Dodaj do ulubionych

chcą mnie zwolnić z pracy

29.08.09, 22:21
jeśli pracuję w spółdzielni a pracodawca poszerzył mój zakres obowiązków o 5
stanowisk i już w trakcie obowiązywania nowej umowy wysłał mnie do lekarza
przemysłowego a ten dopuścił mnie tylko do 3 stanowiska na 2 zabronił mi pracy
ze względu na stan zdrowia.W zaistniałej sytuacji pracodawca nie widzi dla
mnie stanowiska pracy i wysyła mnie na 3 mies bezpłatne wypowiedzenie [czyli w
ten sposób chce rozwiązać ze mną umowę],zaznaczam że jestem długoletnim
członkiem i pracownikiem spółdzielni mam umowę na czas nieokreślony.Czy
pracodawca postępuje zgodnie z prawem a jeśli nie to jak się mogę przed nim
bronić.Czy są instytucje oprócz PIP które mogę prosić o pomoc Czy pracodawca
ma obowiązek wskazać przepis ,paragraf na który się powołuje przy wypowiedzeniu.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: chcą mnie zwolnić z pracy 29.08.09, 23:22
      Hmmm, tu by trzeba bylo przywolac prawo socjalizmu, nalezy sie.
      A jak chciales kapitalizmu, to niestety, musisz robic jak pracodawcy
      sie podoba.
    • Gość: kieprze_paczynsch Re: chcą mnie zwolnić z pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.08.09, 22:07
      łamał prawo zatrudniając cię bez badań lekarskichjuż w trakcie obowiązywania
      nowej umowy wysłał mnie do lekarza
      > przemysłowego a ten dopuścił mnie tylko do 3 stanowiska na 2 zabronił mi pracy
      > ze względu na stan zdrowia.

Złamał prawo zatrudniając Cię bez badań lekarskich. jednocześnie brak badań lub
      przeciwskazania lekarskie do pracy na określonym stanowisku może byc przyczyną
      wymowienia. Jesteś bez szans na utrzymanie pracy jeśli tak postanowił sobie
      pracodawca. Wypowiedzenie (nie dyscyplinarne) umowy na czas określony musi być
      umotywowane, ale to może być nawet " utrata zaufania" lub inna bzdura. Ponadto w
      sądzie pracy pracodawca może przedstawić inne, "istotne powody" i też jesteś
      przegrany. Możesz zawalczyć o odszkodowanie, jeśli są jakieś błędy
      proceduralne(sprzeczność ze statem spłd., brak opinii związków itp.) Napisz
      pozew do Sądu Pracy, a potem pytaj o szczegóły, bo masz tylko 7 dni na to.
      Sprawy w Sądzie Pracy są wolne od wpisowego, a pozew napisze Ci byle student za
      kilka złotych. Forma zwolnienia budzi mój sprzeciw, bo nie tak się zwalnia
      długoletnich pracowników. nie znam też pojęcia 3 mies bezpłatne wypowiedzenie.
      PIP ma obowiązek udzielić Ci bezpłatnej porady i zazwyczaj to czyni. Poszukaj
      też w necie stron antymobbingowych. Jeśli pracodawca nie potrafi być fair wobec
      Ciebie, to postaraj się, by Twoje zwonienie było dla niego maksymalnie
      kosztowne.Powodzenia.
      • Gość: tymoteusz Re: chcą mnie zwolnić z pracy IP: *.inowroclaw.mm.pl 30.08.09, 22:20
        W sądzie pracy od jakiegoś czasu jest wpis bodajże 50PLN. Poza tym pracodawcę najpewniej będzie reprezentował jakiś radca prawny. I w przypadku przegranej sprawy powód (czyli pracownik) płaci za ta reprezentację.
        • kieprze_paczynskich Re: chcą mnie zwolnić z pracy 30.08.09, 22:32
          > W sądzie pracy od jakiegoś czasu jest wpis bodajże 50PLN.

To musi być od niedawna.

>I w przypadku przegranej sprawy powód (czyli pracownik) płaci za ta
          >reprezentację.

Tak, wg norm przepisanych, bodajże 60 zł. Warto mieć też jakiegoś radcę, (nie
          mniej niż 1200zł) ale nie jest to obowiązkowe. Z uwagi na małe doświadczenie
          "wątkotwórcy" jednak bardzo wskazane, bo go zjedzą żywcem. wszystko trzeba
          przekalkulować. Dochodzi stres, ale z drugiej strony nowe doświadczenie i
          poczucie, że nie jest się byle śmieciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka