3planeta 15.11.06, 17:25 Szukam filozofii zyciowej, z która mogłabym sie zidentyfikować. Podajcie propozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3planeta Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:31 Uważasz że jest wygodny? Pesymistyczne podejście? A co powiesz o Spinozie i panteizmie Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna65 Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:39 3planeta napisała: > Uważasz że jest wygodny? Pesymistyczne podejście? > > A co powiesz o Spinozie i panteizmie Spinoza jest cool, bardzo lubię go czytać... Ale po co wyważać otwarte drzwi?? Wszystko to (i o wiele więcej) do czego on "doszedł" masz podane na tacy w Katechixmie KK!!! Ktoś kogo pociąga Spinoza na pewno odnajdzie się w chrześcijaństwie! Odpowiedz Link Zgłoś
3planeta Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:42 Spinoza ma zupełnie inne pojęcie o Bogu. Według niego nie ma osobowego Boga - o ile sie dobrze orientuję. Bóg według spinozy to wszelka substancja. Mozna to podciągnąć pod katolicyzm ale nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:41 Tak, to wygodne jezeli musisz miec jakiegos Boga.. Odpowiedz Link Zgłoś
3planeta Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:43 Nihilizm. Bóg powinien być radością. Powiedz co widzisz w tym wygodnego? Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Moja filozofia 15.11.06, 21:36 Jezeli juz w ogole zakladasz istnienie Boga. Nihilizm to poglad jaki zdaje sie "chcialoby" wyznawac wiele osob ostatnimi czasy.. Chyba zartujesz pytajac mnie czemu wygodniejszy.. Kazdy malkontent (a tych w naszym kraju bez liku) chcialby byc nihilista w pelnym tego slowa znaczeniu.. niestety.. przyjete przez spoleczenstwa normy im na to nie pozwalaja.. a moze staty.. Odpowiedz Link Zgłoś
3planeta Re: Moja filozofia 17.11.06, 09:59 Jezeli myslisz o malkontentach to oczywiście masz rację. Ale ja nie jestem malkontentem:) Odpowiedz Link Zgłoś
alberto4 Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:41 a może z poniszym linkiem mogłabyś się zidentyfikować..? Odpowiedz Link Zgłoś
3planeta Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:45 Przede wszystkim trzeba rozumieć. Rozum jest najwazniejszym kierunkowskazem. Potem idą emocje. Ale sa na 2 miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
3planeta Re: Moja filozofia 15.11.06, 17:46 Szukam ale lubię dystkutowac - to daje lepszy obraz. Nie zawsze wszystko możemy zauwazyć sami:) Odpowiedz Link Zgłoś