Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć się bałaganiarstwa?

26.10.03, 07:59
No własnie. Mam z tym problem od dziecka. Nie chcę się rozwodzić nad tym co jest bałagnem wewnętrznym, co twórczym itp. Nie chcę go polubić, bo mi przeszkadza. Byłabym wdzięczna o konkretne wskazówki,jesli komuś udało się przynajmniej zminimalizowac bałagan w domu. A wiem,ze są tacy.
Ja mam dzieci w wieku szkolnym, męża też bałaganiarza ( co jest bólem, bo jemu bałagan przeszkadza tylko wtedy jak nie może czegoś znaleźć) i małe mieszkanie.
Rodziny się nie pozbędę, narazie o większym mieszkaniu nie mam co marzyć.
Czy jest mozliwe oduczenie się bałaganiarstwa?
emka

Obserwuj wątek
    • Gość: ....... Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? IP: *.medienzentrum.zub / 195.170.108.* 27.10.03, 11:19
      tak, zapraszaj czesto gosci:) a w szczegolnosci znajomych meza.

• ant777 Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? 27.10.03, 12:09
      Japończycy wymyślili kilka technik używanych i użytecznych w pracy.
      Zapamiętałem jedynie z filozofii Kajzen następujące zdanie: miejsce na
      wszystko, wszystko na miejscu.
      • default Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? 27.10.03, 12:48
        ant777 napisał:

> Japończycy wymyślili kilka technik używanych i użytecznych w pracy.
        > Zapamiętałem jedynie z filozofii Kajzen następujące zdanie: miejsce na
        > wszystko, wszystko na miejscu.

Bardzo trafne stwierdzenie. Ja też miałam małe mieszkanie i jestem bałaganiarą.
        Jakoś to swoje bałaganiarstwo opanowałam, właśnie dzięki stosowaniu powyższej
        zasady (chociaż jej nie znałam, sama do niej doszłam). Nawet w małym mieszkaniu
        trzeba wygospodarować miejsce na wszystkie rzeczy, które w nim są. Wtedy
        wystarczy po prostu każdą rzecz odkładać na jej miejsce. Poza tym - sprzątać
        natychmiast po zabrudzeniu (wannę po kąpieli, zlew po zmywaniu naczyń, blat
        kuchenki po ugotowaniu obiadu, zmywać zaraz po jedzeniu itd.)- w ten sposób nie
        doprowadza się do wielkich nieporządków i nie ma potrzeby zabierać się do
        Wielkiego Sprzątania, bo zawsze jest czysto. Naprawdę, wymaga to dużo mniej
        samozaparcia niż mobilizowanie się do ogromnego sprzątania doprowadzonego
        do "ruiny" mieszkania.
        • Gość: camel Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? IP: *.medienzentrum.zub / 195.170.108.* 27.10.03, 14:14
          podziwiam moja kuzynke:)
          wiecie, po slubie zamieszkala z mezem i malutkim dzieckiem w kawalerce (20
          m2)!!!!!!! (dwadziescie metrow kwadratowych)!!!
          Przez 7 lat tam mieszkali i zawsze byl porzadek. Gratuluje!!!!:) A wiec, dla
          chcacego-nic trudnego.

camel
    • Gość: prawnik Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? IP: *.icpnet.pl 29.10.03, 16:45
      jezeli jest duzo papierow
      i na podlodze jest stos papierow
      Co wtedy?
      • venus22 Re: Jak oduczyć się bałaganiarstwa? 29.10.03, 18:50
        Podpalic i spokoj.
        Venus
    • Gość: agulha Ukrainka IP: *.aster.pl / 10.67.0.* 01.11.03, 18:21
      To jest mój sposób. Przemiła młoda kobieta, niegłupia, przychodzi raz w
      tygodniu i sprząta. Jest inteligentna, niczego nie wyrzuci (np. papierów
      żadnych) ani nie wetknie w takie miejsce, gdzie bym się tej rzeczy nie
      spodziewała.
      • emka1970 Re: Ukrainka 05.11.03, 21:35
        Próbowałam z Ukrainką, ale każda osoba sprzątająca chce mieć zysk, i woli na stałe, a ja nie mam jak się umawiać , to wynika z mojej pracy.
        Wiem,że tak by było najlepiej, ale narazie musze liczyć na siebie i domowników.
        Ktos polecił mi na necie stronę www.flylady.net . Znajdują sie tam rózne organizacyjne rady. Postaram sie częsciowo z nich skorzystać. Może pomoże
        emka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka