Dodaj do ulubionych

Leczcie się sami

16.03.13, 22:14
W lutym producenci środków farmaceutycznych wydawali na reklamy w telewizji blisko 80 mln zł tygodniowo, wynika z danych firmy badawczej Nielsen. To sześć razy tyle co przemysł motoryzacyjny i ponaddwukrotnie więcej niż cała branża finansowa z bankami na czele

Read more: wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,13569665,Zalewaja_nas_reklamy_lekow__Firmy_wydaja_miliony_na.html#BoxBizTxt#ixzz2NjuVFbM1

No i ludzie kupują. Czasem zupełnie niepotrzebnie, ale jak ktoś jest podatny na reklamę albo łatwowierny.
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Leczcie się sami 17.03.13, 00:07

"Polacy są w czołówce narodów, które najchętniej kupują
      i zażywają leki dostępne bez recepty" ...

Autor: naz_niepoprawna
      Uhum, wszystko pięknie. Jest jednak pytanie - kto zapłaci w dalszej perspektywie za konsekwencje tego samodzielnego leczenia się środkami dostępnymi bez recepty i wciskanymi w reklamach?
      Obawiam się, że wszyscy podatnicy.

Read more: wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,13569665,Zalewaja_nas_reklamy_lekow__Firmy_wydaja_miliony_na.html#BoxBizTxt#ixzz2NkLgvUe5
      • trollik.morski Re: Leczcie się sami 17.03.13, 06:06
        pia.ed napisała:
        ? ... "Polacy są w czołówce narodów, które najchętniej kupują i zażywają leki dostępne bez recepty" ...

Nie zgadzam się, że "najchętniej kupują"! Ta chęć jest wymuszona niską dostępnością lekarzy dla normalnego pacjenta!!! Znam to z autopsji sad
        Mam 2 choroby przewlekłe i na własny koszt robię rutynowe badania, co ok. 1/2 roku.
        Przy gorszych wynikach zażywam "reklamówki" [lub leki "zasłyszane"] i czekam te kilka miesięcy na wyznaczony termin wizyty....
        Przy złych wynikach funduję sobie płatną wizytę u tego samego lekarza-specjalisty, który w trybie "normalnym" leczy mnie w ramach NFZ. Za pieniądze ten lekarz staje się znaaacznie szybciej dostępnzy.
        Tak sobie naiwnie[?] kombinuję, że po likwidacji NFZ znalazłyby się pieniądze dla Prawdziwej Służby Zdrowia ...
        W przypadku NFZ prawo Parkinsona sprawdza się w 100%sad
        • iryska2604 Re: Leczcie się sami 17.03.13, 22:36
          Trolliku - nie bardzo cię zrozumiałam, Masz przewlekłe choroby i robisz badania na swój koszt? A dlaczego? Przecież - póki co - należą ci sie. Sama choruję i co jakis czas chodzę do por. pulmonologicznej, dostaję skierowania na odpowiednie badania. Od lekarza pierwszego kontaktu skierowania na rutynowe badania dostaję w razie potrzeby. A leki które są na przewlekłe choroby - raczej nie sa sprzedawanie bez recepty.
          • trollik.morski Re: Leczcie się sami 18.03.13, 08:17
            iryska2604 napisała:
            > Trolliku - nie bardzo cię zrozumiałam...
            Może i mi się należą, ale lekarze o tym widocznie nie wiedzą... a może obniżają koszty przychodni? Żeby NFZ na nich nie "nakrzyczał"... sad
            Gdybym czekał na skierowania, to już bym tu nie pisał ...
            Robię sobie, co 1/2 - 1 roku, "własne" badania rutynowe i potem przedstawiam lekarzowi 1. kontaktu.
            Kilka lat temu lekarz "rodzinny" [po obejrzeniu wyników] zaaplikował mi serię zastrzyków vit. B12 i pogonił do hematologa, który potwierdził jego obawy. Załapałem się na "elitarną" [bo rzadko występującą] chorobę - anemię Addisona-Briemera, która jest chorobą nieuleczalną i dawniej zawsze kończącą się zejściemuncertain Teraz termin zejścia można odwlec poprzez comiesięczne injekcje vit. B12. Dlatego co miesiąc sympatyczna pielęgniarka [za darmo, na koszt NFZ:/] robi mi dodatkową dziurkę w pośladku. Gdyby nie cholerna cukrzyca, to dociągnąłbym do 100-ki, a tak osiągnę najwyżej 95.

[b]PS/b]
            Chciałem w lutym br. uzyskać termin wizyty kontrolnej u diabetologa [zwykle robiłem to co 1/2 roku], a w zamian uzyskałem informację: "Proszę zgłosić się w czerwcu, gdy z NFZ dostaniemy limity na 2. półrocze. W 1. półroczu już nie ma miejsc". Zapytałem: "a za gotówkę?" Za gotówkę [niewielką, bo tylko 65,- PLN] uzyskałem termin - 08.04.2013
            I jak tu nie kląć???

PS2
            Najważniejsze, że świeci słoneczko i ok.11.00 dosiądę [planuję] swego stalowego rumaka i popedałuję w siną dal, popatrując na morskie fale. Nadmorska ścieżka rowerowa w 3city ma 9,5 km [od N. Poru do klifu orłowskiego]. Po 2-ch cyklach [z dojazdem do ścieżki] uzyskuję wynik ok. 40km i przewentylowane płuca... surprised
            • aga-kosa Re: Leczcie się sami 18.03.13, 10:07
              Gdzie mieszkasz Troliku. Mąż co miesiąc ma wizytę u diabetolożki i to ona wyznacza mu następny termin. Nie tylko dzień ale i godzinę. Diabetolog jest z NFZ.
              aga
              • jaga_22 Re: Leczcie się sami 18.03.13, 10:20
                Mój tak samo,nawet jest wkurzony,że tak często musi jeździć na wizyty do diabetolog
                Lekarz pierwszego kontaktu daje skierowanie do diabetologa i to już jej sprawa.
                Zwykle co 3,4 m-ce.
              • trollik.morski Re: Leczcie się sami 18.03.13, 10:37
                Mieszkam w 3mieście.
                Hematolog mi wyznacza dzień i godzinę oraz daje zlecenie na niektóre badania.
                Diabetolog mówi: niech się pan zjawi za ok. 4/5 m-cy z wynikami badań...
                Teraz nie wszystkie wyznaczone badania mogę robić w Przychodni [dotychczas tak było] odległej o 300m i musiałbym na czczo jechać do szpitala[ok. 5km]....
                Najbliższy [płatny] punkt pobrań mam 100m od drzwi mego domu, więc ....
                • jaga_22 Re: Leczcie się sami 18.03.13, 11:13
                  I wszystko jasne. smile
            • trollik.morski Re: Leczcie się sami 18.03.13, 14:35
              Plan wykonany .... częściowo, bo:
              > na "pedalstwo" wyszedłem planowo [11.05]
              > przepedałowałem tylko 23 km, bo [silny] nadmorski wiatr wiał przeciwnie do mego kierunku jazdy, a .... ma się swoje latasad
              • iryska2604 Re: Leczcie się sami 18.03.13, 17:06
                Pedałuj zdrowo i systematycznie bo przynajmniej trzymasz cukier pod kontrolą. Ja mam typu 2 , ale jakos też udaje mi sie trzymać go w ryzach. Czekam na wiosnę - obiecuję sobie więcej ruchu.
    • dorka556 Re: Leczcie się sami 18.03.13, 17:17
      iryska2604 napisała:

> No i ludzie kupują. Czasem zupełnie niepotrzebnie, ale jak ktoś jest podatny
      > na reklamę albo łatwowierny.

Chodzę do lekarza bardzo rzadko, ale i mnie dopadło przeziębienie. Leczyłam się 2 tyg domowymi sposobami + aspiryna, gripex. Było coraz gorzej i dzisiaj poszłam do rodzinnej.
      Wyszłam z plikiem recept- koszt ponad 150PLN, oczywiście wszystkie na 100%. Moja rodzinna innych nie uznaje.
      Razem z panem aptekarzem dokonaliśmy przeglądu, część wyrzuciliśmy (takie co 'nie zaszkodzą i nie pomogą'), część zamieniliśmy na polskie leki i zbiliśmy cenę do 87PLN.
      Może tu jest problem. Są lekarze, którzy lubią wystawiać mnóstwo recept i to wyłącznie te z górnej półki a ludzie bezgranicznie wierzą 'bo lekarz zapisał'.
      • aga-kosa Re: Leczcie się sami 18.03.13, 19:36
        Myślę, że nie wysoka emerytura jest skutecznym "odwykiem" od reklamowanych leków.
        Ostatnia reklama: jest 200 rodzajów wirusa grypy. Szczepią przeciwko jednemu. To chyba łatwiej w totka trafić niż w wirusa, któremu się spodobaliśmy.
        Idzie ocieplenie w dni i oziębienie w nocy. Przyjdą wiosenne słoty. Teraz ubieramy się na cebulkę i w miejscu gdzie odtaje ziemia wykopujemy korzenie mniszka. Zalewamy to białym winem i jest to bomba witaminowa.
        Nie gardzimy wychodzącą z ziemi pokrzywą będzie nam przynosiła więcej korzyści nią importowane owoce i nowalijki. Pokrzywa lekko obniża cukier i ciśnienie i to jest ważne. Organizm będzie wdzięczny, Niesiołowski będzie miał o czym mówić, do apteki zaniesiemy mniej pieniędzy.
        Teraz ogromne zasoby ma jeszcze cebula. Do gotujących się ziemniaków wkroić jedną cebulę na jednego "obiadowicza".
        Co Wam będę pisała w googlach znajdziecie dokładnie. smile aga
        • jaga_22 Re: Leczcie się sami 18.03.13, 20:44
          Tylko to znalazłam

"Gotowane po żydowsku: do ziemniaków dodać rozkrojoną surową cebulę, szklankę mleka i łyżkę masła. Po ugotowaniu cebulę oczywiście wyjąć. Zyskają zwłaszcza te gorsze gatunki!"
          • iryska2604 Re: Leczcie się sami 19.03.13, 11:16
            Jakie dobre są tak ugotowane ziemniaczki! Takie stare, na przedwiośniu bardzo zyskują na smaku. Wsypuje sie jeszcze trochę kminku, potem z woda splynie.Pycha.
            Znalazłam cos z medycznej łączki - ale cwaniacy
            Te same operacje szpital ortopedyczny w Jabłonnie sprzedał dwa razy. Pacjent kupował prywatny zabieg za kilka tysięcy złotych. Drugie tyle dał NFZ, bo według dokumentów operację wykonano w ramach państwowego ubezpieczenia. To nie wszystkie grzechy szpitala, jakie odkryli dziennikarze "Gazety Wyborczej" i "Uwagi" TVN.
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13586470,_Przedsiebiorczy__szpital_bral_za_operacje_dwa_razy_.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
            • polnaro Re: Leczcie się sami 19.03.13, 11:36
              big_grincrying Oj, dorzuciłabym ja, dorzuciła, ciekawostek /świeżynki takie mam/ o naszej 'kochanej' służbie zdrowia....., ale po co?
              Aga, Twoja wiedza o naturalnych metodach dbania o zdrowie mnie wprawia w kompleksy, ale podziwiam szczerze - może już pisałaś, ale powiedz jeszcze raz ile lat to zgłębiałaś - mam szansę choć na 1/100 ?
              • anoagata Re: Leczcie się sami 19.03.13, 14:20
                Nie przeczytałam wątku i nie wiem o co tu chodzi.
                Od dwóch dni i nocy boli mię udo od pachwiny do kolana i to gdy jestem w pozycji śpiącej czyli leżącej ale ból okropny,ze trudno zmienić pozycję leżącą.
                Co to może być ????
                Zamierzam pójście do lekarza ale strach mam też okropny.
                • dorka556 Re: Leczcie się sami 19.03.13, 14:58
                  Anoagato , koniecznie zrób rtg biodra. Najpierw trzeba wykluczyć to o czym boję się pomyśleć.
                  Nie chcę straszyć, ale u mnie tak się zaczęło. Teraz mam nowe bioderko.
                  Trzymam kciuki.
                  • pia.ed Re: Leczcie się sami 19.03.13, 23:20
                    dorka556 napisała:
                    > koniecznie zrób rtg biodra ...

Dorka, czy w Polsce można tak po prostu pójść i poprosić o zrobienie rtg?
                    W Szwecji rentgen czy badania laboratoryjne można zrobić wyłącznie
                    na skierowanie od lekarza.
                    A lekarz nie da ci skierowania na rentgen tylko dlatego,
                    ze cie od dwóch dni boli udo ...

• anoagata Re: Leczcie się sami 20.03.13, 07:56
                      Dorciu,dzięki za wsparcie !!
                      Pia.ed, wszystko zależy od lekarza.To udo po raz pierwszy zabolało mię 5 lat temu,podobnie ale inaczej,dziś miałam problem ze wstaniem z łóżka a ból niemiłosierny przy tym był i 5 lat temu dostałam skierowanie na rtg i pamiętam że w tym miejscu była jedna wielka biała plama.
                      Po dwu tygodniowej rehabilitacji przeszło mi aż do tej pory,no i chyba czeka mnie taka powtórka.
                      Spróbuję dziś na noc coś łyknąć przeciw bólowego i zobaczymy jutro.Poz.
                    • troll.niezatapialny Re: Leczcie się sami 20.03.13, 08:25
                      pia.ed napisała:
                      >... A lekarz nie da ci skierowania na rentgen tylko dlatego...
                      A w Polsce, w prywatnej przychodni, da za gotówkę. Sam tak korzystałem - po rozlicznych niespodziewanych "doglebieniach" mego obfitego ciałka.
                      Za pieniądze ksiądz ..., a co dopiero jakieś zdjęcie surprised
                      • anoagata Re: Leczcie się sami 20.03.13, 11:12
                        Akurat moja lekarka daje skierowania w/g uznania a uznaje zawsze lub na prośbę a prośbę też spełnia.
                        Zgadzam się że choroby powstają od stresu a przynajmniej moje choroby.
                        Zadowolenia mam mało to i wenerycznych nie posiadam.
    • julinka601 Re: Leczcie się sami 19.03.13, 15:36
      Te ziemniaki gotowane z cebulą i kminkiem to przepis O.Grande. Wypróbowałam i chwalę.
      • aga-kosa Re: Leczcie się sami 20.03.13, 08:49
        Polnaro ziołami od 25 lat - kiedy wycięli mi 2.3 żołądka. Doszłam do wniosku, że ludzie kiedyś nie znali chemii i żyli.
        Potem odkryłam, że to dziedzina, w której można się zatopić sercem i duszą. Jakaż mądrość w tym zawarta. Jak piękne opowieści o ziołach snują starzy zielarze ile w tym magii.
        Tego się nie da w kilku słowach.
        Zaczynałam od książki " Zerwij ziele z dziewięciu miedz" - opisane zwyczaje w rozmaitych zakątkach Polski.. Oho! Wsiadłam na " konika" smile Aga
        • aga-kosa Re: Leczcie się sami 20.03.13, 08:52
          Anoagatko, zwróć lekarzowi uwagę na to czy nie jest to związane z żyłami. Nie napiszę dokładnie co aby nie sugerować - lekarzom nie zawsze to wpada do głowy. aga
          • polnaro Re: Leczcie się sami 20.03.13, 09:58
            Ago, rozejrzę się za tą książką, rzeczywiście ostatni dzwonek żeby zatroszczyć się o siebie kiedy jeszcze można bez chemii.
            A lekarzom proponuję sugerować /delikatnie, bo większość tego nie znosi/, bo bez tego będziecie odbijać się od przychodni i gabinetów miesiącami.
            Teraz chyba bez prywatnych gabinetów już nic nie jest możliwe do wyleczenia u jeszcze przytomnego pacjenta.
            • pia.ed Re: Leczcie się sami 20.03.13, 10:24
              Nie bylam u lekarza domowego od listopada 2011, i kiedy znalazłam dobra, prywatna przychodnie to zamówiłam tam czas na ogólne badanie ...
              Czekalam 3 tygodnie, ale jestem zadowolona. Mila lekarka okolo 60-ki wypytała mnie o wszystko, osłuchała i zmierzyla ciśnienie.
              Skierowala mnie na badanie krwi do laborantki w pokoju obok, i tam sie dowiedzialam,
              ze maja przebadac mi krew na sole ... Bylam zdziwiona, bo o takim czyms
              nie slyszalam ... i spodziewalam sie zupelnie innych badan.

Co to sa te "sole" i dlaczego skierowala mnie na to?
          • anoagata Re: Leczcie się sami 20.03.13, 11:19
            Aga,masz rację,właśnie 5 lat temu miałam skierowanie na takie podstawowe badanie przepływu krwi przez żyły,z racji ze pale papierosy myślałam że w żyłach mam tylko pety papierosowe.
            Robił mi to chirurg i przepływ krwi miałam dobry.No ale to było 5 lat temu.
            • jaga_22 Re: Leczcie się sami 20.03.13, 12:47
              Robili mi 3 x na kręgosłup i biodra 2 razy,mówiłam,że boli i dostawałam.
              W kwietniu będę ,to powiem,że mnie nogi bolą,a bolą i sama się ratuję od lat
              diosminą.Jak nie da na dooplera ,to pójdę prywatnie.
              Ziółka to tu chyba nic nie pomogą.wink Nacieram teraz tłuszczem gęsim,zawsze
              to jakiś masaż ,może trochę choć pomoże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka