muraszka1 11.07.10, 06:18 Trzeba rozmawiać,by zrozumieć innego człowieka. Bardzo ciekawy artykuł.Rozmowa Polaka z Polakiem. wyborcza.pl/1,76842,8015317,Pranie_pl.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria73 Re: Pranie.pl 11.07.10, 09:39 Zgadzam się z tobą. Ciekawy tekst. Ja uważam ,że jest jeszcze jedna strona tego medalu. Umiejętność słuchania i słyszenia. Czy słuchając naszego interlokutora słyszymy co mówi ??? Odpowiedz Link
eurytka Re: Pranie.pl 11.07.10, 11:03 Dwa sposoby myslenia, dwa sposoby widzenia, zadnego porozumienia i zrozumienia, a moze i wiecej sposobów myślenia, bo są równiez kombinacje. myslenie mistyczne i zwykłe, schizofrenopodobne i "normalne?"... "katastrofa to spisek" odczytywanie znaków Boga na niebie i ziemi... to już jest choroba wedle psychiatrów... Zwykłemu śmiertelnikowi nie przystoi, niektórzy sie w to bawia, zostaja oszołomami a czasem świętymi... Kiedys palono na stosie za herezje, potem przepraszano po latach. Jak na mój mały móżdżek to trudne troche. Odpowiedz Link
polnaro Re: Pranie.pl 11.07.10, 20:56 Trudne, to fakt, jednak Maria w pytaniu, "czy słyszymy" zawarła sedno rzeczy. Odpowiedz Link
eurytka Re: Pranie.pl 12.07.10, 08:31 Można patrzeć i nie widzieć, można słuchać a nie słyszeć. Każdy widzi to, co chce widzieć, słyszy, to co chce usłyszeć. W artykule chodzi o sposób widzenia, pojmowania jednej sprawy przez dwie opcje, tak z grubsza rzecz ujmując, szczególnie to widoczne jest jeśli chodzi o katastrofę smoleńską. Polnaro czytałaś ten artykuł+ komentarze? Muraszko, wielkie dzięki za ten link. Dałam synowi, bardzo mu się podobał. Podyskutowaliśmy sobie wczoraj na ten temat. Podobnie teraz jest z krzyżem przed pałacem, każda opcja widzi inaczej a tłumaczenia niektórych są paranoiczne. Tak to w naszym kraju z tym myśleniem jest. Odpowiedz Link