Dodaj do ulubionych

Lekcja religii w szkole

04.02.14, 19:15
Zapytałem uczniów, ich rodziców i nauczycieli, czy na religii w szkole uczy się miłości bliźniego. Owszem, zdarza się, ale rzadko. Dominują wrogość i strach. Lista „10 przykazań religijnych”, którą ułożyłem po tych rozmowach, wygląda przerażająco.

polska.newsweek.pl/religia-w-szkolach-dzieci-religia-edukacja-kosciol-katolicki-newsweek-pl,artykuly,279038,1.html
Czemu te lekcje służą w takiej formie? Moja wnuczka już sie buntuje. Katechetka która ich uczy na pewno nie przyczynia sie do umocnienia wiary - prędzej zniechęca.
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Lekcja religii w szkole 04.02.14, 22:51
      Tego się nie da czytać, to zakrawa na sektę a nie katolicyzm. Masakra po prostu.
      • marguy Re: Lekcja religii w szkole 05.02.14, 00:01
        tamaryszku,
        to nie zakrawa na sekte, to jest sekta!!!
        Polski kk juz od dawna nie ma nic wspolnego z naukami, z dobrocia, z miloscia blizniego.
        Za to wiele z pycha, zadza wladzy, manipulacja, hipokryzja i manipulacja slabych na umysle, za to mocnych w gebie jak, np. Mlodziez Wszechpolska czy bojowki kiboli, ktore co raz bardziej przypominaja bojowki SA.
    • olaa54 Re: Lekcja religii w szkole 05.02.14, 08:45
      U mojej wnuczki na religii odrabia się zaległe zadania, gra pod ławką w gry na komórce. Katechetka swoje, uczniowie swoje. Jaka z tego "korzyść"? Chyba taka, że te "przykazania" z artykułu nie dotrą do nich.
      Kiedyś religii uczyły babcie i rodzice, a w salkach katechetycznych była za darmo.
      • iryska2604 Re: Lekcja religii w szkole 05.02.14, 11:14
        I tak powinno być nadal. Przykładowo - teraz dom parafialny do nie jest normalny dom- tam jest sala koncertowa, pomieszczenia pod wynajem ( np. biur) To jest gmaszysko.i nie było by tam pomieszczenia na lekcje? Ale kto by płacił za to? Jeden ze skutków podpisania Konkordatu.
        • anka125 Re: Lekcja religii w szkole 05.02.14, 13:37
          Fakt,Irysko.
          Ja uważam,że religia powinna odbywać się ( jak za naszych czasów) w salkach parafialnych.
          Kto by chciał by chodził.
          • tamaryszek44 Re: Lekcja religii w szkole 05.02.14, 16:20
            Ja jestem tego samego zdania. Uczenie religii w szkole to porażka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka