Dodaj do ulubionych

Jutro tzw. Wielki Post

20.02.07, 23:01
Jak spędzacie ten okres? Umartwiacie się? Odmawiacie sobie drobnych przyjemności? Chodzicie częściej do kościoła? Nie oglądacie komedii w TV? A może nawet nie wiedzieliście że jest coś takiego jak Wielki Post?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania wydaje mi się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:04
      ty wiesz czym jest post. zatem podziel sie z nami, tymi, ktorzy chcieliby
      wiedieć wiecej.
      • Gość: aleale Re: wydaje mi się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:07
        no chyba jednak nie za bardzo się jajka orientują, co to jutro jest
        środa popielcowa jest jutro, a nie wielki post, który i owszem, środa popielcowa
        się rozpoczyna

wybaczcie moje wymądrzanie, ale chyba inicjatorowi wątku należało się wyjaśnienie ;)
      • Gość: aneta Wielki Post??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:07
        ??????????????????????? no chyba nie w tych czasach. Wszędzie dyskoteki, nawet
        ludzie wesela robią
        • wujo_prezio Re: Wielki Post??? 24.03.07, 14:30
          ale na pewno nie biora slubu koscielnego
          • pyorunochron Ja bede bawil sie wiecej niz normalnie. Nastala pr 24.03.07, 15:05
            Ja bede bawil sie wiecej niz normalnie. Nastala przeciez wiosna! Po co ludziom
            wmawiac jakies glupoty? Niech sie ludzie bawia i ciesza! Nawet katolicy moga -
            przeciez zniesiony juz zostal zakaz brania udzialu w zabawach hucznych dla
            wyznawcow tej religii, tak zdecydowali ich zwierzchnicy w Watykanie. Tym
            bardziej, ze to okres naprawde radosny, zycie triumfuje, smierc zostala
            zlikwidowana, - wielki post to powinien byc jeden wielki radosny kilkutygodniowy
            karnawal!
    • mike.recz Re: Jutro tzw. Wielki Post 20.02.07, 23:05
      Wiem,że coś takiego istnieje.
      Nie wiedziałem,że jutro.
      Nie przejmuję się tym.Są ważniejsze i ciekawsz wydarzenia.
    • Gość: Brynhilda Fluga Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: 195.117.232.* 20.02.07, 23:07
      Ja w ramach umartwiania będę czytac wszystkie watki założone przez Ciebie na
      przestrzeni ostatniego roku liturgicznego. Spowiednik mi to zadał, zeby
      wzmocnić moja wiarę i odpędzić ateistyczne pokusy.
      • nelsonek Re: Jutro tzw. Wielki Post 21.02.07, 18:38
        Tak z ciekawosci pytam: coz to takiego "ateistyczna pokusa"?
        I wszystkiego dobrego w zmacnianiu swojej wiary! :-)

Gość portalu: Brynhilda Fluga napisał(a):
        > Ja w ramach umartwiania będę czytac wszystkie watki założone przez Ciebie na
        > przestrzeni ostatniego roku liturgicznego. Spowiednik mi to zadał, zeby
        > wzmocnić moja wiarę i odpędzić ateistyczne pokusy.
    • Gość: ania hoop hooop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:12
      gdzie jest autor postu?? wyparował??
      • Gość: BF Re: hoop hooop IP: 195.117.232.* 20.02.07, 23:14
        Poszedł wyjąć z piwnicy rzemień do biczowania i popiół.
        • Gość: brum Re: hoop hooop IP: *.chello.pl 20.02.07, 23:27
          Gość portalu: BF napisał(a):

> Poszedł wyjąć z piwnicy rzemień do biczowania i popiół

... z urny.
          • Gość: ania nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:31
            moze poszedł do koscioła, na całonocne czuwanie ;P
      • uhu_an Re: hoop hooop 20.02.07, 23:37
        pobiegl do kosciola. na godzinki.;)
    • xtrin Re: Jutro tzw. Wielki Post 20.02.07, 23:38
      Znani mi katolicy zwykle ograniczali się do niechodzenia na imprezy. Bądź
      wyrzutów sumienia po uczestniczeniu w takowej. :)
    • Gość: bvc Już się zaczą :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 00:13
      .
      • uyu Re: Już się zaczą :( 21.02.07, 01:06
        Wiesz co jajka,
        moze ty zapusc sobie zarost, bo ostatnio jakos tak podupadasz!
        Dogmatyczny sie stajesz.
        Sama nie lubie tego co sie dzieje w kraju, nie lubie dewot i
        radiomaryjomaniakow, ale to nie oznacza, ze przeszkadzaja mi normalni wierzacy
        ludzie.
        Wiesz, niezaleznie od swiatopogladu czy wiary, dogmat prowadzi w slepy zaulek
        integryzmu.
        Czy o to tobie chodzi? Czy po prostu zabawiasz sie pienieniem pieniaczy?
    • Gość: Julka Ja rzucam palenie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 01:23
      Mam nadzieję, że tym razem się uda :)
      Najpierw do końca postu, a potem zobaczymy...
    • aurelia_aurita Re: Jutro tzw. Wielki Post 21.02.07, 01:45
      oo, to już od dziś!
      zapomniałabym o tym zupełnie, gdyby mi Jajko nie przypomniał ;)
    • 0golone_jajka i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 21.02.07, 07:53
      A także o tym, że wg wytycznych mędrców z Watykanu post obowiązujący w środę popielcową oznacza jeden posiłek dziennie do syta i obowiązuje wiernych od 18 do 60 roku życia.
      • furazerkadziadka Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 21.02.07, 08:25
        post-modlitwa_ciala_i_duszy.webpark.pl/przepisy.htm
      • varna771 Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 21.02.07, 16:09
        Do Autora postu.
        Jesteś nudny z tymi swoimi wątkami na temat kościoła,postu itd itp ktoś kto
        zagląda na forum religia i kościół,a potem na forum społeczeństwo ma okazję
        przeczytać powtarzające sie wątki z forum RiK, których autorem jest osoba o
        obrzydliwym nicku ogolone_jajka. WYLUZUJ!!!
        • 0golone_jajka Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 21.02.07, 16:25
          Wolność polega na tym, że ja mogę pisać a Ty możesz nie czytać.
          • varna771 Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 22.02.07, 01:14
            0golone_jajka napisał:

> Wolność polega na tym, że ja mogę pisać a Ty możesz nie czytać.

Nie rozśmieszaj mnie,o jakim pisaniu Ty mówisz? głównie wklejasz linki lub
            Ctrl"C"+Ctr"V"=skopiowany i wklejony artykuł,którego nie Ty jesteś
            autorem.Oczywiście,że nie czytam,ponieważ po kliknięciu na Twój wątek okazuje
            sie,że dany artykuł czytałam już gdzieś w gazecie lub w necie.
            • 0golone_jajka Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 22.02.07, 08:25
              Zaprawdę powiadam Ci, że nie interesuje mnie co czytasz a czego nie i po czym rozpoznajesz Ctrl"C"+Ctr"V". Nie obchodzi mnie to.
              • Gość: Gośc Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 08:35
                Jajko,masz okazje,poumartwiaj się.Ubijaj sobie kogel-mogel albo gol się
                zardzewiałą maszynką.
                • 0golone_jajka Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 22.02.07, 11:02
                  Tyle że ja nie urządzam sobie wielkiego postu
                  • Gość: Gość Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:17
                    ...Kiedy pościcie,nie bądźcie posępni jak obłudnicy.Przybierają oni wygląd
                    ponury,aby pokazać ludziom,że poszczą.Zaprawdę powiadam wam ; Już odebrali swoją
                    nagrodę .
                    Ty zaś,gdy pościsz,namaść sobie głowę i umyj twarz aby nie ludziom pokazać,że
                    pościsz ale Ojcu twemu,który jest w ukryciu.A Ojciec twój który jest w
                    ukryciu,odda tobie..

A może jednak pościsz...:)))
                    • 0golone_jajka Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 22.02.07, 11:19
                      no twarz umyłem, głowę też więc może jednak poszczę?
                      • Gość: Gość Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:28
                        Na to wychodzi...
              • varna771 Re: i pamiętajcie że post trwa 40 dni!!! 22.02.07, 16:28
                0golone_jajka napisał:

> Zaprawdę powiadam Ci, że nie interesuje mnie co czytasz a czego nie i po czym
                r
                > ozpoznajesz Ctrl"C"+Ctr"V". Nie obchodzi mnie to.

"Zaprawdę powiadam Ci" lecz się u psychiatry!!!!
    • Gość: Jasiu Katolicy przez 40 dni nic nie mogą jeść i pić (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:43
    • 0golone_jajka W Rzepie napisali 21.02.07, 16:56
      Bogusław Wolniewicz
      Czym jest dla mnie okres Wielkiego Postu? Niczym. Jestem bardzo życzliwie
      usposobiony do Kościoła i uznaję ważność kościelną tego okresu, który jest
      powiązany z wydarzeniami religijnymi, ale osobiście nie mam żadnych
      specjalnych odczuć z nim związanych. Co więcej, wątpię, czy jest to czas
      szczególny nawet dla tak zwanych praktykujących katolików. Znam wiele takich
      osób i nie widzę, żeby to się jakoś odbijało na ich obyczajowości.

Świadomość cyklów roku liturgicznego nawet wśród katolików, jeśli jeszcze nie
      wygasła, to powoli wygasa. Gdyby popytać ich, jaki okres mamy, to większość
      pewnie nie wiedziałaby, o co jest pytana.

To skutek potężnego nurtu laicyzacji społeczeństw Zachodu, który także nas
      już dotyka i z którym Kościół stara się walczyć. Dotyczy to także idei
      Wielkiego Postu jako umartwiania się.

Sto lat temu nikomu nie przyszedłby nawet do głowy pomysł, aby w czasie
      Wielkiego Postu zaproponować huczną zabawę. Obecnie taka myśl jest
      dopuszczalna, nawet jeśli po namyśle nie decydujemy się w tej zabawie
      uczestniczyć.

Maria Szyszkowska
      Moja religijność ma charakter bardziej filozoficzny niż wyznaniowy. Bardzo
      bliski jest mi panteizm. Można by rzec, że filozofia zastępuje mi religię.
      Stąd też Wielki Post ma dla mnie wymiar bardziej obyczajowy niż religijny.
      Dla mnie jest to na pewno koniec tańców, koniec karnawału, który bardzo
      lubię. Z pewnością skłania też do większego namysłu nad samą sobą.

To także czas oczekiwania na święta Wielkanocy, które choć mają mniej wdzięku
      niż Boże Narodzenie, to stanowią kolejny punkt w roku, na który się w jakiś
      sposób czeka. Daje to poczucie zmienności, sprawia, że rok nie jest
      jednolity, iż jest ciekawiej.

Wielki Post nie wiąże się w moim wypadku z jakimiś wielkimi przemianami,
      aczkolwiek po okresie karnawału skłania do zadumy i odpowiedzenia sobie na
      pytanie: czy na pewno żyję zgodnie ze swoimi pragnieniami i czy nie ulegam
      wpływom wzorców osobowych narzuconych przez wszechobecną kulturę masową.
      Jeśli chodzi o wielkopostne postanowienia czy wyrzeczenia, to myślę, że
      rzeczywistość sama przynosi mi wystarczająco wiele umartwień.

Paweł Milcarek
      Kiedyś wyobrażałem sobie, że rok liturgiczny to system nauczania Kościoła -
      podział czasu wedle ludzkiego ustalenia, nad czym będziemy rozmyślać w danym
      okresie. Z czasem Kościół nauczył mnie, że rok liturgiczny jest głębszą
      tajemnicą - to umowa z Bogiem, że jego działanie w tym czasie będzie
      przyjmowało jakąś szczególną intensywność. W Wielkim Poście żyjemy najpierw
      tajemnicą postu i pokuty Chrystusa na pustyni, przygotowania do jego
      nauczania. A potem ten post w sposób zgoła bolesny przeistacza się coraz
      wyraźniej w przygotowanie do cierpienia samego Chrystusa.

Byłoby niedobrze, by myśleć, że uda się odfajkować Wielki Post przez jakieś
      postanowienia. Najważniejsze jest mierzenie się z różnymi sprawami, które są
      nieprzewidywalne. Te ciężkie próby przychodzą zawsze od Boga. Natomiast jasne
      jest, że nie chcę pozostać bierny. Podejmuję postanowienia sprzyjające
      skupieniu - zdecydowanie mniej oglądam telewizji, a jeśli już, to filmy
      bardziej poważne, a nie "rozweselacze". Dotyczy to także innej miary pokarmu,
      napoju.

Jacek Hołówka
      Szczerze mówiąc, państwa pytanie mnie zaskoczyło, gdyż jako osoba niewierząca
      zupełnie nie pamiętam o tym, kiedy rozpoczyna się Wielki Post. To piękna
      tradycja dla osób wierzących - swoista próba charakteru, próba woli.
      Odmawiają sobie w tym czasie wygody, radości, tańca czy słodyczy, aby lepiej
      się przygotować na okres Wielkanocy.

Dla ludzi wierzących życie toczy się w sposób kolisty - określone fragmenty
      roku kojarzą z powtarzającymi się ceremoniałami. Jestem agnostykiem i część
      tradycji chrześcijańskiej uważam za ciekawą, atrakcyjną i wartościową, ale
      akurat nie ten rytuał. Dla mnie kolejne lata różnią się od siebie
      zdecydowanie - każdy rok przynosi coś nowego.

Zamierzam zachowywać się więc w czasie Wielkiego Postu dokładnie tak samo jak
      przez pozostałą część roku. Nie ma mowy o jakichś szczególnych
      postanowieniach czy odmawianiu sobie czegokolwiek. Choć oczywiście nie mam
      zamiaru nikogo drażnić w tym okresie rozpustnym zachowaniem.
    • nessie-jp Re: Jutro tzw. Wielki Post 21.02.07, 17:32
      Drogi jajku,

Rozumiem, że twoje pytanie nie jest skierowane do praktykujących katolików, bo
      dla nich znaczenie Wielkiego Postu jest oczywiste.

Nie jestem katoliczką i chyba nigdy nią nie byłam, mimo usilnych prób
      katechizacji w dzieciństwie. Niemniej Wielki Post mnie obchodzi. Jest to
      tradycja oczekiwania na przemianę, tak typowa dla starych religii,
      podporządkowanych rytmom natury. Wielki Post skłania do zadumy, a jednocześnie
      do przywołania w sobie nadziei. Jest, tak jak adwent, okresem oczekiwania na
      przesilenie - w tym przypadku, na nadejście wiosny, odrodzenie się natury,
      powrót słońca i radości.

Czy sobie czegoś odmawiam w Wielkim Poście? Nie, wręcz przeciwnie. Staram się
      więcej - więcej myśleć, więcej zastanawiać się, więcej dostrzegać. Możesz to
      uznać za 'post' od frywolnego i pozbawionego zadumy życia, jakie prowadzę na
      codzień.
    • Gość: Julka Nie palę drugi dzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:53
      • Gość: Gość Re: Nie palę drugi dzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:03
        O jak fajnie.Zazdroszczę Ci ,mnie się coś nie udaje,(brak mi silnej woli)i
        trzymam kciuki za Ciebie.
        • 0golone_jajka nie palę już ponad 30 lat 22.02.07, 11:19
          czy ja poszczę cały czas?
          • Gość: Gość Re: nie palę już ponad 30 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:30
            Wychodzi na to,że idziesz droga ku świętości....:)))
          • tomekjot Re: nie palę już ponad 30 lat 22.02.07, 16:30
            Pamiętaj żeby jajka były nie tyklko ogolone ale i były czyste i wyposzczone na
            wielkanoc
            • Gość: Gość Re: nie palę już ponad 30 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:10
              > Pamiętaj żeby jajka były nie tyklko ogolone ale i były czyste i wyposzczone na
              > wielkanoc

Tak,a potem zrób sobie pisanki i ładnie w koszyczku do świecenia ponieś:)))
              • nessie-jp Re: nie palę już ponad 30 lat 22.02.07, 17:38
                > ładnie w koszyczku do świecenia ponieś:)))

Ale to by wymagało chyba uprzedniego jajek obcięcia??!!!

Nie bądźmy nazbyt okrutni. Post postem, ale niechże będą jakieś granice
                umartwiania. Się. :)
                • Gość: Gość Re: nie palę już ponad 30 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:45
                  > Ale to by wymagało chyba uprzedniego jajek obcięcia??!!!
                  >
                  > Nie bądźmy nazbyt okrutni.

He he zardzewiałą brzytwą.

A dlaczego by nie skoro np.Bolesław Chrobry swoim poddanym którzy nie
                  przestrzegali wielkiego postu kazał wybijać zęby.

Jajko też może się poświęcić i swoje jajko poświęcić,a zresztą teraz medycyna
                  czyni cuda to może doszyją mu wieksze i ładniejsze ....;)))
    • beretelwi Re: Jutro tzw. Wielki Post 22.02.07, 17:45
      masz kobiete?
      • Gość: Gość Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:53
        beretelwi napisał:

> masz kobiete?

Mieć to możesz wrzoda na d...
        • beretelwi Re: Jutro tzw. Wielki Post 22.02.07, 18:10
          czyzbym Tobie zadal to pytanie Gosciu, ktory zalogowac sie nie potrafi?
          • Gość: Gość Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:15
            A co moje logowanie ma do faktu,iż ty swym stwierdzeniem "masz kobietę" obrażasz
            rodzaj żeński traktując go jako rzecz. Pytam się Ciebie który nie masz jak widać
            trudności z logowaniem.
            • beretelwi Re: Jutro tzw. Wielki Post 22.02.07, 18:17
              pytalem Ogolonego czy ma kobiete, co w tym widzisz niestosownego?
              • Gość: Gość Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:25
                Z kobietą można być,a nie ją mieć.Kobieta i mężczyzna to ludzie a nie
                rzeczy.Kiedy facet mówi do kobiety zabiorę cię do kina,to traktuje ją jako
                rzecz,bo zabrać to może najwyżej buty do szewca albo krowę z pastwiska.Mieć a
                być to dwie różne rzeczy.
                • beretelwi Re: Jutro tzw. Wielki Post 22.02.07, 18:29
                  O Wielki Gosciu! Skarciles mnie jak szczeniaka jakiegos. Nie twierdze, ze nie
                  masz racji ale swoje pytanie kierowane bynajmniej nie do Ciebie o Wielki
                  Moralizatorze podtrzymuje
                  • Gość: Gość Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:34
                    Ok.Myślałam,ze jestem raczej mała.Och jak urosłam...:)))
                    • beretelwi Re: Jutro tzw. Wielki Post 22.02.07, 18:38
                      a ja wrozka nie jestem i kuli czarodziejskiej nie mam
                      • Gość: Gość Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:27
                        Szkoda...,że nie masz kuli
      • Gość: Jajko Re: Jutro tzw. Wielki Post IP: *.acn.waw.pl 22.02.07, 19:46
        Nie mam. Ale jestem żonaty. A co?
    • gato.domestico a ja zakladam wór pokutny 22.02.07, 18:37

• Gość: Julka Trzeci dzień nie palę. Dzięki za wsparcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:07
    • Gość: Julka Czwarty dzień nie palę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 08:43
      • Gość: Gość Re: Czwarty dzień nie palę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 09:19
        Trzymam dalej.

Ja pokutuję,poświęcam się i wdycham to śmierdzące świństwo.
        • Gość: Julka Re: Czwarty dzień nie palę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 09:35
          Paliłam już dwie paczki dziennie. Cienkich, lightów ale jednak 40 sztuk. Sama
          sie dziwię, że na razie tak łatwo idzie.
          Piję dużo wody mineralnej. Wiem, że na pewno przyjdzie prawdziwy kryzys, ale
          myślę, ze dam radę.
          • Gość: Gość Re: Czwarty dzień nie palę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 10:18
            Najgorsze jest pierwszych 10 dni.Nie paliłam 2 miesiące i cholera ,raz dałam się
            namówić a zapal sobie przy piwie.I przepadło,palę.
            • Gość: Julka Re: Czwarty dzień nie palę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 10:35
              Ja najdłużej nie paliłam 4 miesiące. I tak jak Ty, dałam sie namówić.
              Może tym razem mi sie uda?
    • Gość: Julka Nie palę już piąty dzień :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 09:41
      • Gość: Gość Re: Nie palę już piąty dzień :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 11:32
        A ja wypaliłam wczoraj tylko trzy.A dziś od rana tylko jednego...Trzymam za Ciebie.
        • Gość: Julka Re: Nie palę już piąty dzień :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:23
          No to Cię podziwiam. Wiem jak ciężko jest ograniczyć palenie. Ja czasami
          wyznaczałam sobie godziny. O jak nie mogłam się doczekać godziny palenia.
          Chyba dla mnie jednak łatwiej rzucić całkowicie a nie ograniczać.
    • Gość: Julka Już szósty dzień nie palę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 09:26
    • inteligent-na Mam tylko modem i nie dam rady ściągnąć tego... 26.02.07, 09:51
      ...wielkiego posta.
    • Gość: Julka Siódmy dzień nie palę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 10:29
    • Gość: Julka Ósmy dzien nie palę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:51
    • Gość: Julka Dziewiąty dzień nie palę. Pięknie :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:56
      • maxim100 Pierwszy dzień nie piję Pięknie :))) 01.03.07, 09:59
      • Gość: Gość Re: Dziewiąty dzień nie palę. Pięknie :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:28
        Juleczko trzymaj tak dalej...;)))Pozdrawiam
    • Gość: Julka Dziesiąty dzień nie palę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:38
      Chyba dzisiaj mam niewielki kryzys, ale dam radę.
      I tak nie jest źle. Myślałam, że będzie gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka