Dodaj do ulubionych

Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną?

18.04.06, 23:17
Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną?

Od pewnego czasu mam wrażenie że świat dzieli się nie tylko na narody bogatsze
i biedniejsze , stare i młode , ale także narody nieuprzywilejowane i
uprzywilejowane.
Nigdy nie byłem antysemitą. Żyd był mi tak samo obojętny jak Turek czy
Argentyńczyk. Do czasu gdy zauważyłem ( wiem Ameryki nie odkryłem) że wszelka
publiczna krytyka działań Żydów kończy się w prokuraturze.
Nie może taki stan rzeczy się dłużej utrzymywać. Żydzi tak jak każdy inny
narów podlega krytyce. A jest co krytykować...
Obserwuj wątek
    • markiz.de.sade Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:18
      Jasne, pod warunkiem, że krytyka nie wychodzi od zoologicznych antysemitów (a
      takich w Polsce nie brakuje).
    • znj2 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:19
      Nie.Oni po prostu są mądrzejsi niż my Polacy.
      • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:24
        Mozesz uzasadnic swoja wypowiedz? Z czego to niby wynika ta rzekoma madrosc?
        • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 02:37
          Gość portalu: Magda napisał(a):

> Mozesz uzasadnic swoja wypowiedz? Z czego to niby wynika ta rzekoma madrosc?

Hmmmmm... Może dlatego, że nie inicjują wątków "Polacy są uprzywilejowaną grupą
          społeczną"?
          • Gość: ciekawe... Gdyby antypolonizm był ścigany jak antysemityzm IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.04.06, 13:44
            - to pewnie by inicjowali...

supaari napisał:

>nie inicjują wątków "Polacy są uprzywilejowaną grupą
        • Gość: znj2 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 15:00
          Z tego.
          Przed wojną w miasteczku,mieszkało sporo żydów.Mieszkała również Salcie,brzydka
          jak noc.Chciała wyjść za mąż, lecz nie miała posagu.Poszła do rabina po radę.
          Ten postanowoł.Każdy żyd da złotówkę, żeby Salcie miała posag.W ten sposób
          uzbierano 5 tys. złotych.Bardzo dużą kwotę i Salcie wyszła za mąż.Jest to fakt
          autentyczny.A u nas.Idź do księdza i powiedz to samo co ta żydówka.
          • nelsonek Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 20.04.06, 21:44
            (...)jest to fakt autentyczny.(...)

A sa jakies nieautentyczne fakty?
    • po_godzinach Szymonie Stańczyku, masz 18.04.06, 23:20
      takie piekne zydowskie imię, tak historyczny przydomek - z okresu, gdy Polska
      była rajem dla Żydów - Stańczyk. Cóz więc chcesz krytykować?
      • szymonstanczyk Re: Szymonie Stańczyku, masz 18.04.06, 23:23
        he he
        no właśnie , ostatnio się nad tym zastanawiałem
        A szkoda że była rajem bo za bardzo się rozpaskudzili nasi starsi bracia w wierze.
        • po_godzinach oj, oj ... 18.04.06, 23:26
          za ich przyczyną - miedzy innymi - kraj nasz rozkwitał ... nie to, co dziś.

Polactwo nam się rozpakudziło ...
          • gytha_ogg Re: oj, oj ... 18.04.06, 23:40
            ja mysle, ze kto inny tu sie bardziej rozpaskudzil...
          • Gość: Magda Re: oj, oj ... aj waj IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:22
            Polactwo ???? Czy ty czasami nie dyskryminujesz narodu polskiego???? Jesli
            jestes gosciem w czyims domu to szanuj gospodarza. Tobie jako gosciowi nikt tu
            nie ublizyl wyzywajac od Zydowstwa...
            • po_godzinach doedukuję cię 19.04.06, 00:26
              "Polactwo to znacząca część polskiego społeczeństwa, wykazująca się przede
              wszystkim nieuczciwością, zawiścią, nieufnością, lenistwem, nieudacznictwem i
              zmuzułmanieniem (tzn. brakiem woli walki o przetrwanie)"
              www.rubikkon.pl/Numer5/kultura-polactwo.htm
              PS. jestem u siebie bardziej, niz ci się wydaje - a ty, zdaje się, na emigracji?
              • Gość: Magda Re: doedukuję cię IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:29
                Czy to oznacza ze Zydowstwo jest odpowiednikiem Polactwa wedlug twojej
                definicji? Polska jest moim domem, nie musialam i nie musze nikogo prosic o
                pobyt.
                • po_godzinach Re: doedukuję cię 19.04.06, 00:31
                  > Czy to oznacza ze Zydowstwo jest odpowiednikiem Polactwa wedlug twojej
                  > definicji?

To nie moja definicja.

Polska jest moim domem, nie musialam i nie musze nikogo prosic o
                  > pobyt.

To tak, jak ja - nie rozumiem więc, czemu piszesz, że jestem w Polsce gościem?

• szymonstanczyk panie spokojnie 19.04.06, 00:34
                    nie kłócić się :)
                    to niektórzy Żydzi zasługują na bata ( patrz Ci którzy zarzucają polakom udział
                    w zbrodniach hitlerowskich)
                    • po_godzinach mogę korektę? :) 19.04.06, 00:38
                      zamiast:
                      "niektórzy Żydzi zasługują na bata"

niech bedzie:
                      "niektórzy ludzie zasługują na bata"

co ty na to?
                      • Gość: Magda Re: mogę korektę? :) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:42
                        A slowo Zyd zaslugujacy na bata pasuje wedlug ciebie czy tez absolutnie nie?
                        • po_godzinach Re: mogę korektę? :) 19.04.06, 00:44
                          tak samo, jak Polak zasługujący na bata
                          • Gość: Magda Re: mogę korektę? :) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:50
                            A Polak zaslugujacy na szacunek i wdziecznosc za to ze jako jedyny w Europie
                            otworzyl drzwi dla Zydow wypedzonych z Niemiec tuz przed II wojna swiatowa, za
                            to ze narazajac zycie wlasne i swojej rodziny ukrywal Zydow ? Tylko baty,
                            plucie i niewdziecznosc... tylko Polactwo i " polskie" obozy??????
                            • po_godzinach jesli idzie o Polaków - 19.04.06, 00:53
                              jednym szacunek (Sprawiedliwym), innym (szmalcownikom i mordercom) baty

Ludzie nie dzielą się wedle narodowości a wedle swego człowieczeństwa

Ta rozmowa nie ma dalszego sensu, więc się żegnam
                              • Gość: Magda Re: jesli idzie o Polaków - IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:58
                                Masz racje Niemcy Zydow nie mordowali,tylko Zydzi amerykanscy. To sa wasi
                                szmalcownicy, a Polska stracila w zwiazku z tym 6 milionow Polakow.
                                • po_godzinach popukaj się w głowę, a rozlegnie sie echo 19.04.06, 01:01
                                  • Gość: Magda Re: popukaj się w głowę, a rozlegnie sie echo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 01:03
                                    Prawda zabolala az tak bardzo , czy zyjesz w totalnej ciemnocie i nadal do
                                    ciebie nie dotarla?
                                • squirrel9 Re: jesli idzie o Polaków - 19.04.06, 13:43
                                  A oprócz tego to ci nic nie jest? Wszyscy w domu zdrowi?
                                  • Gość: Magda Re: jesli idzie o Zydowstwo... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.06, 21:35
                                    Zadnych konkretnych argumentow nie masz??? A moze ty taka sama dyskryminatorka
                                    Polakow jak ta Zydowa po godzinach?
                    • Gość: Magda Re: panie spokojnie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:39
                      Masz racje Szymon niektorzy z nich, szczegolnie ci amerykanscy Zydzi glosno
                      krzycza aby zagluszyc wlasna wine, kiedy nie pomagali ginacym z rak niemieckich
                      zbrodniarzy braciom w Europie. No i jak sie dorobili na tej II wojnie
                      swiatowej...
                  • Gość: Magda Re: doedukuję cię IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:34
                    Dlaczego, wiec wyrazasz sie o swoim domu i o swoich rodakach tak pogardliwie?
                    • po_godzinach Re: doedukuję cię 19.04.06, 00:38
                      mylisz się

wyrażam się źle o głupcach - skądkolwiek oni są
                      • Gość: Magda Re: doedukuję cię IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:52
                        Ja rowniez, dlatego mowie stop klamstwom i oszczerstwom w stosunku do Polakow.
                        • squirrel9 Re: doedukuję cię 19.04.06, 13:44
                          Do których Polaków?
                  • Gość: Roraima Re: doedukuję cię IP: *.aster.pl 19.04.06, 00:35
                    po_godzinach napisała:
                    To tak, jak ja - nie rozumiem więc, czemu piszesz, że jestem w Polsce gościem?

bo masz inne poglądy? ;)
                    • po_godzinach Re: doedukuję cię 19.04.06, 00:39
                      :)
          • Gość: ciekawe... Re: oj, oj ...- "mowa nienawiści"?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.04.06, 13:37
            po_godzinach napisała:

> Polactwo nam sie rozpaskudziło...

"Żydłactwo nam się rozpaskudziło"

- co by sie działo, gdyby takie zdanie padło w felietonie w RM ?
        • Gość: ciekawe... Gwoli ścisłości - "młodsi bracia" IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.04.06, 13:54
          Współczesny judaizm talmudyczny jest młodszy od chrześcijaństwa (IV-VI wiek)
          A więc - "młodsi bracia"
    • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:22
      > A jest co krytykować...

oj jest, jest..

• szymonstanczyk Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:24
        tylko cicho kolego bo już pewnie wyrok na nas zapada
        • markiz.de.sade Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:25
          szymonstanczyk napisał:

> tylko cicho kolego bo już pewnie wyrok na nas zapada

To się nazywa chyba mania prześladowcza ;)
        • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:39
          kolezanko, jak juz cos ;)

a amerykanskich Żydow nie lubie, odkad moja dobra kumpela wrocila z NYC, gdzie
          pracowala u takich jako pomoc domowa. szkoda mowic, ile sie nasluchalam
          szczegolow z zycia, ale ci ludzie rzeczywiscie sa nieprzyjemni. ale niech tam,
          niech sobie beda, jacy chca i zyja, jak im pasuje. ale to, co ostatnio sie
          wyprawia - żądania tzw. rewindykacji, czyli zwykla proba wyludzenia od nas
          mienia, ktore wcale sie im nie nalezy - to juz naprawde brak slow. nie mowiac
          juz o linczu, jaki spadl na jedynego czlowieka, ktory osmielil sie powiedziec o
          tym glosno, i tym, ze grzyb przeprosil za niego, co mnie akurat nie dziwi, bo
          nigdy o nim dobrego zdania nie mialam..
          • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 18.04.06, 23:58
            gytha_ogg napisała:

ale to, co ostatnio sie wyprawia - żądania tzw. rewindykacji, czyli zwykla
            proba wyludzenia od nas mienia, ktore wcale sie im nie nalezy - to juz naprawde
            brak slow. nie mowiac juz o linczu, jaki spadl na jedynego czlowieka, ktory
            osmielil sie powiedziec o tym glosno, i tym, ze grzyb przeprosil za niego, co
            mnie akurat nie dziwi, bo nigdy o nim dobrego zdania nie mialam..

A mogłabyś mnie, koleżanko (!), wprowadzić w temat? Dlaczego im się nie należy
            (lub precyzyjniej - dlaczego uważasz, że im się nie należy)? Tak sobie myślę,
            że strona (napisałaś wszak "od nas"!) nie jest dobrym sędzią we własnej
            sprawie, więc zamilcz czy im się należy, czy też nie...
            I czy o "grzybie" nie byłaś dobrego zdania, czy o ty, kogo "grzyb" przepraszał?
            Zagmatwałaś, koleżanko, sprawę, zagmatwałaś...
            • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:26
              Zachowuj sie grzeczniej jako gosc i przepros za brzydkie zachowanie...
              • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 00:51

> Zachowuj sie grzeczniej jako gosc i przepros za brzydkie zachowanie...

Przepraszam za "brzydkie zachowanie"...

A Ty łaskawie poinformuj mnie jakie moje zachowanie było "brzydkie" (bo nie
                miałaś na myśli "b-ŻYDKI-ego"?), żebym go na przyszłość się wystrzegał... Albo
                zgłaszaj adminowi bez ostrzeżenia!
                Z góry dziękuję
                • po_godzinach Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 00:54
                  masz niegrzeczny nick i to dlatego

i z pewnością niegrzeczne myśli
                  • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 01:02
                    po_godzinach napisała:

> masz niegrzeczny nick i to dlatego

To przez to podwojone "a"; wiem - byli (i wciąż są - mam wyszukiwarkę!) tacy,
                    co mnie widzą jako "Supariego"? Ty też masz "niegrzeczny" nick, bo wskazuje na
                    to, że odbierasz "swoje" po_godzinach, czyli siódmego dnia tygodnia, a nie
                    pierwszego (niedziela!), jak większość chcrześcijan!

> i z pewnością niegrzeczne myśli

Moje myśli są bardziej niegrzeczne niż czyny! Przyznaję to z pokorą i
                    wstydem... Oj, żebyż było inaczej... Byłbym... Nie powiem kim!
                    • po_godzinach Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 01:10
                      Może się rozciągnij? (supaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaari) albo wydrukuj?
                      (SUPAARI)?

Kto wie? :) To pierwsze byłoby leniwe i senne, drugie - takie trochę na
                      baczność i w gotowości.

" Oj, żebyż było inaczej... Byłbym... Nie powiem kim!"

Dobra, wole się nie domyslać :)

Dobranoc :)

• supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 01:26
                        po_godzinach napisała:

> Może się rozciągnij? (supaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaari)

Niezbyt!!! Bo im więcej "a" tym jedno "a" większą różnicę czyni... Inaczej
                        mówiąc: "supaari" bardziej się różni od "supari"
                        niż "supaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaari"
                        niż "supaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaari". Najlepszy sposób - dodanie do
                        listy przyjaciół lu nieorzyjaciół. Mam nadzieję, że masz mnie na tej samej, co
                        ja Ciebie :-)

albo wydrukuj?
                        >
                        > (SUPAARI)?
                        >
                        > Kto wie? :) To pierwsze byłoby leniwe i senne, drugie - takie trochę na
                        > baczność i w gotowości.
                        >

Zawsze znajdzie się "gotowy" prześmiewca...

> " Oj, żebyż było inaczej... Byłbym... Nie powiem kim!"
                        >
                        > Dobra, wole się nie domyslać :)
                        >
                        > Dobranoc :)
                        >
                        Dobranoc! Obiecuję, że będę częściej!

>
                        >
                • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 00:56
                  Po prostu zamilcz tak jak to radzisz innym.
                  • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 01:07

> Po prostu zamilcz tak jak to radzisz innym.

Mam zamilczeć w każdej sprawie czy tylko w tych, w których mam inne od innych
                    zdanie?
                    Różnica istotna dla wszystkich myślących. Przyjmę każdą krytykę człowieka
                    myślącego i umiejętnie - bez rażących błędów! - wyrażającego swe "credo".
                    • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 01:32
                      www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/nichthauser.html
                      www.kki.pl/piojar/jedwabne/antysem.html
                      • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.06, 01:34
                        www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/antysem.html
                        • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 02:14

> www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/antysem.html

Droga Magdo!
                          Przytaczałaś wiele wypowiedzi z internetu, ale niezbyt na temat...
                          Pytałem na jakiej podstawie niejaka gytha_ogg napisała, że następuje "zwykla
                          proba wyludzenia od nas mienia, ktore wcale sie im nie nalezy".
                          Uznałem, że to nadużycie i chyba się nie pomyliłem, bom się odpowiedzi nie
                          doczekał.
                          I muszę Cię ropczarować!!! Urodziłem się w mieście, w którym panowie Laudańscy
                          się osiedlili po wojnie. I muszę Cię poinformować, że w owym mieście NIKT (poza
                          moim wujem i kilkoma innymi osobami - ludność w sumie napływowa!) nie miał
                          wątpliwości kto zeksterminował jedwabińskich Żydów! Nawet w czasie, kiedy napis
                          na kamieniu głosił, że "1600 Żydów zostało...". Wówczas nikt nie zaprzeczał
                          temu kto (!), ilu (!) i czy sam (!) Żydów zabił...
                          Uderzmy się we własne piersi - tylkon to może przynieść wyzwolenie!
                          • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 17:36
                            supaari napisał:

>,
                            > Pytałem na jakiej podstawie niejaka gytha_ogg napisała, że następuje "zwykla
                            > proba wyludzenia od nas mienia, ktore wcale sie im nie nalezy".

O ile wiem , wg polskiego prawa sprawa jest przedawniona.
                            Poza tym, co innego prawa spadkobierców, a co innego "Holokaust Biznes"

Prez.Bush ma okazję pokazac,że naprawdę jest naszym przyjacielem
                            - i pomóc Polsce w tym sporze.
                            > Uznałem, że to nadużycie i chyba się nie pomyliłem, bom się odpowiedzi nie
                            > doczekał.
                            > I muszę Cię ropczarować!!! Urodziłem się w mieście, w którym panowie
                            Laudańscy
                            > się osiedlili po wojnie. I muszę Cię poinformować, że w owym mieście NIKT
                            (poza
                            >
                            > moim wujem i kilkoma innymi osobami - ludność w sumie napływowa!) nie miał
                            > wątpliwości kto zeksterminował jedwabińskich Żydów! Nawet w czasie, kiedy
                            napis
                            >
                            > na kamieniu głosił, że "1600 Żydów zostało...". Wówczas nikt nie zaprzeczał
                            > temu kto (!), ilu (!) i czy sam (!) Żydów zabił...
                            > Uderzmy się we własne piersi - tylkon to może przynieść wyzwolenie!
                            >
                            >
                            • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 18:12
                              > supaari napisał:
                              >
                              nie miał
                              > > wątpliwości kto zeksterminował jedwabińskich Żydów! Nawet w czasie, kiedy
                              >
                              > napis
                              > >
                              > > na kamieniu głosił, że "1600 Żydów zostało...". Wówczas nikt nie zaprzec
                              > zał
                              > > temu kto (!), ilu (!) i czy sam (!) Żydów zabił...

Jeśli 'wiedzieli' o 1600 Żydach, to ich pozostała wiedza mogła byc równie
                              daleka od prawdy...

> > Uderzmy się we własne piersi - tylkon to może przynieść wyzwolenie!

Najpierw polecam książkę prof.Nowaka "100 kłamstw Grossa"
                          • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 20:45
                            > Pytałem na jakiej podstawie niejaka gytha_ogg napisała, że następuje "zwykla
                            > proba wyludzenia od nas mienia, ktore wcale sie im nie nalezy".
                            > Uznałem, że to nadużycie i chyba się nie pomyliłem, bom się odpowiedzi nie
                            > doczekał.

nie doczekales sioe wczesniej, bo mam jeszcze inne zajecia, poza siedzeniem na
                            forum. ale odpowiedz juz jest, gdzies ponizej.
            • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 20:39
              > A mogłabyś mnie, koleżanko (!), wprowadzić w temat? Dlaczego im się nie
              należy
              > (lub precyzyjniej - dlaczego uważasz, że im się nie należy)?

DLATEGO sie nie nalezy, poniewaz chodzi o majatki, ktore nalezaly do Żydow,
              bedacych obywatelami polskimi przed IIWŚ, a ktorzy zostali zamordowani przez
              hitlerowcow, bezpotomnie, calymi rodzinami, a wiec nie pozostawili zadnych
              spadkobiercow! _zgodnie_z_prawem_, te majatki przeszly w posiadanie Skarbu
              Państwa.
              Zydzi chca je teraz wyludzic jedynie na podstawie tego, ze byli wlasciciele
              byli Żydami, i oni sa Żydami. nie maja poza tym nic wspolnego z bylymi
              wlascicielami, ktorzy wszak byli nie tylko Żydami, ale jednoczesnie Polakami.
              nie ma w tym krzty uczciwosci.
              • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 20.04.06, 20:24
                gytha_ogg napisała:
                > DLATEGO sie nie nalezy, poniewaz chodzi o majatki, ktore nalezaly do Żydow,
                > bedacych obywatelami polskimi przed IIWŚ, a ktorzy zostali zamordowani przez
                > hitlerowcow, bezpotomnie, calymi rodzinami, a wiec nie pozostawili zadnych
                > spadkobiercow! _zgodnie_z_prawem_, te majatki przeszly w posiadanie Skarbu
                > Państwa.

Chcesz powiedzieć, że gdybym teraz zmarł wraz z żoną, bezpotomnie, całą
                rodziną, to mój majątek przeszedłby na własność Skarbu Państwa? Zgroza...

> Zydzi chca je teraz wyludzic jedynie na podstawie tego, ze byli wlasciciele
                > byli Żydami, i oni sa Żydami. nie maja poza tym nic wspolnego z bylymi
                > wlascicielami, ktorzy wszak byli nie tylko Żydami, ale jednoczesnie Polakami.
                > nie ma w tym krzty uczciwosci.

A pod sąd łajdaków za próbę wyłudzenia!!! Podasz jakieś nazwiska? Może
                koleżanka z NYC pomoże?
                • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 09:27
                  supaari napisał:

> Chcesz powiedzieć, że gdybym teraz zmarł wraz z żoną, bezpotomnie, całą
                  > rodziną, to mój majątek przeszedłby na własność Skarbu Państwa?

Jeśli nie zostawisz testamentu, to tak.

>Zgroza...

Dlaczego?

• supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 11:23
                    mg2005 napisał:
                    > Jeśli nie zostawisz testamentu, to tak.
                    >

A dzieci mojego rodzeństwa?

> >Zgroza...
                    >
                    > Dlaczego?
                    >
                    >
                    Bo głupie i nieprawdziwe.

>
                    • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 14:32
                      supaari napisał:

>
                      > A dzieci mojego rodzeństwa?
                      >

Tylko dlaczego "dzieci" przypomniały sobie o majątku po 50 latach,
                      a pozwy składają w sądach USA ,a nie w polskich?...
                      • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 14:51
                        mg2005 napisał:
                        > > A dzieci mojego rodzeństwa?
                        > >
                        >
                        > Tylko dlaczego "dzieci" przypomniały sobie o majątku po 50 latach,
                        > a pozwy składają w sądach USA ,a nie w polskich?...

Dzieci mojego rodzeństwa - a o nich mowa - żadnych pozwów nie składały.
                        • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 15:08
                          pozwole sobie przypomniec, ze my tu nie mowimy o dzieciach Twojego rodzenstwa,
                          tylko o Żydach, a tych eksterminowano calymi rodzinami, mezczyzn, kobiety,
                          dzieci, i nie pozostawiano przy zyciu zadnych dzieci rodzenstwa. jesli ci,
                          ktorzy teraz dopominaja sie o majatek - udowodnia, ze sa krewnymi bylych
                          wlascicieli, prosze bardzo. ale jak dotad niczego takiego nie przedstawili.
                          • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 20:37
                            gytha_ogg napisała:

> pozwole sobie przypomniec, ze my tu nie mowimy o dzieciach Twojego
                            rodzenstwa,
                            > tylko o Żydach, a tych eksterminowano calymi rodzinami, mezczyzn, kobiety,
                            > dzieci, i nie pozostawiano przy zyciu zadnych dzieci rodzenstwa. jesli ci,
                            > ktorzy teraz dopominaja sie o majatek - udowodnia, ze sa krewnymi bylych
                            > wlascicieli, prosze bardzo. ale jak dotad niczego takiego nie przedstawili.

Ależ było - pamiętam to dokladnie - o tym kto przejmie nasz mającek, gdybym
                            tragicznie zmarł wraz z zoną.
                            Z Twoich słów wynika, że żadnemu obecnie żyjącemu Żydowi nie zabito w czasie
                            wojny ojca, matki, babci, dziadka, wujka, cioci... Pewnie cała rodzina Marka
                            Edelmana przeżyła?
                            Cieszę się, że pozwalasz tym, którzy "udowodnia, ze sa krewnymi bylych
                            wlascicieli" przekazać spadki. Wnoszę, że udowadniać mają przed Tobą i do tej
                            pory Cię nie przekonali. W świetle tego, co wcześnie o pozwach pisał Mg2005
                            podejrzewam, że pracujesz w amerykańskim sądzie. I tak w godzinach pracy na
                            forum?
                            A tak na poważnie - parę lat temu jakaś obrotna grupka rzeczywiście wyłudziła w
                            Krakowie kilka pożydowskich kamienic. I jak mnie pamięć nie myli, to
                            amerykańskimi Żydami oni nie byli...
                            • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 23:16
                              > Ależ było - pamiętam to dokladnie - o tym kto przejmie nasz mającek, gdybym
                              > tragicznie zmarł wraz z zoną.

nie, tylko Ty o tym zaczales gadac.

> Z Twoich słów wynika, że żadnemu obecnie żyjącemu Żydowi nie zabito w czasie
                              > wojny ojca, matki, babci, dziadka, wujka, cioci... Pewnie cała rodzina Marka
                              > Edelmana przeżyła?

dopoki nie ma podstaw prawnych, aby wierzyc, ze te ciocie i wujkowie to akurat
                              wlasciciele polskich majatkow - dotad nic im sie nie nalezy. a zreszta nie
                              wydaje mi sie, zeby automatyczne dziedziczenie w ogole zachodzilo na podstawie
                              pokrewienstwa nie po linii prostej, ale moge sie mylic, bo dokladnie sie na tym
                              nie znam.
                              moja rodzina (przodkowie w linii prostej) stracila majatek za Bugiem, ktory
                              niestety znalazl sie po wojnie poza granicami Polski, i czy pies z kulawa noga
                              pofatyguje sie zwrocic mi przynajmneij rownowartosc? NIE. ale Żydzi, jak juz
                              ktos wspomnial, najwyrazniej sa uprzywilejowani.

> Wnoszę, że udowadniać mają przed Tobą i do tej
                              > pory Cię nie przekonali. W świetle tego, co wcześnie o pozwach pisał Mg2005
                              > podejrzewam, że pracujesz w amerykańskim sądzie. I tak w godzinach pracy na
                              > forum?

juz od paru postow staram sie ignorowac tego typu teksty, bo na personalne
                              zaczepki nie lubie odpowiadac, ale skoncz wreszcie te denne prowokacje, bo
                              robisz z siebie blazna.
                              • Gość: Lena Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.jachpol.net 21.04.06, 23:31
                                A dlaczego on robi z siebie błazna, ja uważam,że to raczej ty... przykład -
                                dobra za Bugiem. Nie widziasz różnicy między Rosją a Polską która rości sobie
                                pretensje do przynależności do elity europejskiej? Chcemy być traktowani na
                                równi z państwami demokratyczny,mi - zachowujmy standardy europejskie.
                                • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 23:34
                                  Gość portalu: Lena napisał(a):

> A dlaczego on robi z siebie błazna, ja uważam,że to raczej ty... przykład -
                                  > dobra za Bugiem. Nie widziasz różnicy między Rosją a Polską która rości sobie
                                  > pretensje do przynależności do elity europejskiej? Chcemy być traktowani na
                                  > równi z państwami demokratyczny,mi - zachowujmy standardy europejskie.

mozesz uscislic? jakos nie widze spojnosci w tej wypowiedzi.. :/
                                  • Gość: Lena Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: 80.48.96.* 21.04.06, 23:39
                                    Uściślić co? Spójność twojego myslenia czy mniemanie Polaków (niektórych) o
                                    własnej europejskości
                                    • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 00:02
                                      Gość portalu: Lena napisał(a):

> Uściślić co? Spójność twojego myslenia czy mniemanie Polaków (niektórych) o
                                      > własnej europejskości

ale co Ty z ta europejskoscia Polakow? - uscislij mi zwiazek Twojej wypowiedzi
                                      z tematem, bardzo prosze! (i tej, i poprzedniej)
                                      • Gość: Lena Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: 80.48.96.* 22.04.06, 00:37
                                        Jeśli nie rozumiesz zasad demokracji, uciwości i co to jest oddawanie cudzego
                                        to może powinnaś (właściwie twoja rodzina) pozostać za Bugiem. Twój "wywód"
                                        (jak oni mi nie oddają to i ja nie muszę) świadczy o tym poziomie. Jak mnie
                                        okradną to i ja okradnę - jest myśleniem głęboko "wschodnim".
                                        Twoje myślenie "Mam złe zdanie o Żydach odkąd moja koleżanka sprzątająca u nich
                                        przyjechała z NYC i opowiedział mi o nich" ... świadczy rónież o tym poziomie.
                                        Dodam ci jeszcze - jeśli nie wiesz - że nie ma takiego prawa które kazałoby
                                        oddać niewiadomokomu, cywilizowane prawo nakazuje oddawanie prawnym
                                        spadkobiercom i o to chodzi w tej rewindykacji. Bez względu na to co mówią
                                        twoje koleżanki lub mówi się w twoim środowisku. Może lepiej coś przeczytać
                                        zanim się wypowiesz.
                                        • Gość: Lena PS IP: 80.48.96.* 22.04.06, 00:41
                                          Na nieszczęscie tak jak ty myślących nie wszyscy Żydzi zgnięli w obozach, część
                                          przeżyła,. Część miała rwónież rodzinę poza granicami Polski a nawet Europy i
                                          oni przeżyli. Komunistyczne prawo nakazywało zabrac co zostało bo jak ich nie
                                          ma to im się nie należy, spadkobiercom też się nie należało. Komunizmu nie ma a
                                          myślenie pozostało.
                                          • gytha_ogg Re: PS 22.04.06, 00:53
                                            > Na nieszczęscie tak jak ty myślących nie wszyscy Żydzi zgnięli w obozach,
                                            część
                                            >
                                            > przeżyła,. Część miała rwónież rodzinę poza granicami Polski a nawet Europy i
                                            > oni przeżyli.

aha, i zupelnym przypadkiem cale akurat te rodziny teraz zasiadaja w Światowym
                                            Kongresie Żydow, jak rozumiem.. a my mamy na slowo uwierzyc, ze to wlasnie oni.
                                            • Gość: Lena Re: PS IP: *.jachpol.net 22.04.06, 09:25
                                              Wykazujesz się barkiem logicznego myslenie. To,że Kongres Żydów o coś walczy
                                              (np. prawo do rewindykacji) nie oznacza,że każdy z Kongresu będzie starał się o
                                              coś w Polsce. Czy dla ciebie wyobrażalne jest,ze tworzy się instytucja która
                                              działa w imieniu niekoniecznie swoim osobistym? Masz w ogóle taką świadomość?
                                        • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 00:48
                                          > Twój "wywód"
                                          > (jak oni mi nie oddają to i ja nie muszę) świadczy o tym poziomie. Jak mnie
                                          > okradną to i ja okradnę - jest myśleniem głęboko "wschodnim".

apeluje o czytanie ze zrozumieniem. ja mowie o przodkach swoich w linii
                                          prostej - swoich wlasnych, o MOICH pradziadkach!!! nie mowie o jakichstam nie
                                          znanych mi blizej Polakach, i nie domagam sie oddania mi ich majatku tylko
                                          dlatego, ze ja tez jestem Polka :/

> Twoje myślenie "Mam złe zdanie o Żydach odkąd moja koleżanka sprzątająca u
                                          nich
                                          >
                                          > przyjechała z NYC i opowiedział mi o nich" ... świadczy rónież o tym poziomie.

prosze o wybaczenie, ze nigdy w zyciu nie bylam w NYC, w zwiazku z tym relacje
                                          kolezanki sa jedyna podstawa, na jakiej moge opierac opinie. a znajac ja, nie
                                          mam zadnych podstaw, aby jej nie wierzyc.

> Dodam ci jeszcze - jeśli nie wiesz - że nie ma takiego prawa które kazałoby
                                          > oddać niewiadomokomu, cywilizowane prawo nakazuje oddawanie prawnym
                                          > spadkobiercom i o to chodzi w tej rewindykacji.

no i jacy z nich prawni spadkobiercy, skoro nie sa potomkami, a jedynie
                                          rodakami? prawni spadkobiercy to sa dzieci, wnuki, itd. badz inne osoby
                                          wymienione w testamencie.

> Bez względu na to co mówią
                                          > twoje koleżanki lub mówi się w twoim środowisku. Może lepiej coś przeczytać
                                          > zanim się wypowiesz.

kazde zrodlo informacji jest tak samo dobre - a kolezanka nawet lepsza, niz
                                          gazety, bo gazety z reguly kieruja sie z jednej strony prezentowanym
                                          swiatopgladem, a z drugiej - polityczna poprawnoscia. za to relacja kolezanki
                                          jest relacja naocznego swiadka, bez ideologicznych wygladzen. ale gazety tez
                                          czytuje, zeby nie bylo.
                                          za to Ty jak dotad do dyskusji nie wnioslas nic, oprocz zjechania mnie z gory
                                          na dol, w dodatku nie zadajac sobie trudu _dokladnego_ przeczytania moich
                                          wypowiedzi. ladny mi poziom. :/
                                          • Gość: Lena Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.jachpol.net 22.04.06, 09:34
                                            No i właśnie to co napisałaś świadczy o tobie (nie wiem jaki jest poziom twojej
                                            koleżanki ale mniemam,ze niewysoki). Jeśli masz trudność z kojarzeniem to
                                            wyobraż sobie co mogłaby mówić ci jakaś koleżaknka-Ukrainka sprzątająca u
                                            niektórych Polaków ... wystarczy ci wyobraźni? Tak bez ideologicznych
                                            wygładzeń. Natomiast to co mówi twoja koleżanka o rewidykacji może i jest
                                            dobrym źródłem dla ciebie - ale nie mów tego głośno bo to już świadczy o tobie
                                            tylko poczytaj - im więcej tym lepiej.
                                            • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 13:15
                                              no i wychodzi brak czytania ze zrozumieniem. nigdzie nie napisalam, ze moje
                                              zdanie o rewindykacji opieram o slowa kolezanki, to tylko Twoja
                                              nadinterpertacja. od kolezanki wiem jedynie, jak zachowuja sie Żydzi
                                              amerykanscy na codzien (wiadomo, ze nie wszyscy, ale pewna ogolna tendencje da
                                              sie zaobserwowac). napisalam, ze mam o nich kiepskie mniemanie, gdyz sa
                                              przewaznie bardzo nieuprzejmi, a zatrudnianych przez siebie ludzi traktuja jak
                                              smieci. tylko o to mi chodzilo na poczatku moich wypowiedzi.

co do moich pogladow na temat rewindykacji, nie ma to z kolezanka najmniejszego
                                              zwiazku. ale Tobie, jak widac, bardzo latwo przychodzi oceniac calkiem
                                              nieznanych i nigdy nie widzianych ludzi... tym samym wystawiasz swiadectwo
                                              jedynie sobie.
                                            • gytha_ogg PS. 22.04.06, 13:36
                                              wybacz, Lena, ale nie mam ochoty z Toba dluzej dyskutowac. jesli nie potrafisz
                                              utrzymac nerwow na wodzy i dyskutowac rzeczowo, a zamiast tego poslugujesz sie
                                              niewybrednymi sugiestiami pod moim (i nie tylko) adresem, to ja podziekuje.
                                              najpierw dorosnij, dziecko.
                                              • Gość: Lena Re: PS. IP: 80.48.96.* 22.04.06, 15:14
                                                Obawiam się, że ty oceniając innych (Żydów o których niczego nie wiesz poza tym
                                                co powiedziała ci sprzątająca u nich koleżanka ) wykazałaś się
                                                iście "rzeczowym" podejściem do dyskusji. Dobrze,ze chociaż zauważyłaś,że nie
                                                wszyscy są tacy sami jak niektózy u których sprzatała twoja koleżanka.
                                                Wierzę,że na temat rewindykacji (Jak napisałaś - wszyscy z Kongresu Żydowskiego
                                                chcą coś z Polski!!!!!!) nie powiedziała ci koleżakna - takią głupotę niewielu
                                                by wmysliło więc mniemam,ze to twój autorski pomysł.
                                                Dorosnąć do tekigo myslwenia? Z takiego myslenia jak twoje wyrasta się w wieku
                                                nastu lat, potem wstyd oceniać innych i pisać brdenie opierając się na tym co
                                                mówi koleżanka.....
                                                • gytha_ogg poza tematem 22.04.06, 15:55
                                                  Leno, ja tez mam swoje zdanie na temat Twojej umiejetnosci budowania pisemnych
                                                  wypowiedzi, nie mowiac juz o umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. ale
                                                  zachowuje je dla siebie, gdyz nie to jest tematem tej rozmowy.

ja nie oceniam Żydow jako poszczegolnych osob, bo jak w kazdej wielkiej grupie,
                                                  sa wsrod nich najrozniejsi ludzie, a krytykuje zachowanie pewnego
                                                  stowarzyszenia, bedacego ich reprezentacja. podczas gdy Ty probujesz oceniac
                                                  dokladnie mnie oraz bogu ducha winna kolezanke, ktora nawet zielonego pojecia
                                                  nie ma o calej rozmowie.

zauwaz, ze ja we wszystkich moich wypowiedziach staram sie jedynie odniesc do
                                                  informacji, jakie sa mi dostepne, i bronic swojego zdania, o Tobie nie wiem nic
                                                  poza tym, co moge przeczytac na tym forum, wiec wstrzymuje sie od jakichkolwiek
                                                  aluzji na temat Twojej osoby. Twoim stylem dyskusji jest natomiast regularne
                                                  mieszanie dyskutanta z blotem - zarzucasz mi niski poziom, brak logicznego
                                                  myslenia, itd. nic o mnie nie wiedzac, a nawet nie czytajac dokladnie moich
                                                  wypowiedzi. odnosze wrazenie, ze Twoim celem nie jest udowodnienie swoich
                                                  racji, ale dokuczenie i wyladowanie prywatnych frustracji na forum
                                                  internetowym, gdzie jestes anonimowa, wiec mozesz sobie pozwolic wreszcie na
                                                  uwolnienie swojej zlosliwej natury.

nie jestem prawnikiem, jestem tylko zwykla obywatelka, jedna z tysiecy, ktorych
                                                  opinie skladaja sie na tzw. opinie publiczna. sprawe rewindykacji znam z gazet,
                                                  czytalam felieton pana Michalkiewicza, czytalam tez krytyke pana Edelmana,
                                                  krytyke KRRiT, czytalam przeprosiny ojca Rydzyka i kilka innych drobnych
                                                  komentarzy tu i owdzie. na tej podstawie wyrobilam sobie opinie o sprawie, do
                                                  ktorej to opinii mam pelne prawo, podobnie, jak Ty do swojej. jednakze Tobie
                                                  wydaje sie najwyrazniej, ze jak ktos uwaza inaczej, niz Ty, to z pewnoscia musi
                                                  byc glupi, niczego nie czytal itd. byli tacy madrzy na swiecie, ktorzy uwazali,
                                                  ze ich prawda jest jedyna sluszna prawda. rowniez nie mieli oporow przed
                                                  mieszaniem z blotem osob o innych pogladach.

przykro mi, ale takim zachowaniem nigdy nikogo do niczego nie przekonasz.
                                                  nie mowilam o dorastaniu do zadnego myslenia (znow nadinterpretacja), ale o
                                                  dorosnieciu do cywilizowanej dyskusji. bo moim skromnym zdaniem kulturalna
                                                  dyskusja opiera sie na wzajemnym szacunku i przedstawianiu argumentow, a nie na
                                                  docinkach.
                                                  • Gość: Lena Re: poza tematem IP: 80.48.96.* 22.04.06, 18:35
                                                    Mogę podsumować to co napisałaś - jesteś oburzona roszczeniami Światowego
                                                    Kongresu Żydów bo jest to twoim zdaniem wyłudzenie czegoś co prawnie im się nie
                                                    należy(zaznaczasz,że na prwie się nie znasz). Sądziesz,że WSZYSCY polscy Żydzi
                                                    zgnięli w obozach "bezpotomnie" a wręcz z całymi rodzinami i nie wierzysz w
                                                    to,że mają gdzieś jakąś rodzinę. Na próbę plemiki i udowadniania,ze oprócz
                                                    dziedziczenia prostego jest (i było) jeszcze dzidziczenie dalszej rodziny
                                                    (supaari obawia się,że "twoim" prawem gdyby umarł bezpotomnie to jego majątek
                                                    przeszedłby na Skarb Państwa a ty mu odpowiadasz,że to chodzi nie o jego
                                                    rodzinę ale o Żydów z czego wnioskuję,że analogia to trudne słowo). Nie
                                                    potrafisz zrozumieć,że Światowy Kongres Żydów działa w imieniu jakiejś części
                                                    Żydów których rodziny pozostawiły w Polsce majątek i prawnie im się on należy.
                                                    Odkąd jesteśmy w UE musimy poddać się pewnym standardom europejskim a do takich
                                                    właśnie należy uczciwość i zmierzyć się z tym problemem. Nie chcę wrzucać tu
                                                    więcje drobnych "kamyczków" do dyskusji bo widzę,że trudno ci kojarzyć poza
                                                    kojarzeniem prostym. Dobrze,ze chociaż masz świadomość,ze się na tym nie znasz,
                                                    że masz wiiedzę "gazetową" a dokładnie z felietonów Michałkiewicza.
                                                    Może czytaj poważniejsze rzeczy niż Michałkiewicz, masz w internecie
                                                    przeglądarkę, znajdzeisz tu dużo rzeczy.
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 22.04.06, 18:57
                                                    > analogia to trudne słowo

chyba raczej dla supaari w tym wypadku - nie mowimy przeciez o bliskim,
                                                    oczywistym pokrewienstwie - od wojny minelo juz 60 lat. jakbym miala taki zmysl
                                                    analogii, jak supaari, powiedzialabym, ze przeciez wszyscy ludzie wywodza sie
                                                    od pierwszych Homo sapiens zyjacych gdzies w Afryce, wiec praktycznie wszyscy
                                                    jestesmy miedzy soba jakos tam spokrewnieni, moze wiec powinno sie dziedziczyc
                                                    losowo - jestes tej samej narodowosci i koloru skory, co zmarly? wiec z
                                                    pewnoscia byliscie wrecz blisko spokrewnieni... :/

> Światowy Kongres Żydów działa w imieniu jakiejś części
                                                    > Żydów których rodziny pozostawiły w Polsce majątek i prawnie im się on
                                                    należy.

wiec czemu ten Kongres nie przedstawia na to konkretnych dowodow - rodowody,
                                                    akty wlasnosci? dlaczego to my mamy im wierzyc, a nie oni nam udowadniac?
                                                    skoro po wojnie nie pojawili sie potomkowie, czy krewni pomordowanych, to
                                                    majatki staly sie wlasnoscia Skarbu Panstwa.
                                                    "Zgodnie z prawem polskim, a konkretnie z przepisami dekretu z 8.10.1946 r.
                                                    Prawo spadkowe, jezeli do 01.01.1949 r. nie zostalo przed polskim sądem wydane
                                                    postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to taki spadek jako utracony
                                                    przypada Skarbowi Panstwa." co, obudzili sie nagle?

> że masz wiiedzę "gazetową" a dokładnie z felietonów Michałkiewicza.
                                                    > Może czytaj poważniejsze rzeczy niż Michałkiewicz, masz w internecie
                                                    > przeglądarkę, znajdzeisz tu dużo rzeczy.

heheheh, no tak, jezeli dla Ciebie internet jest powazniejszym zrodlem
                                                    informacji, niz gazety, to gratuluje :D Leno, gdybys rzeczywiscie byla tak
                                                    swietnie zorientowana, jak probujesz wstawiac, wiedzialabys, ze Michalkiewicz
                                                    pisze sie przez "L".

ps. cytat powyzej pochodzi wlasnie z rzeczonego felietonu - pisze na wypadek,
                                                    gdyby okazalo sie, ze nawet go nie czytalas, co jest o tyle prawdopodobne, ze
                                                    nie znasz dokladnie nazwiska autora.
                                                    jaks nikt z krytykantow Michalkiewicza nie wskazal na to, zeby w ktorymkolwiek
                                                    momencie sie mylil, zarzucaja mu jedynie blizej nieokreslony "antysemityzm", o
                                                    czym juz zreszta pisalam ponizej.
                                                  • Gość: Lena Re: poza tematem IP: 80.48.96.* 22.04.06, 21:32
                                                    Myślę,że dokładnie o ciebie chodzi jeśli piszę o słowie "analogia". Twój
                                                    wywód "rodowodów" to potwierdza.
                                                    Pokrewieństwo to nie tylko tzw. linia prosta.
                                                    Kongres nie musi niczego "pokazywać". Walczy o prawo i zasadę. I o to,że
                                                    komunistyczne prawo odbierające komuś jego własność nie jest prawem
                                                    cywilizowanym. I ma rację. Mogłabym ci podać (oj można znaleźć w internecie!!!!)
                                                    wilee "aktów prawnych" z czasów stalinowskich niemających z cywilizowanym
                                                    prawem niczego wspólnego.
                                                    Internet jest świetnym środnkiem który pomaga znaleźć publikacje, ksiązki i
                                                    akty prawne - jakbyś nie wiedziała.
                                                    Michalkiewicza nie znam, próbowałam przeczytać kilka jego felietonów i - nie
                                                    nie mam o nim zdania, pisze aby pisać, przeciętniak zupełny., gdyby nie
                                                    antyżydowskie "wstawki" (z którymi trudno polemizować bo i nie ma z czym) to
                                                    dużo czytając nie zwróciłabym na niego uwagi. trudno polemizować z
                                                    insynuacjami. Słyszałam go kiedyś w telewizji - wypada gorzej niż w tych
                                                    felietonach.Myslę,że to taki sam typ jak Jankowski, można zyskac popularnośc
                                                    na "anytyżydowskich" wywodach - pisze tak ja "cieme masa kupi". I kupuje.
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 22.04.06, 22:52
                                                    > Myślę,że dokładnie o ciebie chodzi jeśli piszę o słowie "analogia". Twój
                                                    > wywód "rodowodów" to potwierdza.
                                                    > Pokrewieństwo to nie tylko tzw. linia prosta.

Lena, a czy slowo "ironia" cos Ci mowi?

> Kongres nie musi niczego "pokazywać". Walczy o prawo i zasadę. I o to,że
                                                    > komunistyczne prawo odbierające komuś jego własność nie jest prawem
                                                    > cywilizowanym. I ma rację.

odbieranie wlasnosci? owszem, dzialo sie i tak, ale nie w tym przypadku.
                                                    spadkobiercy mieli 3 lata na to, aby sie zglosic po swoja wlasnosc. skoro tego
                                                    nie zrobili - niech maja pretensje do siebie, bo bylo to rownoznaczne ze
                                                    zrzeczeniem sie prawa do spadku. mow co chcesz - dura lex, sed lex.
                                                    zreszta jesli oni dopna swego, uniewazniajac tamto prawo, to masa Polakow
                                                    moglaby sie domagac tego samego. wyobrazasz to sobie? oczywiscie prawdopodobnie
                                                    tak sie nie stanie, ale w Twoim cywilizowanym swiecie mogloby i powinno. chyba,
                                                    ze Twoj cywilizowany swiat jednak przewiduje Żydow jako uprzywilejowana grupe.

poza tym, sprawa nie jest taka prosta, jak Ci sie wydaje. te majatki, to przede
                                                    wszystkim nieruchomosci, ktorymi ktos sie przez te 60 lat zajmowal, remontowal
                                                    itd. weszlo w nie kupe kasy z polskiego skarbu panstwa. to jak teraz chcesz je
                                                    wycenic? ile byly warte w 1946 roku? (tylko kto to teraz wie?) a moze.. ile
                                                    bylyby warte, gdyby nikt sie nimi interesowal i w nie nie inwestowal (po 60
                                                    latach bylaby to kupa gruzu bez wartosci). nie musze dodawac, ze Kongres nie
                                                    korzysta z zadnego z tych dwoch pomyslow.

> Michalkiewicza nie znam, próbowałam przeczytać kilka jego felietonów i - nie
                                                    > nie mam o nim zdania, pisze aby pisać, przeciętniak zupełny., gdyby nie
                                                    > antyżydowskie "wstawki" (z którymi trudno polemizować bo i nie ma z czym) to
                                                    > dużo czytając nie zwróciłabym na niego uwagi.

akurat poziom artystyczny tekstow ma tu najmniej do rzeczy. mowimy o tresci
                                                    merytorycznej jednego, konkretnego felietonu.

> Myslę,że to taki sam typ jak Jankowski, można zyskac popularnośc
                                                    > na "anytyżydowskich" wywodach - pisze tak ja "cieme masa kupi". I kupuje.

za to ta oswiecona masa jest najwyrazniej tak oswiecona, ze nie zadaje juz
                                                    sobie trudu, aby troche pomyslec.
                                                  • supaari Re: poza tematem 22.04.06, 23:18
                                                    gytha_ogg napisała:

> chyba raczej dla supaari w tym wypadku - nie mowimy przeciez o bliskim,
                                                    > oczywistym pokrewienstwie - od wojny minelo juz 60 lat.

Kamyczek do mojego ogródka? Kilka lat temu miałem sprawę spadkową. Ostatnim
                                                    właścicielem był mój dziadek. W wyniku rozprawy otrzymałem część spadku po moim
                                                    ojcu i po moim stryju. Obaj już wówczas nie żyli i nigdy nie objęli spadku.

> "Zgodnie z prawem polskim, a konkretnie z przepisami dekretu z 8.10.1946 r.
                                                    > Prawo spadkowe, jezeli do 01.01.1949 r. nie zostalo przed polskim sądem
                                                    wydane
                                                    > postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to taki spadek jako utracony
                                                    > przypada Skarbowi Panstwa." co, obudzili sie nagle?

Heh... Ty byś się latach 40. ubiegłego wieku z radością puściła do takiego
                                                    kraju, jak komunistyczna Polska? Bomba!!! Gratuluję odwagi lub intelektu.
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 22.04.06, 23:28
                                                    > Heh... Ty byś się latach 40. ubiegłego wieku z radością puściła do takiego
                                                    > kraju, jak komunistyczna Polska? Bomba!!! Gratuluję odwagi lub intelektu.

gdybym pozostawila tam caly swoj majatek, i zalezaloby mi na jego odzyskaniu -
                                                    owszem. chyba, ze za ten czas zagniezdzilabym sie wygodnie gdzies w Stanach, a
                                                    na majatek w Polsce machnelabym reka. a żądanie zwrotu teraz robi czysta
                                                    bezczelnoscia.
                                                  • supaari Re: poza tematem 22.04.06, 23:30
                                                    gytha_ogg napisała:

> gdybym pozostawila tam caly swoj majatek, i zalezaloby mi na jego odzyskaniu -

> owszem. chyba, ze za ten czas zagniezdzilabym sie wygodnie gdzies w Stanach,
                                                    a
                                                    > na majatek w Polsce machnelabym reka. a żądanie zwrotu teraz robi czysta
                                                    > bezczelnoscia.

To jeszcze raz gratuluję! Szczerze!
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 22.04.06, 23:41
                                                    pogratuluj mojej prababci, ktora po wojnie z gromadka dzieci wrocila ze wschodu
                                                    do tej okropnej Polski lat 40. a nie miala nawet do czego wracac. i nie mow mi,
                                                    ze sie nie dalo. oczywiscie ze wschodu, to co innego, niz z zachodu. dlatego
                                                    pewnie Żydzi jednak machneli reka.
                                                  • supaari Re: poza tematem 24.04.06, 08:06
                                                    gytha_ogg napisała:

> pogratuluj mojej prababci, ktora po wojnie z gromadka dzieci wrocila ze
                                                    wschodu
                                                    >
                                                    > do tej okropnej Polski lat 40. a nie miala nawet do czego wracac. i nie mow
                                                    mi,
                                                    >
                                                    > ze sie nie dalo. oczywiscie ze wschodu, to co innego, niz z zachodu. dlatego
                                                    > pewnie Żydzi jednak machneli reka.

Temat jest poważny, ale tym postem udawiłaś mnie do łez! Mi możesz pogratulować
                                                    tego, że chodzę do dentysty, choć to niekiedy boli... a Żydom tego, że
                                                    wyjeżdżali z Europy do USA i Palestyny, choć też nie mieli do czego.
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 28.04.06, 15:33
                                                    az takie pieklo bylo w tej Polsce w latach 40. (a raczej PO 45) Twoim zdaniem,
                                                    jak na wizycie u dentysty? :D :D
                                                    zasugerowales, ze Żydzi nie mieli mozliwosci po wojnie zglosic sie po odebranie
                                                    spadku - a ja twierdze, ze MIELI. i pewnie byli tacy, co wracali, ale nie da
                                                    sie ukryc, ze w wiekszosci przypadkow zadnych spadkobiercow juz nie bylo.
                                                  • supaari Re: poza tematem 28.04.06, 15:42
                                                    gytha_ogg napisała:

> az takie pieklo bylo w tej Polsce w latach 40. (a raczej PO 45) Twoim
                                                    zdaniem,
                                                    > jak na wizycie u dentysty? :D :D
                                                    > zasugerowales, ze Żydzi nie mieli mozliwosci po wojnie zglosic sie po
                                                    odebranie
                                                    >
                                                    > spadku - a ja twierdze, ze MIELI. i pewnie byli tacy, co wracali, ale nie da
                                                    > sie ukryc, ze w wiekszosci przypadkow zadnych spadkobiercow juz nie bylo.

Moim zdaniem - Żydzi mieli większe! To z dentystą to porównanie z Twoją babcią!
                                                    Jakbym miał Ci dać - moim zdaniem porównywalną sytuację (trochę przesadzam)
                                                    sytuację - to wyobraź sobie, że pod koniec swego sekretarzowania Chruszczow
                                                    zaprasza wszystkich Polaków na Syberię, żeby objęli "obrabianą" (wyręby, kanały
                                                    itp.) przez nich ziemię. Babcia jedzie? Przepraszam za prostactwo, ale czuję
                                                    się zmuszony zbudować analogię.
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 28.04.06, 16:35
                                                    blagam, Ty juz przestan budowac analogie. nie idzie Ci to zbytnio...
                                                  • supaari Re: poza tematem 28.04.06, 16:40
                                                    gytha_ogg napisała:

> blagam, Ty juz przestan budowac analogie. nie idzie Ci to zbytnio...

Miłosiernie przystaję! To teraz mi wytłumacz - czy opinie Michalkiewica jest
                                                    jedyną, na której budujesz własne przeświadczenie, że "im się nie należy"? Czy
                                                    masz w zanadrzu jeszcze inne? A może sama widziałaś pozwy?
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 28.04.06, 16:48
                                                    czy opinie Michalkiewica jest
                                                    > jedyną, na której budujesz własne przeświadczenie, że "im się nie należy"?
                                                    Czy
                                                    > masz w zanadrzu jeszcze inne? A może sama widziałaś pozwy?

jak moglam widziec, skoro nie zostaly wydrukowane i rozpowszechnione? nie
                                                    jestem jasnowidzem. brak wiadomosci jest rowniez pewna wiadomoscia. jezeli te
                                                    pozwy sa w porzadku - to dlaczego nie podano szczegolow do wiadomosci
                                                    publicznej? powtarzam raz jeszcze to, co juz wczesniej napisalam - dlaczego
                                                    nikt nie zdementowal argumentow Michalkiewicza na lamach prasy? dlaczego sprawe
                                                    zaciemniono tylko sloganami o antysemityzmie?
                                                  • supaari Re: poza tematem 28.04.06, 16:54
                                                    gytha_ogg napisała:

> jak moglam widziec, skoro nie zostaly wydrukowane i rozpowszechnione? nie
                                                    > jestem jasnowidzem. brak wiadomosci jest rowniez pewna wiadomoscia. jezeli te
                                                    > pozwy sa w porzadku - to dlaczego nie podano szczegolow do wiadomosci
                                                    > publicznej?
                                                    Pisałem już parę pism w postępowaniu administracyjnym. Nie publikowałem ich.
                                                    Czy to wystarcza by orzec, że nie mam racji? "Supaari próbuje wyłudzić"?
                                                  • gytha_ogg Re: poza tematem 28.04.06, 16:59
                                                    > Pisałem już parę pism w postępowaniu administracyjnym. Nie publikowałem ich.
                                                    > Czy to wystarcza by orzec, że nie mam racji? "Supaari próbuje wyłudzić"?

a czy ktos gdzies w mediach usilowal Cie w ten sposob oczernic? czy powiedzial
                                                    ktos w radiu na caly kraj (a nawet i odbieranym przez polonie za granica..), ze
                                                    supaari chce cos wyludzic?
                                                    podejrzewam, ze nie. gdyby jednak tak sie stalo, sadze, ze naturalna reakcja
                                                    byloby podanie kontrargumentow do wiadomosci publicznej.
                                                  • supaari Re: poza tematem 28.04.06, 17:10
                                                    gytha_ogg napisała:

> > Pisałem już parę pism w postępowaniu administracyjnym. Nie publikowałem i
                                                    > ch.
                                                    > > Czy to wystarcza by orzec, że nie mam racji? "Supaari próbuje wyłudzić"?
                                                    >
                                                    > a czy ktos gdzies w mediach usilowal Cie w ten sposob oczernic? czy
                                                    powiedzial
                                                    > ktos w radiu na caly kraj (a nawet i odbieranym przez polonie za granica..),
                                                    ze
                                                    >
                                                    > supaari chce cos wyludzic?
                                                    > podejrzewam, ze nie. gdyby jednak tak sie stalo, sadze, ze naturalna reakcja
                                                    > byloby podanie kontrargumentow do wiadomosci publicznej.

Jakoś tego nie śledzę. Może coś przeoczyłem? A może moi oponenci prawni nie
                                                    czują potrzeby publicznego dezawuowania moich roszczeń? A może uznają, że takie
                                                    dezawuowanie nie ma sensu? Kto wie?
                              • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 10:12
                                gytha_ogg napisała:

> > Ależ było - pamiętam to dokladnie - o tym kto przejmie nasz mającek, gdyb
                                > ym
                                > > tragicznie zmarł wraz z zoną.
                                >
                                > nie, tylko Ty o tym zaczales gadac.
                                >
                                > > Z Twoich słów wynika, że żadnemu obecnie żyjącemu Żydowi nie zabito w cza
                                > sie
                                > > wojny ojca, matki, babci, dziadka, wujka, cioci... Pewnie cała rodzina Ma
                                > rka
                                > > Edelmana przeżyła?
                                >
                                > dopoki nie ma podstaw prawnych, aby wierzyc, ze te ciocie i wujkowie to
                                akurat
                                > wlasciciele polskich majatkow - dotad nic im sie nie nalezy. a zreszta nie
                                > wydaje mi sie, zeby automatyczne dziedziczenie w ogole zachodzilo na
                                podstawie
                                > pokrewienstwa nie po linii prostej, ale moge sie mylic, bo dokladnie sie na
                                tym
                                >
                                > nie znam.
                                > moja rodzina (przodkowie w linii prostej) stracila majatek za Bugiem, ktory
                                > niestety znalazl sie po wojnie poza granicami Polski, i czy pies z kulawa
                                noga
                                > pofatyguje sie zwrocic mi przynajmneij rownowartosc? NIE. ale Żydzi, jak juz
                                > ktos wspomnial, najwyrazniej sa uprzywilejowani.
                                >
                                > > Wnoszę, że udowadniać mają przed Tobą i do tej
                                > > pory Cię nie przekonali. W świetle tego, co wcześnie o pozwach pisał Mg20
                                > 05
                                > > podejrzewam, że pracujesz w amerykańskim sądzie. I tak w godzinach pracy
                                > na
                                > > forum?
                                >
                                > juz od paru postow staram sie ignorowac tego typu teksty, bo na personalne
                                > zaczepki nie lubie odpowiadac, ale skoncz wreszcie te denne prowokacje, bo
                                > robisz z siebie blazna.

1. Ponieważ nie znam stanu faktycznego i ocaniałem Twój wywód pod kątem
                                prawnym, posłużyłem się analogią. Z Mg2005 dyskutowałem w najlepszych
                                intencjach o zagrożeniu przepadku mojej własności w razie bezpotomnej śmierci
                                mojej i małżonki.
                                2. Na podstawie własnej niewiedzy co do stanu faktycznego (naprawdę Tobie mają
                                pokazywać dokumenty?) i prawnego (obecnie dziedziczenie ustawowe regulowane
                                jest przez daj Boże księgę czwartą kodeksu cywilnego - zachęcam do lektury -
                                ważne jest jednak jaki był stan prawny w chwili śmierci spadkodawcy)
                                wyrokujesz, że "wcale sie im nie nalezy". "Zachowaj nas, Boże, od takich
                                sędziów"!!
                                3. Przykro mi z powodu utraty majątku przez Twoją rodzinę. Nie obrazisz się,
                                jeśli napiszę, że nieszczęście owo nie usprawiedliwa postawy "psa ogrodnika"?
                                • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 13:32
                                  nie, nie mi maja pokazywac dokumenty - ale dobrze by bylo, zeby je komukolwiek
                                  pokazali. gdyby istnieli prawni spadkobiercy tych majatkow, to dlaczego nie
                                  wyszli ze sprawa wczesniej? (i bez zaslaniania sie komuna, bo komuny nie ma juz
                                  od 17 lat, gdzie byli przez te 17 lat?)

rzecz w tym, ze wszyscy najechali na felieton Michalkiewicza, ale nikt jakos
                                  nie zmierzyl sie z jego argumentami - dlaczego? skoro to wg Ciebie takie
                                  proste, to dlaczego w zarzutach stawianych Michalkiewiczowi nie ma wytkniecia
                                  klamstw? dlaczego nikt wyraznie nie powiedzial "hej, mylisz sie, im sie nalezy,
                                  poniewaz [tu lista nazwisk Żydow zyjacych obecnie] sa prawnie udokumentowanymi
                                  spadkobiercami [tu lista nazwisk Żydow zamordowanych podczas wojny, obywateli
                                  polskich]" ?
                                  jedyne, co mu zarzucaja, to "antysemityzm", ktory wyraza sie ostrym tonem
                                  felietonu i uzyciem wyrazen typu "judejczykowie". Edelman wyrazil krytyke,
                                  pozbawiona jakiegokolwiek odniesienia do tresci felietonu, mowiac jedynie, ze
                                  to propaganda nienawisci rasowej i takie tam. zero dyskusji, zero odparcia
                                  konkretnych argumentow.
                                  fakt, facet nie przebieral w slowach, ale merytorycznie nikt nie udowodnil mu,
                                  ze sie myli. a przeciez to Żydzi, skoro domagaja sie dla siebie - powinni
                                  udowodnic, ze im sie nalezy, a nie my udowadniac, ze sie nie nalezy - w koncu
                                  to ich interes!!

wiesz, cala sprawa przypomina mi taki motyw z serialu "Alternatywy 4", w 1 albo
                                  2 odcinku. taki facet chodzil po mieszkaniach z jakas lista w rece, ktora
                                  podsuwal do zlozenia podpisu, a potem mowil "tyle a tyle sie nalezy". a ludzie
                                  siegali do portfeli i placili. nikt nie pytal, skad on jest i na co zbiera.
                                  skoro "sie nalezy", to placa. ot, polska naiwnosc.
                                  • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 22:44
                                    gytha_ogg napisała:

> nie, nie mi maja pokazywac dokumenty - ale dobrze by bylo, zeby je
                                    komukolwiek
                                    > pokazali. gdyby istnieli prawni spadkobiercy tych majatkow, to dlaczego nie
                                    > wyszli ze sprawa wczesniej? (i bez zaslaniania sie komuna, bo komuny nie ma
                                    juz
                                    >
                                    > od 17 lat, gdzie byli przez te 17 lat?)
                                    >
                                    > rzecz w tym, ze wszyscy najechali na felieton Michalkiewicza, ale nikt jakos
                                    > nie zmierzyl sie z jego argumentami - dlaczego? skoro to wg Ciebie takie
                                    > proste, to dlaczego w zarzutach stawianych Michalkiewiczowi nie ma wytkniecia
                                    > klamstw? dlaczego nikt wyraznie nie powiedzial "hej, mylisz sie, im sie
                                    nalezy,
                                    >
                                    > poniewaz [tu lista nazwisk Żydow zyjacych obecnie] sa prawnie
                                    udokumentowanymi
                                    > spadkobiercami [tu lista nazwisk Żydow zamordowanych podczas wojny, obywateli
                                    > polskich]" ?
                                    > jedyne, co mu zarzucaja, to "antysemityzm", ktory wyraza sie ostrym tonem
                                    > felietonu i uzyciem wyrazen typu "judejczykowie". Edelman wyrazil krytyke,
                                    > pozbawiona jakiegokolwiek odniesienia do tresci felietonu, mowiac jedynie, ze
                                    > to propaganda nienawisci rasowej i takie tam. zero dyskusji, zero odparcia
                                    > konkretnych argumentow.
                                    > fakt, facet nie przebieral w slowach, ale merytorycznie nikt nie udowodnil
                                    mu,
                                    > ze sie myli. a przeciez to Żydzi, skoro domagaja sie dla siebie - powinni
                                    > udowodnic, ze im sie nalezy, a nie my udowadniac, ze sie nie nalezy - w koncu
                                    > to ich interes!!
                                    >
                                    > wiesz, cala sprawa przypomina mi taki motyw z serialu "Alternatywy 4", w 1
                                    albo
                                    >
                                    > 2 odcinku. taki facet chodzil po mieszkaniach z jakas lista w rece, ktora
                                    > podsuwal do zlozenia podpisu, a potem mowil "tyle a tyle sie nalezy". a
                                    ludzie
                                    > siegali do portfeli i placili. nikt nie pytal, skad on jest i na co zbiera.
                                    > skoro "sie nalezy", to placa. ot, polska naiwnosc.

Historia za historię: Kiedyś Churchill przemawiając w Izbie Gmin podał z
                                    pamięci kilkadziesiąt dokładnych liczb i wskaźników gospodarczych,
                                    technicznych, społecznych... Na pełne podziwu słowa, że musiał poświęcić
                                    miesiące na znalezienie tych wszystkich danych odpowiedział: "Miesiące to będą
                                    musieli poświęcić ci wszyscy, którzy będą chcieli udowodnić, że je wyssałem z
                                    palca".
                                    Otóż ja nie zamierzam poświęcać miesięcy. Pytałem Ciebie skąd wiesz, że się nie
                                    należy, a Ty... No sama powiedz.
                                    Kolejny problem to społeczna waga problemu. Jak mi kiedyś sąsiad (a nie sprawia
                                    wrażenia Żyda, choć kto go tam wie - nie obchodzi mnie to) powiedział, że mi
                                    odetnie kanalizację, to wzrószyłem ramionami i wyjaśniłem mu grzecznie, że
                                    bredzi. Nie opisywałem tego w prasie, nie ciągałem telewizji... Uznałem, że nie
                                    ma szans na prawne podjęcie takich działań. Michalkiewicz - którego wiedza
                                    zapewne równa jest Twojej - postanowił zrobić z tego hit. Durny hit, bez klasy
                                    i stylu.
                                    Argument "dlaczego nie wyszli wcześniej" uważam za całkowicie chybiony. Chcesz
                                    ograniczać możliwość dochodzenia praw spadkowych? Do ilu lat? Prokurator
                                    Wyszyski (chyba on, a może któryś z podwładnych?) dowodził czasami przed sądem,
                                    że oskarżony jest z pewnością winny, bo gdyby nie był winny, toby nie został
                                    aresztowany. Czy ta argumentacja nie wydaje Ci się podobna?
                                    • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 23:07
                                      > Otóż ja nie zamierzam poświęcać miesięcy.

bo i nie ma na co ich poswiecac :)

> Kolejny problem to społeczna waga problemu. Jak mi kiedyś sąsiad (a nie
                                      sprawia
                                      > wrażenia Żyda, choć kto go tam wie - nie obchodzi mnie to) powiedział, że mi
                                      > odetnie kanalizację, to wzrószyłem ramionami i wyjaśniłem mu grzecznie, że
                                      > bredzi. Nie opisywałem tego w prasie, nie ciągałem telewizji... Uznałem, że
                                      nie
                                      > ma szans na prawne podjęcie takich działań. Michalkiewicz - którego wiedza
                                      > zapewne równa jest Twojej - postanowił zrobić z tego hit. Durny hit, bez
                                      klasy i stylu.

znowu jedna z tych twoich "analogii"? sasiad moze i nie mial szansy na odciecie
                                      kanalizacji, ale czy sadzisz, ze Zydzi nie maja szansy na dopiecie swego? ze
                                      Szwajcarskimi bankami im sie udalo. no, tylko ze Szwajcarow bylo na to stac.
                                      co do wagi spolecznej - naprawde uwazasz, ze utrata grubych miliardow w tym
                                      momencie przez zadluzone panstwo, ktorego gospodarka ledwie zipie, to taka
                                      bagatelka? wnioskuje, ze chyba nie mieszkasz w Polsce..

> Argument "dlaczego nie wyszli wcześniej" uważam za całkowicie chybiony.
                                      Chcesz
                                      > ograniczać możliwość dochodzenia praw spadkowych? Do ilu lat?

kazda sprawa ma pewien okres, po ktorym ulega przedawnieniu. nie widze nic
                                      dziwnego w tym, ze sprawa spadkowa powinna byc dawno wygasla, kiedy minelo 60
                                      lat, a spadkobiercy przez ten czas nawet sie nie ujawniali.

>Prokurator Wyszyski (chyba on, a może któryś z podwładnych?) dowodził czasami
                                      przed sądem,
                                      > że oskarżony jest z pewnością winny, bo gdyby nie był winny, toby nie został
                                      > aresztowany. Czy ta argumentacja nie wydaje Ci się podobna?

nie, ani troche. nie widze zwiazku.
                                      • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 23:26
                                        gytha_ogg napisała:

> > Otóż ja nie zamierzam poświęcać miesięcy.
                                        >
                                        > bo i nie ma na co ich poswiecac :)

Pewnie - możba a priori uznać, że brak dowodów i wrednych Żydów odesłać z
                                        kwitkiem; nie ma sensu nawet czytać tych ich pozwów! A co mi tam!!! Skazać ich
                                        za próbę wyłudzenia. Bo każdy wniosek bezprawny jest próbą wyłudzienia! Czyż
                                        nie?

> znowu jedna z tych twoich "analogii"? sasiad moze i nie mial szansy na
                                        odciecie kanalizacji, ale czy sadzisz, ze Zydzi nie maja szansy na dopiecie
                                        swego? ze Szwajcarskimi bankami im sie udalo. no, tylko ze Szwajcarow bylo na
                                        to stac.

Rzeczywiście, zapomniałe, że gdzie mojemu sąsiadowi do tych wrednych Żydów...

> co do wagi spolecznej - naprawde uwazasz, ze utrata grubych miliardow w tym
                                        > momencie przez zadluzone panstwo, ktorego gospodarka ledwie zipie, to taka
                                        > bagatelka? wnioskuje, ze chyba nie mieszkasz w Polsce..

Wniosek całkowicie chybiony. Zła sytuacja finansowa kogoś, kto korzysta z
                                        cudzego mienia nie usprawiedliwia tego faktu.
                                        > kazda sprawa ma pewien okres, po ktorym ulega przedawnieniu. nie widze nic
                                        > dziwnego w tym, ze sprawa spadkowa powinna byc dawno wygasla, kiedy minelo 60
                                        > lat, a spadkobiercy przez ten czas nawet sie nie ujawniali.
                                        >

Oooo, tak - minęło trochę lat. Minęło trochę systemów politycznych i prawnych.
                                        I tu jest pies pogrzebany.
                                        • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 22.04.06, 23:38
                                          > Pewnie - możba a priori uznać, że brak dowodów i wrednych Żydów odesłać z
                                          > kwitkiem; nie ma sensu nawet czytać tych ich pozwów! A co mi tam!!! Skazać
                                          ich
                                          > za próbę wyłudzenia. Bo każdy wniosek bezprawny jest próbą wyłudzienia! Czyż
                                          > nie?

czy ja chce kogokolwiek skazywac? a Ty czytales ich pozwy?

> Wniosek całkowicie chybiony. Zła sytuacja finansowa kogoś, kto korzysta z
                                          > cudzego mienia nie usprawiedliwia tego faktu.

wlasnie caly czas mowie, ze to nie jest zadne cudze mienie. dopoki ustawa z
                                          1946 r. nie zostanie uniewazniona - dopoty jest to nasze mienie.

wracajac jeszcze do sytuacji mojej rodziny - a bylo takich rodzin
                                          (wysiedlencow) bardzo wiele. nie mowie teraz juz o sobie, ale o calej rzeszy
                                          Polakow, ktorzy potracili majatki nie tylko w trakcie wojny, ale i po niej, i
                                          ktorym jakos zadnej rewindykacji nasz rzad nie proponuje. nazywaj mnie psem
                                          ogrodnika, jak chcesz, ale nie uwazam, zeby w porzadku bylo robienie
                                          specjalnych ustepstw dla Żydow, jednoczesnie olewajac Polakow. uniewazniajac
                                          tamto prawo, nalezaloby uniewaznic caly szereg innych i usatysfakcjonowac
                                          ogromna czesc obywateli, bo wiekszosc ludzi cos w zwiazku z wojna i pozniejszym
                                          systemem stracila.
                                          wracamy tu do punktu wyjscia - Żydzi wychodza na uprzywilejowana grupe
                                          spoleczna.
                                          • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 24.04.06, 08:21
                                            gytha_ogg napisała:

>
                                            > czy ja chce kogokolwiek skazywac? a Ty czytales ich pozwy?
                                            >
                                            Ja ich pozwów nie czytałem i dlatego ani słowem nie wspomniałem o zasadności
                                            tych ostatnich, ani nie nazwałem ich złożenia próbą wyłudzenia.

> wlasnie caly czas mowie, ze to nie jest zadne cudze mienie. dopoki ustawa z
                                            > 1946 r. nie zostanie uniewazniona - dopoty jest to nasze mienie.

Ja się do jego własności nie poczuwam, więc to może Wasze mienie? Ja swoje
                                            mienie nabyłem drogą spadku, dobrowolnej darowizny lub inne równie dobrowolnej
                                            umowy.

> wracajac jeszcze do sytuacji mojej rodziny - a bylo takich rodzin
                                            > (wysiedlencow) bardzo wiele. nie mowie teraz juz o sobie, ale o calej rzeszy
                                            > Polakow, ktorzy potracili majatki nie tylko w trakcie wojny, ale i po niej, i
                                            > ktorym jakos zadnej rewindykacji nasz rzad nie proponuje. nazywaj mnie psem
                                            > ogrodnika, jak chcesz, ale nie uwazam, zeby w porzadku bylo robienie
                                            > specjalnych ustepstw dla Żydow, jednoczesnie olewajac Polakow. uniewazniajac
                                            > tamto prawo, nalezaloby uniewaznic caly szereg innych i usatysfakcjonowac
                                            > ogromna czesc obywateli, bo wiekszosc ludzi cos w zwiazku z wojna i
                                            pozniejszym systemem stracila.
                                            > wracamy tu do punktu wyjscia - Żydzi wychodza na uprzywilejowana grupe
                                            > spoleczna.

Czy spadkobiercy Habsburgów procesujący się swego czasu z Ministrem Skarbu o
                                            browar w Żywcu też usiłowali wyłudzić mienie?
                                            Czy Kościół Katolicki (rekompensaty za majątek utracony) też jest
                                            uprzywilejowany w Polsce?
                                            Przypomnę, że punktem wyjścia dla moich z Twoimi rozważań były bezprawne
                                            żydowskie wnioski, a nie uprzywilejowanie...
                                        • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 23.04.06, 18:50

supaari napisał:

> Pewnie - możba a priori uznać, że brak dowodów i wrednych Żydów odesłać z
                                          > kwitkiem; nie ma sensu nawet czytać tych ich pozwów! A co mi tam!!! Skazać
                                          ich
                                          > za próbę wyłudzenia. Bo każdy wniosek bezprawny jest próbą wyłudzienia! Czyż
                                          > nie?

Popadasz w obsesję i wietrzysz anty-żydowskie spiski...))

>
                                          >

kazda sprawa ma pewien okres, po ktorym ulega przedawnieniu. nie widze ni
                                          > c
                                          > > dziwnego w tym, ze sprawa spadkowa powinna byc dawno wygasla, kiedy minel
                                          > o 60
                                          > > lat, a spadkobiercy przez ten czas nawet sie nie ujawniali.
                                          > >
                                          >
                                          > Oooo, tak - minęło trochę lat. Minęło trochę systemów politycznych i
                                          prawnych.
                                          > I tu jest pies pogrzebany.
                                          >

Nawet 'za komuny' można było składać do sądów wnioski i ujawniac swoje prawa
                                          do spadku.

Zrozum,że instytucja przedawnienia jest konieczna.
                                          Zrozum,że grunty i kamienice nie mogą przez 100 lat być 'w zawieszeniu'
                                          - bez wyjasnionego statusu prawnego. Domy w polskich miastach nie mogą przez
                                          100lat popadać w ruinę z powodu braku inwestora, bo 'może przyjść Żyd i zabrać'.
                                          • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 24.04.06, 08:46
                                            mg2005 napisał:

>
                                            > Popadasz w obsesję i wietrzysz anty-żydowskie spiski...))
                                            >

Referuję poglądy i stanowisko Gytthy_ogg. Nie czytając wniosków uznała je za
                                            próbę wyłudzenia. Próba wyłudzenia jest chyba przestępstwem?
                                            >
                                            > >

>
                                            > Nawet 'za komuny' można było składać do sądów wnioski i ujawniac swoje prawa
                                            > do spadku.

Hmmm. Przez pewnien czas owej "komuny" pojęcie "wystąpienia przeciwko władzy
                                            ludowej" miało dość szerokie granice. A "element burżuazyjny"
                                            czy "kapitalistyczny" łatwego życia nie miał.

> Zrozum,że instytucja przedawnienia jest konieczna.

A pewnie - jest "zasiedzenie w dobrej wierze" na przykład...

> Zrozum,że grunty i kamienice nie mogą przez 100 lat być 'w zawieszeniu'
                                            > - bez wyjasnionego statusu prawnego. Domy w polskich miastach nie mogą przez
                                            > 100lat popadać w ruinę z powodu braku inwestora, bo 'może przyjść Żyd i
                                            zabrać'.

Aha, to przez zagrożenie ze strony Żydów i Niemców? Nie sądzę... "Najlepszą
                                            metodą na zniszeczenie miasta - pominąwszy bombardowanie - jest kontrola
                                            czynszów" - napisał niegdyś pewien szwedzki ekonomista. Domy w Polsce
                                            niszczeją, bo właściciele (głównie komunalni) niezbyt mogli (i być może wciąż
                                            niezbyt mogą) uzyskać z czynszów dostatecznie duże środki na remonty (a może po
                                            prostu mieli gdzieś to mienie?). Na mojej ulicy na dwóch budynkach pojawiły się
                                            ostatnio tabliczki informujące o grożącym ich zawaleniu. Obok tabliczki na
                                            jednym z nich można przeczytać... niemiecki napis. Przez 60 lat od wojny miasto
                                            obawiało się powrotu Niemców???
                                            Jestem święcie przekonany, że wobec właścicieli można wystąpić z kontrpozwem o
                                            zwrot nakładów na remonty obiektów i wynagrodzenie za dozór. Ale łatwiej pisać
                                            o "bezprawnych żądaniach" nie znając ich uzasadnienia...
                                            • mg2005 Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 24.04.06, 10:48
                                              Polskie sądy zwracają majątek pożydowski osobom, które przed POLSKIM sądem
                                              udowodnią swoje prawo do spadku (np słynna 'papieska kamienica' w Wadowicach)

Jednak "przedsiębiorstwo Holokaustu" chce odszkodowań za całe mienie
                                              pożydowskie - niezależnie czy istnieją spadkobiercy czy nie.
                                              • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 24.04.06, 11:45
                                                mg2005 napisał:

> Polskie sądy zwracają majątek pożydowski osobom, które przed POLSKIM sądem
                                                > udowodnią swoje prawo do spadku (np słynna 'papieska kamienica' w Wadowicach)
                                                >
                                                > Jednak "przedsiębiorstwo Holokaustu" chce odszkodowań za całe mienie
                                                > pożydowskie - niezależnie czy istnieją spadkobiercy czy nie.

Trzeba uważać z takimi argumentami, bo jak w Rosji zaczną mówić, że RP
                                                jest "przedsiębiorstwem Katyń", gdyż chce ścigania sprawców tej zbrodni i
                                                uważa, że to ludobójstwo, zaś rosyjska prokuratura twierdzi, że przestępstwo
                                                kryminalne, to nawet nie będzie się można oburzyć...
                                                • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 28.04.06, 15:35
                                                  > > Jednak "przedsiębiorstwo Holokaustu" chce odszkodowań za całe mienie
                                                  > > pożydowskie - niezależnie czy istnieją spadkobiercy czy nie.
                                                  >
                                                  > Trzeba uważać z takimi argumentami, bo jak w Rosji zaczną mówić, że RP
                                                  > jest "przedsiębiorstwem Katyń", gdyż chce ścigania sprawców tej zbrodni i
                                                  > uważa, że to ludobójstwo, zaś rosyjska prokuratura twierdzi, że przestępstwo
                                                  > kryminalne, to nawet nie będzie się można oburzyć...

drogi kolego, mylisz pojecia. od kiedy to przejecie kamienicy, ktorej
                                                  wlasciciele zostali wymordowani, a zaden krewny nie zglasza sie - jest zbrodnia?
                                                  • supaari Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 28.04.06, 15:48
                                                    gytha_ogg napisała:

> > > Jednak "przedsiębiorstwo Holokaustu" chce odszkodowań za całe mieni
                                                    > e
                                                    > > > pożydowskie - niezależnie czy istnieją spadkobiercy czy nie.
                                                    > >
                                                    > > Trzeba uważać z takimi argumentami, bo jak w Rosji zaczną mówić, że RP
                                                    > > jest "przedsiębiorstwem Katyń", gdyż chce ścigania sprawców tej zbrodni i
                                                    >
                                                    > > uważa, że to ludobójstwo, zaś rosyjska prokuratura twierdzi, że przestęps
                                                    > two
                                                    > > kryminalne, to nawet nie będzie się można oburzyć...
                                                    >
                                                    > drogi kolego, mylisz pojecia. od kiedy to przejecie kamienicy, ktorej
                                                    > wlasciciele zostali wymordowani, a zaden krewny nie zglasza sie - jest
                                                    zbrodnia
                                                    > ?

Droga koleżanko... Ja nie wiem, czy zostali wymordowani, Ty wiesz! Ja nie wiem
                                                    czy jakiś krewny pozostał przy życiu, Ty wiesz! Z góry zakładasz, że roszczenia
                                                    są bezpodstawne. Nie wyjaśniłaś skąd masz tę wiedzę. Ja daję szansę sądom i
                                                    uprawnionym organozm samorządowym, żeby zbili argumenty strony przeciwnej.
                                                    Kłaniam się z szacunkiem (Twojej wiedzy).
            • gytha_ogg Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 19.04.06, 20:47
              > I czy o "grzybie" nie byłaś dobrego zdania, czy o ty, kogo "grzyb"
              przepraszał?
              >
              > Zagmatwałaś, koleżanko, sprawę, zagmatwałaś...

i o grzybie i o tych, ktorych przepraszal, nie mam dobrego zdania. niczego nie
              zagmatwalam. nie tylko wielbiciele Rydzyka sa zmanipulowani, antyrydzykowcy nie
              mniej od tamtych, tyle, ze przez kogo innego. (żydłakostwo rozpanoszone?
              hmmm.. ;) )
    • Gość: to Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.06, 09:20
      Zydzi sa narodem wybranym wiec z tej racji pewne przywileje sa im nalezne to
      oczywiste:-)
      • Gość: ciekawe... Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.04.06, 14:02
        Czy "Holokaust geszeft" dokonują Żydzi?

po_godzinach napisała:

> Ludzie nie dzielą się według narodowości
        • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: 80.48.96.* 19.04.06, 14:50
          A możesz mi napisać co to jest "Holokaust geszeft"?
          • Gość: ciekawe... Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.04.06, 17:18
            Odpowiednik angielskiego "Holocaust business" ( od tytułu książki żydowskiego
            profesora N.Finkelsteina - opisującej tą hucpę)
            • Gość: ciekawe... Im dalej od wojny, tym więcej Holokaustu... IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.04.06, 20:12
              • Gość: Magda Re: Im dalej od wojny, tym więcej Holokaustu... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.06, 21:39
                Wlasnie coraz glebsze kieszenie...
            • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.jachpol.net 20.04.06, 20:57
              Czyli sądzę,że chodzi o to co Polacy chcą urządzać np. po obozem w Oświęcimiu
              (supramarket), lub widowisko Jesus Christ Superstar. To żydowska hucpa? Chyba
              polska...
              • Gość: Magda Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.06, 21:38
                Polacy powinni decydowac co gdzie zbudowac w Izraelu.
                • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: 80.48.96.* 21.04.06, 20:15
                  To nie nazywaj tego geszeftem tylko "polskim biznesem", będzie jasne.
                  Nalezy ta jak półka Maja zbudować przed bramą ... będzie po polsku.
                  Nie nalezy decydować co buduje się na cudzych grobach.
                  • Gość: Magda Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.06, 21:21
                    To sa polskie groby i Polacy beda decydowac co budowac w Polsce i gdzie.
                    • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.jachpol.net 22.04.06, 09:38
                      To są nie tylko polskie groby i na całę szczęście są ludzie którzy to szanują.
                      Jak na dole ktoś napisał - o co nam chodzi z tym Katyniem - to są rosyjskie
                      groby ??????
                      • Gość: Magda Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.04.06, 15:55
                        Dziekuje bardzo w koncu napisals prawde. W niemieckich obozach koncentracyjnych
                        gineli ludzie z calego swiata, a nie tylko zydzi. Nie wolno deptac innych
                        narodow ktorzy rowniez ucierpieli na niemieckiej agrecji i rasizmie.
              • Gość: ciekawe... Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.04.06, 09:21
                W jakiej odległości od Auschwitz mogą stać sklepy ,chrześcijańskie krzyże
                i modlić się zakonnice?...
                • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: 80.48.96.* 21.04.06, 20:18
                  Zakonnice modlą się na terenie obozu i nikomu nie przeszkadza. Supermarket na
                  placu przed bramą nie jest moim (i nie tylko moim zdaniem) na miejscu. A to nie
                  żydzi chcieli go wybufdować. Sklepy staoją tam gdzie stoją i nikt nie p
                  [rotestuje, protest był (nie tylko Zydów) gdy próbowano zbudować go na placu
                  przed wejściem do obozu. Na szczęście. Supermarket przed cmentarzem na
                  Powżakach też by cię nie ruszał???
                • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: 80.48.96.* 21.04.06, 20:19
                  Zakonnice modlą się na terenie obozu i nikomu nie przeszkadza. Supermarket na
                  placu przed bramą nie jest moim (i nie tylko moim zdaniem) na miejscu. A to nie
                  żydzi chcieli go wybufdować. Sklepy staoją tam gdzie stoją i nikt nie p
                  [rotestuje, protest był (nie tylko Zydów) gdy próbowano zbudować go na placu
                  przed wejściem do obozu. Na szczęście. Supermarket przed cmentarzem na
                  Powązkach też by cię nie ruszał???
                  • Gość: Magda Re: Czy Holokaustu dokonali Zydzi? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.06, 21:26
                    Teren bylego nazistowskiego, niemieckiego obozu zaglady powinno sie
                    zlikwidowac. Polacy gineli nie tylko tam, gineli wszedzie. Trudno aby cala
                    Polske traktowac jak cmentarz. Jestem za zrownaniem tego miejsca z ziemia , aby
                    juz nigdy takie mordy na Polakach sie nie powtorzyly.
                    • Gość: Lena Re: Czy Holokaustu dokonali Zydzi? IP: *.jachpol.net 21.04.06, 21:58
                      Ja myslę,że należy zlikwidować książki do historii, wprowadzają niepotrzebny
                      zamęt i uprzedzenia, uczą nienawiści. Zlikwidowałabym wszystkie cmentarze -
                      niepotrzebnie zajmują miejsce, wprowadzają jakiś głupi kult dla trupów - pełna
                      ich cała Polska. Polikwidowac jakieś tam muzea i miejsca historyczne - chory
                      wymysł ludzi któzy nie umieją żyć "do przodu". Przypuszczam,że podzielisz moje
                      zdanie :)
                      • squirrel9 Re: Czy Holokaustu dokonali Zydzi? 21.04.06, 22:19
                        No tak,Magda ma rację.Ludziska walą do jakiegoś Katynia,Miedmnoje i gdzie tam
                        jeszcze choć to już zaorane. Czego oni tam szukają? Głupie te ludzie panie,
                        głupie.
                        Zorać by to Monte Cassino, taka fajna połać ziemi.
                        Chyba,że oramy tylko po Żydach a to co innego. To się nazywa "polski
                        patriotyzm" czy jakoś tam.
                        • Gość: Magda To sie nazywa zydowski antypolonizm... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.06, 00:39
                          W niemieckich obozach gineli Polacy oraz przedstawiciele innych nacji. Lacznie
                          w czasie wojny zginelo 6 milionow Polakow. To te miejsca proponuje zrownac z
                          ziemia a nie zydowskie obozy koncentracyjne. NIE MA takich obozow gdzie
                          gineliby wylacznie ludzie jednej nacji.
                  • Gość: ciekawe... Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.04.06, 14:59
                    Lena napisała:

> Zakonnice modlą się na terenie obozu

Zakon Karmelitanek został usunięty na skutek protestów żydowskich,
                    żądali też usunięcia "krzyża papieskiego" - chociaż w obozie ginęli też
                    chrzescijanie.
                    Nawet tam ujawnia sie nietolerancja żydów dla chrześcijaństwa.
                    • Gość: Magda Re: Czy Holokaustu dokonali Niemcy?... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.06, 00:47
                      Nietolerancja, antypolonizm i podwojna zydowska moralnosc, wychodza nawet tu na
                      forum z cala okazaloscia. Ciekawe co powiedzieliby Zydzi gdyby Polacy dyktowali
                      im co maja u siebie i gdzie budowac, czy tez gdzie im sie wolno albo nie wolno
                      modlic?
    • seth.destructor Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? 21.04.06, 14:52
      Publiczna krytyka pewnych narodowosci do prokuratury nawet nie dociera...
      • Gość: Magda Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.06, 21:27
        Wlasnie, te rasistowskie, antypolskie paszkwile na alamach Gzaety powinny byc
        juz dawno interesem prokuratury.
    • Gość: ant Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.06, 22:26
      tak, bo potrafia słobość narodu (lata bez kraju własnegi itp)obrócić na korzyść
      majątkowa :)
      • Gość: O.Dyr.R. Miło czytać głosy rozsądku IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 23.04.06, 00:23
        Piszcie tak dalej bracia i siosty bo trzeba siać,siać i siać
    • Gość: Ida Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: 80.72.34.* 23.04.06, 01:53
      Temat jest trudny, ale tak sobie myślę, że to jednak Oni stali się kozłem
      ofiarnym polityki pewnego szaleńca i mają prawo cierpieć na manię
      prześladowczą:)Polakom też nie podobał się spot niemieckiego Media
      Marktu.Wiadomo,każdy Polak to złodziej;)Ja nic nie ukradłam...
      Pozdrawiam.Ida
      • Gość: Ojjjj Re: Żydzi uprzywilejowaną grupą społeczną? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.06, 02:13
        Co innego mania przesladowcza, a co innego klamstwa historyczne oraz rasizm w
        stosunku do gojow czyli nie-zydow w celu wyciagniecia kasy.
    • baltazarus Jedynym chronionym prawnie wyd. jest holocaust 24.04.06, 11:18
      Każdy może wygłosić opinię, że Niemcy nie mordowali Polaków, ale zaprzeczenie
      (a zwykle inna jego interpretacja!) holocaustowi kończy się przed sądem.
      • pia.ed Czy Zydzi w Polsce uznani sa za mniejszosc .... 25.04.06, 01:12
        Czy zydzi sa mniejszoscia narodowa, czy po prostu Polakami?
        Maja przeciez swoj wlasny Teatr Zydowski, wlasne szkoly.
        Sa wiec grupa etniczna czy nie?
      • crax Re: Jedynym chronionym prawnie wyd. jest holocaus 25.04.06, 02:22
        baltazarus napisał:

"Każdy może wygłosić opinię, że Niemcy nie mordowali Polaków..."

A czy ja mogę wygłosić opinię, że jesteś kompletnym niedoukiem? Sprawdź z łaski
        swojej co to jest "kłamstwo oświęcimskie" i co za to w Polsce grozi.

Pisząc "każdy" masz zapewne na myśli m.in. prasę zachodnią piszącą idiotyzmy o
        "polskich obozach śmierci". Otóż tam w redakcjach siedzą takie same niedouki
        jakim TY właśnie jesteś i wypisują podobne bzdury jakie TY wypisujesz. To ten
        sam poziom.
        • baltazarus Re: Jedynym chronionym prawnie wyd. jest holocaus 25.04.06, 07:37
          "A czy ja mogę wygłosić opinię, że jesteś kompletnym niedoukiem? Sprawdź z
          łaski swojej co to jest "kłamstwo oświęcimskie" i co za to w Polsce grozi."

A czy mogę wygłosić opinię, że jesteś ignorantem? Sprawdź sobie jaka jest
          praktyka. Można zaprzeczyć każdej zbrodni (Korwin-Mikke w ramach eksperymentu
          zaprzeczył kiedyś rzezi Ormian), ale holocaustu nie można nawet badać, bo
          oczywiste fakty są niewygodne dla strażników mitu.
          • Gość: Magda Re: Jedynym chronionym prawnie wyd. jest holocaus IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.04.06, 16:03
            Mitem jest ze w niemieckich obozach koncetracyjnych gineli wylacznie Zydzi.
            Mitem rowniez jest ze wylacznie nieucy pisza o tzw."polskich obozach " . Niemcy
            zaplacili Zydom 100 milardow dolarow aby slowo Niemcy nie widnialo obok
            zbrodnii w czasie II wojny swiatowej. To tylko brzydcy nazisci mordowali,
            prawda? Nie,to nawet nie niewiadomego pochodzenia nazisci, to Polacy. Ale jesli
            zaplaca 60 miliardow dolarow Zydom to kampania wrogosci, klamstw i
            bezpodstawnych oszczerstw w stosunku do Polakow sie skonczy. Poki co majac w
            rekach srodki masowego przekazu, Zydzi moga pluc bezkarnie na kazdego w tym na
            Polakow czyli ludzi najbardziej doswiadczonych niemiecka agresja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka