Dodaj do ulubionych

Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem

• edico Re: Bzdura 25.11.06, 16:10
      To jest takie same stwierdzenie, jak papieski zarzut w stosunku do Paktów Praw
      Człowieka podtrzymany przez JP2, że brak im podstaw ontologicznych, by mogły być
      prawdziwe :))
      • alterpars Toz to szok. Czy Ci panowie w smiesznych kieckach 25.11.06, 16:13
        maja swiadomosc tego ze nikt ich nie slucha?
    • Gość: er "Rada Nałókowa " , buahaha , ciemnogród IP: *.chello.pl 25.11.06, 16:12
      buahaha
    • Gość: Katoland Atakuje Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem ? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 25.11.06, 16:16
      Oczywiscie - dla KK wszystko i zawsze moze
      byc dzielem Boga!
    • jaceq Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:25
      bi.gazeta.pl/im/3/3755/z3755053X.jpg

Bardzo lubię ten kawałek Kaplicy Sykstyńskiej. Mistrz świetnie podkreślił
      malowidłem, że sex oralny istniał od początku świata. Adam i Ewa nie tylko
      zajmowali się płodzeniem Kainów i Ablów.
    • ksks3 Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:28
      WIELEBNE GŁUPSTWO znów sobie wymyśliło jak dopasować religie do wiedzy
      • jaceq Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:36
        ksks3 napisał:

> wymyśliło jak dopasować religie do wiedzy

Raczej do WŁADZY.
    • Gość: Miki Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:30
      Owszem ewolucja to plan Boga, a wiara w samoistną ewolucję to szczyt głupoty! Jakoś nie dostrzegłem by cokolwiek samo z siebie ewoluowało, a żyję już trochę na ziemi...
      • ksks3 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:34
        Gość portalu: Miki napisał(a):

> Owszem ewolucja to plan Boga, a wiara w samoistną ewolucję to szczyt głupoty!
        J
        > akoś nie dostrzegłem by cokolwiek samo z siebie ewoluowało, a żyję już trochę
        n
        > a ziemi...
        >>>>>>>>> podpisano
        uczeń Gertycha
    • wyksztalciuch55 no to Adaś z Ewunią poszli precz jako bajeczki 25.11.06, 16:32
      eee ,to ja już wolę wierzyć w krasnoludki
    • Gość: krzychu napewno...? IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 16:35
      "Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż
      hipotezą".

Czy aby na pewno..? Jak mam sobie np wyobrazić ewolucję ludzkiego oka? Albo
      jest takie, jakie jest obecnie i funkcjonuje, albo cokolwiek się zmieni i nie
      funkcjonuje. Czyli co? Gdyby były jakieś wcześniejsze formy, ich posiadacze po
      prostu by nie widzieli. Tak czy nie? Może mi to ktoś wyjaśni. A może ewolucja
      to bzdura potrzebna ateistom?
      • jaceq Re: napewno...? 25.11.06, 16:40
        Gość portalu: krzychu napisał(a):
        >Jak mam sobie np wyobrazić ewolucję ludzkiego oka?

Stary numer z creationism.org, obśmiany w ciągu kilku lat już tysiące razy.

> Czyli co? Gdyby były jakieś wcześniejsze formy, ich posiadacze po
        > prostu by nie widzieli.

Z powyższego wynika, że skonstruowanie obiektywu zmiennoogniskowego, mechanizmu
        autofocusa, głębi ostrości itp. pierduł jest fizycznie niemożliwe. Ludzie się
        okazali lepsi od samego Pana B.?
        • Gość: krzychu @jaceq IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 16:45
          Nie wiem, czy mnie zrozumiałeś: jak mam sobie wyobrazić wcześniejsze,
          funkcjonujące formy ludzkiego oka????
          • jaceq Re: @jaceq 25.11.06, 16:53
            a dlaczego: "ludzkiego"?
            • alterpars Re: @jaceq 25.11.06, 16:56
              Kup sobie rybki akwariowe albo popatrz na....muche. Tez maja oczy tylko bardizej
              prymitywne. Reszte maja podobna do clzowieka. A jesli jestes gotow spojrzec na
              inna czesc ciala niz oko czyli np mozg z latwoscia dojrzysz wczesniej
              funkcjonujace prototypy u plazow gadow ptakow i ssakow.
              • Gość: krzychu jeszcze raz oko IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:08
                Ku.. mać, ja chce wiedzieć, jak to oko muchy czy też bakterii czy też jakiegoś
                płaza stało się ludzkim okiem i jednocześnie normalnie funkcjonowało!! Debile!
                Powtarzacie tylko teorie z waszych książek! I jeszcze wam się wydaje, że ku..
                mądrzy jesteście!
                • alterpars Re: jeszcze raz oko 25.11.06, 17:22
                  przepraszam a prawdy z jakiej ksiazki ty uznajesz i na dodatek Ci sie wydaje ze
                  madry jestes?
                  bo wiesz duzo wiecej jest dowodow na to ze czlowiek ewoluowal niz ze Ewcia dala
                  Adamowi owocek i wylecieli z raju.
                  • Gość: krzychu @alterpars IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:24
                    No to ja słucham i czekam na te dowody......
                    • wj_2000 Re: @alterpars 25.11.06, 22:30
                      Nie bardzo zasługujesz na to, by ktoś dla Ciebie klikał w klawiaturę, bo
                      zachowujesz się mało kulturalnie.
                      Pojawienie się u jakiegoś prymitywnego organizmu dryfującego w morzu i
                      łykającego jakieś glony które mu się napatoczyły jednej - pierwszej - komórki
                      światłoczułej (w której światło przyspieszało, czy stymulowało jakąś reakcję),
                      już było korzystne dla osobnika. Płynąc w kierunku światła trafiał na wieksze
                      stężenie glonów.
                      Po ilus pokoleniach, w drodze konkurencji, tylko potomkowie takiego "cwaniaka"
                      zostali. Stworek taki, drogą niezliczonych prób, mógł wyrobić sobie odruch
                      ucieczki w odwrotnym kierunku, gdy światło nagle przestało komórkę pobudzać
                      (jakis wiekszy cwaniak się zbliżał i mógł połknąć naszego).
                      W któryms momencie, komórek takich mogło pojawic się więcej - dawało to większą
                      czułość i skuteczniej pozwalało przeżyć.
                      U któregos osobnika, w polu komórek światłoczułych mogło pojawić się
                      wgłębienie. Teraz z wszystkich komórek dookolnych, największy bodziec odbierały
                      te ustawione prostopadłe do kierunku promieni. Pozwalało to skorelować układ
                      natężeń z kierunkiem światła i jeszcze skuteczniej poruszać sie w korzystnym
                      kierunku.
                      Im wgłębienie większe, tym "rozdzielczość" większa. W setkach, tysiącach
                      pokoleń, ów aparat przekształcał się w kierunku czegoś, co nazwać by
                      można "camera obscura". Kuliste wnetrze z MAŁYM otworkiem na zewnatrz. Takie
                      coś już produkuje rozmazany obraz świata zewnętrznego na powierzchni
                      przeciwległej do otworku.
                      Gdy "kamerę" wypełnić płynem poprawia się ostrość. I tak dalej i tak dalej.
                      Problem ten został szczegółowo przeanalizowany przez biologów.
                  • Gość: krzychu @alterpars/dowody IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:27
                    W telewizji powiedzieli, że są dowody, tak?
                    • wymiatator1 [...] 25.11.06, 20:46
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: krzychu Re: @jaceq IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:00
              No bo pytam jako człowiek. Jak to oko się rozwijało i jednocześnie pozwalalo
              ich "nosicielom", czyli naszym przodkom orientować się w terenie i brać udział
              w walce o przetrwanie.
              • wymiatator1 Re: @jaceq 25.11.06, 20:47
                szkoda czasu na tłumaczenie takich rzeczy jełopom bez szkoły.
    • mozart Kto mi wyjasni 25.11.06, 16:39
      Jaka jest roznica miedzy ewolucja bez Boga (Stworcy), a ewolucja z Bogiem, a
      Inteligentnym Projektem?
      • paberg Re: Kto mi wyjasni 25.11.06, 18:37
        mozart napisała:

> Jaka jest roznica miedzy ewolucja bez Boga (Stworcy), a ewolucja z Bogiem,

Zasadniczo żadna. Ewolucja z Bogiem to po prostu ewolucja bez Boga uzupełniona
        twierdzeniem, że za ewolucyjnym procesem stoi Pan Bóg, który tym wszystkim
        steruje. W praktyce nie ma to jednak jakichkolwiek konsekwencji, nie ma różnicy
        pomiędzy ewolucją bezbożną i pobożną.

> a
        > Inteligentnym Projektem?

To z kolei teoria twierdząca, że najlepszym wyjaśnieniem dla istnienia
        niektórych (nie wszystkich) cech wszechświata i żywych systemów jest
        inteligentna przyczyna. Jak chcesz coś więcej to zajrzyj na polską wikipedię:
        pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_inteligentnego_projektu
        A jak czytasz po angielsku to zajrzyj do krótkiej charakterystyki ID tutaj:
        www.discovery.org/csc/topQuestions.php#questionsAboutIntelligentDesign
        Jest ona pisana przez samych zwolenników ID.
        • mozart Re: Kto mi wyjasni 26.11.06, 00:02
          Przeczytalem i doszedlem do wniosku, ze rzecz tyczy sie tylko definicji Boga.
          Kazdy z nas patrzy na to troche inaczej, wiec sens dyskusji o tym jest taki sam
          gdybysmy oceniali czyjes gusta na podstawie wlasnych.
          no coz, sa gusta i gusciki...
      • Gość: hem Re: Kto mi wyjasni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:05
        Teoria IP zaklada, ze zycie i ewolucja to projekt jakiejs inteligentnej istoty
        wyzszej (Boga-Stworcy), natomiast zwolennicy "czystej" ewolucji uwazaja, ze
        inteligencja jest efektem, wytworem procesow ewolucyjnych i przed ewolucja nie
        istniala.
    • Gość: zozola "Biskupi: Ewolucja, ale"...lepiej bez boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:00
      Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie.
      • wyksztalciuch55 Re: "Biskupi: Ewolucja, ale"...lepiej bez boga 25.11.06, 17:16
        Gość portalu: zozola napisał(a):

> Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie.
        wyrażnie widać po wypowiedziach vatykańskich funkcjonariuszy że bóg tez podlega
        ewolucji
        • abba15 UBowcy Ewolucja, ale"...lepiej z Judaszem 25.11.06, 18:03
          wyksztalciuch55 napisał:
          > Gość portalu: zozola napisał(a):
          > > Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie.
          > wyrażnie widać po wypowiedziach vatykańskich funkcjonariuszy że bóg tez podlega
          > ewolucji

a co na to ewszystko mówi święty Judasz
          no i Maleszka - ten wasz zacny koleżka?
      • Gość: darthmaciek Ewolucja istnieje od kiedy Bog ja puscil w ruch IP: *.219-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.11.06, 23:02
        zas fakt, ze biskupi sie z nia pogodzili po ledwie 150 latach i tak jest
        zachecajacy. Z Galileuszem zamkneli sprawe po jakis czterystu.
        Mimo to - zamiast sie smiac z Kosciola, docencie fakt, ze cos sie w nim
        zmienia, zwlaszcza od czasu gdy mamy nowego papieza
    • monte-everesto Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:16
      Kon wezwal do "duzej dyskusji". Duza dyskusja na temat czy dwa dodac dwa rowna
      sie cztery, czy tez byc moze, dodajac troche sceptycyzmu ministra edukacji
      narodowej kazachstanu, pana Giertycha, rowna sie prawie dwa.
      Giertych jednak wierzy, ze jego ojciec i ojczym rydzyk zatrzymaja jednak Ziemie
      i porusza Slonce. Powodzenia. Specjalistyczne szpitale psychiatryczne nie sa
      juz tak egzotyczne jak kiedys bywaly.
      • Gość: krzychu cwaniaczek IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:18
        Cwaniaczek. Mało myślenia, dużo arogancji.
        • Gość: krzychu monte-everesto IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:32
          To ostatnie odnosi się do ciebie, "monte".
          • monte-everesto Re: monte-everesto 25.11.06, 18:21
            Gość portalu: krzychu napisał(a):

> To ostatnie odnosi się do ciebie, "monte".
            Bardzo mi przykro, ze cie urazilem. Ale cwaniaczkiem nie jestem. Jesli juz o
            tym mowa. Jestem cwaniakiem. Legia cudzoziemska. Tam robia z psow wilki. Ludzi
            wolnych i odpowiedzialnych.
            • Gość: krzychu @monte-everesto IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 19:41
              Skoro jesteś w Legii Cudz., to zwracam honor.
      • abba15 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:56
        monte-everesto napisał:

> Kon wezwal do "duzej dyskusji". Duza dyskusja na temat czy dwa dodac dwa rowna
        > sie cztery, czy tez byc moze, dodajac troche sceptycyzmu ministra edukacji
        > narodowej kazachstanu, pana Giertycha, rowna sie prawie dwa.
        > Giertych jednak wierzy, ze jego ojciec i ojczym rydzyk zatrzymaja jednak
        Ziemie i porusza Slonce. Powodzenia. Specjalistyczne szpitale psychiatryczne nie
        sa juz tak egzotyczne jak kiedys bywaly.

to że na forum publicznym UBowcy
        mają szerokie UBeckie możliwości
        to jeszcze nie zwalnia tych UBgości
        od minimum minimorum przyzwoitości

• krawat23 Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:56
      Ciekawe, kiedy przyznają, że dusza nie istnieje?
      Że życie po śmierci nie istnieje, jedynie materialne ciało "wtapia" sie we
      wszechswiat czyniąc go troszeczke innym.
      • Gość: ifinity Jeszcze nie dawno sie upierali i wmawiali... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.11.06, 18:12
        Jeszcze do niedawna uporczywie nam wmawiali biskupi, ze Adam, ze Ewa, a jak
        sie ktos upieral przy ewolucji, to go od razu porownywano do malpy no i sie
        przewielebni z takiego myslacego czlowieka nasmiewali, no kazdy kto tak myslal,
        to rzekomo mial sie upodabniac do malpy. Teraz kreca z wygodnictwa, z
        pospolitego pragmatyzmu, aby dostosowac swoje urzedy do zmieniajacego sie
        swiata, bo jak nie to koniec z ich dogmatycznym "mysleniem", koniec z religia i
        koniec z kosciolem.
        No ale to nie jest az takie zle przeciez. Kosciol katolicki staje sie ogonem
        postepu, zawsze nim byl i nigdy nie byl i nie bedzie pionierem postepu. Religia
        mahometanska np. jest absolutnie nie reformowalna i tkwi w sredniowiecznym
        ciemnogrodzi, ktory to ciemnogrod chce narzucac swiatu, religia ktora nie
        celebruje zycia, jak tylko celebruje smierc. Wiec niech sie ten nasz katolicki
        kosciol podciaga, reformuje w miare postepu cywilizacyjnego. A ze
        pragmatycznie, zamiast pryncypialnie??? No coz jak cel jest sluszny, ktory
        sluzy czlowiekowi i jego lepszemu zyciu, rowniez i temu psychicznemu
        (duchowemu) to i na srodki do celu mozna nieco przymruzyc oczy - generalnie i
        pryncypialnie. No bo chyba lepsze duchowo i fizycznie zycie czlowieka na Matce
        Ziemi przeciez jest Glownym Celem, Glownym Pryncypium. Czyz nie? Chwala wiec
        Biskupom, ze z przedszkola zdaja egzaminy do pierwszej klasy, w czasie gdy my
        juz w maturach i studiach zycia.
    • Gość: obserwator2 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:57
      adam02138 napisała:
      > Ignorancja Episkopatu na temat jednych z podstawowych teorii w biologi
      > jest wyjatkowo razaca, ...

Jestem agnostykiem, niemal od dziecka. Brutalnie, to mogę powiedzieć, że jestem
      bezbożnikiem. W każdym razie nie obrażam się, gdy ktoś mnie tak okresla.

Ale pod Twoim postem nie mogę się podpisać. Ciebie zadowoliłoby tylko, gdyby
      biskupi zacytowali Marksa (raczej może Engelsa), iż "religia to opium dla ludu".
      Z rozmaitych powodów biskupi (nawet jeśli są wśród nich tacy co się z powyższym
      zgadzają) nie mogą tego powiedzieć, i już. Kropka! Jeśli nie zadowala Cię to co
      napisali, to idź się powieś.

• Gość: ... Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:09
      w wiatraku mąka ;]
    • benio16 Nazwijmy ewolucje Bogiem 25.11.06, 18:19
      i wilk bedzie syty i owca cala.
      • mniklas5 Re: podoba mi sie ten fresk 25.11.06, 18:38
        owiec , pobudza moja wyobraznie i fantazje
    • Gość: alex Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.nowytarg.pl 25.11.06, 18:41
      ha ha ha ;-)))))
      • substantiv Teilhard de Chardin 25.11.06, 18:52
        a jednak Teilhard de Chardin!
    • Gość: Raelly? Hmmm? Hehehe! Welcome to Daeniken! Dziekujemy IP: *.chello.pl 25.11.06, 18:56
      biskupom za tempo CzoLima! Jezeli ktokolwiek na zadupiu wie o co chodzi!
    • Gość: alex Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.nowytarg.pl 25.11.06, 18:58
      "Wszystkie religie są głupie,dziecinne,żałosne.Wystarczy prześledzić dzieje Europy.To ludzie wymyślili bogów a nie odwrotnie.Nie rozumiem ,jak inteligentny człowiek może wierzyc w te przesądy.No i to poczucie winy,które wmawia swoim wiernym kościół katolicki" to cytat z wywiadu w "Wysokich Ocasach" Peter Greenaway z Agnieszką Czajkowską......
      Greenaway jest cool............:-)
    • Gość: nanook Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.pronet.lublin.pl 25.11.06, 19:42
      J... się w głowach biskupom
    • kain_brat_abla Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 19:44
      A tym bogiem jest Allah, a nie żaden Jezus Chytrus i spółka.
    • Gość: krzychu mądrale ewolucjoniści IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 20:08
      Jacy wy wszyscy mądrzy jesteście... A tak naprawdę powtarzacie tylko to, co wam
      się od dzieciństwa wmawia; nikt z was nie wpadł na pomysł i nie miał odwagi się
      zastanowić, czy ta teoria jest w ogóle wiarygodna. Wydaje wam się, że
      pozjadaliście wszystkie rozumy, bo myślicie zgodnie z mediami, ale w gruncie
      rzeczy jesteście naiwni. Więcej samodzielnego myślenia!
      • wymiatator1 Re: mądrale ewolucjoniści 25.11.06, 20:40
        i kto to mówi? wyłączas czasem radio, czy jesteś w stałym kontakcie ze źródłem
        najświętszej prawdy z Torunia?
        • Gość: krzychu dogmat ewolucji@wymiatator IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 21:19
          No jasne, o.Rydzyk, radio, Giertych... Te slogany tłumaczą naprawdę wszystko,
          nawet teorię ewolucji. Naiwniaki, wierzycie w "dogmat" nawet o tym nie wiedząc.
    • Gość: xero curduplo czy w epikopacie nie maja lekarza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:30
      albo chociażby weterynarza, myślę, że trzeba ich przebadać....
    • krytyczny_glos Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 21:21
      Jestem ciekaw dzięki jakiej ewolucji powstał ten Bóg? Kto jego utworzył? Pewnie
      znowu UFO-ludki coś spaprały.
    • Gość: bezportek Ewolucja, a zacietrzewione debile... IP: 65.222.254.* 25.11.06, 23:08
      Typowe robienie zametu bez sensu i skladu. Nawet najprymitywniejszy umysl,
      jesli nie skazony zoologicznym wstretem do nauki, latwo moze sobie
      przeprowadzic dowod calkowitej niezaleznosci teorii stworzenia i teorii
      ewolucji (czy walki klas albo mlecznosci rasy holsztajn w Opolu). Spor miedzy
      kreacjonistami a ateistami nie dotyczy ani zadnej teorii ani hipotezy, ani
      zalozen czy warunkow wywodu. Dotyczy tylko maniakalnego przekonania obu
      zidiocialych adwersarzy o wyzszosci wlasnej, slepej wiary w istnienie badz
      nieistnienie bytu inteligentniejszego od czlowieka. Z braku przeslanek do
      potwierdzenia ktorejkolwiek z tych hipotez wynika, ze jeszcze wiele lat
      bedziemy cierpiec halas i wrzawe rozjuszonych fundamentalistow obu stron.
      Jako stary, zatwardzialy niedowiarek, nie wierze zeby ten wrzask debilny a
      glosny dalo sie uciszyc bez Boskiej pomocy.
      • Gość: opt Re: Ewolucja, a zacietrzewione debile... IP: *.tsi.tychy.pl 25.11.06, 23:25
        ...bez boskiej pomocy.O ile taka istnieje,a jak nie?
    • Gość: kwik Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.dialog.net.pl 26.11.06, 03:13
      kler niedługo się doczeka na to na co zasłuzyli, oby szybko!
      • Gość: Echo Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.11.06, 04:30

> kler niedługo się doczeka na to na co zasłuzyli, oby szybko!

Pomijajac prymitywa co to napisal i paru innych fanatykow ateistycznych,
        dyskusja jest na dobrym poziomie. Biskupi mowia nie tyle o ewolucji, bo ta nie
        ma nic wspolnego z teologia, co o stanowisku KK nt. ewolucji.

Chce tylko dodac ze ewolucja nie jest taka sama teoria jak fizyka, bo wiele etapow
        jest kwestia unikalnych wydarzen (przypadkow). A to czy ewolucja idzie w strone
        wiekszej zlozonosci, to jedna z teorii,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka