amityr 22.09.13, 18:53 Może wiesz kto napisał wiersz pt Osień. Zaczyna się jakoś tak "... Gusi krykliwyj karawan tjanułsja k jugu,nastupliwała osień...." Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodajna Re: Jesień 22.09.13, 19:25 Tu w oryginale... А. С. Пушкин Уж небо осенью дышало, Уж реже солнышко блистало, Короче становился день, Лесов таинственная сень С печальным шумом обнажалась. Ложился на поля туман, Гусей крикливых караван Тянулся к югу: приближалась Довольно скучная пора; Стоял ноябрь уж у двора. Odpowiedz Link
amityr Re: Jesień 22.09.13, 20:21 Piękne .Ta jesień Puszkina kojarzy mi się z berberysami Leszka Długosz. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jesień 22.09.13, 20:27 Jęz.rosyjski przydał się w szkole,a bardzo go lubiłam. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Jesień 22.09.13, 20:26 ..... i tak ona zwałaś Tatianoj. ni krasatoj, ni świeżestiu swojej rumianoj nie priwlekłab ona oczej ticha ,,, mołczaliwa, kak łań lesnaja bojazliwa. ona w siemje swojej radnoj, kazałas dewoczkoj czużoj .... ---------------------------------------------------- -i tak oto plączą mi sie strofy niepełne sprzed kilkudziesięciu lat.. Muszę sięgnąc do oryginału no i zainstalować grażdankę. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Jesień 23.09.13, 08:45 Niekrasow: Poznaja osjen graczy uleteli les pbnażyłsja polja opusteli tolko niezżata połoska odna grusnuju dumu nawodit ona. Każetsja szepczut kołosja drug drugu skucznonam słuszat osjennuju wjugu skłonjatsja do samoj zjemli tołstoje zjorna kupaja w pyli Zajac nas topczet, burja nas wrjot gdeże nasz pachar czwo jeszczo żdjot.... A wiatr im w polu da smutną odpowiedź: że oraczowi zabrakło już sił ręce co bruzdy pod zboże orały wiszą jak suche bicze.... Po rosyjsku bardziej po sercu na jesieni drapie. aga Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Jesień 23.09.13, 12:02 Piękny język rosyjski, od lat nie uczą go w polskich szkołach. A szkoda. Odpowiedz Link