieście, gdzie jest ich nawet więcej..

i zawsze musisz sie liczyc z tym, że jeśli przeprowadzasz sie po wielu latach,
      to z pewnością nie od początku bedziesz się czuła "u siebie", bo jednak wiele
      sie zmieniło.. ale nie przejmuj sie tym po prostu i uwierz, że są ludzie,
      którzy z całych sił staraja się nie mysleć stereotypowo [wklej --> stereotyp
      stereotypowego myślenia].

pozdrawiam cieplo!
    • miesiekido Re: Jakie STEREOTYPY dominują w Polsce? 26.01.06, 20:31
      wszędzie są ludzie i taborety.Zależy jak trafisz.Nie bój się nikt cię nie
      zje,bzdury wypisują.Bądź człowiekiem - to wystarczy, miej serce , patrz w
      serce i nie daj się cwaniakom - to wszystko.Reszta to olewka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka