Dodaj do ulubionych

Requiem dla Dwójki.

07.07.09, 18:31
Jestem oburzona! Program 2 Polskiego Radia jutro zamilknie, by zwrócić uwagę
na pomijaną w publicznej debacie o mediach działalność kulturalną i
edukacyjną, jaką Dwójka, całkowicie niekomercyjne radio finansowane wyłącznie
z publicznych pieniędzy, prowadzi. Kultura trwa, a spory polityków przemijają,
o czym oni sami w swej ignorancji zdają się nie zdawać sobie sprawy. Tyle że
kultura stała się otumaniającym kiczem, tańcami na lodzie, w wannie i w
fontannie, a jej nieliczne oazy, takie jak 2, powoli wysychają i przestają
istnieć, a wraz z nimi nasze człowieczeństwo.
Obserwuj wątek
    • strikemaster Takie są prawa kapitalizmu i polityki 07.07.09, 18:35
      Jest to działalność niepołacalna i w świecie liberalnego kapitalizmu istnieje tylko dzięki sponsoringowi. Ponieważ w Polsce praktycznie nie ma elit kulturalnych, firmom nie opłaca sięsponsorować wielkiej sztuki, zarabiają na finansowaniu romansów Dody i niestety, bez państwowej kasy ta sytuacja się nie zmieni. A PO, jako liberałowi, zgodnie ze swoją ideologią dążą do obcięcia tego typu wydatków, a właściwie więcej, do likwiodacji mediów publicznych w ogóle, czo widać po uporczywym utrzymywaniu na stołku w TVP Fanfara.
      • Gość: fri-e-da Re: Takie są prawa kapitalizmu i polityki IP: *.bia.csk.pl 07.07.09, 19:09
        Ja to wszystko doskonale wiem. Ale też jestem w stanie wyobrazić sobie świat
        inny niż liberalny ( zwłaszcza w polskim wydaniu, nie poddany wewnętrznej
        krytyce, bezrefleksyjnie przyjmowany jako oczywistość). Zresztą nawet w krajach
        rozwiniętych wypracowano metody finansowania takich nierentownych instytucji jak
        2, które się sprawdzają. Tu nie idzie tylko o radio, tu stawką jest myślenie.
        • strikemaster Re: Takie są prawa kapitalizmu i polityki 07.07.09, 19:12
          Więc możemy sobie taki świat, w którym partia rządząca nie ma chrapki na prywatyzację mediów publicznych powyobrażać, bo i tak PO wygrywa wszystkie wybory.
          • Gość: fri-e-da Re: Takie są prawa kapitalizmu i polityki IP: *.bia.csk.pl 07.07.09, 19:15
            Któreś przegra z pewnością...
    • lernakow Re: Requiem dla Dwójki. 07.07.09, 18:40
      fri-e-da napisała:

> Program 2 Polskiego Radia jutro zamilknie, by zwrócić uwagę
      > na pomijaną w publicznej debacie o mediach działalność kulturalną i
      > edukacyjną, jaką Dwójka, całkowicie niekomercyjne radio
      > finansowane wyłącznie z publicznych pieniędzy, prowadzi.
      >
      PR2 to medium, tak? Debata publiczna toczy się w mediach, tak? I na brak treści o działalności kulturalnej i edukacyjnej, którą emitują, zareagują nieemitowaniem jej, tak? A wszystko to uderzy nie w politycznych decydentów, tylko w słuchaczy, którzy w abonamencie łożą na to radio, co jest jego jedynym źródłem utrzymania, tak?

Jak słyszę o kolejnych protestach, to mam wrażenie, że stanowią konkurs, kto sam siebie mocniej w dupę kopnie.
      • Gość: fri-e-da Re: Requiem dla Dwójki. IP: *.bia.csk.pl 07.07.09, 18:59
        A co mogą zrobić? Jak inaczej protestować?; a może nie protestować w ogóle?
        • lernakow Re: Requiem dla Dwójki. 07.07.09, 19:04
          Gość portalu: fri-e-da napisał(a):

> A co mogą zrobić?
          >
          Chodzi im o obecność treści? To nadawać te treści.

> Jak inaczej protestować?; a może nie protestować w ogóle?
          >
          Protest tak naprawdę jest o kasę - o ten nieszczęsny abonament. Nikt im go nie zabrał i nie zanosi się - ustawa zostanie zawetowana, weto nie zostanie odrzucone. Protest niczego nie zmieni.
          • Gość: fri-e-da Re: Requiem dla Dwójki. IP: *.bia.csk.pl 07.07.09, 19:13
            Nawet jeśli zostanie zawetowana, dostaną mniej pieniędzy na realizację
            projektów,już znikają audycje poświęcone współczesnej kulturze. W takiej
            przetrwalnikowej formie to radio będzie wyrzutem sumienia nas wszystkich.
          • strikemaster Re: Requiem dla Dwójki. 07.07.09, 19:13
            Media publiczne to głównie TV, która zostanie niedługo zlikwidowana, wskazują na to ostatnie działania rządu. Przy okazji zbankrutuje radio i będzie po kłopocie.
            • Gość: fri-e-da Re: Requiem dla Dwójki. IP: *.bia.csk.pl 07.07.09, 19:21
              Bo kultura, bo myślenie jest kłopotem, prawda? Ludźmi, którzy się tych wartości
              wyrzekają, łatwiej jest sterować. Liberalizm, zwłaszcza w Polsce, to
              ponowoczesna odmiana faszyzmu. Coraz częściej odnoszę wrażenie,że postmodernizm,
              korzenie mający przecież w marksizmie, to filozofia na usługach światowych
              decydentów.
              • lernakow Re: Requiem dla Dwójki. 08.07.09, 07:55
                Gość portalu: fri-e-da napisał(a):

> Bo kultura, bo myślenie jest kłopotem, prawda?
                > Ludźmi, którzy się tych wartości
                > wyrzekają, łatwiej jest sterować. Liberalizm, zwłaszcza
                > w Polsce, to ponowoczesna odmiana faszyzmu. Coraz
                > częściej odnoszę wrażenie,że postmodernizm,
                > korzenie mający przecież w marksizmie, to filozofia
                > na usługach światowych decydentów.
                >
                Jeżeli takie jest intelektualne pokłosie owej kultury i myślenia, to ja bardzo
                chętnie przestanę na to płacić.
    • rambo_pl Re: Requiem dla Dwójki. 07.07.09, 18:44
      Szkoda, kiedyś często słuchałem tej stacji. Myślę,że boleśnie odczują to
      miłośnicy muzyki, którzy mieszkają z dala od sal koncertowych.
      • a.giotto Re: Requiem dla Dwójki. 08.07.09, 18:05
        dwójka jest fajna, bo jest tam jakieś 40% muzyki ludowej. Więc nie tylko muzyka z sal koncertowych, ale także prosto spod strzechy.

rambo_pl napisał:

> Szkoda, kiedyś często słuchałem tej stacji. Myślę,że boleśnie odczują to
        > miłośnicy muzyki, którzy mieszkają z dala od sal koncertowych.
    • mjot1 Re: Requiem dla Dwójki. 08.07.09, 21:27
      Tak przy okazji...
      Czy można gdzieś dowiedzieć się, jaki odsetek pracowników R i TV
      wywiązuje się z obowiązku uiszczania abonamentu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka