sierpniowa_julka 11.08.06, 16:47 czy słowo mańkut ma dla was negatywny wydźwięk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
33qq Re: mańkut 11.08.06, 16:48 no wiesz, mańkut to jednak nie to samo co cyklista Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: mańkut 11.08.06, 16:55 wiesz, mnie osobiście oburza (dodam, że sama jestem leworęczna). ale mój narzeczony w ogóle nie rozumie, jaka jest różnica pomiędzy określeniem "leworęczy" a "mańkutem". Chciałam poznać opinię większej liczby osób - zobaczyć, jak zapatrują się na to słowo będący w większości praworęczni. Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: mańkut 11.08.06, 17:02 ma w takim kraju jak Polska, gdzie mankut od lat oznaczalo jak ktos, kaleki, gorszy itp. Poza Polska, nie uwaza sie leworecznych osob za gorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: mańkut 11.08.06, 17:22 nie wiem, jakie jest pochodzenie słowa "mańkut" i czy pierwotnie miało ono negatywne zabarwienie, ale nie kojarzy mi się najlepiej - z wypowiedziami, typu: "temu mańkutowi to by trzeba tę rękę obciąć, by w końcu, jak przyzwoici ludzie, nauczył się pisać prawą". A słowa lewo- i praworęczny są dla mnie równorzędne, bez jakichkolwiek zabarwień emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: mańkut 11.08.06, 17:34 słowo "czarny" w słowniku też jest, a jednak niejedna osoba afrykańskiego pochodzenia się za takie określenie obrazi. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: mańkut 11.08.06, 17:39 masz kompleks, moim zdaniem mańkut to takie samo słowo jak leworęczny, a cytowane przez ciebie słowa gdyby brzmiały: "temu leworęcznemu to by trzeba tę rękę obciąć, by w końcu, jak przyzwoici ludzie, nauczył się pisać prawą" to coś by zmieniło? Acha, zupełnie niepotrzebny kompleks. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: mańkut 11.08.06, 18:54 Po prostu przedstawiłam swój punkt widzenia. I chciałabym poznać innych. A przy cytowanych przeze mnie słowach jednak nikt nigdy nie użył słowa leworęczny. Ale może to tylko kwestia wygody - w końcu "mańkut" łatwiej i szybciej da się wymówić, niż leworęczny. Szkoda, że wmawiasz kompleksy komuś, kto ich nie ma. A temat poruszyłam po przeczytaniu dzisiejszego artykułu z deseru: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3542244.html Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: mańkut 11.08.06, 18:59 dobre! że też o tym określeniu zapomniałam. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listwa Re: mańkut IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.06, 20:01 sierpniowa_julka napisała: > czy słowo mańkut ma dla was negatywny wydźwięk? Nie. Dla mnie (praworęcznej) jest to określenie zupełnie neutralne, tak jak i leworęczny czy praworęczny. Przyznam, że nie rozumiem, dlaczego oburza Cię używanie tego słowa. Mańkutów podziwiam, bo mają w życiu trudniej choćby przez to, że wiele przyborów, urzadzeń, narzędzi produkowanych jest z myślą o praworęcznych. Poza tym badania naukowe wykazały, że mańkuci są inteligentniejsi :-). Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: mańkut 11.08.06, 20:20 Nie, dla mnie jest równoznaczne ze słowem leworęczny. Nawet nie podejrzewałam, że mańkut może być źle odebrany, mój brat nigdy nie reagował na to określenie. Odpowiedz Link Zgłoś