Dodaj do ulubionych

Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie???

06.12.06, 22:15
Zauważyłem taki trend u mnie na osiedlu. Dziś dopiero, ale to chyba trwa od
jakiegoś czasu. Fakt, błyszczą się od słońca, ale tylko po to są wieszane na
balkonach??? W jednym bloku mają prawie wszyscy. To jakies znaki czy co??? Wy
też macie powieszaoną płytke CD na balkonie?
Obserwuj wątek
    • supaari Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 22:17
      19790222x napisał:

> Zauważyłem taki trend u mnie na osiedlu. Dziś dopiero, ale to chyba trwa od
      > jakiegoś czasu. Fakt, błyszczą się od słońca, ale tylko po to są wieszane na
      > balkonach??? W jednym bloku mają prawie wszyscy. To jakies znaki czy co??? Wy
      > też macie powieszaoną płytke CD na balkonie?

To Ty nie wiesz, żę CD się pierze? I nie można ich suszyć w zamkniętych
      pomieszczeniach... :-D
      • yoma Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:00
        Nie, no co ty. To są takie odbłyśniki, żeby policyjny radar nie wyłapał, że blok
        przekracza dozwolone w mieście 60 km/h.
        • supaari Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:04
          yoma napisała:

> Nie, no co ty. To są takie odbłyśniki, żeby policyjny radar nie wyłapał, że
          blo
          > k
          > przekracza dozwolone w mieście 60 km/h.

A może to zwykłe światełka odblaskowe? Nie żadne "antyradarowe"? Blok się
          szybko porusza, to się przydają... A może w celu zasygnalizowania przelatującym
          obiektom pozycji budynku?
          • 19790222x Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:11
            Suchajcie, to jest poważna sprawa. Nie ma sie co nabijać :-) Jutro rozejrze się
            na innych osiedlach. Może ja o czymś nie wiem, a to jakiaś anty piracka akcja,
            np. ci co wywieszają dają znak policji, że mają legalne płytki z muzą i
            oprogramowaniem?
            A może to po prostu blondynki chca aby posłuchał tej płytki ktoś jeszcze.

Troszke poważniej, ptaki szukają w zimie pożywienia na balkonach, być może to
            je ma odstraszać? Nie wiem.
          • yoma Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:14
            A to by wiszały po lewej burcie czerwone, a po prawej zielone. Nie, to nie może
            być to.
            • Gość: marysia Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.ctmail.com 17.02.07, 21:10
              cds sie wietrzy na balkonie, tak jak bigos, rower...
              • kochanica-francuza Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 17.02.07, 21:19
                Gość portalu: marysia napisał(a):

> cds sie wietrzy na balkonie, tak jak bigos, rower...
                Bigos się wietrzy?
    • olo3000 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 22:49
      a gdzie mieszkasz??
      • 19790222x Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 22:56
        olo3000 napisał:

> a gdzie mieszkasz??
        W Krakowie.
        • olo3000 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 00:03
          19790222x napisał:

> olo3000 napisał:
          >
          > > a gdzie mieszkasz??
          > W Krakowie.

No to rzeczywiście dziwny obyczaj jak na takie duże miasto - może to jakiś
          osiedlowy zwyczaj ludzi z jednej klasy??
    • Gość: marysia_b Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.164-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.12.06, 23:20
      Kiedys eksponowano puszki po Coca-Coli - "kazda epoka ma wlasny porzadek i lad" ;)
    • markus.kembi Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:23
      To dlatego że policja robi ostatnio naloty i szuka pirackich płyt. Ale
      prokurator może wypisać tylko nakaz przeszukania mieszkania, na balkon nie
      zaglądają.
    • silic Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 06.12.06, 23:31
      Oświeżają płytotekę albo studzą jeszcze ciepłe nagrania.

ew. jest to element tarczy antyrakietowej - płyty dobrze odbijają promień lasera.
      • Gość: Marceli Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: 85.219.140.* 07.12.06, 00:33
        Jeszcze nie widziałem CD na balkonach.
        W razie czego przyjmuję, że prawdziwą przyczynę podał Cilic.
        A może to sygnały dla UFO?
        • 19790222x Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 00:38
          Chodzi o to, że to jest jedna płyta zawieszona na sznurku i tak się dynda i
          obraca przy wiaterku. Nie jest to też zawieszone typowo jak pranie na sznurku i
          przypięte klamerkami.
          Właśnie kumpel z drugiego końca Krakowa, napisał mi na gadulcu, że u niego na
          osiedlu też zauważył taki motyw.
          Z ciekawości chyba przejde się jutro do jednej z tych osób, co to ma CD na
          balkonie i zapytam. Czuje, że mi to spać nie da.
          • venus22 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 00:50
            to jest taka sekta religijna ktora wierzy w wielkiego Mistrza CuDu.
            Modla sie i wywieszaja CD aby moc sie zrzeszac i rozpoznawac. Jak juz beda
            gotowi to przyjedzie statek kosmiczny w ksztalcie CD i przeniesie ich do, ehm,
            wyzszego stanu swiadomosci gdzie beda zyc milo i przyjemnie sluchajac tych CD.

a tak naprawde to sprawa jest prozaiczna - maja one odstraszac ptaki od
            zakladania gniazd na balkonach.

Venus

• 19790222x Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 01:15
              venus22 napisała:

> a tak naprawde to sprawa jest prozaiczna - maja one odstraszac ptaki od
              > zakladania gniazd na balkonach.
              >
              > Venus
              >
              Nie ma innych sposobów? Przecież to wygląda obciachowo. Nie wiem czy widziałaś,
              ale jak prawie cały blok, z 30 balkonów i te płytki. Ciekawe co na to architekt
              miasta? :-)
              • des4 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 07:47
                POwód jest prozaiczny. Błyszczące i odbijające światło przedmioty odstraszają
                gołębie. Ten kto ma lub mial balkon, na który mają zwyczją przylatywać stadnie
                gołebie, wie o co chodzi...
                • venus22 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 08:51

>>>Nie ma innych sposobów? <<<

wyboraz sobie ze nie tak latwo jest poradzic sobie z ptakami bo nie tylko o
                  golebie chodzi ale takze o jaskolki.
                  mozna np zalozyc siatke ale nie kazdy ma na to ochote.

Venus
                  • des4 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 09:02
                    Sposób może i obciachowy, ale skuteczny. Wynajmując kawalerkę w czasie studiów
                    też miałem problem z gołębiami zasrywającymi caly balkon. Najskuteczniej
                    odstraszały wałsnie paski z folii aluminiowej (kompakty były wtedy jeszcze dość
                    drogie) oraz skrapianie raz na tydzień balkonu octem...
                  • Gość: ww Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:08
                    Och, Wy krakowskie centusie, starymi płtami CD ptaki odstaraszacie?. Żal Wam
                    kasy na Whiskasa i Kietekata? My w stolycy trzymamy w tym celu koty. No ale my
                    nie mamy wąża w kieszeni;))))))
                    • des4 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 09:19
                      Gość portalu: ww napisał(a):

> Och, Wy krakowskie centusie, starymi płtami CD ptaki odstaraszacie?. Żal Wam
                      > kasy na Whiskasa i Kietekata? My w stolycy trzymamy w tym celu koty. No ale my
                      > nie mamy wąża w kieszeni;))))))

Aaaa, to dlatego warszawskie bloki tak śmierdzą kocimi szczynami...;)
                    • feminasapiens koty vs. ptaki 24.02.07, 09:05
                      Z tymi kotami-odstraszaczami ptaków to jest chyba coś na rzeczy.

Moi rodzice mieszkają w Wawie w bloku wieżowca. Mają na balkonie wystawiony
                      karmnik dla ptaszków. Przylatują tam sikorki, wróbelki, no i gołębie też się
                      pożywią. Rodzice kota nie mają, więc ptaszyny codziennie korzystają ze
                      swojej "stołówki".

Ale razu jednego przyjechała do nich córcia (czyli ja) z całą rodzinką, wraz z
                      kotem.
                      Kot, oczywiście, napalony na te wizyty ptaszków, czaił się za oknem za każdym
                      razem i podniecał tymi przyfruwającymi ptaszkami. Widok był komiczny :-)

Za parę dni wyjechaliśmy (razem z kotem) i dowiedziałam się od mamy że ptaszki
                      przestały przylatywać do karmnika.

Nieźle, co?
    • camel_3d oszczedzaja na telefonach? 07.12.06, 09:08
      daja sobie sygnaly swietlne.
      • venus22 Re: oszczedzaja na telefonach? 07.12.06, 09:28
        kot nie jest wcale takim znowu dobrym odstraszaczem golebi. Golab nie taki
        glupi. wie kiedy moze bezczelnie siedzec nad kotem.

Venus
        • karbat Re: oszczedzaja na telefonach? 07.12.06, 10:14
          plaga Golebi ,Krakow jest na potege zasrany przez golebie

przez psy zreszta tez ,wlasciciele psow nie zbieraja lajna
          pozostawionego na ulicach,chodnikach przez swe czworonogi .

obrzydzenie ,brod ,smrod ,katastrofa
          • Gość: lotto Re: oszczedzaja na telefonach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:40
            No, a niby taaaaka kooooltura;)))
            • venus22 Re: oszczedzaja na telefonach? 07.12.06, 10:50
              to go upiekszajcie!! na co czekacie? nie narzekac tylko brac sie za lopate w
              czynie spolecznym. I od razu bedzie piekniej.

Venus

• Gość: Elka Re: oszczedzaja na telefonach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:02
            Wytruj wszystko i wszystkich-wtedy tylko ty będziesz srał
    • raveness1 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 18:11
      Jak ptaki moga komus przeszkadzac? Przyjdzie czas kiedy wasze wnuki beda marzyc
      o zobaczeniu prawdziwego, zywego ptaka w prawdziwym zielonym parku...
      • Gość: basia Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: 193.17.14.* 07.12.06, 19:52
        Co za bzdury, parków w miastach, przynajmniej zachodnich, jest coraz więcej.
        A srający gołąb i karmiące go babole to zmora miasta, a nie powód do chluby.
        • Gość: ornitolog Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 19:58
          Gołębie to fruwające szczury!
      • Gość: upierdliwa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.bochnia.pl 07.12.06, 20:00
        raveness1 napisał:

> Jak ptaki moga komus przeszkadzac? Przyjdzie czas kiedy wasze wnuki beda marzyc
        >
        > o zobaczeniu prawdziwego, zywego ptaka w prawdziwym zielonym parku...

a czyscilas kiedys sporej wielkosci balkon z ptasich kup?
      • yoma Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 20:58
        Gołąb to nie ptak, tylko srak.
        • karbat Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 21:21
          Krakow odnawia kamienice ,golebie je zasrywaja na potege
          Krakow przegrywa z golebiami , nie nadazaja z odnowa

z Bramy Florianskiej przed kilku laty wywieziono tylko kilka ton golebiego
          lajna , na poddaszach krakowskich kamienic i domow sa setki (tysiace )ton gowna

Krakow z tradycjami ale zasrany na potege ,o wronych na plantach nie
          wspomne ,trudno przejsc aby nie byc obsranym z nieba
          • Gość: upierdliwa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.bochnia.pl 07.12.06, 21:25
            golebi pelen Krakow, gowno ma z tych ptakow :P ja kiedys dostalam w ramie, gdy
            szlam przez park Jordana. najchetnej wystrzelalabm te oblesne bombowce. podobno
            roznosza zarazy nie gorzej od szczurow kanalowych.
            • Gość: meritum Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.chello.pl 07.12.06, 21:45
              Gołębie g jest ponoć najlepszym lekarstwem na porost włosów, więc więcej
              szacunku proszę dla tych ptaków!
              • yoma Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 07.12.06, 21:47
                Szampon i depilator w jednym?
                • Gość: meritum Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.chello.pl 07.12.06, 21:50
                  Nawóz, odżywka w jednym.
              • Gość: upierdliwa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.bochnia.pl 07.12.06, 21:49
                nie mam problemow z porostem wlosow, ale gdybym miala, to wolalabym nosic peruke
                albo chodzic lysa, niz stosowac golebie guano jako lekarstwo. fuj!
            • Gość: mundra Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.chello.pl 07.12.06, 21:48
              O co tyle krzyku? O odchody gołębi? Przecież każdy z was produkuje tych odchodów
              nieporównanie więcej, a gołębie nie podnoszą z tego tytułu alarmu!
              I kto tu jest kulturalny?
              • Gość: upierdliwa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.bochnia.pl 07.12.06, 21:51
                nie wiem, gdzie Ty sie zalatwiasz, ale moje i innych ludzi odchody laduja w
                kanalizacji, a nie na czyims balkonie lub parapecie.
                • Gość: mundra Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? IP: *.chello.pl 07.12.06, 21:53
                  Gość portalu: upierdliwa napisał(a):

> nie wiem, gdzie Ty sie zalatwiasz, ale moje i innych ludzi odchody laduja w
                  > kanalizacji, a nie na czyims balkonie lub parapecie.

Ja sobie upodobałam parapet kuchenny p. Leona, sąsiada z VIII pietra...
    • Gość: AntyPies Ci co mają problemy do gołebiaczków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 00:58
      Pewnie macie psy, które to dopiero srają ile wlezie (fuj!)
      Częściej człowiek włazi buciorami w te psie kupy niż jest osrywany przez
      gołębia. Ciekawe czy zbieracie za swoimi pupilkami kupki?? Raczej nie o czym
      można się przekonać na wiosne.
      • yoma Re: Ci co mają problemy do gołebiaczków 08.12.06, 14:38
        A ciekawe, co mają srające psy do płyt CD...
      • Gość: upierdliwa Re: Ci co mają problemy do gołebiaczków IP: *.bochnia.pl 08.12.06, 21:03
        ja nie mam i nigdy nie mialam psa, ale pewien golab najwyrazniej o tym nie
        wiedzial, bo jednak i mnie osral. :/
    • raveness1 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 08.12.06, 09:52
      Pewnie, po co nam ptaki? Zamiast tego zawsze mozna kupic sobie mechaniczna
      papuge, wystarczy wsadzic jej w tylek baterie i bedzie potakiwac glowka a nawet
      wydawac jakies nieartykolowane dzwieki. No i problem odchodow znika.
      • tunrida81 Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 08.12.06, 23:19
        Pewnie pełnią rolę odstarszaczy na gołębie. Albo to taki trend, tirowcy też
        wieszają płyty przy lusterkach w ciężarówkach. A gdzie wisza te płyty, bardziej
        przy suficie balkonu, czy przy barierce?
        • polala Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 12.12.06, 11:54
          no właśnie jaka jest technika wieszania tych CD i czy w ogole to jest skuteczne,
          a może ktoś poleci jakiś inny skuteczny środek na pozbycie się gołębi i nie mam
          tu na myśli trutki;)
      • Gość: chwila Problem ??? IP: *.chello.pl 12.12.06, 12:35
        Pewnie, zdaniem niektórych z Was, mam nierówno pod sufitem bo nie tylko lubie
        ptaki wszelkiej maści, to jeszcze dbam o nie. Latem na loggi wystawiam
        codziennie zimną wodę w naczyniach, zimą kupuje dla nich ziarno i groch. I
        pieczołowicie po nich sprządam. Widok ludzi karmiących ptaki, często całych
        rodzin z dziećmi, to codzienność na moim osiedlu. Zastanawiam sie, gdzie
        mieszkają radykalni przeciwnicy gołębi, chyba nie w Warszawie, miasta, gdzie
        gołębie maja od lat zagwarantowane prawo do życia i bezpieczeństwa. Przynajmniej
        przez tych rodowitych Warszawianów, z dziada pradziada...
    • nessie-jp Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 12.12.06, 14:06
      Odpowiem całkiem poważnie.

Robią to na złość sąsiadom. Zeby ich słońce w oczy raziło. :(

Sfinje.
      • yoma Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 12.12.06, 15:09
        A może to odwrotnie? Może sąsiedzi specjalnie proszą, żeby tak robić, to sobie
        zaoszczędzą na oswietlaniu mieszkania?
        • aix.sponsa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 17.02.07, 20:16
          Żeby dręczyć biedne gołąbki :(
          • kochanica-francuza Żeby odstraszyć fruwające psy 17.02.07, 20:25
            które im srają na głowy.

Super wątek!
            • kochanica-francuza Re: Żeby odstraszyć fruwające psy 17.02.07, 20:26
              kochanica-francuza napisała:

> które im srają na głowy.

e., tfu, na balkony. Zatrzymują się przy balkonie, obsrywają pod kątem i fruną
              dalej...
              >
              > Super wątek!
          • aix.sponsa Re: Po co ludzie wieszają płyty CD na balkonie??? 24.02.07, 08:52
            chwila, ty jesteś taka jak ja :)
    • camel_3d sroki lapia... 24.02.07, 11:26
      bojak taka sroka sie blyszczacego CD ucapi, to za diabla nie pusci. wtedy
      mozesz taka sroke po prostu wziac i ugotowac. to haj haczyk na ryby,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka