Dodaj do ulubionych

Zgubiony - znaleziony dowód

02.08.06, 21:51
Zgubilam dowod i przepisowo zglosilam do wydzialu spraw obywatelskich, gdzie
mi go anulowano. Po paru tygodniach (nie skladalam jeszcze wniosku o wydanie
nowego) moj dowod zostal przez kogos znaleziony i przeslany na moj adres.
Pani w okienku stwierdzila, ze jak juz anulowali dokument to klapa i trzeba
wyrobic nowy. Czy na pewno? Gdzie znajde odpowiednie przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość: hhhhh Re: Zgubiony - znaleziony dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:02
      Mialam to samo.Znalazlam za 2 dni i niestety musialam wyrobic nowy.
      • aaaaxxxx Re: Zgubiony - znaleziony dowód 02.08.06, 22:19
        Kurcze, to nie jest dobra wiadomosc :((( Troche to chyba nielogiczne, bo skoro
        sie znalazl i nie zlozylam jeszcze wniosku....? Przeciez wszystkie inne
        dokumenty, sprawy mam w oparciu o ten stary dowod. Najwyzej bede uzywac starego
        i mam to gdzies! [ciekawe, co mi grozi za to?]
        • yoma Re: Zgubiony - znaleziony dowód 02.08.06, 22:28
          Możesz działać na paszporcie.
          • aaaaxxxx Re: Zgubiony - znaleziony dowód 02.08.06, 22:54
            Ale to nie rozwiazuje problemu. Wypadaloby miec paszport szczegolnie jak sie
            zaczyna nowa prace i generalnie - do zalatwiania formalnosci.
            • Gość: wij Re: Zgubiony - znaleziony dowód IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 21:09
              Mnie też wydaje się nielogiczne zmuszanie obywatela do wyrabiania nowego
              dowodu, jeśli stary się znalazł, a wniosek o nowy nie został złożony. Niestety
              szczegółowych przepisów nie znam. Odrobinę przybliża (choć nie wyjaśnia
              całkowicie) ten temat poniższy link:
              www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=1449
              • yoma Re: Zgubiony - znaleziony dowód 03.08.06, 21:48
                Omatko... skoro stary został anulowany, to znaczy, że go nie ma, przestał
                funkcjonowac w obiegu prawnym jak nie wiem, banknot z 1920 r.

Nikt nikogo nie zmusza, nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów.
                • Gość: wij Re: Zgubiony - znaleziony dowód IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.06, 09:47
                  A ja uważam, że prawo powinno być dla obywateli, a nie odwrotnie. Dlaczego
                  komuś, kto zgłosi zgubienie, natychmiast się ten dowód anuluje? Nie
                  wystarczyłoby wklepać do bazy danych tego zgłoszenia? Nawet jeśli znalazca
                  użyłby dokumentu do niecnych celów, to skoro byłoby to po zgłoszeniu, to ten,
                  co zgubił, nie odpowiadałby za to. Wiele dokumentów odnajduje się jednak, bo
                  np. zawieruszyły się w domu, u znajomych itp. Dlaczego i w takich przypadkach
                  zmusza się ludzi do wyrabiania nowych? Kiedyś zgłosiłam do banku zgubienie
                  karty. Bank ją natychmiast zablokował. Kartę znalazłam i bank ją po prostu
                  odblokował. Nie zmuszał mnie do wyrabiania nowej.
                • psychcio Re: Zgubiony - znaleziony dowód 04.08.06, 10:27
                  yoma napisała:
                  > ... nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów.

Jesteś pewna???? Nawet w strefie przygranicznej [3city]?
                  Bo mnie za PRL'u zamkli za niemanie dowodu i puścili dopiero po przywiezieniu
                  [przez kolegę] dowodu.
                  • yoma Re: Zgubiony - znaleziony dowód 04.08.06, 13:07
                    Ano właśnie, a teraz żyjemy w IV RP i obowiązku nie ma :)
    • Gość: :)) a jak się anuluje dowód ktrego nie ma??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:30
      anuluje się przykładając pieczątkę, przecież nikt nie sprawdza numeru dowodu
      gdzieś w centrali, używaj starego - ja tak bym robił
      • Gość: :)) do tego ten dokument stwierdza tożsamość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:31
        więc chyba nie chodzi tu o to czy jest czy nie 'anulowany' - bo zawsze
        potwierdza te same dane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka