Dodaj do ulubionych

Znowu aborcja :|

11.02.07, 22:18
Znowu zaczyna się gadanie o aborcji. Za sprawą Portugalii. No to już słyszę
wszystkich onanistów w stylu Piłki, wyzywających się na społeczeństwie swoimi
wydumaniami.

Dlaczego nie zostawić tego tematu sumieniu ?

Sumieniu kobiety i sumieniu lekarza. Niech lekarz ma prawo odmówić, a kobieta
ma prawo poprosić.

Wmawianie banialuków, że aborcja to rodzaj środka antykoncepcyjengo to demagogia.

Aborcja to poważna decyzja jeżeli podejmowana to z powodów kulturowych,
zdrowotnych, ekonomicznych. Wszystkie mają swój początek w zaściankowości
naszego społeczeństwa i biedzie.

Wszystkie zakazy jak zwykle prowadzą do podziemia i przestępczości.
Obserwuj wątek
    • janbezziemi Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 22:33
      Nie jestem kobieta, ale wyznaje zasade, ze moj brzuch jest moim brzuchem.
    • intel-e-gent Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 22:35
      Zgadzam się - należy to zostawić naszym sumieniom (nie oszukujmy się, my
      mężczyźni też mamy udział w aborcji).

PS Zachęcam do wsparcia mojej akcji Zadzwoń do posła, by chronił wolność wyboru:

:)
    • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 22:40
      Myślę że dyskusja jest tu potrzebna jedna. Od którego momentu mówimy o człowieku.
      • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 22:59
        > Myślę że dyskusja jest tu potrzebna jedna. Od którego momentu mówimy o człowiek
        > u.

Widzisz, problem polega na tym, że właśnie taka dyskusja nie jest potrzebna.

1) raz dlatego że jeżeli się postawi pewną datę to co ? Te płody sprzed dnia
        dozwolonego to jeszcze można a już godzinę po dwunastej dnia następnego to nie.
        Oczywista bzdura.
        2) dwa dlatego, że po przekroczeniu pewnej wielkości noworodka, aborcja zaczyna
        angażować pomoc czyli jest coraz trudniejsza. Wyskrobać się juz nie da, a
        oxytocyna też nie jest łatwo dostępna itd, itp. nie chcę się rozwodzić bo nie
        jestem specjalistą ale chodzi mi o to, ze taki proceder jest łatwy do
        namierzenia. Raczej należy pomóc kobiecie, żeby urodziła i ew. zostawiła
        noworodka w szpitalu.
        • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:05
          Mam na myśli takie coś: zabicie człowieka jest przestępstwem. Gdy mamy płód tuż
          przed narodzeniem, to jedyną różnicą pomiędzy nim a noworodkiem jest taka, że
          znajduje się gdzie indziej. Więc powinna mu się należeć ochrona prawna taka jak
          innym ludziom. A teraz idziemy wstecz.
          • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:12
            > to jedyną różnicą pomiędzy nim a noworodkiem jest taka, że
            > znajduje się gdzie indziej. Więc powinna mu się należeć ochrona prawna taka
            > jak innym ludziom. A teraz idziemy wstecz.

No, ale ten sposób myślenia wymusza postawienie granicy między tymi, które można
            a których nie można.

Zresztą ten sposób myslenia przypomina podział na morderców dorosłyhch i
            małoletnich. Czy 12-latek zabijający z zimną krwią z premedytacją i
            wyrachowanymi metodami w sposób zaplanowany i metogyczny nie zasługuje na
            izolację do końca życia ?

Pozostawmy temat sumieniu - wolnemu wyborowi.
            • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:14
              Skoro tak, to nie karajmy też zabójców i pozostawmy wybór dokonywany przez
              mordercę jego sumieniu?
              • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:16
                humbak napisał:

> Skoro tak, to nie karajmy też zabójców i pozostawmy wybór dokonywany przez
                > mordercę jego sumieniu?

Ale ja nie powiedziałem, że nie karajmy. Wiadomo, że jak ktoś wyrzuca noworodka
                na śmietnik, to oczywiscie podlega karze. A tylko na śmietniku - jak mi się
                wydaje - może wylądować dziecko ze sztucznego poronienia.
                • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:21
                  Znaczy że jak? Źle jest jak płód po jakiejś formie aborcji ląduje na śmietniku,
                  ale jak się pozbędzie ciała w cywilizowany sposób, to już dobrze? Przypuszczam
                  że źle Cię zrozumiałem, ale jakoś nie widzę innej możliwości zrozumienia
                  (możliwe że mózgownica mi szwankuje).
            • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:14
              PS
              Tu możesz po prostu wrzucić ochronę od początku istnienia płodu.;)
              • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:19
                > Tu możesz po prostu wrzucić ochronę od początku istnienia płodu.;)

No nie.

Sam powiedziałeś, że mówimy o różnicy pomiędzy pobytem tam, a tu.

Wczesny płód nie podlega twojej definicji "człowieczeństwa". Dla tego wczesnego
                organizmu różnica gdzie jest - jest dość istotna.
                • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:22
                  Nie podałem mojej definicji;) Głównie dlatego że kompletnie nie wiem gdzie ją
                  postawić i dlatego wolałbym jej nie stawiać i chronić cały czas gdy to jest możliwe.
                  • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:28
                    > Nie podałem mojej definicji;) Głównie dlatego że kompletnie nie wiem gdzie ją
                    > postawić i dlatego wolałbym jej nie stawiać

To co tu napisałeś ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57160749&a=57163278
                    Przecież w jasny sposób stawiasz granicę czasu. Piszesz "tuż przed narodzeniem".
                    Wydaje mi się oczywiste, ze pisząc "tuż przed" piszesz o takej formie człowieka,
                    która może już sama żyć.
                    • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:31
                      To nie była granica stała. Mówiłem o takim akurat momencie jako że był to dobry
                      przykład- różnica jest minimalna.
                      • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:38
                        > przykład- różnica jest minimalna.

Hmmm ... czy taka minimalna. Płód nie przeżyje poza ogranizamem matki przed 6
                        miesiącem (chyba) ...
                        • humbak Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:42
                          Mówiłem o płodzie z późnego okresu. Weź pod uwagę że noworodek sam też nie
                          przeżyje. Samodzielnie istnieć może człowiek gdzieś kilkunastoletni (tak
                          przypuszczam).
                          • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 11.02.07, 23:57
                            > ... noworodek sam też nie przeżyje. Samodzielnie istnieć może człowiek gdzieś
                            > kilkunastoletni (tak przypuszczam).

To jest demagogia ;)))

Znowu stawiasz granicę wieku. A wiadomo - choćby z doniesień ONZ - że są dzieci
                            kilkuletnie utryzmujące się same, co więcej - często utrzymujące całe rodziny.

Dyskusja nasz pewnie się nie skończy bo widzę, że jesteś kalsycznym "obrońcą
                            życia". A nasza dyskusja nie może się skończyć, bo tak naprawdę optujemy za tym
                            samym tzn. za "niezabijaniem".

Tylko, ja jestem przeciwny zakazom i raczej stawiałbym na edukację, sumienie i
                            kodeks karny co w/g mnie ograniczyłoby zjawisko do maksymalnego minimum ;)))) a
                            ty w imię jednej z wielu dostępnych filozofii próbujesz zakazać wolnego wyboru.
                            Nawet jeżeli jest to wybór zły.

(Szczerze powiem, że to chyba nie jest zgodne z nauką aksjomatami filozofii czyż
                            nie)

Ale z chęcią poznam inne - byle racjonalne - argumenty.
                            • humbak Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 00:04
                              To jest stwierdzenie faktu. Noworodek nie jest samodzielny. Granicy stawiać nie
                              chcę i zakazów ustawowych nie lubię. Jestem raczej zwolennikiem państwa
                              minimalistycznego. Sprawa nie jest banalna, ale nie uważam by był to powód by o
                              niej nie dyskutować. Bo niby o czym innym gadać jeśli ni o rzeczach które są
                              złożone?
                              Ja widzę tu jeden problem- życie. Fakt, jestem za jego obrońcą. Wystarczy ze
                              ciężko je utrzymać. Wolę po prostu by człowiek miał możliwość sam się wykończył
                              jeśli już (nie mówię o samobójstwie).
    • aron2004 Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 04:52
      a dlaczego nie zostawić kary śmierci sumieniu obywateli?

Jeżeli obywatel chce żeby morderca np. jego członka rodziny został skazany na
      karę śmierci to dlaczego mu tego zabraniać?
      • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 10:27
        > a dlaczego nie zostawić kary śmierci sumieniu obywateli?

A to prawda. Jest taki postulat. Całkiem słuszny zresztą. Referendum powinno to
        wyjaśnić.

Ja co prawda jestem przeciwny kodyfikacji kary śmierci, bo niegdy nie wiadomo,
        czy to napewno ten kogo skazanu, tudzież czy jaka jego rola w zbrodni była.
    • aron2004 Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 04:52
      wolak.wolski napisał:

> Wszystkie zakazy jak zwykle prowadzą do podziemia i przestępczości.

Trzeba znieść zakaz kradzieży samochodów.
    • asienka32 Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 06:04
      wolak.wolski napisał:
      > Aborcja to poważna decyzja jeżeli podejmowana to z powodów kulturowych,
      > zdrowotnych, ekonomicznych. Wszystkie mają swój początek w zaściankowości
      > naszego społeczeństwa i biedzie.

To bardzo ładnie napisane zdanie, ale jeśli przeanalizować kto jest
      zwolennikiem a kto przeciwnikiem aborcji wychodzi na to, że to postępowa i
      światła część społeczeństwa aborcję popiera i jest gotowa jej dokonać w
      trudniej syuacji.
      A ta biedna, zaściankowa i przykładajaca wagę do nauk proboszcza - nie.

A propos - jakie kulturowe względy mogą decydować o aborcji?
      • wolak.wolski Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 10:19
        > A ta biedna, zaściankowa i przykładajaca wagę do nauk proboszcza - nie.
        > A propos - jakie kulturowe względy mogą decydować o aborcji?

Poprzez banicję społeczną - "pokazywanie palcami" na zaścianku. Paradoksalnie.
        Ci bogobojni są równie pokazywania-palcami-bojni a ponieważ doczesność jest
        bolsna i trwa - skrobią się panny z brzuchem.

Tutaj potrzebna jest intensywna edukacja. Obrońcy życia niech się skupią na
        uświadomieniu, że "zabezpieczaj się, albo urodź to dziecko i zostaw w szpitalu".

Zakaz tylko prowadzi do podziemia i przestępczości.
    • francuskilacznik "nie rzucim tylka skad nasz rod", na pozarcie 12.02.07, 06:13
      klechom.
    • akaka6 Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacja UE 12.02.07, 06:21
      Europejki nie będą rodzić dzieci natomiast z pięciu milionów arabów w e francji
      niedługo zrobi się 10 mln.
      gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta oczywiście mam tu na myśli czarnych i
      czerwonych.
      Najlepszy dla krajów UE w tej sprawie jest kompromis moim zdaniem.
      • p.smerf Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 06:33
        A ilu Arabów mieszka w Szwecji? Tam przyrost jest też b. duzy.

W Polsce obserwujemy niewielki ale widoczny wzrost ilości urodzeń. Jest to
        związane z wejściem w "wiek produkcyjny" wyżu demograficznego z początku lat 80.
        Ilu Arabów mieszkało wtedy w Polsce, i jakie restrykcyjne ustawy obowiązywały w
        tym czasie?
        • aron2004 Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 06:52
          p.smerf napisał:

> A ilu Arabów mieszka w Szwecji? Tam przyrost jest też b. duzy.
          >
          > W Polsce obserwujemy niewielki ale widoczny wzrost ilości urodzeń. Jest to
          > związane z wejściem w "wiek produkcyjny" wyżu demograficznego z początku lat
          80 . Ilu Arabów mieszkało wtedy w Polsce, i jakie restrykcyjne ustawy
          obowiązywały w tym czasie?

20 stopień zasilania
          • p.smerf Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 07:14
            > 20 stopień zasilania

To jest myśl! Zamiast tego durnego berecikowego, po prostu wyłączmy prąd.
      • intel-e-gent Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 09:03
        Ty patrz... mimo prawa pozwalającego na aborcję arabskie kobiety jej nie
        dokonują. Czyżby katolicy mogli tak samo???
        • wolak.wolski Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 10:24
          > Ty patrz... mimo prawa pozwalającego na aborcję arabskie kobiety jej nie
          > dokonują. Czyżby katolicy mogli tak samo???

No to jest własnie to o czym mówię.

Tam po prostu ludzie naprawdę wierzą, a nie gadają że to robią. Ich kościół nie
          truje politrukierskich bzdur tylko utrwala wiarę. Oczywiscie jest wielu
          ekstremistów ale tacy są wszędzie (patrz Radio Maryja)
          • intel-e-gent Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 10:43
            Ale u Nas Kościół zakłada, że ludzie są słabiej wiary no i ze średniowiecza nie
            wyrósł.

Przyłącz się do akcji - dzwonimy do posłów i uświadamiamy ich, że nie tylko
            oszołomy są w tym kraju. Szczegóły na Lewy Sierpowy :)
            • wolak.wolski Re: Wprowadzanie aborcji w krajach UE = Arabizacj 12.02.07, 10:52
              > Ale u Nas Kościół zakłada, że ludzie są słabiej wiary no i ze średniowiecza
              nie wyrósł.

To trochę nie tak. Kościół katolicki jest kościołem misyjnym. Oni poprostu MUSZĄ
              nawracać. I choćbyś przedstawił im wszystkie argumenty przeciwko ząłożeniom tej
              wiary i tak będą cię indoktrynować i wmawiać, że nie masz racji i Bóg cię
              pokarze ;)))

I niech sobie taki będzie. Wolna wola.

Problem polega na tym, że te działania wspierane są przez Państwo. A to już jest
              zbrodnia na społeczeństwie. Państwo musi być laickie. Niestety póki KK będzie
              finansowany przez Państwo będzie się odpłacał rządzącym politrukierstwem na ich
              rzecz.

Samofinansowanie się kościoła jest postawowym agrumentem naprawy naszego Paśńtwa !

Pisałem o tym forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=56567453&a=56572613

> Przyłącz się do akcji - dzwonimy do posłów i uświadamiamy ich, że nie tylko
              > oszołomy są w tym kraju. Szczegóły na Lewy Sierpowy :)

Wiem wiem. Juz mam tę listę telefonów. Przygotowuję właśnie akcję abywatelską
              jako antydziałanie dla tego z "wiary".
    • kotek.filemon Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 09:20
      Po likwidacji barbarzyńskiego prawa w Portugalii pozostanie nam tylko założyć
      klub z Maltą i Irlandią. Choć z tą ostatnią trzeba się spieszyć bo faceci w
      sukienkach szybko tracą tam wpływy i poziom zaczadzenia maleje...
    • Gość: zły dowcip polega na tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:49
      że część pustogłowych i bezmyślnych lal aborcję traktuje jako środek
      antykoncepcyjny.
      Najpierw bezmyślnie rozkłada nogi, a jak już zajdzie, to biegnie skrobać.
      Nie można pomyśleć wcześniej o prezerwatywie, tabletkach, spiralkach, bo to za
      trudne dla jej (najczęsciej) blond móżdżku...
      Ze o odpowiedzialnym współżyciu nie wspomnę...
      • Gość: left Re: dowcip polega na tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:57
        Nie wiemy, od kiedy embrion staje się człowiekiem. Dla wierzących: nie wiemy,
        od którego momentu ma duszę. I nigdy nie będziemy znać odpowiedzi na te
        pytania. Dlatego też bezpieczniej jest założyć, że jest człowiekiem i ma duszę
        OD POCZĄTKU. Moim zdaniem aborcja sama w sobie jest zawsze złem , można się
        tylko spierać o rozwiązania prawne.Poza tym nie podoba mi się, że mój
        dwutygodniowy syn wg nomenklatury niektórych postępowców jeszcze kilka miesięcy
        temu byłby nazwany "płodem".
      • Gość: Majka Ty jesteś lepszy dowcip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 13:34
        Moze sie dokształć trochę? 100% metody antykoncepcyjne NIE ISTNIEJA. Wpadka
        zawsze może się zdarzyc, przy każdej metodzie. (spać spokojnie mogą jedynie
        kobiety po usunięciu macicy lub zakończonej menopauzie)
    • Gość: kleo Re: Znowu aborcja :| IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 12.02.07, 15:01
      Moim zdaniem kilka komorek w brzuchu kobiety, to jeszcze nie czlowiek.

To tak, jakby materia = komorka stwarzala dusze. Moim zdaniem jest odwrotnie.
      Duszy nie mozna zabic i jezeli bedzie sie miala wcielic w ludzkie cialo, to i
      tak to sie stanie, tyle, ze w inne i w innym czasie.

• leftt Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 15:03
        Zwolenniczka reinkarnacji? Bo tak to zabrzmiało.
        • Gość: kleo Re: Znowu aborcja :| IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 12.02.07, 15:14
          Tak, bo to dla mnie bardziej sensowne. Dusza musi przejsc przez wiele wcielen,
          aby moc sie w pelni rozwinac. Jaki bylby sens zycia istoty, ktora umiera w wieku
          np 3 lat?
          • leftt Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 15:24
            Jest to dla Ciebie bardziej sensowne więc jesteś tego 100% pewna? A jeżeli nie
            masz racji i kogoś krzywdzisz?
        • Gość: kleo Re: Znowu aborcja :| IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 12.02.07, 15:24
          Ale nawet pomijajac reinkarnacje nie wierze w to, aby dusza byla zalezna w
          jakikolwiek sposob od dwoch polaczonych komorek.
          • leftt Re: Znowu aborcja :| 12.02.07, 15:26
            Ale nawet pomijając duszę nie wiesz, od kiedy te dwie komórki stają się
            człowiekiem.
            • Gość: kleo Re: Znowu aborcja :| IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 12.02.07, 15:35
              Ja nie redukuje czlowieka wylacznie do ciala fizycznego . Nigdy nie moge pominac
              duszy, umyslu, swiadomosci. Te elementy stanowia wg mnie o czlowieczenstwie.
              Cialo to tylko opakowanie, narzedzie, ktore ma duszy sluzyc do rozwoju tu, na ziemi.
              • Gość: left Re: Znowu aborcja :| IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 15:36
                Ja również nie redukuję człowieka wyłacznie do ciała. Ale o nim nie zapominam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka