Dodaj do ulubionych

kilka pytan o zatokach

09.06.05, 15:25
jak jedzenie wplywa na zatoki?
czy w ogole wplywa?
mam na mysli np lody i napoje gazowane. a moze czegos trzeba ywjatkowo
unikac, a cos innego pomaga w walce z bolem?

czemu niesamowicie bola mnie zatoki np po jezdzie na rowerze, a lagryngolog
po przeswietleniu powiedzial zebym wiecej nie przychodzila bo zatoki mam
zdrowe.. nie mam chyba zdrowych skoro ciagle bola :/

znacie moze jakies domowe sposoby walki z bolem zatok? przeciez nie moge sie
szprycowac ciagle srodkami przyciwbolowymi.. a w sumie tylko ibuprofen
pomaga, a on jest na recepte.
Obserwuj wątek
    • airbus340 Re: kilka pytan o zatokach 09.06.05, 18:36
      Był juz bardzo długo wątek o zatokach niedawno -pt "do ludzi z przewlekłym
      zapaleniem zatok" Laryngolodzy w Polsce nie potrafia wyleczyć zatok,u mnie też
      rtg wychodzi niby ok, a czasem boli tak że odechciewa sie checi do życia. Ból
      zatok po jeździe na rowerze jest jednym z objawow przewlekłego zapalenia zatok.
      A rtg to takie badanie,że w moim przypadku na to samo zdjecie patrzyło trzech
      laryngologów,i kazdy pstawił inną diagnozę:
      1. obrzek śluzowki i stan zapalny
      2. cysty w zatokach szczekowych
      3. zdrowe zatoki
      4. torbiel w prawej zat.szczekowej,ze trzeba operowac
      I powiedz,jak tu wierzyc tym pozal-sie-boże-laryngologom?

Sprawdz czy nie masz alergii, iczy leki p/alegriczne do nosa-
      np.Allegrodil,Rhinocort, Histimet pomogą.
    • airbus340 Re: kilka pytan o zatokach 09.06.05, 18:39
      PS -co do domowych sposbów, to oczywiscie inhalacja na noc - ziołowe preparaty
      np.inhalol, sząłwia,amol, Vick Vapo Rub, wdychaj pod ręcznikiem, rozpuszczone w
      gorącej wodzie. No i Cirrus też polecam
    • murowany Re: kilka pytan o zatokach 09.06.05, 19:23
      A jak sie czujesz po wypiciu np. piwa? Nie chodzi mi tu o normalne objawy po spozyciu alkoholu, wspolne dla calej populacji :) ale wlasnie o to jak sie czuja Twoje zatoki po wypiciu piwa czy innego alkoholu.
      Pytam bo ja wlasnie wrocilem z dwoch piwek ze znajomymi i juz dwie godziny walcze z bolem zatok i nosa.
      I tak mam zawsze - troche alkoholu, szczeegolnie piwa i mam przewalone - taki jeden wielki obrzek twarzy. Musze wypic wiecej aby nie zwracac na to uwagi ;))))
      • pani_dj Re: kilka pytan o zatokach 09.06.05, 21:33
        hehe moje zatoki.. hm.. niepamietam ;)
        troche bola. ale ogolnie wiele nie pije, wiec i bol nie jest taki straszny.

napewno po spacerze na wietrze bola bardziej :/
      • airbus340 Re: kilka pytan o zatokach 10.06.05, 14:37
        Po piwie spoko, nawet lepeij,bo uśmierza ból i czasami nawet daj w miare trwały
        efekt,pod warunkiem,że oczywiście wypije go dostatecznie dużo ;-)
        Za to po wódce-maskra, mam alergie całego układu oddechoego,raz nawet myślałem
        że zapaelnia oskrzeli dostałem,ale to był objaw alergii...i przeszło po dwóch
        dniach. Wielu ludzi tak ma, to chyba swego rodzaju laergia na alkohol...np.
        katar po wypiciu piwa czy innego alkoholu jest tkaim objawem.

Ale ja bym ci radził,żebyś wypił tego piwa na tyle dużo,że już nie bedziesz
        zwracał uwagi na ten bol zatok i bedzie ci zupełnie obojętny,to wtedy jest
        dobrze :-))))))
        • murowany Re: kilka pytan o zatokach 10.06.05, 22:37
          Tak sie zastanawiam, czy moze to jakas alergia na drozdze czy cos podobnego a znajduje sie w piwie?

No masz racje, 2 piwa to malo, 3 tez (nawet mocne) ale jak lupne 4 mocne albo 5 pilsow to jest mi juz obojetne czy boli czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka