Gość: Aldona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 22:25 Czy macie jakieś obserwacje dotyczące współczesnej turystki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Robert Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.astercity.net 21.01.03, 10:03 Gość portalu: Aldona napisał(a): > Czy macie jakieś obserwacje dotyczące współczesnej turystki? A co rozumiez przez to pojecie? Wedlog mnie wspolczesna turystyke mozna podzielic na: 1. turystyke klasyczna: wyjazd do domu wczasowego, hotelu i kiblowanie tam przez kilka tygodni 2. agroturystyke, ktora troche zmusza do nieznacznego wysilku 3. Aktywna turystyke zorganizowana, ktora opiera sie albo na jezdzie autokarem z miejsca na miejsce i nocowania codziennie w innym miejscu albo na nocowaniu w jednym miejscu ale zapewnieniu codziennie innych porcji wrazez 4. Turystyke indywidualna, np na rowerze, ktora wedlug mnie daje pelny wypoczynek i pozwala w pelni kazdy zakatek przez ktory sie przejezdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLBe Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.*.*.* 23.01.03, 09:48 Jest jeszcze turystyka biznesowa (mrówy itp.), turystyka aborcyjna i można też wyróznić turystyki pośrednie, np: zorganizowano-indywidualna. Tą ostatnią poznałem na jednej z greckich wysp gdzie przedsiębiorczy biznesmen wypożyczał turystom rowery po czym wywoził ich autokarem na najwyższe wzniesienie na wyspie. I to była część zorganizowana a część indywidualna to taka, że w dół każdy już sobie zjeżdżał jak i gdzie chciał. A tak na poważnie to turystyka to tak szerokie zjawisko, że może sprecyzuj, ojakie obserwacje chodzi, żeby można było nawiązać jakiś dialog. No bo inaczej to: Polska, zagranica, ciekawe miejsca, sposoby podróżowania, stan bazy turystycznej, czy w ogóle warto, indywidualnie czy zbiorowo, czy w Polsce powinna to być znacząca gałąź gospodarki, jakie biura turystyczne, itd. itd.itd...... Temat na pewno ciekawy i frapujący (sam jestem typem wiercipięty) ale trzeba by trochę sprecyzować temat. Uff....... ale się rozpisałem sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.03, 17:11 i jeszcze jest turystyka na "wlasna reke". wykupuje sie przelot, alebo przejzd a dalej juz jak bog da. albo pociagniem, alebo ryksza, albo na rowerze, albo jakos inaczej..np stopem. ale ogolnie mam wrazenie, ze "wspoczesna" turystyka masowa nie "dba" o inne kultury. np dobilowate panienki w mini biegaja po ulicach w kairze i dziwia sie, ze arabowie na nie pocmokuja...ale szczerze mowiac one wygladaja jak ku...wy (na tamte warunki)...coz... camel Odpowiedz Link Zgłoś
bastula Re: Turystyka - wasze obserwacje. 23.01.03, 23:21 Hmm... z czego to może wynikać? Nieznajomość zwyczajów? Ignorancja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Turystyka - wasze obserwacje. IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.03, 09:05 bastula napisał: > Hmm... z czego to może wynikać? Nieznajomość zwyczajów? Ignorancja? mylse ze tu wyskakuje to, ze niektorym sie wydaje, ze skoro moga sobie pozwolic na urlop gdzies "zagramanica" to sa "lepsiejsi" niz inni. a ignorancja...to juz domena niektorych nowobogackich.. Odpowiedz Link Zgłoś