mg2005 16.04.09, 08:56 Czy taki serial powinien powstać ? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6503443,TVP_nie_planuje_serialu_o_Romanie_Dmowskim.html -- elita z jelita Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obraza.uczuc.religijnych Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 09:32 Nie wiem czy od razu powinien, ale mógłby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Serial o Dmowskim ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.09, 09:43 Powinien, ku przestrodze przed nacjonalizmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arab Re: Serial o Dmowskim ? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.04.09, 10:23 przestrogę powinno się mieć przed liberalizmem, a nie nacjonalizmem. Masz jakieś dziecinne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 10:50 Głupoty prawisz. Należy szcz... na patriotyzm i nacjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczyk bić murzynów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 13:48 karki i dresy rulez Odpowiedz Link Zgłoś
alice.munro Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 09:45 Nacjonalizmu ci u nas dostatek i bez tego. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 11:15 ależ oczywiście, że tak. w porze klanu trzeba go nadawać, a dmowskiego zagrac powinien sztockinger, a jego kobite kotulanka. właśnie nawet nie wiem czy dmowski miał kobite a polak jestem i tu mieszkam i se jeszcze chwale. szczególnie na wiosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonimowy gal Re: Serial o Dmowskim ? IP: *.t-mobile.co.uk 16.04.09, 15:09 nie mial. znaczy ponoc do Pilsudskiej startowal, ale bez powodzenia. Jak laska chciala by dac narodowcowi i sluchac pozniej o jego milosci do ojczyzny, rasy, i ch... wie czego jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 18:51 Dmowski był, obok Piłsudskiego, najważniejszym politykiem polskim początku XX w., więc serial powinien powstać. -- elita z jelita Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Serial o Dmowskim ? 16.04.09, 22:03 mg2005 napisał: >Dmowski był, obok Piłsudskiego, najważniejszym politykiem polskim początku XX w.,< Najważniejszym? ciekawe dla kogo? >serial powinien powstać.< No to już! rób zbiórkę pośród swoich kumpli. Potem sami sobie będziecie oglądali. Nastepny może być serial pt. "Saga rodu Giertychów". Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Serial o Dmowskim ? 17.04.09, 16:33 matylda1001 napisała: > mg2005 napisał: > >Dmowski był, obok Piłsudskiego, najważniejszym politykiem polskim > początku XX w.,< > > Najważniejszym? ciekawe dla kogo? Dla Niepodległej Polski - chyba ,że dla ciebie to nie jest wartość... -- "PO to wielka mistyfikacja, jej spoiwem jest cynizm" S.Niesiołowski Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Serial o Dmowskim ? 17.04.09, 17:10 mg2005 napisał: > Dla Niepodległej Polski - chyba ,że dla ciebie to nie jest wartość... Wystarczy tylko, Polska, pisać z wielkiej, niepodległa można z małej. Niepodległa, to żaden stan niezwykły dla naszego kraju i nie trzeba go traktować jak świętość. Wolność to sprawa oczywista, coś co nam się należy. Zamiast modlić sę do wolności wystarczy, że bedziemy unikać głupich działań, które mogłyby prowadzić do jej utraty. To nie aż tak wielki wysiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Serial o Dmowskim ? 17.04.09, 19:50 mg2005 napisał: >Dla Niepodległej Polski - chyba ,że dla ciebie to nie jest wartość...< Nie, Dmowski dla niepodległej Polski nie stanowił wartości. Wręcz przeciwnie, jako zażarty antysemita nawołujący do nienawiści do, bądz co bądz, sporej części polskich obywateli, paskudził wizerunek Polski na zewnątrz. Zamiast nawoływać do wytężonej pracy na rzecz młodej Ojczyzny wichrzył i szczuł. Ja wiem, że dla ciebie jest bohaterem każdy, kto będzie twierdził, że w Polsce jest miejsce tylko dla Polaków - katolików, ale pozwól, że ja pozostanę przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Serial o Dmowskim ? 19.04.09, 08:57 matylda1001 napisała: > mg2005 napisał: > > >Dla Niepodległej Polski - chyba ,że dla ciebie to nie jest > wartość...< > > Nie, Dmowski dla niepodległej Polski nie stanowił wartości. Mam na myśli działania na rzecz odzyskania niepodległości przez Polskę. Wręcz > przeciwnie, jako zażarty antysemita nawołujący do nienawiści do, > bądz co bądz, sporej części polskich obywateli, paskudził wizerunek > Polski na zewnątrz. Zamiast nawoływać do wytężonej pracy na rzecz > młodej Ojczyzny wichrzył i szczuł. Ja wiem, że dla ciebie jest > bohaterem każdy, kto będzie twierdził, że w Polsce jest miejsce > tylko dla Polaków - katolików, ale pozwól, że ja pozostanę przy > swoim zdaniu. Zapewne nasza ocena będzie się różnić, co nie zmienia faktu, że był ważnym politykiem tamtego okresu - i dlatego (obiektywny) film Mu się należy. -- "Judisze Sztime" redachtor szechter z łuczywem w dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Serial o Dmowskim ? 19.04.09, 13:55 >Zapewne nasza ocena będzie się różnić, co nie zmienia faktu, że był ważnym politykiem tamtego okresu - i dlatego (obiektywny) film Mu się należy.< Zapewne... Niestety, ważnym politykiem był, tyle, że negatywnym. Nie wiem, czy warto robić filmy o tych, którzy żle zapisali sie na kartach historii. Ten film miałby być obiektywny? żartujesz? Obiektywna ocena tej postaci jest negatywna i film mógłby okazać sie "ostry". Tych, którzy chcieliby tego filmu nie stać z kolei na obiektywizm. Dlatego właśnie go chcą. Chcą uczynić go bohaterem. Po to miałby być ten film. Lepiej zostawić pamięć tego człowieka taką, jaka jest. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Serial o Dmowskim ? 20.04.09, 17:19 matylda1001 napisała: > Obiektywna ocena tej postaci jest negatywna Nie traktuj swoich subiektywnych uprzedzeń jako prawdy obiektywnej... -- "PO to wielka mistyfikacja, jej spoiwem jest cynizm" S.Niesiołowski Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Serial o Dmowskim ? 20.04.09, 17:32 mg2005 napisał: >Nie traktuj swoich subiektywnych uprzedzeń jako prawdy obiektywnej...< Napisałam, że to prawda obiektywna, a nie moje odczucia. Wiem, że dla ciebie to bohater. Dla ciebie każdy antysemita i narodowiec zasługuje conajmniej na beatyfikację. Tylko, że jesteś odosobniony w swoich stwierdzeniach, na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Serial o Dmowskim ? 20.04.09, 17:37 Ale nawet antysemita może mieć także cechy pozytywne lub jakieś zasługi, i Dmowski wydaje się być właśnie takim człowiekiem (wszyscy są troche dobrzy, trochę źli, skrajności w jedną lub druga stronę chyba nie ma). Nie wiem czy bez Dmowskiego odzyskalibyśmy wolność w 1918 roku i choćby dlatego zasługuje na życzliwą ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkSun Re: Serial o Dmowskim ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 23:46 Oczywiście, że powinien powstać. Być może formą mogłaby być nieco inna, np. winien to być film ale taki twór jak najbardziej powinien powstać. Tak ważnym osobom dla naszego narodu/państwa należą się tego typu produkcje. Co się zaś tyczy przeciwników powstawania za publiczne pieniądze serialu; koniec z podatkami i po kłopocie... W przeciwnym wypadku ankieta wśród płacących abonament, jeśli większość wskaże na serial o Panu Dmowskim, a pewnie tak byłoby...cóż :) Można dalej płakać na forach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Serial o Dmowskim ? IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.09, 08:57 >forma nie co inna< hmmmm,serial komediowo-biograficzny? ciekawe wyzwanie ale mozliwe: www.youtube.com/watch?v=uIVba78s6T0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Serial o Dmowskim ? 17.04.09, 14:24 mg2005 napisał: > Czy taki serial powinien powstać ? Gdybym miał dostać w nim rolę, byłbym za, a tak jest mi wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś