Dodaj do ulubionych

Kto finansuje kościół kat.?

12.10.06, 16:39
Zasadniczo Kościół katolicki w Polsce utrzymuje się z datków wiernych. Jednak wbrew konstytucji, ustawom i nawet wbrew konkordatowi to nie wierni, ale państwo jest dziś największym dobrodziejem najważniejszej w kraju religii.

Więcej w Przekroju: wiadomosci.onet.pl/1364796,2677,1,1,kioskart.html

I niby nie żyjemy w państwie wyznaniowym?
Obserwuj wątek
    • 666kgb Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 19:20
      całe szczęście że mogę śmaiło powiedzieć (na razie) że mam kośció w d....e, ale
      i tak z moich podatków ta czarna pijawka wysysa kasę,
    • supaari Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 19:23
      0golone_jajka napisał:

> Zasadniczo Kościół katolicki w Polsce utrzymuje się z datków wiernych. Jednak
      w
      > brew konstytucji, ustawom i nawet wbrew konkordatowi to nie wierni, ale
      państwo
      > jest dziś największym dobrodziejem najważniejszej w kraju religii.
      >
      > Więcej w Przekroju: wiadomosci.onet.pl/1364796,2677,1,1,kioskart.html
      >
      > I niby nie żyjemy w państwie wyznaniowym?

Do prokuratury!!!!!
      • marysia_b Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 19:40
        supaari napisał:

> Do prokuratury!!!!!

A jak nie wypali, do TE!!!!!
      • Gość: Prokurator Re: Kto finansuje kościół kat.? IP: *.acn.waw.pl 12.10.06, 19:40
        Wystarczy do urny
        • marysia_b Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 19:42
          Gość portalu: Prokurator napisał(a):

> Wystarczy do urny

Ze niby z prochu... i w proch...?
          • Gość: burro Re: Kto finansuje kościół kat.? IP: *.aster.pl 12.10.06, 22:19
            Może on miał na mysli urynę?
        • supaari Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 19:44
          Gość portalu: Prokurator napisał(a):

> Wystarczy do urny

Tu się nie zgodzę! Nie wystarczy!!! Za pomocą urny (bo mowa o wyborczej?) można
          od koryta odsunąć, ale chodzi o to, żeby bezprawne wybieranie z koryta kończyło
          się karą dla zarządzającego korytem, żeby na przyszłość naśladowców nie
          znalazł...
      • 666kgb Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 20:02
        supaari napisał:

>
        > Do prokuratury!!!!!

której później zapłacą po blacie, za "sprawiedliwe" prowadzenie sprawy, klechy
        z naszych podatków ??
        chory jesteś ?
        jak masz nadmiar kasy to daj ubogim.
        • supaari Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 20:08
          666kgb napisała:

> której później zapłacą po blacie, za "sprawiedliwe" prowadzenie sprawy,
          klechy
          > z naszych podatków ??

Rozumiem, że za normalne uznałabyś poinformowanie Elżbiety Jaworowicz? A może
          miejscowego posła PiS-u? SLD? Samoobrony?
          Skoro prokuratura taka przekupna, to cóż w tym kraju można zdziałać?

> chory jesteś ?

Dzisiaj odebrałem wyniki badań. Jestem zdrowy. Dziękuję za zainteresowanie. a
          jak z Twoim zdrowiem?

> jak masz nadmiar kasy to daj ubogim.

Ciekawy apel. Będę pamiętał. Masz jakieś problemy finansowe? Może uda mi się
          pomóc...

Zapamiętaj sobie, że w normalnym kraju od łamania konstytucji jest aparat
          wymiaru sprawiedliwośći!!!
          • 666kgb Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 21:01
            supaari napisał:

> 666kgb napisała:
            >
            >
            > > której później zapłacą po blacie, za "sprawiedliwe" prowadzenie sprawy,
            > klechy
            > > z naszych podatków ??
            >
            > Rozumiem, że za normalne uznałabyś poinformowanie Elżbiety Jaworowicz? A może
            > miejscowego posła PiS-u? SLD? Samoobrony?
            > Skoro prokuratura taka przekupna, to cóż w tym kraju można zdziałać?
            >

no właśnie nic....

> > chory jesteś ?
            >
            > Dzisiaj odebrałem wyniki badań. Jestem zdrowy. Dziękuję za zainteresowanie. a
            > jak z Twoim zdrowiem?
            >

Ok! dzieki, ale kasy bym nie dał papugom na taką sprawe, lepiej dac biednym.

> > jak masz nadmiar kasy to daj ubogim.
            >
            > Ciekawy apel. Będę pamiętał. Masz jakieś problemy finansowe? Może uda mi się
            > pomóc...
            >

dzięki, sam załatwiam swoje problemy.

> Zapamiętaj sobie, że w normalnym kraju od łamania konstytucji jest aparat
            > wymiaru sprawiedliwośći!!!
            >
            ale to NIE JEST NORMALNY KRAJ to jest katopolska...
            • supaari Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 21:59
              666kgb napisała:

> no właśnie nic....

Pozwolę się sobie nioe zgodzić...

> Ok! dzieki, ale kasy bym nie dał papugom na taką sprawe, lepiej dac biednym.

Doniesienie do prokuratury nie wymaga wynajmowania "papugi". Z ciekawości
              zapytam: Ty dziewczynka jesteś (portal wrzuca "666kgb napisała") czy chłopiec
              (sam-a piszesz: "kasy bym nie dał")?

>
              > dzięki, sam załatwiam swoje problemy.

Rozumiem! Przepraszam za niewczesną ofertę pomocy. Rozumiem także, że jesteś
              chłopcem, który się za dziewczynkę podał podczas zakładania konta ("sam (!)
              rozwiązuję..."); wcześniej sądziłem, że to pomyłka - teraz gotówem uznać, że
              problemy z identyfikacją płciową. Ktoś już taki był... Ale tanm problem też sam
              (a) rozwiąż!

> ale to NIE JEST NORMALNY KRAJ to jest katopolska...

A owa "katopolska" tak puszcza płazem 0_j, Edico, B_j z ich bredniami? To chyba
              jest to normalny kraj - Katopolska...

Pozdrawiam i życzę rychłego rozwiązania problemów z włąsną seksualnością, bo
              czuję, że one bardziej mnie uwierają niż Ciebie! A nie chciałbym, żebyś czuł(a)
              jakiś dyskomfort psychiczny z tego powodu. Chyba że lubisz prowokować u ludzi
              dysonans poznawczy...
              • 666kgb Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 22:25
                supaari napisał:

> 666kgb napisała:
                >
                > > no właśnie nic....
                >
                > Pozwolę się sobie nioe zgodzić...

możesz,
                >
                > > Ok! dzieki, ale kasy bym nie dał papugom na taką sprawe, lepiej dac biedn
                > ym.
                >
                > Doniesienie do prokuratury nie wymaga wynajmowania "papugi". Z ciekawości
                > zapytam: Ty dziewczynka jesteś (portal wrzuca "666kgb napisała") czy
                chłopiec
                > (sam-a piszesz: "kasy bym nie dał")?

:) mało wiesz o portalach - to jest domyslnie klasyfikowane (jak system ma
                rozpoznac płec po nick-u??)
                >
                > >
                > > dzięki, sam załatwiam swoje problemy.
                >
                > Rozumiem! Przepraszam za niewczesną ofertę pomocy. Rozumiem także, że jesteś
                > chłopcem, który się za dziewczynkę podał podczas zakładania konta ("sam (!)
                > rozwiązuję..."); wcześniej sądziłem, że to pomyłka - teraz gotówem uznać, że
                > problemy z identyfikacją płciową. Ktoś już taki był... Ale tanm problem też
                sam
                > (a) rozwiąż!
                >

nic nie podawałem, żadnej płci...

> > ale to NIE JEST NORMALNY KRAJ to jest katopolska...
                >
                > A owa "katopolska" tak puszcza płazem 0_j, Edico, B_j z ich bredniami? To
                chyba
                >
                dlatego napisałem, że na szczęście jeszcze nie jestem scigany, więc chyba
                jeszcze nie wyznaniowe, ale wszelkie symptomy wskazuja na to, że bedzie .

> jest to normalny kraj - Katopolska...
                >
                > Pozdrawiam i życzę rychłego rozwiązania problemów z włąsną seksualnością, bo
                > czuję, że one bardziej mnie uwierają niż Ciebie! A nie chciałbym, żebyś czuł
                (a)
                >

cos sie tak uczepił ?? jestem normalnym chuopem z dzieciami :)
                może ty je masz ?

> jakiś dyskomfort psychiczny z tego powodu. Chyba że lubisz prowokować u ludzi
                > dysonans poznawczy...
                >

lubię prowokować, to fakt.
                :))
                • supaari Re: Kto finansuje kościół kat.? 13.10.06, 13:32
                  666kgb napisała:
                  > :) mało wiesz o portalach - to jest domyslnie klasyfikowane (jak system ma
                  > rozpoznac płec po nick-u??)

Masz takie "chody", że możesz nie wypełniać obowiązkowych pól podczas
                  zakładania konta? A możesz tak zrobić, żeby system nawet nie próbował odgadnąć
                  jakiej jesteś płci?

> nic nie podawałem, żadnej płci...

Tam się takie kółeczko "klika"... Podobno obowiązkowe.

> chyba
                  > >
                  > dlatego napisałem, że na szczęście jeszcze nie jestem scigany, więc chyba
                  > jeszcze nie wyznaniowe, ale wszelkie symptomy wskazuja na to, że bedzie .

Nawet nie wiesz dlaczego napisałeś, że nie jesteś ścigany?

>
                  > cos sie tak uczepił ?? jestem normalnym chuopem z dzieciami :)
                  > może ty je masz ?

Dzieci? Z pewnością nie Twoje.
                  • 666kgb Re: Kto finansuje kościół kat.? 14.10.06, 00:27
                    jestem chłopcem (dojrzałym)
                    mam dzieci (może nawet w twoim wieku)
                    nie mam chodów - nigdzie.
                    nie jestem ścigany - bo Polska to jeszcze (na szczęście) nie kraj wyznaniowy.
                    może ty masz problemy - nie dzieci (nie podejrzewam ci o to, chyba że skrywane)
    • katrina_bush Pecunia non olet. 12.10.06, 20:03
      Pecunia non olet.

Ora et non labora.
      • marysia_b Re: Pecunia non olet. 12.10.06, 20:14
        katrina_bush napisała:

> Pecunia non olet.
        >
        > Ora et non labora.

Studiujesz wlasnie zbiorek ekspresji lacinskich?
        • katrina_bush Re: Pecunia non olet. TKM 12.10.06, 21:16
          Tak.

W koncu wraca msza po lacinie, tylem do ludu bozego.

Moda retro. Alzheimer. Regresja.

Ciekawe kiedy wroci Inkwizycja....

Nie naleze juz co prawda do klubu rzym-kat, ale Ratzinger zapewne zacznie sam niedlugo przemawiac
          po lacinie z balkonu...

A ja ubostwiam jego retoryke i nowomowe, typu:
          "pielgrzymi jezyka polskiego", "banalizacja ciala" itp. itd.
          • supaari Re: Pecunia non olet. TKM 12.10.06, 22:11
            katrina_bush napisała:

> Tak.
            >
            > W koncu wraca msza po lacinie, tylem do ludu bozego.

Tam wraca... Wciąż była. Kapłan-przewodnik zamiast kapłana-delegata siły
            wyższej... Nie masz nic przeciwko temu, jak mniemam?

> Moda retro. Alzheimer. Regresja.

Łoł! Ja bym pociągnął więcej... Wiem, że Ciebie też stać na jeszcze kilkanaście
            przynajmniej asocjacji.

> Ciekawe kiedy wroci Inkwizycja....

Czas przyszły? Czy jesteś pewna? Co masz na myśli mówiąc o "Inkwizycji"? Kto Ci
            powiedział, że wróci?
            Ouuups - chyba właśnie wróciła... Za wcześnie zdekonspirowałem własną
            instytucję ;-)

> Nie naleze juz co prawda do klubu rzym-kat,

Klub się smuci z tego powodu. Moim zdaniem - niepotrzebnie.

> ale Ratzinger zapewne zacznie sam niedlugo przemawiac
            > po lacinie z balkonu...

W Twoim klubie takie "proroctwa" są na porządku dziennym?

> A ja ubostwiam jego retoryke i nowomowe, typu:
            > "pielgrzymi jezyka polskiego", "banalizacja ciala" itp. itd.

Kolejne "łoł"! Od ubóstwienia retoryki do ubóstwienia retora chyba tylko krok!
            Będziemy mieli jakieś nowe ruchy religijne? "Pozakatoliccy czciciele papieża" -
            brzmi nieźle!
            • katrina_bush Re: Pecunia non olet. TKM ! 13.10.06, 16:46
              Uwielbiam nowomowę Ratzingera - a zwłaszcza jego dywagacje na temat "tajemnicy Boga", którego
              mozna dotknąć, a jednoczesnie nie mozna doswiadczyć...

Uwielbiam koncepcje transcendentnego empirycznego Boga...

Ale na te eksperymenty teologiczne nie bedę płacić.

Skoro mogę mieć to za darmo - z lotu ptaka !
          • marysia_b Re: Pecunia non olet. TKM 12.10.06, 22:13
            katrina_bush napisała:

> W koncu wraca msza po lacinie, tylem do ludu bozego.

Gdzie wraca?

> Moda retro. Alzheimer. Regresja.

Alzheimer to moda?

> Ciekawe kiedy wroci Inkwizycja....

Inkwizycje to juz mamy; pod zielonym sztandarem.

> Nie naleze juz co prawda do klubu rzym-kat, ale Ratzinger zapewne zacznie sam n
            > iedlugo przemawiac
            > po lacinie z balkonu...

Bedziesz sluchac?

> A ja ubostwiam jego retoryke i nowomowe, typu:
            > "pielgrzymi jezyka polskiego", "banalizacja ciala" itp. itd.

Wolalabys *pielgrzymi polskojezyczni*?
    • christina.milian Re: Kto finansuje kościół kat.? 12.10.06, 20:20
      podatnicy... na siłę.
    • markus.kembi Re: Kto finansuje kościół kat.? 13.10.06, 00:50
      Tylko czekać jak Malbork wraz z zamkiem zostanie "zwrócony" Kościołowi, bo
      przecież od w latach 1250-1466 należał do Zakonu Najświętszej Marii Panny,
      dopiero później nieposłuszny, paskudny król (ekskomunikowany przez papieża)
      podstępem go tym zacnym, dobrodusznym zakonnikom odebrał.
    • coldfusion O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 04:53
      Masz jakieś traumatyczne przeżycia z dzieciństwa związane z tą instytucją, czy
      ktoś Ci płaci za uprawianie antychrześcijańskiej propagandy??
      • des4 Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 07:40
        A nech sobie zakłada te wątki rano, wieczór, we dnie, w nocy. Zawsze bedzie się
        z czego pośmiać przeglądając net...
        • 0golone_jajka Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:12
          Ciebie śmieszą te wszystkie ciemne i brudne sprawy wokół kościoła???? Mnie
          przerażają
          • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:16
            0golone_jajka napisał:

> Ciebie śmieszą te wszystkie ciemne i brudne sprawy wokół kościoła???? Mnie
            > przerażają

czemu brudne? jesli ktos odzyskuje swoją własnośc i potem nią handluje to sa
            brudne sprawy? nie rozumiem.
            Poza tym ten artykuł jest bardzo tendencyjny i niejasny. jakie wlasciwie grunty
            sa Kosciolowi oddawane? gminne?
            • 0golone_jajka Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:17
              chyba wypowiedzi prezydenta krakowa wyraznie swiadcza o tym ze to nie byly
              jasne sprawy - potajemne przekazywanie panstwowych gruntow przy wykorzystaniu
              kruczkow prawnych. Czy tak robi instytucja uzurpujaca sobie prawo do bycia
              moralnym przewodnikiem narodu??
              • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:26
                0golone_jajka napisał:

> chyba wypowiedzi prezydenta krakowa wyraznie swiadcza o tym ze to nie byly
                > jasne sprawy - potajemne przekazywanie panstwowych gruntow przy wykorzystaniu
                > kruczkow prawnych. Czy tak robi instytucja uzurpujaca sobie prawo do bycia
                > moralnym przewodnikiem narodu??

Więc sie pytam jakie państwowe grunty? gminne? Skarbu państwa? I w tym arykule
                nie ma żadnych konkretnych zarzutow oprcz uogólnień"wszystko to jakies
                niejasne", "wszystko to jakies naciągne"Artykul żeruje na niewiedzy ludzkiej.
                jakie wlasciwie sa zarzuty? jakie przepisy prawa zostaly złamane?
                • 0golone_jajka Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:28
                  a co? nr działki cie interesuje czy jak? Uwazasz, ze prezydent Krakowa rzuca
                  oszczerstwa na ulubiona instytucje kaczorow??
                  • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:33
                    0golone_jajka napisał:

> a co? nr działki cie interesuje czy jak? Uwazasz, ze prezydent Krakowa rzuca
                    > oszczerstwa na ulubiona instytucje kaczorow??
                    Chce konkretów,wiadomosci a nie propagandy,wyrwanych z kontekstu zlepku kilku
                    wypowiedzi urzadników , kilku wypowiedzi poszołomow anyklerykalnych w
                    organizacji antyklerykalnych z portali brukowych i ukrytej dyskryminacji
                    duchowych (te zarzuty ,ze na papieskim Wydziale Teologicznym wykładowcami sa
                    duchowni! A to jakas II kategoria oibywateli,ze nie moga byc wykladowcami?Co to
                    za bzdurne zarzuty.)
                    • kon_by_sie_usmial Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:37
                      Przeczysz oczywistościom. W większości miast pod budowę kościołów miasto grunty przekazuje nieodpłatnie (zresztą to nawet chyba w konkordat jest wpisane). Więc czego próbujesz dowieść ???

koń
                      • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:40
                        kon_by_sie_usmial napisał:

> Przeczysz oczywistościom. W większości miast pod budowę kościołów miasto
                        grunty
                        > przekazuje nieodpłatnie (zresztą to nawet chyba w konkordat jest wpisane).
                        Wię
                        > c czego próbujesz dowieść ???

Próbuje dowiesc ,ze artykul jest propagandowy i wykorzystuje niwiedze ludzką.
                        Wg jakich przepisów grunty gminne sa nieodplatnie przekazywane Kościolowi, jak
                        to jest mozliwe ,ze odbywa sie to bez wiedzy samorzadów,ktore sa przeciez
                        wlascicielami(to kto podpisuje akt notarialny???) i jakie przepisy sa
                        konkretnie łamane?
                        Konkrety ,bo dopiero na podstawie konkretow mozna rozpatrywac zarzyty.
                        propagande zostawiem ogłupionej postkomunie.
                        >
                        > koń
                        • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:43
                          Aha, i co mają do tego adwokaci? Prowadzone sa jakies sprawy sądowe???
                          Samorzady korzystaja z radców prawnych ,a nie z adwokatów.
                        • kon_by_sie_usmial Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:48
                          ejkuraczek napisała:

> kon_by_sie_usmial napisał:
                          >
                          > > Przeczysz oczywistościom. W większości miast pod budowę kościołów miasto
                          > grunty
                          > > przekazuje nieodpłatnie (zresztą to nawet chyba w konkordat jest wpisane
                          > ).
                          > Wię
                          > > c czego próbujesz dowieść ???
                          >
                          > Próbuje dowiesc ,ze artykul jest propagandowy i wykorzystuje niwiedze ludzką.
                          > Wg jakich przepisów grunty gminne sa nieodplatnie przekazywane Kościolowi, jak
                          > to jest mozliwe ,ze odbywa sie to bez wiedzy samorzadów,ktore sa przeciez
                          > wlascicielami(to kto podpisuje akt notarialny???) i jakie przepisy sa
                          > konkretnie łamane?
                          > Konkrety ,bo dopiero na podstawie konkretow mozna rozpatrywac zarzyty.
                          > propagande zostawiem ogłupionej postkomunie.
                          > >
                          > > koń

Może i artykuł jest propagandowy, ale i wówczas Twoja obrona jest propagandowa, bo starasz się zaprzeczyć oczywistościom.

Nie wiem na jakiej podstawie prawnej jest to czynione (jak wpomniałem, o ile pamiętam jest to wpisane w konkordat) i gminy w porozumieniu z samorządem samodzielnie decydują o przekazaniu gruntów (nie jest to sprzedawane, a oddawane w dzierżawę wieczystą - tak sprytnie omija się prawo) na cele pożyteczne społecznie.

Konkluzja jest jedna: kościły nie płacą za grunty. I to jest złodziejstwo, bo gmina to związek ludzi wierzących i niewierzących i nie bardzo rozumiem dlaczego z publicznych (a więc świeckich) pieniędzy fundowane są grunty związkom wyznaniowym.

Zrozumiałaś istotę problemu?

koń
                          • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:54

> ejkuraczek napisała:
                            >
                            > > kon_by_sie_usmial napisał:
                            > >
                            > > > Przeczysz oczywistościom. W większości miast pod budowę kościołów m
                            > iasto
                            > > grunty
                            > > > przekazuje nieodpłatnie (zresztą to nawet chyba w konkordat jest w
                            > pisane
                            >> Może i artykuł jest propagandowy, ale i wówczas Twoja obrona jest
                            propagandowa,
                            > bo starasz się zaprzeczyć oczywistościom.
                            >
                            > Nie wiem na jakiej podstawie prawnej jest to czynione (jak wpomniałem, o ile
                            pa
                            > miętam jest to wpisane w konkordat) i gminy w porozumieniu z samorządem
                            samodzi
                            > elnie decydują o przekazaniu gruntów (nie jest to sprzedawane, a oddawane w
                            dzi
                            > erżawę wieczystą - tak sprytnie omija się prawo) na cele pożyteczne
                            społecznie.

Gminy w porozumieniu z samorządem??? przeciez Gminy to wlaśnie samorząd!
                            dzierżawa wieczysta????Nie ma czegos takiego.
                            >
                            > Konkluzja jest jedna: kościły nie płacą za grunty.

mają placic za wlasne grunty?Podatki placą i nawet jest o tym w artykule.

Właśnie na takiej jak Twoja niewiedzy żaruja rózni pismacy
                            • 0golone_jajka Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:57
                              nie no, powiedzmy wreszcie prawdę: sekta katolicka dopłaca do państwowej kasy!
                              • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 10:05
                                0golone_jajka napisał:

> nie no, powiedzmy wreszcie prawdę: sekta katolicka dopłaca do państwowej kasy!
                                Biorąc pod uwage płacone przez wszystkich katolików podatki to masz rację.
                            • kon_by_sie_usmial Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 10:07
                              >dzierżawa wieczysta????Nie ma czegos takiego.

Proszę Cię, nie rozbrajaj mnie. Dzierżawa wieczysta to dzierżawa 99 letnia, od 2004 roku bezskutecznie próbowano przekształcić ją w prawo własności (wielokrotnie zaskarżana do Trybunału Konstytucyjnego).

To po pierwsze.

A po drugie: naucz się rozróżniać gminę od samorządu, bo odnoszę wrażenie że używasz tych pojęć zastępczo, traktując je jako synonimy, a synonimami nie są. Gmina wchodzi w skład samorządu, ale nim nie jest.

W jednym masz rację.... na niewiedzy żerują różni pismacy.

koń
                              • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 10:33

> >dzierżawa wieczysta????Nie ma czegos takiego.
                                >
                                > Proszę Cię, nie rozbrajaj mnie. Dzierżawa wieczysta to dzierżawa 99 letnia,
                                od
                                > 2004 roku bezskutecznie próbowano przekształcić ją w prawo własności
                                (wielokrot
                                > nie zaskarżana do Trybunału Konstytucyjnego).

Prawdopodnbnie chodzi Ci o użytkowanie wieczyste bo nie ma czegos takiego jak
                                dzierżawa wieczysta ,ale co to ma wspolnego z artykulem???
                                >
                                > To po pierwsze.
                                >
                                > A po drugie: naucz się rozróżniać gminę od samorządu, bo odnoszę wrażenie że

> ywasz tych pojęć zastępczo, traktując je jako synonimy, a synonimami nie są.
                                Gm
                                > ina wchodzi w skład samorządu, ale nim nie jest.

Gmina to jednostka samorzadu terytorialanego zgodnie z przepisami o samorzadzie
                                terytorailnym. Wiec wg Ciebie Gmina z kim się dogadywała??
                                I czy to w koncy były grunty gminne czy inne?
                                Lepiej nie brnij ,bo zamiast na konia wyjdziesz na osla...
                                >
                                > W jednym masz rację.... na niewiedzy żerują różni pismacy.
                                >
                                > koń
                                • 0golone_jajka i znów katolik obraża - ładne świadectwo 13.10.06, 10:34
                                  > Lepiej nie brnij ,bo zamiast na konia wyjdziesz na osla...
                                  • ejkuraczek Re: i znów katolik obraża - ładne świadectwo 13.10.06, 10:39
                                    0golone_jajka napisał:

> > Lepiej nie brnij ,bo zamiast na konia wyjdziesz na osla...

jajek, nie przyspieszaj akcji. Koń jeszcze nie brnie dalej,wiec na osla jeszcze
                                    nie wyszedł...
                                    >
                                    • Gość: *** Re: i znów katolik obraża - ładne świadectwo IP: *.escom.net.pl 13.10.06, 10:50
                                      Użytkowanie wieczyste - dzierżawa wieczysta ... jak zwał tak zwał.

Próbujesz zmienić tor dyskusji, uciekając od niewygodnego nieodpłatnego przekazywania gruntów przez gminy związkom wyznaniowym, czepiając się słówek (użytkowanie, dzierżawa).

Konkluzja jest jedna: z moich pieniędzy jako podatnika kościół ma fundowane grutny. I to jest granda.

koń

PS. Daruj sobie te wycieczki ad personam, bo jako niekatolik nie będę miał dla Ciebie litości.
                                      • 0golone_jajka Re: i znów katolik obraża - ładne świadectwo 13.10.06, 10:52
                                        > PS. Daruj sobie te wycieczki ad personam, bo jako niekatolik nie będę miał
                                        dla
                                        > Ciebie litości.

Ja jako wredny ateusz po prostu ignoruję akowe eskapady osobiste pod moim
                                        adresem pokazując moją wyższość moralną nad zdewociałymi chamami. Ot takie małe
                                        świadectwo moralności ateusza.
                                        • ejkuraczek Re: i znów katolik obraża - ładne świadectwo 13.10.06, 11:37
                                          0golone_jajka napisał:

> > PS. Daruj sobie te wycieczki ad personam, bo jako niekatolik nie będę mia
                                          > ł
                                          > dla
                                          > > Ciebie litości.
                                          >
                                          > Ja jako wredny ateusz po prostu ignoruję akowe eskapady osobiste pod moim
                                          > adresem pokazując moją wyższość moralną nad zdewociałymi chamami. Ot takie
                                          małe
                                          >
                                          > świadectwo moralności ateusza.

hehehehe.. wlaśnie widze to świadectwo;)
                                          >
                                      • ejkuraczek Re: i znów katolik obraża - ładne świadectwo 13.10.06, 11:36
                                        Gość portalu: *** napisał(a):

> Użytkowanie wieczyste - dzierżawa wieczysta ... jak zwał tak zwał.

Nie, no jasne..przedszkole, uniwersytet-zwał jak zwał...
                                        >
                                        > Próbujesz zmienić tor dyskusji, uciekając od niewygodnego nieodpłatnego
                                        przekaz
                                        > ywania gruntów przez gminy związkom wyznaniowym, czepiając się słówek
                                        (użytkowa
                                        > nie, dzierżawa).

Nie uciekam, to Ty zabrnelęs w tematy poboczne. Ja staram się dociec o czym
                                        wlasciwie jest artykul: Gminy oddaja Kościołowi grunty za darmo? na podstawie
                                        jakich przepisów??jakie przepusy sa łamane? I w koncu: jesli sa to grunty
                                        Gminne to czemu same gminy o tym nie wiedza? A jesli nie sa to grunty gminne
                                        tylko np, Skarbu Państwa to co do tego maja samorządy???
                                        Ja mysle,ze przed wyborami samorządowymi niektorzy chca tu robic kampanie
                                        przedwyborcza takimi wypowiedzimi jak w artykule.

> Konkluzja jest jedna: z moich pieniędzy jako podatnika kościół ma fundowane
                                        gru
                                        > tny. I to jest granda.

Tobie podoba sie artykuł bo jest antykościelny. Mnie to nie wystracza,ja szukam
                                        konkretnym zarzutow ,a nie propagandy.
                                        >
                                        > koń
                                        >
                                        > PS. Daruj sobie te wycieczki ad personam, bo jako niekatolik nie będę miał
                                        dla
                                        > Ciebie litości.

Tzn,jakie? Glupio Ci ,ze wypowiadasz sie na tematy, o ktorych nie masz pojęcia
                                        czy nie znasz się na żartach?
                                        I czy wszyscy niekatolicy nie maja litosci? To Bogu chwala ,ze jestem katolkiem.
        • kon_by_sie_usmial Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:35
          des4 napisał:

> A nech sobie zakłada te wątki rano, wieczór, we dnie, w nocy. Zawsze bedzie się
          >
          > z czego pośmiać przeglądając net...

Zamiast się śmiać, zacznij myśleć. Tyle wystarczy wysiłku z Twojej strony.

koń
          • 0golone_jajka Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 09:46
            > Zamiast się śmiać, zacznij myśleć. Tyle wystarczy wysiłku z Twojej strony.

Niestety niktórzy się tylko głupkowato śmieją :(
            • ejkuraczek Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) 13.10.06, 10:06
              0golone_jajka napisał:

> > Zamiast się śmiać, zacznij myśleć. Tyle wystarczy wysiłku z Twojej strony
              > .
              >
              >
              > Niestety niktórzy się tylko głupkowato śmieją :(

Chyba ...rżą?
              >
              • Gość: wart Re: O rety!!! A Jajka znowu o Kościele ;) IP: *.crowley.pl 13.10.06, 16:15
                te kurczak, a ty nie powinieneś teraz ogladać nowego filmu o papieżu którego
                sobią śiągnąleś z neta?
              • Gość: Echo Talibanizacja lewactwa. IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 13.10.06, 16:18
                Ciekawe ze Talibanowi w pewnym momencie zaczely przeszkadzac posagi Buddy.
                Podobnie lewactwu przeszkadzaja swiatynie. Chcieliby je przerobic na silosy,
                tartaki cokolwiek. Przykladem barbarzynstwa lewackiego byla tzw. "rewolucja
                kulturalna" w Chinach. Gdyby lewacki taliban dostal sie do wladzy, wkrotce
                mielibysmy egzekucje wszystkich co nie mysla zgodnie z religia ateistyczna.
                • Gość: Echo Re: Talibanizacja lewactwa. IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 13.10.06, 16:49
                  Przyklad talibanizacji:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=35576762&a=35619940
                  • Gość: Echo Wiecej onanii??? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 13.10.06, 16:57
                    gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3681839.html
                    a moze powinnismy dziekowac Kosciolowi za wartosci ktore wpaja narodowi?
                    • Gość: *** Re: Wiecej onanii??? IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 10:25
                      Zuważyłaś, że piszesz sama do siebie?

Niech Twój przemądry mąż zdiagnozuje u Ciebie ten przypadek. Szukanie poklasku z powodu niedowartościowania?

• 666kgb Re: Wiecej onanii??? 14.10.06, 12:53
                        Gość portalu: *** napisał(a):

> Niech Twój przemądry mąż zdiagnozuje u Ciebie ten przypadek. Szukanie
                        poklasku
                        > z powodu niedowartościowania?
                        >
                        a co tu diagnozować, to jest syndrom "głębokiego niedopchnięcia" !!
                        :)
                        • 0golone_jajka Re: Wiecej onanii??? 14.10.06, 12:56
                          ona tak zawsze. Ten typ tak po prostu ma. \
                          Ja w sumie też jestem stały w poglądach, ale nie piszę sam do siebie i potrafię je jakos uzasadnić
                          • Gość: Echo Re: Wiecej onanii??? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 14.10.06, 20:56
                            >ale nie piszę sam do siebie i potrafię
                            > je jakos uzasadnić

przyklad samozadowolenia (onanii)
                            • Gość: *** Re: Wiecej onanii??? IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 21:25
                              Zmasturbuj się mentalnie i przestań marudzić.
                      • Gość: Echo Re: Wiecej onanii??? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 14.10.06, 21:02
                        > Zuważyłaś, że piszesz sama do siebie?

Ktos juz zauwazyl ze rzucam perly miedzy wieprze. Wiem ze tu nie ma z kim
                        dyskutowac. Ale czasami warto moze podrzucic teksty. Wiem ze to moze potrwac
                        jakis czas ale wierze ze od czasu do czasu mozna czlowieka wyprowadzic
                        z lewicowego porazenia mozgu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=49965626&a=50296094
                        • Gość: *** Babski mesjasz :) IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 21:24
                          Babski mesjasz jakiś czy co? :)

Lecz się, bierz leki, nie denerwuj się i odchudź się trochę a zobaczysz że świat nie sprzysiężył się przeciwko Tobie.
                          • rumburok Re: Babski mesjasz :) 15.10.06, 22:27
                            No niestety wszyscy placimy na tych darmozjadow.
                            • Gość: miesiekido Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 22:38
                              Nie płacę - juz tego nie robię.Płaci kto chce i trudno wskazać palcem kto nie
                              płaci .Czy jajco właśnie tego przypadkiem nie chcesz się wywiedzieć - czyli kto
                              nie płaci?
                              • Gość: bóg Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.acn.waw.pl 15.10.06, 22:43
                                przecież każdy płaci, bo mu z podatkiem zabierają dziesięcinę!
                                • Gość: miesiekido Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 22:49
                                  z podatku czy budżetu państwa ?
                                  • Gość: bóg Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.acn.waw.pl 15.10.06, 22:54
                                    na jedno wychodzi, nie?
                                    • Gość: miesiekido Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 23:07
                                      nie dla mnie to nie jedno bo jesli coś oddaję dobrowolnie to ok. a jesli ktoś
                                      oddaje z budzetu to jak nie dadza na cel A to dadzą na cel B a zawsze znajdzie
                                      się jeszcze cel X .Tak samo mogę przyjąć że jestem dobroczyńcą bo utrzymuję
                                      prezydenta , jego rodzinę kochankę itp. i wielu wielu innych .
                                      • Gość: bóg Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.acn.waw.pl 15.10.06, 23:12
                                        a nie wolałbyś żeby dali więcej na drogi, na szpitale, na lekarzy, na głodne dzieci zamiast utrzymywać tłuściochów w sutannach? Może tobie jest wszystko jedno, ale mnie nie. Dlatego podnoszę głos.
                                        • Gość: miesiekido Re: do 2 ogolonych a oże jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 23:23
                                          jak bardzo bym chciał by wszystko było piękne i zadbane a kraj w którym żyję
                                          był NR1 w świecie i każdy z dumą powiedział - to mó kraj !
                                          Ale - jaki % wpływu na jakikolwiek podział budzetu w tym kraju ma przeciętny
                                          obywatel ?
                                          Wybiramy tych i owych i prędzej lub później okazuje się że brak uczciwości ,
                                          korupcja .Myślę że wyrobienie kutury politycznej,mentalności zabierze nam co
                                          najmniej 60 lat a wtedy i tak na nie będzie ...
    • taus Jajco ja rozumiem i popieram idee ALE mam wrazenie 17.10.06, 02:01
      Jajco ja rozumiem i popieram idee ale mam wrazenie ze tobie juz troche na mózg bije, weź wrzuć na luz czasem, bo fanatyzm w 2 strone tez jest szkodliwy dla zdrowia psychicznego.

> I niby nie żyjemy w państwie wyznaniowym?

Pomiedzy lizusostwem władzy względem kościoła a państwem kościelnym jest różnica.
      • Gość: Jajco Re: Jajco ja rozumiem i popieram idee ALE mam wra IP: *.acn.waw.pl 17.10.06, 08:59
        Rzuciłem kilka tematów a teraz dałem na luz bo nie mam czasu pisać. Przecież nie codzień pokazuję zakłamanie kleru tylko raz na jakiś czas jak mam trochę więcej czasu i jak afery się skumulują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka