edico Re: Bzdura 25.11.06, 16:10 To jest takie same stwierdzenie, jak papieski zarzut w stosunku do Paktów Praw Człowieka podtrzymany przez JP2, że brak im podstaw ontologicznych, by mogły być prawdziwe :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Toz to szok. Czy Ci panowie w smiesznych kieckach 25.11.06, 16:13 maja swiadomosc tego ze nikt ich nie slucha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er "Rada Nałókowa " , buahaha , ciemnogród IP: *.chello.pl 25.11.06, 16:12 buahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoland Atakuje Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem ? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 25.11.06, 16:16 Oczywiscie - dla KK wszystko i zawsze moze byc dzielem Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:25 bi.gazeta.pl/im/3/3755/z3755053X.jpg Bardzo lubię ten kawałek Kaplicy Sykstyńskiej. Mistrz świetnie podkreślił malowidłem, że sex oralny istniał od początku świata. Adam i Ewa nie tylko zajmowali się płodzeniem Kainów i Ablów. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:28 WIELEBNE GŁUPSTWO znów sobie wymyśliło jak dopasować religie do wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:36 ksks3 napisał: > wymyśliło jak dopasować religie do wiedzy Raczej do WŁADZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:30 Owszem ewolucja to plan Boga, a wiara w samoistną ewolucję to szczyt głupoty! Jakoś nie dostrzegłem by cokolwiek samo z siebie ewoluowało, a żyję już trochę na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 16:34 Gość portalu: Miki napisał(a): > Owszem ewolucja to plan Boga, a wiara w samoistną ewolucję to szczyt głupoty! J > akoś nie dostrzegłem by cokolwiek samo z siebie ewoluowało, a żyję już trochę n > a ziemi... >>>>>>>>> podpisano uczeń Gertycha Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 no to Adaś z Ewunią poszli precz jako bajeczki 25.11.06, 16:32 eee ,to ja już wolę wierzyć w krasnoludki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu napewno...? IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 16:35 "Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą". Czy aby na pewno..? Jak mam sobie np wyobrazić ewolucję ludzkiego oka? Albo jest takie, jakie jest obecnie i funkcjonuje, albo cokolwiek się zmieni i nie funkcjonuje. Czyli co? Gdyby były jakieś wcześniejsze formy, ich posiadacze po prostu by nie widzieli. Tak czy nie? Może mi to ktoś wyjaśni. A może ewolucja to bzdura potrzebna ateistom? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: napewno...? 25.11.06, 16:40 Gość portalu: krzychu napisał(a): >Jak mam sobie np wyobrazić ewolucję ludzkiego oka? Stary numer z creationism.org, obśmiany w ciągu kilku lat już tysiące razy. > Czyli co? Gdyby były jakieś wcześniejsze formy, ich posiadacze po > prostu by nie widzieli. Z powyższego wynika, że skonstruowanie obiektywu zmiennoogniskowego, mechanizmu autofocusa, głębi ostrości itp. pierduł jest fizycznie niemożliwe. Ludzie się okazali lepsi od samego Pana B.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu @jaceq IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 16:45 Nie wiem, czy mnie zrozumiałeś: jak mam sobie wyobrazić wcześniejsze, funkcjonujące formy ludzkiego oka???? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: @jaceq 25.11.06, 16:56 Kup sobie rybki akwariowe albo popatrz na....muche. Tez maja oczy tylko bardizej prymitywne. Reszte maja podobna do clzowieka. A jesli jestes gotow spojrzec na inna czesc ciala niz oko czyli np mozg z latwoscia dojrzysz wczesniej funkcjonujace prototypy u plazow gadow ptakow i ssakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu jeszcze raz oko IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:08 Ku.. mać, ja chce wiedzieć, jak to oko muchy czy też bakterii czy też jakiegoś płaza stało się ludzkim okiem i jednocześnie normalnie funkcjonowało!! Debile! Powtarzacie tylko teorie z waszych książek! I jeszcze wam się wydaje, że ku.. mądrzy jesteście! Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: jeszcze raz oko 25.11.06, 17:22 przepraszam a prawdy z jakiej ksiazki ty uznajesz i na dodatek Ci sie wydaje ze madry jestes? bo wiesz duzo wiecej jest dowodow na to ze czlowiek ewoluowal niz ze Ewcia dala Adamowi owocek i wylecieli z raju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu @alterpars IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:24 No to ja słucham i czekam na te dowody...... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: @alterpars 25.11.06, 22:30 Nie bardzo zasługujesz na to, by ktoś dla Ciebie klikał w klawiaturę, bo zachowujesz się mało kulturalnie. Pojawienie się u jakiegoś prymitywnego organizmu dryfującego w morzu i łykającego jakieś glony które mu się napatoczyły jednej - pierwszej - komórki światłoczułej (w której światło przyspieszało, czy stymulowało jakąś reakcję), już było korzystne dla osobnika. Płynąc w kierunku światła trafiał na wieksze stężenie glonów. Po ilus pokoleniach, w drodze konkurencji, tylko potomkowie takiego "cwaniaka" zostali. Stworek taki, drogą niezliczonych prób, mógł wyrobić sobie odruch ucieczki w odwrotnym kierunku, gdy światło nagle przestało komórkę pobudzać (jakis wiekszy cwaniak się zbliżał i mógł połknąć naszego). W któryms momencie, komórek takich mogło pojawic się więcej - dawało to większą czułość i skuteczniej pozwalało przeżyć. U któregos osobnika, w polu komórek światłoczułych mogło pojawić się wgłębienie. Teraz z wszystkich komórek dookolnych, największy bodziec odbierały te ustawione prostopadłe do kierunku promieni. Pozwalało to skorelować układ natężeń z kierunkiem światła i jeszcze skuteczniej poruszać sie w korzystnym kierunku. Im wgłębienie większe, tym "rozdzielczość" większa. W setkach, tysiącach pokoleń, ów aparat przekształcał się w kierunku czegoś, co nazwać by można "camera obscura". Kuliste wnetrze z MAŁYM otworkiem na zewnatrz. Takie coś już produkuje rozmazany obraz świata zewnętrznego na powierzchni przeciwległej do otworku. Gdy "kamerę" wypełnić płynem poprawia się ostrość. I tak dalej i tak dalej. Problem ten został szczegółowo przeanalizowany przez biologów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu @alterpars/dowody IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:27 W telewizji powiedzieli, że są dowody, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 [...] 25.11.06, 20:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: @jaceq IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:00 No bo pytam jako człowiek. Jak to oko się rozwijało i jednocześnie pozwalalo ich "nosicielom", czyli naszym przodkom orientować się w terenie i brać udział w walce o przetrwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: @jaceq 25.11.06, 20:47 szkoda czasu na tłumaczenie takich rzeczy jełopom bez szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Kto mi wyjasni 25.11.06, 16:39 Jaka jest roznica miedzy ewolucja bez Boga (Stworcy), a ewolucja z Bogiem, a Inteligentnym Projektem? Odpowiedz Link Zgłoś
paberg Re: Kto mi wyjasni 25.11.06, 18:37 mozart napisała: > Jaka jest roznica miedzy ewolucja bez Boga (Stworcy), a ewolucja z Bogiem, Zasadniczo żadna. Ewolucja z Bogiem to po prostu ewolucja bez Boga uzupełniona twierdzeniem, że za ewolucyjnym procesem stoi Pan Bóg, który tym wszystkim steruje. W praktyce nie ma to jednak jakichkolwiek konsekwencji, nie ma różnicy pomiędzy ewolucją bezbożną i pobożną. > a > Inteligentnym Projektem? To z kolei teoria twierdząca, że najlepszym wyjaśnieniem dla istnienia niektórych (nie wszystkich) cech wszechświata i żywych systemów jest inteligentna przyczyna. Jak chcesz coś więcej to zajrzyj na polską wikipedię: pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_inteligentnego_projektu A jak czytasz po angielsku to zajrzyj do krótkiej charakterystyki ID tutaj: www.discovery.org/csc/topQuestions.php#questionsAboutIntelligentDesign Jest ona pisana przez samych zwolenników ID. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Kto mi wyjasni 26.11.06, 00:02 Przeczytalem i doszedlem do wniosku, ze rzecz tyczy sie tylko definicji Boga. Kazdy z nas patrzy na to troche inaczej, wiec sens dyskusji o tym jest taki sam gdybysmy oceniali czyjes gusta na podstawie wlasnych. no coz, sa gusta i gusciki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hem Re: Kto mi wyjasni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:05 Teoria IP zaklada, ze zycie i ewolucja to projekt jakiejs inteligentnej istoty wyzszej (Boga-Stworcy), natomiast zwolennicy "czystej" ewolucji uwazaja, ze inteligencja jest efektem, wytworem procesow ewolucyjnych i przed ewolucja nie istniala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozola "Biskupi: Ewolucja, ale"...lepiej bez boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:00 Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: "Biskupi: Ewolucja, ale"...lepiej bez boga 25.11.06, 17:16 Gość portalu: zozola napisał(a): > Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie. wyrażnie widać po wypowiedziach vatykańskich funkcjonariuszy że bóg tez podlega ewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 UBowcy Ewolucja, ale"...lepiej z Judaszem 25.11.06, 18:03 wyksztalciuch55 napisał: > Gość portalu: zozola napisał(a): > > Ewolucja istnieje od zawsze, a bog tylko od kiedy wymyslili go ludzie. > wyrażnie widać po wypowiedziach vatykańskich funkcjonariuszy że bóg tez podlega > ewolucji a co na to ewszystko mówi święty Judasz no i Maleszka - ten wasz zacny koleżka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darthmaciek Ewolucja istnieje od kiedy Bog ja puscil w ruch IP: *.219-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.11.06, 23:02 zas fakt, ze biskupi sie z nia pogodzili po ledwie 150 latach i tak jest zachecajacy. Z Galileuszem zamkneli sprawe po jakis czterystu. Mimo to - zamiast sie smiac z Kosciola, docencie fakt, ze cos sie w nim zmienia, zwlaszcza od czasu gdy mamy nowego papieza Odpowiedz Link Zgłoś
monte-everesto Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:16 Kon wezwal do "duzej dyskusji". Duza dyskusja na temat czy dwa dodac dwa rowna sie cztery, czy tez byc moze, dodajac troche sceptycyzmu ministra edukacji narodowej kazachstanu, pana Giertycha, rowna sie prawie dwa. Giertych jednak wierzy, ze jego ojciec i ojczym rydzyk zatrzymaja jednak Ziemie i porusza Slonce. Powodzenia. Specjalistyczne szpitale psychiatryczne nie sa juz tak egzotyczne jak kiedys bywaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu cwaniaczek IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:18 Cwaniaczek. Mało myślenia, dużo arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu monte-everesto IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 17:32 To ostatnie odnosi się do ciebie, "monte". Odpowiedz Link Zgłoś
monte-everesto Re: monte-everesto 25.11.06, 18:21 Gość portalu: krzychu napisał(a): > To ostatnie odnosi się do ciebie, "monte". Bardzo mi przykro, ze cie urazilem. Ale cwaniaczkiem nie jestem. Jesli juz o tym mowa. Jestem cwaniakiem. Legia cudzoziemska. Tam robia z psow wilki. Ludzi wolnych i odpowiedzialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu @monte-everesto IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 19:41 Skoro jesteś w Legii Cudz., to zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:56 monte-everesto napisał: > Kon wezwal do "duzej dyskusji". Duza dyskusja na temat czy dwa dodac dwa rowna > sie cztery, czy tez byc moze, dodajac troche sceptycyzmu ministra edukacji > narodowej kazachstanu, pana Giertycha, rowna sie prawie dwa. > Giertych jednak wierzy, ze jego ojciec i ojczym rydzyk zatrzymaja jednak Ziemie i porusza Slonce. Powodzenia. Specjalistyczne szpitale psychiatryczne nie sa juz tak egzotyczne jak kiedys bywaly. to że na forum publicznym UBowcy mają szerokie UBeckie możliwości to jeszcze nie zwalnia tych UBgości od minimum minimorum przyzwoitości Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 17:56 Ciekawe, kiedy przyznają, że dusza nie istnieje? Że życie po śmierci nie istnieje, jedynie materialne ciało "wtapia" sie we wszechswiat czyniąc go troszeczke innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifinity Jeszcze nie dawno sie upierali i wmawiali... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.11.06, 18:12 Jeszcze do niedawna uporczywie nam wmawiali biskupi, ze Adam, ze Ewa, a jak sie ktos upieral przy ewolucji, to go od razu porownywano do malpy no i sie przewielebni z takiego myslacego czlowieka nasmiewali, no kazdy kto tak myslal, to rzekomo mial sie upodabniac do malpy. Teraz kreca z wygodnictwa, z pospolitego pragmatyzmu, aby dostosowac swoje urzedy do zmieniajacego sie swiata, bo jak nie to koniec z ich dogmatycznym "mysleniem", koniec z religia i koniec z kosciolem. No ale to nie jest az takie zle przeciez. Kosciol katolicki staje sie ogonem postepu, zawsze nim byl i nigdy nie byl i nie bedzie pionierem postepu. Religia mahometanska np. jest absolutnie nie reformowalna i tkwi w sredniowiecznym ciemnogrodzi, ktory to ciemnogrod chce narzucac swiatu, religia ktora nie celebruje zycia, jak tylko celebruje smierc. Wiec niech sie ten nasz katolicki kosciol podciaga, reformuje w miare postepu cywilizacyjnego. A ze pragmatycznie, zamiast pryncypialnie??? No coz jak cel jest sluszny, ktory sluzy czlowiekowi i jego lepszemu zyciu, rowniez i temu psychicznemu (duchowemu) to i na srodki do celu mozna nieco przymruzyc oczy - generalnie i pryncypialnie. No bo chyba lepsze duchowo i fizycznie zycie czlowieka na Matce Ziemi przeciez jest Glownym Celem, Glownym Pryncypium. Czyz nie? Chwala wiec Biskupom, ze z przedszkola zdaja egzaminy do pierwszej klasy, w czasie gdy my juz w maturach i studiach zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:57 adam02138 napisała: > Ignorancja Episkopatu na temat jednych z podstawowych teorii w biologi > jest wyjatkowo razaca, ... Jestem agnostykiem, niemal od dziecka. Brutalnie, to mogę powiedzieć, że jestem bezbożnikiem. W każdym razie nie obrażam się, gdy ktoś mnie tak okresla. Ale pod Twoim postem nie mogę się podpisać. Ciebie zadowoliłoby tylko, gdyby biskupi zacytowali Marksa (raczej może Engelsa), iż "religia to opium dla ludu". Z rozmaitych powodów biskupi (nawet jeśli są wśród nich tacy co się z powyższym zgadzają) nie mogą tego powiedzieć, i już. Kropka! Jeśli nie zadowala Cię to co napisali, to idź się powieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:09 w wiatraku mąka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
benio16 Nazwijmy ewolucje Bogiem 25.11.06, 18:19 i wilk bedzie syty i owca cala. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: podoba mi sie ten fresk 25.11.06, 18:38 owiec , pobudza moja wyobraznie i fantazje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.nowytarg.pl 25.11.06, 18:41 ha ha ha ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raelly? Hmmm? Hehehe! Welcome to Daeniken! Dziekujemy IP: *.chello.pl 25.11.06, 18:56 biskupom za tempo CzoLima! Jezeli ktokolwiek na zadupiu wie o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.nowytarg.pl 25.11.06, 18:58 "Wszystkie religie są głupie,dziecinne,żałosne.Wystarczy prześledzić dzieje Europy.To ludzie wymyślili bogów a nie odwrotnie.Nie rozumiem ,jak inteligentny człowiek może wierzyc w te przesądy.No i to poczucie winy,które wmawia swoim wiernym kościół katolicki" to cytat z wywiadu w "Wysokich Ocasach" Peter Greenaway z Agnieszką Czajkowską...... Greenaway jest cool............:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanook Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.pronet.lublin.pl 25.11.06, 19:42 J... się w głowach biskupom Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 19:44 A tym bogiem jest Allah, a nie żaden Jezus Chytrus i spółka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu mądrale ewolucjoniści IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 20:08 Jacy wy wszyscy mądrzy jesteście... A tak naprawdę powtarzacie tylko to, co wam się od dzieciństwa wmawia; nikt z was nie wpadł na pomysł i nie miał odwagi się zastanowić, czy ta teoria jest w ogóle wiarygodna. Wydaje wam się, że pozjadaliście wszystkie rozumy, bo myślicie zgodnie z mediami, ale w gruncie rzeczy jesteście naiwni. Więcej samodzielnego myślenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: mądrale ewolucjoniści 25.11.06, 20:40 i kto to mówi? wyłączas czasem radio, czy jesteś w stałym kontakcie ze źródłem najświętszej prawdy z Torunia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu dogmat ewolucji@wymiatator IP: *.pwn.com.pl 25.11.06, 21:19 No jasne, o.Rydzyk, radio, Giertych... Te slogany tłumaczą naprawdę wszystko, nawet teorię ewolucji. Naiwniaki, wierzycie w "dogmat" nawet o tym nie wiedząc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xero curduplo czy w epikopacie nie maja lekarza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:30 albo chociażby weterynarza, myślę, że trzeba ich przebadać.... Odpowiedz Link Zgłoś
krytyczny_glos Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem 25.11.06, 21:21 Jestem ciekaw dzięki jakiej ewolucji powstał ten Bóg? Kto jego utworzył? Pewnie znowu UFO-ludki coś spaprały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Ewolucja, a zacietrzewione debile... IP: 65.222.254.* 25.11.06, 23:08 Typowe robienie zametu bez sensu i skladu. Nawet najprymitywniejszy umysl, jesli nie skazony zoologicznym wstretem do nauki, latwo moze sobie przeprowadzic dowod calkowitej niezaleznosci teorii stworzenia i teorii ewolucji (czy walki klas albo mlecznosci rasy holsztajn w Opolu). Spor miedzy kreacjonistami a ateistami nie dotyczy ani zadnej teorii ani hipotezy, ani zalozen czy warunkow wywodu. Dotyczy tylko maniakalnego przekonania obu zidiocialych adwersarzy o wyzszosci wlasnej, slepej wiary w istnienie badz nieistnienie bytu inteligentniejszego od czlowieka. Z braku przeslanek do potwierdzenia ktorejkolwiek z tych hipotez wynika, ze jeszcze wiele lat bedziemy cierpiec halas i wrzawe rozjuszonych fundamentalistow obu stron. Jako stary, zatwardzialy niedowiarek, nie wierze zeby ten wrzask debilny a glosny dalo sie uciszyc bez Boskiej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Ewolucja, a zacietrzewione debile... IP: *.tsi.tychy.pl 25.11.06, 23:25 ...bez boskiej pomocy.O ile taka istnieje,a jak nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwik Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.dialog.net.pl 26.11.06, 03:13 kler niedługo się doczeka na to na co zasłuzyli, oby szybko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Biskupi: Ewolucja, ale z Bogiem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.11.06, 04:30 > kler niedługo się doczeka na to na co zasłuzyli, oby szybko! Pomijajac prymitywa co to napisal i paru innych fanatykow ateistycznych, dyskusja jest na dobrym poziomie. Biskupi mowia nie tyle o ewolucji, bo ta nie ma nic wspolnego z teologia, co o stanowisku KK nt. ewolucji. Chce tylko dodac ze ewolucja nie jest taka sama teoria jak fizyka, bo wiele etapow jest kwestia unikalnych wydarzen (przypadkow). A to czy ewolucja idzie w strone wiekszej zlozonosci, to jedna z teorii, Odpowiedz Link Zgłoś