26.11.06, 20:38

1) Jeżeli obie strony wyrażenia a + b = c pomnożymy przez 2 x 2 oraz
przez 5 to otrzymamy,odpowiednio:
(2 x 2 )a + (2 x 2)b = (2 x 2)c oraz 5a + 5b = 5c

2) Jeżeli oba równania przyrównanmy do zera to będziemy mieli:
(2 x 2)a + (2 x 2)b - (2 x 2)c = 0 oraz 5a + 5b - 5c = 0

3) Gdy lewe strony tych równań porównamy ze sobą to otrzymamy:
(2 x 2)a + (2 x 2)b - (2 x 2)c = 5a + 5b - 5c

4) Wynosząc przed nawias wspólne czynniki (2 x 2) po lewej stronie
oraz 5 po prawej stronie,otrzymamy:(2 x 2)(a + b - c) = 5(a + b - c)

5) Jeżeli obie strony tego równania podzielimy przez a + b - c
czyli: (2 x 2)(a + b - c)/(a + b - c) = 5(a + b - c)/(a + b - c)
to wyjdzie wynik 2 x 2 = 5

Co powiecie na to wykształciuchy? Czy jest to możliwe? Jeśli nie,
to,w którym punkcie popełniłem błąd?

supaari
Obserwuj wątek
    • hymen Re: 2 x 2 = 5 26.11.06, 20:45
      He, he. Antypapisto, skąd to wziąłeś?? Rozwiązanie jest banalne i wystarczy
      niedługa chwila, zeby wskazać zgodnie z Twoim życzeniem błąd. Życzysz sobie
      odpowiedź natychmiast, czy wolisz poczekać dla dobrej zabawy :))))))))
      • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:18
        Trzeba było hymenciu od razu podać właściwą odpowiedź ale-chwila - cię
        uprzedziła i przpuszczam ,że nie znałeś odpopwiedzi tylko rżnąłeś głupa.
        • hymen Re: 2 x 2 = 5 26.11.06, 21:59
          Gość portalu: antypapista napisał(a):

> Trzeba było hymenciu od razu podać właściwą odpowiedź ale-chwila - cię
          > uprzedziła i przpuszczam ,że nie znałeś odpopwiedzi tylko rżnąłeś głupa.

Źle przypuszczasz. Trzeba było od razu poprosić o rozwiązanie, nie musiałbyś
          teraz insynuować. Rozwiąż moją zagadkę i rozpraw się z nieuzasadnionymi
          pretensjami na dole.
          • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:21
            Ależ hymenciu ja od razu poprosiłem o rozwiązanie. Co do Twojej zagadki to
            dlaczego adresujesz ją od razu do mnie.Ja nie jestem uczony i mam prawo nie
            wiedzieć a to co podaję to akurat znam odpowiedzi.
            Pomyślałem jednak jak rozwiązać Twoje.Oto one:

1) (1+1+1)! = 6 czyli 3 silnia = 6
            2) 2+2+2 =6
            3) patrz przykład
            4) (4+4) - 4^1/2 = 6 czyli (4+4) - pierwiastek z 4 = 6
            5) 5/5 + 5 =6
            6) 6-6+6 = 6
            7) 7 - 7/7 = 6
            8) 8^1/3 + 8^1/3 + 8^1/3 = 6 czyli sumy trzech ósemek pod trzecim
            pierwiastkiem = 6

9)(9+9)/9^1/2 = 6 czyli 18/pierwiastek z 9 = 6
            • hymen Re: 2 x 2 = 5 27.11.06, 11:22
              Och, Antypapisto! Przejaw odrobiny uprzejmości traktujesz bardzo obcesowo :))
              Dzięki za rozwiazanie, choć w rzeczy samej nie adresowałem go wyłącznie do
              Ciebie. Widzę, że zabawa się rozwija, zatem

Powodzenia.
    • Gość: chwila Błąd tkwi... IP: *.chello.pl 26.11.06, 20:54
      tu:

> 5) Jeżeli obie strony tego równania podzielimy przez a + b - c

a+b-c=0, zatem dzielisz przez 0, czego nie wolno, niestety robić.

Następne zagadki proszę....
      • hymen Re: Błąd tkwi... 26.11.06, 21:00
        proste :)) Pamietam ze szkolnych lat taką: Utwórz z kolejnych trójek cyfr przy
        pomocy dowolnych działań matematycznych wyrażenie, które w wyniku da sześć.
        Czyli
        1,1,1
        2,2,2
        3,3,3
        .....
        9,9,9

i przykład
        3*3-3=6
        • Gość: antypapista Re:hymen!! z trójek zer też można otrzymać sześć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:07
          Wiadomo jest,że "zero" silnia jest równe jedności,tak więc 6=(0!+0!+0!)! czyli
          (1+1+1)! = 3! = 6
          Że też wcześniej o tym nie pomyslałem.
          • hymen Re:hymen!! z trójek zer też można otrzymać sześć 28.11.06, 15:10

> Wiadomo jest,że "zero" silnia jest równe jedności,tak więc 6=(0!+0!+0!)! czyli
            > (1+1+1)! = 3! = 6
            > Że też wcześniej o tym nie pomyslałem.

Z każdej trójki liczb można uzyskać 6 :))). Wystarczy podnieść do potęgi 0.
            Samo 0 było zbyt naprawadzające.
            • Gość: antypapista Re:hymen!! z trójek zer też można otrzymać sześć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:23
              > Z każdej trójki liczb można uzyskać 6 :))). Wystarczy podnieść do potęgi 0.
              > Samo 0 było zbyt naprawadzające.

Mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić na przykładzie,bo nie rozumię.Wiem tylko,że
              każda liczba (z wyjątkiem zera) podniesiona do potęgi zero jest równa jeden.
              • hymen Re:hymen!! z trójek zer też można otrzymać sześć 28.11.06, 15:27

> > Z każdej trójki liczb można uzyskać 6 :))). Wystarczy podnieść do potęgi
                > 0.
                > > Samo 0 było zbyt naprawadzające.
                >
                > Mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić na przykładzie,bo nie rozumię.Wiem tylko,że
                > każda liczba (z wyjątkiem zera) podniesiona do potęgi zero jest równa jeden.

To weź ze swojego rozwiązania, to co zrobiłeś dla jedynki. Przecież jeśli w
                każdej z trójek podniesiesz jej składowe do potęgi zerowej uzyskasz w każdym
                przypadku trójkę jedynek.
                • Gość: antypapista Re:hymen!! z trójek zer też można otrzymać sześć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:37
                  Rzeczywiście,niby proste jak drut a trudne do zuważenia,dziękuję
      • Gość: chwila rewanż IP: *.chello.pl 26.11.06, 21:01
        Powiedzcie proszę kim jest x, o którym wiadomo, że

x ma brata, ale ten brat nie ma brata.
        • Gość: antypapista Re: rewanż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:19
          Jeżeli siostra ma brata to brat,nie ma brata
          • Gość: chwila Re: rewanż IP: *.chello.pl 26.11.06, 21:21
            BINGO
        • hymen Re: rewanż 26.11.06, 21:24
          Gość portalu: chwila napisał(a):

> Powiedzcie proszę kim jest x, o którym wiadomo, że
          >
          > x ma brata, ale ten brat nie ma brata.

Odgrzewane. x jest kobietą.
      • Gość: Jasiu Re: Błąd tkwi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:00
        Gość portalu: chwila napisał(a):

> tu:
        >
        > > 5) Jeżeli obie strony tego równania podzielimy przez a + b - c
        >
        > a+b-c=0, zatem dzielisz przez 0, czego nie wolno, niestety robić.
        Dlaczego nie wolno? 1 podzielone przez 2 czyli 1/2 to odwrotność 2, tak samo
        więc 1/0 to odwrotność zera - nieskończoność albo też baaaaaardzo wielka liczba
        dążąca do nieskończoności. Ja w tym przykładzie nie widzę żadnego błędu.
        • Gość: antypapista Re: Błąd tkwi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:33
          Jasinku,nie zupełnie dąży do nieskończoności,równie dobrze może dążyć do minus
          nieskończoności.Bądź dokładny.
          Wyrażenie 1/0 traci swój sens liczbowy,wyrażenie lim 1/x = plus nieskończoność
          gdy x dąży do zera przez wartości dodatnie a minus nieskończoność gdy dąży do
          zera przez wartości ujemne.
          W moim przykładzie nie występuje iloraz 1/0 tylko 0/0 czyli postać nieoznaczona.
          Dlaczego nieoznaczona bo np.0/0 = 5 bo 5 x 0 = 0 albo równa się 100 bo 100 x 0
          =0, zero też może być bo 0 x 0 = 0

Równie dobrze mogłem,zamiast 5,napisać np.50 i wyszłoby 2 x 2 = 50 fałsz,
          ale (2 x 2)x 0 = 50 x 0 prawda.W tym przypadku lewa i prawa strona są równe
          zero a to dlatego,że 0/0 jest postacią nieoznaczoną.Zatem powinieneś widzieć
          błąd.

• Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:07
        Proszę bardzo pani chwila.Czy słusznie twierdzę,że jesteś kobietą?.
        zając kosztuje 0,5 dukata
        owca kosztuje 3 dukaty
        krowa kosztuje 5 dukatów
        farmer dał słudze 100 dukatów i polecił kupić na targu,za całą kwotę 100
        dukatów,100 sztuk w/w zwierząt.Sługa polecenie wykonał,wydał dokładnie 100
        dukatów i kupił 100 zwierząt.Ile sługa kupił zajęcy,owiec i krów.
        Powodzenia.
        • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 26.11.06, 23:28
          rozwiązałem w Wordzie :)

0,5*x+3y+5z=100
          x+y+z=100

x+6y+10z=200
          x=100-y-z

100-y-z+6y+10z=200

5y+9z=100
          y=20-9/5z

z=5
          y=11
          x=84

42+33+25=100

No ale ja jestem wykształciuch podyplomowy :))
          • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:48
            Rzeczywiście,jesteś wykształciuch podyplomowy,ale niedouczony.
            niepełne rozwiązanie
            x = 88 daje 44 dukaty
            y = 2 " 6 dukatów
            z = 10 " 50 "
            ---------------------
            100 100

Poza tym jeżeli 5y + 9z = 100 to y =20 - 9z/5 a nie 9/5z

Więcej rozwiązań nie ma,udowodnij czy mam rację.

• Gość: Jajco Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.acn.waw.pl 27.11.06, 11:41
              Gwoli scisłości możliwe jest jeszcze jedno rozwiązanie
              x=80
              y=20
              z=0

i czym sie różni zapis 9z/5 od 9/5z za matematycznego punktu widzenia?? (zważ brak nawiasów a / to nie jest kreska ułamkowa!)
              • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:55
                To nie jest właściwe rozwiązanie,panie jajcoku.Przeczytaj pan dokładnie treść
                zadania.Równie dobrze mogłeś dać rozwiązanie ,że x = 100 a pozostałe są równe
                zero.Poszedłeś,jak to się mówi,po najniższej linii oporu,czyżby nie chciało się
                trochę pomyśleć?
                Co do zapisu 9z/5 czy też 9/5z to nie jest to samo.Znak / zastępuje jednak
                kreskę ułamkową.W pierwszym przypadku iloczyn 9z dzielimy przez 5, a w drugim 9
                dzielimy przez iloczyn 5z jeżeli nie widzisz w tym różnicy to nie mamy .......
                szkoda słów. Chyba znasz zapis np.60 km/godz.czytamy to" sześćdziesiąt
                kilometrów na godzinę" znak / jest taką kreską ułamową.Chyba wiesz,że kreska
                ułamkowa to jest to samo co znak dzielenia (dwukropek).Ośmieszyłeś się
                jajcoku.
                • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 27.11.06, 15:17
                  Nie ośmieszam się. To kwestia interpretacji znaku "/". Dla mnie to znak dzielenia a nie kreska ułamkowa. Dlatefg też nie popełniłem błędu.
                  Zresztą to ty się ośmieszyłeś bo w wpisie otwierającym wątek nie traktowałeś "/" ajko kreski ułamkowej i dla jasności użyłeś nawiasów.

Rozwiązanie x=100 jest nieprawidłowe gdyż suma wydanych pieniędzy równa się wówczas 50 a nie 100. Ośmieszyłeś się. A moje rozwiązanie z zerem jest w 100% poprawne i zgodne z treścią:
                  armer dał słudze 100 dukatów i polecił kupić na targu,za całą kwotę 100
                  dukatów,100 sztuk w/w zwierząt.Sługa polecenie wykonał,wydał dokładnie 100
                  dukatów i kupił 100 zwierząt.Ile sługa kupił zajęcy,owiec i krów.

Nigdzie nie jest powiedziane że miał kupić przynajmniej po jednym zwierzęciu każdego gatunku. Miał kupić 100 zwierząt za 100 dukatów i tyle. Oczywiście istnieją jeszcze inne rozwiązania z zerem. Potrafisz je podać?
                  • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:41
                    > Nie ośmieszam się. To kwestia interpretacji znaku "/". Dla mnie to znak
                    dzielen
                    > ia a nie kreska ułamkowa. Dlatefg też nie popełniłem błędu.

A czym się,w/g Ciebie,różni działanie z użyciem kreski ułamkowej od działania z
                    użyciem dwóch kropek? Czyżby np. dwadzieścia piątych dało inny winik aniżeli
                    dwadzieścia podzielone przez pięć? Znak "/" użyłem z uwagi na nie możność,na
                    tym edytorze treści,napisać ułamka z użyciem poziomej kreski ułamkowej.Może Ty
                    potrafisz,naucz mnie. Np. zapis 3 dla mnie nie jest wygodnym ułamkiem bardziej
                    -
                    4
                    przejrzystym jest 3/4,bardzo często używany.Twierdzisz,że "/"jest znakiem
                    dzielenia? Słusznie twierdzisz,tylko źle interpretujesz,zapis 9/5z jest błędny
                    co Cię ośmiesza.Jeżeli po wyrugowaniu "x" z tych dwóch równanń wyszło ci
                    5y + 9z = 100 to y = (100 - 9z)/5 = 100/5-9z/5 ostatecznie y = 20 - 9z/5 w tedy
                    dla z = 0, y = 20 bo 9x0/5 = 0/5 = 0 w Twoim przypadku byłoby 9/5x0 = 9/0 -
                    ułamek traci sens liczbowy.Wstydź się,żeby taki nieuczony osobnik jak ja uczył
                    matematyki wykształciucha i to podyplomowego :)),jak sam się określiłeś.

> Zresztą to ty się ośmieszyłeś bo w wpisie otwierającym wątek nie
                    traktowałeś "/
                    > " ajko kreski ułamkowej i dla jasności użyłeś nawiasów.

Teraz już przesadziłeś:Przyjżyj się dokładnie punktowi piątemu.Jak byk jest
                    widoczny znak"/" pomiędzy nawiasami.
                    (2 x 2)(a + b - c)/(a + b - c) = 5(a + b - c)/(a + b - c)
                    zapis (2 x 2)nie musiał być w nawiasach ale,jak sam zauważyleś,zrobiłem to dla
                    przejrzystości,co nie jest błędem.W innych punktach dzielenie nie występuje.

> Rozwiązanie x=100 jest nieprawidłowe gdyż suma wydanych pieniędzy równa się
                    wów
                    > czas 50 a nie 100. Ośmieszyłeś się. A moje rozwiązanie z zerem jest w 100%
                    popr
                    > awne i zgodne z treścią:
                    No tu mnie masz.Rzeczywiście nie może być x = 100 ,czuję się ośmieszony ale
                    mniej od Ciebie.Jeżeli w jednej dziedzinie dwóch się ośmiesza to ten jest
                    śmieszniejszy,który szczyci się lepszym wyksztalceniem.Co do tego zera(z=0) to
                    popełniłem gafę w treści.Powinienem zaznaczyć,że w kupionym stadzie muszą być
                    wszystkie trzy gatunki zwierząt.Ale czy to niedopatrzenie mnie ośmiesza?
                    wątpię.

> Oczywiście istnie
                    > ją jeszcze inne rozwiązania z zerem. Potrafisz je podać?

Nie,bo więcej ich nie ma.
                    Jeżeli Ty udowdnisz mi,że jest ich więcej,to określę się,dużo głupszym,od
                    Ciebie.A jeśli nie,to mało głupszym.
                    Czekam.

• Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 27.11.06, 21:13
                      Panowie,
                      Polemizujecie z uporem godnym lepszej sprawy o zapis matematyczny, i, obaj macie
                      rację. Zatem żaden z Was nie jest ani głupszy, ani mądrzejszy od drugiego.
                      Antypapista postuluje zapis 9z/5, podczas gdy
                      jajeczko zapisuje je, jako 9/z5.
                      Kolejnośc wykonywania zadań w matematyce jest od lewej do prawej, oczywiście
                      najpierw potęgowanie, mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie, no i
                      oczywiście należy uwzględniac nawiasy.
                      W tym szczególnym przypadku, należy tylko uwzględnić kolejność od lewej do prawej.
                      Prześledźmy to, niech z=10.
                      Antypapista otrzyma wynik 9x10/5=90/5=18,
                      jajeczko 9/5X10=1.8x10=18.
                      Czyli dokładnie to samo. Zmieniona jest tylko kolejność równoprawnych działań.
                      Wnioosek
                      nie ma o co kruszyć kopii, naprawdę.
                      • Gość: Jajco Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.acn.waw.pl 27.11.06, 21:22
                        Od początku twierdzę że napisałem poprawnie, co potwierdzasz a on się czepia. Widać nic nie kuma.
                        • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 27.11.06, 21:25
                          Zapis Antypapisty jest może bardziej elegancki, chyba przyznasz?
                          Ale poprawne są oba.
                        • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:49
                          Kumam kumam.Nie zmienię zdania.Ty tylko mi powiedz czy jesteś ogolonym jajcem
                          czy tylko jajcem.Jeżeli jednym i drugim to bardzo nieładnie robisz i czekam na
                          dwód z tym zerem
                          • Gość: Jajco to ja Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.acn.waw.pl 27.11.06, 23:07
                            tylko nie zawsze chce mi sie logowac

jaki dowod z zerem? ze sa inne rozwiazania? o to chodzi? sam poszukaj :))
                      • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:42
                        No cóż Chwiluniu:Czuję się pokonany ale nie przekonany.Zapis 9z/5 odczytuję
                        jako (9*z): 5 a 9/5z jako 9:(5*z)

Co do kolejnośći,czy od prawej czy lewej,to zgodzę się jeżeli działania
                        matematyczne są mówione a nie pisane np.jeżeli mi mówisz(czego nie zapisuję
                        tylko liczę w pamięci) ile to jest: 2+6+3x2 to dla mnie wynikiem będzie 22 bo
                        nie wiem jaie działanie będzie później,natomiast w zapisie bedzie 14 bo od razu
                        obejmuję zwrokiem całe działanie i mogę je liczyć w odwrotnym kierunku i też
                        wyjdzie 14 Ty,jako pytająca,jeżeli chcesz aby wynik wyszedł 14 powinnaś podawać
                        w kolejności 3x2+6+2 albo 3x2+2+6 albo 2x3+6+2 oraz 2x3+2+6
                        Kalkulator przy moim komputerze(myślę,że masz taki sam)w widoku standardowym
                        liczy 2+6+3x2=22 natomiast w widoku naukowym 2+6+3x2=14

• Gość: 0golone jajko Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.acn.waw.pl 27.11.06, 23:06
                          A dla mnie zapis 9z/5 i 9/5z to jedno i to samo bo znak mnozenia sie zwyczajowo pomija: 9z/5=9/5z=9*z/5=9/5*z
                          • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 23:18
                            Dla mnie nie,bo zapis 9z/5 odczytuję jako (9*z):5 a 9/5z jako 9:(5*z)
                            Liczby przed "/" traktuję jako licznik a za "/" jako mianownik.
                            Czekam na dowód z tym zerem,w zadaniu o zwierzętach bo pisałeś,że jest takich
                            rozwiązań więcej a ja twierdzę,że nie ma więcej rozwiązań,oprócz tego jednego.
                            • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 28.11.06, 00:06
                              > Dla mnie nie,bo zapis 9z/5 odczytuję jako (9*z):5 a 9/5z jako 9:(5*z)
                              > Liczby przed "/" traktuję jako licznik a za "/" jako mianownik.

Dlatego nie zjechałem cię od bałwanów, bo inaczej definiujesz ten znak.

> Czekam na dowód z tym zerem,w zadaniu o zwierzętach bo pisałeś,że jest takich
                              > rozwiązań więcej a ja twierdzę,że nie ma więcej rozwiązań,oprócz tego jednego.

no dobra, to był blef żebyś pogłówkował :))
                        • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 27.11.06, 23:09
                          Uporządkujmy naszą wiedzę z zakresu szkoły podstawowej.
                          Kolejnośc wykonywania działań jest następująca:
                          1. nawiasy
                          2. potęgowanie,
                          3. mnożenie, dzielenie (ten sam poziom),
                          4. dodawanie, odejmowanie (ten sam poziom).
                          Jasne, że każdy w miare rozgarnięty uczeń ustala kolejność wykonywania działań
                          zgodnie z podaną wyżej zasadą.
                          Jeśli w wyrażeniu występują operatory tego samego poziomu, kolejność dokonywania
                          obliczeń jest od lewej do prawej.
                          Tyle zasad. Czym innym jest zapis formuły w np. algorytmie obliczeniowym
                          sporządzanym dla przetworzenia przez komputer. Każdy język programowania jaki
                          znam, a znam kilkanaście, realizuje obliczenia w ten sam sposób, od lewej do
                          prawej, uwzględniając nawiasy.
                          To programista ma tak ułożyć zapis formuły, by wynik był prawidłowy.
                          Twoją formułę 2+6+3x2 zapiszę jako 2+6+(3x2) lub 3x2+2+6.
                          Przedmiotem sporu był zapis 9z/5, w którym wystepuje operator dzielenia i
                          operator mnożenia. Ich kolejność, z punktu widzenia przetwarzania danych w
                          informatyce jest odmienna niż w wyrażeniu 9/5z, ale daje taki sam wynik, co
                          udowodniłam w poprzednim poście.
                          • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 23:58
                            Nic nie udowodniłaś.Ani ja Tobie nie jestem w stanie udowdnić ani Ty mnie.
                            W zapisie 9z/5 dla mnie licznikiem jest 9z a mianownikiem 5.Nie byłoby problemu
                            gdyby można było zapisać ułamek z poziomą kreską ułamkową.Ja też mogę udowodnić
                            swoją wersję po mojemu.Sprawdzałaś swój kalkulator w komputerze o czym pisałem?
                            W opcji standardowej wyrażenie np.3+5*2=16 a w naukowej jest 13.Nie jestem
                            informatykiem ani programistą.Gdybym takim był to nigdy bym nie projektował
                            kalkulatora,który by nie uwzględniał hierachicznej kolejności,bez względu na to
                            w jakiej kolejnośći wpisuję działania.tzn.3+5*2 albo 3+2*5 albo 5*2+3 albo
                            2*5+3 zawsze powinien dać wynik 13.Skończmy z tym i pozostańmy,każdy przy
                            swoim.Ja nie zmienię swego zdania.Chyba,że w jakiejś literaturze będzie
                            ustalone,że przy korzystaniu z ukośnika obie wersje są poprawne.
                            • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 28.11.06, 00:04

> Nic nie udowodniłaś.Ani ja Tobie nie jestem w stanie udowdnić ani Ty mnie.

Twardziel z Ciebie :)
                            • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 28.11.06, 00:08
                              .Gdybym takim był to nigdy bym nie projektował
                              kalkulatora,który by nie uwzględniał hierachicznej kolejności,bez względu na to
                              w jakiej kolejnośći wpisuję działania.tzn.3+5*2 albo 3+2*5 albo 5*2+3 albo
                              2*5+3 zawsze powinien dać wynik 13.

Sęk w tym, że każdy normalny kalkulator da właśnie jeden wynik tych wszystkich działań. Możesz to sprawdzić na Windowsowym kalkulatorku
                              • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 00:26
                                Sprawdzałem to już cho cho cho a może jeszcze wcześniej.Mam kilka kalkulatorów,z
                                których jedne tak liczą a drugie nie.Windowsowy tak liczy tylko w wersji
                                naukowej w standardowej nie.Widocznie nie są one normalne.Nie potrafię tego
                                wytłumaczyć,że Ty znasz tylko normalne kalkulatory a ja spotykam normalne i
                                nienormalne.Chyba los się na mnie uwziął.
        • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 26.11.06, 23:34
          Kupiono 10 krów, 2 owce i 88 zajęcy.
          10=2=88=100,
          10x5 + 2x3 + 88x0.5=100

Dziekuję, pozdrawiam
          • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 26.11.06, 23:44
            Powinno być oczywiscie:
            10+2+88=100

Z uwagi na to, że układ równań dla tego zadania jest nieoznaczony, podałam
            rozwiązanie inne od jajeczka.
            • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:54
              Nie prawda.Układ równań jest skończony w zakresie liczb całkowitych od 1 do 100
              bo nie można kupić np.pół krowy czy ćwierć zająca.
              • Gość: chwila Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.chello.pl 27.11.06, 00:07
                Układ równań jest nieoznaczony, gdy liczba równań > od liczby niewiadomych.
                Liczba rozwiazań układu nieoznaczonego pierwszego stopnia jest > 1.
                To o czym piszesz, to skończona liczba rozwiązań układu, spełniających przyjęte
                kryteria.
                • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 00:13
                  To trzeba było wykorzystać te kryteria i rozwiązać do końca to zdanie.Są dwie
                  odpowiedzi.Ogolone jajka podał drugą odpowiedź.Trzeciej na pewno nie ma.
                  • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 27.11.06, 13:08
                    >Trzeciej na pewno nie ma.

Hehe, wyżej podałem trzecią odpowiedź :)) Wszak można kupić ZERO krów (akurat chude mogły być :) )
                    • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:20
                      Jajco to Ty? Tam dałem odpowiedź.Nie rób z siebie cymbała.Jeżeli nie wiesz
                      to poprostu napisz,że nie wiesz.Nie musisz się wstydzić,że nie wiesz chyba ,że
                      się mądrujesz i cwaniakujesz,udając wszystkowiedzącego.Nie ma ludzi na świecie
                      wszyskto wiedzących.Każdy z nas czegoś tam nie wie,jesteśmy względem siebie,
                      jednocześnie mądrymi i głupcami.Gardzę takimi ludźmi,którzy wywyższają się nad
                      innymi,którzy podkreślają swoje wykształcenie uważając,że ci bez wykształcenia
                      są głupcami,którzy mają bardzo wysokie mniemanie o sobie,którzy chwalą się
                      jakimś tam wysokim IQ,którzy w czytanych komentarzach wyszukują błędy
                      ortograficzne,szydząc z autorów tych błędów.Dla mnie tacy są śmieciami.
                      Dla,których nie żałuję inwektyw.
                      Jeżeli chcesz wiedzieć,jak stwierdzić,czy jest więcej rozwiązań,daj znać,
                      chętnie odpiszę ci,bo akurat wiem jak to zrobić.
                      • 0golone_jajka Re:Dla Ciebie chwiluniu 27.11.06, 15:39
                        Nie wiem czego mam nie wiedzieć. Pogubiłem się. Z prawidłowych rozwiązań jest więcej niż 2.
                        • supaari Podsumowanie 27.11.06, 21:47
                          0golone_jajka napisał:

> Nie wiem czego mam nie wiedzieć. Pogubiłem się. Z prawidłowych rozwiązań jest
                          w
                          > ięcej niż 2.
                          >

Jeśli trzeba zakupić zwierzęta wszystkich trzech gatunków (bez ułamków biednych
                          stworzeń), to są 2 rozwiązania. Jeśli tego ograniczenia nie ma (ale wciąż
                          zwierzęta są całe!!!) - 3:
                          1) 80+20+0 (80*0,5+20*3+0*5)
                          2) 84+11+5 (84*0,5+11*3+5*5)
                          3) 88+2+10 (880,5+2*3+10*5)

Pewnie wszystko już było, ale tylko tutaj razem!
                          • Gość: chwila Re: Podsumowanie IP: *.chello.pl 27.11.06, 23:55
                            Dodam przyzwoicie zapisane rozwiązanie...

Niech
                            x oznacza liczbę zajęcy,
                            y liczbę owiec, natomiast
                            z liczbę krów.
                            Zakładamy ponadto, że x,y,z są liczbami naturalnymi.
                            Otrzymujemy układ:
                            x+y+z=100
                            0.5x+3y+5z=100

Jest to układ nieoznaczony pierwszego stopnia, zatem otrzymamy więcej niż jedno
                            rozwiązanie.

Mnożę drugie równanie przez 2 i odejmuję stronami.

x+y+z=100
                            x+6y+10z=200 Otrzymuję

5y+9z=100
                            z czego
                            y=20 – 9z/5.

Jeśli y ma być liczbą naturalną, zatem 20-9z/5>=0 czyli 20>=9z/5, zatem z może
                            mieć wartość 0, 5, 10

Wariant I
                            Niech z=0, zatem y=20, x=80
                            Sprawdzamy warunek na koszt zakupu
                            0.5x80+3x20=40+60=100, czyli wyniki poprawne

Wariant II
                            Niech z=5, zatem y=20-9x5/5=11, x=100-(5+11)=84
                            Spr. Warunek na koszt
                            0.5x84+11x3+5x5=42+33+25=100 czyli wynik też poprawny

Wariant III
                            Niech z=10, zatem y=20-9x10/5=2, x=88
                            Spr warunek na koszt
                            0.5x88+2x3+10x5=44+6+50=100

c.b.d.o.

Sprawdźmy jeszcze teorie, że inne zmienne mogą przybierać warość zerową.
                            -----
                            Niech zatem x=0
                            Otrzymamy
                            y+z=100
                            3y+5z=100
                            Mnożymy I równanie przez 3 i odejmujemy stronami

3y+3z=300
                            3y+5z=100
                            2z=-200
                            z=-100 odpowiedź odpada

---
                            Niech teraz y=0

x+z=100
                            0.5x+5z=100
                            Mnożę II równanie przez 2 i odejmuję stronami

x+z=100
                            x+10z=200
                            9z=100
                            z=100/9 odpada, poniewaz z musi być liczbą naturalną

• Gość: antypapista Re: Podsumowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 00:12
                              Chwiluniu.Liczeniem tym wszystko zepsułaś.Ogolone jaja twierdził,że jest więcej
                              niż jedno rozwiązanie z jednym zerem i kazał mnie je znaleźć.Ja mu
                              odpowiedziałem,że nie ma więcej takich rozwiązań i prosiłem aby mi udowodnil,że
                              nie mam racji.Teraz się wymiga.
                              • Gość: chwila Re: Podsumowanie IP: *.chello.pl 28.11.06, 00:29

> Chwiluniu.Liczeniem tym wszystko zepsułaś.

Przepraszam, nie chciałam sprawić Ci przykrości.
                          • 0golone_jajka Re: Podsumowanie 28.11.06, 00:09
                            czyli jednak supaari tu ukryty antypapista :))
                            • Gość: antypapista Re: Podsumowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 00:30
                              to nie ja
                            • supaari Re: Podsumowanie 28.11.06, 13:33
                              0golone_jajka napisał:

> czyli jednak supaari tu ukryty antypapista :))

A skąd to podejrzenie?
          • Gość: antypapista Re:Dla Ciebie chwiluniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:50
            Nie tylko
            jest jeszcze drugie rozwiązanie
    • onlyoner zrównanie 26.11.06, 20:59
      wyjaśnij na jakiej podstawie zrównujesz ze sobą takie pojęcia jak "oraz" oraz
      "=" (czyli "znak równości")
      • onlyoner małe ułatwienie 26.11.06, 21:24
        widzę że nie kumasz czaczy więc podpowiadam że chodzi mi o ten etap wnioskowania:

2) Jeżeli oba równania przyrównanmy do zera to będziemy mieli:
        (2 x 2)a + (2 x 2)b - (2 x 2)c = 0 >>>oraz<<< 5a + 5b - 5c = 0

3) Gdy lewe strony tych równań porównamy ze sobą to otrzymamy:
        (2 x 2)a + (2 x 2)b - (2 x 2)c >>>=<<< 5a + 5b - 5c
        • Gość: antypapista Re: małe ułatwienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:43
          Nie,nie kumam.Jak tancerka nie potrafi tańczyć,to mówi,że ma majtki zaciasne.
          Podaj,jak w/g Ciebie powinienem napisać,to może pokumam.Inni internauci jakoś
          wiedzieli o co chodzi.Tylko Ty doczepiłeś się do słówka,jak smark do rękawa i
          sam nie wiesz czego chcesz.
          • marysia_b Re: małe ułatwienie 26.11.06, 22:47

> Jak tancerka nie potrafi tańczyć,to mówi,że ma majtki zaciasne.

Uscislam; nie majtki a trykot!

>jak smark do rękawa

A ja serdecznie dziekuje za ubogacenie ;)
          • onlyoner Re: małe ułatwienie 26.11.06, 23:25
            o godz 22:05 napisałem poniżej posta:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=52914496&a=52922017
            a ty o godz 22:45 udając że tego nie dostrzegłeś z lubością wytykasz mi że się
            czepiam jak smark do rekawa i nie wiem czego chcę. O ile mogę zgodzic się ze
            smarkiem to muszę powiedzieć ze chcę byś w przyszłości zwracał wiekszą uwagę na
            przebieg dyskusji i nie pozował na obrażonego księcia.
      • onlyoner aaa... 26.11.06, 22:05
        no tak, jedyne co mi pozostaje to wyjaśnić że już od jakiegoś czasu nie
        rozwiązuję wielomianów... (chyba czas najwyższy odświerzyć umiejętności)
        • 0golone_jajka Re: aaa... 26.11.06, 23:20
          > no tak, jedyne co mi pozostaje to wyjaśnić że już od jakiegoś czasu nie
          > rozwiązuję wielomianów... (chyba czas najwyższy odświerzyć umiejętności)

ortograficzne też

wielomianów?? jakich wielomianów?
          • onlyoner Re: aaa... 26.11.06, 23:47
            różnych wielomianów (np. szczególnych wyrażeń algebraicznych, w tym jednomianów
            i dwumianów)

> ortograficzne też

postaram się ale nie moge obiecać
    • 0golone_jajka Re: 2 x 2 = 5 26.11.06, 21:31
      A przez zero to wolno dzielić?
      • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:28
        Jeśli ktoś ma ochotę to niech sobie dzieli przez zero.Ja tylko znam,
        powiedzenie:"Pamiętaj cholero nigdy nie dziel przez zero"

• Gość: Jasiu Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:38
          Odcinek o długości np. 1 jest złożony z nieskończonej liczby punktów. Punkt nie
          ma wymiarów, jego długość wynosi 0. Nieskończona liczba takich punktów daje
          odcinek długości 1. Tak więc nieskończoność x 0 = 1.
          1/0 = nieskończoność.

Aha, w szkole też uczono, że nie ma pierwiastków z liczb ujemnych. Tylko co z
          liczbą i (pierwiastek z -1)?
          • Gość: ??????? Re: Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:49
            A co w takim razie zrobić ze szkolnym powiedzeniem "nie dziel cholero przez
            zero" ? :-)))
            • Gość: Jasiu Re: Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:50
              Gość portalu: ??????? napisał(a):

> A co w takim razie zrobić ze szkolnym powiedzeniem "nie dziel cholero przez
              > zero" ? :-)))

Jeśli dla Ciebie szkolne wierszyki są wyrocznią to niedobrze. Widzisz jakiś
              błąd w moim przykładzie?
          • Gość: chwila Re: Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.chello.pl 26.11.06, 23:53

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Jasiu napisał(a):

> Odcinek o długości np. 1 jest złożony z nieskończonej liczby punktów. Punkt nie
            >
            > ma wymiarów, jego długość wynosi 0. Nieskończona liczba takich punktów daje
            > odcinek długości 1. Tak więc nieskończoność x 0 = 1.
            > 1/0 = nieskończoność.
            >
            > Aha, w szkole też uczono, że nie ma pierwiastków z liczb ujemnych. Tylko co z
            > liczbą i (pierwiastek z -1)?

Możesz spokojnie pierwiastkować liczby ujemne, pod warunkiem, że wykładnik
            pierwiastka jest liczba nieparzystą.
            W szkole średniej dowiesz się także, że można pierwiastkować liczby ujemne, gdy
            wykładnik pierwiastka jest liczba parzystą, gdy poznasz pojęcie liczby urojonej.
            Nazywamy ją *i*. A zatem pierwiastek kwadratowy z liczby -9 = 3i.
            • Gość: antypapista Re: Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 00:04
              Brawo chwila
            • Gość: chwila Nie wolno dzielić przez zero. IP: *.chello.pl 27.11.06, 13:11
              Jasiu,
              Nie wolno dzielić przez zero, to jest aksjomat.

Piszesz:
              > Odcinek o długości np. 1 jest złożony z nieskończonej liczby punktów.
              > Punkt nie ma wymiarów, jego długość wynosi 0.

I tu robisz podstawowy błąd, mylisz dwa różne pojęcia:
              1. nie istnieje,
              2. wynosi, jest równy 0.
              Jeżeli dana wielkość nie istnieje, np. wymiar punktu to to wcale nie oznacza, że
              jego długość wynosi zero!!!! Po prostu nie istnieje.
              Stąd geneza takiego pojęcia jak nieokreślony.

Nieskończona liczba takich punktów da
              > je
              > > odcinek długości 1. Tak więc nieskończoność x 0 = 1.
              > > 1/0 = nieskończoność.
          • Gość: antypapista Re: Jak najbardziej można dzielić przez zero. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 00:02
            Jasiu dokładniej.Można z pierwiastkować liczbę ujemną jeżeli stopień
            pierwiastka jest nieparzysty np.trzeci pierwiastek z -8 = -2 bo -2 do trzeciej
            jest -8
            Poza tym,co tak się uczepileś tej jedynki przecież 125/0 daje taki sam
            efekt,czyż nie?
    • Gość: Jasiu Re: 2 x 2 = 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:50
      > Co powiecie na to wykształciuchy? Czy jest to możliwe?
      Tak, jest to możliwe.

>Jeśli nie,
      > to,w którym punkcie popełniłem błąd?
      W żadnym.
      • Gość: Srasiu Re: 2 x 2 = 5 IP: *.acn.waw.pl 26.11.06, 22:53
        wracaj Jasiu do szkoły
        • Gość: Jasiu Re: 2 x 2 = 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:46
          W szkole uczono mnie, że nie ma pierwiastka drugiego stopnia z -1.
          Pozdrawiam.
      • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:55
        Brawo Jasiu.Jesteś prawdziwym wykształciuchem.
    • supaari Re: 2 x 2 = 5 27.11.06, 11:27
      antypapista napisał:
      > Co powiecie na to wykształciuchy? Czy jest to możliwe? Jeśli nie,
      > to,w którym punkcie popełniłem błąd?
      >
      > supaari

Mnie bardziej niż zagadka dręczy pytanie: "Dlaczego Antypapista podpisał się
      >>supaari<<"?
      • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:36
        Już wyjaśniam:Prosiłeś mnie o inwektywy w stosunu do Ciebie w wątku "męża i
        żony." Chcialem spełnić Twoją prośbę przy tej zagadce i skopiowałem twój podpis
        aby nie popełnić błędu w tym podpisie.Zrezygnowałem z inwektyw by nie peszyć
        innych internautów,którzy by nie wiedzieli o co chodzi.Więc wysłałem treść
        zadania zapominając o skasowaniu twego podpisu.Z obrzydzeniem Cię przepraszam.
        • supaari Re: 2 x 2 = 5 27.11.06, 21:02

> Zrezygnowałem z inwektyw [...]
          > Z obrzydzeniem Cię przepraszam.

Zrezygnowałeś z inwektyw? Przepraszasz????
          Ktoś się musiał pod Ciebie podszyć!
    • hymen Dla tych, którzy lubią prawdziwe zagadki :)) 27.11.06, 13:29
      Trzech arabów spotkało na pustyni prostytutkę. Bardzo im się chciało i nic w
      tym dziwnego, gdyby nie pewien szkopuł, mieli tylko dwie prezerwatywy. W jaki
      sposób zaspokoją swoje żądze przy założeniu, że każdy z nich choruje na inną
      chorobę a prostytutka na wszystkie trzy i tak, aby nie zarazić się nową
      chorobą.
      • 0golone_jajka Proste 27.11.06, 13:36
        Pierwszy zakłada 2 prezerwatywy i robi swoje.
        Drugi zakłada pierwszą zdjętą pierwszemu (wewnątrz ta prezerwatywa jest czysta bo dotykała innej prezerwatywy)
        Trzeci zakłada pierwszą zdjętą pierwszemu ale na lewą stronę (ona też jest z wierzchu czysta, bo dotykała tylko innej prezerwatywy.
        • hymen Re: Proste 27.11.06, 13:41
          Nie da się tu niczym zaskoczyć :)
          • 0golone_jajka Re: Proste 27.11.06, 13:46
            Wiem bo jestem jednym z tych Arabów :))

W tajemnicy dodam, że nie mieliśmy żadnej prostytutki (no bo skąd na pustyni dziwki) tylko wielbłądzicę :))
            • hymen Rany boskie!!!! 27.11.06, 13:56
              Że też żadna organizacja feministyczna nie ujęła się za wielbłądzicą! Jak nic
              będzie z tego wojna.
    • seth.destructor Re: 2 x 2 = 5 27.11.06, 14:47
      a+b-c=0, więc dzieliłeś przez zero.
      • 0golone_jajka Re: 2 x 2 = 5 27.11.06, 15:18
        no dobra, ale nie musisz tego tyle razy powtarzać ;)
    • malanov Re: 2 x 2 = 5 28.11.06, 02:17
      równie banlna zagadka ze szkoły:)

cegła waży kilogram i pól cegły. ile waży cegła?
      • Gość: antypapista Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 11:40
        Cegła waży dwa kilogramy
    • Gość: koa Re: 2 x 2 = 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:16
      a ja myslalam ze to o radiohead...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka