Dodaj do ulubionych

Wsiąść do pociągu byle jakiego...

12.12.12, 20:05
Weekend to nie był dobry czas dla polskich kolei. Najpierw zamieszanie z nowym rozkładem jazdy na Śląsku - tak wielkie, że pracuje nad nim sztab kryzysowy. Potem, na domiar złego - zdjęcie z WC pociągu "Portowiec" (Szczecin - Warszawa). W toalecie panowały polarne warunki klimatyczne, które uniemożliwiały skorzystanie z przybytku. - Takie przypadki w pociągach starego typu, niestety, się zdarzają - mówi nam Michał Stilger z biura prasowego Przewozów Regionalnych.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13030073,To_zdjecie_obieglo_siec__toaleta_w_pociagu_cala_w.html#Cuk
A w razie czego ( potrzeby obojętnie jakiej) choć ty siądź i płacz...
Obserwuj wątek
    • stedo Re: Wsiąść do pociągu byle jakiego... 12.12.12, 21:58
      Z kolejami na Śląsku to jakiś horror się zrobił i to wcale nie wynikło ze zmian rozkładu. Tam działają dwie firmy transportu kolejowego: Koleje Śląskie i chyba Przewozy Regionalne. I umówiły się między sobą, że właśnie razem ze zmianą rozkładu inaczej podzielą się transportem. Po czym Koleje Śląskie nie dały rady tej zmianie, popełniono jakiś kardynalny błąd i dyspozytor za to odpowiedzialny, gdy się zorientował to uciekł z roboty zostawiając wszystko własnemu losowi . Dobrze że nie doszło do jakiejś katastrofy. Skończyło się na odwołaniu kilkudziesięciu połączeń.Koleje zwróciły się do Przewozów by te ponownie przejęły te trasy co miały dotychczas. Ale to miało nastąpić dopiero dziś po południu. I taka tymczasowa sytuacja ma trwać do końca grudnia.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13029870,Kolejny_dzien_paralizu_kolejowego_na_Slasku__Odwolane.html
      • anoagata Re: Wsiąść do pociągu byle jakiego... 13.12.12, 11:51
        Do mego miasta powiatowego pociąg nie przyjeżdza od lat... po prostu diabeł powiedział dobranoc i finito.
        Natworzyło się spółek i spółeczek,które zamiast współpracować,to rywalizują ze sobą i nie dziwota,ze dzieje się to co się dzieje.
      • stedo Burdello jak się patrzy 13.12.12, 12:06

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13039387,Prezes_Kolei_Slaskich_podal_sie_do_dymisji.html
        • stedo I....cd 13.12.12, 12:32
          katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,13042787,Prezes_Kolei_Slaskich__Czlowiek_bez_swiadomosci.html#MT
          • iryska2604 Re: I....cd 13.12.12, 12:47
            Worach to były student seminarium duchownego, z którego odszedł przed święceniami kapłańskimi, bo przeszedł załamanie nerwowe. Szczycił się za to, że ukończył podyplomowe studia menedżerskie oparte o program MBA w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Ręki do zarządzania jednak nie miał. W latach 2002-2003 był wiceprezesem, a potem prezesem zarządu Przedsiębiorstwa Robót Kolejowo-Budowlanych SA w Sosnowcu. W 2004 r. musiał jednak złożyć wniosek dotyczący upadłości firmy. Spółka miała wielomilionowe zobowiązania i nie potrafiła zdobyć nowych kontraktów na budowę torowisk.

Okazało się też, że przez kilkanaście miesięcy nie odprowadzała składek na ubezpieczenia zdrowotne oraz społeczne swoich pracowników. ZUS uznał, że zaległe zobowiązania wynoszą ponad 600 tys. zł. Z racji tego, że nie mógł ich wyegzekwować z majątku spółki, chciał ściągnąć te pieniądze z majątku członków zarządu. W 2008 r. ZUS uznał, że Marek Worach powinien zapłacić ponad 220 tys. zł zaległych składek. Były prezes odwołał się, twierdząc m.in., że cierpi na chorobę psychiczną i z tego powodu nie powinien ponosić odpowiedzialności finansowej.

Jak się takimi ludźmi obsadza stanowiska to efekty murowane. Ciekawe jak do tego doszło - może kolesiostwo?
            • pia.ed Re: I....cd 13.12.12, 13:34
              - Start Kolei Śląskich był przecież dobry. Teraz czynnik ludzki zawiódł - mówił.
              Dodał, że nie miał pojęcia o tym, że były prezes ma sprawę karną
              o działanie na szkodę firmy, którą kierował przed laty.

- Nie wiedziałem o tym. Pan Worach mnie oszukał. Powinien mi o tym powiedzieć,
              mimo że nie ciąży na nim żaden wyrok. Sam nie byłem w stanie tego sprawdzić.
              Jestem zdruzgotany całą tą sytuacją.
              Gdybym wiedział, jak sprawy się mają, to nie zostałby
              prezesem Kolei Śląskich - mówił marszałek.

Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,13042787,Prezes_Kolei_Slaskich__Czlowiek_bez_swiadomosci.html#MT#ixzz2EvzorBZF

• stedo Lecą głowy, lecą 13.12.12, 17:01

www.tvn24.pl/przyznaje-sie-do-winy-marszalek-woj-slaskiego-podal-sie-do-dymisji,294347,s.html
          • iryska2604 Re: Lecą głowy, lecą 14.12.12, 15:06
            Srodek Europy, XXI wiek i obciach jak diabli

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,13050340,Pluskwy_w_PKP__Wychodzily_ze_wszystkich_stron__Sam.html?lokale=wroclaw
          • 1zorro-bis Re: Lecą głowy, lecą 14.12.12, 15:26
            najwyzszy czas.smirk
            • iryska2604 Re: Lecą głowy, lecą-a tu dalej... 14.12.12, 21:57
              Gdy w środę beznamiętnie obserwowałem w TV kłopoty pasażerów związane z kompletną zapaścią spółki Koleje Śląskie, jakoś mnie one szczególnie nie ruszały. Już w piątek poczułem ich wkurzenie: pokonanie 71 km dzielących Wrocław od Wałbrzycha zajęło mi dziś pięć godzin

Cały tekst: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,13054002,Koleja_blizej__z_Wroclawia_do_Walbrzycha_w_piec_godzin.html#ixzz2F3txTz6R

O matko,jakby się spręzył to i per pedes ...
          • stedo Nie dadzą mu odejść.. 14.12.12, 23:21

..póki nie "posprząta":
            www.tvn24.pl/zlozyl-dymisje-po-chaosie-na-kolei-jeszcze-miesiac-bedzie-uzdrawial-sytuacje,294635,s.html
    • amityr Re: Wsiąść do pociągu byle jakiego... 15.12.12, 10:32
      Ja tym Pociągiem to jadę całe życie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka