Dodaj do ulubionych

gyby Polacy palcili podatek na kosciol....

09.03.07, 09:12
Ello, wiec tak.
W Niemczech, podobnie jak w Poslce kosciol utrzymuje sie z podatkow wiernych.
Ale....to czy palci sie podatek czy nie, decyduja wierni. Jezeli
zadeklarujesz przynaleznosc do jakiegos kosciola, wutomatycznie z twojego
dochodu odciagany jest jakas kwota - w sumie mala. ..jakies 15€ rocznie..czy
jakos tak.
Natomiast wystepujac z kosciola, nie placisz podatku. Dlatego tu kusciol ma
spore problemy finansowe. Duzo ludzi odchodzi a tym samych kosciol jako
instytucja dostaje coraz mniej pieniedzy.

czy myslicie, ze gdyby tak bylo w Polsc,e ze mozna zrezygnowac z placenia
podaku na kosciol, to sytuacja bylyby podobna? Tzn czy oficjalnie z kosciola
odeszloby duzo ludzi?
Obserwuj wątek
    • wraczek Jak sądzisz, dlaczego nie wprowadzono... 09.03.07, 09:26
      ...w Polsce jeszcze podatku wyznaniowego? Bo broni się przed tym sam kościół.
      Dziś może powiedzieć, że polacy to w 95% katolicy a w sytuacji w której
      utrzymywałby się z podatków mówiłby juz w imieniu tylko tych, którzy te podatki
      płacą a ich byłoby, co najwyżej 95% a zapewne dużo mniej. Nie wiem jak
      przedstawiałoby się to dla kościola finansowo, bo wielu ludzi którzy deklarują
      katolicyzma a do kościoła nie chodzę tym samym nie dając na mszę podatek
      zapewne by płaciło, ale bez względu na finanse taki podatek na pewno by roli
      kościoła w Polsce nie wzmocnił a zapewne by ją znacząco osłabił.
      • Gość: realista Re: Jak sądzisz, dlaczego nie wprowadzono... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:46
        Polski katolicyzm to:manifestacja wyznania,wzywanie Boga w kazdej sytuacji i po-
        zycji,to parawan na wlasne slabosci i glupote.Przyczyna :niski poziom swiadomo-
        sci wyznaniowej/manipulacja/ i obywatelskiej.Podatki to wyznaczenie "kary" za
        wiare,katolik ma brac z wyznania,to przywilej a nie obowiazek/takze finansowy/.
        • wraczek Nic nie zrozumiałem. 09.03.07, 09:47
          Seria haseł - jak z mównicy - zbyt mądrych jak dla mnie.
        • Gość: camel Re: Jak sądzisz, dlaczego nie wprowadzono... IP: 81.19.200.* 09.03.07, 10:18
          ja tez nie...

bo to jakos od tematu troche odeszlo..
        • lilimeye Re: Jak sądzisz, dlaczego nie wprowadzono... 09.03.07, 17:10
          >Podatki to wyznaczenie "kary" za wiare,katolik ma brac z wyznania,to przywilej
          a nie obowiazek/takze finansowy/.

Nie można w życiu tylko brać, trzeba też dawać, czy się to komuś podoba czy nie.
          Katolicyzm to także obrzędy i ktoś musi je obsługiwać, musi być miejsce, gdzie
          te obrzędy się odbywają, a to kosztuje.
          >
    • mika74 Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... 09.03.07, 10:23
      camel_3d napisał:

> Ello, wiec tak.
      > W Niemczech, podobnie jak w Poslce kosciol utrzymuje sie z podatkow wiernych.
      > Ale....to czy palci sie podatek czy nie, decyduja wierni. Jezeli
      > zadeklarujesz przynaleznosc do jakiegos kosciola, wutomatycznie z twojego
      > dochodu odciagany jest jakas kwota - w sumie mala. ..jakies 15€ rocznie..
      > czy
      > jakos tak.
      > Natomiast wystepujac z kosciola, nie placisz podatku. Dlatego tu kusciol ma
      > spore problemy finansowe.

Puknij sie w głowe. W Niemczech Kościół ma problemy finansowe???????
      Akurat od ksiazy tam pracujacych ma dokladnie odwrotne informacje.
      • wraczek Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... 09.03.07, 10:27
        Czyli jakie? Bo na razie jedynie rzuciłes inwektywą, która niczego do dyskusji
        nie wniosła.
      • Gość: camel Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... IP: 81.19.200.* 09.03.07, 10:46
        rznica jest kiedy sie tu meiszka i roznica jest kiedy sie czyta "Niedziele".

Wiele kosciolow jest zamykanych bo nie ma wiernych. Sporo kosciolow wynajmuje
        swoje pomieszczenia na roznego rozaju akcje (nie koniecznie religijne) zeby sie
        utrzymac.

mika..zanim cos napiszesz to sie dowiedz.

• yesamin Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... 09.03.07, 12:37
      O ile wiem, to w Niemczech jeśli się nie płaci na Kościół, to płaci się tyle
      samo na wybraną instytucję charytatywną - właśnie po to, zeby nie demotywować
      ludzi do przynależności wyznaniowej ściaganiem podatku tylko od wierzących.
      Tak jest ok, moim zdaniem.
      Bardzo bym się cieszyła, jakby w Polsce tak było, bo to by oznaczało też
      normalne opodatkowanie kościołów i pozwoliło poznać prawdziwą liczbę wiernych
      Kościoła Katolickiego. Ale właśnie z tych względów w Polsce tego nie wprowadzą.
      • Gość: camel Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... IP: 81.19.200.* 09.03.07, 16:29
        > O ile wiem, to w Niemczech jeśli się nie płaci na Kościół, to płaci się tyle
        > samo na wybraną instytucję charytatywną - właśnie po to, zeby nie demotywować

nie iwem, moja druga polowka wystapila z kosciola i nie placi na nic...
        moze to zalezy od landu.
    • Gość: Matylda Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... IP: 85.112.196.* 09.03.07, 13:03
      Fakt o którym chcę napisać miał miejsce zaraz po zmianach ustrojowych w Polce.
      Jedna z firm przeprowadzała rekrutację pracowników, których
      chciano "wyeksportować" do legalnej pracy w Niemczech. Kandydaci dostali do
      wypełnienia kwestionariusze, w których jeden z punktów dotyczył preferowanego
      wyznania. Wszyscy wpisali "wyznanie rzymsko-katolickie" ponieważ doszli do
      wniosku, że to zwiększa ich szanse na uzyskanie pracy. Wszak ateistów -
      komunistów nikt przecież nie będzie chciał zatrudnić. Niemiecki pracodawca nie
      mógł wyjść z podziwu nad religijnością Polaków do czasu...az okazało się, że
      dane o wyznaniu potrzebne są do odprowadzania podatku od wynagrodzenia. Wtedy
      wszyscy jak jeden mąż poprawili swoje kwestionariusze dochodząc do wniosku, że
      pieniędzy szkoda a Pan Bóg przecież nie obrazi się za takie malutkie
      sprzeniewierzenie. Tak więc podobny manewr w Polsce mógłby się dla Kościoła
      zakończyć tragicznie. Polak liczyć potrafi.
    • Gość: tomekjot Za komuny było fajnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:07
      Państwo finansowało naukę religi przy kościołach, decydowało kto ma zostac
      biskupem i proboszczem, decydowało jaki majątek ma mieć parafia itp. Zupełnie
      inaczej niż teraz
      • Gość: ? Re: Za komuny było fajnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:22
        > Państwo finansowało naukę religi przy kościołach,

Aleś palnął,hahahahaha....kiedy? gdzie? jak?
        • Gość: tomekjot wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:31
          Tak było przez cały czas PRL od momentu wyrzucenia religii ze szkół.
          • Gość: ? Re: wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:37
            To ty nie rób z siebie idioty,bo ja akurat uczyłem się religii w czasach
            komuny,ba dokładnie wiem jak wyglądała ta nauka,z czyich pieniędzy była opłacana
            i jakie państwo robiło trudności,tym których dzieci chodziły na religię.Dziecko
            drogie sprawdź fakty a potem pisz brednie.
          • 33qq Re: wez nie rób z siebie idioty 09.03.07, 13:47
            Wiara w bajki, jakie państwo, jaki kościół, bo na pewno to nie w Polsce było
            • Gość: tomekjot Re: wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:59
              Polecam ksiązkę H. Izdebskiego "Prawo wyznaniowe" rok wydania 1978. Jutro
              podam wam cytat odnosnie wynagradzania za katechezę w punktach katetechetycznych
              • Gość: ? Re: wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:41
                Ty jesteś bezczelny,chcesz mi mydlić oczy,książką wydana w 1978 r,w czasach
                komunizmu,i to prawdopodobnie wydaną tylko w celach propagandowych,bo jakoś tak
                dziwnie się składa,że to rok wybrania Polaka na stolice apostolską.I chcesz mi
                wmówić,że komuniści kochali katolików?Finansowali lekcje religii w
                kościołach?Może jeszcze budowali dzieciom salki katechetyczne,żeby miały się
                gdzie uczyć,i płacili księżom i zakonnicom pensje.Może powiesz,że jeszcze
                zachęcali ludzi do chodzenia do kościoła???Znasz historię Krzyża w Nowej
                Hucie...Daruj sobie...w swoje kłamstwa wierz sobie sam.
                • Gość: tomekjot Re: wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:45
                  To jest podrecznik akademicki, a płacili żeby mieć nad lekcjami religi kontrolę
                  co w tym dziwnego
                  • Gość: ? Re: wez nie rób z siebie idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 19:31
                    Owszem, to jest były podręcznik akademicki na studiach prawa .Ale niestety
                    komuniści nie płacili nikomu za lekcje religii i nijak to co jest tam napisane,
                    nie ma się do prawdy.Płacili owszem "towarzyszom" za kapowanie.Prawnik powinien
                    znać historię i co najważniejsze opierać się na faktach i dowodach.
    • Gość: Były emigrant Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:18
      Camel ...wielblądzie,naucz ty się wreszcie pisać poprawnie,bo tego bełkotu plus
      literówki i błędy rodem z zerówki to nie da się czytać.Zgrywasz wielkiego
      imigranta.Wstyd,...Polonia na zachodzie zawsze za punkt honoru uważała,ze
      powinna pisać i mówić w języku polskim poprawnie.

Od kiedy to w Niemczech się> palci <cokolwiek,
      >wutomatycznie<odciąga,jaki >kuscioł <ma problemy i kto płaci> podaki <.
      Wstydziłbyś się analfabeto.

Po drugie od kiedy to w Polsce płaci się podatek na kościół?
      • camel_3d Re:??? 09.03.07, 16:36

> Po drugie od kiedy to w Polsce płaci się podatek na kościół?

no gdybys byl taki inteligentny, za jakiego sie uwazasz, to domyslilbys sie ,
        ze kosciol dostaje od poanstwa kase, a nie z watykanu. A jak zapewne sie
        domyslsz, kaska owa pochodzi UWAGA..Z PODATKOW!!!! TATATATTA...SURPIRSE!!!!!
        proste prawda?

za to kolega, jak zwykle napisal na temat...
        postaram sie robic mniej literowek.
        • Gość: tomekjot Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:43
          a na co dostaje?
          • Gość: camel Re:??? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 18:59
            no wiesz, samochody sa drogie, almenty :) tez:)
        • Gość: Były emigrant Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:00
          camel_3d napisał:
          Po drugie od kiedy to w Polsce płaci się podatek na kościół?

Konkretnie proszę, na podstawie jakiej ustawy podatkowej, jeżeli już.

A jak zapewne sie
          > domyslsz, kaska owa pochodzi UWAGA..Z PODATKOW!!!! TATATATTA...SURPIRSE!!!!!
          > proste prawda?
          >
          > za to kolega, jak zwykle napisal na temat...
          > postaram sie robic mniej literowek.

Ha a co to jest SURPIRSE-???

SURPRISE-niespodzianka jeśli już wstawiasz jakieś słowo w obcym języku to naucz
          sie je pisać poprawnie.

Achtung !Achtung!Analphabet Camel

Camel dla mnie jesteś po prostu dyletantem i niedouczonym baranem.
          • Gość: camel Re:??? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 19:06
            > SURPRISE - -niespodzianka jeśli już wstawiasz jakieś słowo w obcym języku to
            naucz
            > sie je pisać poprawnie.

wiesz, literowki sie zadrzaja, szczegolnie kiedy sie pisze szybko...

> > za to kolega, jak zwykle napisal na temat...
            > > postaram sie robic mniej literowek.
            >
            > Ha a co to jest SURPIRSE-???

no przeciez napisalem, ze sie postaram...wlasnei zaczalem sie starac..ale i tak
            sie zdarzyla..no trudno.

> Achtung !Achtung!Analphabet Camel

moze zobacz co znaczy to pojecie? rozumiem, ze to miala byc forma zartu..taki
            polski zart..ha ha ha

> Camel dla mnie jesteś po prostu dyletantem i niedouczonym baranem.

a co mnie to obchodzi?

ale chyba wole byc niedouczonym baranem niz chamowatym polockiem, za ktorego
            cie niestety uwazam...

hheee... tak piesz wileu polakow z anglii:) i strasznie mi sie ta pisownia
            podoba:) to pewnie od siurprezy....
            • Gość: Były emigrant Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:17
              Jak zwykle camel odszczekujesz się jak nie przymierzając ...pies.Byle szczekać...
              Cóż,psy szczekają,karawana idzie dalej...
              • Gość: camel Re:??? IP: 81.19.200.* 12.03.07, 10:32
                oo..znow polocek..tylko pod innym nickiem..witaj... kundlu
            • Gość: Były emigrant Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:32
              Gość portalu: camel napisał(a)
              > hheee... tak piesz wileu polakow z anglii:) i strasznie mi sie ta pisownia
              > podoba:) to pewnie od siurprezy....

siurpryza- przest. staropolskie- niespodzianka.

Etymologia francuska-surprise -zaskoczenie,zdumienie- od -surprendre -zaskoczyć,
              przydybać,zdziwić

Na forum chwaliłeś się,że twoja rodzina posiadała pałac którego dzisiejsze
              władze nie chcą ci wrócić,bo rzekomo(sic!!!)jest za duży.Sugerowałeś tym,ze
              pochodzisz z tzw.lepszej sfery,czyli rodziny z tradycjami.
              Camel jesteś niewiarygodnym mitomanem.Twoja rodzina miała pałac,a nie zadbała o
              twoje wykształcenie?Ty nie znasz nawet podstaw j.francuskiego...!!!Śmieszny i
              żałosny jesteś.
              • Gość: camel Re:??? IP: 81.19.200.* 12.03.07, 10:34

> Camel jesteś niewiarygodnym mitomanem.Twoja rodzina miała pałac,a nie zadbała
                o
                > twoje wykształcenie?Ty nie znasz nawet podstaw j.francuskiego...!!!Śmieszny i
                > żałosny jesteś

nie, nie znam francuskiego. nawet podstaw.
                za to ty znasz dobrze polska kulture chamowatosci. to chyba rodzina zadbala o
                to, zebys byl prawdziwym chamowatym polockiem. pewnei jestes im wdzieczny.
              • Gość: camel poza tym kundlu... IP: 81.19.200.* 12.03.07, 10:39
                jak juz nie masz co pisac to moze po prostu nie pisz. Albo przynajmniej
                podpisuj sie stalym nickiem. Jakies kompleksy masz? byly emigranci, kontrakt na
                budowie ci sie skonczyl co tak skamlesz?

• Gość: Były emigrant Re: poza tym kundlu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 10:55
                  Tak...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że w Niemczech jest
                  tylu idiotów.
                  Camel jesteś żałosny...w swoim prostactwie.
                  • Gość: camel Re: poza tym kundlu... IP: 81.19.200.* 12.03.07, 11:03
                    > Tak...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że w Niemczech jest
                    > tylu idiotów.

nie udawaj inteligentnego. to zdanie pbrzmi w oryginale nieco inaczej...wiec
                    moze sie chociaz nie osmieszaj polocku.
                    Rownei dobrze moglbym napisac to samo tylko zamias "w Niemczech" napisac " W
                    Polsce"...

> Camel jesteś żałosny...w swoim prostactwie.

Za to ty bylszczysz tu swoja polska "cultura" rodem z pcimia i lrp..
                    emigrant z bozej laski....

• Gość: Były emigrant Re: poza tym kundlu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 11:07
                      > nie udawaj inteligentnego. to zdanie pbrzmi w oryginale nieco inaczej...wiec
                      > moze sie chociaz nie osmieszaj polocku.

Ach camel... ,a jak brzmi w oryginale tenże wpis.Masz okazję zabłyszczeć...
                      Dawno mnie nikt tak nie ubawił jak ty...
                      • Gość: camel Re: poza tym kundlu... IP: 81.19.200.* 12.03.07, 11:44
                        wiesz... dalsza rozmowa (choc to nie mozna nazwac rozwmowa) z toba bedzie dla
                        mnie oznaczala znizenie sie do twojego poziomu. wiec sobie daruje...

odpisz jeszcze cos, zeby udowodnic ze sie nie myle, co do twojej chamkowatosci
                        i dajmy sobie spokoj.

• chwila.pl Jak zwykle camel... 09.03.07, 13:22
      jestes nieprzygotowany...
      Inicjujesz wątek, a nawet nie zadałeś sobie trudu, by sprawdzić informacje. O
      koszmarnym niechlujstwie w pisowni, przyprawiającym o ból zębów, nie wspominając...
      To tyle tytułem czepialstwa...

Ad rem
      Cytuję stosowny przepis prawa podatkowego w Niemczech
      Podatek kościelny
      Podatek ma służyć zapewnieniu środków na realizację zadań kościoła. Stawka
      podatku jest zróżnicowana w zależności od kraju związkowego i waha się pomiędzy
      8% i 9% należnego podatku od dochodu. Podatek kościelny potrącany jest tylko w
      przypadku deklaracji o przynależności do kościoła, który pobiera podatek.
      Zatem kwotę 15 euro, z tytułu podatku kościelnego, możesz między bajki włożyć.
      Suma rzeczywistego podatku jest dużo,duuuuużo większa, co zmienia zasadniczo
      wagę problemu.

camel_3d napisał:

> Jezeli
      > zadeklarujesz przynaleznosc do jakiegos kosciola, wutomatycznie z twojego
      > dochodu odciagany jest jakas kwota - w sumie mala. ..jakies 15€ rocznie..
      > czy jakos tak.

Oczywiście, że ta nieścisłośc nie uniemozliwia dyskusji na temat podatku, jest
      jednak punktem zwrotnym. Chodzi o zupełnie inne pieniądze....
      • Gość: tomekjot Re: Jak zwykle camel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:32
        chodzi oczywiscie o procenty od podatku należnego do skarbówki, a nie jakiś
        dodatkowy
        • chwila.pl Re: Jak zwykle camel... 09.03.07, 13:38
          Gość portalu: tomekjot napisał(a):

> chodzi oczywiscie o procenty od podatku należnego do skarbówki, a nie jakiś
          > dodatkowy

Oczywiście, od podatku dochodowego, czyli, jak wolisz to nazwać, należnemu
          urzędowi skarbowemu.
          • 33qq Re: Jak zwykle camel... 09.03.07, 13:50
            W związku z tym cóż zmienia ta kwota?
      • camel_3d Rchwila.pl..co ty bredzisz???? 09.03.07, 16:40
        > 8% i 9% należnego podatku od dochodu.

chyba w Iranie lub Polsce:) ty msylisz, ze ktos by tu przeznaczyl 8% dochodu na
        kosciol? zapomniej. Mi odciagaja jakies 7€.. i bynajmniej ni ezarabiam 100€ :))

>Podatek kościelny potrącany jest tylko w
        > przypadku deklaracji o przynależności do kościoła, który pobiera podatek.

to sie zgadza..no i przeciez WLASNIE TO NAPISALEM...klopoty ze zrozumieniem
        tekstu?

> Zatem kwotę 15 euro, z tytułu podatku kościelnego, możesz między bajki włożyć.
        > Suma rzeczywistego podatku jest dużo,duuuuużo większa, co zmienia zasadniczo
        > wagę problemu.

a ty uwazasz, ze jak ktos zarabia 2000 to mu 160 na kosciol odciagaja? ty sie
        puknij w glowe.. i to very mocno.

>
        > camel_3d napisał:
        >
        > > Jezeli
        > > zadeklarujesz przynaleznosc do jakiegos kosciola, wutomatycznie z twojego
        >
        > > dochodu odciagany jest jakas kwota - w sumie mala. ..jakies 15€ roc
        > znie..
        > > czy jakos tak.
        >
        > Oczywiście, że ta nieścisłośc nie uniemozliwia dyskusji na temat podatku, jest
        > jednak punktem zwrotnym. Chodzi o zupełnie inne pieniądze....
        • Gość: chwila.pl Trochę kultury, mniej pieniactwa, please... IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:01
          camel_3d napisał:

> > 8% i 9% należnego podatku od dochodu.
          >
          > chyba w Iranie lub Polsce:) ty msylisz, ze ktos by tu przeznaczyl 8% dochodu
          > na kosciol? zapomniej. Mi odciagaja jakies 7€.. i bynajmniej ni ezarabiam 1
          > 00€ :))

Takie są przepisy, z którymi wypadałoby się zapoznać.
          Natomiast nie obchodzi mnie ani Twoja pensja, ani też Twój stosunek do tej
          kwestii. Życzę sobie natomiast kulturalnego słownictwa na forum...

> a ty uwazasz, ze jak ktos zarabia 2000 to mu 160 na kosciol odciagaja? ty sie
          > puknij w glowe.. i to very mocno.

Podatek kościelny naliczany jest od PODATKU DOCHODOWEGO, nie od PENSJI!!!
          • Gość: Jan Re: Trochę kultury, mniej pieniactwa, please... IP: *.versanet.de 09.03.07, 20:18
            www.vielhauer-eggner.pl/publikacje/prawo_podatkowe/podatki_pozostale.htm
            Czyli zarabiajacy rocznie 30 000 euro brutto,bedacy glownym zywicielem rodziny z klasa podatkowa 3 placi na rok 1634 euro podatku dochodowego i 130,72 euro podatku koscielnego - czyli ok.11 euro na miesiac.
            www.kgo.de/steuerrechner.html
            • Gość: chwila.pl Re: Trochę kultury, mniej pieniactwa, please... IP: *.chello.pl 09.03.07, 20:37
              Gość portalu: Jan napisał(a):

> www.vielhauer-eggner.pl/publikacje/prawo_podatkowe/podatki_pozostale.htm
              > Czyli zarabiajacy rocznie 30 000 euro brutto,bedacy glownym zywicielem rodziny
              > z klasa podatkowa 3 placi na rok 1634 euro podatku dochodowego i 130,72 euro po
              > datku koscielnego - czyli ok.11 euro na miesiac.
              > www.kgo.de/steuerrechner.html

Dokładnie tak.
              A swoja drogą, żeby w Polsce były takie niskie podatki dochodowe, możemy tylko
              pomarzyć. Na podstawie cytowanego przeze mnie przykładu, zaczerpnietego z
              autentycznego sprawozdania ZUS mojej kuzynki wynika, że podatki dochodowe są u
              nas dwukrotnie wyższe, niestety...
              • Gość: camel Re: Trochę kultury, mniej pieniactwa, please... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 19:41
                > Dokładnie tak.
                > A swoja drogą, żeby w Polsce były takie niskie podatki dochodowe, możemy tylko
                > pomarzyć. Na podstawie cytowanego przeze mnie przykładu, zaczerpnietego z
                > autentycznego sprawozdania ZUS mojej kuzynki wynika, że podatki dochodowe są u
                > nas dwukrotnie wyższe, niestety...

a jakos zycia dwukrotbie nizsza....cos jest nie tak....
    • chwila.pl Wstępne oszacowanie 09.03.07, 13:52
      Załóżmy że:
      - podatek koscielny zostanie wprowadzony w Polsce.
      - podatek stanowić będzie 8% podatku dochodowego, podobnie jak w Niemczech.
      - obliczamy podatek osoby, której miesięczna pensja wynosi 2800 zł.
      - dla uproszczenia rachunku, osoba ta nie bedzie miała dodatkowych dochodów.
      Obliczony podatek to kwota circa about 270 zł.
      • 33qq Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 13:57
        I co w związku z tym?
      • 33qq Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 13:58
        skoro i tak i tak tę kwotę będzie trzeba zapłacić, to tym bardziej kościołowi
        powinno zależeć na tym dodatkowym źródle finansowania
        • chwila.pl Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 14:12
          33qq napisał:

> skoro i tak i tak tę kwotę będzie trzeba zapłacić, to tym bardziej kościołowi
          > powinno zależeć na tym dodatkowym źródle finansowania

Pod warunkiem, że bedzie to stanowić dodatkowe źródło finansowania, bo jeśli
          jedyne, to obawiam się, że nie satysfakcjonujące...
          • 33qq Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 14:19
            Dodatkowe, to oczywiste, wyobrażasz sobie mszę bez tacy lub jakiekolwiek
            świadczenia kościelne bez opłat?
            • chwila.pl Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 14:29
              33qq napisał:

> Dodatkowe, to oczywiste, wyobrażasz sobie mszę bez tacy lub jakiekolwiek
              > świadczenia kościelne bez opłat?

Zgodnie z zasadami podatku kościelnego, tego typu opłaty musiałyby zostac
              wyeliminowane. Takie są zasady gry.
              Mówiąc o dodatkowym zasilaniu finansowym, miałam radzej na myśli dotacje z
              budżetu państwa.

• 33qq Re: Wstępne oszacowanie 09.03.07, 21:47
                No na takie bezeceństwa to się kościół zgodzić nie może!
      • camel_3d chwila nie bredz! 09.03.07, 16:51

> - podatek stanowić będzie 8% podatku dochodowego, podobnie jak w Niemczech.

ty sie zastanow co piszesz.... 8%... HEHEHEHE..ale jazda:)))
      • camel_3d twoje wstępne oszacowanie jest do kitu..:)) 09.03.07, 16:53
        8% od dochodu...... zastanow sie co piszesz chlopak..skad ty masz takie
        informacyje? :))
        • tomekjot chwila sie pomyliła 09.03.07, 16:56
          pisała o części podatku a wyliczyła od dochodu. Pomyliła sie o co najmniej 10
          razy za dużo
          • Gość: chwila.pl Niestety, tu nie ma błedu... IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:10
            tomekjot napisał:

> pisała o części podatku a wyliczyła od dochodu. Pomyliła sie o co najmniej 10
            > razy za dużo

Musze Cię zmartwić, nie pomyliłam się.
            Nie chciałam tylko przytaczać szczegółowych rachunków. Ale skoro podważasz
            wiarygodność informacji, proszę bardzo, przytoczę je:
            - roczny dochód wynosi 34781.40,
            - podatek dochodowy 3383,
            - 8% podatku dochodowego stanowi 270.64.
            Tak się składa, że jestem matematykiem i chociaż matematyka wyższa ma z
            rachunkami niewiele wspólnego (wyjatek stanowi algebra i statystyka) to liczyć
            umiem.
            • Gość: tomekjot Re: Niestety, tu nie ma błedu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:12
              To się zgadz, myslałem że podawałaś wyliczenia w skali miesiąca. przepraszam
              • troche_inny Re: Niestety, tu nie ma błedu... 09.03.07, 17:14
                Dochodowy sie raczej rocznie placi.. :P
                • Gość: chwila.pl Re: Niestety, tu nie ma błedu... IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:22
                  troche_inny napisał:

> Dochodowy sie raczej rocznie placi.. :P

I własnie wyliczona przeze mnie kwota podatku kościelnego jest w skali roku.
                  Oczywiste jest, że będzie ona zróżnicowana w zależności od dochodów danej osoby.
                  I żeby postawic kropkę nad i, tak by camel zrozumiał, jest wprost proporcjonalna
                  do dochodów.
            • camel_3d jest blad...i to big 09.03.07, 17:26
              gdyby twoje wyliczenia byly prawdziwe to mialbym 250€ pdatku na kosciol na
              papierze o zarobkach. a mam 60.... zobacz swoj swistek.
            • camel_3d no toak to masz racje.... 09.03.07, 17:28
              8% od podatku dochodowego..a nie jak napisalas wczesniej od dochodu..a to
              roznica..

no to ja prawie 700€ place...wypisuje sie..
              • troche_inny Re: no toak to masz racje.... 09.03.07, 17:34
                Jezeli dobrze to rozumiem to nic nie placisz.. Jezeli ty nie znaznaczysz ze na
                kosciol to na co to idzie na NPD? :P
                • Gość: camel Re: no toak to masz racje.... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 18:58
                  no wlasnie place..i to jest najgorze.. nigdy nie zworlem uwagi ile.. i
                  zaczynajac ten watek tez nie...
                  za to w trakcie zobaczylem, ze place 64€ miesiecznie...

wiezs...wole na npd niez na lpr:)
              • Gość: chwila.pl Re: no toak to masz racje.... IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:36
                camel_3d napisał:

> 8% od podatku dochodowego..a nie jak napisalas wczesniej od dochodu..a to
                > roznica..
                >
                > no to ja prawie 700€ place...wypisuje sie..

Nie doczytałes spokojnie, nie zrozumiałeś i się gorączkujesz.
                Cały czas piszę o podatku od dochodów.

PS A epitety zostaw dla siebie!

• Gość: camel Re: no toak to masz racje.... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 19:08
                  > Nie doczytałes spokojnie, nie zrozumiałeś i się gorączkujesz.
                  > Cały czas piszę o podatku od dochodów.

> PS A epitety zostaw dla siebie!

alez ja nie mam ochoty obrzucac cie epitetami..przyzneje ze byl piatek, bylem
                  padniety i wogole...
                  i przyznaje ze masz racje.. i przyzneje, ze place za duzo i musze sie z tej
                  instytucji wypisac.
                  • Gość: ni nie rozumiwesz Re: no toak to masz racje.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 07:44
                    Przecież czy się wypiszesz czy nie to i tak bedziesz płacił tyle samo
                    • camel_3d Re: no toak to masz racje.... 12.03.07, 08:10
                      nie.

bede mial o 700€ rocznie wiecj w kieszeni.
                      • Gość: tomekjot A własnie że fiskus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:20
                        • Gość: camel A własnie że co? IP: 81.19.200.* 12.03.07, 12:52
        • troche_inny Re: twoje wstępne oszacowanie jest do kitu..:)) 09.03.07, 17:09
          www.vielhauer-eggner.pl/publikacje/prawo_podatkowe/podatki_pozostale.htm
          Moze miec troche racji.. Malo cos zarabiasz Camelu w takim ukladzie :P
          • Gość: camel Re: twoje wstępne oszacowanie jest do kitu..:)) IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 19:14
            no juz przyznalem ci racje..mea culpa...
        • Gość: chwila.pl Re: twoje wstępne oszacowanie jest do kitu..:)) IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:13
          camel_3d napisał:

> 8% od dochodu...... zastanow sie co piszesz chlopak..skad ty masz takie
          > informacyje? :))

Ze źródła, dziewczynko, ze źródła...
          • Gość: chwila.pl I nie od dochodu, tylko od pod. dochodowego!!! IP: *.chello.pl 09.03.07, 17:15
            • camel_3d no juz zalapalem... 09.03.07, 17:30
              jest piatek:))

no od poadaku dochodowego to tak..

wlansie wyliczylem, ze wale 700€ na rok... wypisuje sie z tej instytucji.
    • wraczek Babcie jeszcze długo po wprowadzeniu podatku... 09.03.07, 14:33
      ...biegałyby z kopertkaimi dla księdza dobrodzieja. Trudno je za to winić, ale
      nasz kler stratny by na tym interesie nie był.
    • seth.destructor Podatek to absurd! 09.03.07, 15:13
      Z podatkow utrzymuje sektory zycia panstwowego, a wiec kulture, nauke, sluzbe
      zdrowia itd. Kosciol do nich nie nalezy, to dlaczego ktos mialby placic podatek
      od tego, ze jest wierzacy?

Widze to inaczej. Kosciol wykonuje uslugi, ktore powinny miec jasny cennik i od
      tych uslug mozna placic podatek, tak jak fryzjer czy slusarz, ktorzy tez
      wykonuja usluge. Np. msze, pogrzeby, sluby chrzciny - za to wszystko sie placi.

Jednoczesnie nie widze mozliwosci ani sensu opodatkowania dochodow z tacy - w
      koncu co ludzie robia z wlasnymi pieniedzmi to ich sprawa, ajk chca wrzucic do
      koszyka, ich sprawa. Gdyby za msze byly bilety czy cos takiego, mozna by cos
      pomyslec na ten temat.

No i pracownicy kosciola tez powinni miec odciagany podatek od wynagrodzenia
      tak jak inni pracujacy.
      • Gość: camel Re: Podatek to absurd! IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 19:12
        > Z podatkow utrzymuje sektory zycia panstwowego, a wiec kulture, nauke, sluzbe
        > zdrowia itd. Kosciol do nich nie nalezy, to dlaczego ktos mialby placic
        podatek
        >
        > od tego, ze jest wierzacy?

no przeciez i tak placisz podatki, z ktorycz jakas tam drobna czesc otrzamoje
        kosciol w polsce i to nie ma znaczenia czy jeses wierzacy czy nie.

> Widze to inaczej. Kosciol wykonuje uslugi, ktore powinny miec jasny cennik i
        od
        >
        > tych uslug mozna placic podatek, tak jak fryzjer czy slusarz, ktorzy tez
        > wykonuja usluge. Np. msze, pogrzeby, sluby chrzciny - za to wszystko sie
        placi.

czy msilisz ze z tego mozna by bylo to wszystko utrzymac? lacznie z
        samochodami, budynkami..no i nowe koscioly trzeba budowac:)
        • seth.destructor Re: Podatek to absurd! 12.03.07, 19:20
          Sluchaj, ale wierni danego kosciola niech go utrzymuja. Jak nie utrzymuja to
          niech mierza sily na zamiary i nie buduja kosciolow, na ktorych ich nie stac.

A co do moich podatkow. Ja np. zgodzilbym sie, zeby z nich szlo na utrzymanie
          zabytkowych kosciolow, remonty czy cos takiego. W koncu jak jestem w jakims
          miescie i chce poogladac zabytki, to sa one przede wszystkim sakralne.
    • 666kgb Re: gyby Polacy palcili podatek na kosciol.... 09.03.07, 16:06
      to byli bysmy ostatnim państwem w europie pod względem ilosci kleryków !!!
    • hymen Dwie sprawy Camel 12.03.07, 10:40
      W Polsce kościół nie utrzymuje się z podatków.
      Siłą sprawczą i kompetentną stroną od struktury podatków jest parlament, nie
      kościół. Polski episkopat oficjalnie wyraził stanowisko, że sprawy finansowe na
      poziomie relacji kościół państwo powinny być uporządkowane.
      • Gość: camel Re: Dwie sprawy Camel IP: 81.19.200.* 12.03.07, 10:48
        zdaje sie ze ostatnie 40 mln na budowe swiatyni opatrznosci (czy 20??) byly
        wlasnie z budzetu panstwa? czyz nie tak?
        skoro kosciol nie utrzymuje sie z podatkow..to skad ma pieniadze? myslisz, ze
        to na tace wytstarczy na budowe tylu nowych kosciolow?

widze, ze sie w koncu swoim nickiem podpisales..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka