xtrin Religia albo komercja i nic więcej? 18.12.06, 19:22 Ciekawi mnie to, że wszyscy w zasadzie się tutaj wypowiadający stawiają wyłącznie takową alternatywę: przeżycie religijne bądź totalna komercja. Artykuł także ma taki wydźwięk. Mnie religijne podstawy BN nie interesują, a jego skomercjalizowanie zniesmacza. A mimo to cieszę się, że święta nadchodzą, z radością przeżywam dni rodzinnego ciepła i oddechu po zabieganej codzienności. To jest dla mnie wartość BN, kościół i market nie interesują mnie w te dnie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz Re: Religia albo komercja i nic więcej? IP: *.adsl.alicedsl.de 18.12.06, 19:32 i wlasnie o to chodzi..dzisaj wielu ludzi szuka swojej drogi w drodze przez zycie i z jednej strony nie pasuje im religijny charakter ,z drugiej maja dosc wszechobecnej nachalnej komercji,a swieta maja dla nich rodzinna atmosfere i raczej kulturowy charakter.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kele Boże Narodzenie bez Jezusa IP: 80.51.65.* 18.12.06, 19:43 Idea tego święta została wypaczona już dawno poprzez połączenie narodzin Jezusa z drzewkiem choinki, prezentami. Można było się spodziewać, że będzie to zwykła komercja. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:00 Święta Bożego Narodzenia mają pogańskie korzenie a nie chrześcijańskie, czemu więc się dziwić,że ludzie niewierzący odcinają się od ich chrześcijańskiego przesłania wplecionego w prawdziwie pogańskie rytuały? Wiadomo przecież,że Pan Jezus nie narodził się w grudniu ale we wrześniu według wielu teologów, za to 25 grudnia jest datą Rzymskiego pogańskiego święta o nazwie "Saturnalia", dzień narodzin boga słońca, który był przedstawiany jako dzieciątko w objęciach bogini wielkiej matki, coś to wam przypomina? O co więc wojna? Niech sobie pogańskie święto będzie od nowa pogańskim, w Nowym Testamencie nie ma nigdzie mowy o tym żeby pierwsi chrześcijanie świętowali narodzenie Jezusa, ponieważ te narodziny nie były początkiem Jego egzystencji ale przyjściem na ten świat w ludzkiej formie. Poza tym sama nazwa dla prawdziwych chrześcijan jes bluźnierstwem jak Bóg może się narodzić? Sam Pan Jezus powiedział o sobie,że zanim Abraham był Ja Jestem. Mnie więc takie trendy wcale nie martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:29 Duże brawa Edytko. Jeszcze żeby te słowa prawdy dotarły tam gdzie powinny w miejsce hołdowania importowanych na mieczach bajkom, mogli byśmy zrobić cywilizacyjny krok do przodu. Pozdrawiam z okazji nadchodzącego słowiańskiego Godowe Święta, Szczodrych Godów, czy też Święta Zimowego Staniasłońca - pradawnych świąt Słowian, przypadających na okolice przesilenia zimowego. Ponieważ oryginalnie święto to trwało kilka lub kilkanaście dni a nie tylko dwa, przynosząc ludziom nadzieję, napawając ich radością i optymizmem, życzę by Swaróg (Bóg-Słońce) po tych świętach znów zaczął odzyskiwać panowanie nad światem siejąc pradawną radość życia na tych pradawnych ziemiach słowiańskich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seweryng Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: 203.18.238.* 19.12.06, 06:24 Edyto, Nie do końca rozumiem przeciwko czemu walczysz. Nieznana jest data wcielenia (stania się człowiekiem) Jezusa. Samo zdarzenie jest dość istotne i znaczące dla nas. Cóż stoi na przeszkodzie wybrać jeden dzień aby się nad tym zastanowić, podziękować. W gronie rodziny, przyjaciół, w radości i pokoju. Co do nowego testamenu czy jesteś pewna, że nia ma słowa "urodzić"? Bo moim zdaniem występuje ono kilkakrotnie. W ewangeliach, przede wszystkim. Jak się dobrze poszuka to w proroctwach starego testamentu też się znajdzie zapewne. O co więc chodzi? Czy obawiasz się, że nagle ludzie literalnie utożsamią początek Boga z datą 24/12/0000? Bez przesady. Dla wielu chrześcijan jest to coroczna okazja do odpoczynku, zatrzymania się, podziękowania, modlitwy, wspomnienia. Uważasz te rzeczy za złe? Nawet dawanie prezentów jest samo w sobie dobrym nawykiem, alternatywą do trzymania wszystkiego kurczowo przy sobie. Jasne, że to co się dzieje, tłumna histeria, komercja, stres etc zwiażane z obchodzeniem tych świąt często przeczą założeniom, ale czy również unieważniają te założenia? Nie obchodzą mnie korzenie przedchrześcijańskie związane z tą datą. Generalnie daty dla mnie nie są związane żadną magiczną mocą. Pogańskie bóstwa nie istnieją po prostu, a ty je nagle wskrzeszasz swym postem. Więc spytam się jeszcze raz, przeciwko czemu walczysz? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Edyta ma rację Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:50 I bardzo dobrze do tego ją uzasadnia. Mi i moim współbraciom i współwyznawcom katolickie(niechrześcijańskie)święta uwłaczają właśnie w odniesieniu do narodzin Boga w ludzkiej zasłonie. Osobiście niemal zawsze w święta pracuję i odczuwam największą katorgę w sytuacji gdy ktoś z pacjentów lub współpracowników chce ze mną się dzielić opłatkiem.Nie cierpię tego.Z religijnych i rodzinnych powodów(budzą się we mnie koszmarne wspomnienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seweryng Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: 203.18.238.* 20.12.06, 02:30 To nie są jedynie Katolickie święta. ja np. jestem Babptystą i też obchodzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
pankasztelan Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:17 Niestety coraz czesciej zapomina sie czemu sluzy swieto Bozego Narodzenia, do tego jeszcze swiadomie lub nie, zakrywa sie wlasna tozsamosc jaka jest bycie chrzescijaninem. Zapomina sie o wartosciach jakie niesie nasza wiara, a najgorsze jest to, ze to juz spowszednialo. I w ogole czlowiek obojetnieje i zapomina o tym co jest najwazniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:39 pankasztelan napisał: > Niestety coraz czesciej zapomina sie czemu sluzy swieto Bozego Narodzenia, do > tego jeszcze swiadomie lub nie, zakrywa sie wlasna tozsamosc jaka jest bycie > chrzescijaninem. Nikt przechrztom nie odmawia zabawy po swojemu pod warunkiem, że przestaną usilnie uszczęśliwiać po swojemu innych :) > Zapomina sie o wartosciach jakie niesie nasza wiara, a > najgorsze jest to, ze to juz spowszednialo. I tu jest właśnie problem, kto o czym zapomina. Co byś powiedział, gdyby tak taki sam cennik wdrażania "wartości" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=53715716&a=54155771 zastosować w stosunku do katolików? > I w ogole czlowiek obojetnieje i zapomina o tym co jest najwazniejsze... Taki jest właśnie los tych "człowieków" załapujących się na importowane religie czy mitologie zapominających o swoich korzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:42 Nie wiem, o co to darcie szat. Niech każdy celebruje święta takiego boga, jaki mu odpowiada: Jezusa, Swarożyca, Latającego Potwora Spaghetti, Marysi z M jak Miłość (jeśli nie ma tam żadnej Marysi, to wybaczcie). Większości chodzi w końcu o wolne dni, prezenty, przebywanie z rodziną, dobre żarcie i parę przyjemnych zwyczajów. Celebrujcie sobie, chrzescijanie, jak wam pasuje, ale nie biadajcie nad światem, bo on tego nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 20:58 A kto powiedział ,że święta Bożego Narodzenia to święta Bożego Narodzenia.To ,że kościół je sobie zaadaptował do swoich potrzeb,to wcale nie oznacza,że tak musi być zawsze.Mogą to przecież być święta wszystkich ludzi, a nie sekciarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frykusmiku Swieto Wszystkich Swiat IP: *.naenxx4.adsl-dhcp.tele.dk 18.12.06, 21:23 Tak, zamiast Bozego Narodzenia, Swieto Wszystkich Ludzi! Ale, zaraz,zaraz, a co z Nie-Ludzmi? przeciez moga poczuc sie obrazeni! i urazeni! To dopiero bylaby nietolerancja! ´ A kosciol skradl Boze Narodzenie i Jezusa tez ukradl i go zaadoptowal do swoich potrzeb! A, co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.tvk-gaj.pl 18.12.06, 21:22 no przecież to jest festiwal pogański,od początku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DINO Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.06, 21:52 Moze uwzglednisz roznorodnosc dialektow, bo wloski to tez dialekt; florencki, a wloskim w Italii posluguje sie tylko 44% ludnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika A historia lubi się powtarzać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:57 Jak to się dzieje drodzy państwo, że święto to ewoluuje w tak dziwny sposób? żeby tylko jak najwięcej osób je praktykowało? Kiedyś 'chrześcijaństwo' pozwalało na praktykowanie nowo przyjętym poganom święta boga słońca w swych szeregach, żeby tylko biednych pogan zwerbowac do siebie.. W końcu w całej religii 'chrześcijańskiej' wierzenia te się zakorzeniły i określono je mianem tradycjipodciągając pod święto narodzin Chrystusa. A obecnie, wierzenia mające już rangę chrześcijańską chcąc zwerbować niechrześcijan pozwalają sobie na zdjęcie tej otoczki religijności i nadanie im rangi świąt świeckich.. A więc na początku bóstwem czczonym 25 grudnia był bóg słońca. Potem był nim Jezus. Z czasem jednak motywy religijne zastepowane są motywami zimowymi. A więc? Renifer? Mikołaj? Kimkolwiek jest 'to', co się obecnie czci w grudniu, jedno jest pewne- jest to bałwan i z pewnością nie ten ze śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietrASZENKO Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.icpnet.pl 18.12.06, 23:19 WSZYSCY PISZĄ PONIŻEJ TYLKO O HANDLU W NIEDZIELE. a TEMAT DOTYCZYŁ JEZUSA. JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE - BOŻE NARODZENIE - TO NARODZINY BOGA. A NIE CHOINKI, MIKOŁAJA CZY PREZENTU. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 18.12.06, 23:37 A od kiedy Jezus jest równoznaczny z Bogiem ? Boże Narodzenie to święto narodzin Mitry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.netcologne.de 18.12.06, 23:19 Przeciez na poczatku to nie bylo chrzescijaniskie swieto! W wielu kulturach jest to dzien swiateczny! Po prostu czczony jest najkrotszy dzien w kalendarzu solarnym. Swoja droga nie dziwi was, ze dzien narodzin Jezusa jest stala data w roku, a dzien jego smierci jest w kazdym roku inny? Cesarz Konstanty aby zdetronizowac innego poteznego boga - Mitre, ktorego dzien narodzin byl czczony 24 Grudnia, nakazal w tym dniu ustalic dzien narodzin Jezusa. To tyle z historii na ten temat. Wiec niech sie odczepia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Przywrócić kalendarz starożytnej Grecji IP: 217.197.79.* 19.12.06, 00:07 Wszak A.D. 2006 to nic innego jak Rok Pański - liczony (pomijając błędy dwnych matematyków) czas od narodzenia Pana Jezusa. I każemy ateistom, muzułmanom, hinduistom, Indianom liczyć "światowy" czas wg chrześcijańskiej rachuby? Niedopuszczalne. Ustalmy Rok Umowny np. 5766... Oj, wyszedł mi rok wg żydowskiej rachuby. To nic. Żydem wypada być, bycie chrześcijaninem w chrześcijańskim świcie to obraza dla człowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net troską o nieobrażanie niewierzących i innowierców. 19.12.06, 00:22 uzasadnione.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniek Po co zaraz obrazac? IP: *.bredband.comhem.se 19.12.06, 00:50 Po co zaraz obrazac? Prad do rezygnacji z Bozego Narodzenia nie wzial sie bynajmniej z gwaltownie laicyzujacej sie Europy Zachodniej... Kiedy 30 lat temu obchodzilem moje pierwsze Boze Narodzenia na amerykanskim kontynencie oburzony bylem wlasnie powszechnoscia Seasons Greetings i obecnoscia Merry Christmass jedynie na poziomie angielskich jaselek i polskiego kosciola parafialnego... Uporczywie skladalem wszystkim zyczenia Merry Christmass (choc co smieszne jestem kompletnym ateuszem) bo przeciez tak zobowiazuje nas polska tradycja... Patrzono na mnie jak na raroga a lata mijaly... Ale tamtejsze spoleczenstwo, ktore nie sklada sie jedynie z tych co to kochaja Ojca Swietego, swietnie rozumie, ze bez zakupow swiatecznych gospodarka bardzo by ucierpiala.. A wiec? Czy latalibyscie po sklepach, gdyby na kazdym rogu skladano Wam uporczywie zyczenia.... Wesolej Hanuki (bodajze 16 grudnia)? Pewnie ze raczej nie... No i w kasie (domow towarowych nie waszej) byloby mniej forsy... Boze Narodzenie dzieli... Wesolych Swiat laczy wszystkich, nawet katolikow z ateuszami... Odpowiedz Link Zgłoś
kebej Re: Po co zaraz obrazac? 19.12.06, 06:03 Bring Christ back in Christmas; Takie haslo widzialem na transparencie na glownej ulicy w Pembroke ON, no ale to miasteczko "przyfrontowe" -z pobliskiej bazy zolnierze jada walic talibanskie kozojebstwo w Afganistanie i wiedza co to jest zycie i smierc. Politycznie poprawnym kretynom rekomenduje prace w swieta Bozego Narodzenia za normalna stawke a nie za 1.5 stawki. Niech daja wolne tylko chrzescijanom Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 19.12.06, 03:08 Jestem bardzo ciekawy w jaki sposob Watykan ma zamiar zniesc swieta panstwowe w innych krajach. Papiez ma az taki wplyw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwak4 Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.dyn.optonline.net 19.12.06, 04:45 Nareszcie. Poczatek konca zaczal sie. Oby jak najszybciej. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.tpgi.com.au 19.12.06, 07:19 Naprawde juz dos tego zydowskiego syfu. Wiadomo ze od lat 90 usiluja oni podwazyc chrzescijanski charakter Swiat. Christ is a reason for "festive season". Lepij hutzpiarze pamietajcie o tym ! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 19.12.06, 07:16 BUONA FESTA - wesolego (dobrego) swieta - liczba pojedyncza BUONI FESTI - wesolych swiat (dobrych) - liczba mnoga i dalej: BUONO RAGAZZO - dobry chlopiec, BUONI RAGAZZI - dobrzy chlopcy, BUONA RAGAZZA - dobra dziewczyna, BUONE RAGAZZE - dobre dziewczyny. Przemku, Ty mnie sprowokowales. To jest post nie na temat, w artykule chodzi o religije sprawy a nie o wloska gramatyke.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumry Re: Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 07:28 Żydy odwalcie się od Bożego Narodzenia. Wasze hanukuki są traktowane z należytym szacunkiem? Więc nauczcie się szanować święta waszych gospodarzy brudasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PrzesilenieZimowe to swieta "przesilenia zimowego" a kazda religia.. IP: *.crowley.pl 19.12.06, 07:54 ... intepretuje sobie to jak jej wygodnie. a tu link do genezy: pl.wikipedia.org/wiki/Geneza_%C5%9Bwi%C4%85t_Bo%C5%BCego_Narodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: to swieta "przesilenia zimowego" a kazda reli 19.12.06, 09:05 Gość portalu: PrzesilenieZimowe napisał(a): > ... intepretuje sobie to jak jej wygodnie. Tak się akurat składa, że chrześcijanie obchodzą to święto w róznych terminach. Poza tym, skąd u ludów pogańskich tak dobra znajomość kalendarza i astronomii ? Nie mówię tu o starożytnych Grekach, czy Egipcjanach, tylko np. Słowianach. Czy stajenka itd. to też jakieś przesilenie ? Wikipedyści też mogą sobie "interpretować" ale to jeszcze nie dowód. Poza tym, jestem w stanie przyjąć, że na przestrzeni 2000 lat komuś coś się pokićkało i faktycznie data 25.XII nie jest właściwa. Zresztą, zważywszy, że WTEDY obowiązywał inny kalendarz, to każda data ma charakter umowny. Odpowiedz Link Zgłoś
paramol Boże Narodzenie bez Jezusa 19.12.06, 07:56 Christ is born! Is he bear in your heart? /billboard, rt. 17, Wayne, NJ/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp4949 Happy Holidays IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 08:33 Po polsku od dawna mówi się po prostu "wesołych świąt", bez wspominania o Jezusie, narodzinach itd. Państwo chyba tego nie zauważyli, że nasze życzenia są bardzo ekumeniczne i poprawne politycznie. Dzięki temu nie musimy zamieniać Merry Christmas na Seasons Greetings czy Happy Holidays. My mamy Happy Holidays od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Boże Narodzenie bez Jezusa... 19.12.06, 09:02 ...I co za tzw."komuny" kiedy kościół miał śrubkę przykręconą lepiej ludzie obchodzili Boże Narodzenie jak teraz, kiedy jest ta Wasza wolność! Wszystko się obróciło przeciwko kościołowi. To można było przewidzieć! Będzie jeszcze gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.ely.pg.gda.pl 19.12.06, 09:06 Europejskim pseudointelektualistom coraz bardziej odbija palma. Poważnie martwie się o przyszłośc naszego kontynentu gdyż problem jest dużo szerczy. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Boże Narodzenie bez Jezusa 19.12.06, 21:27 Chcesz przypomnieć, że pierwowzorem chrześcijańskiego Bożego Narodzenia są obchodzone już przez Persów narodziny Boga Mitry powitego w biednej jaskini i obchodzonego też 25 grudnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esx Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 09:54 Nie da się odciąć tych świat od korzeni chrześcijańskich, ponieważ ich nie mają. Wywodzą się z rzymskich saturnaliów, co wynika z definicji zawartej między innymi w Encyklopedii Katolickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esx Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 11:31 Nie można odciąć czegoś, czego nie ma. Chrześcijańskie korzenie tych świąt nie istnieją. Obchody grudniowych świat nawiązują do kultu słońca (odrodzenie po okresie skracania się dnia)oraz Saturnaliów. Taką definicję korzeni Bożego Narodzenia podaje między innymi Encyklopedia Katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Wywiad z autorem tekstu IP: *.tpnet.pl 19.12.06, 16:24 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_061219/druga_strona_a_1.html Że też "dziennikarze" z "GW" się nie pofatygowali... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Wywiad z autorem tekstu 19.12.06, 21:37 "W niektórych szkołach zabroniono śpiewania kolęd i budowania szopek, w niektórych domach towarowych przestali sprzedawać szopki i pozbyli się symboli religijnych. Wszystko po to, żeby nie urazić uczuć niechrześcijan..." A czy nie słusznie??? "...To trzeba napiętnować..." Po wielu doświadczeniach, trudno się dziwić temu, by z Watykanu mogły wypływać jakieś inne sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Orliński przepisał z Rzepy i jeszcze z błędami n/t IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.06, 20:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex. Zbyt wielu... IP: *.toya.net.pl 21.12.06, 01:01 Zbyt wielu ludzi wdrapuje się na krzyż tylko po to, żeby można było ich widzieć z większej odległości, nawet jeśli w tym celu trzeba trochę podeptać Tego, który znajduje się na Krzyżu od tak dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zbyt wielu... 21.12.06, 01:10 Zapewne masz rację. Natomiast jeżeli o mnie chodzi, na prawdę nie wiele mnie to interesuje i mogą się popychać gdzie chcą i jak chcą zajmując dowolne pozycje. Ważne jest tylko jedno, by w tych swoich przepychankach dali spokój innym i nie uszczęśliwiali ich na siłę swoim szamańskim pojmowaniem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Boże Narodzenie bez Jezusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 12:21 Powiem tyle jedna wielka głupota!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś