Dodaj do ulubionych

Zawiść ludzka czy plotki ?

26.03.14, 20:04
Na facebookowym profilu Iwony Hartwich, liderki protestujących w Sejmie rodziców, widnieją zdjęcia z wakacyjnego wyjazdu. Widać, że był to urlop za granicą. Internauci od razu zaczęli ją ostro krytykować. "Im tam się ładnie powodzi, ale udają biednych żeby dostać więcej kasy" – to przykład bardziej delikatnych obelg, jakie wylały się na Hartwich.

natemat.pl/96275,iwona-hartwich-liderka-protestu-niepelnosprawnych-w-sejmie-pod-fala-krytyki-za-luksusowe-wakacje-na-facebooku
No i sie zaczęło. Teraz kazdy kto to przeczyta będzie oceniał ,krytykował czy bronił. A jakie jest wasze zdanie? W sumie Chorwacja to znów nie taki luksus, ale wiele rodzin moze tylko pomarzyć o tym. Premier zaproponował 1000 - p. Hartwich była oburzona.Ja odnoszę wrażenie ,że ona występuje w imieniu innych i ta rola jej bardzo odpowiada.To wszystko to wielka manipulacja.
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 20:18
      Ta pani wyjechała za własne pieniądze i nic ludziom do tego, walczy i słusznie o prawa dla ludzi z chorymi dziećmi. I tu sie kończą pozytywy bo nawet wśród okupujacych sejm są tacy których rozwiązanie zaproponowane przez premiera zadowala i chcieliby juz wrócic do swoich domow, jednak pani Hartwich nie chce przerywać protestu. Mam dwojakie odczucia, z jednej strony całym sercem popieram walczących, z drugiej strony nie zgadzam sie ani na obrażanie premiera ani na dalsza eskalacje żądań. A to że tymi ludźmi manipuluja politycy to widać jak na dłoni, np Mularczyk, Duda i na to też nie ma mojego przyzwolenia aby kosztem skąd inąd słusznej sprawy lansować się politycznie.
    • jaga_22 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 20:21
      Ja wiem jedno.Nie wolno premierowi dalej ulegać.Dał rozwiązanie
      i tym powinno się skończyć.Może teraz pani Hartwich po takiej nagonce
      przemyśli,że są ludzie którym również wiedzie się się nienajlepiej,
      a moze i gorzej.
      • ewa9717 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 20:38
        No tak, jak się ma niepełnosprawne dziecko, to przecież nawet na wakacje wyjechać nie mozna, ech...
        Nie wszystkie postulaty protestujących popieram, ale fakt, że wszelkie działania związne z opieką nad niepełnosprawnymi (również nad "niepełnosprawnymi" rodzinami) są u nas kiepskie. I wcale nie z powodu braku pieniędzy. Topi się furę kasy w działaniach pozornych, papierowych akcjach i projektach prowadzących donikąd.
        • jaga_22 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 20:54
          Rodzice dzieci niepełnosprawnych rozważają przerwanie protestu. Do tych informacji dotarło RMF FM. Rodzice opuścili dziś posiedzenie sejmowej komisji polityki społecznej i rodziny poświęcone rządowemu pomysłowi podniesienia im od maja świadczeń.
          • jaga_22 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 21:10
            Opiekunowie niepełnosprawnych dorosłych w czwartek idą pod sejm. Chcą takiej samej podwyżki świadczeń, jaką premier obiecał rodzicom niepełnosprawnych dzieci. Początek protestu pod hasłem "Te same problemy, te same żołądki" - przed gmachem sejmu o godz. 11.30.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Opiekunowie-niepelnosprawnych-doroslych-beda-protestowac,wid,16498861,wiadomosc.html
    • wikul Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 21:17
      Jest tu coś nie w porządku. Taka bezpardonowa zapiekłość w domaganiu sie pieniędzy z jednej strony i całkiem dostatnie życie z drugiej.
      Mam wrażenie że panie zaprzepaściły szansę na wyjście zwycięsko i z twarzą. Teraz będą im grzebać w życiorysach a politycy prowadzić będą swoje wstrętne gierki.

• ewa9717 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 22:24
        Rany, człowieku! Jedną na ileś stać na wyjazd na wczasy! Opieka nad takim dzieckiem (i dorosłym) to często całodobowa harówa i coraz większe wykluczenie wynikające z tego, ze opiekunki (tak, opiekunki, bo panowie zdarzają się rzadko, najczęsciej wrazliwość nie pozwala biedakom zostać z taką żoną i z takim dzieckiem) są w zasadzie więźniami w mieszkaniach. I często żyją ponizej granicy nędzy, choćby dlatego, ze nie moga podjąć pracy, zasiłek i alimenty są niskie, a trzeba nie tylko przeżyć i zrobić opłaty, trzeba na leki, na prozaiczne pampersy, na rehabilitację... A ty mówisz o zapiekłosci w wydzieraniu pieniędzy?
        • m4-6 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 26.03.14, 22:54
          Masz rację ewa9717 na pewno nikt nie chciałby mieć takich problemów, nie zazdrośćmy im tych pieniędzy. Moim skromnym zdaniem, powinno być zróżnicowanie w wysokości, ponieważ nie można porównywać biedy samotnej matki/ojca z takim dzieckiem do rodziny pełnej, gdzie ojciec załóżmy jest dyrektorem banku, lub właścicielem dobrze prosperującej firmy, skoro brakuje pieniędzy to dzielmy sprawiedliwiej.
          • anoagata Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 27.03.14, 12:24
            Racja.
            Wielkie,wielkie pieniądze mogą zrekompensować ten problem ale ale ale a do tej pory ??
            Jakby obudzili sie przed wyborami,szczególnie Solidarna Polska.
            Dla mnie to tak jak Majdan,tylko 'majdan' w Sejmie.
            • iryska2604 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 27.03.14, 16:53
              Wg prof. Janusza Czapińskiego protest rodziców dzieci niepełnosprawnych nie będzie istotnym elementem kampanii wyborczej do PE. - Protestujące matki straciły poparcie większości Polaków, bo zachowały się nieracjonalnie - ocenił gość TOK FM, tłumacząc, że błędem było odrzucenie oferty premiera. "Polska ciągle jest biednym krajem", dlatego zdaniem prof. Czapińskiego protestujący nie powinni, domagając się podwyżek, powoływać się na przykłady Wielkiej Brytanii czy Niemiec.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15694359,_Protestujace_matki_przegraly_swoja_kampanie__kiedy.html#BoxSlotII3img
              Ja się z tym w pełni zgadzam. Zeby brać - trzeba miec skąd. Nie porownujmy naszego systemu opieki społecznej czy funduszy socjalnych do krajów zachodnich. My dopiero od 25 lat cos tam usiłujemy zbudować co oni wypracowywali długie lata. Nie mieli u siebie pół wieku komuny. I nalezałoby racjonalnie pomyśleć nad propozycją złozoną przez premiera a nie odrzucać .Kogo stać na odrzucenie to pewnie będzie bronił swojej racji. Jak teraz jeszcze do żądających dojdą ci co mają niepełnosprawnych rodziców ! Czy nasze kieszenie to wytrzymają? Przeciez kasa Państwa to my. Tylko mało osób o tym pamięta.
              • jaga_22 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 27.03.14, 17:12
                Ciekawe jak sobie Kosiniak poradzi z drugą grupą.

Przed Sejmem protestują opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych. Domagają się wyższych świadczeń i nie zgadzają się na dzielenie opiekunów w zależności od tego, czy zajmują się dorosłymi, czy dziećmi. Zostali zaproszeni na rozmowy do Ministerstwa Pracy.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15697385,Przed_Sejmem_trwa_protest_opiekunow_doroslych_osob.html#BoxSlotII3img
                • m4-6 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 27.03.14, 20:10
                  Nie zgadzam sie na to, aby państwowa kasa, a więc nasza, rozłaziła się między palcami, a wydawana była z rozwagą. Wiele przykładów można by przytoczyć, niestety...
                  I usprawiedliwianie, że my dopiero 25 lat coś tam próbujemy jest bez sensu, bo z takim podejściem będziemy wiecznie stękać, kwękać, usprawiedliwiać nieudolność rządzących, nie ważne z jakiej opcji. Ja prywatnie przed wydaniem kasy, wyznaczam sobie priorytety, co jest niezbędne, a co może poczekać. Niestety nasi rzadzący pomimo że dziura przepastna, to potrafią gabinety wyposażać (od burmistrza po ministra) w luksusowe meble, samochody, nagrodami się obdzielać sowicie, o odprawach nie wspomnę, nie maja za grosz poczucia sprawiedliwości społecznej.
                  • ewa9717 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 27.03.14, 21:19
                    Bardzo mądry artykuł o tym, jak idiotycznie zorganizowana "pomoc" w niby wyspecjalizowanych polskich instytucjach puszcza miliony w gwizdek, jest w ostatniej "Polityce".
                    • ewa9717 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 03.04.14, 23:12
                      I może jeszcze to:
                      kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/poswiecilam-zycie-niepelnosprawnej-corce-dzien-po-jej-smierci-stalam-sie-nikim/nkcdq
                      Jest czego zazdrościć, czyż nie?
                      Ale może to tylko plotki...
                      • anka125 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 04.04.14, 12:33
                        Zawiśc-zawiścią,plotki-plotkami ale...
                        zauważyłam,że ta Pani miała na sobie butki za co najmniej 300 złotych.
                        Nie mam niepełnosprawnego dziecka,całe życie uczciwie pracowałam a teraz mam emeryturę taką,że na takie buty sobie pozwolić nie mogę.
                        • ewa9717 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 04.04.14, 22:44
                          Rany boskie... Poddaję się.
                          • aga-kosa Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 05.04.14, 00:05
                            Wpisuję się tak późno, bo przed chwilą udało mi się ułożyć do snu i dosłownie uśpić 55letnią siostrzenicę męża - ze stwierdzonym i dającym o sobie znać ostrym bólem rakiem płuc - i jej matkę.
                            Córka swój ból i strach stara się ukryć przed matką a ona udaje, że wierzy, że córka jeszcze się dobrze czuje. Powiedziała mi, że boi się w nocy zasnąć bo myśli, że się udusi.
                            Kiedy jedna zasnęła trzymałam drugą w ramionach czując jej strach - bo i ja drżałam kiedyś o swoją córkę. Mojej córce się udało.
                            Wiem z doświadczenia, że osoba chora na raka potrafi się z tym w jakiś sposób oswoić. Gorzej jest z bliskimi.
                            Są obie u nas kilka dni, bo siostrzenica miała badania w Poznaniu. Jutro na dwa tygodnie jadą do siebie.
                            Widzę jak ciężko matce żyć z odchodzącą córką i nie potrafię sobie wyobrazić co przeżywa matka dziecka, które często umiera codziennie. Czy to załatwią jakiekolwiek pieniądze, czy to da się przeliczyć.
                            Rodzice mogą się modlić, mogą się kłócić z Panem Bogiem ; - dlaczego moje dziecko, dlaczego ja, dlaczego teraz...
                            Chyba nasze losy Ktoś Gdzieś TAM ma zapisane na twardym dysku na komputerze, w którym co jakiś czas wysiada jakiś bezpiecznik i kasuje wszystko co planowaliśmy sobie przeżyć.
                            Nie zazdroszczę. aga
                            • dorka556 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 05.04.14, 06:30
                              Aguś, bardzo przeżyłam to co napisałaś. Bardzo współczuję.
                              Nie ma nic gorszego, niż lęk o bliskich. Ja też wiem z doświadczenia, że lęk o siebie można oswoić. Bagatelizowałam. Swoim synom mówiłam to taka większa grypa i nic nie zmieniałam w zachowaniu.
                              Czy nie ma ratunku? Znam osobę, całkiem dobrze funkcjonującą z kawałeczkiem 1 płuca.
                              • jaga_22 Re: Zawiść ludzka czy plotki ? 05.04.14, 10:19
                                To straszne,jak człowiek nie ma nadziei.Myślę,że nadzieja w nas tkwi do samego końca i nie wolno jej odbierać.W zeszłym roku odszedł mąż mojej bratanicy 50 lat. wierzył prawie do końca,że mu się uda.Jednak przyszło załamanie,odstawił chemię,bo uwierzył w czyjeś durnoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka