Dodaj do ulubionych

wywłaszczenie

28.05.06, 22:12
drodzy Panstwo
ostatnio naszla mnie pewna mysl dotyczaca WLASNOSCI. chyba wszyscy zgodzimy
sie, ze prawo do wlasnosci jest jednym z istotniejszych praw jakie posiadaja
obywatele demokratycznych panstw.
ja wlasnie tak czuje. skoro chce mi sie pracowac ponad sily 16h na dobe, skoro
kombinuje jak kon pod gore ja powiekszac majatek, skoro zawieram umowy
cywilno-prawne nabywajac wlasnosc...
jak to jest, ze jakis idiotyczny przepis pozwala wywlaszczyc - "celem
wiekszego dobra spolecznego" ?
ostatni cos podobnego spotkalo kilka osob w gorzowie wlkp i okolicach -
budujac tam droge postanowiono ludziom "pociac" dzialki budowlane. ci ktorzy
sie nie zgodzili zostali wywlaszczeni... osobiscie uwazam, ze moj dom to moja
twierdza i nie wyobrazam sobie dgyby ktos chcial przez moj ogrodek lub w jego
NAJBLIZSZEJ okolicy budowac droge...

jak mozna pozbawiac ludzi, wyplacajac im idiotyczne odszkodowania, ich wlasnosci?
Obserwuj wątek
    • Gość: kot Re: wywłaszczenie IP: *.eranet.pl 29.05.06, 08:23
      Otóż widzisz misiaczku, czasami interes wiekszości
      jest ważniejszy niz interes jednostki i wtedy odbywa się
      wywałaszczenie. Wazne jest aby odbyło sie to z poszanowaniem
      własności tej jednostki, czyli za odpowiednią
      rekompensata i tylko w przypadkach gdy naprawde nie można juz inaczej.
      Niestety w skorumpowanej Polsce włascicielowi się zabiera
      własność nie pytając go o zdanie.
      • beforejunior Re: wywłaszczenie 29.05.06, 08:49
        wiec jak sam/sama piszesz KOTECZKU :)
        jest to absurdalne - MOJA WLASNOSC - moja znaczy NIETYKALNE...
        jak mozna stosowac prawa wprowadzane podczas "totalitarnych" rzadow ?
        • Gość: jano Re: wywłaszczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:55
          a od kiedy to wlasnosc jest wartoscia o charakterze absolutnym?
          o ile pamietam to jedyna wartoscia niepodwazalna w naszym systemie prawnym jest przyrodzona godnosc ludzka.wartosc podlega ochronie ,ale tylko do pewnego stopnia.na tej samej zasadzie Twoja wolnosc podlega ograniczeniu poprzez chocby odbywanie sluzby wojskowej czy wyznaczanie pasow do przechodzenia przez jezdnie
          • Gość: newOne Re: wywłaszczenie IP: 212.160.159.* 29.05.06, 10:24
            belkot prawniczy
            chodzi chyba o to by w ramach tego prawa chronic cos co nalezy do ciebie!
            zgadzam sie z before ~
            • Gość: jano Re: wywłaszczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:34
              belkot,nie belkot.rozumiem ze nie pojmujesz znaczenia.
              czy zatem uwazasz ze ochrona interesow wlasciciela dzialki moze godzic w sluszne interesy zbiorowosci.jeden dzialkowicz moze zatrzymac budowe autostrady?
              przeciez nie mowimy o zabieraniu wlasnosci,a o wywlaszczeniu za odszkodowaniem
    • robertrobert2 Nie wiem po co tyle szumu 29.05.06, 08:27
      wokół telewizji publicznej, kto to ogląda? Jest tyle niezależnych telewizji
      bardziej mobilnych i kompetentnych a nie 2 kanały wyznaniówki jakaś regionalna w
      której nic nbie ma i powtórki z polonii, zlikwidować TVP, KRRiT, nikt nie będzie
      płakał chyba, że porezesi
    • more.words Re: wywłaszczenie 29.05.06, 10:27
      ee.. no mozna mozna...
      wywłaszczenie jest dopuszczalne - art. 21 konstytucji - na cele publiczne i za
      odpowiednia opłata...

jak chca to cie wywłaszcza... i nic nie zrobisz...takie prawo..

własnosc nie jest prawem absolutnym ;)
    • wielki_czarownik Masz rację 29.05.06, 10:29
      Wywłaszczenie to zwykłe rozbójnictwo popełniane w majestacie prawa. To instytucja wspaniale pokazująca, że dla tej organizacji przymusu jaką jest państwo człowiek jest niczym.
      • Gość: jano Re: Masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:35
        w takim razie na dobrotliwych rozbojnikow sie napotykales w zyciu,skoro placili za rabowana wlasnosc...
        • wielki_czarownik Też mi zapłata 29.05.06, 18:52
          1. Nie płacą ze swoich, tylko także z moich (podaktów). Czyli najpierw zabierają mi kasę jako podatek, potem ziemię a na końcu oddają kasę i mówią "masz".
          2. Płacą o wiele za mało. Dla przykładu budują autostradę. Obejście mojej działki kosztowałoby X milionów a oni mi płacą ledwie jakieś tysiące. Powinni zapłacić realną wartość tego gruntu - równą zyskom jakie dzięki temu złodziejstwu (wywłaszczeniu) mają.
      • more.words Re: Masz rację 29.05.06, 10:38
        ojj tam :P panstwo chroni wlasnosc - to jedno z najbardziej chronionych praw ;)
        no ale jak cel publiczny jest wazniejszy too co zrobic....

czy przez zawzietosc jednego człowieka, panstwo ma ponosic wieksze wydatki, maja
        byc jakies utrudnienia dla ogółu ?? jak robia droge- to dla wszystkich...a taki
        własciciel...uprze sie - bo on z dziada pradziada na tej ziemi... coz...

dostaje odpowiednie wynagrodzenie i niech sie cieszy ;)
        • wielki_czarownik Re: Masz rację 29.05.06, 18:53
          more.words napisała:

> ojj tam :P panstwo chroni wlasnosc - to jedno z najbardziej chronionych praw ;)
          > no ale jak cel publiczny jest wazniejszy too co zrobic....

Nie ma celów publicznych.

>
          > czy przez zawzietosc jednego człowieka, panstwo ma ponosic wieksze wydatki, maj
          > a
          > byc jakies utrudnienia dla ogółu ?? jak robia droge- to dla wszystkich...a taki
          > własciciel...uprze sie - bo on z dziada pradziada na tej ziemi... coz...
          >
          > dostaje odpowiednie wynagrodzenie i niech sie cieszy ;)
          >

A powinien wyjąć karabin i bronić swej własności.
    • beforejunior Re: wywłaszczenie 29.05.06, 18:30
      o prosze panowie wyzej prawa sie naczytali i nie dopuszczaja do swojego
      skostnialego ego innych prawd...
      chcesz irracjonalnych przykladow ? budujesz dom, 15 lat po zakonczaniu budowy
      jakis urzedas wpada na pomysl, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie zabranie ci
      polowy ogrodu i wybudowanie obwodnicy... 25m od okien domu masz OBWODNICE z 4000
      samachodo przejezdzajacymi tamtendy w ciagu doby - a ty bedziesz mieszkal przy
      tej drodze przez reszte swojego zycia i twoje dzieci tez... aaaa no tak Panowie
      wspomnieli o odszkodowaniu za wywlaszczenie - cena gruntu wyceniona na 12 PLN za
      m2 = 1250m2 x 12pln i masz na otarcie lez 15 tysiecy !!! oooo i to w majestacie
      prawa :)
      powodzenia !
      • Gość: jano Re: wywłaszczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:06
        Problem opisywanej osoby polega na tym,że nie wynajęła adwokata,wtedy nie dałaby się naciąć urzędnikom myślącym jak tu się wykazać przed szefem oszczedna gospodarka finansowa.Wycena gruntow zabranych powinna oczywiscie byc wykonana w/g aktualnej wartoci dzialki budowlanej,do tego nalezaloby doliczyc szkode,jaka poniosla ta osoba na skutek spadku wartosci dzialki,ktora mu pozostala.
        Adwokat na pewno wymyslilby wiele wiecej sposobow upomnienia sie o swoje.
        Nie instytucja jest zła,a stosowanie.
        • beforejunior Re: wywłaszczenie 01.06.06, 23:30
          mylisz sie
          problem dotyczy nie jednej a 4 osob z gorzowa
          i wszyscy dzialali z adwokatami...
          sprawa toczyla sie ponad 2 lata
          i...
          i jak zawsze !
    • Gość: Lena Re: wywłaszczenie IP: *.jachpol.net 02.06.06, 09:52
      Obawiam się,że gdyby nie było takiego prawa, to nie zbudowanoby w Polsce żadnej
      drogi, wodociągu, kanalizacji, nie podciągnięto prądu, telefonu. Polak to nie
      jest istota społeczna,
      • Gość: beti22 Re: wywłaszczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:09
        Ale dla dobra ogółu nie wolno krzywdzić jednostki. Ja w takiej sytuacji bym się
        procesowała, odwoływała, a przy tym opóźniała proces zajęcia mojej działki.
        Skoro płacę podatki jak każdy inny to czemu oprócz tego mają zabrać ziemię
        tylko mi ?? I tak dokładam się dla naszego w postaci podatków,a to co moje to
        wara od tego.
        • Gość: Jano Re: wywłaszczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 15:23
          Teza "dla dobra ogolu nie wolno krzywdzic jednostki" jest conajmniej kontrowersyjna. Demokracja ateńska wogole nie znala pojecia jednostki , a to jest fundament naszego ustroju politycznego. Kazdy chyba rozumie ze czasem interesy partykularne musza ustapic interesom ogolu,to nazywa sie solidarnosc wlasnie.

beforejunior : musze przyznac ze zdziwiles mnie.Czy masz informacje na temat szczegolowej drogi prawnej?Instytucje,odwolania itp?Jak to wygladalo?
        • Gość: Lena Re: wywłaszczenie IP: 80.48.96.* 02.06.06, 23:26
          Przecież nikt nkiogo nie wywłaszcza nie dając mu rekompensaty. To oczywiste.
          Takie jest prawo.
          • mitrof Re: wywłaszczenie 03.06.06, 00:23
            tylko potem nie miej pretensji ze w polsce nie ma autostrad, latwiej zbudowac
            drugi dom, niz budując autostrade ominąć taki dom. czy nawet 4. Skoro jako
            odszkodowanie otrzymujemy wartośc rynkową, to chyba moza cos za to kupic na
            rynku? Wiec w czym problem? Ze nie bedziesz mial moze w nowym miejscu takiego
            samego widoku z okna...? No coz, czasami trzeba sie poswiecic dla ogólu. Jednak
            dla polaka przychodzi to wyjątkowo trudno.
    • kolejar Re: wywłaszczenie 03.06.06, 00:36
      Cóż za skrajny egoizm!
    • kolejar To je moje! 03.06.06, 00:48
      1. Urzędnicy kolei kkStb zproponowali gaździe wykup jego zagrody leżącej na
      planowanej trasie do Zakopanego. A gazda na to:
      - A budujcie se panocki, budujcie, ja i tak drzwi od stodoły ni byde otwieroł,
      jak pociąg psyjedzie!
      2. Linia Moskwa - St.Petersburg prosta jak strzelił, tylko gdzieś w połowie ma
      takie dziwaczne "wykorbienie" na kilkadziesiąt kilometrów. Nazywają to "carski
      palec", bo niby jak car trasę linijką na mapie wyznaczał, to niechcący swój
      wystający palec obrysował i tak zbudowali. Tymczasem w realu były tam grunta
      jakiegoś dygnitarza, co na wywłaszczenie zgodzić się nie chciał...
      • Gość: amisz Re: wlasnosc-godnosc IP: *.pools.arcor-ip.net 03.06.06, 15:59
        befor ma racje - chyba, ze sam wszedl w posiadanie rozmijajac sie np z
        moralnoscia i teraz dostaje bumerang od losu. Ale generalnie, ktos kto
        wyszarpuje moja wlasnosc, szarpie moja godnosc, pokazujac swoja sile. Moj
        odbior.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka