Dodaj do ulubionych

dysplazja IIa i IIc

15.04.11, 20:13
Witam
Moze ktos cos podpowie, podniesie na duchu. Otoz u mojej corci w 4 tygodniu zycia stwierdzono dysplazje stawow biodrowych (w bzrzuszku siedziala posladkowo) lewy IIa a prawy IIc. Od razu dostala do noszenia szelki pawlika, po 6 tygodniach noszenia, (zdejmowane tylko do kapieli i przewijania) lekarz stwierdzil brak postepu w leczeniu, "podciagnal" szelki i za 4 tygodnie znow do kontroli. Powiedzial nam ze jezeli przy nastepnej kontroli nie bedzie poprawy to polozy mala do szpitala na wyciag. A czytalam ze metoda wyciagu stsouje sie u starszych dzieci pwyzej 6 miesiecy i przewaznie przy zwichnieciach bioderek. Moze tylko tak nastraszyl.
Strasznie sie boje tego wyciagu czytalam od innych foumowiczek jak to wyglada mniej wiecej.
Czy ktos z Was mial podobnie ze na poczatku leczenie szelkami nie szlo pomyslnie a potem sie jednak udalo.
Obserwuj wątek
    • naamahia Re: dysplazja IIa i IIc 15.04.11, 21:19
      U kogo się leczysz? skąd jesteś?
      Jeśli nadal nie było by poprawy Nie pozwól sobie na wyciąg w tym wieku naprawdę to nie ma sensu wyciąg res-pozycja gips.... za wcześnie tu trzeba dać szanse innym aparatom być może koszli a jeśli to nadal nie przyniesie rezultatu to dopiero potem inne decyzje...
      Z konsultuj wyniki z innym specjalistą, może zaproponuje inne leczenie lub nie zgódź się na res pozycje i co w takim razie proponuje pan dr.
      Mam jednak nadzieje że poprawa będzie smile jak dla mnie 6 tygodni to za mało by wyrokować o poprawie minimum 3 miesiące.

U nas po wyciągu i repozycji w wieku 3 miesięcy.... mamy powikłania to na prawdę za wcześnie na drastyczne metody i w chwili obecnej mam to potwierdzone przez 2 kolejnych lekarzy.
      • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 08:54
        jestem spod Białegostoku, leczemala w DSK Bialystok, nie pamietam nazwiska lekarza.
    • papryka77_beauty Re: dysplazja IIa i IIc 15.04.11, 21:47
      Witaj, może nie zabrzmi to zbyt optymistycznie ale moja córeczka była ułożona miednicowo, poród cesarka, miała zwichniecie lewego bioderka, leczenie szelkami również od 4 t.z. nie dało rezultatu (6 tyg) później miała dwie frejki, również nic nie pomogło...
      "Plusem" był fakt leczenia tak wcześnie i odwodzenia nóżek, dzięki czemu nie miała wyciągu i była włożona w gips typu żabka na 2 razy po 6 tygodni. Teraz ma 17 miesięcy i nie mam jej stawiać na nóżki sad
      Bardzo ważne jest pilnowanie od samego początku nawet jak dziecko płacze... serce się kroi ale musisz być konsekwentna (ja przy frejkach nie byłam aż tak regorystyczna)
      Dlatego wierze i trzymam kciuki, za szybką poprawę..
      Pozdrawiam.
      • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 07:39
        dzieki za rady a sluchajcie jak wyglada szerokie pieluchowanie, jak skladac pieluchy i wkladac
      • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 08:57
        mam do Ciebie pytaia czy robilas cos wiecej oprocz samego noszenia szelek lub frejki, tzn czy kladlasna brzuszku czy nosilas dziecko przodem itd? Ja akurat przyznam sie ze przez te 6 tygodni mala byal caly zas w szelkach tak jak trzeba ale nic wiecej ne robilam a moze to pomoze
        • papryka77_beauty Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 09:57
          Kładzenie dziecka jak najwięcej na brzuszku, noszenie z przodu, lub na biodrze (w zależności od wieku dziecka) wszystko co pomoże w utrzymaniu repozycji, jak najcięściej smile Dziecko będzie się buntować no ale dla jego dobra trzeba ...
          Do każdej pozycji nie zdejmować ortezy.
    • evra_only Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 07:52
      Wydaje mi się, że przy tak drastycznych rokowaniach powinnaś wybrać się do innego lekarza na konsultację. Lekarz lekarzowi nierówny, więc po co narać zdrowie dziecka? Na górze jest wątek o polecanych lekarzach - a skąd jesteś?
      Pozdrawiam ciepło
      • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 08:55
        sluchajcie dziewczyny a czy kladziecie swoje dziecina brzuszek w tych szelkach lub innych aparatach czy je zdejmujecie?
        • naamahia Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 10:00
          Kładłam nawet w gipsie ale nie na tak długo jak normalne dziecko tylko pod piersi od pachy do pacy wkładałam zrolowany ręcznik. O piel uchowaniu pisałam tu
          forum.gazeta.pl/forum/w,29045,124072500,124072500,czy_ktos_mi_wytlumaczy_.html.
          Koniecznie zrób konsultacje u innego polecanego specjalisty.
      • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 11:03
        jestem spod bialegostoku
    • romasubrosa Re: dysplazja IIa i IIc 16.04.11, 16:28
      moe ktos mial doczynienia z dr med Elzbeita król z bialegostoku ktora zajmje sie tez dysplazja bioderek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka