suicydologia 23.05.07, 11:47 praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4153777.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jszhc Re: guzik prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 11:52 dlaczego guzik prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: guzik prawda 24.05.07, 01:17 a ja sobie codziennie robie śniadanie i piorę rzeczy i sprzątam pokój. I uważam że państwo powinno mi za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_dre Re: guzik prawda IP: *.w83-204.abo.wanadoo.fr 23.05.07, 15:56 swieta racja !!! Powinno sie placic kobietom ktore zajmuja sie gospodarstwem domowym, tak jak placi sie gosposiom, ktore sie zatrudnia... Oczywiscie placic powinni ci, ktorzy z tej pracy korzystaja : domownicy! No przeciez platnym gosposiom to nie panstwo placi, a ja nie zamierzam doplacac do gosposi, ktora zatrudnia np. sasiad :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: guzik prawda 23.05.07, 16:28 A jak mąż wiesza obraz na ścianie, składa szafę albo myje auto, to też ma fakturę żonie wystawić? Odpowiedz Link Zgłoś
wtc2004 Re: guzik prawda 24.05.07, 02:48 nancyboy napisał: > A jak mąż wiesza obraz na ścianie, składa szafę albo myje auto, to też ma > fakturę żonie wystawić? Nie! Bo to jest jego "psi obowiazek". Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 17:11 No, teoretycznie tak właśnie jest - mąż zarabia poza domem, żona dostaje od niego pieniądze w zamian za pracę w domu. Co więcej, mąż ubezpiecza żonę zdrowotnie i rentowo-emerytalnie ze swojej składki. Przykre tylko, że w taki sposób można ubezpieczyć tylko żonę, a np. z ciotką zajmującą się domem trzeba by już spisywać umowę o pracę :( Nie mówię nawet o dwóch kobietach mieszkających razem, bo mnie zaraz katolicy napadną o niszczenie modelu rodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: guzik prawda 23.05.07, 17:22 > Nie mówię nawet o dwóch kobietach mieszkających razem No ale i tak mówisz o homoseksualistach, bo napisałaś "ciotka". -- P.S. To jeden z moich gorszych żartów, sam przyznaję... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 18:22 > No ale i tak mówisz o homoseksualistach, bo napisałaś "ciotka". > Kurdę. :) Ale wtopa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paterka Re: guzik prawda 23.05.07, 17:22 Ciekawe, która z owych gospodyń tak naprawde wykonuje na co dzień te wszystkie czynnosci. Bo przecież nie co dzień pierze firanek, myje sedes, , czyści piekarnik. A jeżeli musi to robić, to znaczy, że resztz domowników to straszne fleje. I nikt mi nie powie, że WSZĘDZIE tam, gdzie kobieta siedzi w domu jest idealny błysk. Jeżeli małaby być pensja dla godpodyń, to ktos powinien sprawdzać, czy praca została rzeczywiscie wykonana. W firmach ma sie przełożonego. A tu?. Jeśli taka sie zbuntuje i obiady przestanie gotować, to czy mąż może podać ją do sądu pracy, za złamanie warunków umowy? A weekendy? Nie można pracować 7 dni w tyg przez cały m-c. Mam prace zmianową. Po dniówce i nocce mam trzy dni wolnego. Czy wtedy za wykonywane prace domowe dostanę jak za 1/2 etatu gosposi? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 18:23 > Nie można pracować 7 dni w tyg przez cały m-c. > Mam prace zmianową. Po dniówce i nocce mam trzy dni wolnego. Czy wtedy za > wykonywane prace domowe dostanę jak za 1/2 etatu gosposi? Umowa przedślubna powinna regulować procent mężowskiej pensji należnej żonie za wykonywanie prac domowych (albo mężowi z pensji żony, jeśli to ona pracuje). Jak żona nie wykonuje, to mąż ma prawo odmówić wypłacenia procentu :) Natomiast jeśli pracują oboje małżonkowie, to gary niech zmywa gosposia, w końcu bezrobocie jest! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
legwan4 Re: guzik prawda 23.05.07, 18:35 Nessie-jp napisała > Natomiast jeśli pracują oboje małżonkowie, to gary niech zmywa gosposia, w końc > u > bezrobocie jest! ;)) > i to jest słuszne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwka Re: guzik prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 19:10 znam kobiety, które nie sprzatają mają straszny chlew w domu, i cały dzien gapią się w tv, im tez powinno się za to płacić?? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: guzik prawda 23.05.07, 19:50 > znam kobiety, które nie sprzatają mają straszny chlew w domu, i cały dzien > gapią się w tv, im tez powinno się za to płacić?? No przeca piszę, że za WYKONYWANIE prac domowych. Jaką pracą domową jest gapienie się w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: guzik prawda 23.05.07, 22:34 Jeżeli kobiety się godzą na to , aby być darmową służącą, to nie powinny oczekiwać zapłaty.Każdy singiel wszystko w domu robi sam i nie widzę powodu dla którego po ślubie miałoby się to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: guzik prawda 24.05.07, 00:51 > Jeżeli kobiety się godzą na to , aby być darmową służącą, to nie powinny > oczekiwać zapłaty. A jeśli się nie godzą być darmową służącą, to mogą oczekiwać zapłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_dre Re: guzik prawda IP: *.w83-204.abo.wanadoo.fr 23.05.07, 22:15 a jak ich nie stac na utrzymanie zony to niech sie nie zenia ! na! w kazdym razie nie zamierzam doplacac do cudzej zony! Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: guzik prawda 24.05.07, 00:59 Domowa praca kobiety (czy mężczyzny, w końcu oni też i to coraz częściej zostają w domu!) jak najbardziej powinna być doceniana, szanowana. Ale nie do końca rozumiem te pomysły z płaceniem za to. Kto niby ma płacić? Mąż? I tak przecież płaci, o co więc chodzi? Mamy małżonkom dyktować, jak mają się dzielić pieniędzmi w małżeństwie? No to kto... państwo?! Bez jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
wtc2004 Re: guzik prawda 24.05.07, 02:55 xtrin napisała: >>> Ale nie do końca rozumiem te pomysły z płaceniem za to. Kto niby ma płacić? Mąż? I tak przecież płaci, o co więc chodzi? Mamy małżonkom dyktować, jak mają się dzielić pieniędzmi w małżeństwie? No to kto... państwo?! Bez jaj!>>> Praca kobiet powinna byc godziwie wynagradzana. Trzeba w koncu uregulowac prawnie ten balagan. Nie zapomnijmy tez o podatku dochodowym od tych zarobkow. Odpowiedz Link Zgłoś
paterka Re: guzik prawda 24.05.07, 08:00 Jeżeli zdecydujemy sie płacić, to chyba również tym, którzy TE SAME CZYNNOŚCI wykonują u siebie po pracy. Im przecież krasnoludki nie sprzątają, nie piorą nie gotują. Co więcej, na czynnosci, na które niepracująca pani ma czas od rana do popołudnia, oni maja często tylko 2 godz po wieczór, lub zawaloną sobotę Odpowiedz Link Zgłoś