stajlowy 06.04.07, 23:42 Bo Jezus był Synem Bożym. Taka jest teza mojego znajomego. On to mówi jak najbardziej poważnie. Co sądzicie o takim kretynizmie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pocoo Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 00:34 Ojciec Zyd, matka Żydówka, a syn Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 01:32 pocoo napisała: > Ojciec Zyd, matka Żydówka, a syn Polak. A nawet Wszechpolak. S. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 00:37 hm.. gdyby przyjac ze matka byla tylko inkubatorem.. (w koncu niepokalane poczecie itp).. interesujace.. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 01:06 Duch Święty przybiera wiele postaci.Aby powstał człowiek to musi dojśc do zapłodnienia .Nie ma innego wyjścia.Jajo musi być zapłodnione plemnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 01:58 On byl Bogiem.. skad wiesz jak rodzi sie Bog? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 16:36 troche_inny napisał: > On byl Bogiem.. skad wiesz jak rodzi sie Bog? :) Na ziemi był synem człowieczym.(określenie biblijne) Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 16:58 Tak sie ludziom moglo wydawac.. pamietaj, ze biblia jest pisana przez ludzi.. znali wtedy inkubatory? dont think so.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 17:34 troche_inny napisał: > Tak sie ludziom moglo wydawac.. pamietaj, ze biblia jest pisana przez ludzi.. > znali wtedy inkubatory? dont think so.. Jakie inkubatory ??? Został jak każdy inny człowiek normalnie urodzony przez swą matkę Maryję. S. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 18:10 Byles tam i wiesz, prawda? Wszystko odbylo sie normalnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 20:51 troche_inny napisał: > Byles tam i wiesz, prawda? Wszystko odbylo sie normalnie :P Jeśli Ty tam byłeś i widziałeś, to nam opowiedz. Z ciekawością posłucham. Więc mówisz, że był wyjęty z inkubatora ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Jezus nie był Żydem 08.04.07, 14:37 Jakbys poczytal od poczatku to bys tak nie zbladzil.. a moze sie myle.. moze dla niektorych nie ma innej drogi.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 02:05 troche_inny napisał: > hm.. gdyby przyjac ze matka byla tylko inkubatorem.. (w koncu niepokalane > poczecie itp).. interesujace.. Dogmat o niepokalanym poczęciu nie dotyczy poczęcia Jezusa, tylko poczęcia Maryi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 oj Snajper 07.04.07, 23:39 nioe przypuszczałam, ze znasz sie na tych sprawach :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: oj Snajper 07.04.07, 23:51 nangaparbat3 napisała: > nie przypuszczałam, ze znasz sie na tych sprawach :) Lubię zaskakiwać. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebs A był? IP: *.chello.pl 07.04.07, 01:00 I mial jeszcze paszport Izraela i chodzil w jarmułce i zajadał sie czosnkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Był. 07.04.07, 01:39 Urodziła go Żydówka, został obrzezany, czcił Jahwe, był Żydem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebs Re: Był. IP: *.chello.pl 07.04.07, 01:58 Był (jest) też Synem Bożym i jednoczesnie Bogiem. Czy Bóg tez jest Zydem? Czy Bóg ma paszport Izraela i chodzi w jarmulce? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Był. 07.04.07, 02:03 Gość portalu: plebs napisał(a): > Był (jest) też Synem Bożym i jednoczesnie Bogiem. Czy Bóg tez jest Zydem? Czy B > óg ma paszport Izraela i chodzi w jarmulce? Nie wiem co nosi na głowie Bóg. Pytanie było o Jezusa, a on był Żydem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 03:45 stajlowy napisał: > Bo Jezus był Synem Bożym. > Taka jest teza mojego znajomego. > On to mówi jak najbardziej poważnie. > Co sądzicie o takim kretynizmie? to nie jest "kretynizm", Bóg przecież nie ma wyznania, a Jezus jest Bogiem :) chyba nie sądzisz, że Jezus odrzuca Ewangelię? ;) jedno, co odrzuca - to ideę "narodu" jest równie bliski wszystkim - nie ma "Jezusa Żydów", "Jezusa Niemców" czy "Jezusa Polaków" - jest jeden Jezus, jeden Bóg "narody" przeminą jak kurz, a On będzie kto kocha "naród" bardziej niż Boga, ten jest jak postać z przypowieści, która gromadzi sobie skarby w doczesności - na darmo Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 10:34 fnoll napisał: > to nie jest "kretynizm", Bóg przecież nie ma wyznania, a Jezus jest Bogiem :) Jest to kretynizm. Jezus nie jest Bogiem, jest synem bożym a przede wszystkim człowiekiem. Jako człowiek jest Żydem. Poczytaj sobie choćby katechizm. S. Odpowiedz Link Zgłoś
macedonski.rozrywacz.niemowlat Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 15:02 > jedno, co odrzuca - to ideę "narodu" czyli bylby zwolennikiem UE :) a tak na marginiesie to Bog od dziecinstwa kojarzy mi sie z olbrzymim grubasem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Jezus nie był Żydem IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.04.07, 16:12 Z tego co mi wiadomo,o tym czy ktoś jest żydem decyduje fakt czy ma matkę żydówkę. Zgodnie z tą zasadą Jezus był żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Jezus nie był Żydem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:37 > to nie jest "kretynizm", Bóg przecież nie ma wyznania, a Jezus jest Bogiem :) Czyli Bóg jest ateistą !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Katolik Ale Matka Boska była Polką! IP: *.acn.waw.pl 07.04.07, 16:43 Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Ale Matka Boska była Polką! 07.04.07, 17:04 Z krwi i kości,dlatego jest królową Polski i patronką toruńskiego radia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Ale Matka Boska była Polką! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.04.07, 17:27 Psiakośc! Zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Nie pisz tego głośno :)) 07.04.07, 17:33 Bo Cię zlinczują. Przecież każdy polak-katolik doskonale wie, że cała rodzina pochodziła z Torunia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Nie pisz tego głośno :)) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.04.07, 17:34 Cicho sza... Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 17:51 oczywiscie ze nie był.. byl Aramejczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 20:57 s-k-i-n napisał: > oczywiscie ze nie był.. byl Aramejczykiem To napisz nowy katechizm, bo w obecnie obowiązującym jest napisane, że był Żydem. "423 Wierzymy i wyznajemy, że Jezus z Nazaretu, urodzony jako Żyd z córki Izraela w Betlejem, w czasach króla Heroda Wielkiego i cezara Augusta I" www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-2.htm S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: Jezus nie był Żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:59 A dlaczego od razu kretynizm;p. W koncu informacje na ten temat sa sprzeczne jesli mowa o historii:). Poza tym Jesus jest synem Boga, zas Bog nie jest ani zydem ani polakiem ani hiszpanem;p....jest Ojcem wszytskich swoich owieczek....Jestem ktory Jestem.....wiec na jakiej podstawie Jezusa uwazac za zyda;p.....ale ja teoryzuje, bo generalnie chrzescijanstwo to nie moja dzialka. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 19:09 Bóg pomieszał ludziom języki ,co widać.Dlaczego pomalował ludzi jak wielkanocne pisanki?Byłoby prosto-jedna rasa,jeden wódz.Sami Izraelici na ziemi bo tak sobie Bóg upodobał. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 07.04.07, 20:59 Gość portalu: jszhc napisał(a): > A dlaczego od razu kretynizm;p. W koncu informacje na ten temat sa sprzeczne > jesli mowa o historii:). > Poza tym Jesus jest synem Boga, zas Bog nie jest ani zydem ani polakiem ani > hiszpanem;p....jest Ojcem wszytskich swoich owieczek....Jestem ktory > Jestem.....wiec na jakiej podstawie Jezusa uwazac za zyda;p Ponieważ urodził się jako Żyd z matki Żydówki, wierzył w Boga Izraela, którego był synem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: święconka Re: Jezus nie był Żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:59 Szanowny/a Jszhc, wystarczyło chodzić na lekcje religii i nie miałoby się problemu kim był Pan Jezus. Na religii Siestra dokładnie omawiała pochodzenie Pana Jezusa, przynajmniej w moim Kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: Jezus nie był Żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 09:34 Wybacz, ale dla mnie wazniejsze byly inne lekcje niz lekcje religii....i potem mamy niewyksztalconych staruszkow, dajacych sie manipulowac komu popadnie;)....Poza tym twoje zdanie zostalo by podwazone przez wilu uczonych historykow. Lekcje religii w podstawowce: "wasi rodzice musza isc glosowac na katolika, na Walese"....zenujace. Lekcje religii w szkole sredniej: "Jesta jak ja mowie i jak mnie uczono" .... ja dziekuje za Katechete fanatyka, ktory nie potrafi trzymac nerwow na wodzy:). Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus nie był Żydem 08.04.07, 20:53 Gość portalu: jszhc napisał(a): > Wybacz, ale dla mnie wazniejsze byly inne lekcje niz lekcje religii.... No to trzeba było od razu mówić, że nie należysz do kościoła katolickiego dla którego Jezuz był Żydem. Być może w Twoim był Eskimosem lub Góralem z Poronina. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Jezus był Wszechpolakiem ? /nt 07.04.07, 21:17 stajlowy napisał: > Bo Jezus był Synem Bożym. > Taka jest teza mojego znajomego. > On to mówi jak najbardziej poważnie. > Co sądzicie o takim kretynizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biała kielbaska Re: Jezus był Wszechpolakiem ? /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 21:20 A wiesz chociaż Snajperze (na kogo polujesz?) dlaczego urodził się stajence? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jezus był Wszechpolakiem ? /nt 07.04.07, 23:52 Gość portalu: biała kielbaska napisał(a): > A wiesz chociaż Snajperze (na kogo polujesz?) > dlaczego urodził się stajence? Bo było po sezonie i hotele były zamknięte ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Jezus był Wszechpolakiem ? /nt 08.04.07, 07:36 Ej snajper, aż tak bardzo to się Romkowi podlizywać nie musisz.Wg mnie pomysł iście szatański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Katolik Nieprawda! IP: *.acn.waw.pl 08.04.07, 08:53 Jezus popiera PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nieprawda! 08.04.07, 20:54 Gość portalu: Polak Katolik napisał(a): > Jezus popiera PiS! Tylko jeszcze o tym nie wie. ;))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Jezus nie był Żydem 08.04.07, 12:07 Czy ma to jakieś znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś