Dodaj do ulubionych

guzik prawda

23.05.07, 11:47
praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4153777.html
Obserwuj wątek
    • Gość: jszhc Re: guzik prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 11:52
      dlaczego guzik prawda?
      • llukiz Re: guzik prawda 24.05.07, 01:17
        a ja sobie codziennie robie śniadanie i piorę rzeczy i sprzątam pokój. I uważam
        że państwo powinno mi za to płacić.
    • Gość: ma_dre Re: guzik prawda IP: *.w83-204.abo.wanadoo.fr 23.05.07, 15:56
      swieta racja !!! Powinno sie placic kobietom ktore zajmuja sie gospodarstwem
      domowym, tak jak placi sie gosposiom, ktore sie zatrudnia... Oczywiscie placic
      powinni ci, ktorzy z tej pracy korzystaja : domownicy! No przeciez platnym
      gosposiom to nie panstwo placi, a ja nie zamierzam doplacac do gosposi, ktora
      zatrudnia np. sasiad :-)
      • nancyboy Re: guzik prawda 23.05.07, 16:28
        A jak mąż wiesza obraz na ścianie, składa szafę albo myje auto, to też ma
        fakturę żonie wystawić?
        • wtc2004 Re: guzik prawda 24.05.07, 02:48
          nancyboy napisał:

> A jak mąż wiesza obraz na ścianie, składa szafę albo myje auto, to też ma
          > fakturę żonie wystawić?

Nie! Bo to jest jego "psi obowiazek".
      • nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 17:11
        No, teoretycznie tak właśnie jest - mąż zarabia poza domem, żona dostaje od
        niego pieniądze w zamian za pracę w domu. Co więcej, mąż ubezpiecza żonę
        zdrowotnie i rentowo-emerytalnie ze swojej składki.

Przykre tylko, że w taki sposób można ubezpieczyć tylko żonę, a np. z ciotką
        zajmującą się domem trzeba by już spisywać umowę o pracę :( Nie mówię nawet o
        dwóch kobietach mieszkających razem, bo mnie zaraz katolicy napadną o niszczenie
        modelu rodziny...
        • nancyboy Re: guzik prawda 23.05.07, 17:22
          > Nie mówię nawet o dwóch kobietach mieszkających razem
          No ale i tak mówisz o homoseksualistach, bo napisałaś "ciotka".

--
          P.S. To jeden z moich gorszych żartów, sam przyznaję...
          • nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 18:22
            > No ale i tak mówisz o homoseksualistach, bo napisałaś "ciotka".
            >

Kurdę. :) Ale wtopa. :)
    • paterka Re: guzik prawda 23.05.07, 17:22
      Ciekawe, która z owych gospodyń tak naprawde wykonuje na co dzień te wszystkie
      czynnosci. Bo przecież nie co dzień pierze firanek, myje sedes, , czyści
      piekarnik. A jeżeli musi to robić, to znaczy, że resztz domowników to straszne
      fleje. I nikt mi nie powie, że WSZĘDZIE tam, gdzie kobieta siedzi w domu jest
      idealny błysk. Jeżeli małaby być pensja dla godpodyń, to ktos powinien
      sprawdzać, czy praca została rzeczywiscie wykonana. W firmach ma sie
      przełożonego. A tu?. Jeśli taka sie zbuntuje i obiady przestanie gotować, to
      czy mąż może podać ją do sądu pracy, za złamanie warunków umowy? A weekendy?
      Nie można pracować 7 dni w tyg przez cały m-c.
      Mam prace zmianową. Po dniówce i nocce mam trzy dni wolnego. Czy wtedy za
      wykonywane prace domowe dostanę jak za 1/2 etatu gosposi?
      • nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 18:23
        > Nie można pracować 7 dni w tyg przez cały m-c.
        > Mam prace zmianową. Po dniówce i nocce mam trzy dni wolnego. Czy wtedy za
        > wykonywane prace domowe dostanę jak za 1/2 etatu gosposi?

Umowa przedślubna powinna regulować procent mężowskiej pensji należnej żonie za
        wykonywanie prac domowych (albo mężowi z pensji żony, jeśli to ona pracuje). Jak
        żona nie wykonuje, to mąż ma prawo odmówić wypłacenia procentu :)

Natomiast jeśli pracują oboje małżonkowie, to gary niech zmywa gosposia, w końcu
        bezrobocie jest! ;))
        • legwan4 Re: guzik prawda 23.05.07, 18:35
          Nessie-jp napisała
          > Natomiast jeśli pracują oboje małżonkowie, to gary niech zmywa gosposia, w końc
          > u
          > bezrobocie jest! ;))
          > i to jest słuszne :))
          • Gość: Oliwka Re: guzik prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 19:10
            znam kobiety, które nie sprzatają mają straszny chlew w domu, i cały dzien
            gapią się w tv, im tez powinno się za to płacić??
            • nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 19:50
              > znam kobiety, które nie sprzatają mają straszny chlew w domu, i cały dzien
              > gapią się w tv, im tez powinno się za to płacić??

No przeca piszę, że za WYKONYWANIE prac domowych. Jaką pracą domową jest
              gapienie się w TV?
              • pocoo Re: guzik prawda 23.05.07, 22:34
                Jeżeli kobiety się godzą na to , aby być darmową służącą, to nie powinny
                oczekiwać zapłaty.Każdy singiel wszystko w domu robi sam i nie widzę powodu dla
                którego po ślubie miałoby się to zmienić.
                • nessie-jp Re: guzik prawda 24.05.07, 00:51
                  > Jeżeli kobiety się godzą na to , aby być darmową służącą, to nie powinny
                  > oczekiwać zapłaty.

A jeśli się nie godzą być darmową służącą, to mogą oczekiwać zapłaty?
        • Gość: ma_dre Re: guzik prawda IP: *.w83-204.abo.wanadoo.fr 23.05.07, 22:15
          a jak ich nie stac na utrzymanie zony to niech sie nie zenia ! na!
          w kazdym razie nie zamierzam doplacac do cudzej zony!
    • xtrin Re: guzik prawda 24.05.07, 00:59
      Domowa praca kobiety (czy mężczyzny, w końcu oni też i to coraz częściej zostają
      w domu!) jak najbardziej powinna być doceniana, szanowana.

Ale nie do końca rozumiem te pomysły z płaceniem za to. Kto niby ma płacić? Mąż?
      I tak przecież płaci, o co więc chodzi? Mamy małżonkom dyktować, jak mają się
      dzielić pieniędzmi w małżeństwie? No to kto... państwo?! Bez jaj!
      • wtc2004 Re: guzik prawda 24.05.07, 02:55
        xtrin napisała:

>>> Ale nie do końca rozumiem te pomysły z płaceniem za to. Kto niby ma płacić?
        Mąż? I tak przecież płaci, o co więc chodzi? Mamy małżonkom dyktować, jak mają
        się dzielić pieniędzmi w małżeństwie? No to kto... państwo?! Bez jaj!>>>

Praca kobiet powinna byc godziwie wynagradzana. Trzeba w koncu uregulowac
        prawnie ten balagan. Nie zapomnijmy tez o podatku dochodowym od tych zarobkow.
        • paterka Re: guzik prawda 24.05.07, 08:00
          Jeżeli zdecydujemy sie płacić, to chyba również tym, którzy TE SAME CZYNNOŚCI
          wykonują u siebie po pracy. Im przecież krasnoludki nie sprzątają, nie piorą
          nie gotują. Co więcej, na czynnosci, na które niepracująca pani ma czas od rana
          do popołudnia, oni maja często tylko 2 godz po wieczór, lub zawaloną sobotę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka