0golone_jajka 16.05.06, 18:29 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3348533.html Rany! Czy jak mi np. to ciasteczko wypadnie z buzi to też pójdę do więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nancyboy Re: Do więzienia za profanację hostii 16.05.06, 18:31 Hmm... chyba już dokonałeś profanacji: "to ciasteczko...". Przecież to jest wafelek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antychryst Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:34 > Hmm... chyba już dokonałeś profanacji: "to ciasteczko...". > Przecież to jest wafelek. Może raczej gofer? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:38 Z kodeksu karnego: Art. 195. § 1. Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Tej samej karze podlega, kto złośliwie przeszkadza pogrzebowi, uroczystościom lub obrzędom żałobnym. Użyj swojej niepodważalnej inteligencji i zastanów się, czy złośliwe przeszkadzanie publicznemu wykonywaniu aktów religijnych jest tożsame z wypadaniem ciasteczka z buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Do więzienia za profanację hostii 16.05.06, 18:41 A artykuł czytał? "za profanację Hostii grozi do kilku lat więzienia." Tu nie ma nic o akcie religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:15 Myślisz, że w polskim kodeksie karnym jest przepis "art. blabla ust. 1 Kto profanuje Hostię po transsubstancjacji, będącej Ciałem Naszego Zbawiciela, podlaga karze pozbawienia wolności do lat 25 lub karze dożywocia. ust.2 Kto, profanując Hostię, dokonuje czynu przed transsubstancjacją, podlega karze pozbawienia wolności do lat 10" Tak to sobie wyobrażasz? :) Nie, RP NIE jest państwem wyznaniowym, a jedyny artykuł k.k. z jakiego możnaby w takiej sytuacji oskarżyć, to właśnie przywołany przeze mnie art. 195. Co piszą głupi i niedouczeni pismacy, to juz nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 09:05 > Co piszą głupi i niedouczeni pismacy, to juz nie moja sprawa. Ale my tu komentujemy właśnie to, co piszą pismacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:40 No to mój komentarz jest taki - artykuł kłamie, bo za profanację hostii nie ma odrębnie przewidzianej w prawie polskim kary. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 16:48 Gość portalu: P.S.J. napisał(a): > No to mój komentarz jest taki - artykuł kłamie, bo za profanację hostii nie ma > odrębnie przewidzianej w prawie polskim kary. A mój - Niech zyje Hammurabi ze swoim "kto wybił oko..."! Tam by się hostia mogła znaleźć (jak by miejsca starczyło), pewnie z różnymi karami przypisanymi różnym dniom tygodnia popełnienia przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 16:51 :) ja wskazałem, co może być w polskim prawie ewentualną podstawą oskarżenia, ale mój przedmówca bardziej wierzy autorom artykułu, niż polskiemu kodeksowi karnemu :P Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 16:59 p.s.j napisał: > :) ja wskazałem, co może być w polskim prawie ewentualną podstawą oskarżenia, > ale mój przedmówca bardziej wierzy autorom artykułu, niż polskiemu kodeksowi > karnemu :P A "wybicia oka" Twój przedmówca też by z pewnością nie podciągnął pod "ciężkie uszkodzenie ciała" :-) Wniosek - Hammurabi dbał o oczy poddanych bardziej niż nasza ojczyzna! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna65 Re: Do więzienia za profanację hostii 16.05.06, 20:07 nancyboy napisał: > A artykuł czytał? > "za profanację Hostii grozi do kilku lat więzienia." > Tu nie ma nic o akcie religijnym. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.chello.pl 16.05.06, 18:44 Rany! Czy jak mi np. to ciasteczko wypadnie z buzi to też pójdę do więzienia? > Nie pójdziesz do węzienia, za to ciasteczko. Starasz sie być zabawny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak,tak... Pederaści ,sataniści - wspólny front antykatolicki IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.05.06, 20:43 Rok temu grupa pederastów dokonała profanacji Mszy Świętej w katedrze Notre Dame i pobiła księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.cybernet.ch 17.05.06, 17:18 Profanacja hostii to obraza uczuc religijnych. Dla mnie jest to bez dyskusji !!! Z drugiej strony. Nazywanie hostii "ciasteczkiem" nie jest obraza uczuc religijnych. Slowo "ciasteczko" nie jest obrazliwe. Wyglad ten sam + recepta na "hostie" i recepta na "ciasteczko" niewiele sie rozni. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Do więzienia za profanację hostii 18.05.06, 08:59 Gość portalu: Lidka napisał(a): > Slowo "ciasteczko" nie jest obrazliwe. Czy słowo "judejczykowie" jest obraźliwe?... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Do więzienia za profanację hostii 16.05.06, 20:43 0golone_jajka napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3348533.html > Rany! Czy jak mi np. to ciasteczko wypadnie z buzi to też pójdę do więzienia? > Albo jestes wyjatkowo prymitywny albo masz ogolana glowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 08:24 marysia_b napisała: > 0golone_jajka napisał: > >> Rany! Czy jak mi np. to ciasteczko wypadnie z buzi to też pójdę do więzie > nia? > > > > Albo jestes wyjatkowo prymitywny albo masz ogolana glowe.... Stawiam na to pierwsze, no chyba,że jajka ma na głowie...)) Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom za wysoka kara 17.05.06, 09:12 uważam, że tego typu zachowania nie mogą być bezkarne, bo w końcu każdy ma prawo do wyznawania swojej religii. tylko, że kara więzienia to w przypadku profanacji kara zbyt surowa. przeciez osoby, które jej dokonują nie sa generalnie niebezpieczne dla otoczenia, a szkodliwośc społeczna tych czynów nie jest duża. powinno isę na takie osoby nakładać grzywnę albo obowiązek pracy społecznej przez jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 09:22 Faktycznie brzmi to trochę jak prawo muzułmańskie w sudanie. rozumiem, że wspomniana (swoją drogą niezrównoważona emocjonalnie) osoba która zaatakowała księdza mogłaby odpowiedzieć za naruszenie godności osobistej księdza (jeśli się na niego rzuciła) tudzież za zakłócenie porządku dziennego (tak samo jak ktoś kto zakłóci porządek jakiejkolwiek innej imprezy) jednak szkodliwość społeczna tych czynów sugerowałaby raczej karę w formie przeprosin lub ewentualnie kilku godzin pracy społcznej, a nie więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.05.06, 17:50 Nie wiem po co skazujecie na podstawie paragrafow GW. Oskarzenie rzadko jest oparte na jednym paragrafie. Jesli jest zdrowa psychicznie to powinna siedziec z wielu paragrafow. Wiem ze "swieccy" obywatele ze znana sobie "neutralnoscia swiatopogladowa" musza znalezc jakis punkt zeby sie zdrowo ponasmiewac z katolikow i ich religii a potem pouczac ich o "tolerancji". Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 17:52 Wystarczy jeden paragraf, ten o złośliwym zakłócaniu obrzedów religijnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 17:55 Nieważne, pozwól pani Echo się wygadać. Ona tak ładnie mówi. Za chwilę pewnie będzie coś o odbycie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 17:56 o BYCIE. wyższym. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.05.06, 17:58 > Nieważne, pozwól pani Echo się wygadać. Ona tak ładnie mówi. Za chwilę pewnie > będzie coś o odbycie. Uderz w stol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.05.06, 17:59 Sa ludzie ktorzy glownie mysla o swojej odbytnicy i nazywaja to "postepem" Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 18:01 A nie mówiłem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Do więzienia za profanację hostii 18.05.06, 09:24 Echo, mam do Ciebie pytanie - czy naprawdę uważasz, że karą za wtargnięcie na mszę i zbeszczeszczenie hostii powinno być więzienie? Załóżmy, że nie doszło do naruszenia godności osobistej żadnego uczestnika mszy, to znaczy nie było bicia ani szarpania. Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Do więzienia za profanację hostii 17.05.06, 21:52 i to pewnie na dłużej, niż za gwałt, albo tzw. przemoc 'domową', czyli pobicia i znęcanie się... smutne to i groteskowe :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Do więzienia za profanację hostii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 18.05.06, 06:56 > i to pewnie na dłużej, niż za gwałt, albo tzw. przemoc 'domową', czyli pobicia > i znęcanie się... > > smutne to i groteskowe :( Ja mysle ze powinni dac duza grzywne i wyrok wiezienia z zawieszeniem na kilka lat. Po co tracic pieniadze na trzymanie darmozjada w wiezieniu ale wyrok powinien zniechecac do tego typu dzialalnosci, szczegolnie ze nie zrobila tego po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś