Dodaj do ulubionych

Turystyka - wasze obserwacje.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 22:25
Czy macie jakieś obserwacje dotyczące współczesnej turystki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.astercity.net 21.01.03, 10:03
      Gość portalu: Aldona napisał(a):

> Czy macie jakieś obserwacje dotyczące współczesnej turystki?

A co rozumiez przez to pojecie?
      Wedlog mnie wspolczesna turystyke mozna podzielic na:
      1. turystyke klasyczna: wyjazd do domu wczasowego, hotelu i kiblowanie tam
      przez kilka tygodni
      2. agroturystyke, ktora troche zmusza do nieznacznego wysilku
      3. Aktywna turystyke zorganizowana, ktora opiera sie albo na jezdzie autokarem
      z miejsca na miejsce i nocowania codziennie w innym miejscu albo na nocowaniu w
      jednym miejscu ale zapewnieniu codziennie innych porcji wrazez
      4. Turystyke indywidualna, np na rowerze, ktora wedlug mnie daje pelny
      wypoczynek i pozwala w pelni kazdy zakatek przez ktory sie przejezdza.
      • Gość: eLBe Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.*.*.* 23.01.03, 09:48
        Jest jeszcze turystyka biznesowa (mrówy itp.), turystyka aborcyjna i można też
        wyróznić turystyki pośrednie, np: zorganizowano-indywidualna. Tą ostatnią
        poznałem na jednej z greckich wysp gdzie przedsiębiorczy biznesmen wypożyczał
        turystom rowery po czym wywoził ich autokarem na najwyższe wzniesienie na
        wyspie. I to była część zorganizowana a część indywidualna to taka, że w dół
        każdy już sobie zjeżdżał jak i gdzie chciał.

A tak na poważnie to turystyka to tak szerokie zjawisko, że może sprecyzuj,
        ojakie obserwacje chodzi, żeby można było nawiązać jakiś dialog. No bo inaczej
        to: Polska, zagranica, ciekawe miejsca, sposoby podróżowania, stan bazy
        turystycznej, czy w ogóle warto, indywidualnie czy zbiorowo, czy w Polsce
        powinna to być znacząca gałąź gospodarki, jakie biura turystyczne, itd.
        itd.itd...... Temat na pewno ciekawy i frapujący (sam jestem typem wiercipięty)
        ale trzeba by trochę sprecyzować temat. Uff....... ale się rozpisałem sorry!
        • Gość: camel Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.03, 17:11
          i jeszcze jest turystyka na "wlasna reke". wykupuje sie przelot, alebo przejzd
          a dalej juz jak bog da. albo pociagniem, alebo ryksza, albo na rowerze, albo
          jakos inaczej..np stopem.

ale ogolnie mam wrazenie, ze "wspoczesna" turystyka masowa nie "dba" o inne
          kultury. np dobilowate panienki w mini biegaja po ulicach w kairze i dziwia
          sie, ze arabowie na nie pocmokuja...ale szczerze mowiac one wygladaja jak
          ku...wy (na tamte warunki)...coz...

camel
          • bastula Re: Turystyka - wasze obserwacje. 23.01.03, 23:21
            Hmm... z czego to może wynikać? Nieznajomość zwyczajów? Ignorancja?
            • Gość: camel Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.03, 09:05
              bastula napisał:

> Hmm... z czego to może wynikać? Nieznajomość zwyczajów? Ignorancja?

mylse ze tu wyskakuje to, ze niektorym sie wydaje, ze skoro moga sobie pozwolic
              na urlop gdzies "zagramanica" to sa "lepsiejsi" niz inni. a ignorancja...to
              juz domena niektorych nowobogackich..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka