wikul 12.03.14, 18:20 ... przewodniczacym Konferencji Episkopatu Polski. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajbel Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 12.03.14, 18:37 Jest nadzieja że chociaż troche się zmieni na lepsze Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 12.03.14, 18:59 Gorszym od poprzednika być trudno, nie jest też radiomaryjny. Ale czy to nie za mało, bo za uszami, i owszem, też ma sporo... Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 12.03.14, 19:12 To mój. Przyznaję, że na "żywo" a tym bardziej z "bliska" nie miałam okazji zobaczyć. Pożyjemy zobaczymy. Dla przeciętnego chrześcijanina na sposób życia miał taki sam wpływ, jak prezydent na poszczególnego obywatela. Wiadomo, że jest. Gratulacje z awansu. aga Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 12.03.14, 19:17 Na szczęście "mi to lotto". Kościół jest niereformowalny i ten czy inny przewodniczący tego nie zmieni. Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 12.03.14, 19:33 Jestem trochę rozczarowany, liczyłem żę wybiorą kogoś młodszego i bardziej zdystansowanego od kościoła rydzykowego, np.kardynała Nycza. Ale zawsze to lepiej niż by mieli wybrać faworyzowanego bpa Depo. Jakoś nic im nie dał do myslenia fakt że ostatnio żaden z polskich hierarchów nie został kardynałem. Przy obecnym papieżu nie mają szans. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 13.03.14, 13:22 Polityka pójdzie w odstawkę i o to chodzi. Odpowiedz Link
wikul Cytat z anteny RM: 13.03.14, 20:16 „Najdroższy ojcze Rydzyku, jesteśmy z tobą. Jakby ktoś chciał na ciebie rękę podnieść, to ja nie wiem, co bym mu zrobiła… najdroższy i uwielbiony ojcze. Ty jesteś dla mnie więcej jak Bóg… [płacz]. Sto razy więcej jak Bóg… ukochany ojcze. Oni wszyscy będą musieli z tego kiedyś zdać świadectwo. Przed Bogiem i przed tobą, bo ty będziesz siedział na Jego prawicy” Czy to jest możliwe żeby do tego stopnia zgłupieć ? Odpowiedz Link
wikul Re: Cytat z anteny RM: 13.03.14, 22:39 jaga_22 napisała: > Eeee nieee,nie wierzę. Mnie się też w to nie chce wierzyć ale przeczytaj moja ostatnią sygnaturkę która jest cytatem z wypowiedzi jednego z forumowiczów. Miłość jest ślepa. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 16:47 Wikul pisze : "Ale zawsze to lepiej niż by mieli wybrać faworyzowanego bpa Depo". Nowy przewodniczący EP pośrednio źle ocenił swojego konkurenta (bpa Depo) ,bo to znany ks. bp - egzorcysta. A teraz (nareszcie) przyszły na pogańskie obrzędy wyganiania duchów. Nowy szef EP skrytykował zbytnie eksponowanie tych obrzędów. Nareszcie. Odpowiedz Link
engine8 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 13.03.14, 23:08 "Niekoscielni" i niewierzacy nie powinni sie mieszac w nie swoje sprawy i komentowac...tym bardziej na kazdym kroku negatywnie.. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 13.03.14, 23:34 Moze i tak, tylko ze Kk i jego funkcjonariusze uzurpują sobie prawo decydowania w kwestiach, które tych niekoscielnych dotyczą. Odpowiedz Link
engine8 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 17:12 Chodzi mi o to ze dyskusja na temat kwestiii dotyczeczych calego spoleczenstw w tym kosciola jest absolutnie na miejscu ale komentarze na temat kosciola jako ogranizacji i kwestii nie dotyczej bezposrednio spoleczenstwa poza Kk zostawmy kosciolowi... Np jest zupelnie normalnym dyskutowac na temat zachowania sasiadow ktorzy balagania na klatce schodowej poniewaz to dotyczy wszytkich mieszkancow klatki ale juz balagan moj w moim mieszkaniu - czy on jest spowodowany moim lenistwem, gentyczny czy nabyty i czy ja powinienem sie zmienic to prosze zostawiec mnie i zajac sie swoimi zlymi nawykami i grzechami.. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 17:22 Od organizacji która może wszystko , jest powszechna ( religia utożsamiana z Polakami), swoja ewangelizacją rości sobie monopol na prawdę..... można wymagać otwartości na krytykę. Krytyka jest - wg mnie - uprawniona, bo równoprawna. Jedni mogą to i drudzy (krytykanci) też mogą. Nie uważasz Engine ? Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 18:35 engine8 napisał(a): > Chodzi mi o to ze dyskusja na temat kwestiii dotyczeczych calego spoleczenstw > w tym kosciola jest absolutnie na miejscu ale komentarze na temat kosciola jak > o ogranizacji i kwestii nie dotyczej bezposrednio spoleczenstwa poza Kk zostawm > y kosciolowi... Jeżeli dobrze zrozumiałem to w sprawie pedofilii lub mafii homoseksualnej w kosciele powinni się wypowiadać wyłacznie kapłani ? Odpowiedz Link
engine8 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 20:24 Problemy ktore przytaczasz sa problemami ponad koscielnymi wiec spoleczenstwo ma prawo zadawac pytania i oczekiwac zalatwienia problemu pedofili. Sprawy homoseksualne wewnatrz kosciola sa problemem kosciola.. Wyobraz sobie np ze Niemcy chca zmienic system wladzy w Polsce dlatego ze Polacy kradna niemieckie samochody... Co na to odpowiedzalby rzad Polski? Ano, od...@#$.. sie. Zdajemy sobie sprawe ze jest problem i pozwolcie nam zalatwic to w sposob i w granicach jakie my bedziemy uwazac za wlasciwe.... Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 20:56 engine8 napisał(a): > Problemy ktore przytaczasz sa problemami ponad koscielnymi wiec spoleczenstwo m > a prawo zadawac pytania i oczekiwac zalatwienia problemu pedofili. Sprawy homos > eksualne wewnatrz kosciola sa problemem kosciola.. Innego zdania są niektórzy polscy kapłani i to oni moim zdaniem maja rację. Czego jak czego ale kościelnej dulszczyzny nam nie potrzeba. wyborcza.pl/1,76842,11352905,Ks__Isakowicz_Zaleski__Mafia_homoseksualna_trzesie.html > Wyobraz sobie np ze Niemcy chca zmienic system wladzy w Polsce dlatego ze Polac > y kradna niemieckie samochody... Co na to odpowiedzalby rzad Polski? Ano, od.. > .@#$.. sie. Zdajemy sobie sprawe ze jest problem i pozwolcie nam zalatwic to > w sposob i w granicach jakie my bedziemy uwazac za wlasciwe.... To jakiś absurd, żaden polityk na świecie nie wpadłby na taki pomysł. Złodzieje są wszędzie, we wszystkich krajach. Uzależniac od tego politykę ? No nie, bądźmy poważni. Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 18:30 engine8 napisał(a): > "Niekoscielni" i niewierzacy nie powinni sie mieszac w nie swoje sprawy i komen > towac...tym bardziej na kazdym kroku negatywnie.. Nie powinni komentować ? Każde środowisko może tak powiedzieć i co ma wtedy robić biedny szarak ? Moim zdaniem nie powinni próbować zmieniać, bo to nie ich sprawa, ale kometować trudno komus zabronić. Odpowiedz Link
engine8 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 20:31 Zabronic nie mozna i komentowac tez mozna ale ot tak sobie generalnie i globalne krytykowanie tych co nas malo obchodza nie powinno miec miejsca. Jesli mowie ze Kosciol mi "lata" to mam prawo do tego powiedzeniea i zachowania ale z jednej strony mi "lata" a z drugiej nie moge sie opanowac ok globalenj krytyki...a wiec tak dokladnie to mi nie lata? - jaki jest tego cel? Aby Kosciol poprawic czy aby sie w swoim przekonaniu upewnic? Tu nie chodzi tylko o kosciol ale o wiele innych rzeczy od ktorych sie odcinamy i nie partycypujemy ale krytykujemy.... to takie szczekanie zza plotu.. Moze zamiast probowac zmieniac innych powinnismy najpierw zaczac od zmiany siebie czy u siebie.. Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 20:59 engine8 napisał(a): > Zabronic nie mozna i komentowac tez mozna ale ot tak sobie generalnie i global > ne krytykowanie tych co nas malo obchodza nie powinno miec miejsca. > > Jesli mowie ze Kosciol mi "lata" to mam prawo do tego powiedzeniea i zachowani > a ale z jednej strony mi "lata" a z drugiej nie moge sie opanowac ok globalenj > krytyki...a wiec tak dokladnie to mi nie lata? - jaki jest tego cel? Aby Kos > ciol poprawic czy aby sie w swoim przekonaniu upewnic? > Tu nie chodzi tylko o kosciol ale o wiele innych rzeczy od ktorych sie odcinamy > i nie partycypujemy ale krytykujemy.... to takie szczekanie zza plotu.. > Moze zamiast probowac zmieniac innych powinnismy najpierw zaczac od zmiany sieb > ie czy u siebie.. Kościół ma jakąś misję i to on powinien dawać przyklad a nie oglądać się na innych. Tak jak papież Franciszek który daje przykład i oczekuje tego o wszystkich osób duchownych. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 19:49 Koscół RK, to organizacja, instytucja kompletnie totalitarna. Gdzie obowiązuje totalne wprost niewolicze posłuszeństwo. I absolutnie nienaruszalne dogmaty! I o czym tu gadać? Ps. Oczywiście nie mówię o Religii i Wierze. Tylko o instytucji Kościoła RK. Żeby nie było wątpliwości. Odpowiedz Link
engine8 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 20:37 No i co z tego? Nalezysz do tej organizacji? Jesli tak to dlaczego skoro ci sie nie podoba? Jesli nie to o w czym masz problem? Obchodzi cie jaki sytem rzadu ma np Angola? Na temat kosciola i instytucji koscielnej mozna dyskutowac ale nikt nikogo nie zmusza aby do nich dolaczac ? Maja taki system jak maja i jak im czlonkowie pozwalaja... Odpowiedz Link
wikul Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 21:05 engine8 napisał(a): > No i co z tego? > Nalezysz do tej organizacji? Jesli tak to dlaczego skoro ci sie nie podoba? > Jesli nie to o w czym masz problem? Do partii też nie należymy ale niechby jakis partyjniak spróbował oburzać się na krytyków że nie są członkami a krytykują. > Obchodzi cie jaki sytem rzadu ma np Angola? Mnie obchodzi, i jak mi sie nie podoba to krytykuję. > Na temat kosciola i instytucji koscielnej mozna dyskutowac ale nikt nikogo nie > zmusza aby do nich dolaczac ? Maja taki system jak maja i jak im czlonkowie poz > walaja... Niech sobie mają, ale jak ślubowali czystość, skromność itp.to niech sie tego trzymają. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Abp Stanisław Andrzej Gądecki ... 14.03.14, 19:45 Nic nie mogę powiedzieć. Nie znam żadnego biskupa. Działalności zadnego nie śledzę. Tak jak działalności całego Episkopatu. Oczywiście prócz Naczelnego Czarnoksiężnika, czyli Dziwsza, który dosłownie już handluje relikwiami po Janie Pawle II i sprzeniewierza się jego ostatniej woli. Odpowiedz Link
ewa9717 Engine 15.03.14, 01:08 m.interia.pl/fakty/news,nId,1357553 Choćby dlatego również ci niekoscielni mają prawo do wypowiadania swoich opinii. Odpowiedz Link