Dodaj do ulubionych

samotność na starość

15.03.07, 09:11
zbliża się termin rozliczania podatków za 2006 r. Ze wszystkich stron atakują
nas reklamy, informacje o potrzebach dzieci czy osób niepełnosprawnych. A nikt
nie mówi głosno o potrzebach osób starszych. Jest kilka fundacji, które
opiekują sie osobami starszymi, nie pozwalają na zycie w samotności. Może
część osób, które zastanawiają się dla kogo przeznaczyć 1% swoich dochodów
wspomogą te fundacje.

www.malibracia.org.pl/

Obserwuj wątek
    • Gość: mloda kpina? IP: *.chello.pl 15.03.07, 11:39
      przperasam bardzo, ale od zawsze mowi sie o potrzebch ludzi starszych: o
      niskich emryturach, drogich lekach, domach starcow, gdzie staruchami sie
      pomiata. Jak nie ma o czym mowic, to mowi sie o staruchach: emeryci
      najbedniejsi, dla emerytow tansze leki, emeryci w niegodnych warukach, wyrodne
      rodziny starszych ludzi. Wszystkie kampanie bazuja na podwyzce emerytor
      staruchom! A czy moze ktos zainteresowal sie, ile taki dziad pobiera emerytury?
      He? Znam 3 dziadow-jeden zasluzony wojowniik z AK: 1900zl-dodatkami
      komatanckimi, drugi-popracowal lak kilkanascie(trafil na swoj czas) 1400zl,
      trzeci-zwykly staruch-sasiad -1350zl. I co, to malo?
      A na co to idzie? Na przemysl farmaceutyczny, by podtrzymac watle zdrowie
      starucha, albo na to, ze takiego dziada nabierze oszust przebrany za
      listonosza! Po prostu kpina!
      Emerytury nie sa male, a dzadow nam przybywa, nawet rozrod jest przez nich
      zdominowany-boKTOS MUSI PRACOWAC NA ICH WYSOKIE EMERYTURY, najlepiej niech to
      bedzie mlody- odbierze sobie na starosc..
      • Gość: Matylda Re: młoda i niestety głupiutka jak kanarek... IP: 85.112.196.* 15.03.07, 12:35
        Mam nadzieję, że sama zauważysz swoje chamstwo i przeprosisz tych ludzi. Jeśli
        nie to znaczy, że nie zasługujesz na odpowiedz ale trudno.
        Moja matka przepracowała prawie 40 lat, z czego większość czasu na kierowniczym
        stanowisku. Miała pracę bardzo odpowiedzialną i pochłaniającą wiele energii i
        czasu "po pracy". Jej emerytura wynosi 986 zł, z czego zdaje sie 150 zł to
        dodatek pielęgnacyjny wypłacany obligatoryjnie ludziom powyżej 75 roku życia.
        Całe szczęście, że może mieszkać z nami bo gdyby mieszkała sama to chyba nie
        stać by jej było na utrzymanie nawet kawalerki. Pracując na Ich emerytury nie
        robisz tym ludziom żadnej łaski. Wręcz przeciwnie, to jest Twój obowiązek
        ponieważ w ten sposób spłacasz Im dług wdzięczności. Przecież to Oni pracowali
        kiedyś na emerytury Twojego pradziadka i prababci. Gdyby te pieniądze mogli
        odkładać na koncie to teraz byliby bogatymi ludzmi. Tak więc nie marnuj czasu
        (bo pewnie jesteś w pracy) tylko do roboty i pospiesz się, żeby listonosz miał
        co przynieść mojej mamie 20.03. !
        • Gość: Marcin Re: młoda i niestety głupiutka jak kanarek... IP: *.chello.pl 21.03.07, 00:39
          Mojemu dziadkowi i babce odebrano folwark, fabrykę, place... Gdyby "oni" nie
          zabrali naszej rodzinie tego wszystkiego, to dzisiaj byłbym b. bogatym
          człowiekiem. Na szczęście muj ojciec był zaradnym facetem, a ja poszedłem w jego
          ślady. On opiekował sie dziadkami, a ja opiekuję się nim... Nasza rodzina radzi
          sobie sama. Mamy tylko do "nich" prośbę, żeby nam nie przeszkadzali. I niech mi
          nikt nie mówi o sprawiedliwości społecznej. Za stary jestem, żeby w nią wierzyć.
          • Gość: mloda Re: młoda i niestety głupiutka jak kanarek... IP: *.chello.pl 21.03.07, 08:48
            Mojego dziadka zmusili do wpyrzedazy ogromnego majatku, reszte zabrali. Takie
            byly czasy i nie ma co do tego wracac. Co nie zmenia dzisiajszej sytuacji.
      • Gość: brum mloda IP: *.chello.pl 15.03.07, 16:09
        Cierpisz na wściekliznę macicy, to taka choroba.
        Idź się leczyć.
        Dziś nienawidzisz starych ludzi, jutro rudych, pojutrze niskich,......., w końcu
        samej siebie i się powiesisz.
    • bystra_26 merytorycznie 15.03.07, 13:25
      Niestety ekonomicznie, choć niezamierzenie, to właśnie obciążenia pensji
      obecnie pracujących opóźniają zakładanie rodzin przez młode pokolenie i
      ograniczenie liczby dzieci. Wolałabym te pieniadze, które idą na wszystkie
      składki przeznaczyć na moje dzieci, na to, żeby mieć swoje mieszkanie, na
      inwestowanie na własny rachunek.

Znaczna tych obciążeń idzie do ZUSu, który wypłaca z nich bieżące emerytury.
      Niesprawiedliwość jest w tym, że pokolenie emerytów nie oddawało na ZUS itp
      tyle, co młodzi dzisiaj oraz mogło liczyć na komunalne mieszkania. W latach
      1950-80 jednego emeryta utrzymywało ponad 10 pracujących osób, dzisiaj ok. 2,
      bezrobocie też wówczas było dużo niższe.

Jak młode pokolenie dozyje starości, to z ZUS dostanie pomimo lat płacenia
      składek OKRAGŁE ZERO, bo ZUS moje pieniądze wydaje na dzisiejsze świadczenia i
      nie inwestuje, by mi zapewnić emeryturę (II filar nie dostaje tylko część moich
      składek), a przyszłe młode pokolenie będzie jeszcze mniejsze liczebnie i za
      pracą, z której go państwo nie okrada w postaci róznych składek od pensji,
      wyjedzie za granicę.

Pokolenie 50-ciolatków, którzy dzieci już odchowali i jeszcze coś z ZUSu
      zostaną, powinno popatrzeć też jeszcze dalej niż do własnej emerytury!
      • Gość: mloda hmm IP: *.chello.pl 15.03.07, 13:57
        dzieki bogu nie pracuje, nie musze i chyba nie dla tego kraju
        a Twoja matka..hmmm, kierwonicze stanowsiko..
        wiesz, wyksztalcenie zawodowe wtedy nie doprawadzalo do emerytury pozwzej-juz
        teraz 1000zl
        ciesz sie ze ma tyle
        a 40lat-to tyle ile teraz wszyscy muszą przperacowac
        i nie krytykuj mnie, bo jak na jej potrzeby-to jest spora nadwyzka...
        pewnie glosowala na pis, bo na kogo taki ktos glosowac moze
        ehhhhhhh
        • pyorunochron hmm, mloda wariatka 19.03.07, 00:17
          Gość portalu: mloda napisał(a):

> dzieki bogu nie pracuje, nie musze i chyba nie dla tego kraju
          > a Twoja matka..hmmm, kierwonicze stanowsiko..
          > wiesz, wyksztalcenie zawodowe wtedy nie doprawadzalo do emerytury pozwzej-juz
          > teraz 1000zl
          > ciesz sie ze ma tyle
          > a 40lat-to tyle ile teraz wszyscy muszą przperacowac
          > i nie krytykuj mnie, bo jak na jej potrzeby-to jest spora nadwyzka...
          > pewnie glosowala na pis, bo na kogo taki ktos glosowac moze
          > ehhhhhhh

Oczywiscie, ze taniej by bylo wykonywac eutanazje na wszystkich, ktorzy dozyli
          wieku emerytalnego. Tak samo jak zlamiesz reke, albo dostaniesz zapalenia
          wyrostka robaczkowego, taniej bedzie cie zeutanazowac, bo leczenie jest drogie,
          a jeszcze nie daj Boze wskutek komplikacji mozesz stac sie rencistka.
    • Gość: jagaml Re: samotność na starość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 13:57
      jestem przerazona nienawiścią jaka zieje z postu młodej. Niestey nie można tu
      mówić "młoda i głupia", raczej niewychowana, chamska. Młoda nie wzięła się
      znikąd. Ma rodziców, dziadków. Czy oni też zasługują na kpinę. Czy oni też są
      "dziadami". Nie chciałabym mieć takiej córki. A może właśnie przez takie dzieci
      jest tyle starych osób samotnych. Oni nie wołają o pieniądze, oni proszą o
      rozmowę, wspólne wyjście do parku czy do teatru. I to każdy z nas może oferować
      • Gość: mloda hmmmmmm IP: *.chello.pl 15.03.07, 14:03
        w swoim poscie nie prosilas o spacer, nie prsilas o rozmowe
        prosilas o pieniadze
        i to nie chamstwo, nie brak dizadkow, ojcow i czego tam jeszcze

to po prostu spojrzenia na sytuacje, sytuacje wlasnie mlodych, ktorym duzo
        wiecej potrzeba, bo zaczynaja i wszystko przed nimi
        • Gość: beti23 Re: hmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:18
          Młoda ja też jestem młoda (23 lata) studiuję i pracuję na siebie, ale do głowy
          by mi nie przyszło napisać czy choćby pomyśleć tak jak Ty. Też dużo nie zarabiam
          i wiem, że ciężko teraz ma nasze pokolenie, ale to co wypisujesz to chyba jakaś
          tania prowokacja. Chcesz mi powiedzieć, że emeryci mają mniejsze żołądki i 800
          złotych to za dużo ?? Chcesz powiedzieć, że emeryci mniej płacą za mieszkanie,
          prąd i inne opłaty ?? Chcesz powiedzieć, że nie mają prawa do normalnego życia w
          normalnym kraju, gdzie mogliby normalnie za swoją ciężko przez lata wypracowaną
          emeryturę zwiedzić inne miasta lub kraje ?? (tak jest w normalnych krajach).
          Chcesz powiedzieć, że Twoi rodzice urodzili się tylko po to aby Cię wychować,
          dać wykształcenie i inne rzeczy, a teraz kiedy jesteś już dorosła to nawet 800
          złotych im się nie należy ?? Wyznawaj taką politykę dalej i nie zdziw się kiedy
          Twoje dzieci i wnuki Ciebie też będą miały za pasożyta, no chyba że nie będziesz
          miała potomstwa to całą swoją emeryturę przeznaczysz na przyjemności i zobaczysz
          jakie to są kokosy (o ile takie świadczenie będzie Ci przysługiwać, bo z tego co
          napisałaś nie pracujesz, więc nie pisz w imieniu młodych, że utrzymują starych,
          bo Ty akurat nie masz z tym nic wspólnego).
          • Gość: mloda Re: hmmmmmm IP: *.chello.pl 15.03.07, 14:36
            Chce powiedziec, ze chce pracowac na siebie. I nie obchodzi mnie, ze moje babki
            i prabaki pracowaly na nich, bo to nie ja. I chce powiedziec, ze nie pracuje,
            bo sie ucze-i pracowac nie musze, i jest to przykre ze musisz pracowac.
            Domylslsam sie jednak, ze nie sa to studia stacjonarne-wiec sie nie dziwie i
            nie mam na mysli studuiow na wyzszych uczelniach gotowania na gazie, tylko o
            tych noramalnych!

Emerycie nie maja Twoich potrzeb, emeryci nie chodza do pracy, (nie kupuja co
            miesiac biletu, nie placa kolosalnych rachunkow za mieszkania, prady, gazy,
            telefony-przeciez sa z reguly samotni!, nie funduja sobie nowych ubran-bo i po
            co, siedza w domu i kto ich ma ogladac?), maja dorosle dzieci-same na siebie
            zarabiajace.
            Wydatki emerytow sa duzo, duzo mniejsze, niz tych ktorzy zyja normalnym tokim
            zycia. Z moich obserwacji wynika, ze emeryci przetapiaja swoje pieniadze, ze
            niejedokrotnie wydaja na rzeczy, ktore nie przesadzaja o ich przezyciu: a to
            grosik za nedzny medalik z Lichenia, a to lek-a noz sie przyda, na urojony
            bool.
            Biedy emeryt to stereotyp. I mam nadzieje, ze ktos wreszcie zacznie z nmi
            walczyc..
            • Gość: beti23 Re: hmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:51
              Moim zdaniem to nie jest przykre, że muszę pracować (choć tak naprawde nie muszę
              tylko chcę) i bynajmniej nie uczę się w Wyższej Szkole Tańca Góralskiego czy
              innym badziewiu Masz rację nie są to studia stacjonarne (takie też sobie
              wybrałam, bo właśnie chciałam pracować). A Ty się uczysz w liceum czy jeszcze w
              gimnazjum ?? A może stacjonarne studia hmm ?? Chociaż o to raczej, wybacz,
              szczerze Cię nie podejrzewam.

Emeryci wcale nie mają mniejszych potrzeb .... kupuja lekarstwa bo w tym wieku
              zdrowie już nie jest takie samo jak Twoje czy moje.
              Każdy ma prawo do tego aby ładnie się ubrać, coś dobrego zjeść czy zwiedzić inne
              miasto lub kraj. Jeśli kupują medalik z Lichenia to znaczy, że mają taką
              potrzebę (tak swoją drogą ktoś zagląda Ci do Twoich prywatnych rzeczy i neguje
              każdy Twój jakże niepotrzebny zdaniem emeryta kosmetyk ??)
              Każdy człowiek ma prawo za swoje ciężko wypracowane pieniądze kupić co zechce i
              żyć w dogodnych warunkach. Ty nawet nie wiesz, że za 800 złotych utrzymać się
              (nie prawda, że emeryci płacą niski czynsz i inne opłaty) jest bardzo ciężko. Ja
              mam więcej niż te 800 nawet sporo więcej i na same moje przyjemności nie zawsze
              mi starcza. Podziwiam ludzi (emerytów czy też nie), którzy potrafią się za to
              utrzymać. Z resztą skąd Ty możesz znać wartość pieniądza skoro uczysz się,
              ubierasz, malujesz, jesz, balujesz i żyjesz za cudze.

• Gość: mloda Re: hmmmmmm IP: *.chello.pl 15.03.07, 15:22

zyje na cudzym? i nie wiem, ile co kosztuje?..
                Z czego sie utrzymuje? W skrocie ze swojej zaradnosci, ze swojej przemyslnosci,
                troche oszczednosci. Utrzymuje sie z wynajmu. I tu mozna powiedziec ze z
                cudzego. A co z prozaicznymi oplatami za rachunki domowe? Utrzymuja mnie
                rodzice-takie mamy prawo, identyczne jak to, ktore mowi o rozrodzie wsrod
                mlodych-dla starych.

Emeryci?-mowimy o potrzebach podstawowych, czy jakis wyzszych? Bo nie rozumiem.
                Medalik z Lichenia to nie chleb. Pustego brzucha nie zapelni.

Rozumiem, ze emeryci beda zwiedzac kraje, podrozwac? A ich zdrowie-nie ucierpi?
                Niestety-przecietnego Kowlaskiego nie stac na podroze. Przeciez utrzymuje 2
                dzieci-musi ktos i na jego emeryture popracowac.

Rzeczywiscie-emeryt okaz zdrowia-(czy nie?), w domu, przed telewizorem musi
                ladnie wygladac, chcocby po to, zeby kasjerka w sklepie milo sie do niego
                usmiechnela, gdy codziennie robi swoje zakupy za 3 zlote.

Emeryci placa wysokie czynsze. Mieszkaja na dosc duzych metrazach, w domkach z
                ochorna, nie dziw, ze 800zl nie wystarcza:(
                Co tam, ze wieksozsc jest z malych chalupek i miast, w ktorych zycie kosztuje
                niewiele..

Emeryt tez czlowiek, przez cale zycie charowal to na starosc mu sie zebralo!
                Ja emerytow nie podziwiam, ja im zazdorszcze.

• Gość: beti23 Re: hmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:36
                  Ciebie utrzymują rodzice .... mnie jeszcze niestety też(mieszkam z nimi), ale
                  żyjąc nawet w małym miasteczku życie za 800 to nie luksus. Poza tym, nie wiem
                  czy Ci wiadomo, że emeryci żyją również w większych, a przez co droższych
                  miastach. Zyją w małych domkach albo małych mieszkaniach jak mówisz, a z czego
                  to wynika ?? Moim zdaniem z tego, że nie stać ich na większe mieszkanie co
                  potwierdza moje stanowisko w tym temacie. Robi zakupy za 3 złote jak piszesz
                  hmmm kolejny argument za tym, że na większe zakupy ich nie stać. A na Twoje
                  dzieciństwo kto się składał jak nie całe ówczesne młode społeczeństwo, które
                  teraz jest pokoleniem starszych ??
                  Nie mów ludziom co mają robić, w co się ubierać i jakie zakupy robić. Na
                  szczęście możesz sobie tylko pogadać i nic więcej nie zrobisz.
                  Co do podróży gdyby było ich stać to czemu mieliby nie wyjechać ?? Czy tylko my
                  młodzi mamy prawo do zwiedzania i innych przyjemności ?? Ciekawe z czego wynika
                  Twój stosunek do osób starszych. Pamiętaj tylko, że wiecznie młoda nie będziesz.
                  • Gość: mloda Re: hmmmmmm IP: *.chello.pl 15.03.07, 19:01
                    Moj stosunek wynika z bystrosci, spostrzegawczosci i wyliczen. Nie sadze, zeby
                    80 latka chciala podrozowac, (chyba ze ze szkoly 3 wieku?..-tak sie reklamuje)
                    Mnie nie utrzymuja rodzice. Pokrywaja jedynie czesc moich skromnych,
                    oszczednych i nieznacznych wydatkow: zaplaca 20zl wiecej za wode, 15 za prad...

Robi zakupy za 3 zl, bo co mozna kupic w kiosku pod domem za wiecej, w malej
                    miescinie?

Poza tym, nie mozna porownywac NIECO nizszych emerytur do przecietnych plac!!!
                    Emerytowi, bezdzietnemu, ew. z drugim emerytem do spolki, spokojnie wystarczy
                    srodkow na utrzymanie, 3 osoboweej rodzinie juz nie:(

STOP REWALORYZACJI EMERYTUR!
                    INFLACJA DOTYKA WSZYSTKICH!
                    • Gość: Julka Re: hmmmmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:09
                      Od razu można sie było domyślić, że młoda mieszka w jakiejś pipidówie, w której
                      nie ma sklepu. Jest za to kiosk za domem. I to na tym kiosku skupia się
                      bystrość, spostrzegawczość i wyliczenia młodej.
                      I tak, że jeszcze nie zabroniła staruszkom robić zakupy.
                    • Gość: beti23 Re: hmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:27
                      A czy tylko 80-letni człowiek może być emerytem ??
                      Myślisz, że osobie starszej wystarczy jeden produkt za 3 złote z kiosku pod
                      domem ?? Wychodzi na to, że widzisz swoją starość w nieco smutniejszych barwach
                      niż ja i godzisz się na to aby tak było. Miłej starości za lat ileś tam życzę.
              • Gość: beti23 Re: hmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 21:05
                Powiem Ci jedno Młoda .... moim zdaniem chyba jesteś jeszcze ZBYT MłODA na takie
                dyskusje, a przynajmniej takie wrażenie robisz.
            • crazzy_b Re: hmmmmmm 15.03.07, 20:17

> Biedy emeryt to stereotyp. I mam nadzieje, ze ktos wreszcie zacznie z nmi
              > walczyc..

Najlepiej kara śmierci za to,że się zestarzał.
              Młodość szybko mija.Mam nadzieję,że następne pokolenie z Tobą,już emerytką zrobi
              porządek.
            • bystra_26 babki, prababki a ubezp. społ. 16.03.07, 12:57
              Nasze prababki zazwyczaj nie pracowały zawodowo, czyli nie płaciły składek.
              Pradziadkowie też jeszcze nie.

Od któregoś momentu zaczęły się ubezpieczenia społeczne i pierwszymi
              beneficjentami wcale nie byli ci, co sobie na to zarobili. Dostawali
              świadczenia raczej w imię solidarności pokoleniowej od tych, co wówczas byli
              aktywni zawodowo i płacili pierwsze składki.
    • renebenay Re: aborcja jest wazniejsza..... 15.03.07, 19:31
      To przeciez emeryci wyniesli Kaczynskich pod niebiosa a teraz placza bo zostali
      przez nich dokladnie wyru..i-wysylac listy do Kaczynskich z kopiami emerytur i
      pytajcie jak za to zyc,emeryci sa potrzebni tylko i wylacznie na wybory bo teraz
      jest wazniejsza zmiana konstytucji i aborcja,czyli manipulacja w waszym imieniu
      i przy pomocy waszych pieniedzy.
      • Gość: Julka Re: aborcja jest wazniejsza..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:41
        To przed Kaczyńskimi nikt emerytów nie ru....?
        I mieli wyższe emerytury? Ciekawe.
        • Gość: mloda emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 15.03.07, 20:45
          Teraz jest trend, na jak najpozniejsze odejscie na emeruture. Bo lata pracy sie
          licza. I zostaja nam 80 latkowie: slepi, schorowani, z emerytura w dziurawej
          poduszcze.
          Mam wlasnie 3 wycinki emerytury-nie pytajcie skad je wzielam, bo gdy odpowiem
          bedzie krzyk. Moge tylko zdradzic, ze jeden jest znajomej babci...
          Srednia z tych emerytur to: 1200 pare zl-sąsiadka nieco obniza..
          1200zl!
          A ktos tu mowi o 800zl
          Popytajcie swoje babcie, ile im tam zus nalicza, to WAM mordy powykrzywia!
          • Gość: mloda Re: emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 15.03.07, 20:48
            i nie porownywac do stalych plac: staruch siedzie dniami w domu, a i tak
            niektore-te mlodsze dziady potrafia jeszcze cos tam dorobic!!!!!!!!!
            chalupnictow takie
            • Gość: Matylda Re: młoda - przynosisz wstyd młodemu pokoleniu! IP: 85.112.196.* 15.03.07, 21:57
              To nie jest możliwe, żebyś była aż tak beznadziejnie głupia! Cały czas mam
              nadzieję, że podpuszczasz! Z twoich wypowiedzi wyłazi obraz obrzydliwej
              idiotki, która za nic ma tych, którzy przyczynili się do jej wyhodowania
              (celowo piszę "wyhodowania" bo wychować to cię zapomnieli). Tak, ja też
              przyczyniłam się do wyhodowania ciebie bo z moich podatków utrzymywali twoją
              szkołę i przedszkole! Ja też mam córki. Kiedyś moja córka wysiadła z autobusu
              dwa przystanki przed tym koło domu bo przez okno zobaczyła staruszkę z
              siatkami. Wysiadła i odniosła staruszce zakupy do domu. Zaimponowała mi bo mnie
              to nie przyszło do głowy. Jestem z córki dumna. Ciekawe czy twoi szanowni
              rodzice mogą powiedzieć to o tobie. Myślę, że nie bo wyhodowali POTWORA!
              Chociaż mnie od emerytury oddzielają jeszcze długie lata to już teraz wiem co
              powinnam robić, ano walczyć o prawo do eutanazji! Nie ma chyba nic gorszego w
              starszym wieku jak być skazanym na opiekę takich jak ty, nawet "Parkinson" przy
              tym wysiada! Jedyna nadzieja w takich jak moje córki czy wypowiadająca się w
              tym wątku "beti23"...
              Ps. To nie jest prawda, że na Kaczorów i spółkę głosowali tylko emeryci. W
              każdym razie nie głosował nikt ze znanych mi emerytów, na LPR też więc nie
              uogólniaj.
              • Gość: mloda stara-zamknij dzob! IP: *.chello.pl 15.03.07, 22:39
                --------------------------------------------------------------------------------
                To nie jest możliwe, żebyś była aż tak beznadziejnie głupia! Cały czas mam
                nadzieję, że podpuszczasz! Z twoich wypowiedzi wyłazi obraz obrzydliwej
                idiotki, która za nic ma tych, którzy przyczynili się do jej wyhodowania
                (celowo piszę "wyhodowania" bo wychować to cię zapomnieli). Tak, ja też
                przyczyniłam się do wyhodowania ciebie bo z moich podatków utrzymywali twoją
                szkołę i przedszkole! Ja też mam córki. Kiedyś moja córka wysiadła z autobusu
                dwa przystanki przed tym koło domu bo przez okno zobaczyła staruszkę z
                siatkami. Wysiadła i odniosła staruszce zakupy do domu. Zaimponowała mi bo mnie
                to nie przyszło do głowy. Jestem z córki dumna. Ciekawe czy twoi szanowni
                rodzice mogą powiedzieć to o tobie. Myślę, że nie bo wyhodowali POTWORA!
                'Chociaż mnie od emerytury oddzielają jeszcze długie lata to już teraz wiem co
                powinnam robić, ano walczyć o prawo do eutanazji! Nie ma chyba nic gorszego w
                starszym wieku jak być skazanym na opiekę takich jak ty, nawet "Parkinson" przy
                tym wysiada! Jedyna nadzieja w takich jak moje córki czy wypowiadająca się w
                tym wątku "beti23"...
                Ps. To nie jest prawda, że na Kaczorów i spółkę głosowali tylko emeryci. W
                każdym razie nie głosował nikt ze znanych mi emerytów, na LPR też więc nie
                uogólniaj.'

i jak sie tu nie rozesmiac?
                • Gość: Matylda Re: młoda IP: 85.112.196.* 16.03.07, 13:39
                  >i jak sie tu nie rozesmiac?<

Pewnie, śmiej się, przecież nic więcej nie potrafisz bo i co może innego zrobić
                  ktoś, komu zabrakło argumentów a jest tak ograniczony, że nie znajdzie innych?
                  Mało, że głupia, mało że żle wychowana to jeszcze tępa...

• Gość: mloda Re: młoda IP: *.chello.pl 18.03.07, 23:38
                    juz sie pozegnalam, a tu jeszcze krzyk na forum
                    zabrzmialas mi troche.. nie wiem jak

Powala mnie ta moc obrony osob starych: stary to synionim niedoleznosci, biedy,
                    chorob, samotnosci, konca zycia, biedy, nieporadnosci, bezbronnisci, biedy i
                    skrajnego ubostwa
                    taki mamy obraz starca w naszych kaprawych sercach

a ja widze: starcow z calkiem dobrymi emeryturami, starcow zyjacych na calkiem
                    ludzkim poziomie, starcow z wolnym czasem, starcow chodzacych na pikiety
                    przeciw aborcji-chociaz o swoim rozordzie dawno juz zapomnieli, starcow
                    kiwajacych sie do przpodu i tylu- w takt slow ksiedza z ich ulubionego radia,
                    starcow pieniących sie na sama mysl o tanszych lekach-kupuja je na zapas,
                    starcow skapych, starcow zawalajacych swoje domy smieciem, starcow, ktorzy juz
                    dawno zapomnieli, co to jest zycie: ze trzeba w domu ugotwac obiad, ze dzieci
                    placza, ze w pracy nerwowo, starcow nie umiejacych napisac listu do urzedu,
                    starcowe naiwnych-kupujacych pod koscolem wnioski o wyzsze emerytury w zusie,
                    stracow trzęsących sie o swoja swiadczenia: bo im je-rzad, Miller, komunisci
                    zabiora

Emerytury w Polsce sa wysokie, rzadko kto ma emeryture opiewajaca na 800zl, bo
                    normalnie otrzymuje po 1200, 1400

To stare baby i dziady suto datkuja kosciol, to baby i dziady
                    wymagaja 'lepszej' opieki zdrowotnej, bo schorowane, to dziady i baby
                    naglosniej krzyczą, gdy im nie ustpaisz miejsca w autobusie- nie wazne zes w
                    pologu, z rozwalajacym sie brzuchem-hola!, ona pierwsza!

Takiej babie, czy dziadkwi wystraczy niewiele by przezyc, bo jak jej nie
                    oszukaja, jak nie poskapi, to zgubi
                    Emerytury wciaz rosna, wciaz mowi sie o podwyzkach, nie rozumiem tylko na
                    jakiej podstawie!

• chwila.pl Re: młoda 18.03.07, 23:54

> Emerytury wciaz rosna, wciaz mowi sie o podwyzkach

Otóż to, co jakiś czas mówi się o podwyżkach emerytur, i na tych mowach sprawa
                      się zazwyczaj kończy. Także kłamstwem jest twierdzenie, że emerytury wciąż rosną!
                      Owszem co kilka lat ma miejsce rewaloryzacja emerytur, w wyniku czego dostają
                      groszowe podwyżki. Tak czy inaczej, nie masz powodu do zazdrości.
                    • Gość: Staruszek Re: młoda IP: *.dsl.bell.ca 19.03.07, 01:17
                      > Powala mnie ta moc obrony osob starych: stary to synionim niedoleznosci,
                      biedy,chorob, samotnosci, konca zycia, biedy, nieporadnosci, bezbronnisci,
                      biedy i skrajnego ubostwa ,taki mamy obraz starca w naszych kaprawych sercach

..........mloda , istotnie takie jest przekonanie , ale to peknie jak banka
                      mydlana kiedy realia zaczna wchodzic tylnymi drzwiami i zalewac oczy
                      niedowiarkom , ktorym sie przepelnilo w ich garncach .
                      Pokolenie , ktore wyssysa swiadczenia bez skrupolow twierdzac , ze im sie to
                      nalezy , olbrzymi procent ludzi ( nie tylko w wieku emerytalnym ) takowej
                      emerytury i renty nie powinno pobierac w zdrowym demokratycznym kraju .
                      Mieszkam w kraju w ktorym panstwo oferuje wszelkie swiadczenia dla osob
                      starszych , ale nie znam przypadkow aby milioner , policjant ,
                      agent ,polityk...etc pobieral od panstwa krocie na stare lata a biedny
                      robotnik przezuwal "szczaw" ..wszyscy maja jednakowa panstwowa wyplate po
                      przekroczeniu wieku emerytalnego .
                      Pracujac mozesz uzupelniac w roznej formie swoje dodatkowe swiadczenia , ktore
                      stanowia Twoja osobista "inwestycje w emeryture" .
                    • Gość: Matylda Re: młoda IP: 85.112.196.* 19.03.07, 11:28
                      Ja bym powiedziała inaczej. Stary człowiek to synonim ciągłości, tradycji,
                      doświadczenia, mądrości ale i bezbronności. Patrząc na to samo zjawisko każdy
                      zobaczy to co chce zobaczyć. Przyjmuję do wiadomości, że Ty postrzegasz świat
                      inaczej niż ja ale nie mogę pogodzić się ze sposobem w jaki to wyrażasz. Trochę
                      więcej szacunku dla bliżniego.
                      Ciekawa jestem jaka Ty będziesz na starość skoro już teraz jesteś zgorzkniała i
                      odporna na wszelkie argumenty. Oczami duszy widzę już staruszkę(Ciebie) o
                      zaciętych ustach i spojrzeniu bazyliszka patrzącą na młodą kobietę siedzącą w
                      autobusie a jak ta kobieta będzie jeszcze miała torbę z zakupami to już chyba
                      nie zbolejesz z powodu rażacej niesprawiedliwości. Przecież Ty pracowałas całe
                      życie a ta smarkata dopiero zaczyna życie i już ją stać na zakupy...i jeszcze
                      siedzi paniusia... Tak będzie bo człowiek się starzeje ale charakter raczej się
                      nie zmienia. Oj, młoda, zrewiduj swoje poglądy bo zamiast cieszyć się
                      młodością, rodziną, dziećmi zestarzejesz sie przedwcześnie...
          • Gość: Julka Re: emeryt coraz starszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:44
            Dlaczego mamy nie pytać skąd je wzięłaś (te wycinki??)
            A co, ukradłaś?
            • Gość: brum Re: emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:50
              Gość portalu: Julka napisał(a):

> Dlaczego mamy nie pytać skąd je wzięłaś (te wycinki??)
              > A co, ukradłaś?

Łącznie z emeryturą!!! Przedtem jednak zrobiła dziury w tej poduszce, jak dusiła
              tę babcię.
              • Gość: Julka Re: emeryt coraz starszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:05
                Łącznie z tym, co sobie chałupniczo dorobili!!!
                • Gość: mloda Re: emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 15.03.07, 22:36
                  Od wycinkow dawno temu sie zaczelo. Ta dyskusja jest o niczym, Wasze babki
                  powymieraly, odcinkow emerytur nie macie.
                  Mam jednak nadzieje, ze czym predzej skonczy sie ta cala kampania o doplatach
                  do emerytur, o starych dziadach w potrzebie i nagonce na domy starcow.
                  Niestety przewazajaca wieszosc babc i dziadkow, czy to przez wlasna glupote,
                  czy tez wlasne naiwniactwo traci to, co im panstwo dało. Babki kupuja kolejne
                  roznace, chowaja pod deske stolu i wiekszosci wypadkow zyja-w wyniku skapstwa-
                  w skrajnej nedzy, domagajac sie wyzszych emerytur.
                  Dawno odcieci od swiata, w swoich 4 scianach, nierozlaczni ze swoim Radiem, z
                  polaczeniami w jedna strone, ale zawsze gotowi by dokustykac do najblizej
                  szkoly, na swoje wybory. Poglosowac sobie.
                  Widzicie jakis skrajny obraz dziadow i babek. Zwykla propaganda. A od czego te
                  zawaly, od czego nadcisnienie-no chyba nie z glodu?. Przezerają wszystko-maja
                  za co i masowo wszystkie chorowac zaczynaja.
                  A kto zalega w katach poczeklani lekarskich, kto stęka na krzeselkach, sily ma,
                  zeby sie jeszcze o miejsce poklocic. Babska, dziadki.

Niskie emerytury, niekie emerytury-smiech na sali, takie one niskie!
                  • Gość: mloda Re: emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 15.03.07, 22:42
                    NO jeszcze raz: zbobony jakies!
                    Mit dziada-biedaka i babki-nędzarki
                    • Gość: koro Re: emeryt coraz starszy IP: 203.185.255.* 16.03.07, 04:54
                      mloda, nie jest mi Ciebie nawet zal. Trzeba to wyraznie powiedziec, ze Twoj
                      mozg nie pracuje. Ktos moze powiedziec, ze jestes poprostu krochmalnieta i to
                      porzadnie. Moze ktos kiedys stuknol Cie w gloweczke, bo na to wyglada. Ja
                      powiem, ze jestes beznadziejna razem, ze swoimi pogladami na temat straszych
                      ludzi i ich zycia na codzien. Jestes poprostu glupia, bo tylko to do Ciebie
                      pasuje. Juz w tej chwili zycze CI wszystkiego najlepszego w dniu Twoich 70
                      urodzin. Bedziesz pamietala tez zyczenia od dzis. Gwarantuje.
                  • Gość: Julka Re: emeryt coraz starszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 23:01
                    cyt:"Widzicie jakis skrajny obraz dziadow i babek". Kto tak widzi?
                    To raczej TY uległaś "zwykłej propagandzie", albo jakaś babcia albo dziadek Cię
                    skrzywdzili i stąd Twoja gorycz. Chociaż sama piszesz, ze to zazdrość. No to
                    czego im zazdrościsz? Tych zakupów za 3 zł w kiosku?
                    • Gość: mloda Re: emeryt coraz starszy IP: *.chello.pl 16.03.07, 12:39
                      qrde,sami idioci mi odpowiadaja!
                      pewnie zdewociale staruchy!
                      wnukowie babek 100letnich
                      pa pa!
                      • Gość: Shiraz Re: emeryt coraz starszy IP: 203.185.255.* 19.03.07, 22:30
                        Tak na dobra sprawe to nikt nie powinien Ci odpowiadac, bo jestes pusta
                        dziewucha i po tylu odpowiedziach juz dawno powinnas sama dojsc do tego
                        wniosku , no ale jak, jak jestes pusta.
                        • Gość: mloda do jakiego wniosku: ze emeryt bidak-to zabobon IP: *.chello.pl 20.03.07, 10:48
                          rozejrzyj sie
    • bystra_26 problem - ZUS 16.03.07, 13:06
      W pewnym sensie źródłem problemów demogarficznych jest system ubezpieczeń
      społecznych.

Kiedyś, gdy nie istniał, opłacało się mieć minimum dwoje dzieci - zazwyczaj
      więcej, ponieważ statystycznie część nie dożywała do założenia własnej rodziny.
      Jak dorosły i odchowały swoje dzieci (w czym pomagali im dziadkowie), to mogły
      utrzymać starych, niezdolnych juz do pracy rodziców. Mogły, bo to, co zarobili
      (zasadniczo mężczyzna) minus podstawowy podatek (na obronnośc kraju itp.)
      zostawało w ich kieszeni.

Dzisiaj jest tak - płać ZUS - przymusowo, bo z tego będziesz żyć na starość.
      Dzisiejsi beneficjenci nie widzą, że żądając więcej (często nie widzą, że nawet
      Niemcy już ledwo zipią wypłacając emerytom świadczenia, za które jeżdzą na
      zagraniczne wycieczki, a młodzi do 30 nie myślą o małżeństwie) skazują nas na
      niski przyrost.

ZUS do mojej emerytury zbankrutuje, ale jak ja mam mieć dwoje czy wiecej
      dzieci, by mi na starość pomogły, skoro mnie przy dzisiejszych obciążeniach
      płac nie stać?
      • pyorunochron Re: problem - ZUS 19.03.07, 00:24
        bystra_26 napisała:

> ZUS do mojej emerytury zbankrutuje, ale jak ja mam mieć dwoje czy wiecej
        > dzieci, by mi na starość pomogły, skoro mnie przy dzisiejszych obciążeniach
        > płac nie stać?

Skad wiesz, ze ci pomoga, a nie beda chcialy zyc z twojej emerytury?...
        • bystra_26 Re: problem - ZUS 19.03.07, 11:57
          Gwarancji nie mam...
          Ale mogę je wychować i nie zamierzam ograniczyć się w tym prawie na rzecz
          mediów, MENu, podwórka, Polaków, którzy chcą żyć na koszt państwa, zamiast być
          wolni i samodzielni...
          • Gość: mloda Re: problem - ZUS IP: *.chello.pl 19.03.07, 19:38
            Nieprawda jest, ze o podwyzszkach dla emerytow sie tylko mowi, powiem wiecej-o
            nich sie nie mowi, a sa!
            Rewoloryzjca w sektorze emerytow nastepuje bardzo szybko i powiedziec mozna-
            automatycznie, podwyzki maja jakby z zalozenia i to w bardzo krotkim okresie
            czasu, co 2,3 miesiace dostają kilkanascie zlotych wiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Emeryci i rencisi, to dobrze oplacane grupy spoleczne:
            wielu bedac na emeryturze-nadal pracuje,
            wielu bedac na rencie-nielegalnie pracuje,
            wielu przechodzi na wczesniejsze emerytury-wciąż pracując,
            wielu zalatwie sobie lewe zaswiadczenia i ma rente

Apstarhujac: Dzisiaj widzialam staruszke, starusienke, wprawdzie o kulach, w
            nowiutkim halo taxi za 1,60: taryfa dzienna, tak jechla i jechala przez pol
            warszawy, a ja na rowni z nia 523..

Przykladem bogatego emeryta jest moja ciotka, jedonczesnie pracujaca, po 60,
            przykladem bogatego emeryta jest moja babka 90 latka: za swojej 'lichej'
            emerytury utrzymuje dom i ogrod, aktywnie sie leczy i szczodrze datkuje kosciol

Biednego emeryta-poki zyje nie spotkalam, stad moja refleksja..
            para na emeryturze to naprawde calkiem spory dochod

Dodam, ze pokolenie emerytów, to rowniez pokolenie ludzi walczacych, ludzi z
            okresu wojny-tu moge sie zgodzic, ze dadatki kombatackie, ew. dodatki 'za
            uszczerbek na zdrowiu", sa niskie, ale EMERYTURY W NASZYM KRAJU NISKIE NIE SA,
            sa s p o r e!

A jaka bede na starosc?- bardzo szczesliwa
            • Gość: mloda w pierwszym zdaniu mam blad: podwyżżżki IP: *.chello.pl 19.03.07, 19:39
              • Gość: mloda Re: w pierwszym zdaniu mam blad: podwyżżżki IP: *.chello.pl 19.03.07, 19:43
                No wlasnie: ilez to osobom ze swojej rodziny pomagaja emeryci, nierzadko
                wychowuja cale pokolenia-bedace w pelni sil, w kwiecie wieku, w okresie
                produkcyjnym..
                • Gość: EWA Emeryci biedni, ale bez przesady? IP: *.chello.pl 20.03.07, 17:03
                  Po trochu zgadzam sie z przedmowczynią. Emeryci 'ciągle są na języku' i ciągle
                  postuluje sie podwyżki dla nich. Moze rzeczywiscie powinnismy spuścić z tonu i
                  przestać skupiać sie na potrzebach emerytów, a zacząc na tych ważniejszych i
                  nam bliższych.
                  • Gość: vivar Re: Emeryci biedni, ale bez przesady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:45
                    Jestem w szoku...czytając posty Młodej...Są wsród nas młodzi ludzie z takimi
                    poglądami jak ona? - to chyba jakaś prowokacja...Jak to możliwe,że dorosły
                    człowiek względnie rozgarnięty wypisuje takie straszne bzdury? Tyle nienawiści
                    do ludzi, którzy przepracowali w PRL-u kilkadziesiąt lat i którzy dziś
                    pobierają często głodowe emerytury po tylu latach pracy,którzy niczego się nie
                    dorobili bo pensje wystarczały ledwo na utrzymanie rodziny - dziś skazani są na
                    takie opinie młodych? Zgroza i żyć się nie chce czytając o tym jakie poglądy
                    ma "młoda".Powinno się takich tępić.Kto ją wychowywał? Straszne? Czy takie same
                    ma poglądy jeśli chodzi o jej rodziców, dziadków? POPROSTU: STRASZNE....
                    • Gość: mloda Re: Emeryci biedni, ale bez przesady? IP: *.chello.pl 22.03.07, 18:09
                      moj post znow na fali
                      .........
                      zajrzyj do portfela dziadka, szczeka ci opadniee

• Gość: mloda Re: Emeryci biedni, ale bez przesady? IP: *.chello.pl 22.03.07, 18:11
                        nie ma mowy o szacunku, o przepracowanych latach- bo kazdy tak ma, przeraza
                        baardzo egulrany wzrost emerytur, liczne podwyzki, PROJEKTY podwyzek

juz sie na ten temat wypowiedzialm, jesli ktos mi cos zarzuyca, prosze o
                        konkrety ktore wczesniej wymienialm
                      • Gość: niestara Re: Emeryci biedni, ale bez przesady? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 18:36
                        Może Twój dziadek był SB-iem albo jakim innym zbowidowcem i stąd tak dużo u
                        niego w portfelu? Tu się z Tobą zgadzam - takim osobom emerytury powinny być
                        obcięte i zrównane do najniższych.
                        Twoje poglądy tak jakoś pasują na takiego dziadka. To od dziadka wiesz, ze
                        trzeba nienawidzić innych, starych, chorych...?
    • Gość: mlody Re: samotność na starość IP: *.ztpnet.pl 22.03.07, 19:06
      Mloda - Wyglada na to, że jestes wnuczką (prawnuczką) kasiastego
      esbeka. Pociesz sie, niedlugo twoje "staruchy" dostana po 600 zl,
      przestaną oplacac twoj internet, a ty bedziesz musiala podcierac
      im siedzenia. Buuuhahahaha
      • Gość: Vivar Re: samotność na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:58
        Brawo! Młody. Tylko czy takie uwagi dotrą do małego móżdżka Młodej? Ciekawe kto
        ją utrzymuje i za co? - pisze,że nie pracuje bo nie musi.
        • kot_behemot8 Re: samotność na starość 22.03.07, 21:22
          Dodam tylko, ze ja ze swoich podatków utrzymuje zarówno emerytów jak i
          takie "młode" jak ta tutaj - finansując np jej bezpłatne studia i ubezpieczenia
          zdrowotne. Wolałabym nie utrzymywac ani emerytów ani "młodych", ale skoro już
          muszę to chyba jednak wolę emerytów. Takie pyszczate "młode" to są prawdziwe
          pasożyty - pozytku żadnego, wielu z nich i tak wyemigruje a płacić za nich
          trzeba.
          • Gość: mloda Re: samotność na starość IP: *.chello.pl 22.03.07, 21:49
            zafunduj dziadkom kanary!
            ja np. z moich szacownych oszczednosci, wyludzonych z potrafela starego dziada,
            musze placic podatek 'beki', na np. samotne mamy, ciezrne malolaty
            ale potrzeby placenia na straruchy nie widze
            cum cuuuuuuuummm cum
            • Gość: Vivar Re: samotność na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 17:20
              A to już jasne jest skąd bierzesz forsę nie pracując.Stare dziady ci
              dają...czyli zarabiasz u starych dziadów..to ty cichodajka jesteś-stąd tyle
              nienawiści do starych dziadów(facetów).Ale z tego procederu podatków nie
              płacisz przecież,a piszesz,że płacisz.Pofatygowałem się do sąsiadów po
              konkrety.oto one:grudzień 2004r=805zł;luty 2007r.=848zł(emerytura po 35 latach
              pracy).To jak to się ma do twoich pewników,że co kilka miesięcy emeryci dostają
              podwyżki po kilkadziesiąt złotych?
              • Gość: Nowy Re: samotność na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 10:50
                czytam i czytam i oczom nie wierzę!.No to jak to właściwie jest z tą samotności
                ą na starość? Te stare dziady śpią na kasie otrzymywanej z ZUSu czy nie?
                • Gość: Julka Re: samotność na starość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 10:52
                  młoda takich zna i im zazdrości :)))
                  • Gość: mloda Re: samotność na starość IP: *.chello.pl 26.03.07, 12:46
                    temat jak bumerang!!!!!!!!!!!

'Pofatygowałem się do sąsiadów po konkrety.oto one:grudzień 2004r=805zł;luty
                    2007r.=848zł(emerytura po 35 latach pracy).To jak to się ma do twoich pewników,
                    że co kilka miesięcy emeryci dostają podwyżki po kilkadziesiąt złotych? '

To dwa dziady-dziadek z babka, czy dziad jeden?
                    dwa-calkiem, calkiem
                    jeden tez niezle, w malym mieskzanku, w staREj kamienicy za 200zl czynszu...
                    a moze sie mysle-dziadom nie wystarcza, bo mieszkanko nieco wieszke...
                    Dziady byly robolami, i czy dziady maja jako takie wyksztalcenie?

Tamto o dziadach bylo sarkazemem-nie, nie o tych wysokich emeryturach, ale o
                    moim rzekomym zerowaniu....

Tak, rewolaryzcja nastepuje co kilka miesiecy-sledze to,
                    jest to rewolarzyjca procetowa
                    im dziad ma mniej, tym mu mniej przyrosnie
                    tafiles na wyjatek potwierdzajacy regule-przecietny dziad inkasuje nieco
                    wieksze emeryture-min. 1000zl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka