Dodaj do ulubionych

kto jest bardziej bezbozny i niemoralny?

13.02.08, 18:50
kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? kosciol czy lewica? ja uwazam, ze
kosciol rzymsko-katolicki jest bardziej bezbozny i niemoralny, uprawiane
zabobony nie swiadcza jeszcze o poboznosci
zobaczcie, jakie obrzydliwe i glupie rzeczy pisze Pieronek:
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4924463.html
Obserwuj wątek
    • raveness1 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 19:05
      Nawet juz zapomnialem kto to jest ten caly Pieronek. Wszyscy oni sa
      jednakowi. Zapakowac ich do worka i do Watykanu. Niech tam sobie
      glosza swoje swiete prawdy.
      Ile jeszcze czasu bedziemy czekac na upadek jednej z najbardziej
      destruktywnych, zaklamanych, anty-zyciowych instytucji swiata?
    • Gość: agamemnon Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 19:18
      Przecież Pieronkowi już z twarzy paskudnie patrzy, jak na profesura przystało. a
      tak nawiasem co ma wspólnego wiara z kościołem bo według mnie nic, biblia nie
      wspomina o tym by budować domy muzyki i czcić obrazki i figurki. Zawsze
      twierdziłem że religie stworzyli cwaniacy żeby motłoch miał się czego bać.
      • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 19:29
        Gość portalu: agamemnon napisał(a):

> biblia nie wspomina o tym by budować domy muzyki i czcić
        > obrazki i figurki. Zawsze twierdziłem że religie stworzyli
        > cwaniacy żeby motłoch miał się czego bać.

Tak to bywa jak się książkowe teorie wprowadza w życie. Tak
        chrzescijanom udał się kosciół na podstawie biblii, jak komunistom
        ZSRR na podstawie dzieł Marksa i Lenina.
        • matylda1001 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 20:13
          >Tak chrzescijanom udał się kosciół na podstawie biblii, jak
          komunistom ZSRR na podstawie dzieł Marksa i Lenina.<

Z przykrością przyznaję Ci rację.

• a.giotto Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:26
          piwi77 napisał:

> Tak to bywa jak się książkowe teorie wprowadza w życie. Tak
          > chrzescijanom udał się kosciół na podstawie biblii, jak komunistom
          > ZSRR na podstawie dzieł Marksa i Lenina.

życzę Ci aby wszystkie Twoje przedsięwzięcia udawały się tak jak dzieje
          Kościoła, który istnieje od ponad 2000 lat i będzie istniał do końca świata.
          • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:33
            Nie przyjmuję twoich łaskawych życzeń, nie wyobrażam sobie posuwać
            się tak daleko, jak czynił to kościół, aby przez tyle wieków tylko
            się bogacic się i trzymać władzę.
          • Gość: mark Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 23:36
            A ja cię pozdrawiam w imieniu papieża Aleksandra VI, który doskonale zorientował
            się, po co Szaweł tę religię stworzył :))
            • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 14.02.08, 23:38
              Nie mylisz z Leonem X?
    • katrina_bush Re: Kler sobie wymyślił, że będzie Panem Polski. 13.02.08, 19:28
      Kler sobie wymyślił, że będzie Panem Polski. T K M !

A tu masz babo placek.
      • piwi77 Re: Kler sobie wymyślił, że będzie Panem Polski. 13.02.08, 19:34
        Jeszcze się na Polsce sparzy.
        • Gość: mark Re: Kler sobie wymyślił, że będzie Panem Polski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 23:57
          I nie będzie to po raz pierwszy, chociaż na na dzień dzisiejszy ani Maklemburgia
          ani krzyżacy nie będą już w stanie przy papieskiej pomocy wybijać zębów za nie
          przestrzeganie kościelnych postów czy innych dyrdymałek.

Niech ten kler najpierw zdejmie papieskie klątwy rzucone na Polske i Polaków, by
          mieć moralne prawo wypowiadać się samozwańczo w ich imieniu.
    • Gość: DSD Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: 144.92.199.* 13.02.08, 20:49
      > kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? kosciol czy lewica?

Nie bede sie wypowiadal w sprawie (nie)moralnosci, ale co do
      bezboznosci to mysle ze lewica jest z reguly bardziej bezbozna od
      Kosciola.
      • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 21:00
        Z reguły to i lewica i kościół, takie jakimi są w Polsce, mają jednego boga,
        mamona mu na imię.
        • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 21:07
          33qq napisał:

> Z reguły to i lewica i kościół, takie jakimi są w Polsce,
          > mają jednego boga, mamona mu na imię.

Chyba jesteś trochę niesprawiedliwy dla lewicy, sporą część postępu
          jej zawdzięczamy.
          • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:34
            Podobnie kościołowi
            • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:42
              Oo, tak? W czym na przykład?
              • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:45
                A widziałeś katedry gotyckie, słyszałeś muzykę Bacha, kościół był mecenasem i
                zarządcą tego świata o wiele dłużej niż komuna więc o wiele więcej można mu
                przypisać tak złego jak i dobrego
                • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:49
                  I te wszystkie katedry i sztukę budowali księża i biskupi za
                  pieniądze ze swojego skarbca? No może kiedyś tak było, bo np kościół
                  na moim osiedlu budowali nieduchowni wg planów nieduchownych, za
                  pieniądze nieduchownych. Łącznie z plebanią, w której żyją dla
                  odmiany tylko duchowni (choć czasem sobie jakąś nieduchowną
                  sprowadzają).
                  • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 14.02.08, 21:56
                    A komuniści budowali coś własnymi rękoma? To demagogia.
                    • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 14.02.08, 22:11
                      Dopiero mowa była o lewicy, a Ty już o komunistach, to nie to samo!
                      A ludzie lewicy owszem, wiele zrobili własnymi rękoma.
                      • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 16.02.08, 22:12
                        na przykład?
    • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 20:58
      "Oczywiście, oni mogą się uważać za bardzo porządnych ludzi, ale to co robią i
      głoszą jest sprzeczne z chrześcijaństwem."

To jest największy problem z katolikami - ichni monopol na Prawdę, Moralność i
      Porządność. Sprzeczny z chrześcijaństwem musi oznaczać niemoralny, nieporządny,
      zły. To widać w wypowiedziach wiernych, od "moherowych bab", przez forumowych
      krzykaczy (chciałam w tym miejscu pozdrowić Magnusa) po najwyższych hierarchów i
      intelektualistów KK.
      • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 21:34
        >To jest największy problem z katolikami - ichni monopol na Prawdę, Moralność i
        > Porządność. Sprzeczny z chrześcijaństwem musi oznaczać niemoralny, nieporządny,
        > zły. To widać w wypowiedziach wiernych, od "moherowych bab", przez forumowych
        > krzykaczy (chciałam w tym miejscu pozdrowić Magnusa) po najwyższych hierarchów
        > i
        > intelektualistów KK.<

Dowiedź prawdy swoich słów.
        • Gość: DSD Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: 144.92.199.* 13.02.08, 21:40
          Moze pomoge xtrin - czy uwazasz ze ateista moze byc tak samo moralny
          i porzadny jak katolik? Tak czy nie?
          • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:02
            >Gość portalu: DSD napisał(a):

> Moze pomoge xtrin - czy uwazasz ze ateista moze byc tak samo moralny
            > i porzadny jak katolik? Tak czy nie?<

Może być. Porządność i moralność nie musi iść w parze z religijnością.
            • Gość: DSD Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: 144.92.199.* 13.02.08, 22:43
              Ciesze sie ze tak uwazasz, ja tez nie sadze zeby bycie osoba
              wierzaca automatycznie oznaczalo bycie kims glupim etc. Niestety,
              fanatycy z obu stron maja inne zdanie.
              • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:51
                >Gość portalu: DSD napisał(a):

> Ciesze sie ze tak uwazasz, ja tez nie sadze zeby bycie osoba
                > wierzaca automatycznie oznaczalo bycie kims glupim etc.<

Nawet nie zawsze jest to osoba porządna:(

> Niestety,
                > fanatycy z obu stron maja inne zdanie. <

Fanatyzm szkodzi obu stronom, wzmaga napięcie, utrudnia lub uniemożliwia
                porozumienie.
        • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 21:49
          Co mam dowodzić? Że katolicy tak świat pojmują? Dowód masz w cytowanym przeze
          mnie zdaniu Pieronka.
          • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:13
            >"Oczywiście, oni mogą się uważać za bardzo porządnych ludzi, ale to co robią i
            głoszą jest sprzeczne z chrześcijaństwem."<

To Pieronek

a to Twoje:

To jest największy problem z katolikami - ichni monopol na Prawdę, Moralność i
            Porządność.

< Sprzeczny z chrześcijaństwem musi oznaczać niemoralny, nieporządny,
            zły. <

Poznajesz to zdanie?
            Sprzeczność z chrześcijaństwem nie oznacza uznania za niemoralne,itp...jak w
            Twoim tekście

>o widać w wypowiedziach wiernych, od "moherowych bab", przez forumowych
            krzykaczy (chciałam w tym miejscu pozdrowić Magnusa) po najwyższych hierarchów i
            intelektualistów KK.<

Dałaś jedno zdanie, nie potwierdza tezy. Czekam na dalsze dowody.

Co powiesz o ekumenizmie?
            • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:36
              Wciąż nie rozumiem co mam udowadniać... Przecież zacytowane zdanie mówi samo za
              siebie - sprzeczne z chrześcijaństwem to sprzeczne z byciem porządnym człowiekiem.

Dalej - Magnus w sąsiednim wątku wypłodził:
              "Ale skad ateista, ktory by byl wychowywany bez zadnej wiedzy o religii i
              zwiazanych z nia wartosciach mialby wiedziec kiedy jest bydlakiem, a kiedy nie??"

Takie przykłady można mnożyć.
              • 33qq Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:45
                Też, nie masz kogo cytować
              • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:48
                >Dalej - Magnus w sąsiednim wątku wypłodził:
                > "Ale skad ateista, ktory by byl wychowywany bez zadnej wiedzy o religii i
                > zwiazanych z nia wartosciach mialby wiedziec kiedy jest bydlakiem, a kiedy nie?
                > ?"
                >
                Jest znak zapytania. Może trzeba mu odpowiedzieć, a nie brać za zła monetę.

To jednak nie jest zbyt wiele wypowiedzi, choć piszesz:
                >
                > Takie przykłady można mnożyć.<

Mnóż, a nie uogólniaj. Ja jestem katolikiem. Dopuszczam bycie porządnym przez
                osoby niereligijne. Tak dla jasności.
                • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:00
                  Gość portalu: ferment napisał(a):

> Ja jestem katolikiem. Dopuszczam bycie porządnym przez
                  > osoby niereligijne. Tak dla jasności.

Dzięki łaskawco! Ja też dopuszczam porządność osób religijnych,
                  przecież potrzeba bycia człowiekiem może byc silniejsza od nakazów
                  jakiejkolwiek religii.
                  • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 14.02.08, 11:53
                    >> Dzięki łaskawco! Ja też dopuszczam porządność osób religijnych,
                    > przecież potrzeba bycia człowiekiem może byc silniejsza od nakazów
                    > jakiejkolwiek religii.<

Ja nie z łaskawości:) Lecz w odpowiedzi na zarzuty skierowane do wszystkich
                    katolików. Przeciw uogólnianiu. Nadmiernemu.
                    Pozdrawiam:)
                • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:27
                  > Jest znak zapytania. Może trzeba mu
                  > odpowiedzieć, a nie brać za zła monetę.

Proszę... bez idiotyzmów...

> Mnóż, a nie uogólniaj. Ja jestem katolikiem. Dopuszczam bycie
                  > porządnym przez osoby niereligijne. Tak dla jasności.

A gdzie napisałam, że KAŻDY katolik tak ma, hę? Oczywiście, że nie każdy, znam
                  kilku myślących.
                  Nie zmienia to faktu, że takie myślenie jest wśród onych popularne i często się
                  ujawnia.
                  • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 14.02.08, 12:00
                    >> A gdzie napisałam, że KAŻDY katolik tak ma, hę? Oczywiście, że nie każdy, znam
                    > kilku myślących.
                    > Nie zmienia to faktu, że takie myślenie jest wśród onych popularne i często się
                    > ujawnia<

Nie napisałaś, ze niektórzy.
                    Znam wielu katolików. Są wśród nich i tacy, którzy mnie nie zachwycają. Są i
                    wspaniali. Są różni. I nie należy ich oceniać tylko jedną miarą: przynależnością
                    do KK. KK jest powszechny, pojemny.
                    • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 14.02.08, 12:14
                      > Nie napisałaś, ze niektórzy.

Wydało mi się to być oczywiste... Następnym razem postaram się nie zakładać
                      domyślności czytelników.

Zamiast czepiać się detali mógłbyś odnieść się do sprawy.
                      • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 14.02.08, 12:29
                        >> Zamiast czepiać się detali mógłbyś odnieść się do sprawy.<

Cóż za elegancja słowa? Jesteś dorosła, prawda?
                        A jak to sprawa? Biskup uważa lewice za niemoralną. Jego prawo do tej oceny. Też
                        nie używa słowa: niektórzy. Kategoryzuje, nadmiernie uogólnia. Może nie zna
                        nikogo pozytywnego na lewicy. Jest raczej nieosiągalny, by z nim dyskutować. Na
                        forum nie bywa. Ty bywasz.
                        • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 15.02.08, 01:06
                          > Cóż za elegancja słowa? Jesteś dorosła, prawda?

Nie rozumiem.

> Kategoryzuje, nadmiernie uogólnia.

Nie chodzi bynajmniej o to, a o system rozumowania, jaki zaprezentował.
              • a.giotto Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:24
                xtrin napisała:

> Wciąż nie rozumiem co mam udowadniać... Przecież zacytowane zdanie mówi samo za
                > siebie - sprzeczne z chrześcijaństwem to sprzeczne z byciem porządnym człowieki
                > em.

to nie do końca tak. Biskup odniósł się do konkretnego zagadnienia. Biskup miał
                obowiązek zareagować, gdyż rzecz dotyczy ludzi będących pod jego opieką duchową
                • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:29
                  a.giotto napisał:

> Biskup miał obowiązek zareagować, gdyż rzecz dotyczy
                  > ludzi będących pod jego opieką duchową

Człowiek dorosły, psychicznie stabilny, nie potrzebuje czyjejś
                  opieki duchowej.
                  • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 14.02.08, 12:07
                    >
                    > Człowiek dorosły, psychicznie stabilny, nie potrzebuje czyjejś
                    > opieki duchowej. <

Znasz wielu tych stabilnych? Serio pytam.
                  • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 16.02.08, 11:54
                    piwi77 napisał:

> a.giotto napisał:
                    >
                    > > Biskup miał obowiązek zareagować, gdyż rzecz dotyczy
                    > > ludzi będących pod jego opieką duchową
                    >
                    > Człowiek dorosły, psychicznie stabilny, nie potrzebuje czyjejś
                    > opieki duchowej.

Bzdura - człowiek dorosły też potrzebuje rozwoju duchowego,
                    a drugi człowiek może tu być pomocny.
              • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 16.02.08, 12:02
                xtrin napisała:

> Przecież zacytowane zdanie mówi samo za
                > siebie - sprzeczne z chrześcijaństwem to sprzeczne z byciem
                porządnym człowieki
                > em.

Tak jest z każdym systemem moralnym - nie tylko z chrześcijańskim.
                >

> Dalej - Magnus w sąsiednim wątku wypłodził:
                > "Ale skad ateista, ktory by byl wychowywany bez zadnej wiedzy o
                religii i
                > zwiazanych z nia wartosciach mialby wiedziec kiedy jest bydlakiem,
                a kiedy nie?

To pytanie jest zasadne: wartości wynikają z cywilizacji,
                a cywilizacja z religii - czy to się Tobie podoba czy nie...

Wiesz jakie były skutki budowy cywilizacji ateistycznej...
          • a.giotto Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:21
            xtrin napisała:

> Co mam dowodzić? Że katolicy tak świat pojmują? Dowód masz w cytowanym przeze
            > mnie zdaniu Pieronka.

a jak niby mają pojmować? Zlituj się...
            • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:41
              a.giotto napisał:
              > a jak niby mają pojmować?

Mądrzej...
      • a.giotto Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:20
        xtrin napisała:

>
        > To jest największy problem z katolikami - ichni monopol na Prawdę, Moralność i
        > Porządność. Sprzeczny z chrześcijaństwem musi oznaczać niemoralny, nieporządny,

jeśli masz coś, co się sprawdza, co jest w oczywisty sposób dobre i pożyteczne,
        to dlaczego masz się z tym ukrywać? Udawać, że nie jest nic warte?

Źle rozumujesz i jak zwykle manipulujesz, przeinaczając znaczenie słów. Dana
        rzecz nie jest niemoralna, dlatego, że jest "sprzeczna z chrześcijaństwem", ale
        dlatego, że jest niemoralna sama w sobie.
        • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:42
          a.giotto napisał:
          > jeśli masz coś, co się sprawdza, co jest w oczywisty
          > sposób dobre i pożyteczne, to dlaczego masz się
          > z tym ukrywać? Udawać, że nie jest nic warte?

Bynajmniej. Chcesz ją wykorzystywać? No problem. Ale nie wmawiaj innym, że też
          muszą.
        • xtrin Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 23:44
          a.giotto napisał:
          > Źle rozumujesz i jak zwykle manipulujesz,
          > przeinaczając znaczenie słów.

W którym miejscu źle rozumuje i gdzie manipuluję?
      • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 16.02.08, 15:21
        xtrin napisała:

> To jest największy problem z katolikami - ichni monopol na Prawdę,
        Moralność i
        > Porządność. Sprzeczny z chrześcijaństwem musi oznaczać niemoralny,

Każdy światopogląd zakłada monopol na prawdę i moralność -
        i ocenia ludzi wg tej moralności.
      • Gość: arturro Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.lublin.mm.pl 19.02.08, 12:05
        Śmieszne. A Ty przypadkiem nie prezentujesz swojej prawdy, moralności i
        porządności? Wydaje mi się, że masz własne na ten temat zdanie przez co
        pokazujesz swój własny monopol. Co do krzykaczy to tak dla poinformowania nie
        jesteś inna od tych "katolickich krzykaczy". Jesteś taka sama tylko z innym
        światopoglądem
    • matylda1001 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:26
      Że sie wtrącę... ekumenizm z ateistami? a co to takiego?
      • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:29
        Np. patriotyzm, to w końcu jakiś wspólny mianownik w sprawach
        wyższego rzędu.
        • matylda1001 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 13.02.08, 22:33
          Tak, wiem ale wszystko zależy od tego CO uznamy za sprawę wyższego
          rzędu.
      • Gość: ferment Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:43
        >matylda1001 napisała:

> Że sie wtrącę... ekumenizm z ateistami? a co to takiego?<

dlaczego z ateistami? Może z islamem, judaizmem, które chrześcijaństwem nie są,
        jak sądzę:(
    • mg2005 Pieronek... 13.02.08, 23:17
      Nie panikuj - Pieronek to nie cały Kościół.
      Pieronek jest głupi, ale z innych powodów...
      • pyorunochron Re: Pieronek... 14.02.08, 20:57
        mg2005 napisał:

> Nie panikuj - Pieronek to nie cały Kościół.
        > Pieronek jest głupi, ale z innych powodów...

to rzeczywiscie pocieszajace...
        • Gość: mark Re: Pieronek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 00:01
          A jak zakwalifikujesz Glempa, Gocłowskiego, Zimonia i pare innych nie mniej
          ciekawych postaci nadających ton temu spaczonemu kościołowi?
          • piwi77 Re: Pieronek... 15.02.08, 00:05
            Dinozaury...
            • Gość: mark Re: Pieronek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 00:35
              I to bezczelnie dokazujące na gościnnym jeszcze terenie...
          • mg2005 Re: Pieronek... 16.02.08, 15:26
            Gość portalu: mark napisał(a):

> A jak zakwalifikujesz Glempa, Gocłowskiego, Zimonia

Nie słyszałem ,żeby oni zachwalali obecny "aborcyjny kompromis"...
          • pyorunochron Kwalifikacja 17.02.08, 00:14
            Gość portalu: mark napisał(a):

> A jak zakwalifikujesz Glempa, Gocłowskiego, Zimonia i pare innych nie mniej
            > ciekawych postaci nadających ton temu spaczonemu kościołowi?

Ja ich kwalifikuje do ludzi nizszej kategorii. Ja o wiele bardziej szanuje
            sprzataczke ateistke, przynajmniej pracuje, a nie zeruje na innych.
    • Gość: mark Re: Jest to jeden z wielu przykladów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 10:08
      porażki moralności teistycznej polskiego katolicyzmu.
    • 10iwonka10 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 16.02.08, 15:38
      Nie jestem wielkim zwolennikiem KK w Polsce ale..... W UK dzieci w
      wieku 12 lat dostaja za darmo "after pill", 6 latki uczy sie w
      szkole o milosci seksualnej, jest tutaj najwiekszy procent
      nastolatek w ciazy,aborcji dokonuje sie w 12 tygodniu od zajscia w
      ciaze chyba najpozniej wcalej Europie - no i jest to kraj bardzo
      liberalny w ktorym religia chrzecijanska wystepuje w bardzo
      szczatkowej postaci....

• pyorunochron Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 00:23
        10iwonka10 napisała:

> Nie jestem wielkim zwolennikiem KK w Polsce ale..... W UK dzieci w
        > wieku 12 lat dostaja za darmo "after pill", 6 latki uczy sie w
        > szkole o milosci seksualnej, jest tutaj najwiekszy procent
        > nastolatek w ciazy,aborcji dokonuje sie w 12 tygodniu od zajscia w
        > ciaze chyba najpozniej wcalej Europie - no i jest to kraj bardzo
        > liberalny w ktorym religia chrzecijanska wystepuje w bardzo
        > szczatkowej postaci....

Odsetek nastolatek w ciazy nie jest tez niski w Polsce.
        • uyu Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 01:33
          "Wypowiedź zbulwersowała Siwca, który na swoi blogu
          napisał: "Zastanawiam się, co zmusza wybitnego intelektualistę do
          używania rydzykowego języka. Jaka koniunktura motywuje go, aby
          profanować język sporu językiem, który nie licuje z godnością
          biskupa i profesora? Bo to, że spór ma miejsce jest poza dyskusją.
          Ale język, język oburza i obraża."

Siwiec nie zdal sobie jeszcze sprawy z tego, ze Pieronek z wybitnym
          intelektualista nie ma nic wspolnego. To samo dotyczy godnosci
          biskupa i profesora. Za to ton jego wypowiedzi niczym nie rozni sie
          od wypowiedzi fanatycznych ajatollachow.
          To zjawisko okresla sie mianem integryzmu religijnego i dlatego nie
          oszukujmy sie - Polska stala sie krajem integrystow a kler trzyma
          narod krotko za pysk o wiele mocniej niz robili to komunisci w
          peerelu.
          Trudno upasc nizej.
          • chochlik5 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 03:29
            Co to jest pobożność? Co to jest moralność? Jakie sa przeciwieństwa?
            Wydaje mi się że że wiara nie jest równoznaczna z pobożnością.
            Pobożność manifestują wierzący, albo pozornie wierzący uprawiając
            kult Boga i wszystkich Świętych we wszelakich ich wyobrazeniach
            (rzeźby, malowidła, teksty liturgiczne symbole), czego oczywiście
            nie czynią niewierzący.
            A co to jest moralność? to głęboka swiadomość tego co to jest zło i
            co to jest dobro, umiejętność ich odróżnia i konsekwentne
            postępowanie zgodnie z ideałem dobra. Dobro, to takie postępowanie
            by nikt nie czuł sie przez nas skrzywdzony czy na ciele, czy duszy,
            czy stanie posiadania, Tak postępuje prawy człowiek niezaleznie od
            tego, czy wietrzy w istnienie Boga czy nie wierzy. Pseudowierzącym
            KK daje lek w postaci spowiedzi na likwidację odpowiedzialności za
            niecne postepki. Ateista nie ma takiej szansy, więc dla spokoju
            ducha musi być prawy. Nie każdy Lewicowiec jest ateistą.
            • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 11:52
              chochlik5 napisała:
              Dobro, to takie postępowanie
              > by nikt nie czuł sie przez nas skrzywdzony

Zauważ, że poczucie krzywdy jest subiektywne - dlatego twoja
              definicja 'dobra' jest aburdalna.
              • pierwszy_nick_z_brzegu Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 12:23
                Podobnie definicja dobra wg KK jest subiektywna, tak jak i kazda inna definicja
                dobra bedzie wylacznie subiektywna.
                • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 18.02.08, 22:07
                  pierwszy_nick_z_brzegu napisał:

> Podobnie definicja dobra wg KK jest subiektywna,

Przeciwnie. Które z X Przykazań jest subiektywne ?...

.> tak jak i kazda inna definicja
                  > dobra bedzie wylacznie subiektywna.

Nie.
          • mg2005 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 17.02.08, 11:54
            uyu napisała:
            > To zjawisko okresla sie mianem integryzmu religijnego i dlatego
            nie
            > oszukujmy sie - Polska stala sie krajem integrystow a kler trzyma
            > narod krotko za pysk o wiele mocniej niz robili to komunisci w
            > peerelu.
            > Trudno upasc nizej.

Na początek - nie oszukuj siebie i innych... ))
            >
          • Gość: arturro Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.lublin.mm.pl 19.02.08, 12:01
            ty chyba nie wiesz co to był polski komunizm i jakie metody stosował. Najpierw
            się doucz a później wypowiadaj
    • Gość: arturro Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? IP: *.lublin.mm.pl 19.02.08, 11:58
      a moim zdaniem najbardziej niemoralna jest lewica.
      Chłopie a jakie głupoty gadają ludzie lewicy? Jakie głupoty i w jaki sposób gada
      Senyszyn. No ale lewak może
      • piwi77 Re: kto jest bardziej bezbozny i niemoralny? 19.02.08, 12:14
        No to przytocz coś, co powiedziała Senyszyn, a co uważasz za głupie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka