0golone_jajka 09.06.06, 21:00 Słuchałem dziś Radia Józef i mówili tam, że o ile zdecydowana większość Polaków deklaruje wiarę w Boga to w Szatana zaledwie 40%. A Wy? Ja nie wierzę ani w jedno ani w drugie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wed A co ty masz na myśli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 21:01 Czy to że szatan istnieje, czy to , że szatan zwycięży? Odpowiedz Link Zgłoś
tingavinga Re: A co ty masz na myśli? 09.06.06, 21:41 40% wierzy tylko w szatana? To wiadomo teraz dlaczego taka samowolka w tym p...kraju. Liczą na to,że do piekiełka nie pójdą. Kary nie poniosą. Lecz ja sobie z wielką nieśmiałością tak myślę, ze skoro w tym pseudokatolickim kraju tylu wierzy w Boga, to powinien taki sam odsetek wierzyc w szatana. Równowaga przecież musi być. Inaczej to bezsens. Kolejny bezsens katolików Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: A co ty masz na myśli? 09.06.06, 21:44 Małe sprostowanie, to nie jest pseudokatolcki kraj, on jest katolicki, tak właśnie wygląda przeciętny katolik, nie bardzo wie do jakiej wiary i w co się przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spojler21 Kolejne sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 21:57 Moim zdaniem kraj jest strasznie katolicki i wielu ludzi wie, że sa katolikami. Ale co to znaczy wie niewielu, a z tych którzy wiedzą co drugi ma swoją wersje tej wiedzy. Nawet księża mają różny stosunek do tej samej kwestji i wszyscy podają go jako oficjalną wersje kościoła. Najłatwiej zauważyć to w rozmowach z księżmi na parafiach wiejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny sprostowanie sprostowań IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 08:33 zależy, co rozumiemy mówiąc ''wierzyć w szatana''. można wierzyć w istnienie lub wyznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: sprostowanie sprostowań 10.06.06, 09:43 chodziło oczywiście o "wiarę w" a nie wyznawanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: A co ty masz na myśli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:32 jak to "kolejny bezsens katolików"? Przeciez katolik to osoba, ktora wyznaje katolicyzm, czyli tez wierzy w istnienie i działnie szatana. jak nie wierzy to nie katolik. Znalazles chłopca do bicia w tych katolikach? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Nie ogladasz meczu??? 09.06.06, 21:52 0golone_jajka napisał: > Słuchałem dziś Radia Józef i mówili tam, że o ile zdecydowana większość Polaków > deklaruje wiarę w Boga to w Szatana zaledwie 40%. A Wy? > > Ja nie wierzę ani w jedno ani w drugie. Z ciebie jakis dziwny chlop, taki mecz a ty sie szejtanem zajmujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spojler21 Re: Nie ogladasz meczu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:00 marysia_b napisała: ... > Z ciebie jakis dziwny chlop, taki mecz a ty sie szejtanem zajmujesz??? Ja mu się nie dziwie. Włączyłęm w 29 minucie, a w 35 stwierdziłem, że wolę w necie posiedzieć. Boję się wejść na stronę z wynikami na żywo :) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Nie ogladasz meczu??? 09.06.06, 23:11 Gość portalu: Spojler21 napisał(a): > Ja mu się nie dziwie. Włączyłęm w 29 minucie, a w 35 stwierdziłem, że wolę w > necie posiedzieć. Boję się wejść na stronę z wynikami na żywo :) A ja wytrwalam! ;) Na pewno Szejtan maczal w tym wyniku palce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Nie ogladasz meczu??? 10.06.06, 07:40 Wróble Janasa na szyjkach miały przecież medaliki i inne amulety Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrudcccp Re: Nie ogladasz meczu??? 10.06.06, 17:51 33qq napisał: > Wróble Janasa na szyjkach miały przecież medaliki i inne amulety Sura 38:36-38 I poddaliśmy jemu wiatr, który płynie, na jego rozkaz, lekko, tam gdzie on zamierzył; i szatanów, zarówno budujących, jak i nurkujących, i innych, parami spętanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.chello.pl 09.06.06, 22:10 > Słuchałem dziś Radia Józef i mówili tam, że o ile zdecydowana większość Polaków > deklaruje wiarę w Boga to w Szatana zaledwie 40%. A Wy? Tak dużo osób wierzy w szatana? To mnie zaskakuje. Ja wierzę w jego istnienie, w niego nie wierzę. Wierzę w Boga. Wierzę, że Bóg chce mojego dobra. Na tym polega ta wiara. Wierzę Bogu, nie wierzę szatanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
tingavinga Re: Kto wierzy w Szatana? 09.06.06, 22:16 Dobrze mówisz fermencie. Trzeba rozgraniczyć kwestie istnienia a wiary w szatana. Bo że istnieje, rzecz oczywista. Nie wierzmy ludziom szatana, Rydzyka np mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.chello.pl 09.06.06, 22:25 >Nie wierzmy ludziom szatana, Rydzyka np mam na myśli.< Nie dokonujesz zbyt szybkich osądów? Odpowiedz Link Zgłoś
tingavinga Re: Kto wierzy w Szatana? 09.06.06, 22:28 Nie. Najpierw obserwuję. Potem osądzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna65 Re: Kto wierzy w Szatana? 09.06.06, 22:18 0golone_jajka napisał: > Ja nie wierzę ani w jedno ani w drugie. nikt ci nie każe. nie podniecaj się tak , bo nie ma czym. Masz własne sumienie i nim się kieruj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant potencjalnie, ten sam co w boga :) n/t IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.06, 22:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Kto wierzy w Szatana? On rzeczywiście istnieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:34 Nie potrzeba wierzyć w szatana,bo on rzeczywiście istnieje.Można go spotkać na co dzień.Jest ubrany w czarną sukienkę i nosi koloratkę.Tylko Lucyfer jest ubrany na biało i ma siedzibę w Watykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Kto wierzy w Szatana? 09.06.06, 22:39 Skoro istnieje plus i minus, musi istnieć dobro i zło. Są to rozważania czysto filozoficzne. Czy istnieje szatan? Istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrudcccp Szatan wierzy w Boga. 09.06.06, 22:50 Sura 8:50 Szatan, wynosząc zasługę ich czynów, rzecze im: Dziś będziecie niezwyciężeni, ja na czele waszym pójdę. Gdy się dwa wojska spotkały, on cofnął się i rzekł: Opuszczam was, bo widzę to, czego wy nie dostrzegacie; boję się Boga, którego straszliwe są kary. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Szatan wierzy w Boga. 09.06.06, 23:13 jacektrudcccp napisał: > Sura 8:50 > Szatan, wynosząc zasługę ich czynów, rzecze im: Dziś będziecie niezwyciężeni, > ja na czele waszym pójdę. Gdy się dwa wojska spotkały, on cofnął się i rzekł: > Opuszczam was, bo widzę to, czego wy nie dostrzegacie; boję się Boga, którego > straszliwe są kary. Skad przychodzisz Bracie? Z daleka mniemam! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Szatan wierzy w Boga. IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.06, 23:30 a ja mniemam,że z DAWNA, nie z daleka... Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 00:02 Jeżeli mialabym wybierać to wierzę raczej w szatana no bo skąd niby tyle zła i niesprawiedliwości na swiecie )))) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 00:14 b-beagle napisała: > Jeżeli mialabym wybierać to wierzę raczej w szatana no bo skąd niby tyle zła i > niesprawiedliwości na swiecie )))) wlasnie - skad? przeciez ludzie to normalnie chodzace, zywe anioly, wcielenia dobra, wiec obecnosc zla na swiecie mozna tylko wyjasnic istnieniem szatana, czyz nie? korupcje, oszustwa, podkladanie swin, glupota i nienawisc, to wszystko jego wina, a co zlego to nie my :P amen. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 08:45 gytha_ogg napisała: > wlasnie - skad? przeciez ludzie to normalnie chodzace, zywe anioly, wcielenia > dobra, wiec obecnosc zla na swiecie mozna tylko wyjasnic istnieniem szatana, > czyz nie? > korupcje, oszustwa, podkladanie swin, glupota i nienawisc, to wszystko jego > wina, a co zlego to nie my :P > amen. Bóg mógł przeciez stworzyć dobrych ludzi pytanie dlaczego tego nie zrobił? Może nie mógł? Jeżeli nie mógł to znaczy , że nie jest wszechmogacy a jeżeli nie jest wszechmogący to po co mi taki Bóg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.06, 00:15 Ja wierzę w Boga, a więc i w szatana, ale w to, że skopńczymy w piekle, już nie ;) Szatan tutaj się panoszy, ale poza ziemskim łez padołem wara :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadrowa Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 00:50 Zastanawia mnie podejście co do " nie wiary" w jedno i drugie, które wg. mnie informują że nadawca jest osobą raczej młodą lub nie przywiązuje uwagi do swojego życia "duchowego" lub ma dość tak jak waszyscy mieszania polityki z wiarą i to jest jego manifest czy bunt przeciwko bliżej nie określonej władzy (z czym się zgadzam - bunt). Na uwagę w tym wszystkim zasługuje jedynie fakt że im człowiek starszy tym jego wiara większa (w Boga), a że społeczeństwo nasze starzeje się to mamy to co mamy (polityka). Wg. mnie o tym w co ktoś wierzy (dosłownie) w cokolwiek decyduje jego postępowanie a nie deklaracje, mam tu na myśli np. wolność, dyscyplinę i wszystkie inne kategorie jakie przyjdą nam do głowy. Pismo Święte jest tak skonstruowane że cokolwiek człowiek robi jest to dziełem albo Boga albo Szatana, w myśl tego pisma wierzysz czy nie to i tak swoim postępowaniem świadczysz o przynależności do jednej lub drugiej grupy (Bóg, Szatan) więc możesz określić do której ty należysz - to się nazywa ironia losu - możesz pisać że do żadnej z grup nie należysz a i tak Cię do którejś przyporządkują. To się nazywa wolność wyboru i świadczy o tym że jesteśm tylko pseudo - wolni. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 09:36 > Zastanawia mnie podejście co do " nie wiary" w jedno i drugie, które wg. mnie > informują że nadawca jest osobą raczej młodą lub nie przywiązuje uwagi do > swojego życia "duchowego" lub ma dość tak jak waszyscy mieszania polityki z > wiarą i to jest jego manifest czy bunt przeciwko bliżej nie określonej władzy > (z czym się zgadzam - bunt). Fakt, uważam się za osobę raczej młodą mimo moich 33 lat na karku, nie przywiazuję wagi do życia duchowego i wkurza mnie katopolityka w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 08:34 > Ja nie wierzę ani w jedno ani w drugie. dlaczego nie wierzysz w Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 09:37 > dlaczego nie wierzysz w Boga? A dlaczego ty wierzysz? Jak już odpowiesz na to pytanie, to przed każdym argumentem za, postaw partykułę "nie" i będziesz wiedział czemu ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 20:33 > A dlaczego ty wierzysz? > Jak już odpowiesz na to pytanie, to przed każdym argumentem za, postaw partykuł > ę "nie" i będziesz wiedział czemu ja nie wierzę. trochę bez sensu ta odpowiedż. liczylem na jakies racjonalne argumenty, a nie odbijanie piłeczki. ale moge zagrać wg twoich zasad: wierzę, bo istnienie Absolutu jest logicznym wyjasnieniem powstania świata. zgodnie z twoim schematem: Ty nie wierzysz, bo istnienie Absolutu nie jest logicznym wyjasnieniem powstania swiata. Czy tak? Jakie jest wiec twoim zdaniem logiczne wyjasnienie powstania swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antychryst Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 20:42 Ej, ale mówimy o bogu czy o wódce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 08:39 > Ja nie wierzę ani w jedno ani w drugie. Nawet nie wiesz, jak to cieszy szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Wolność i wolna wola 10.06.06, 08:55 Od kogo zalezy nasza wolna wola? Czy nasz charakter determinują geny czy nasza świadomość. A może wolność jest złudzeniem a my jesteśmy niewolnikami biologi i i chemii bo to one decyduje o naszym charakterze zdolnościach i inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wolność i wolna wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:32 Ludzie, ktorzy nie wierzą w wolnosc wyboru sa niewolnikami swoich uczuc i instynktów. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 09:38 Dlaczego nie wierzysz w Swarożyca? Nawet nie wiesz, jak to cieszy Utopców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 20:34 > Dlaczego nie wierzysz w Swarożyca? Nawet nie wiesz, jak to cieszy Utopców. tylko udajesz głupka czy jesteś nim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.27 Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.lublin.mm.pl 11.06.06, 00:24 No coś Ty on jest "bardzo mądry":). Ogolony uważa że 10 przykazań dał nam... Jezus Chrystus!:). Jak to stwierdził ateiści mają dużą wiedzę o religii bo wiedzą z czego rezygnują:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:38 O-j slucha Radia Józef???????????? Zawsze wiedziałem ,ze nawierniejszymi sluchaczami mediów katolickich sa ateisci... Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 09:42 Jechałem sobie na rowerku i słuchałem radia, a akurat w radiu Józef laciała ciekawa audycja o wierze i ateiźmie. Co prawda dyskutanci nawzajem sobie potakiwali, bo oczywiście wszyscy byli z jednej strony barykady, ale interesujące było posłuchać ich argumantów. Wyobrażałem sobie, że tam z nimi siedzę i dyskutuję i w myślach im odpowiadałem. Gdyby tylko zaprosili tam jakiegoś ateistę to dopiero by z tego wynikła ciekawa dyskusja. Np padło tam stwierdzenie, że wierzący to musi się zastanawiać jak to jest z tym światem, co jest po życiu itd, musi myśleć, a taki ateista to sobie po prostu stwierdzi że boga nie ma i już, dalej się nie zastanawia, nie myśli, nie rozważa. Dosłownie tego nie powiedzieli, ale między wierszami słychac było, że uważają ateistów za bezmyślnych głupków, a wierzących za osoby głęboko myślące. Tiaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 10:02 cóż..jesli ateista nie wierzy w zycie pozagrobowe i w nic nadprzyrodzonego i to nie bedzie sie w ten temat zagłebiał. jesli nie wierze w kosmitów to nie bede rozmyslac czy sa niebiscy czy zieloni, czy wysocy czy niscy, wiec chyba troche prawdy , a własciwie faktów tam powiedziano Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 10:18 Moim zdaniem więcej wysiłku umysłowego wymaga dojście do przekonania że boga nie ma niż przyjęcie twierdzenia że jest. Tym bardziej że niewiara to droga pod prąd, a więc tym trudniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 10:26 Moim zdaniem wiara to cos więcej niz niewiara, i wlasnie wiara to cos "pod prąd" bo to coś co przerasta człowieka, coś wiecej niz tylko codzienne zycie mterią-w nia wierzyc nie trzeba, nie wymaga ona żadnego wysiłku. tak sobie pomyslalem,ze ludzi, ktorzy juz sie nad tym,nad wiarą, istnieniem Boga zastanawiaja trudno nazwac ateistami, raczej poszukujacymi albo watpiącymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 20:40 > Moim zdaniem więcej wysiłku umysłowego wymaga dojście do przekonania że boga ni > e ma niż przyjęcie twierdzenia że jest. mylisz się. wydaje ci się, że wysiłek umysłowy, jaki włożyłeś (o ile wlozyles w ogole) w dojscie do przekonania, że Boga nie ma, jest ogromny. ale nie jestes w stanie tego ocenic, bo nigdy nie starales sie dojsc do przekonania, że Bog jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 21:03 > mylisz się. wydaje ci się, że wysiłek umysłowy, jaki włożyłeś (o ile wlozyles w > > ogole) w dojscie do przekonania, że Boga nie ma, jest ogromny. ale nie jestes > w stanie tego ocenic, bo nigdy nie starales sie dojsc do przekonania, że Bog > jest. ale zeby wlozyc wysilek umyslowy w dojscie do przekonania, ze bog jest, nalezaloby sie urodzic w ateistycznej rodzinie, zostac wychowanym w przekonaniu, ze boga nie ma, i dopiero w miare dojrzewania samemu dochodzic do wniosku, ze bog jest, bez armii katechetow i srodowiska katolikow, ktorzy od malego wtryniaja do lba o bozi. smiem twierdzic, ze niewiele takich osob jest w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 21:11 gytha_ogg napisała: > ale zeby wlozyc wysilek umyslowy w dojscie do przekonania, ze bog jest, > nalezaloby sie urodzic w ateistycznej rodzinie, zostac wychowanym w > przekonaniu, ze boga nie ma, i dopiero w miare dojrzewania samemu dochodzic do > wniosku, ze bog jest, bez armii katechetow i srodowiska katolikow, ktorzy od > malego wtryniaja do lba o bozi. smiem twierdzic, ze niewiele takich osob jest w > > naszym kraju. nie - ateista może wlasciwie poprzestac na stwierdzeniu: Boga nie ma, a jesli jest, to mi go pokażcie. I tym stwierdzeniem konczy duskusję, Uznajac to za istniejace, co jest widzialne, poznawalne, naukowe. Niewiara jest czymś banalnie prostym. Po prostu nie wierzę i już. A swoja droga, skoro wymienilas rzesze katechetow, ksiezy, ja do tego dorzuce setki teologow, biliony wierzacych calego swiata zyjacych obecnie i w przeslosci - to czy nie uwazasz, że albo oni wszyscy są chorzy psychicznie, albo ''coś w tym jest''? Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 21:22 > nie - ateista może wlasciwie poprzestac na stwierdzeniu: Boga nie ma, a jesli > jest, to mi go pokażcie. I tym stwierdzeniem konczy duskusję, Uznajac to za > istniejace, co jest widzialne, poznawalne, naukowe. > Niewiara jest czymś banalnie prostym. Po prostu nie wierzę i już. Chyba nie do konca zrozumiales tamta mysl. nie o to chodzi, ze samo myslenie ateistyczne jest trudne. ale dojscie do myslenia ateistycznego po latach indoktrynacji i wdrukowywania wiary, przede wszystkim w czasach dziecinstwa, kiedy to nabyte wzorce myslenia utrwalaja sie najbardziej i rzutuja praktycznie na cale zycie - nie jest wcale takie proste. widze to po sobie. u mnie ten proces trwal w zasadzie dobre kilka lat, zanim bylam w stanie powiedziec sobie otwarcie - nie wierze. teraz dopiero, z tej z perspektywy, widze mechanizmy psychologiczne, jakimi religia zapewnia sobie ciaglosc. > > A swoja droga, skoro wymienilas rzesze katechetow, ksiezy, ja do tego dorzuce > setki teologow, biliony wierzacych calego swiata zyjacych obecnie i w > przeslosci - to czy nie uwazasz, że albo oni wszyscy są chorzy psychicznie, > albo ''coś w tym jest''? owszem, cos jest, ale tym czyms niekoniecznie jest obiektywnie istniejacy bog. bog istnieje - jako pojecie w umyslach ludzi, ktore zrodzilo sie w czasach pierwotnych, w wyniku pewnych zlozonych, naturalnych uwarunkowan. z czasem religie przybraly forme, jaka znamy dzis, w teorii memów religie okreslamy jako mempleksy - czyli cale kompleksy memow, posiadajace zlozone i wyrafinowane systemy replikacji, dostosowane idealnie do ludzkiej psychiki, gdyz w niej sie zrodzily. religie to rodzaj programow - wirusow w ludzkim umysle. sa rozprzestrzenione, bo ich natura jest rozprzestrzenianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 21:35 > owszem, cos jest, ale tym czyms niekoniecznie jest obiektywnie istniejacy bog. > bog istnieje - jako pojecie w umyslach ludzi, ktore zrodzilo sie w czasach > pierwotnych, w wyniku pewnych zlozonych, naturalnych uwarunkowan. z czasem > religie przybraly forme, jaka znamy dzis, w teorii memów religie okreslamy jako > > mempleksy - czyli cale kompleksy memow, posiadajace zlozone i wyrafinowane > systemy replikacji, dostosowane idealnie do ludzkiej psychiki, gdyz w niej sie > zrodzily. religie to rodzaj programow - wirusow w ludzkim umysle. sa > rozprzestrzenione, bo ich natura jest rozprzestrzenianie. czy potrafisz wyjaśnić, wyłączając istnienie Absolutu, jak powstał świat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antcyhryst Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:52 A ty potrafisz?? Poza lapidarnym, ale w zasadzie nic nie wyjaśniającym stwierdzeniem "bo bóg tak chciał"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 22:32 Gość portalu: Antcyhryst napisał(a): > A ty potrafisz?? Poza lapidarnym, ale w zasadzie nic nie wyjaśniającym stwierdz > eniem "bo bóg tak chciał"? to chyba ty uważasz, że tak się to uzasadnia, i dlatego odrzucasz to wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 21:56 > czy potrafisz wyjaśnić, wyłączając istnienie Absolutu, jak powstał świat? zauwazylam, ze lubisz ten temat - w zasadzie to chyba Twoj sztandarowy argument przemawiajacy za wiara w boga :) nie potrafie, ale powiem Ci, ze nie spedza mi to snu z powiek. jestem gleboko przekonana, ze fakt mojego zrozumienia, badz niezrozumienia nie oddzialywuje na obiektywna rzeczywistosc - ergo, to, ze ja nie potrafie tego wyjasniec, jeszcze nie jest dowodem, ze to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 22:36 > to, ze ja nie potrafie tego wyjasniec, jeszcze > > nie jest dowodem, ze to nieprawda. rzeczywiście nie jest. ) > zauwazylam, ze lubisz ten temat - w zasadzie to chyba Twoj sztandarowy argument > > przemawiajacy za wiara w boga :) czy sztandarowy? po co wymyślać setki argumentów, gdy ma się jeden, (prawie) niepodważalny? a lubie to, co logiczne. )) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 23:04 > czy sztandarowy? po co wymyślać setki argumentów, gdy ma się jeden, (prawie) > niepodważalny? > a lubie to, co logiczne. )) ale przed chwila sam sie przeciez ze mna zgodziles: > > to, ze ja nie potrafie tego wyjasniec, jeszcze > > > > nie jest dowodem, ze to nieprawda. > > > rzeczywiście nie jest. ) wiec jak to z ta niepodwazalnoscia? skoro nie da sie udowodnic, ze swiat nie mogl powstac bez boga, to znaczy, ze mozna podwazyc Twoja teorie :) nie musze wcale tlumaczyc Ci tego, jak powstal swiat (bez boga). wystarczy, ze ani ja, ani Ty, w zasadzie nie wiemy, jak powstal. inna sprawa, to taka, ze ludzie maja tendencje do wpychania boga wszedzie tam, gdzie koncza sie kompetencje nauki. z tym, ze z biegiem czasu nauka ciagle poszerza swoje kompetencje, wiec boga zapedza sie coraz dalej. gdyby nasza dyskusja odbywala sie 5000 lat temu, dowodzilbys mi istnienie boga tym, ze podczas burzy sa pioruny, a ludzie choruja i umieraja, bo nie mialbys na podoredziu zadnego logiczniejszego wytlumaczenia dla tych zjawisk. dzis wiemu juz, czym sa pioruny i skad sie biora choroby, ale ciagle nie wiemy, co bylo w punkcie poczatkowym swiata (chociaz mamy cakiem dobre teorie na to, co sie dzialo tuz po nim), wiec jeszcze tam mozna boga wcisnac. a co, jak za kilkaset lat ludzie i to odkryja? :) mam jeszcze pytanie, z czystej ciekawosci - mowisz, ze wierzysz w boga. a czy chodzisz do kosciola, praktykujesz wiare? no bo nawet zakladajac istnienie boga jako sily sprawczej swiata - to nadal nic nie mowi o tym, czy temu bogu w ogole zalezy na tym, zeby ktos w niego wierzyl, i do czego mu to potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 23:23 > > czy sztandarowy? po co wymyślać setki argumentów, gdy ma się jeden, (praw > ie) > > niepodważalny? > > a lubie to, co logiczne. )) > ale przed chwila sam sie przeciez ze mna zgodziles: > > > > to, ze ja nie potrafie tego wyjasniec, jeszcze > > > > > > nie jest dowodem, ze to nieprawda. > > > rzeczywiście nie jest. ) zapytalem, czy potrafisz wyjasnic powstanie swiata bez Boga, odpowiedzilas, ze nie, ale to nie dowod na to, ze jest Bóg (upraszczajac), a ja stwierdzam, ze to rzeczywiscie nie jest dowod, i to przecież nijak sie ma do moich argumentow na rzecz istnienia Boga. > wystarczy, ze > ani ja, ani Ty, w zasadzie nie wiemy, jak powstal. ale możemy sie nad tym logicznie zastanowic. logika jest fajna. > gdyby nasza > dyskusja odbywala sie 5000 lat temu, dowodzilbys mi istnienie boga tym, ze > podczas burzy sa pioruny, a ludzie choruja i umieraja, bo nie mialbys na > podoredziu zadnego logiczniejszego wytlumaczenia dla tych zjawisk. > dzis wiemu juz, czym sa pioruny i skad sie biora choroby, ale ciagle nie wiemy, > > co bylo w punkcie poczatkowym swiata (chociaz mamy cakiem dobre teorie na to, > co sie dzialo tuz po nim), wiec jeszcze tam mozna boga wcisnac. > a co, jak za kilkaset lat ludzie i to odkryja? :) mysle, ze nie odkryja. a po drugie nie byloby rozwoju nauki i zadnego rozwoju, gdyby zakladac tak, jak mowisz - że to kiedys moze sie okazac fałszywe. rozwoj nauki polega na stawianiu smialych hipotez i falsyfikowaniu ich. > mam jeszcze pytanie, z czystej ciekawosci - mowisz, ze wierzysz w boga. a czy > chodzisz do kosciola, praktykujesz wiare? no bo nawet zakladajac istnienie > boga jako sily sprawczej swiata - to nadal nic nie mowi o tym, czy temu bogu w > ogole zalezy na tym, zeby ktos w niego wierzyl, i do czego mu to potrzebne? Jaki szacunek okazuje sie drugiemu czlowiekowi? rodzicom, znajomym, starszym? Jezeli wierzy sie w Boga, to nalezy mu okazac nieskonczenie wiekszy szacunek. To pochylenie sie przed wielka tajemnica tego swiata. I wlasciwie nie ma znaczenia, czy to Jedyny Allah, czy Bóg Abrahama Izaaka Jakuba, czy Jahwe, bo Bóg jest jeden. Ludzie są skłonni padać na twarz, by zarobić troche wiecej pieniedzy, a nie są w stanie przykleknać w Kościele. Nie przed obrazem, nie przed ksiedzem, tylko przed Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 00:00 > mysle, ze nie odkryja. a po drugie nie byloby rozwoju nauki i zadnego rozwoju, > gdyby zakladac tak, jak mowisz - że to kiedys moze sie okazac fałszywe. rozwoj > nauki polega na stawianiu smialych hipotez i falsyfikowaniu ich. ee.. czy ja dobrze zrozumialam? czyli, jak mowisz, ze bog stworzyl swiat to to jest Twoim zdaniem smiala hipoteza? poza tym - dlaczego mieliby nie odkryc, jak powstal swiat? skoro odkryli kwanty, czarne dziury, energie jadrowa, wymyslili mikroprocesory, telefony komorkowe, ponaddzwiekowe samoloty, sztuczne serce? zawsze jest na swiecie grupa nieglupich ludzi, ktorzy to wsystko ciagna coraz szybciej do przodu, np. tacy Japonczycy - ja tam pokladam w nich nadzieje :) > Jaki szacunek okazuje sie drugiemu czlowiekowi? rodzicom, znajomym, starszym? > Jezeli wierzy sie w Boga, to nalezy mu okazac nieskonczenie wiekszy szacunek. jezeli sie wierzy. ale czy bog, stworca calego wszechswiata, jest tak malostkowy, aby przejmowac sie opinia paru przemadrzalych malp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 11.06.06, 14:13 > ee.. czy ja dobrze zrozumialam? czyli, jak mowisz, ze bog stworzyl swiat to to > jest Twoim zdaniem smiala hipoteza? nie, mowilem o rozwoju nauki. mowienie ''ale kiedys moze to sie okazac falszywe'' jest argumentem dobrym na dosłownie każdą okazję, dla każdej ze stron dyskusji. jest dobre na dziś, na jutro, na 500 lat temu i na za sto lat. takie dyskusje nigdy do niczego nie prowadzą. > poza tym - dlaczego mieliby nie odkryc, jak powstal swiat? mysle że o wiele łatwiej udowodnic zmartwychwstanie Chrystusa niż powstanie świata :) > jezeli sie wierzy. ale czy bog, stworca calego wszechswiata, jest tak > malostkowy, aby przejmowac sie opinia paru przemadrzalych malp? ja widze roznice miedzy czlowiekiem a małpą. poza tym czy okazujac szacunek babci robisz to tylko po to, zeby dała ci kase, czy robisz to, bo uważasz, że tak nalezy robic? Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 14:25 > nie, mowilem o rozwoju nauki. > mowienie ''ale kiedys moze to sie okazac falszywe'' jest argumentem dobrym na > dosłownie każdą okazję, dla każdej ze stron dyskusji. jest dobre na dziś, na > jutro, na 500 lat temu i na za sto lat. takie dyskusje nigdy do niczego nie > prowadzą. no dobra, ale ja nie mowilam o zadnej naukowej tezie, ze moze sie okazac falszywa. nauka na razie nie mowi NIC na temat samego poczatku swiata, co w ogole mogloby sie okazac falszywe, czy prawdziwe. po prostu twierdze, ze moze kiedys wreszcie dojdzie do czegokolwiek. bo to, ze u tego poczatku stoi bog - to nie jest zadna naukowa teoria, moj drogi. > mysle że o wiele łatwiej udowodnic zmartwychwstanie Chrystusa niż powstanie > świata :) jedno i drugie ma wspolna ceche - nie da sie powtorzyc w warunkach doswiadczalnych :P > ja widze roznice miedzy czlowiekiem a małpą. wbrew pozorom, nie takie wielkie te roznice. ostatnio sporo sie o tym pisze. poza tym czy okazujac szacunek > babci robisz to tylko po to, zeby dała ci kase, czy robisz to, bo uważasz, że > tak nalezy robic? wiesz, pomijajac juz fakt, ze moja babcia od ladnych paru lat nie zyje - to z ani jednego, ani drugiego, z wymienionych przez Ciebie powodow. Babcie szanowalam i kochalam nie dla pieniedzy, ani nie dlatego, ze "tak wypada" - to byla moja babcia, ktora dobrze znalam, bylam z nia emocjonalnie zwiazana, ktora opowiadala mi w dziecinstwie bajki itd. byla tez osoba wg mnie godna szacunku. miala wyksztalcenie i wysokie stanowisko w zakladzie przemyslowym - co jak na owe czasy w przypadku kobiety jest jak dla mnie godne podziwu i szacunku, byla osoba pracowita i uczciwa. moglabym jeszcze wymienic bardzo duzo powodow, dla ktorych szanuje wlasna babcie - byla po prostu bardzo dobrym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 11.06.06, 14:42 > nauka na razie nie mowi NIC na temat samego poczatku swiata, /.../ > bo to, ze u tego poczatku stoi bog - to nie jest zadna naukowa teoria, moj > drogi. a teoria wielkiego wybuchu nie jest teorią naukową mowiaca o powstaniu swiata? jak mozna uczyc o tym dzieci w szkole, i nawet nie nadmieniac, że jest to hipoteza, gdy dowodów na to jest tyleż, co na istnienie Boga.? > wiesz, pomijajac juz fakt, ze moja babcia od ladnych paru lat nie zyje - to z > ani jednego, ani drugiego, z wymienionych przez Ciebie powodow. > Babcie szanowalam i kochalam nie dla pieniedzy, ani nie dlatego, ze "tak > wypada" - to byla moja babcia, ktora dobrze znalam, bylam z nia emocjonalnie > zwiazana, ktora opowiadala mi w dziecinstwie bajki itd. byla tez osoba wg mnie > godna szacunku. miala wyksztalcenie i wysokie stanowisko w zakladzie > przemyslowym - co jak na owe czasy w przypadku kobiety jest jak dla mnie godne > podziwu i szacunku, byla osoba pracowita i uczciwa. moglabym jeszcze wymienic > bardzo duzo powodow, dla ktorych szanuje wlasna babcie - byla po prostu bardzo > dobrym czlowiekiem. dokładnie - robilas to, bo to naturalna reakcja. szacunek dla niej był czymś oczywistym. dla mnie tak samo oczywisty jest szacunek dla Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 15:00 > a teoria wielkiego wybuchu nie jest teorią naukową mowiaca o powstaniu swiata? > jak mozna uczyc o tym dzieci w szkole, i nawet nie nadmieniac, że jest to > hipoteza, gdy dowodów na to jest tyleż, co na istnienie Boga.? alez ja respektuje teorie wielkiego wybuchu! rzecz w tym, ze jest to teoria, ktora w bardzo dokladny sposob przewiduje, co sie dzialo od pierwszych nanosekund po wybuchu, az do czasow obecnych, jednakze nie mowi ona absolutnie NIC o przyczynach, dla ktorych ten wybuch w ogole sie zaczal :) o tym wlasnie mowilam. a co do dowodow na teorie wielkiego wybuchu - zapewniam, ze jest ich znacznie wiecej, niz na istnienie boga. w gruncie rzeczy, przewaga tkwi w tym, ze na teorie wielkiego wybuchu w ogole SA dowody, a przynajmniej bardzo wiarygodne poszlaki, tudziez wyniki precyzyjnych obliczen, w przeciwienstwie do tezy o istnieniu boga. > dokładnie - robilas to, bo to naturalna reakcja. szacunek dla niej był czymś > oczywistym. > dla mnie tak samo oczywisty jest szacunek dla Boga. ale widzisz - ja babcie znalam osobiscie, ona zyla blisko mnie, moglam z nia rozmawiac (i slyszalam odpowiedzi, a nie jak w przypadku "rozmawiania" z bogiem), nie byla dla mnie kims, w czyje istnienie musze wierzyc, ale po prostu czlowiekiem, takim, jak ja. wiec nie mow mi, ze szacunek dla boga jest rownie oczywisty - chyba, ze dla kogos, dla kogo oczywiste jest istnienie boga, tak, jak oczywiste jest istnienie babci. rozumiesz, co chce powiedziec? jakis teoretyczny, nienamacalny, niewidzialny i nieslyszalny bog, nigdy nie bedzie dla mnie osoba tak godna milosci i szacunku, jak babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 12.06.06, 22:03 czy Twoja babcia wierzyła w Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 21:39 > teraz dopiero, z tej z perspektywy, widze mechanizmy > psychologiczne, jakimi religia zapewnia sobie ciaglosc. czy znasz historie powstania ewangelii? czy negujesz to, że Chrystus był Bogiem? czy negujesz prawdziwosc cudow eucharystycznych? > bog istnieje - jako pojecie w umyslach ludzi podobnie jak miłosć, przyjaźń, szczęście, zło, dobro itd itp ??? i po co ci wszyscy ludzie mieliby się wzajemnie infekować? Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 21:53 > czy znasz historie powstania ewangelii? > czy negujesz to, że Chrystus był Bogiem? > czy negujesz prawdziwosc cudow eucharystycznych? nie, nie znam tej historii zbyt dokladnie. powiedz mi, kto w ogole zna ja dokladnie po 2 tys lat? (ze nie wspomne o starym testamencie) owszem, neguje to, ze Jezus byl Bogiem. z pewnoscia byl postacia historyczna, z pewnoscia byl pelnym charyzmy czlowiekiem, ktorego sluchaly tlumy. z pewnoscia byl filozofem i mial wiele slusznych przemyslen dot. etyki. z pewnoscia tez sam byl gleboko wierzacy. z pewnoscia byl, na swoje czasy - czlowiekiem powszechnie znanym, wlasciwie idolem, postrzeganym tez jako rewolucjonista, z pewnoscia byl wrogiem politycznym Rzymian, ktorzy okupowali Jerozolime. nic dziwnego, ze wokol tak barwnej postaci obroslo tez sporo legend. grupa jego uczniow zalozyla nawet sekte, gloszaca, iz byl samym bogiem. (chociaz podobno ustalono to dopiero kilkaset lat pozniej) > i po co ci wszyscy ludzie mieliby się wzajemnie infekować? pytanie "po co" jest niewlasciwe - raczej "dlaczego". nie chodzi o cel, ale o przyczyne. a przyczyna jest mechanizm religii, ktora sama w sobie zawiera elementy, gwarantujace to "infekowanie". np. jednym z nakazow chrzescijanstwa jest "apostolowanie" (pamietam to wyrazenie jeszcze z religii w szkole) - czyli gloszenie, propagowanie wiary. wobec tego osoba "zaifekowana", ktora szczerze wierzy, a wiec godzi sie na wszystkie aspekty swojej wiary - jest automatycznie "programowana" na infekowanie kolejnych osob - w zyciu codziennym najczesciej tymi osobami sa jej wlasne dzieci. jeszcze wracajac do pytania "po co" - owszem, swego czasu, u zarania dziejow, mialo ono sens. religia zrodzila sie jako odpowiedz na warunki zewnetrzne, przyjela sie, a wiec musiala byc ewolucyjnie uzasadniona. jako przyklad mozna przytoczyc to, o czym pisalam ostatnio na innym topiku - nakazy i zakazy religijne, ktore mialy rzeczywiste uzasadnienie, jak np. zakaz spozywania miesa nieskrwawionych zwierzat - ludzie, ktorym powiedziano, ze zabrania tego bog - o nic wieej nie pytali, tylko wypelniali polecenie. i zyli statystycznie dluzej, niz ci, ktorzy nakazy boga odrzucali, bo w rzeczywistosci jedzenie takiego miesa grozilo zatruciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 23:08 > nie, nie znam tej historii zbyt dokladnie. powiedz mi, kto w ogole zna ja > dokladnie po 2 tys lat? kanon 4 ewangelii to nie ''wymysł'' czy fanaberia konstantyna i to nie zasługa ''głosowania'', na ktorym wybierano, co jest dobre, a co nie, ale to po prostu 4 najwierniejsze przekazy, bo powstałe niezależnie, najpóźniej do 80 r.ne. inaczej mowiac - sami ludzie zyjacy w tamtych czasach zaakceptowali to, co opisywało rzeczywista prawdę, i przekazali nastepnym pokoleniom. narodziny i smierc chrystusa zapowiadali prorocy (stary testament), a wydarzenia z zycia Chrystusa stały sie potwierdzeniem slow prorokow. zakrawa na absurd to, że jesli apostolowie oglaszajac zmartwychwstanie po prostu opowiadali bajki, to zyjacy owczesnie ludzie, mogący z łatwościa obalić ich tezy, chocby pokazujac cialo Jezusa, nie zrobili tego. podsumowujac, 2000 lat temu TO COŚ się wydarzyło. Tamci ludzie nie musieli wierzyć, bo tamci ludzie wiedzieli, widzieli, znali prawdę. Tamci ludzie opisali to, tak jak my opisujemy wydarzenia w gazetach, kronikach, w internecie, opatrujac je zdjeciami, dla przyszlych pokolen. Pytanie, czy czlowiek jest w stanie uwierzyc swiadectwu naocznych swiadkow tamtych wydarzen. swiadkow, ktorzy nie mieli zadnego powodu, by pisać kłamstwa,narażając sie na utrate zycia, tortury, wygnanie. byliby idiotami, a ich pisma zostałyby szybko zweryfikowane przez ludzi zyjacych w ich czasach, gdyby to, co napisali, miajało sie z prawda, a pisaliby to tylko dla jakiegos niejasno okreslonego celu, wiedząc, że Chrystus nie był żadnym Bogiem, że nie ma zadnego zycia wiecznego. Nie czerpali z tego żadnych wymiernych korzyści. a ''kod da vinci'' to po prostu powiesc sensacyjna :) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 10.06.06, 23:46 > prostu 4 najwierniejsze przekazy, bo powstałe niezależnie, najpóźniej do 80 > r.ne. inaczej mowiac - sami ludzie zyjacy w tamtych czasach zaakceptowali to, > co opisywało rzeczywista prawdę, i przekazali nastepnym pokoleniom. no dobra, a zachowaly sie moze jakies orginalne pisma z tamtych czasow? czy tez wszystko, czym dysponujemy to starsze lub nowsze tlumaczenia i wznowienia? owszem, pierwotni autorzy ewangelii moze i rzeczywiscie nie mieli interesu w falszowaniu prawdy - czego nie mozna jednak powiedziec o pozniejszych "ojcach kosciola", gdy kosciol zaczal juz obrastac w fortune i prestiz. jaka masz pewnosc, ze to, co czytasz dzis w Biblii jest tym samym tekstem, ktory chcieli nam przekazac ci pierwsi naoczni swiadkowie? > a ''kod da vinci'' to po prostu powiesc sensacyjna :) a wyobraz sobie, ze wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 11.06.06, 14:17 > nie mieli interesu w > falszowaniu prawdy - czego nie mozna jednak powiedziec o pozniejszych "ojcach > kosciola", gdy kosciol zaczal juz obrastac w fortune i prestiz. ale zaczal obrastac w fortune i prestiż dopiero po sfalszowaniu tych ewangelii czy zaczal obrastac w fortune i prestiz jeszcze przed sfalszowaniem ewangelii? i jaki ktos mialby interss w tym, zeby sfalszowac cos, dzieki czemu kosciol obrósł w fortune i prestiż..? Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 14:40 > ale zaczal obrastac w fortune i prestiż dopiero po sfalszowaniu tych ewangelii > czy zaczal obrastac w fortune i prestiz jeszcze przed sfalszowaniem ewangelii? > i jaki ktos mialby interss w tym, zeby sfalszowac cos, dzieki czemu kosciol > obrósł w fortune i prestiż..? jak Ty wszystko chcialbys uproscic. sluchaj, jesli naprawde wierzysz w to, co jest napisane w biblii to sobie wierz - widze, ze meandry tego swiata i historii nie wydaja Ci sie godne zglebiania, wolisz sobie zostac przy prostej pogodnej wizji swiata. gdybys jednak zastanowil sie troche, moze doszedlbys do wniosku, ze dzialanosc Jezusa nie ograniczala sie tylko do paru prestidigitatorskich sztuczek oraz bycia skazanym na smierc i - teoretycznie - powstania z martwych. jesli sprobujesz wczuc sie w tamte czasy i pomyslec o owczesnych ludziach tak, jak o ludziach wspolczesnych - stwierdzisz, ze wcale sie oni az tak strasznie nie roznili. byly okupacje, dazenia wolnosciowe, przewroty, rewolucje, rozne prady myslowe i polityczne. za duzo tego wszystkiego, zeby to strescic w paru zdaniach na forum. Jezus odegal w historii bardzo duza role, przy czym trudno powiedziec, czy do konca taka, jaka sam mial zamiar. z pewnoscia nie chodzilo mu np. o to, zeby w jego imieniu za kilkaset lat ludzie mordowali sie wzajemnie. dopoki pierwsi chrzescijanie byli podziemna grupa, rodzajem ruchu oporu, przesladowana przez wladze rzymskie - pewnie w ich szeregach znajdowali sie glownie idealisci. kiedy jednak sytuacja sie zmienila i na rzymski tron zaczeli wchodzic cesarze - chrzescijanie, w gre zaczely wchodzic dwie rzeczy, ktore nigdy w historii nie sprzyjaly idealom: wladza i bogactwo. taki byl poczatek upadku kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 11.06.06, 14:48 > jak Ty wszystko chcialbys uproscic. sluchaj, jesli naprawde wierzysz w to, co > jest napisane w biblii to sobie wierz - widze, ze meandry tego swiata i > historii nie wydaja Ci sie godne zglebiania, wolisz sobie zostac przy prostej > pogodnej wizji swiata. wprost przeciwnie - historia chrzescijanstwa to historia wielu meandrów. ale nie wszyskim niewierzącym chce sie do nich dotrzeć. > w gre zaczely wchodzic dwie rzeczy, ktore > nigdy w historii nie sprzyjaly idealom: wladza i bogactwo. taki byl poczatek > upadku kosciola. ja wcale nie twierdze, że ludzie kościoła nie popełniali błędów. Ale Koscioł to nie kuria czy watykan, kosciol to wspolnota wiernych. i nikt nie nazywa siebie lepszym - chrzescijanin to taki sam czlowiek, z takimi samymi wadami, jak każdy inny wyznawca każdej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 15:05 > ja wcale nie twierdze, że ludzie kościoła nie popełniali błędów. Ale Koscioł to > > nie kuria czy watykan, kosciol to wspolnota wiernych. owieczek, chciales powiedziec :> tak, tak, kosciol to wspolnota wiernych - ale ci wierni maja bez szemrania wierzyc w to, co im pasterz, czyli watykan, powie. a w watykanie to juz sobie mogli powiadac, co tylko im sie zywnie podoba - np. na dobry poczatek oglosic papieza nieomylnym. wiesz, ze kiedys prostemu ludowi NIE WOLNO BYLO czytac biblii? ciekawe czemu... pozmiej pewnie dokonano stosownych poprawek, powycinano niewygodne fragmenty, tu i owdzie cos dopisano - no i teraz sobie czytajcie, ludzie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrudcccp Kościół Szatana ! 11.06.06, 16:46 gytha_ogg napisała: ... kosciol to wspolnota wiernych... Dobrze pamiętać, że Szatan ma swój kościół złożony z ludzi którzy zapomnieli o Bogu. Sura 58:19 "Zawładnął nimi szatan i spowodował, iż zapomnieli wspominać Boga. Stanowią oni kościół szatana. O; tak! Zaprawdę, kościół szatana! Oni, zaprawdę, są tymi, którzy ponieśli stratę!" Nie mam na myśli tak zwanych Satanistów. Szatan i jego słudzy przeobrażają się w sług prawości. 2 Koryntian 11 14 I nic dziwnego, bo sam Szatan ciągle się przeobraża w anioła światła. 15 Nic zatem wielkiego, jeśli również jego słudzy ciągle się przeobrażają w sług prawości. Ale ich koniec będzie według ich uczynków. Odrzucili Boskie przykazania i Szatana mają za towarzysza. Sura 43:35 Ci którzy odrzucają Boskie przykazania, szatana mieć będą za wiecznego towarzysza. Wywodzą się z Chrześcijan, ale kłamią i wypaczają przykazanie Boże. 1 Jana 2:18-21 18 Dziecięta, jest ostatnia godzina i jak usłyszałyście, że przychodzi antychryst, tak właśnie teraz wystąpiło wielu antychrystów; stąd poznajemy, że jest ostatnia godzina. 19 Wyszli z nas, ale nie byli naszego pokroju; bo gdyby byli naszego pokroju, pozostaliby z nami. Ale wyszli, aby się okazało, że nie wszyscy są naszego pokroju. 20 A wy macie namaszczenie od świętego; wszyscy macie wiedzę. 21 Piszę do was nie dlatego, że nie znacie prawdy, ale dlatego, że ją znacie i że żadne kłamstwo nie wywodzi się z prawdy. Droga jaką podążają wiedzie wprost do piekła. Sura 2:259 Szatan sprzymierzeniec niewiernych; on ich wiedzie do ciemności i błędu, będą pogrążeni w ogniu wiecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
tingavinga Re: Kościół Szatana ! 11.06.06, 16:53 jacektrudcccp Jaką sektę reprezentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 12.06.06, 22:06 > wiesz, ze kiedys prostemu ludowi NIE WOLNO BYLO czytac biblii? ciekawe czemu... niektórzy jeszcze dzisiaj nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem instrukcji obsługi telewizora, więc nie miej pretensji do niepiśmiennych ludzi sredniowiecza > pozmiej pewnie dokonano stosownych poprawek, powycinano niewygodne fragmenty, > tu i owdzie cos dopisano - no i teraz sobie czytajcie, ludzie. :) jasne. powycinano szczegolnie te fragmenty, dzieki ktorym ''kosciol zdobył sławe i prestiż''. a to tylko po to, by dokonac autodestrukcji, jakie to logiczne! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antychryst Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:51 Dobrze mówisz. Zgadzam się. Bardzo trudno wyzbyć się tych wyrytych mózgu w okresie dzieciństwa "prawd". To wymaga dużego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 20:36 > między wierszami słychac było, że uważają ateistów za bezmyślnych głupków niewiara jest z założenia łatwiejsza niż wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsg Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.aster.pl 10.06.06, 23:12 "niewiara jest z założenia łatwiejsza niż wiara." z czyjego zalożenia? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 10.06.06, 23:25 > z czyjego zalożenia? ;-) z założenia definicyjnego :O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsg Re: Kto wierzy w Szatana? IP: *.aster.pl 11.06.06, 17:49 death i nic...yeah ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.27 A ty wierzysz w diabełka??? Wydaje mi się ze tak.. IP: *.lublin.mm.pl 10.06.06, 23:51 ...bo Wyraz szatan napisałeś z wielkiej litery a wyraz Bóg piszesz zawsze z małej:). 40% w szatana? Chyba cos za dużo wypiłeś jak radia słuchałeś:). A może to było radio lucyfer:)? Odpowiedz Link Zgłoś
christina.milian Re: Kto wierzy w Szatana? 11.06.06, 02:21 Pani Poseł Sobecka eksLPR oto-polska.blogspot.com/2006/06/polski-szatan-666.html Odpowiedz Link Zgłoś
gemini14 Re: Kto wierzy w Szatana? 12.06.06, 10:14 tu nie ma co wierzyć,skoro jest Odpowiedz Link Zgłoś