Dodaj do ulubionych

Polacy coraz biedniejsi...

20.11.06, 17:28
Ludzie zarabiają po 800złotych, "szczęśliwcy" 1500, harują całe dnie,
oszczędzają niemal na wszystkim a i tak nie mogą związać końca z końcem.
Drożeje wszystko - żywność, mieszkania, usługi, tylko zarobki stoją w
miejscu:(
Polska schodzi na psy, ludzie są sfrustrowani, nerwowi, zestresowani, nie
cieszą się życiem, bo świadomość ciężkiej sytuacji i nieustanny wyścig
szczurów ich przytłacza. I niech mi ktoś powie, że mentalność Polaków nie ma
związku z wysokością ich pensji...
Mało kto dziś chce zakładać rodzinę wiedząc, że nie zapewni dzieciom
odpowiednich warunków. Mieszkanie, samochód? Można pomarzyć.Jak nie
wyjedziesz z tego chorego kraju, nigdy nie staniesz na nogi:(
Czy to jest ta pro-rodzinna polityka PISu ?
Obserwuj wątek
    • nancyboy Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 17:43
      I pomyśleć, że Polska i tak należy do bogatszych krajów świata...

P.S.
      Ładnego masz nicka :-)
      • karbat Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 18:49
        Polacy ogolnie rzecz ujmujac sie bogaca ,tylko nastepuje rozwarstwienie
        ekonomiczne sopoleczenstwa ,mam na mysli bogaci coraz bogatsi, biedni coraz
        biedniejsi .
        Wywrwac sie moldemu czlowiekowi z zalkletego kregu niskich zarobkow jest b
        trudno ,fakt
        Polacy maja dzis mozliwosc dzis wyjazdu za granice ,znasz jezyk ,maszsz
        konkretny poszukiwany fach ,nie zastanawiaj sie.
        Bedzieisz ciezko pracowac wiedzac za co ,na kaczki nie licz
      • Gość: m niby dlaczego? IP: 194.205.246.* 21.11.06, 17:21
        popatrz na swiat...tylko w Europie, USA, Australii ludziom zyje sie mozna
        powiedziec DOBRZE przyjrzyj sie Azji, Afryce to zrozumiesz jak ludzie tam zyja,
        na jakim poziomie...Byles kiedys w Indiach? Ktorymkolwiek z krajow
        afrykanskich...tam jest nedza . Powinnismy sie cieszyc mimo wszystko ze zyjemy
        w PL.
    • seth.destructor Powiedz mi tylko 20.11.06, 18:45
      Jak zaplacic wiecej niz 1500 zl osobie, ktora nic nie umie zrobic?
      • raveness1 Re: Powiedz mi tylko 20.11.06, 19:06
        Osobie, ktora nic nie umie nie zaplacilbym nawet 150zl, no bo niby za co?
        A dziwne, ze za granica jakos pracodawcy nie narzekaja na polskie nic-nie-
        umienie...
        • 33qq Re: Powiedz mi tylko 20.11.06, 19:19
          Bo tamtejsi nic nie umiejący nie umieją jeszcze więcej od naszych. A dobrzy
          fachowcy już teraz w Pl są cenieni i znajdą pracę za dobre pieniądze,
          przynajmniej na rękę dostaną, bo nikt rozsądny nie będzie oddawał ciężko
          zarobionych pieniędzy państwu które i tak je roztrwoni na jakieś wojenki czy
          pokazowe inwestycje lub wypłaty dla swoich.
      • Gość: doktor Re: Powiedz mi tylko IP: *.brutele.be 20.11.06, 19:41
        A czy genetyk molekularny z doktoratem to juz ktos, kto cos tam potrafi ?

Bo w Polandi i nie dostanie wiecej niz owe 1500 na raczke. Mniej niz
        sprzataczka w wielszej firmie!!!
        • Gość: P.S.J. Re: Powiedz mi tylko IP: *.itpp.pl 21.11.06, 10:57
          To teraz zastanów się, ile firm w Polsce potrzebuje genetyków molekularnych, a
          ile firm potrzebuje sprzątaczek. Nie jest sztuką uzyskać JAKIEKOLWIEK wysokie i
          świetne wykształcenie, sztuką jest jeszcze uzyskanie możliwości wynagrodzenia za
          swoje umiejętności.

Jest oczywiste, że w warunkach wolnego rynku nikt nie zapłaci Ci ani grosza
          tylko za to, że COŚ umiesz, jeśli to COŚ nie jest mu do niczego potrzebne.
          • Gość: doktor Re: Powiedz mi tylko IP: *.brutele.be 21.11.06, 16:43
            No tak...

Byle jakie wyksztalcenie to nie jest. Z tego co sobie prwypominam, o Pan
            premier ostatnio plakal, ze w Polandii nie ma naukowcow z biotechnologii i chce
            ich sprowadzac. pomijam fakt, ze wypedzil ich chory kraj za chlebem pojechali.

O ile sobie dobrze przypominam, to szeroko rozumiany biotech nalezy do
            najbardziej rozwojowych dziedzin. Wiele krajow stawia na rozwoj tej dziedziny
            (co mnie osobiscie cieszy).

Skoro w Polandii bardziej potrzebna sprzataczka ( wiadomo glupimi latwiej
            pozamiatac) to trudno. Wypisuje sie z tego kolchozu.
            • Gość: P.S.J. Re: Powiedz mi tylko IP: *.itpp.pl 22.11.06, 11:14
              Nie jestem właścicielem ani zarządcą żadnej firmy biotechnologicznej, więc nie
              mogę Tobie pomóc, nawet jakbym chciał. W naszej firmie (prawniczej) popytu na
              biotechnologów, niezależnie od perspektyw rozwoju tej dziedziny, nie ma. Widać
              przedsiębiorcy polscy, w przeciwienstwie do premiera (który nie musi troskać się
              o tak przyziemne sprawy, jak rachunek ekonomiczny), nie uznają biotechno za kurę
              o złotych jajach...
        • Gość: m to moze niech zlozy CV IP: 194.205.246.* 21.11.06, 17:23
          w jakiejkolwiek firmie farmaceutycznej....pogadamy wtedy...
          Dlaczego doktorant np biotechnologii ma zarabiac wiecej niz np doktorant
          filozofii?
          Rynek pracy jest otwarty wystarczy zlozyc CV a nie narzekac!
          • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 21.11.06, 18:23

I dostac prace obnosnego sprzedawcy? Ups sorry - przedstawiciela handlowegto.
            W Polsce nie istnieje R&D w tej dziedzinie( farmaceutyka, biotechnologia)
            wszystko jest robione na licencjach z zachodu to praca odtworcza. Nic wiec
            dziwnego, ze na specjalistow mogacych cos w tej dziedzinie zdzialac nie ma
            zapotrzebowania.

Mowa o doktorze nauk biologicznych z tytulem genetyka. Ile osob w Polsce ma
            takie wyksztalcenie?

Totalny brak rynku dla tych ludzi. Nie dziwcie sie, ze wyjezdzaja. na zachodzie
            praca czeka od zaraz za troche wiecej niz srednia danego kraju. jak sie
            sprawdzisz otrzymujesz wielokrotnosc sredniej i dostep do nauki przez duze N.

• yoma Re: to moze niech zlozy CV 21.11.06, 21:04
              Jest taki tytuł - genetyk?
              • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 21.11.06, 21:10

ok przesadzilem. jak sie czlowiek spieszy, to sie diabel cieszy.

Tytul DOKTOR specjalnosc genetyka. Pasuje??
                • yoma Re: to moze niech zlozy CV 21.11.06, 22:37
                  Lepiej :)
                  • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 21.11.06, 23:11

Dzieki :)
            • Gość: P.S.J. Re: to moze niech zlozy CV IP: *.itpp.pl 22.11.06, 11:17
              > W Polsce nie istnieje R&D w tej dziedzinie( farmaceutyka, biotechnologia)
              > wszystko jest robione na licencjach z zachodu to praca odtworcza.

To zalóż, kur....czę, firmę bio-tech, która będzie kosiła na polskich doktorach
              - genetykach grube miliony PLN, a nie siedź i biedź, że taki STOEN bardziej
              potrzebuje sprzątaczek, niż biologów. Ja nie mam pomysłu na zarabianie na
              bio-techu, ale skoro jesteś taki geniusz, to na pewno wymyślisz...
              • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 12:56

Zaloz firme??? Masz swoja, ze ak ochoczo innych namawiasz??

Wiesz z jaka mordega to sie wiaze? Nie zakladanie firmy w Polsce to samobojstwo.

Fakt, ze R&D nie istnieje nie oznacza braku rozwiazan. Kupujemy gotowe. Prawda
                jest taka, zeby cos uzyskac w tej dziedzinie trzeba wiele zainwetowac. Nie
                tylko pomysly sie licza.

PS
                Zarabiam na swojej wiedzy wiecej niz 3 srednie krajowe. Nie uwazam sie za
                geniusza, ale jakos sobie radze.

Pozdrawiam
                • Gość: P.S.J. Re: to moze niech zlozy CV IP: *.itpp.pl 22.11.06, 13:24

> Wiesz z jaka mordega to sie wiaze?

Wiem.

> Nie zakladanie firmy w Polsce to samobojstwo

Z tonu Twego postu wydawać by się mogło, że właśnie _zakładanie_ firmy w PL to
                  samobójstwo...

> > Zarabiam na swojej wiedzy wiecej niz 3 srednie krajowe. Nie uwazam sie za
                  > geniusza, ale jakos sobie radze.

No to dlaczego nasz dochtór-genetyk narzeka? Widać nie jest geniuszem, ani nawet
                  sobie nie "radzi jakoś".

Wolny rynek ma to do siebie, że chocbyś był mistrzem w rzeźbieniu fallusów z
                  papier-mache, a nikt fallusów z papier-mache kupować nie chce, to nie będziesz
                  miał ze swej umiejętności żadnych dochodów. Można na to narzekać, ale lepszego
                  rozwiazania nikt nie wymyslił (dotacje zwykle są przejadane i prowadzą do
                  obniżenia lotów, zaś gospodarka planowa z tzw. przymusem pracy też się rypła w
                  paru państwach, w tym w PRLu).
                  • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 13:53
                    Brak jednego znaku.

Mialo byc Nie! Zakladanie firmy....

W sensie - dziekuje postoje.
                    • p.s.j Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 13:54
                      Aha! To rozumiem.

Ale zgodzisz się ze mną, że lamenty osoby wykształconej, wywołane tym, że nikt
                      nie chce jej dawać kasy czy pracy TYLKO dlatego, że w czymś-tam się
                      wykształciła, są śmieszne?
                  • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 13:58
                    Ale ja wyjechalem i tylko dlatego mam to co mam.

Moja wiedze doceniono na tzw zachodzie. Nasz doktor rzeczywiscie nie ma szans
                    na nic innego niz stanowisko na uczelni za 1500PLN na raczke. Chyba,ze ma inne
                    umiejetnsci (np kladzenie glazury), zapomni o dyplomie i zacznie zarabiac na
                    chleb inaczej.

Powiedz jak to jest, ze dziedzina dochodowa na calym swiecie, u nas kompletnie
                    sie nie oplaca?
                    Jedynym produktem biotechnologicznym sa w Polsce biotechnolodzy!
                    • p.s.j Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:01
                      > Powiedz jak to jest, ze dziedzina dochodowa na calym swiecie, u nas kompletnie
                      > sie nie oplaca?

Nie wiem. Swoja drogą, ciekawe, ile zarabiają biotechnolodzy w KRL-D, Somalii,
                      Ugandzie, albo w Peru nawet? A w Mongolii, zwanej "światowym centrum przemysłu
                      bio-tech... w jurcie"? Wymienione państewka to całkiem niezły kawałek
                      powierzchni globu (po wielokroć Polska), a poza tym mógłbym jeszcze wiele państw
                      wymienić, w których biotechnolog nie jest najbardziej poszukiwana grupą zawodową.
                      • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:17

Wbrew pozorom ...

Od lat trwa akcja sciagania nakowcow pochodzacych z Azji, a pracujacych na
                        uniwersytetach w USA. Mysle, ze oprocz kwestii czysto uczuciowych (tesknota za
                        domem, ojczyzna itp) sklania ich do tego przyzwoita pensja.

Prawda jest taka, ze sprzataczki nie wyprowadza Polski z dolka. Musimy postawic
                        na jakiegos konia i sie tego trzymac. tak jak finlandia na Nokie.
                        Biotechnologia to zyla zlota.
                        Do tego potrzbni sa wlasnie tacy ludzie jak doktor - wascy specjalisci z
                        trudnych dziedzin. Inwestujac w nich inwestuje sie w przyszlosc kraju. teraz to
                        jest raczej marnowanie forsy. Ci ludzi e sie ksztalca i wyjezdzaja z braku
                        perspektyw ( firm biotechnologicznych) Miejsc na uczelniach jest malo.
                        • p.s.j Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:27
                          Ale KTO ma w nich inwestować? Chcesz zmusić przedsiębiorców, żeby koniecznie 25%
                          swego zysku inwestowali w działalność bio-tech? Nakazać ustawą co dziesiątemu
                          mężczyźnie w wieku 20-40 lat założenie firmy bio-tech?
                          • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:36

Oczywiscie,ze nie.

Jak dlugo nie bedzie warunkow na rynku, ktore umozliwia powstanie takich firm z
                            prostej przyczyny - bo sie to oplaca - tak dlugo Polska bedzie krajem
                            sprzataczek. Ale dobrze miec ambicje.

Czy wg Ciebie wszyscy genetycy powinni nagle zrezygnowac ze studiow, bo po
                            prostu nie ma dla nich miejsc pracy...lepiej, zeby nauczyli sie jakiegos
                            zawodu, najlepiej posukiwanego na rynku. Ciesla, dekarz, stolarz.

To tez nie wydaje sie dobra perspektywa.

Nie wszystko musi sie od razu oplacac. Z reguly jest tak, ze na 100 pomyslow
                            profit przyniesie 5. Ale na wszystkie trzeba lozyc.

jaki ksztalt mam miec Polska? Chlopsko-robotnicza, czy inteligencka? To cyba
                            temat na oddzielny watek.
                            pozdrawiam
                            • p.s.j Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:39
                              > Czy wg Ciebie wszyscy genetycy powinni nagle zrezygnowac ze studiow, bo po
                              > prostu nie ma dla nich miejsc pracy...l

Nie, ale nie powinni też po studiach lamentować "a ja taki wyksztalcony, a mnie
                              nikt nie daje". Jak wiedziałeś, idąc na studia, że Polska obecnie biotechnologią
                              nie stoi, to wiedziałeś, co cię może czekać.
                              • tlenek_wegla Re: to moze niech zlozy CV 22.11.06, 14:47

Tak. Bezwzgledny rynek...

ja bym jednak wolal, zeby Polska byla potega biotechnologiczna, a nie
                                potega "sprzataczana". niestety bez biotechnologow nie da rady...

Post doktora byl odniesieniem do komentarzy o dawaniu 1500 za byle jakie
                                wyksztalcenie.
                                Doktorat z genetyki to nie jest byle co. I taki czlowiek dostaje 1500 zl. To
                                byl sens calej wypowiedzi. Nie narzekanie. jestem pewien, ze doktor moze
                                spokojnie wyjechac i zarabiac 10000zl. Widocznie pasuje mu 1500 w Polsce.
    • nessie-jp Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 19:35
      A co najdziwniejsze, w tych straszliwych warunkach tylko pewnemu procentowi
      unieszczęśliwianych Polaków chce się tyłek ruszyć i iść na wybory. Reszta woli
      zostać w domu i ponarzekać.
      • raveness1 Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 19:50
        A co tam jest do wybierania? Przelewanie z pustego w prozne.
        • nessie-jp Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 19:52
          Tacy wybierani, jacy wyborcy... :(
          • Gość: ant nie obrażaj mnie, proszę ! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.06, 18:07
            bo dobrze powiedział, co za różnica czy zdychać od dżumy czy od cholery ??
      • uyu Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 20:00
        nessie,
        gdy bylam daleko od Polski mowilam dokladnie to samo co ty - "zamiast narzekac
        idzcie na wybory". Teraz, po trzech miesiacach w kraju, zaczyna do mnie
        docierac to, ze nie bardzo jest w czym wybierac. Na dzialalnosc polityczna
        trzeba miec czas i pieniadze. Ci, ktorzy maja poukladane w glowie i
        maja "pomysl" na ten kraj, nie maja czasu bo musza uczciwie zarabiac na zycie.
        A ci ktorzy maja jedno i drugie, maja serdecznie gdzies szanowne spoleczenstwo.
        • nessie-jp Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 20:35
          Uyu, ja w Polsce siedzę od urodzenia, wyjeżdżać nie planuję, nie bawię się w
          wielką politykę. Ale do szału doprowadza mnie bezustanne narzekactwo ze
          wszystkich stron przy jednoczesnych mizernych wynikach frekwencji wyborczej.
          Wychodzi na to, że ogromna większość ludzi LUBI mieć źle, żeby móc ponarzekać.

Zresztą, u nas nie Budapeszt, żadne zamieszki nam nie grożą, więc chyba jeszcze
          tak strasznie biedni Polacy nie są... albo może leniwsi od Węgrów? ;)
        • yoma Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 21:05
          A gdyby tak wszyscy poszli na wybory...
          ... i nikt nie zagłosował ani za, ani przeciw...

... to co by to było?
    • pluci Re: Polacy coraz biedniejsi... 20.11.06, 20:01
      Powiedz mi Nancy co chcesz osiągnąć zakładając ten wątek?
      To kolejne skomlenie, o jak źle, o jak niedobrze, biedniejemy, i biedniejemy.
      Tylko tak się składa, że polskie społeczeństwo nigdy w swojej historii nie było
      bogatsze.
      • nancy08 pluci... 20.11.06, 20:23
        Głupie pytanie. To tak, jakbyś zapytał klienta sklepu, po co robi zakupy:/
        Nic nie chcę osiągnąć. Kompletnie nic.
        To forum służy między innymi wymienianiu poglądów i biadoleniu także...
    • Gość: jaco Re: Polacy coraz biedniejsi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 08:13
      dziwne, bardzo dziwne.
      a może ja widzę coś innego niż ty. w ostatnią niedzielę szczelnie wypchany
      parking samochodowy w kompleksie handlowym, korki na drogach dolotych, tabuny
      ludzi w kolejce do kasy. no tak ,ale to chyba tylko wąska elita społeczeństwa,
      ta bogata.
      nie ma to jak za komuny. polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej. a
      dzisiaj? nawet nowy sprzęt dvd i plazma nie cieszą jak dawniej rubin 714p
      wystany w kolejce na zapisy
    • mazda25 Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 08:18
      jezeli wierzysz,ze innym kraju tego nie ma to jestes naiwny.
    • Gość: :D to glosujcie jeszcze na PiS albo IP: 81.19.200.* 21.11.06, 09:45
      nie chodzicie na wybory. To na pewno bedzie lepiej.:)
      • Gość: antypapista Re: to glosujcie jeszcze na PiS albo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 12:11
        Ja chodziłem na wybory i nie było lepiej bo głupi motłoch,jak to określił
        Kurski,który zawsze stanowi większość,przegłosował mnie.Mając na uwadze to,że
        gdyby frekwencja była nawet 100 procentowa,to zawsze głupiego motłochu,który
        każdą bzdurę kupi,będzie więcej i przegłosują tych,którzy mądrze wybierali.
        Dlatego przestałem chodzić na wybory i nigdy na nie nie pójdę.
        Jeśli Ty twierdzisz,że byt zależy od frekwencji wyborczej to jesteś głupcem.
        Dopóki głupi motłoch będzie stanowił większość w społeczeństwie to nigdy lepiej
        nie będzie.
    • renebenay Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 11:53
      Polska,czy raczej produktywni Polacy utrzymoja cala armie rencistow i
      emerytow,dlatego pracojacy ma zle bo emeryt ma wiecej na koncu miesiaca.Nie
      szukaj co gdzie i jak-poprostu troche odwagi i w swiat,ryby szukaja gleboka wode
      a ludzie trwonia czas mysleniem o ojczyznie i sentymentach,w tych czasach mysli
      sie o sobie i o swoich dzieciach.
    • raveness1 Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 12:06
      Co to za opinie, ze Polacy lubia narzekac? Maja ku temu wystarczajaco powodow.
      Gdyby postawic przecietnego Amerykanina, Niemca, Anglika... na miesce
      przecietnego Polaka z zarobkami 150$ miesiecznie, to co, nie narzekal by?
      Oczywiscie, ze nie. Nie zdazyl by, bo po tygodniu mialby takiego dola, ze udal
      by sie prosto do psychiatry.
      • braun_f Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 16:56
        wczesniej by sie powiesil
        kolejka do psychiatry na 3 miesiace w przod...
    • qqazz Re: Polacy coraz biedniejsi ??? 21.11.06, 17:00
      Ciekawa tezę stawiasz, jakos z roku na rok widze coraz wiecej rodaków
      jezdżacych dobrymi autami, kupujacych coraz drozsze mieszkania, markowe ciuchy,
      coraz lepiej i wybredniej sie odzywiajacych, pewnie ze sa tacy co ledwo wiaza
      koniec z końcem, ale coraz trudniej ich znaleźć tak sie jakos składa, a ze
      narzekamy cóz taka nasza polska natura chyba, zreszta apetyt rosnie w miare
      jedzenia,m kiedys jak ktos miał kolorowy telewizor, nowa lodówke i zagraniczny
      samochód to był zamozny, dzisiaj standardy sa inne.

pozdrawiam
    • pyorunochron Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 18:17
      nancy08 napisała:
      ...
      > Mało kto dziś chce zakładać rodzinę wiedząc, że nie zapewni dzieciom
      > odpowiednich warunków. Mieszkanie, samochód? Można pomarzyć.Jak nie
      > wyjedziesz z tego chorego kraju, nigdy nie staniesz na nogi:(
      ...

To dlaczego na ulicach polskich jest coraz wiecej i coraz lepszych samochodow?
      • braun_f Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 18:19
        dziwne, bo ja widze coraz wiecej starych kilku/nasto letnie zabytki
        a moze nie znasz sie na samochodach?
        a moze cos ze wzrokiem?

tylko nie pisz, ze w stolycy - bo o tym mowie
        • karbat Re: Polacy coraz biedniejsi... 21.11.06, 21:45
          koszty utrzymania kilku tysiecznej armii za granica
          koszty budowy swiatyni sarkofagu
          koszty taniego panstwa czyli rosnacej administracji
          koszty utrzymaniatych co nie sieja ani nie orza ,kosciol koszty przeplaconego
          zakupu zabawek dla wojska

gdyby nie te koszty to kazdy z pracujacych w Polsce
          mialby min. stowe ,tj 100 zl polskich wiecej w kieszeni

• Gość: mm Rozwarstwienie spoleczne IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 15:48
      Chcieliscie drugiej Ameryki? To macie! Bogactwo, ktor ogladamy w serialach i
      amerykanskich superprodukacjach to nie jest Ameryka przecietnych ludzi. Tak
      zycja ci ktorym sie udalo. Kiedy ostatnio widzeliscie film o setkach ludzi
      zyjacych w przyczepach lub o czarnej biedocie? W Polsce Czarnych brak. Biedota
      jest biala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka