Dodaj do ulubionych

Kilka pytań

16.06.06, 21:39
Witam!
Za kilka dni mam egzamin, w związku z tym mam kilka pytań:
1. (postępowanie adm.) Jeśli strona nie wniosła w terminie ustawowym
odwołania, to czy organ może działać z urzędu? Czy organ odwoławczy może w
szczególnych sytuacjach działać z urzędu?
2. Czym skutkuje zaniechanie sporządzenia protokołu oględzin lokalu przez
pracownika organu adm.? (Moim zdaniem ta czynność prawna jest nieważna,
pracownik będzie pociągnięty do odpowiedzialnosci dyscyplinarnej?)
3. W toku post. okazało się iż stało się ono bezprzedmiotowe z przyczyn
prawnych. Omów stosowną instytucję prawną. (Organ wydaje dezycję o umorzeniu
post.? Może ktoś rozwinąć troszkę ten temat?)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Obserwuj wątek
    • el_kabron_spektakularr moje odpowiedzi;) 17.06.06, 00:19
      Hej! tez mam egzamin za pare dni, moze ten sam;)

co mysle na pytanka:

1) odwolanie zawsze przysluguje stronomi i podmiotom dzialającym na prawie
      strony. Czyli dzialanie z urzedu w przypadku odwolania nie wchodzi w gre - co
      nie oznacza ze to koniec zabawy, mimo ze decyzja staje sie ostateczna. Organ
      moze dzialac z urzedu jesli spelnione sa przeslanki tzw. nadzwyczajnych srodkow
      odwolawczych, np. Wznowienie postepowania, przeslanki z art 145 par 1, w 147
      masz podane, ze organ moze dzialac z urzedu; Uchylenie i zmiana decyzji (154),
      ale tylko jesli strona nie nabyla praw; Stwierdzenie niewaznosci decyzji(156, w
      157 par 2 - dziala z urzedu). tyle:)

2. W rozdziale o protokolach nic... tutaj kombinuję - niewaznosc z mocy prawa to
      chyba za duzo, musialby byc taki przepis, a ogolna zasada jest taka, ze
      niewaznosc sie stwierdza... czyli stronie zostaje odwolanie, a jesli decyzja
      bedzie ostateczna - art 156 par 2 pkt 2 mowi, ze aby stwierdzona zostala
      niewaznosc decyzji naruszenie prawa musi byc rażące. Czy brak protokolu to
      razace naruszenie? chyba tak, ale strzelam...

3. Na pewno umorzenie postepowania. Przeslanka ze 105 par 1, organ musi wydac
      decyzje. to chyba tyle, chyba ze chodzi o omowienie pozostalych przeslanek

Powodzenia na egzaminie!
      • dotykmysli Re: moje odpowiedzi;) 17.06.06, 11:34
        Dzięki wielkie, potwierdziłeś moje przypuszczenia. Orientujesz się kiedy post.
        jest bezprzedmiotowe z przyczyn prawnych a kiedy fizycznych (poza śmiercią
        strony)? Egzamin pojutrze i chyba już ze stresu blokuje mi się zdolność
        logicznego myślenia ;) Mam nadzieję, że nie trafię na żadne protokoły ;)
        • el_kabron_spektakularr ... 17.06.06, 14:22
          hmm nie pamietam zebym gdziekolwiek widzial taką klasyfikację (ani w notatkach,
          an w ksiażce, a tym bardziej w kodeksie), takze nie mam pojecia... chyba musisz
          kombinowac (przychodzi mi do glowy utrata prawa wlasnosci nieruchomosci jako
          przeslanka bezprzedmiotowosci postepowania o wydanie decyzji o pozwolenie na
          budowe, ale do ktorej grupy to zaliczyc...)

Powodzenia pojutrze, ja sie mecze do piatku :)
          • dotykmysli Już po wszystkim ;) 19.06.06, 16:46
            Poszło dobrze, nawet bardzo dobrze :) Życzę powodzenia na Twoim egzaminie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka