Dodaj do ulubionych

CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?....

IP: *.dialsprint.net 27.12.03, 23:03
nie oszukujac na podatkach, nie okradajac pracownikow w firmie i klijentow
tej firmy, nie dajac lapowek.......................
Obserwuj wątek
    • condor.ca zyc mozna, ...................................... 27.12.03, 23:27
      ale co to za zycie

Gość portalu: TheLastSamurai napisał(a):

> nie oszukujac na podatkach, nie okradajac pracownikow w firmie i klijentow
      > tej firmy, nie dajac lapowek.......................
      • mojahistori Polacy jako naród są żałośni. 02.01.04, 14:46
        Co to za pytania.Mieszkam w kraju gdzie nikt nawet nie wie co to jest oszustwo
        ale wy macie problemy.Wspolczuje Wam bo gdybym ja miala takich bydlakow w
        sejmie jak wy tez zaczelabym oszukiwac zeby przetrwac.

Jednak najbardziej boli mnie obluda NFZ - mam w polsce chora
        matke...Popierdolony kraj wiec musicccie byc twardzi.Trzymajcie sie rodaczka...

www.Mojahistoria.republika.pl - mój personalny fotoblog z dalekiej
        Finlandii.
        • waldi1964 Re: Polacy jako naród są żałośni. 06.01.04, 18:49
          mojahistori napisała:

> Co to za pytania.Mieszkam w kraju gdzie nikt nawet nie wie co to jest oszustwo

Ślepa, czy głupia?

> Wspolczuje Wam bo gdybym ja miala takich bydlakow w
          > sejmie jak wy tez zaczelabym oszukiwac zeby przetrwac.

Czyli zgodnie z Twoją naturą

> Popierdolony kraj wiec musicccie byc twardzi.Trzymajcie sie rodaczka...

Dzięki za słowa otuchy.

Przepraszam jeżeli w którymś miejscu Cię uraziłem, ale tego co napisałaś nie sposób inaczej skomentować.

waldiP
          • mydarla Re: Polacy jako naród są żałośni. 12.01.04, 16:27
            Waldi, calkowicie zgadzam sie z "mojahistori". Spotkalam sie wiele razy z
            polakami, ktorzy maja za zle polanskim posiadajacym paszporty zachodnie ze
            obnosza sie ze swoim "nowym" pochodzeniem. I to mnie wkurwia. Mieszkajac na
            bialo na zachodzie nie musze trzesc sie czy przyjmie mnie lekarz gdy
            zachoruje, czy zajebia mi jeszcze dodatkowo 5zl z renty, czy starczy mi na
            mleko, czy z kolei nie kipne bo nie bede miala z czego zaplacic za lekarstwa.
            W Polsce nigdy nie bylo i nie bedzie dobrze. Jak nie ujebie cie rzad to
            wykonczy tzw. "mafia" napakowanych wyrostkow.

> > Co to za pytania.Mieszkam w kraju gdzie nikt nawet nie wie co to jest oszu
            > stwo
            >
            > Ślepa, czy głupia?
            >
            > > Wspolczuje Wam bo gdybym ja miala takich bydlakow w
            > > sejmie jak wy tez zaczelabym oszukiwac zeby przetrwac.
            >
            > Czyli zgodnie z Twoją naturą
            >
            > > Popierdolony kraj wiec musicccie byc twardzi.Trzymajcie sie rodaczka...
            >
            > Dzięki za słowa otuchy.
            >
            > Przepraszam jeżeli w którymś miejscu Cię uraziłem, ale tego co napisałaś nie
            sp
            > osób inaczej skomentować.
            >
            > waldiP
            • Gość: lalka Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 21:38
              Polacy to banda degenerató, oszustów kretynów i debili, nie nadających się do
              noprmalnej pracy, ani normalnego korzystania z zasiłku. bo jak tu z niego
              korzystrać, jak jest go tak mało, i i jak toś normalnie pracuje, to tylko na
              czynsz zarobi, na Światło i gaz mu nie starcz, więc co robi kradniegaz i Światł
              i tak sie kręci Plska Ludowa
              • Gość: Polak Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 09:13
                banda w rządzie, a swoją drogą jak oni się tam dostali?. Filia rządu innego
                kraju? Bo polski rząd nie jest dla Polaków. podobnież panuje demokracja? to
                znaczy ten kto ma więcej ten rządzi, ponieważ ma na mydlenie oczu innym. Rząd
                polski zebrać do kupy i niech rządzą sobą.
        • Gość: maia Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.economia.uniba.it 09.01.04, 12:26
          racja, leczenie w tym kraju to ekstremalna przygoda , nie zawsze z happy
          endem...
          • Gość: niewazny Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 17:46
            najwiekszy problem jest w tym, ze Polska nie rzadza Polacy,
            Ale to samo jest w Niemczech i to samo jest w Ameryce i o dziwo w Rosji.
            O kim mysle wiedza wszyscy i to jest odpowiedz.
            I do puty do puki ostatni nie zdechnie nie bedzie pokoju i sprawiedliwosci.
            • Gość: Nathaniel Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 21:47
              wiesz, pogięło Cie, jestem Żydem i niestety nie zgadzam sie z Twoja opinia.
              Gdyby tym krajem rządzili Żydzi, jak sugerujesz, opływaliby wszyscy w dobra, a
              niestety pozbyli sie nas już dawno, za Hitlera, Stalina i Gomółki. Antysemityzm
              wciąż pokutuje w waszych umysłach. A my naprawdę nie jesteśmy z innej planety,
              żyjemy tu i staramy sie przeżyć, a kto powierzy nam władze , może liczyc,że nie
              straci, ponieważ to nie w naszym interesie jeździć na kobyle nie dając jej
              żarcia i biciem zmuszac do roboty, bo sie po prostu za daleko nie zajedzie. Ale
              Polacy, to taki naród,że wszystkom zazdrości i jak komus się udaje poprowadzic
              kobyłkę dobrze odżywioną, to zaraz wbijacie jej z nienacka pogrzebacz gorący w
              brzuch. Życze dobrego samopoczucia
        • wlodekbar Re: Polacy jako naród są żałośni. 15.01.04, 02:13
          Hi, w Finlandii to mozesz na dworcu zostawic walizke i pojsc na spacer
          spokojnie...
          • Gość: Władzio Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.acn.waw.pl 15.01.04, 05:04
            A czy Polacy jako narod sa zalosni?
            A Ty kim jestes? Nie czlonkiem narodu polskiego:)
            • Gość: Greenman Re: Polacy jako naród są żałośni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 09:40
              Narzekamy, narzekamy a wszyscy jesteśmy tacy sami !!! Zmieńmy naród, ale
              zacznijmy od siebie !!!!!!!
        • Gość: cody Co wy pier... IP: 212.182.32.* 14.05.04, 23:35
          Witam wwszystkich, których pogoń za mamoną przycisnęła tak, że zapomnieli po co
          żyją!!!!! Wy głupie skurwysyny!!!! Pewnie nawwet nie wpuszczą tego listru na
          forum bo mam w duie michnika... Wy gady o czym wy w ogule gadacie? Ja też mam
          ojca który umiera-dosłownie-w tym kraju a mimo to kocham go-ten kraj nad życie!
          Wy pierdolce co sobie myślicie,że wam manna z nieba spadnie? Pozabijajcie
          masonów takich jak choćby Mi..mi..mi..ch..ch...nik to od razu będzie tu lepiej!
          pierdoleni ignoranci! Zróbcie coś dla tego kraju i dla siebie a skonczcie
          wreszcie skamleć, że wam źle! I przestańci bluzgać na ojczyzne dupki, bo to ona
          was wydała na ten świat-pierdoleni niewdzięcznicy>
      • fr2402 Re: zyc mozna, ................................. 08.01.04, 18:31
        można,tylko wtedy się nie żyje tylko wegetuje
    • Gość: P.S.J. Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.itpp.pl 29.12.03, 09:41
      Zyc uczciwie wobec innych, pokrewnych Ci ludzi (klientów, pracowników,
      pracodawców...) - tak, myślę, że można. Nawet trzeba.

Uczciwie wobec tej hydry nienasyconej - czyli państwa polskiego, a konkretniej
      aparatu biurokracji i urzędników- niezbyt. Nawet nie powinno się. Mamy
      niestety ustrój skonstruowany tak, iż państwo stawia się w opozycji do
      obywateli, taki model "walki".
      • bobronek Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 30.12.03, 16:32
        Gość portalu: P.S.J. napisał(a):

> Zyc uczciwie wobec innych, pokrewnych Ci ludzi (klientów, pracowników,
        > pracodawców...) - tak, myślę, że można. Nawet trzeba.

jezeli utracisz dobrą opinię w oczach klientów, pracowników, wspólników, na
        dłuższą mete nic nie zyskasz,
        a
        >tej hydry nienasyconej - czyli państwa polskiego,
        nic nie odstraszy od twojej kasy, więc co wyrwiesz to twoje, reszta przepada na
        wieki
        • Gość: m.r. Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.is.pl / 217.96.4.* 02.01.04, 15:55
          • jacklosi Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 06.01.04, 12:13
            Oczywiście że można, tak jak wszędzie. Można także płacić uczciwie płacić
            podatki. A że, jak pokazuje dyskusja, czyni to mniejszość, to i podatki dla
            tych uczciwych są wysokie. Ale co zrobić, ja lubię być uczciwy bez wyjątków.
            W swoich oczach jesteście uczciwi, szanowni dyskutanci, którzy nie płacicie
            podatków. Ale tylko w swoich. Dla mnie jesteście drobnymi, żałosnymi
            cwaniaczkami.
            JK
          • jacklosi Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 06.01.04, 12:14
            Oczywiście że można, tak jak wszędzie. Można także uczciwie płacić podatki. A
            że, jak pokazuje dyskusja, czyni to mniejszość, to i podatki dla tych uczciwych
            są wysokie. Ale co zrobić, ja lubię być uczciwy bez wyjątków.
            W swoich oczach jesteście uczciwi, szanowni dyskutanci, którzy nie płacicie
            podatków. Ale tylko w swoich. Dla mnie jesteście drobnymi, żałosnymi
            cwaniaczkami.
            JK
            • Gość: hondex@o2.pl Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 09:42
              Oczywiście, że można płacić wszystkie podatki. Jesteś wtedy w oczach innych
              uczciwy. Tylko weź pod uwagę to, że będąc uczciwy dajesz sie oszukać przez
              tych "złodziei", którzy okradają Polskę. Więc najpierw zastanów sie zanim coś
              powiesz, bo dla mnie jestes tylko załosnym frajerem wykorzystywanym przez tych
              frajerów z góry.
              Pozdrawiam.
        • Gość: M.R. Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.is.pl / 217.96.4.* 02.01.04, 16:07
          tak ,to prawda należy być zawsze uczciwym człowiekiem.
          Dawniej mówiło się , że ucziwość i rzetelność kupiecka ,Niestety w naszym kraju
          jesteśmy daleko od wzorca ( tego dobrego).
          Prawda niewątpliwa to ta ,że rozdmuchana administracja do granic możliwości
          "bierze wszystko " -my za to płacimy ! Może by tak ogłosić społeczny protest -
          DOŚĆ TEGO ! Co będzie po naszym wejściu do Unii - przy takiej biurokracji,
          takiej znieczulicy rządzących ,żerowaniu na społeczeństwie. Nic by się nie
          stało,gdyby obciąć administrację (a tym samym wydatki na nią) o 50 %.
          Jak pięknie byłoby , gdyby urzędnicy wydawali szybko decyzje nie czekając na
          dodatkowe korzyści, jak wygodnie żylibyśmy gdyby nareszcie społeczeństwo
          zaczęło odczuwać pozytywnie zmiany w naszym sposobie gospodarowania. Czy to są
          mrzonki ? nie ! sami pozwalamy na takie postępowanie elit wybierając je do
          władz. Zobaczcie czy zmieniają się politycy i urzędnicy na szczeblach
          centralnych - oczywiście nie . Zawsze ci sami tylko na innych stanowiskach .
          Nie mają wstydu i taktu , znają się na wszystkim a najlepiej na układach
          koleżeńskich i partyjnych. Nadejdzie jednak taki moment kiedy społeczeństwo
          zmęczone i do reszty stłamszone wystawi rachunek.
          • Gość: bronek Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.01.04, 20:41
            Gość portalu: M.R. napisał(a):
            Nadejdzie jednak taki moment kiedy społeczeństwo zmęczone i do reszty
            stłamszone wystawi rachunek.

nietety zwykle dochodzi do tego gdy już jest bardzo źle i w formie rewolucji,
            która pogrąża państwo w chaosie na wiele lat.
        • Gość: Nat Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 21:57
          w Polsce tylko nieboszczyk na cmentarzu jest uczciwy.Nie można mu niczego
          zarzucić oprócz łopaty piasku, reszta społeczeństwa musi kombinować, by nie
          zamienić się ze wspomnianym wcześniej na miejsca.
      • Gość: fenix Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: 217.153.84.* 04.01.04, 18:06
        Oczywiście że nie no chyba że bardzo biednie ale kto chce tak żyć
      • wlodekbar Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 15.01.04, 02:03
        To nie tyle ustroj, co brak ustroju.
        Brak, czy wlasciwie "niedobor" w miarte prawidlowo funkcjonujacych instytucji
        panstwowych, bezwlad istniejacych...
        Juz wiele osob mowi: my i oni. Tzn. urzednicy od ktorych zalezy...
    • Gość: Maxia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.rasserver.net 29.12.03, 20:47
      Jeśli chcesz się "załapać" do nieba, to nie tylko można,
      ale i powinno się żyć uczciwie.
      Możesz żyć, śmiejąc się z tego. Nikt ci nie każe w to wierzyć.
      Tylko co cię czeka, jeśli okaże się, że i piekło istnieje?
    • Gość: Młody Trzeba kombinować! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.12.03, 21:13
      Przynajmniej w naszym kraju.Może kiedyś coś się zmieni.
      • Gość: chochlik Re: Czy można żyć uczciwie? IP: *.lublin.mm.pl 31.12.03, 15:25
        Nie tylko można, ale i trzeba. I to nie tylko po to by spać spokojnie i nie bać
        się jakiejś nieprzewidzianej wpadki i kompromitacji, ale żeby bez wstrętu
        popatrzeć na swoje odbicie w lustrze.
        • 12x1 Re: Czy można żyć uczciwie? 31.12.03, 15:42
          bobronek--napisal--[ nic nie odstraszy od twojej kasy wiec co wyrwiesz to twoje
          reszta przepada na wieki ]
          a co zrobil optimus dzieki zle skonstruowanej przez poslow ustawie
          optimus zarobil ala panstwo stracilo i to spora sumke
          nie dziwie sie ze jest u nas coraz wiecej kombinatorow
          a gdzie moralnosc tych ludzi--poslow zla ustawa--roznej masci przedsiebiorcow
          przestancie mowic ze jestescie patriotami szczegolnie poslowie z prawej i lewej
          strony !!!!!!!!!!!!!!
          • filut Re: Czy można żyć uczciwie? 02.01.04, 06:42
            Czasem warto wiedzieć coś konkretnego o poruszanych/opiniowanych przez siebie
            sprawach;)

12x1 napisał:
            ..... a co zrobil optimus dzieki zle skonstruowanej przez poslow ustawie
            > optimus zarobil ala panstwo stracilo i to spora sumke...
            O jakiej sumie mówimy? Mówisz/piszesz o tym, że dzięki temu szkoły otrzymały
            tańszekomputery i państwo mniej wydało?

...... przestancie mowic ze jestescie patriotami
            Wy, to znaczy kto?? Mów za siebie, najlepiej z sensem.

... szczegolnie poslowie z prawej i lewej strony !!!!!!!!!!!!!!
            Co ze środkiem?? Mój poseł jest środkowy!!
            Zgodnie z Konstytucją wszyscy maja takie same prawa:)))
            Czuję się dyskryminowany:(((

Wyluzuj i nie bierz życia zbyt powaznie
            Fil
          • Gość: kottt Re: odswiez sobie pamiec! IP: 217.98.64.* 06.01.04, 14:04
            optimus robil to co robily inne firmy,ale tylko optimus zostal pociagniety do
            odpowiedzialnosci przez bande prokuratorsko-skarbowa.piess
        • Gość: Włodzio Re: Czy można żyć uczciwie? IP: *.acn.waw.pl 15.01.04, 02:54
          OTOZ TO!!
      • wlodekbar Re: Trzeba kombinować! 15.01.04, 02:38
        To Ty zmieniaj zamiast kombinowac. Moze Ci sie uda:D
    • chaladia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 31.12.03, 16:27
      Raczej wegetować... - ale da się.
      Przynajmniej do chwili, gdy poważnie zachorujesz. Wtedy bez łapówki danej
      lekarzowi nie przeżyjesz.
      Polska jest krajem ludzi nieuczciwych i bycie nieuczciwym nobilituje.
      Oto dowód - Platforma Obywatelska, partia Piskorskiego i Kozaka, ludzi, którzy
      mają w Warszawie "na sumieniu" przekręty na grube setki milionów zł (tunele,
      mosty, działki budowlane, mieszkania) ma najwyższe notowania, także w
      Warszawie, gdzie sprawy te są powszechnie znane.
      Zaraz po PO plasują się Samoobrona (w której każdy chyba ma wyrok, a
      przynajmniej proces w toku), SLD (afera za aferą - wyliczyć trudno) i PiS z
      Telegrafem...
    • k.mmilka Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 31.12.03, 17:07
      Można. Tak żyje mój ojciec, który pracując na etacie nigdy nawet nie wziął
      urlopu, a odkąd ma własną firmę, płaci wszystkie podatki. Łącznie z tym
      upomnieniem dotyczącym kwoty 0,02 zł, które przyszło w kopercie ze znaczkiem
      wartym 1,10 zł. W życiu nie dał też nikomu w łapę. Efekt jest taki, że w
      biurze jest o czwartej rano, haruje po kilkanaście godzin dziennie, a co
      miesiąc z trudem starcza na czynsz.
      Ostatnio mój ojciec myśli o przeprowadzce do Anglii. Zaproponowano mu tam
      pracę. Popieram, bo jest kraj, w którym domek i samochód są standardem, a nie
      luksusem, a na załatwienie jednej sprawy w urzędzie nie trzeba brać wolnego
      dnia. Jak w każdym cywilizowanym kraju.
      • jackussi Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 01.01.04, 08:47
        Gość portalu: P.S.J. napisał(a):

> Uczciwie wobec tej hydry nienasyconej - czyli państwa polskiego, a
        konkretniej
        > aparatu biurokracji i urzędników- niezbyt. Nawet nie powinno się. Mamy
        > niestety ustrój skonstruowany tak, iż państwo stawia się w opozycji do
        > obywateli, taki model "walki".

Jak widział to Lenin "Państwo jest tworzone przez grupę mającą władzę w celu
        eksploatowania, wykorzystania i podporządkowania sobie innej grupy,tej władzy
        nie mającej.W celu osiagnięcia jak największych korzyści grupa ta stosuje
        wszelkie możliwe środki,sposoby, którymi dysponuje(aparat biurokratyczny,
        policję, prokuraturę, wojsko, tworzenie koślawego prawa, tworzenie bałaganu +
        wiele innych...)
        Tak zdefiniowane pańswo ( po leninowsku) nigdy nie będzie państwem dla
        obywateli a część z nich próbuje wciągnąć do tego koła nieuczciwości
        jk
        • Gość: homonto Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.04, 16:28
          niestety taka prawda,brutalne ale prawdziwe
      • Gość: finger Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.server.ntli.net 08.01.04, 16:43
        samochod i domek w standardzie? Jakos nie zauważylem Milko. Nie jest tak
        słodko ceny domów są bardzo wysokie. Samochod rzeczywiscie jest łatwiej kupic
        ze wzgledu na zarobki i ze wzgledu na to że używane auta są po prostu tańsze
        niż w Polsce. Rzeczywiście jest mniej korupcji bo jest to trzeci kraj najmniej
        skorumpowany. Polcam Twemu tacie. Poza tym urzedy są dla ludzi- większosć
        spraw, na które u nas czeka się wciaz w długich kolejkach można zalatwić
        pocztą:)) Wyobrazasz sobie? Nigdzie nie musisz się stawiać osobiście i znosić
        wzrok przerywającej picie kawy urzedniczki "ktora ma władze". Mnie sie podoba.
        pozdr.
    • Gość: Hausner Tak na Cmentarzy IP: *.icpnet.pl 01.01.04, 09:48
    • filut Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 01.01.04, 17:18
      Teoretycznie można, ale żadna inteligentna jednostka tego nie czyni.
      Zgodnie z prawem natury, przetrwają tylko ci, którzy potrafią dostosować się do
      otoczenia.
      Pozdrawiam noworocznie
      zupełnie dostosowany Fil
      • mock Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 01.01.04, 19:07
        oczywiscie mozna zyc uczciwie, ale zalezy na jakim poziomie sie chce zyc.

• Gość: d Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 00:43

WŁADZY RAZ ZDOBYTEJ NIE ODDAMY JUŻ NIGDY!

Władysław Gomułka, I sekretarz PPR, na posiedzeniu rządu lubelskiego w Moskwie,
          lipiec 1945r.
          • gday Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 02.01.04, 14:15
            Mozna!
            Ale..."trzeba umiec wspolzyc z ludzmi" czyli...KRASC
          • Gość: lester Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 08.01.04, 06:05
            Cytat jest niewlasciwy(jakie posiedzenie ,jakiego lubelskiego? rzadu, kiedy )
            swoja droga polecam jesli jestes spragniony wiedzy historycznej tego okresu
            pamietniki tow. Wieslawa wydane kilka lat temu przez Bellone.
            A swoja droga pytanie glowne watku nalezaloby zoperacjonalizowac, co to znaczy
            uczciwie? A czy panstwo polskie postepuje wobec swych podmiotow uczciwie? Na
            to pytanie moja odpowiedz jest - nie, ergo podmioty odplacaja odpowiednio.
            Pzdr Lester
        • Gość: JK Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 09:20
          Zasada rozumowania forumowiczów jest taka: Jeżeli komuś wiedzie się lepiej, niż
          mnie, to znaczy że jest to złodziej (albo przynajmniej Żyd).
          Nie bierzecie kochani pod uwagę, że ten ktoś może być po prostu od Was
          mądrzejszy i bardziej pracowity. I że wtedy nieuczciwość nie jest mu już
          potrzebna.
          Weźcie również pod uwagę fakt, że tak opluwana przez Was administracja (sfera
          budżetowa: szkoły, służba zdrowia, wojsko, policja, samorząd terytorialny) to
          co najmniej 20% naszego kochanego, w gruncie rzeczy uczciwego społeczeństwa.
          Zmniejszając wydatki na administrację, pozbawiamy pracy i źródła dochodów nasze
          matki, teściowe, żony, ciotki, wujków i przyjaciół.
          • Gość: autor Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 18:11
            jakos sie rozgladam i nie widze
            widze konstruktora nauczyciela inzyniera rolnika mleczarza wykladowce
            a nie awidze urzednika policjanta sedziego polityka wsrod swojej rodziny
            i przyjaciol
            i cale szczescie bo dzieki temu podajac reke nie ubrudze sie
            i nie musze zawierac zlych kompromisow
            i o to chodzi aby nie podawac reki zlodziejom i oszustom zwlaszcza ze sfery
            publicznych pieniedzy i publicznej wladzy
      • Gość: J-ka sluchaj IP: *.CHCGILGM.dynamic.covad.net 07.01.04, 18:48
        konformisto!
        dostosowac to sie mozna i trzeba do pory roku
        takie niedostosowanie zyciu zagraza.

• Gość: Wombat Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: 195.150.224.* 14.05.04, 02:07
        filut napisał:
        > Teoretycznie można, ale żadna inteligentna jednostka tego nie czyni.

Na pewno nie każdy inteligentny człowiek od razu musi być nieuczciwy.

>Zgodnie z prawem natury, przetrwają tylko ci, którzy potrafią dostosować się do
        > otoczenia.

Owszem, dlatego powinno być dobre prawo w państwie, aby zastąpiło prawo
        naturalne LEPSZYMI zasadami dla społeczeństwa, dla dobra ogółu. Tak więc DOPÓKI
        W POLSCE PRAWO SIĘ NIE ZMIENI, większość z nas będzie zmuszona żyć zgodnie z
        prawem natury - tak jak napisałeś.
        Oczywiście zawsze pozostaną wyjątki, których liczba jednak z upływem czasu
        maleje... :(

• m1tch Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 03.01.04, 17:37
      W polscie tym durnym kraju gdzie sa same przekrety to sie nie da zyc uczciwie.
      po 1 za niskie zarobki jak by byly wieksze zarobki to by mozna bylo w pewnym
      stopniu zmiejszyc kradzieze i piractwo komputerowe :[ i juz dalej nie wiem co
      tu wpisac : D
    • Gość: Normalny Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 20:40
      Można, czy trzeba - kwestia Twojego wyboru. Mamy znajomych wyznających i
      praktykujących takie podejście czyli nie jest chyba aż tak źle jak sie czasem
      wydaje.
      • Gość: Maxia Re: Po co być uczciwym ? IP: *.rasserver.net 03.01.04, 20:58
        Może lepiej nie pytać - czy można żyć uczciwie, ale
        - po co opłaca się być uczciwym?
        • Gość: Alex Polak potrafi IP: *.web.thalamus.se 03.01.04, 21:46
          Wesoły kraj tak dalej.
          • Gość: Sandra Re: Polak potrafi IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 23:02
            Już Max Weber napisał, ze im dalej na wschód tym wiecej nieuczciwosci i
            niedotrzymywania umów. Wypowiedzi w tym wątku świadczą najlepiej o sile tej
            tradycji. Jednak jest ona udziałem cwaniaczków, dla których nieuczciwość na
            szczytach władzy jest wygodnym usprawiedliwieniem. Mogę przyłączyć się do
            opinii poprzednika - udało mi się przeżyć uczciwie, chociaż w jednym przypadku,
            kiedy nie dałam łapówki lekarzowi cena była najwyższa - życie bliskiej osoby.
            Dlatego dzisiaj chyba zdobyłabym się na taką nieuczciwość, bo już wiem, że
            lekarze nie muszą ratować życia, co wcześniej nawet nie przyszło mi na myśl.
            Wiem też, jak trudno wychować na uczciwych ludzi dzieci, kiedy np. konduktor
            proponuje połowę ceny za usługę i na każdym kroku zderzają się z ofertami typu:
            bez rachunku będzie taniej. Mimo to nie ustaję w wysiłkach i tłumaczę, że
            właśnie przez to, ze pieniądze trafiają do kieszeni konduktorów, jest tak
            fatalna sytuacja PKP itd.itd.
            Przygnębia mnie stępienie wrażliwości i społeczne przyzwolenie na mniejsze czy
            większe oszustwa, które uchodzą za przejaw zaradności (np. ściąganie).
            Jednak nie przyjmuję do wiadomości, że uczciwi to frajerzy. W moim otoczeniu
            takich "frajerów" jest zdecydowana większość.
    • charlie_x ..to jest drogie hobby, ale... 04.01.04, 02:34
      ..stać mnie i takie mam upodobanie.Noworocznie pozdrawiam.
    • Gość: Tadeusz Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.nf.sympatico.ca 04.01.04, 03:31
      W Polsce czy na calym swiecie nie mozna zyc uczciwie.Uczciwosc juz dawno
      zaginela. W obecnej dobie czasow caly biznes opiera sie na oszustwach. Nie ma
      biznesu bez oszustwa. Ludzie na swiecie dziela sie na dwie grupy tzn ,naiwni i
      inmteligentni.Naiwni to ci co daja sie uszukac tym inteligentnym,inteligentni
      to ci co wiedza jak sobie radzic w zyciu i robic pieniadze.Naiwni to tylko
      jeszcze jednostki uczciwych.Bez bicia i tortur to musze sie przyznac
      publicznie,ze jeszcze ja naleze do tych naiwnych.
      • Gość: warum Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.04, 08:59
        Naiwni - to chyba ci, ktorzy jeszcze nie wiedza jak / albo nie chca /
        oszukiwac. I jak sie szybko nie naucza tego, to szybko wygina z glodu.
        Ale... prawo na szczescie nie zabrania byc uczciwym:) Wybor nalezy do kazdego
        z nas.
        • Gość: komagane Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 17:20
          Można żyć uczciwie. Trzeba żyć uczciwie. Powiem więcej: życz uczciwie - to sie
          opłaca.
          Tanie usprawiedliwienia typu: kradnę, bo inni tez kradną. Do czego to prowadzi?
          Ja ukradnę. mnie ukradna, ja strace, inni stracą, ja odwalam robotę (w szkole,
          urzędzie, u lekarza), mnie potraktują per noga. Czy dobrze sie nam zyje w takim
          społeczeństwie, w takim kraju? A przeciez sami go sobie takim stwarzamy. To
          trywialne, ale prawdziwe.
          Jednak zacząć nalezy od siebie. Wykrzykiwania w stylu Leppera o "złodziejach
          w rządzie" niczego dobrego nie przyniosą, to czysty populizm. Zacznijmy od
          swojego miejsca pracy i miejsca zamieszkania. Posprzątajmy własne śmieci i
          kupki po psie, a dopiero potem możemy wymagać od władz miasta, żeby "coś z tym
          problemem zrobiło". Nie róbmy drugiemu tego, co nam niemiłe: nie parkujmy na
          chodniku pod zakazem, nie hałasujmy po nocy, płaćmy czynsz na czas, oddajmy
          zgubiona torbę, nie urywajmy sie z pracy, płaćmy za bilet. To mało, ale od
          czegoś trzeba zacząć.
          Powiem więcej: wielu z nas po prostu żyje uczciwie i nie chwala się tym.
          Dzieki temu mają coś, czego sie nie kupi za żadne pieniądze: czyste sumienie.
          Myslę natomiast, że to media (a także tzw. opinia publiczna) stwarzają
          wrażenie, jakby całe nasze otoczenie tonęło w bagnie korupcji i złodziejstwa.
          Wyrabia sie w ludziach przekonanie, że wszyscy kradną, każdy polityk to szuja,
          każdy lekarz to łapownik, każdu urzędnik ma długie kieszenie. Obrzucając błotem
          na prawo i lewo doprowadziło sie do sytuacji, że juz nikt nikomu nie wierzy i w
          nic nie wierzy. I to jest chore. Od tego więc trzeba zacząć: od wiary w ludzi.
          Rozerzyjjcie sie wokół siebie: czy naprawde nie ma wokół was przykładów na
          właściwe postawy i uczciwe życie?
          • Gość: Maxia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.rasserver.net 04.01.04, 18:12
            Zyjąc nieuczciwie, gdy spotkasz na swojej drodze drugiego nieuczciwego- prędzej
            czy później się z nim pogryziesz. Skoczycie sobie do gardeł; silniejszy
            zwycięży, a przegrany z podwiniętym ogonem pójdzie gryźć słabszych.
            Gdy będziesz się starał żyć uczciwie, nie będziesz gryzł nikogo, tylko czasem
            ciebie podgryzą.
            Różnica będzie taka, że źli, albo się pozagryzają nawzajem, albo zdechną na
            wściekliznę... Ty, natomiast będziesz żył zawsze.
            (R)
            • Gość: autor Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 16:21
              cos ten wywod malo logiczny
              wniosek jest raczej taki ze jesli nie bedziesz sie bronil
              przynajmniej niezgoda na dzialania oszusta to skonczy sie
              obozem koncentracyjnym dla uczciwych gdzie praca czyni wolnym
            • Gość: Włodzio Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.acn.waw.pl 15.01.04, 03:12
              WIELKI TEKST!!!
            • wlodekbar Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 15.01.04, 03:32
              Bardzo ciekawy tekst filozoficzno empiryczny, ze sie tak nieco koslawo
              wyraze:)))
          • Gość: Anga Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.acn.waw.pl 04.01.04, 18:26
            Dziekuje za te wypowiedz.
            Podnosi mnie na duchu fakt, ze sa tacy ludzie jak ja, a moj punkt widzenia
            dotyczacy uczciwosci nie jest tylko przebrzmialym idealem z mlodosci. Dopiero
            zaczynam prawdziwe zycie, prace i widze jak postepuja moi przelozeni (w
            urzedzie) - ze nie traktuje sie petentow z nalezytym zrozumieniem. Ja staram
            sie dostrzegac racje drugiej strony, za co juz kilkakrotnie spotkalam sie z
            zarzutem przelozonych, zebym pamietala, gdzie pracuje i czyich interesow
            powinnam pilnowac. Nie stchorzylam, obronilam te osobe. Nie powiedzialam, ze
            jest mi w zasadzie wszystko jedno. Ciesze sie, ze dzieki mnie chociaz jedna
            osoba odeszla z ulga.
            Problem tylko w tym, czy ja bronie uczciwosci, czy prawa? To niestety nie musi
            byc tozsame. Petenci jednak nie rozumieja, ze czasem nie mozna im pomoc, bo
            takie jest prawo.
            Zostawiajac te kwestie, zycze wszystkim zyczliwych urzednikow.

P.S. Zostalam urzednikiem przez przypadek, jak zreszta wiekszosc ludzi.
            • Gość: Maxia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.rasserver.net 04.01.04, 20:49
              Nie przez przypadek jesteśmy ludźmi. I ktoś wcześniej dobrze napisał, że warto
              być uczciwym, chociażby po to , by móc spojrzeć sobie w lustro.
              • Gość: rafal Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 22:11
                Pytanie, maxia: dlaczego w Polsce stracilas ochote zyc uzciwie i kreujesz
                teorie z emigracji?
                • Gość: Włodzio Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.acn.waw.pl 15.01.04, 05:15
                  Moze po prostu ma uczucia patriotyczne, no nie?
                  Adas, ten, no ten, aaa, Mickiewicz tez cos o ojczyznie napisal jak byl w
                  Paryzu, no nie?
      • Gość: rafal Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 21:51
        Masz racje, kazdy czlowiek teoretycznie chcialby byc uczciwym.
        Niestety panujacy obecnie w swiecie dyktat tzw. "technologicznie rozwinietych"
        sprowadza reszte swiata do roli przyglupow pracujacych na
        tych "inteligentniejszych".
        Zamkniete kolo kapitalizmu.
        Naturalna obrona czlowieka myslacego jest wtedy sieganie po poza prawne srodki.
        BANDA rzadzaca od lat 14-tu tak wlasnie skonstruowala prawo w naszym panstwie
        (myslac z wyprzedzeniem o sobie), ze uczciwosc stala sie miara idiotyzmu
        jednostki.
    • Gość: BeKa Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.04, 18:06
      Można, ale po co...?
      • Gość: Maxia Re: ...ale po co...? IP: *.rasserver.net 04.01.04, 18:21

Zyjąc nieuczciwie, gdy spotkasz na swojej drodze drugiego nieuczciwego- prędzej
        czy później się z nim pogryziesz. Skoczycie sobie do gardeł; silniejszy
        zwycięży, a przegrany z podwiniętym ogonem pójdzie gryźć słabszych.
        Gdy będziesz się starał żyć uczciwie, nie będziesz gryzł nikogo, tylko czasem
        ciebie podgryzą.
        Różnica będzie taka, że źli, albo się pozagryzają nawzajem, albo zdechną na
        wściekliznę... Ty, natomiast będziesz żył zawsze.
        (R)

• Gość: Wladzia Re: ...ale po co...? IP: *.acn.waw.pl 15.01.04, 05:32
          Zrobilam sobie odzielny plik z tym tekstem, wiesz?
          Bo bardzo mi sie podoba. Napisalam taka ozdobna czcionka.
          I wiem, ze siedzi w komputerze, i ze moge w kazdej chwili otworzyc plik i
          przeczytac te slowa:)
        • wlodekbar Re: ...ale po co...? 14.05.04, 15:40
          Ty tu masz zupelnie inny w wymowie post, niz tak, gdzie Ci odpalilem cos. Teraz
          Cie lepiej nieco poznalem:)
      • stary.prochazka Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 04.01.04, 19:18
        na przykład po to żeby nie uważać siebie samego za szmatę.Ja na przykład
        wyobraź sobie mam coś takiego jak poczucie własnej wartości i szacunek jaki mam
        do siebie nie pozwala mi być nieuczciwym.Jest też na przykład coś takiego jak
        przyzwoitość-na to także cierpię i nie przyjąłbym do pracy u siebie takiego
        cwaniaczka bez zasad i moralności.
        Można być uczciwym ale w Polsce uczciwość często znaczy tyle samo co naiwność a
        to jest duże nieporozumienie.Ja jestem uczciwy ale nie jestem naiwny i wiem w
        jakim świecie żyję.Mimo tego że jest się uczciwym nie można zapomnieć o swoich
        interesach bo wtedy to jest głupota a nie uczciwość.
    • Gość: forsycja Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.jerozolimskie.pl 05.01.04, 00:06
      tak, ale trzeba być bardzo rich, najlepiej w $
      • Gość: renia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.sympatico.ca 05.01.04, 05:02
        "Rich" czy bogactwo nie ma nic wspolnego z uczciwoscia. Wychowanie tu gra duza
        role. Nieuczciwosc sie uczy w domu. Jak rodzice sa nieuczciwi to duza szasa
        jest ze dzieci ich beda nasladowac. Byc uczciwym to znaczy byc zytelnym,
        sprawiedliwym i honorowym. Naiwnosc i uczciwosc to dwie inne rzeczy.
        Nieuczciwy czlowiek dla mnie jest chamowaty i bez wychowania. Jego zachowanie
        duzo swiadzy o nim. Na szczescie, jest duzo uczciwych ludzi co szlachetnie sie
        zachowuja i z nich trzeba brac przyklad.
        • Gość: rafal Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 04:34
          Mozna teoretycznie. Tylko dlaczego wlasciwie?
          Polska jest krajem cymbalow, lobuzow i kolesi.
          Czlowiek myslacy musi sam sie zdefiniowac.
          A nie jest to ani niemiecka czy angielska lub skandynawska wersja.
          To wersja chamskich przekretow i przemocy.
          Mow reniu, prawde mlodym ludziom: chcesz "godnie" zyc musisz brac przyklad z
          ludzi "sukcesu"
          • Gość: renia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.sympatico.ca 06.01.04, 06:59
            Nie zgadzam sie z tym ze Polska to kraj cymbalow, itd. Kazdy Polak powinien
            byc dumny z tego ze Polska i polacy sie wybijaja co raz wyzej, i ze kraj co raz
            lepiej stoi, a szczegolnie po tak dlugim nastroju komunistycznym. Wlasnie tutaj
            mozemu dawac przyklad innym krajom ktore sie odwiazaly od systemu
            komunistycznego i gdzie dalej panuja duze problemy. Za granica duzo ludzi na
            poziomie poprostu podziwiaja ze Polska w tak krotkim czasie zdobyla duzo i ze
            jest w stanie grac role w dzisiejszym swiecie.

Wszyscy mosimy dazyc do tego aby byc szlachetnym i uczciwym czlowiekiem. W
            kazdym kraju sa ludzie nieuczciwi, czy to bedzie bogaty kraj, czy biedniejszy.
            Ale jak pan mowi, aby "godnie zyc, czlowiek musi brac przyklad z ludzi
            sukcesu". Byc sukcesem to nie znaczy tylko w ramach finansowych. Do sukcesu
            tez zalicza sie uczciwosc, powazanie i szlachetne zachowanie z drugim
            czlowiekiem. Jest duzo polakow nie tylko w Polsce co ponosza duze sukcesy, ale
            tez za granica i zawsze mi milo ich spotkac podrozojac po swiecie.
            • Gość: rafal Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 20:55
              Ty jako czlowiek zza oceanu masz watpliwe prawo z racji oddalenia oceniac
              Polske np. w Europie.
              Niewiem jak daleko znasz realia tego kraju?
              Jak kraj stoi, to poczytaj prase. I powiedz mi kto Polske podziwia?
              Szlachetnym i uczciwym to mozesz byc ...w panstwie PRAWA.
              Polska taka nie jest.
              Umykasz od reali i probujesz nie widziec albo nie wiesz jak panstwa oscienne
              patrza na "przypadek Polska" i jaka wlasciwie mieszkancy tego kraju maja opinie?
              A moze uwazasz, ze szacunek Polsce przysparza "afera iracka" na arenie
              miedzynarodowej?
              Polska to kraj w ktorym ludzie biedni stanowia wiekszosc.
              Dla nich, zwlaszcza mlodziezy twoje maile to tylko pobozne zyczenia nie
              pokrywajace sie z prawda.
              Polska to kraj, gdzie prostytucja i zlodziejstwo stanie sie jedynym zrodlem
              utrzymania.
              Patrzac w gore widzisz, ze ONI, toz to sami " zlodzieje i prostytutki
              polityczne".
              Jesli im jest dobrze musisz wiec te job uprawiac.
              I mlodziez robi to, wysoce ponad statystyke europejska.
              Panstwo zepsute, zepsute rodziny nie sa w stanie wychowac obywatelskiego
              myslenia.
              Wiekszosc spoleczenstwa dziala "w szarej czy zlodziejskiej sferze" i to jest
              jedyna prawda o Polsce. naturalnie sa tez getta nowobogackich, ale one ze
              spoleczenstwem niewiele widza wspolnego.
              Pani Reniu, Pani patrzy ale nic negatywnego widziec nie chce i to jest Pani blad
              myslenia.
            • Gość: autor Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 16:37
              tyle wiemy o ludziach na ile sie sprawdzili
              polecam lekture pamietnika komendanta oswiecimia
              i zadanie sobie pytania czy ten czlowiek
              mial wybor innej drogi zycia i dzialania
            • wlodekbar Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... 15.01.04, 02:23
              "Wszyscy mosimy dazyc do tego aby byc szlachetnym i uczciwym czlowiekiem."
              Ładne słowa:)
    • Gość: Bilala Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.uz.zgora.pl 06.01.04, 12:46
      Oczywiście, że w Polsce - jak i na całym świecie - można żyć uczciwie. Warunek:
      mieć pewne zasady i ich się trzymać. Nigdy nie było czasów, w których WSZYSCY
      byliby porządnymi ludźmi. Bardzo często bywało tak (podobnie jak dzisiaj), że
      porządnym ludziom żyło się dość trudno, a nieporządnym - dużo łatwiej. Co z
      tego? Mamy zawsze wybór - albo dziesięcioro przykazań, albo bandycki "kodeks
      honorowy"; albo czyste sumienie, albo wchodzenie w "układy"; albo przynależność
      do "sitwy" czy "wiodącej siły narodu", albo brak talonu na "malucha". Jasne,
      czasem z byciem człowiekiem uczciwym wiążą się pewne niedogodności, a nawet
      przykrości: mniej się zarabia, czasem można się spotkać z szykanami lub wręcz
      realnym zagrożeniem bytu czy nawet życia... Ale chyba ten wątek nie tego
      dotyczy, tylko tego, że nieuczciwie łatwiej jest się nachapać, a uczciwie
      trudno jest się dorobić... Na szczęście jednak istnieje wciąż masa ludzi,
      którzy wolą suchy chleb za własne zapracowane pieniądze niż z masełkiem za
      ukradzione - i w tych ludziach cała nadzieja.
    • felix.lynx Nie ryzykuj postępowania zgodnego z prawem!!! 06.01.04, 18:52
      Jesteś kierowcą? Jechałeś dziś tak jak nakazują przepisy prawą stroną. Czy wiesz że jest taki kraj, w którym być może za kilka dni zostaniesz za to ukarany! Ten kraj to Polska. Jedyny kraj na świecie, w którym ustawy obowiązują z datą wsteczną! Takim przypadkiem absurdalnym do granic przyzwoitości jest ustawa z dnia 18 grudnia 2002 r (Dz. U. 241 poz. 2074) zezwalająca Z.U.S. na dochodzenie zaległości 10 lat wstecz od daty wejścia tej ustawy w życie. Kilka dni wcześniej obowiązywał pięcioletni okres przedawnienia roszczeń. Jeżeli ktoś po 5 latach od chwili opłacenia składek Z.U.S. W MAJESTACIE PRAWA wyrzucił końcem grudnia 2002 roku dowody wpłat, mając ZAGWARANTOWANE PRAWNIE, że nikt tych dowodów nie będzie mógł od niego wymagać, być może już jutro zostanie wezwany W MAJESTACIE PRAWA do ich okazania! Jak ich nie okaże, będzie musiał ponownie zapłacić składki, i to aż od roku 1993 do 1998 włącznie, razem z karnymi odsetkami za zwłokę. A gdyby, nie daj Boże, odmówił ? ma zagwarantowaną wizytę komornika!!! Tak oto w Polsce ktoś, kto pozbył się ZGODNIE Z PRAWEM dowodów na to, że nie jest wielbłądem ? zostanie ZGODNIE Z PRAWEM uznany za wielbłąda!!!
    • princesska Uczciwość w Polsce? No cóż.... 06.01.04, 20:23
      Każdy obywatel może żyć uczciwie. Ale nie każdy jest uczciwy, i jeżeli nawet ty
      będziesz uczciwy, zawsze znajdzie się osoba, której prędzej czy póżniej
      będziesz musiał np. zaplacić łapówkę. Na świecie nie istnieje W OGÓLE prawdziwa
      uczciwość. Jest ona tylko umowna.....
      • Gość: renia Re: Uczciwość w Polsce? No cóż.... IP: *.sympatico.ca 06.01.04, 20:30
        Gdyby ludzie oduczyli sie placic lapowki, to nikt by ich nie wymagal.
        Ewentualnie, wiecej by bylo uczciwych ludzi. Bo ci co placa lapowki i ci co
        biora lapowki obydwoje sa nieuczciwi. W Kanadzie, placenie lapowek jest nie
        legalne. Byli i sa niektorzy urzedncy co stracili prace przez branie lapowek,
        niektorzy z nich na wysokich stanowiskach.

Uczciwy czlowiek tez moze sie dorobic uczciwie, zalezy od jego sprawnosci.
        • Gość: autor Re: Uczciwość w Polsce? No cóż.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 16:46
          i w tym problem
          unas uczciwy zostanie wrobiony i wyrzucony oraz oskarzony
          na podstawie np falszywych zeznan lub ot tak sobie (np przypadek Kluski)
          a nieuczciwy ma za soba wszystkich nieuczciwych
          lacznie z uczciwym inaczej sedzia i dzieki temu zostanie pokrzywdzonym
    • Gość: Aster Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.magma-net.pl 07.01.04, 02:17
      A czy może zauważyliście, że często ludzie mówiąc:
      "Wszyscy są nieuczciwi, wszyscy kradną"
      nie mówią tego z żalem tylko jakby z ulgą...
      Chcą się czuć dobrze ("to nie tylko ja, inni też").
      Ale chociaż oni zwykle są głośniejsi to może jednak
      (mam nadzieję) nie są w większości?

• Gość: JULINA JAK ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.CHCGILGM.dynamic.covad.net 07.01.04, 19:00
      MOZNA POJSC W TYM DALEJ I ZASTANOWIC SIE CZY JEDYNIE ZYSK FINANSOWY OKRESLA O
      UCZCIWOSCI CZY JEJ BRAKU. ZYC UCZCIWIE TO CHYBA POWAZNIEJSZY PROBLEM NIZ
      PLACENIE PODATKOW. CZY NP UCZCIWE JEST UTRZYMYWANIE ZNAJOMOSCI Z LUDZMI,
      KTORYCH NIE LUBIMY, ALE WIEMY, ZE TA NAJOMOSC MOZE PRZYNIESZ NAM KORZYSCI POZA
      MATERIALNE...

• Gość: kostek Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: 217.153.159.* 07.01.04, 20:59
      Myślę że niestety tak do końca to nie i nie wiem czy wynika to z sytuacji jaka
      u nas jest, czy poprostu z natury człowieka ukształtowanego tak by zapewnić
      sobie jak najlepszy status. Trudno rozważać sytuację upożądkowanego świata w
      którym panuje względny ład (sprawiedliwość, równość itp.), miało by to
      gwarantować idealne warunki do uczciwego życia jeżeli takiego świata nie ma i
      chyba nie będzie. Wynika to, tak mi się wydaje z tezy drugiej.
      • Gość: Maxia Re: Zyć uczciwie, tylko nie w Polsce?. IP: *.rasserver.net 08.01.04, 01:28
        Gość portalu: rafal napisał(a):

> Pytanie, maxia: dlaczego w Polsce stracilas ochote zyc uzciwie i kreujesz
        > teorie z emigracji?

Z twojego pytania wynika, że życie uczciwe może być tylko w teorii? I
        wyłacznie na emigracij, tak jakby tam brakowało krętaczy i oszustów?
        Pewnie wielu rodaków w Polsce myśli, że jak komuś udało się wyjechać za
        granicę, to już WIELKI szczęściarz? O bólu emigracji można pisać tomy. A o tylu
        porządnych, którzy stoczyli się na dno po wyjeździe - następne wielkie księgi.
        Bycie uczciwym w każdym miejscu, zależy nie od presji środowiska, czy
        konieczności przeżycia, ale od piorytetow życiowych.
        A one są wyłącznie naszym wyborem.
    • Gość: kokosia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.itcomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 17:05
      nie
    • Gość: finger Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.server.ntli.net 08.01.04, 17:19
      Myśle, że można życ uczciwie. Nikt nie jest osoba bezwolna i każdy decyduje za
      siebie. Drodzy rodacy trzeba zacząc od siebie. Jeśli nie liczymy się z prawem,
      nie liczymy się z drugim człowiekiem to o czym my rozmawiamy???
      Jadąc przez Marki staje zawsze ok 30 minut w korku, poniewaz prawym pasem (dla
      skrecajacych tylko w prawo) wcina mi się ok 20 aut. Czy to jest normalne?
      Kierowcy dlaczego nie możecie poczekać tak jak inni na swoja kolej? Czy te 10
      minut naprawde Was zbawi? Krew mnie zalewa.
      Nie szanujemy niczyjej własnosci ale oczekujemu że inni uszanuja nasza. A
      dlaczego mieliby to robić! ?
      Nie podwazam opinii że aby lepiej sie nam zyło potrzebne jest bogacenie sie
      spoleczenstwa, i dobry przykład, ale ludzie pomyślcie o innych, że prawo jest
      po to żeby je respektowac a nie zeby obejsc.
      Wiem, że dla niektorych wciąż wszystko liczy sie "zalatwianie"- jak w komunie,
      żeby cos kupic, dostac trzeba bylo zalatwic, ale to juz mineło.
      Wiem, że ludzie muszą zobaczyć jak się zyje w innych krajach żeby cos
      zrozumiec. To wszystko my sami sobie robimy, godzimy sie na to jak jest.
      Widzac okradanego w autobusie czlowieka boimy sie, a nie wolno nam nie
      zareagowac!. Jest to ogolnospoleczne pozwolenie na kradzież i nieuczciwosc.
      Pozwalamy na to tym ktorzy czuja sie bezkarni.
      Mam wciaz nadzieję, że sie zmienimy.
      Czego sobie i Wam Drodzy Państwo życze.
      finger
      • Gość: rafal Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 02:07
        W Polsce mozna czekac minutami na skraju chodnika z zamiarem przejscia i zaden
        kierowca sie nie zatrzyma.
        Nie zauwazylem tez, ze wyjezdzajac z bocznej ulicy jest respektowany niepisany
        przepis, ze co drugie auto daje droge biedakom tkwiacym w kolekce i chcacych
        sie do ruchu wlaczyc.
        Nasz jezyk potoczny przesycony jest przeklenstwami.
        Nie zauwazylem tez, ze nowobogaccy oprocz aroganctwa, chamstwa i zdolnosci
        oszukania kazdego, co sie napatoczy maja cos pozytywnego do przekazania.
        Stan higieny i brak uzebienia spoleczenstwa pozostawia wiele do zyczenia i jest
        postepujaco coraz gorszy.
        Znieczulenie spoleczenstwa i szybki rozwoj przestepstw ulicznych przybiera
        niepokojace wymiary. Powszechne jest tez nieposzanowanie prawa.
        Zupelny brak obywatelskiego wychowania. Slowo patriotyzm staje sie obcym
        pojeciem.
        Ww. sprawy i wiele innych bedzie nas staczalo do grupy panstw 3-go swiata.
        Porownujac kulture (co absolutnie nie jest rownoznaczne u nas z wyksztalceniem)
        ludzi wychowanych przed i po wojnie widze olbrzymia roznice na niekorzysc tych
        drugich.
        Stad prawdopodobnie pytanie zakladajacego watek. Szukanie w historii kraju
        okresu, gdy sprawy biegaly lepiej. Porownan z aktualna rzeczywistoscia i ocena
        mozliwosci poprawy w oparciu o realia z pozytywnego dla narodu czasu.
        W przeciwienstwie do Pana nie widze mozliwosci poprawy aktualnego stanu z
        powodu calkowitego braku wzorcow w spoleczenstwie istniejacym.
    • Gość: DOMINIKPOLSKA Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: 64.88.86.* 08.01.04, 17:34
      ja mieszkam w ameryce w Troy w stranie Michigan, i od 10ciu lat mam swoja
      praktyke w ortodontii. Nie chce sie chwalic ale mam duzy dom, i thry
      przepiekne samochody, merc s55 amg 2002, bmw x5 2001 i dwa miesiace tmu
      kupilem sobie bentleya continental. Zarabia, rocznie ok. 600,000 $ ale potem
      podatki i wynajecie i wyplaty dla pracownikow, to mam z tego ok 350,000 albo
      400,000$ dolcow. Nie jest zle. MAM TEZ MOJ PIERWSZY SAMOCHOD 1995 HONDA
      ACCORD LX, ZEBYM PAMIETAL ZE KIEDYS NIE BYLEM TAK BOGATY.
      • Gość: slomka Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.server.ntli.net 08.01.04, 18:00
        ..rzeczywiscie nie chcesz sie chwalic:)
        • Gość: Maxia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: 209.109.228.* 09.01.04, 00:43
          Chyba może się pochwalić, do czego doszedł uczciwą pracą?
          A teraz powinien jakoś dzielić się z tymi, kórym brakuje na przeżycie.
          Inaczej nie będzie należał do uczciwych...
          • Gość: renia Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.sympatico.ca 09.01.04, 04:47

Finansowy dochod to nie znaczy uczciwosc. Po drugie nie wiem dlaczego temu Panu
            z Troy, Michigan potrzeba az 3 samochody bo moze tylko jechac jednym na raz.
            Napewno pracuje dzien i noc 24/7. Pieniadze nie rosna na drzewach. Jest duza
            konkurencja i duzo ludzi ciezko charuje ale do tego nikt nie chce sie
            przyznac. Ciekawa jestem czy ten pan pomyslal o biednych dzieciach co nic nie
            dostali od Mikolaja, i czy w jakis sposob dolaczyl sie do pracy charytatywnej.

Ja mieszkam w Kanadzie, dobrze mi sie powodzi ale sie nie chwale i nie rzucam
            sie ludziom w oczy tym co mam.

Jest duzo biednych tez za granica, w Ameryce i w Kanadzie. Jadac przez biedne
            dzielnice ciezko sobie wyobrazic taka biede i tak wielka roznice pomiedzy
            biednymi i tych lepiej stojacych na nogach.
            • Gość: autor Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 17:15
              i na koniec doszlismy do sedna mieszkanko kanady
              polska jest wlasnie taka biedna dzielnica
              dla ludzi z twojej biednej dzielnicy
              mam tylko nadzieję że autor filmu Bowling for Columbine(Zabawy z bronią)
              ma racje widzac roznice miedzy USA a kanada w nastawieniu wiekszosci spoleczenstwa do problemu pracy i wynagrodzenia za prace oraz obowiazku wzajemnej pomocy wsrod czlonkow danej spolecznosci
              Może najbardziej szokujące jest takie zestawienie: Moore ostrzega do czego prowadzi Amerykanów propaganda strachu i stosowanie oszustwa spolecznego, by przedstawić porcję przerażających statystyk - w Niemczech od kuli ginie rocznie 381 osób. We Francji - 255. W Kanadzie - 165. W wielkiej Brytanii - 68. W Australii - 65. W Stanach Zjednoczonych - ponad 11 tysięcy.
              polska ma szanse przy dalszej takiej polityce jaka teraz prowadzi
              szybko doprowadzic do jeszcze gorszych statystyk
              tylko ze to nie bedzie kula ale noz palka czy zwyczajnie to co pod reka
      • Gość: polak w niemczech Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 09:21
        widyisy lyknales juz bakcyla amerykanskiego. juz sie chwalisz co masz a nie
        wiesz czego nie masz.jak juz bedziesz stary i niedolezny, jak ci dobrze pojdzie
        i tak dlugo dozyjesz, to pomyslisz sobie to wszystko jest nic nie warte. pojdz
        w amerycena cmentarz i zobacz i przeczytaj mylsli ludzi ktorzy odeszli a
        zastanowisz sie czy warto zyc dla tego zeby sie chwalic dorobkiem. pomysl o
        malzonce, o dobrym wychowaniu dzieci, o szczesciu rodzinnym a wtedy na pewno to
        co osiagnales bedzie cie cieszyc. z niemiec i tez bogaty ale po co?
    • Gość: tomasz Re: CZY W POLSCE MOZNA ZYC UCZCIWIE ?.... IP: *.man.polbox.pl 10.01.04, 23:38
      czas na rewolucje .nasza klasa polityczna toinsekty paso.zytnicze wszy
      robactwo.czyms takim mozna tylko gardzic iczuc wstret .remedium to
      reaktywowanie treblinki i zagazowanie ich w komorze gazowej cyklonem b.ale
      mypotrafimy tylko gadac .i znosimybiernie rp;rzeczpospolita przekleta. raj dla
      nowej klasy pasozytniczej ,pieklo dla reszty trzeba z
      tymskonczyc.politycy ,poslowie,do gazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka